Beste lezers,

Verleden week stelde ik op dit blog de vraag of er gepensioneerden zijn in Thailand die belasting betalen aan Thailand. Ik kreeg geen duidelijk antwoord: www.thailandblog.nl/lezersvraag/gepensioneerden-thailand-belasting-betalen/

In de gegeven antwoorden zegt niemand echt klip en klaar: “ik woon als gepensioneerde in Thailand en ik betaal hier belasting.”
Er wordt wel gerefereerd aan BTW of een heffing op spaarrentes, maar dat zijn indirecte belastingen, betreffen iedereen die in Thailand inkopen doet of een spaarrekening heeft.

Mijn vraag ging ook niet over de ervaringen van iemand die hier in Thailand werkt of een onderneming drijft. De categorie expats aldus. Het gaat mij dus echt om de groep gepensioneerden.

Er wordt her en der in belastingdiscussies vaak gevraagd naar hoe in Thailand ingeschreven te worden bij de Thaise Belastingdienst. Dat schijnt een lastig karwei te zijn. De Thaise Belastingdienst is eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd om een gepensioneerde, die met zijn Aow en pensioen hier in Thailand woont en leeft, een Personal Income Tax-heffing op te leggen leggen. Een inschrijving zou volgens de Thaise regelgeving moeten, maar het komt niet tot een heffing.

Het te betalen belastingbedrag minus kortingen en drempels schijnt nihil te zijn. Werk om niets dus: de Thaise ambtenaar begint er niet aan. Maar afgezien daarvan is, omdat de Thaise Belastingdienst geen heffing oplegt, vrijstelling van betaling van Inkomstenbelasting aan Nederland lucratief. Immers: geen belastingbetaling aan Thailand en niet aan Nederland. Helaas, om van de Nederlandse Belastingdient volledige vrijstelling te krijgen, heb je nodig een bewijs dat je inderdaad een Thaise aanslag krijgt. En zover is Thailand nog niet.

Een logische vraag is dan: zijn pogingen om een inschrijving bij de Thaise Belastingdienst te verkrijgen, en vervolgens een Thaise aanslag van niets, eigenlijk niet een verkapte vorm van het onder een belastingaanslag uit Nederland proberen uit te komen?

Met vriendelijk groet,

Onthanat


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Lezersvraag: Is (een poging om) belasting betalen in Thailand, een vorm van belastingontduiking in Nederland?”

 1. bob zegt op

  Ja en Nee. Eerst moet u duidelijk stellen dat u moet emigreren. Zonder dat blijft u ten allen tijden belasting en premie in Nederland betalen. En dit heeft verder niets met pensionado’s e.d. te maken. U bent als Nederlands ingezetene, al verblijft u het hele jaar (dus deels illegaal, denk aan de 4 en 8 maanden regel) in Thailand (of waar dan ook. Als u emigreert dan moet u zich uitschrijven bij de gemeente en bij de belastingdienst ontheffingspapieren aanvragen. Op de vraag of u in Thailand belasting betaalt hoeft u NIET te antwoorden. Privacy wet. Europese uitspraak. Na verloop van tijd krijgt u dan de ontheffing voor IB (behalve over AOW en overheidspensioenen) en premies. Let op u bent dan uitgeschreven ook voor de zorg en dus dient u zich in Thailand (bv. in HuaHin) voor medische kosten te verzekeren. Als u dat niet doet dan bent u onverzekerd en loopt u grote risiko’s. De belasting in Thailand en het betalen daarvan is een ander verhaal. Lees het dossier.

  • edward zegt op

   AOW is een nationale wetgeving en is alleen belast voor nederlanders die in nederland wonen
   Artikel1-2-4-27 belastingverdrag tussen Nederland en Thailand-Zo ook pensioenen en restartikels

   • bob zegt op

    Complete nonsens. Waar haalt u deze wijsheid vandaan?

