Goedemiddag Thailandblog,

Wij willen wat weten over Thailand. Wij hebben met vier vrienden een vakantie geboekt naar Thailand. Een van ons zit tijdelijk in een rolstoel en krukken door een sportongeluk. Hij heeft geen annuleringverzekering en kan anders niet mee. Wij hebben al gebeld met de EVA airlines en die doen niet moeilijk.

Wij willen hem natuurlijk helpen overal mee, maar wij houden ook van uitgaan en zo. Wij willen weten of je een kroeg in kan gaan met een rolstoel in Bangkok en verder in Thailand en of het een beetje te doen is.

Wij kunnen onze reis wel omgooien, maar een aantal hotels zijn al geboekt. Wij gaan eerst naar Bangkok, dan naar Pattaya en later naar Koh Samet. We wilden ook nog naar Koh Chang maar daarvoor hebben wij nog geen hotel geboekt dus dat kunnen we skippen.

Kan het met een rolstoel? Krukken kan wel even maar dat houdt hij niet lang vol. Als u verder nog dingen heeft die wij moeten weten dan graag ook.

Tot ziens,

Fred R.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Is Bangkok – Thailand te doen met een rolstoel of krukken?”

 1. Quint zegt op

  Ik ben van mening dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Zeker in Bangkok en Pattaya niet. Heb daar voldoende mensen met een rolstoel gezien. Niet ieder hotel is uiteraard even toegankelijk voor een rolstoel maar zal best te doen zijn.

  Misschien even behelpen als je reist met een boot. Maar met drie man moet je een man welke niet goed ter been is zeker kunnen helpen.

 2. Dennis zegt op

  Ja, het is te doen, MAAR je zult ook hindernissen tegenkomen. Misschien wel meer dan je lief is. Soms ook heel praktische dingen. Ik zou vooral ook willen adviseren om het positief te blijven inzien, ook als dingen soms niet lukken vanwege de rolstoel. Thailand is een mooi land, laat je vooral niet je dure vakantie verpesten door wat ongemak.

  De Skytrain in Bangkok kun je met een rolstoel volgens mij wel vergeten (correct me if I’m wrong) en tenzij er in recente jaren iets veranderd is, ook het beroemde (of beruchte net naar uw smaak) nachtleven in Soi Cowboy en Nana Plaza ook. Daar staat dan tegenover dat je prima een taxi kunt nemen (die zijn in Bangkok heel betaalbaar) en er ook genoeg andere, minder commerciële uitgaansgelegenheden zijn die ook zeer de moeite waard zijn. Google is your friend en anders even Lonely Planet ofzo…

  Eén leuke, goede en betaalbare bar/ restaurant die WEL rolstoel-toegankelijk is, is Bully’s op Sukhumvit, vlakbij JW Marriot Hotel Soi 2. En zo zullen er meer bars en restaurants zijn.

  Pattaya Beach Road is volgens mij wel goed te doen (althans qua breedte)

  • Dick van der Lugt zegt op

   De skytrain is lastig, maar wel te doen als je even uit de rolstoel kunt komen om met de roltrap naar boven, naar het perron te gaan. Of er roltrappen naar beneden gaan, weet ik even niet. Dus misschien loop je daar vast. Informeren of misschien weet een andere blogger dat.

   De ondergrondse metro vormt geen enkel probleem. Er zijn liften en in de trein is een speciale plaats (met riem) gereserveerd voor rolstoelers. Het personeel is er altijd buitengewoon behulpzaam, is mijn ervaring. Bij de kassa is een speciale toegang met een hekje waar je met een rolstoel doorheen kunt rijden.

   In hoeverre bezienswaardigheden toegankelijk zijn, weet ik niet. De beroemde Wat Phra Kaew en nabijgelegen Wat Pho hebben hier en daar trapjes, maar niet meer dan een paar treden. Wel je schoenen uitdoen als je een tempel betreedt, net als de overige bezoekers.

