Beste lezers,

Mijn vrouw en ik komen nu al een aantal jaren in Thailand. Meestal voor een periode van een maand of 6 weken. Wij vinden het leuk om de omgeving op ons gemak te verkennen. Eten en drinken mee en maar zien waar wij uitkomen.

In het verleden huurde wij daarvoor een brommertje. Nu hoorde ik dat dit eigenlijk motoren zijn en je daar een motorrijbewijs voor moeten hebben omdat je anders niet verzekerd bent. Dat hebben wij onszelf nooit gerealiseerd.

Ik heb geen motorrijbewijs maar al wel 35 jaar een autorijbewijs. Wij overwegen nu om een auto te huren. Toch heb ik zo mijn bedenken. Graag hoor ik uw mening in deze.

Hoe zit het met de verzekering van een huurauto? Is dat wel goed geregeld. Is zelf auto rijden in Thailand gevaarlijk?

Heeft u adviezen voor mij waar ik het beste een auto kan huren? Wij gaan dit jaar naar Chiangmai en omgeving. Wat moet ik absoluut weten en zijn er lezers die ervaring hebben met het huren van een auto? Welke papieren moet ik overleggen bij het huren?

Ik lees met veel plezier uw artikelen, voor ons verplichte kost. Go zo door.

Groeten uit Loon op Zand,

Eduard en Nel

14 reacties op “Lezersvraag: Ik wil een auto huren in Thailand, maar ben ik wel goed verzekerd?”

 1. Eerst even over het huren van de motorbike:
  Verhuur motorbikes zijn buiten de CTPL (Compulsory Third Party Liability, een verplichte verzekering) niet extra bij te verzekeren. Deze CTPL dekt weinig (alleen lichamelijk letsel/overlijden en dan nog met een relatief lage dekking). Schade aan de motorbike of een auto waar tegenaan gereden wordt is totaal niet gedekt. Het positieve is dat de verzekering (vreemd genoeg) ook uitkeert als de bestuurder geen rijbewijs heeft.

  Met huurauto’s kan het v.w.b. de verzekering op veel manieren zijn geregeld. De grote maatschappijen als AVIS e.d., hebben in het algemeen een verzekering waarbij de auto ook echt als huurauto is verzekerd. Maar de meeste mensen huren bij een kleinere verhuurder. Meestal is het zo dat deze auto’s wel ‘first class” (het All Risks zoals we uit NL kennen) verzekerd zijn, maar dan staat er op de polis bijna altijd “Private use, not for hire/rent”. En dus is de auto niet op de juiste manier verzekerd. Staat dit zo op de polis, dan is het zaak om bij een aanrijding nooit te vermelden dat het een huurauto is, maar dat de auto is geleend. De middengrote verhuurders hebben i.h.a. wel weer een verhuurverzekering. Dan staat op de polis weer duidelijk vermeld “For hire/rent” of “Commercial use”. Zorg er in ieder geval voor dat de polis altijd in de auto ligt en controleer of deze nog geldig is.

  Nog iets om rekening mee te houden: In Nederland zijn de dekkingen altijd zeer hoog. In Thailand is echter alles gelimiteerd. Deze dekkingen kunnen bij sommige maatschappijen gevaarlijk laag zijn. Het belangrijkste is het om te checken wat de dekkingen voor de derde partij zijn. 1,000,000 Baht voor lichamelijk letsel/overlijden en minimaal 2,500,000 baht voor “third party property damage” is een relatief veilige minimum dekking.

  Voor wat betreft het huurcontract: Sommige verhuurders hebben hier in staan dat de huur moet worden doorbetaald als de auto na een aanrijding naar de garage moet. Als het even kan hier niet mee akkoord gaan, desnoods 100 baht per dag extra huur betalen. In Thailand kunnen de reparatietijden behoorlijk oplopen, en het is geen pretje om 3 maanden huur door te moeten betalen.

 2. Jacques zegt op

  Beste Eduard en Nel,
  Vergeet niet het internationale rijbewijs op te halen bij de ANWB. In Thailand hechten ze er waarde aan. Ik heb het een paar keer moeten tonen aan de politie. Bijkomend voordeel is dat het inhouden of kwijtraken van het internationale rijbewijs geen verdere consequenties heeft. Je koopt gewoon weer een nieuwe bij de ANWB.

  In Thailand is het verkeer zeker gevaarlijker dan in Nederland. Dubbel opletten is de boodschap. Niet alleen op andere weggebruikers maar ook op bijv. verkeerslichten die hier anders werken dan in Nederland. En vooral geen voorrang nemen, maar rustig je beurt afwachten. Succes.