 2. teun zegt op

  Voor de nederlandse fiscus geldt:(fiscaal) uitgeschreven uit Nederland dan val je – in ons aller geval – onder de thaise fiscus. Dat is zo bepaald in het verdrag tussen Nederland en Thailand. Of en hoeveel belasting je – wonend in Thailand – de facto betaalt, gaat de nederlandse fiscus geen bal aan. Behalve voor de AOW dienen ze (=nederlandse fiscus) vrijstelling te verlenen.
  Ik heb bijvoorbeeld een pensioen via Delta Lloyd, waarvoor fiscale vrijstellling is verleend. Nu ga ik binnenkort een KLM-pensioen krijgen en doen die ambtenaartjes in Heerlen opeens moeilijk. Ze willen zelfs een aanslag van de thaise fiscus zien! Daar hebben ze (Heerlen) geen enkel recht op.

  Zelfs niet op op mijn eventuele thais fiscaal nummer. Ze kunnen alleen vragen naar redelijk bewijs of je in Thailand woont.
  Men hoeft aan niemand – en dus al helemaal niet aan Nederlandse fiscus – te laten zien of en zo ja hoeveel belasting je in Thailand betaalt. Het past bij Nederlandse nieuwsgierigheid om alles te willen weten, maar de wet en de Verdragen stelleen daar gelukkig paal en perk aan.

  Ik weet zeker, dat mannetjes in Heerlen uiteindellijk bakzeil halen met hun onrechtmatig snuffelwerk.

  En zo niet dan moeten ze Nedrlanders wonend in Thailand ook recht geven op zoiets als Nederlandse ziektekostenverzekering!!!!

 3. Renévan zegt op

  Een ieder die langer dan 8 maanden per jaar in Thailand verblijft is hier belastingplichtig. Derhalve is het verkrijgen van een belastingnummer een fluitje van een cent. Het tonen van uw paspoort en het onderteken van een copie daarvan op het revenueoffice is voldoende. Iedreen moet zelf maar weten of hij hier wel of niet belasting betaald. Dat de Thaise belastingdienst geen formulieren verstuurd en bijna niet controleert is een ander verhaal. Indien het belasting verdrag met Nederland wordt aangepast kan het wel zo zijn dat u in Nederland belasting moet gaan betalen. Dat wil Nederland het liefst net zoals ze dat willen aanpassen in de verdragen met Spanje en Duitsland. Of het Zweedse model, u moet dan met uw Thaise aangifteformulier aantonen dat u hier belasting heeft betaald over uw pensioen.

  • ruud zegt op

   Zo makkelijk gaat belasting betalen niet overal in Thailand.
   Ik ben in een periode van twee jaar twee keer op het belastingkantoor geweest.
   Geen interesse om me in te schrijven.
   Geen probleem, dat spaart me waarschijnlijk voorlopig een hoop administratie uit.

 4. Joost Heringa zegt op

  Het antwoord op de gestelde vraag is simpel: Neen, het is geen belastingontduiking.
  N.B.: de belastingdienst in Nederland mag helemaal niet vragen of men hier belasting betaalt, want voor de toepassing van de regels van het belastingverdrag tussen Nederland en Thailand is volstrekt niet relevant of men hier in Thailand wel of geen belasting betaalt. Wanneer de fiscus dus daarnaar vraagt, dan moet u gewoon antwoorden dat zij die vraag niet mogen stellen.
  Of Nederland belasting mag heffen over bepaalde inkomsten wordt bepaald door de regels van het belastingverdrag. Het is dus niet afhankelijk van of men hier wel of niet staat ingeschreven bij de Thaise belastingdienst en ook niet of men hier een belastingaanslag heeft ontvangen.

 5. Renévan zegt op

  Nog even een kleine aanvulling, toen mijn vrouw en ik een keer op bezoek waren bij haar broer (kleine rijstboer)werd er huis aan huis gecontroleerd door de belastingdienst waarom er geen belastingaangifte werd gedaan. Een boekhouding had hij helemaal niet en hij had nog nooit iets ingevuld dus waarom nu wel. Dat het jaarinkomen zo laag is dat er geen belasting verschuldigd is, is wat anders. Maar als kleine ondernemer moet hij gewoon een belastingaangifte formulier invullen.

 6. janbeute zegt op

  Zo als ik al eerder schreef ben ik ook belasting plichtig in Thailand geworden .
  Maar het bedrag dat ik betaal aan de Thaise fiscus van de rente op depositoos hier in Thailand bij Thaise banken , ja wel de bekende 15 % .
  Tax witholding in goed Nederlands noemen we dat bron belasting , krijg ik zelfs terug .
  Daar om het zo maar simpel te zeggen de rente vrijstelling in Thailand vrij hoog is , en zeker niet te vergelijken met de Hollands fiscus .
  In Holland weten ze je zeker te vinden , ook bij lage rente bedragen .