   • Rob V. zegt op

    Misschien zie ik ze vliegen maar dacht toch op meerdere BTS stations een lift en hellingbaan (vanaf het trotoir naar de lift) gezien te hebben. Of alle stations dat hebben durf ik niet t zeggen, Thaise logica gezien zal het antwoord haast wel ‘nee’ zijn…

    • Rob V. zegt op

     Even op de BTS site gekeken waar er liften zijn:
     http://m.bts.co.th/mweb1/webpages/usingDoDontOnStairs02.aspx

     “. Press at the front of elevators (At Mo Chit. Siam, Asok, On Nut and Chong Nonsi Stations.) or press (At Krung Thon Buri, Wongwian Yai, Pho Nimit, Talat Phlu, Bang Chak, Punnawithi, Udom Suk, Bang Na and Bearing Station.) to contact BTS Staff for using it. ”

     Elders zal er of geen ruimte voor geweest zijn of “vergeten” (of bewust her en der achterwegen gelaten??).

 3. Cornelis zegt op

  Net terug van o.a. Bangkok en Chiang Mai. Aangezien ik anderhalf jaar geleden door een zwaar ongeval ook enkele maanden in een rolstoel heb doorgebracht en vervolgens nog geruime tijd op krukken was aangewezen, heb ik me in die steden wel eens afgevraagd of ik daar ook rond had kunnen kijken in die situatie. Vooral ook omdat ik gemerkt had hoeveel obstakels je zelfs in NL nog tegenkomt – maar die je pas ziet als je zelf in een rolstoel zit.
  Met die blik van de ervaringsdeskundige zeg ik dat het, met drie valide hulpkrachten om je heen, te doen moet zijn. Zonder hulp is het volstrekt ondoenlijk. Trottoirs kunnen gemakkellijk 30 cm hoger liggen dan de weg, dus bij elke oversteek, zijstraat of andere onderbreking moet je al geholpen worden. Veel Skytrainstations hebben geen roltrappen omlaag, en ook die naar boven gaan doen dat meestal alleen maar van straatniveau tot het niveau van de in- en uitgangen en de kaartverkoop, meestal moet je dan om op het treinniveau te komen alsnog een gewone trap nemen.
  Dus: te doen als je inderdaad 3 gezonde kerels om je heen hebt die je waar nodig over de obstakels heen tillen.

 4. Eric Donkaew zegt op

  Ik ben wat minder positief.
  Weliswaar hebben Thai veel respect voor gehandicapten, het land zelf daarentegen is erg rolstoelonvriendelijk. De stoepen zijn zelfs al onvriendelijk voor volledig gezonde mensen. Je vriend zal meer aan zijn vakantie hebben als hij genezen is. Ik zou het, als ik in zijn situatie was, uitstellen.

 5. Jacques zegt op

  Mijn ervaring is dat Bangkok absoluut niet rolstoelvriendelijk is. Als voetganger kom je om de 10 meter obstakels tegen. Dan laat ik losliggende betontegels op het trottoir nog buiten beschouwing. Bangkok verkennen vanuit een rolstoel lijkt mij een hele bijzondere ervaring.

  Heel veel tempels zijn alleen bereikbaar via tientallen meters hoge trappen. Je zult beneden moeten wachten en later van je vrienden moeten horen hoe het er boven uit zag.

  Maar gewoon vertrekken is mijn advies. Thailand mag je niet missen. .

  • Jansen zegt op

   Gewoon mee eens.

   De wereld heeft vele gezichten. Als je op je beide benen staat ziet er anders uit dan wanneer je in de rolstoel zit en nog erger wanneer je plat ligt.

   Bangkok samen met vele steden in de regio is voor gehandcapten onmogelijk. In de rostoel is het onmogelijk. Behalve de hoge trottoirs, losliggende trottoir delen, de stinkende riolering bij 35 graden en hoger, halve trottoir bezet met stalletjes etc etc

   Voor normale mensen is het moeilijk en voor rolstoel onmogelijk.

   In Nederland en vele EU landen zijn er voorzieningen getroffen. Dit is een utopie voor Thailand.
   Voor de Sky train was kennelijk een lift te veel luxe. Roltrappen niet overal aanwezig.
   Vele huizen en winkels zijn niet aangepast voor rolstoel patienten; behalve als er een lift aanwezig is.
   Thailand vergeet dat al die voorzienngen ook voor zijn eigen bevolking ten goede komt.
   Neen, Thailand is een mooi land maar voor de toeristen die goed zijn voor miljarden inkomsten wordt er NIETS gedaan. dus toerist onvriendelijk.
   Er is een grote taal achterstand. In Amsterdam kan je alles gedaan krijgen in het engels, hier in Thailand eindigt alles met ” NO HAVE”

   Ik zou komen als de andere vrienden de zekerheid bieden voor hulp en wat als zij ook in problemen geraken.