 3. Dirk zegt op

  Best Eduaurd e Nel,

  Ik huur sinds een driertal jaren elke vakantie een auto bij North Wheels in Chiang Mai (http://www.northwheels.com/), meestal voor een maand ongeveer. Het is volgens mij een nationaal bedrijf, niet zozeer internationaal voor zover ik weet. Maar het is wel een groot bedrijf, dus dat schept wat meer vertrouwen. De zgn First Class verzekering zit erbij, maar ik moet zeggen dat ik nog nooit schade heb gereden, dus ik kan je niet vertellen hoe ze zijn bij problemen.

  Wat ik wel kan vertellen is dat de communicatie altijd goed gaat. Soms reserveer ik via internet, of ik laat mijn vriendin bellen, maar zelf bellen kan ook, ze spreken goed engels. Ik betaal altijd cash de huur, maar dat kan ook met credit card. De borg van 5000 bath doe ik met cc, en dan krijg je een zgn slip, ze boeken die nog niet, en dat is je eigen risico bij ongevallen. Als er niets is gebeurd krijg je die netjes terug. Hun algemene voorwaarden zijn standaard net als bij elk verhuurbedrijf, maar wel met een maximum inderdaad. Als je de wagen helemaal in de prak rijdt, dan ga je daar wel overheen denk ik, maar dat zou je even na moeten kijken.

  Ik laat de auto altijd op CNX (Chiang Mai Airport) brengen, en lever hem daar ook weer in bij vertrek. Ze hebben een uitgebreid wagenpark, maar ik neem meestal een pickup, de std versie is net zo goedkoop als een simpele Toyota Vios oid. Daarmee kan de hele familie mee in de laadbak uit eten! De dagprijs bij een maand huren is +/- 800TBH. Zorg dat je een internationaal rijbewijs bij de ANWB koopt voor 15euro. Nog nooit nodig gehad nogmaals, maar het is wel verplicht.

  Verder went het links rijden heel snel, en houdt je ogen open voor die rare brommertjes overal. En de grootste heeft altijd voorrang 🙂

 4. Dennis zegt op

  Ik huur regelmatig een auto in Thailand en ik zou u adviseren dat bij een grote, bekende autoverhuurder te doen. Zij zijn vertegenwoordigd op praktisch elk vliegveld van betekenis en in elke plaats van omvang. Te denken valt aan Avis, Budget, Hertz, THAI Rent-a-car. Even rustig de prijzen vergelijken kan behoorlijk veel geld besparen. Ik heb goede ervaringen met easyterra, sunnycars en rentalcars.com (zuster van de bekende Booking.com en Agoda).

  Hoewel ik ook bij kleine lokale verhuurders heb gehuurd en daarmee geen slechte ervaringen heb, kies ik toch bewust voor de “grote jongens”. Ze zijn in de regel goedkoper, hebben nieuwe auto’s (vaak tot max. 1 jaar oud), een echte 24/7 helpdesk (heel belangrijk bij ongevallen en pech!). Kleine, lokale huurders verhuren vaak iets oudere auto’s met de nodige schade’s (puur cosmetisch maar toch…) en hoger kilometrage en dus eerder kans op pech. Maar nogmaals, echt slechte ervaringen heb ik niet gehad. Een voordeel is wel dat bij de kleine verhuurders de borg vaak 5000 baht is en bij de grote verhuurders 20.000 baht via creditcard. Bij Hertz geloof ik zelfs 30.000 baht. Zelf huur ik het liefst bij Avis.

  Rijden in Thailand: Als u al op de motorbike hebt gereden in Thailand, dan weet u dat het verkeer in Thailand anders is dan in Nederland. Iedereen en z’n schoonmoeder bevindt zich op de rijbaan, zelfs op de autoweg 24 vanuit Isaan richting Bangkok. Dat is wat wij in Nederland een autoweg zouden noemen, maar waar je dus ook voetgangers, fietsers, motorbikes en dieren tegenkomt. En je ziet rustig jeugd van 11 jaar op de motorbike rijden en ik schat in dat het verkeersinzicht van hen nog niet zo is als dat van u of mij. Rijden in Thailand betekent altijd voor 200% opletten.

  Het verkeer in downtown Bangkok is een verhaal apart. Niet voor iemand met slappe knieën (of met haast), maar als je goed oplet en je verstand erbij houdt ook best te doen. Als het mogelijk is zou ik trouwens gewoon de taxi pakken. Wel zo eenvoudig en geen stress….