  Jan Beute .

 7. Cornelis zegt op

  De wetgevers bepalen hier de regels.
  180 dagen aangesloten buiten Nederland dan ben je buitenlandsbelastingplichtig.
  180 dagen bijelkaar in Thailand dan ben je in Thailand beslastingplichtig.
  Het verdrag tussen beide landen voorkomt heffen van dubbele belasting omdat er in is
  vastgelegd welk land waarover belasting heft.
  Deze wetgeving en het verdrag verplichten je dus eigenlijk in Nederland op bepaalde zaken
  vrijstelling(en) te verkrijgen en daarover dan in Thailand belasting te betalen.

  Het opvolgen van de wetten, kan dus nooit belastingontduiking zijn!

  Als Thailand niet wil heffen dan is dat hun zaak en heeft Nederland daar niets over te zeggen.

  Overigens is de belastingheffing in Thailand zeker niet nihil,
  de belastingdruk in Thailand is ongeveer even hoog als die in Nederland.
  Maar er komt wel een extra factor bij, en dat is de wisselkoers.
  De heffing in Thailand is bij een koers van 50 natuurlijk een stuk hoger dan die nu is bij een koers van tussen de 36 en 37, omdat je inkomen in Bath sterk op en neer gaat.

  De “withholding tax” op rente van de banken in Thailand is geen indirecte belasting,
  maar inkomsten belasting, zie Thai no. 90 belastingformulier.

  AOW is altijd belast in Nederland! Staat ook zo in het belastingverdrag.
  Maar hier lijkt een uitzondering op te bestaan.
  In thailandblog eerder iets gelezen over emigratie voor 2009 en 10 jaar uit Nederland zijn..
  Echter daarvan geen bewijzen gezien??? (wie heeft daar enige referentie over.)

  Lijkt mij dat de geboorte datum hier van toepassing is,
  gezien de 2 belastingtabelen voor 65+ in Nederland.

  • Renévan zegt op

   De 180 dagen buiten Nederland moet zijn 8 maanden dus ongeveer 240dagen. Dat de belasting druk in Thailand ongeveer het zelfde is als in Thailand klopt niet, kijkt u maar even naar deze tabel.
   Taxable Income (baht) Tax rate (%)
   0-150,000 Exempt
   more than 150,000 but less than 300,000 5
   more than 300,000 but less than 500,000 10
   more than 500,000 but less than 750,000 15
   more than 750,000 but less than 1,000,000 20
   more than 1,000,000 but less than 2,000,000 25
   more than 2,000,000 but less than 4,000,000 30
   Over 4,000,000 35
   To be implemented for the 2013 and 2014 tax years.

   Dus over een inkomen van 500,000 thb betaald u 0% over de eerste 150,000 – 5% over de volgende 150,000 en 10% over de volgende 200,000. Dus een totaal van 27.500 thb, de Nederlandse belasting schijven zien er toch totaal anders uit. Dan neem ik de vrijstellingen en aftrekposten waardoor het belastbaar inkomen een heel stuk lager wordt nog niet mee.. Voor deze cijfers kunt u even kijken op de site van het revenueoffice.
   De heffing in % in Thailand verandert niet met een hoge of lage koers, alleen het overgemaakte bedrag maakt uit hoeveel belastbaar inkomen u heeft.
   A.O.W. is altijd belast in Nederland daar zijn geen uitzonderingen op. Met de tien jaar bedoelt u waarschijnlijk het conserverend vermogen dat u bij vertrek uit Nederland bij de belastingdienst moest opgeven.

   • Cornelis zegt op

    In Nederland zou de belasting in 2014 over 500.000 bath ca. 29.000 bath zijn.
    Toch niet echt een groot verschil.

    Maar helaas is de verhoging in schijf 1 naar 8,3% voor 2015
    en later mogelijk naar 19% of een flattaks van rond de 33%, wel iets om rekening mee te houden.

    Voor wat de AOW, ik ken hier vele ouderen van boven de 70 jaar,
    waarbij de SVB geen belasting inhoud op de AOW.