 6. Chantal zegt op

  Wat ook een obstakel zou zijn is.het drukke verkeer en in de chaos willen oversteken. Verder weet ik niet wat voor rolstoel je vriend heeft, maar zal ik eventueel voor de reis een transport of nog mooier een sport rolstoeltje (merk quicky heeft er veel) op de kop tikken/lenen. Die zijn veel lichter minder groot en vaak makkelijk opklapbaar voor vervoer. Degene die erin zit heeft ook meer wendbaarheid.

 7. Monique zegt op

  Ik ben ook van mening dat het absoluut niet makkelijk is, wellicht iets makkelijker met drie kerels maar met bijvoorbeeld drie fysiek wat minder sterke vrouwen zou ik het zelfs sterk afraden.

 8. Fred zegt op

  Rolstoel mee met vliegtuig moet inklapbaar zijn. Rolstoelhulp op vliegvelden van te voren aangeven bij EVA Air. Misschien ook de stoel in het vliegtuig niet al te ver van het toilet als lopen nog wat moeilijk gaat. Thailand is niet zo rolstoelvriendelijk maar de bevolking daarentegen wil je graag helpen dus, probleem opgelost. Ook in de rolstoel gezeten moet je toch je schoenen uit doen wanneer je bv. een tempel binnen gaat.

 9. Sermo zegt op

  Ben drie keer met de rolstoel in Thailand geweest. Bangkok kon ik alleen met de taxi ergens komen. Soms ging de rolstoel mee en konden we in de malls gemakkelijk rondrijden. Probleem is als je de grote weg moet oversteken. Daar heb je vaak loopbrugge over de weg. Die vermijden we dus.
  In Chang Mai was het redelijk goed te doen, maar we waren op een minder druk gedeelte van de stad. In Pattaya ging het ook redelijk goed. Wel uitkijken op de weg langs de boulevard, maar we zijn er zonder ongelukken doorheen gekomen.
  In Patong Beach zaten we midden in de stad en om naar de mall te gaan reden we over de straat. De trottoirs waren ongeschikt voor een rolstoel om er met gemak te rijden.
  Gelukkig had ik veel hulp van onze Thaise vrienden……..

 10. David zegt op

  Ben 3 maand gehospitaliseerd geweest in (AEK) Udon Thani hospitaal. Bij check out rolstoel gebonden. Zoals eerder vermeld op deze posts zijn trottoirs geen cadeautje. De drukke straten in BKK zijn over te steken met voetgangersbruggen. Maar met een goede planning, en wat hulp van je reisgezelschap kan het allemaal, zoalng je maar positief ingesteld blijft, en… blijven lachen! Dan springen de Thai je zo bij. Koh Samet of Koh Chang zal een andere zaak zijn. De meeste wegenissen naar je bungalow daar zijn van zand gemaakt. De overzetboot, daar help iedereen je bij. Dus kwestie van een goede ingesteldheid en avontuurlijke geest, en niet gefrustreerd geraken als het niet van de eerste keer lukt. Thai kunnen heel inventief zijn.

 11. Khun Martin zegt op

  Gewoon gaan Fred! Bovenstaande reacties kloppen allemaal en je zal genoeg obstakels tegenkomen, maar uit je vraag maak ik op dat stappen waarschijnlijk een van jullie favoriete bezigheden is en bij elke kroeg wordt je wel geholpen!
  Een kennis van mij is vanaf zijn nek verlamd, en die komt al vele jaren met zijn familie naar Thailand op vakantie. In al die jaren hebben zij zowat heel Thailand doorkruist, dus als zij het kunnen, dan kunnen 3 gezonde kerels met een tijdelijk gehandicapte het zeker!
  Veel plezier!!

