Lezersvraag: Afkopen pensioensparen in België

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
16 augustus 2015

Beste lezers,

Wie heeft ervaringen met het afkopen van pensioensparen in België, een paar jaar voor men eigenlijk officieel op pensioen gaat?

Ik woon al jaren in Thailand en uitgeschreven in Belgie, over een paar jaar ga ik officieel op pensioen. Daar er geen stortingen meer gebeuren zou ik graag een deel of helemaal willen opnemen. Hier in Thailand krijg ik meer interest, maar dat terzijde.

De vraag voorgelegd aan mijn bank en zij hebben mij een kleine toelichting opgestuurd. Maar klopt dit wel wat men mij aanrekend?

 • te betalen – 3,55 % Riziv bijdrage.
 • 2 % solidariteitsbijdrage.
 • Eerste inhouding van een fictieve rente a 3,5 % die op 11 % van de uitgekeerde reserve berekend wordt (voor deze fictieve rente zult u jaarlijks een fiscale fiche krijgen om dit 13 jaar aan te geven in uw Belgische personenbelasting ).

Vooral dat laatste begrijp ik niet, al die jaren uitgeschreven nog nooit een Belgische personenbelasting ontvangen .

Ik dacht dat ik ergens gelezen te hebben dat de bank verplicht was om op de leeftijd van 60 jaar 10% moest doorstorten aan de belastingen, en ik ben de 60 al meer dan een jaar voorbij. En voor zover ik weet heb ik nooit aan belastingvoordeel gedaan en die premies afgetrokken, maar daarvoor moet ik mijn boekhouder contacteren om zekerheid te hebben, maar die nog niet kunnen bereike.

Wie kan mij daarover correct informeren?

Met vriendelijke groet,

Joeri


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lezersvraag: Afkopen pensioensparen in België”

 1. Swinnes J zegt op

  Ik heb jaren geleden dezelfde vraag gesteld aan mijn boekhouder, die heeft alles netjes uitgezocht. De uitkomst was toen dat je bij uitstap op 60 jaar altijd de volle pot belasting betaald alsof je nog steeds in Belgie woont en dit kan oplopen tot 50% in de hoogste schijf.
  Ergens is dit logisch je verhuist voor een paar maanden naar het buitenland en komt dan terug en hebt geen belastingen betaald.
  Ik weet niet of dit nu nog zo is, maar nu Brussel veel geld nodig heeft! Ik denk best wachten tot 65.
  Bij mij is er op 65 op het totaal bedrag ongeveer 18% afgegaan.

  Groeten J.

  • joeri zegt op

   Beste j. Swinnen, niet goed gelezen. Ben al jaren uitgeschreven en mijn officieel adres is al jaren Thailand. En het is nooit 50 % geweest, wel 33 % afhangend wanneer men begonnen, als ik uitrekend is het rond de 15,5 % , inbegrepen 1% per jaar dat men het .vroeger opneemt, vanaf 60 is de afkoopsom voor de bank 1%/jaar voor je 65 jaar.

 2. jasmijn zegt op

  Als je uitgeschreven bent uit Nederland of België wordt in eerste instantie het netto bedrag uitgekeerd door het pensioenfonds waar je onder valt…als je dus je pensioen wilt afkopen.
  (dit is alleen mogelijk als het onder een bepaald laag bedrag gaat als je maar een paar jaar bij een bepaald bedrijf hebt gewerkt en dus een klein pensioentje hebt…..)
  Dat wil zeggen dat alle belastingen worden ingehouden..
  Later kan je dan belasting teruggave vragen aan de belastingdienst en het is aan hun of je het terugkrijgt of niet…

 3. Patrick zegt op

  google.be ….

  https://blog.recordbank.be/nl/vragen/pensioensparen-afkopen-een-dure-zaak

  http://www.vivium.be/web/private-individuals/-/waarom-een-levensverzekering-afkopen-geen-goed-idee-is

  http://www.verzekeringen

  http://www.kapitalevragen.be/2012/kan-ik-pensioensparen-afkopen-of-opnemen/

  Best is de vraag te richten aan de rijksdienst voor pensioenen.
  http://www.belgium.be/nl/contactinfo_en_sites/Urls/http_www_rvponp_fgov_be.jsp?referer=tcm:117-19994#.VdFcbDk1gjc.mailto

 4. David H. zegt op

  “Vooral dat laatste begrijp ik niet, al die jaren uitgeschreven nog nooit een Belgische personenbelasting ontvangen .”

  Dat begrijp ik ook niet in uw situatie …., daar je als uitgeschreven Belg nog steeds een aangifte formulier van belastingen krijgt (als uiteraard je adres gekend is ) als niet verblijfhouder ….., ik heb dat van het eerste jaar al gekregen en uiteraard belastingaangifte opgestuurd , blijkt standaard verplicht en geschiedt automatisch .

  Eventjes nadenken wat hier mee aan te vangen……?.

  link naar betreffende diensten waar je als uitgeschrevene van afhangt, en die je dossier houden .

  http://www.minfin.fgov.be/portail2/nl/themes/declaration/non-residents.htm#A1


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website