    Maar ik ken ook mensen die in de laatste 5 jaar de AOW leeftijd bereikte,
    waar de SVB dus wel inkomstenbelasting inhoud op de AOW.

    Rara ?

    • Renévan zegt op

     Misschien maak ik een denk fout maar deze schijven zijn volgens mij toch heel wat hoger dan de Thaise.Belastingschijven 2015 – ouder dan AOW leeftijd

     Belastingschijf Loon (jaarbasis) Loonbelasting
     schijf 1 € 0 t/m € 19.822 18,60%
     schijf 2 € 19.822 t/m € 33.589 24,1%
     schijf 3 € 33.589 t/m € 57.585 42,00%
     schijf 4 € 57.585 of meer 52,00%

     • Cornelis zegt op

      Ja, die percentage van schijf 1 en 2 kloppen niet, die zijn nl inclusief socialepremies..
      die eerste schijven waren rond de 5,x% en voor 2015 is dat 8,3%.

      Het is lastig om de echte percentagres inkomstenbelasting terug te vinden.
      De meeste sites inclusief belastingdienst laten de tabelen zien voor iemand die in Nederland woont.

     • Cornelis zegt op

      De inkomsten belasting 2015.

      Belastingschijf (jaarbasis) Inkomstenbelasting
      schijf 1 € 0 t/m € 19.822 8.35%
      schijf 2 € 19.822 t/m € 33.589 13,85%
      schijf 3 € 33.589 t/m € 57.585 42,00%
      schijf 4 € 57.585 of meer 52,00%

      • Renévan zegt op

       Zou u mij de link kunnen geven waar deze percentages vandaan komen. Ik zelf kan deze percentages nergens vinden. Bijvoorbaat dank.

       • Cornelis zegt op

        Je zou verwachten dat dit bij belastingdienst eenvoudig is te vinden,
        maar het lijkt erop dat ze niet willen dat we dat weten.
        Evenzo zijn belastingrechtzaken die de belastingdienst wint altijd eenvoudig te vinden,
        maar de zaken die ze verliezen, ho maar.

        http://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/tabellen/belastingschijven-tabellen-1

 8. NicoB zegt op

  Als ik deze volgens vraagsteller logisch genoemde vraag lees, kan ik niet anders zeggen dat dit helemaal geen logische vraag is, met een klein beetje denken heb je het antwoord al.
  ” Is belasting betalen in Thailand een vorm van belasting ontduiken in Nederland “.
  Nee natuurlijk niet!
  Nederland en Thailand hebben een verdrag en uit de voorwaarden vloeit voort over wat en waar je belasting dient te betalen.
  Of Thailand daar nou werk van maakt of niet doet dan helemaal niets ter zake.

  NicoB

 9. Rembrand van Duijvenbode zegt op

  Beste Onthanat,
  Laat me beginnen met een verontschuldiging voor opmerkingen als een “domme” vraag. Alleen niet gestelde vragen zijn dom. Als u een vraag stelt, dan weet u het antwoord niet maar wil dat wel weten.

  Landen heffen inkomstenbelasting op inkomsten die in dat land ontstaan. Is men dan ook nog in dat land fiscaal woonachtig, dan wil de belastingdienst van dat land ook graag heffen over inkomsten die in andere landen ontstaan. Dus bestaat het gevaar dat meerdere landen willen heffen over hetzelfde inkomen en daarom zijn er verdragen tussen landen ter vermijding van deze dubbele belastingheffing. Zo is er ook zo’n verdrag tussen Nederland en Thailand. Als u in Thailand belastingplichtig bent dan geldt heel kort door de bocht de regel dat inkomen vanuit de Nederlandse overheid en uitkeringen van lijfrente in Nederland belastbaar zijn en inkomen uit particuliere bronnen zoals bedrijfs(tak)pensioenfondsen in Thailand belastbaar zijn. In Nederland is het mogelijk om voor de de laatste categorie vrijstelling van inhouding van Loonbelasting en premies te krijgen.

