Lezersvraag: Kan mijn Thaise vrouw een auto kopen als ze op de zwarte lijst staat?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 september 2014

Beste lezers,

Ik ben een expat in Thailand getrouwd met een Thaise al 15 jaar en 2 lieve kindjes. Nu wensen wij een nieuwe wagen te kopen maar mijn vrouw staat op de zwarte lijst (omdat ze garant heeft gestaan voor een vriendin en deze heeft haar financiële verplichtingen nooit nagekomen).

Mijn vraag: kan iemand ons helpen, hoe kunnen we dit doen? Ik ben gepensioneerd en heb maar een klein spaarpotje.

Met vriendelijke groet,

Ludo

9 reacties op “Lezersvraag: Kan mijn Thaise vrouw een auto kopen als ze op de zwarte lijst staat?”

 1. Lex k. zegt op

  Hai Ludo,

  Je geeft eigenlijk net iets te weinig informatie voor een concreet antwoord, maar als er nog een rest schuld staat krijg het volgende mogelijke scenario
  Kort maar krachtig antwoord, nee dat kan zij niet, totdat het bedrag waarvoor zij garant staat afgelost is, zij blijft namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld, ik hoop voor jullie trouwens dat het bedrijf waar de schuld loopt, de schuld nooit zal opeisen, want dan moeten jullie toch echt betalen, je staat nog steeds garant voor het openstaande bedrag en het geld moet je dan maar bij de, inmiddels ex neem ik aan, vriendin terug zien te halen.
  Je zegt namelijk ‘garant heeft gestaan” en dat kan niet, je blijft garant staan tot het totale bedrag afgelost is of iemand anders, de bank b.v. heeft de schuld overgenomen door beslaglegging op huis of auto of zoiets dergelijks.
  In dat geval is de garant stelling vervallen en zal zij gewoon zelf kunnen lenen, hoewel er hoogst waarschijnlijk dan wel weer iemand garant voor haar moet staan, of er wordt een, flinke, aanbetaling geëist.
  Zie die ” zwarte lijst” als een BKR registratie, alleen in Thailand zijn ze er veel strenger mee.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

 2. Sjaak S zegt op

  Hoe ga je dan voor een auto betalen, als je maar een klein spaarpotje hebt? Je kunt anders toch de auto op je eigen naam laten zetten? Ik neem aan dat jij de auto betaalt. Dan moet ie op jouw naam komen te staan.
  Dat is volgens mij de enige en simpelste methode.
  Maar ik zal je toch ongevraagd advies geven het niet te doen. Spaar liever totdat je genoeg geld hebt om de auto cash te kopen. Jullie probleem wordt er alleen maar groter door. Omdat zij op de zwarte lijst staat, kan zij geen auto kopen? Dat wil dus zeggen dat jullie een auto op afbetaling willen kopen. Dat betekent een (als je dat op jouw naam kunt doen) minstens zo’n kleine 10.000 Baht extra lasten per maand voor de komende jaren. Wil je dat echt doen? Als je dat geld hebt om weg te leggen, dan spaar toch liever totdat je genoeg bij elkaar hebt om het zelf in één keer te betalen…

 3. ruud zegt op

  Niemand kan u helpen als u maar een klein spaarpotje hebt en waarschijnlijjk geen groot pensioen.(anders was dat spaarpotje waarschijnlijk wel groter geweest)
  U kunt zich dus geen auto veroorloven.
  De toekomstverwachtingen voor AOW en pensioenen zijn niet best en als die lieve kindjes groter worden, worden ze ook duurder.
  De prijzen in Thailand stijgen ook harder dan in Nederland, dus die zullen uw pensioen langzaam kleiner maken.
  Geen auto dus en als het even kan, zorgen dat uw kleine spaarpotje wat groter wordt voor de toekomst.

 4. erik zegt op

  Kan men aan jullie gezamenlijk vermogen komen door die garantstelling ? Dan ben je echt in de aap gelogeerd hoor. Dat is iets om na te kijken.

  Los van het spaarpotje, waarom een nieuwe auto? Er zijn rijen gebruikte auto’s te koop en niemand maakt mij wijs dat die allemaal slecht zijn. Dan is jouw spaarpotje mogelijk wel voldoende.

 5. TLB-IK zegt op

  Natuurlijk kan jouw vrouw een auto kopen. Dat is helemaal geen enkel probleem. Gewoon CASH betalen.

 6. Renévan zegt op

  Deze vraag werd ook gesteld aan het advocaten kantoor Siam Legal, en hun antwoord was 10 jaar. Er was een voorstel van de junta om hier 8 jaar van te maken zodat minder mensen in de handen van loansharks vallen. Ik weet niet of 8 of 10 jaar nu zoveel verschil uitmaakt. Dus sparen en dan kopen, de meest veilige manier. Ik ben zelf van het idee afgestapt om tweedehands te kopen. De prijzen zakken hier bijna niet, en aan preventief onderhoud wordt doorgaans niets gedaan. Je weet dus niet wat je koopt.

 7. piet zegt op

  Koop gerust een 2e handsje en betaal uit je spaarpot en gewoon op eigen naam.
  Laat de auto keuren er zijn genoeg garages waar dat op punten systeem kan.
  En vraag jezelf ook ff dit; heb ik wel auto nodig ?? voor een trip kun je ook huren al is het aanzien van je vrouwtje dan beetje geknakt

  Kijk een op diverse websides van 2e hands auto’s of bathsold o.i.d.

  Succes

 8. ludo zegt op

  Allemaal bedankt voor de eerlijke reactie

 9. top Martin zegt op

  Ik ga er van uit, dat alleeen de vrouw op deze lijst staat ?. Nou en ??. Als farang sta je er niet op, dus kun jij toch een auto kopen en die zelfs op jouw naam zetten ?. Dat is toch geen probleem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website