  Qua verzekeringen heb je als je via een “broker” huurt (de eerder genoemde Easyterra, Sunnytraval en Rentalcars.com) vaak al een goed verzekerde auto. Voor een paar baht meer kun je ook banden en ruiten meeverzekeren (dit is niet standaard!) en voor nog wat meer bahttjes ook het volledige Eigen Risico (normaal bij hen circa 8000 baht). Dat laatste doe ik nooit, want het verlangt ook dat u bij schade een politieverklaring en rapportage van de verhuurder meestuurt naar de broker en dat lijkt mij in de praktijk al behoorlijk lastig, nog los van het feit of de broker wel Thais kan lezen…

  Nogmaals; Het verkeer in Thailand is wat chaotischer als in Nederland, maar met een dosis gezond verstand en goed opletten moet het zeker goed komen!

  Tip: Heeft u in Nederland een Tomtom of Garmin, koop dan kaarten van Thailand (of Zuidoost Azië). Ter plaatse een los navigatiesysteem huren kost net zoveel als de aanschaf en eenmaal aangeschaft kunt u een volgende keer het weer gebruiken! Ik hen een Tomtom en dat bevalt erg goed!!

 5. Adrie zegt op

  Heb vorig jaar bij Pattaya Rent a Car een auto voor een week gehuurd.

  Tis die website met oranje bovenin waar staat> Holiday Rent-a-Car van Mr Grahame, een Engelsman of Australier, dat weet ik niet meer zeker.

  Mathieu kan wel bekijken of de verzekering echt oke is zoals het op de website staat.
  Kennis van me die in Pattaya woont had deze verhuurder me geadviseert.

  Toen ik de auto terug bracht keek hij nog niet rond de auto, dus vroeg ik hem of hij hem niet even wilde checken op schade.

  Zegt hij> why? that,s my problem because in your hireprice you pay also for insurance.

  Mvg Adrie

 6. pietpattaya zegt op

  Soms leen ik wel moterbike uit dwz. niet verhuren,mijn vrouw maakt papier met handtekening en kopie paspoort dat de bike is uitgeleend door haar.

  Dit kan ook met auto, voordeel hij is verzekerd en bij ongeval word ook nog de borg betaald.

  Als dank krijgt ze van onze kennissen de – ja u raadt het al – de “huur”.
  Moet wel zeggen blijft van onze kant een risico.

 7. Ad Herfs zegt op

  Een auto huren in Thailand bij een grote organisatie is niet goedkoop.
  Door de auto heb je wel veel vrijheid en comfort.
  Het blijft altijd een risico om te huren in Thailand. Al zijn je ruiten ,banden, uitlaat en bodemplaat ook mee verzekert, bij aanrijdingen of andere oorzaken waardoor er beschadiging aan de auto zijn, wordt de borg van je creditcard afgeschreven.
  (20-30.000 baht) Bij reparatie wordt de factuur achteraf betaald door jouw verzekeringsmaatschappij. Je vakantie kan hierdoor in duigen vallen.
  Maar het gemak dient de mens. Huren is prima, maar het blijft een risico.

 8. nesten zegt op

  Beginnen met een internationaal rijbewijs aan te vragen voor je vertrekt te verkrijgen in uw stad van herkomst en dan voor het huren vragen als het voertuig wel verzekerd is en laten tonen maar meestal in het Thais !!! Maar als je huurt bij AVIS , HERTZ of Europcar heb je geen problemen en is in vele steden en luchthavens aanwezig ongeveer 200 €/week standaard voertuig. Ik hoop U hirmee al een beetje info te hebben gegeven !!!

 9. Caro zegt op

  Moderator: u geeft geen reactie op de vraag, daarom is het off-topic.

 10. do van drunen zegt op

  Beste Eduart,
  Een auto huren in Thailand kan maar ‘bezint eer ge begint’. Ik woon hier nu 10 jaar en heb mijn rijstijl behoorlijk moeten aanpassen van offensief in behoorlijk defensief. Het resultaat is dat ik 10 jaat schadevrij rij .
  Het begint al met de rijvaardigheidstest, die stelt echt niets voor,opleiding is er ook niet maar men krijgt wel toestemmimg om een auto te besturen met alle gevolgen van dien.Regels die zijn er natuurlijk maar er is totaal geen controle en iedereen ‘doet maar wat’. Kan natuurlijk ook zijn voordelen hebben maar eist wel een total andere rijvaardigheid dan je gewend ben in Nederland hoor.
  De grootse ergernis in Nl. is …bumperkleven, welnu dat is hier gewoon, dus niet over opwinden rustig van baan verwisselen en laat maar gaa, brommers die om je heen zwermen dus gebruik van spiegels is een ‘must’.
  Mijn advies; Huur een auto bij een erkend bedrijf voor een dag, neem een automaat, zoek een rustige route uit en maak de balns op.
  Succes

 11. Dick van der Lugt zegt op

  @ Tjamuk Ik kan het geheel met je eens zijn, waarde Tjamuk. Ik heb zelf talloze malen een auto met chauffeur gehuurd en dat was niet eens gek veel duurder dan een auto zonder chauffeur. Bijkomend voordeel: kon onderweg een tukkie doen en hoefde niet de weg te vragen aan mensen die geen of nauwelijks Engels spreken. Ben dankzij de chauffeur ook op plaatsen geweest, die in geen enkele reisgids staan en heb interessante tempels gezien waar veel Thais kwamen.