  U bent in Thailand aangifteplichtig als u meer dan 180 dagen in Thailand woont. U kunt dat aantonen met uw paspoort, maar ook een kopie van het gele boekje helpt u daarbij. Mijn ervaring met de Thaise belasting is dat er maar heel weinig ambtenaren zijn die voldoende Engels spreken. Als u zich komt melden voor de aanvraag van een Thais belastingnummer (TIN) is het heel verstandig om een Thais sprekend persoon mee te nemen. Omdat mijn vriendin Thai is kreeg ik heel eenvoudig een TIN. Als u in Thailand ook aangifte hebt gedaan en belasting hebt betaald kunt u eenvoudig bij het districtskantoor verklaringen krijgen dat u een TIN heeft en dat u gezien wordt als fiscaal ingezetene in Thailand. Op het districtskantoor treft u wel Engels sprekende ambtenaren. Met deze verklaringen geeft de Nederlandse Belastingdienst dan vrijstelling aan uw pensioenfonds(en) om bij u geen Loonheffing en geen premies in te houden. Ik heb hele goede ervaringen met de Thaise belastingdienst en wordt altijd heel goed geholpen. Belangrijk is dat u te weten komt welke medewerker/inspecteur u helpt, zodat u de volgende keer weer naar hem of haar kunt vragen. Taart meenemen doet ook wonderen, want het blijven gewoon mensen.

  De belastingtarieven in Thailand zijn inderdaad lager dan in Nederland, maar u zult zeker enige belasting betalen. Goed is het om te weten dat voor belastingplichtigen van 65 jaar en ouder er een speciale hoge inkomensvrijstelling is van 190.000 Baht terwijl dat voor (on)gehuwden onder de 65 respectievelijk 30.000 of 60.000 Baht is. Daarnaast zijn er nog andere vrijstellingen. Van het belastbare inkomen (Inkomen minus vrijstellingen) is het tarief van de eerste 150.000 Baht 0%. Van een belastbaar inkomen van 1.000.000 betaalt u 11,5% belasting.

  Ik ben ouder dan 65 en betaal in Thailand belasting over mijn pensioenen en in Nederland belasting over mijn AOW en lijfrentes.
  Rembrand

  • teun zegt op

   Rembrand,

   Ik heb dus mijn gele boekje plus mijn paspoort aan Heerlen gestuurd (kopie natuurlijk). Maar dat was – vooralsnog – niet voldoende voor een vrijstelling voor mijn binnenkort startende pensioen. Bij eerder gestart pensioen was gele boekje al voldoende. Kennelijk een ander beleid nu? Men vraagt expliciet (!) om aangifte/aanslag thaise fiscus.

   Maar daar hoeft niemand aan mee te werken. Het gaat Heerlen – zoals al eerder gezegd –
   geen bal aan of iemand belasting betaalt en al helemaal niet hoeveel belasting dan.

  • teun zegt op

   Rembrand,

   Even een vraag: waar heb jij gevonden, dat voor 65 + een vrijstelling geldt van TBH 190.000? En geldt daarnaast dan nog de genoemde TBH 30.000 /TBH 60.000 ((on)gehuwd?

   Overigens, bij mij helpt het paspoort en gele boekje iv.m. binnenkort startend pensioen vooralsnog niet in Heerlen. Vorige keer was gele boekje genoeg.

   Nu willen ze (Heerlen) een thaise aangifte en liefst nog een thaise aanslag zien. Maar dat gaat die nieuwsgierige ambtenaartjes helemaal niks aan. Dus dat gaat ook niet gebeuren.

   • Rembrand van Duijvenbode zegt op

    Beste Teun,
    Ik heb deze wijsheid van mijn inspecteur van het belastingkantoor Hua Hin. Naar ik van haar begreep moest ik daar wel een formulier voor invullen. Over 2013 gold deze aftrekpost voor mij nog niet maar over 2014 zou ik volgens haar daarvoor wel in aanmerking komen. Op de engelstalige website heb ik er naar gezocht en vond niks. Op de Thaistalige site wordt dit bedrag wel genoemd. Eind februari doe ik aangifte over 2014 en mocht ik inderdaad die 190.00 Baht vrijstelling krijgen, dan zal ik een ingezonden mededeling plaatsen. Wat ik van haar begreep was het in plaats van die andere vrijstelling van 30.000 of 60.000 Baht.
    Rembrand

    • teun zegt op

     Begrijp ik goed? De eerste TBH 150.000 is belastingvrij en – als je 65 + bent – nog eens TBH 190.000 extra/daarboven? Dus over eerste TBH 340.000 geen belasting?