 12. RobertT zegt op

  Zeker gaan, maar ik ben heeeel benieuwd naar je ervaringen. Ik heb aardig wat rondgelopen in Thailand en ik vraag me altijd af hoe iemand in een rolstoel hier in hemelsnaam zich zou kunnen verplaatsen.
  Elke stoep is een bende, als er geen tegels ontbreken dan staat er wel een etensstalletje in de weg. Zoals al eerder gezegd zijn de stoepen soms 30 cm hoog zonder verlaging voor rolstoelers. Ik heb wel liften gezien overigens hier en daar bij de skytrain. De kroegen en bars lijkt me geen enkel probleem. Ik denk zelfs dat je binnen een minuut een passagier bij hebt op je schoot…

 13. Fred Janssen zegt op

  Alle reacties snijden hout!! Leef zelf in Udon en heb veel rondgereisd in Thailand. Vanwege het feit dat er al iets geskipped is en de omschreven beperking stel ik 2 bestemmingen voor welke uitermate geschikt zijn om met een rolstoel te bereizen. In de eerste plaats Phuket maar dan in Kata Beach slechts 200 meter van het strand en uitgaansleven 500 meter. De tweede bestemming zou Cha-Am kunnen zijn. Te bereizen vanaf bv. Bangkok met zeer comfortabele bus voor 309 Bath. (slechts 20 zitplaatsen). Voordeel van Cha-Am is dat strand aan de overkant van de straat is en uitgaansleven om de hoek. Kom zelf net terug vandaar en ontmoette in mijn hotel Duitser met geamputeerd been die zich ter plaatse zeer goed zelfstandig wist te verplaatsen. Wel opletten dat slechts keuze wordt gemaakt voor South Beach. Ben tot nadere info bereid. Plezierige vakantie!!

 14. Henk Grevel zegt op

  Beste Fred,

  Vier weken geleden waren wij ook nog in Bangkok, mijn vrouw loopt met een stok dus het gaat allemaal niet zo vlot. Op een ding moeten jullie rekenen een voetganger is in Thailand zeker in Bangkok vogelvrij en het verkeer is daar chaotisch. Ook het vervoer met de Skytrain moet je rekenen dat er soms geen lift of roltrap aanwezig is. Verder zijn wij al jaren Thailandgangers

 15. Nico zegt op

  Probeer een song-thaw te vinden waar de rolstoel in past.

  http://www.gehandicapten.com/Thailand/vacantie/gehandicaptenreizen.htm

 16. A zegt op

  Kijk voor het gemak eens naar http://www.gennymobility.nl, een zelf balancerende rolstoel die het leven makkelijker maakt.

 17. Jan zegt op

  Hallo Fred,

  Ik heb alle reakties zo ongeveer gelezen. Zelf kom ik al jaren in Thailand en ben gebonden aan een elektrische rolstoel. Wil je meer weten over toegankelijkheid in Thailand kijk dan eens op mijn blog http://wheelchairthailand.blogspot.com .
  Hier geef ik heel veel tips over openbaar vervoer (Sky train, Airlink en Metro, zelf uitgevonden, foto’s en videos van gemaakt), over hotels, taxis, e.d.
  En sommigen zeggen het al. Geef niet op. Verwacht dat je meer tijd nodig hebt dan wanneer je geen rosltoel gebruikt. Straten zijn druk, stoepen zijn hoog, maar er is ook veel langzaam verkeer zoals etenskarretjes die gewoon over de weg lopen. Daar kan jij ook lopen/rijden. En geloof het of niet meer opritten dan je zult verwachten. Zeker in de toeristische gedeelten van de stad. Veel attracties zijn ook rolstoeltoegankelijk. En als je met krukken kan lopen dan kan je eigenlijk overal komen.
  Een songtheaw is een goede oplossing alleen dan heb je wel oprijgoten nodig. die hebben ze niet zelf.
  De link die door Nico hierboven in een bericht geplaatst is, komt van mijn website. Die oprijgoten waren van mij persoonlijk. De rolstoel meenemen in een gewone taxi is lastig omdat daar vaak een gastank in de kofferbak zit.
  Wil je nog meer weten email me dan via mijn website http://www.gehandicapten.com

  Groetjes en prettige vakantie. Jan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website