  In de steden waar we overnachtten, kende de chauffeur altijd wel iemand bij wie hij kon overnachten.

  Het is maar een gedachte, maar zo zou ik het doen – en nog steeds alhoewel ik nu vertrouwd ben met de ongeschreven verkeersregels in Thailand.

 12. Sandra zegt op

  Wij huren al voor het derde jaar een auto voor ongeveer 6 weken,en dat werkt heel goed. Wij huren deze bij Thai rent à car en dat is prima in orde,wij boeken deze wel via cardelmar.nl. Laat je niet bang maken om het niet te doen,want dat hadden wij ook en al die wilde verhalen kloppen niet. Het gaat heel goed. Je moet wel een internationaal rijbewijs voorleggen bij ophaling auto. Dat kan je in Nederland aankopen. la je eenmaal op weg bent,heb je vrij snel door hoe de thaien rijden.

  • Chris Bleeker zegt op

   Geachte Sandra,
   Vind het geweldig dat je voor het derde jaar een auto huurt en daarmee rond tuft door Thailand,waardoor je dan inmiddels ook een groot deel van Thailand gezien hebt,maar je/jullie gelukkig verder nog niets is overkomen.
   Maar het moet mij wel van het hart dat de geachte heren @Tjamuk en @ Dick van der Lugt
   niet iemand bang willen maken,en ZEER zeker NIET met wilde verhalen verhalen komen,
   want mijn conclusie is dat je gelukkig VEEL geluk hebt gehad tijdens de reizen,en nog maar weinig van Thailand weet,want als dit al wilde verhalen zijn ,…dan wil je de waarheid/werkelijkheid helemaal niet horen,en hopenlijk nooit ervaren.
   p.s. nu 100.000 km op jaarbasis door Thailand,…daarvoor 200.000 op jaarbasis door Europa en dat was in vergelijk een makkie.
   Met vriendelijke groeten Chris Bleeker

 13. Hessel Slot zegt op

  Beste Eduard,
  Wij huren al jaren een auto in Thailand, afgelopen september, oktober hebben wij in 7 weken 7500 km Thailand rondgereden en waren wederom zeer enthousiast.
  Wij huren altijd bij Budget-rent à Car, vraag ik per e-mail vanuit Nederland aan. Ga hiervoor gewoon naar de website Budget Thailand. Zoals eerder ook aangegeven huren wij ook altijd een picknick-up, is groter, zit hoger, geeft een veilig gevoel, kosten 900 bath per dag. Wij hebben de laatste vier maal steeds een heel nieuwe auto voorgereden gekregen. Wij laten de auto altijd bij het hotel afleveren, uitstekende service. Ik huur hier altijd een Navigatie bij, kosten 100 bath per dag met en max van 1000 bath voor een hele maand of langer.
  De auto is geheel verzekerd, met een eigen risico van 10.000 bath. Ook dit is te verzekeren voor 150 bath per dag, dan ben je volledig verzekerd zonder eigen risico.
  Alle waarschuwingen in de bovenstaande mails zijn natuurlijk ook aan de orde. Als buitenlander (farang) ben je natuurlijk altijd de onderliggende partij en communicatie is erg moeilijk, dit is het grootste risico. De andere risico’s kan je zelf veel aan doen. Rijdt defensief, neem nooit voorrang, rijdt niet in donker, rijdt niet te hard. De laatste drie reizen hebben we steeds met vrienden gedaan en ook zij hebben gereden en waren zeer enthousiast. Autorijden is in Thailand heel goed te doen, geeft een hoop vrijheid en je ziet heel veel.
  Je hebt nodig, een internationaal rijbewijs (ANWB) en een creditcard. Bij Budget is het bij mij altijd heel goed gegaan, je krijgt voor de reis de offerte en na thuiskomst zie je dat na de huur periode hetzelfde bedrag keurig is afgeschreven, nog nooit enige discussie gehad en zeer correct behandeld en professioneel.
  Mijn advies, huur de auto bij een grote organisatie, service door het gehele land, ook bij pech.
  Geniet van het gastvrije Thailand,
  Groet
  Hessel Slot


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website