    • Renévan zegt op

     Kijkt u even hier http://www.pwc.com/th (Thai tax 2013 booklet). Op pagina 4 staat wat u wilt weten.
     Op het aangifteformulier dat u kan downloaden staat bij B punt 4. Income exemption: Taxpayer aged 65 years or older (including disabled disabled taxpayer). Op hun website kwam ik vorig jaar toen ik keek tegen niet meer dan 190,000 thb. Ik zie dat nu nergens meer staan, je kan dus wel wat invullen maar onduidelijk waar dat te vinden is.

     • teun zegt op

      Rene,

      Ik heb dus even gekeken. Voor 2014 staat er nog steeds, dat een 65 + recht heeft op “deductable of TBH 190.000 in addition (!) to the above amounts”.

      Alleen waar in het boekje eerst wordt gesproken over rechten en plichten van “residents” staat v.w.b. de extra vrijstelling ad TBH 190.000 opeens “THAI resident”. Vraag is dan dus of farang-residents van 65+ daar voor in aanmerking komen. Geen idee. Maar ik ben bang dat het woordje “THAI” niet voor niks wordt genoemd.

      • Renévan zegt op

       Ik denk dat je hiervoor moet lezen residents of Thailand. Ik kwam nog een te downloaden PDF aangifteformulier tegen voor 65+. Hierop wordt het bedrag van 190,000 thb genoemd. Het eindbedrag van dit in te vullen formulier moet worden genoteerd op het aangifteformulier P.I.T. bij punt B punt4. Ze hadden wel even mogen verwijzen naar het extra in te vullen formulier voor 65 plussers op het P.I.T. formulier.
       Vorig jaar heeft mijn vrouw haar belastingformulier laten invullen bij het belastingkantoor. Eind maart zitten er hier op Samui bij de Tesco mensen van de belastindienst om iedereen te helpen met invullen. Het is daar dan zelden druk, of Thaien hebben geen probleem met het invullen of ze vullen helemaal niets in.

      • ruud zegt op

       Volgens het belastingverdrag tussen Nederland en Thailand mag er geen verschil worden gemaakt in de belastingheffing tussen Thai en Nederlanders.
       De toevoeging Thai is dus in strijd met het verdrag.

 10. bob zegt op

  the bangkok post today:

  How expats can lower their personal income tax Published: 17 Feb 2015 at 06.00 | Viewed: 227 | Comments: 0 Newspaper section: Business Writer:…

  Please credit and share this article with others using this link:http://www.bangkokpost.com/business/finance/477129/how-expats-can-lower-their-personal-income-tax. View our policies at http://goo.gl/9HgTd and http://goo.gl/ou6Ip. © Post Publishing PCL. All rights reserved.

 11. bob zegt op

  Beste mensen,

  Het is allemaal goed bedoeld deze uitleg en raadgevingen maar aan één ding gaat u allemaal voorbij:
  HET GAAT OM HET WOONLAND BEGINSEL: U kunt maar in één land belasting betalen. Als u in een ander land al belasting heeft betaald kunt u dat verrekenen. Iets wat ik steeds weer aan de orde moet stellen om een discussie te openen. WAAR WOONT U DAADWERKELIJK. Pas daarna begint de problematiek. En uiteraard moet u in dat land inkomsten hebben. In Nederland hebben wij dat allemaal: AOW, maar die is in Nederland belast. In Thailand kunt alleen rente inkomsten hebben tenzij u een werkpermit heeft wat nogal uitzonderlijk is. Dan betaalt u in Thailand belasting. Maar als u dan nog een Nederlands ingezetene bent dan betaalt u in Nederland belasting ook over uw Thaise inkomsten minus reeds in Thailand betaalde belasting. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Maar waar het bij de meesten om draait is de sociale aspecten m.n. de ziektekosten. En die is alleen beschikbaar als u Nederlands ingezetene bent dus in Nederland belasting en premie betaalt.

 12. Cornelis zegt op

  Keer het eens om.

  Is belasting betalen in Nederland over inkomen dat in het verdrag aan Thailand is toegewezen,
  geen ontduiken van de belastingen in Thailand?

 13. Moderator zegt op

  Alles is wel gezegd. Bedankt voor je reacties. wij sluiten dit topic.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website