Beste lezers,

Na zes jaar huwelijk, voor de Thaise wet, besloot mijn vrouw om weer te gaan werken als ladybar girl omdat ik niet voldoende financiële middelen had om aan haar wensen te voldoen. Inmiddels heeft ze door haar werk een aardig vermogen opgebouwd.

Nu willen wij gaan scheiden. De Thaise wet zegt dan wat je tijdens je huwelijk periode hebt opgebouwd, zoals de inboedel en vermogen door de helft word gedeeld. Gezien ik geen vermogen heb, alleen mijn maandelijkse AOW en wat pensioen en zij alleen 50% van de inboedel ontvangt, zal zij moeilijk gaan doen.

Heeft iemand van jullie hier ervaring mee. Hoe ik dit het beste kan aanpakken?

Groet,

Victor

16 reacties op “Lezersvraag: Afhandeling scheiding en deling vermogen met mijn Thaise vrouw”

 1. Jacques zegt op

  Ik zou zo veel mogelijk informatie vergaren en een goede advocaat in de hand nemen. Kennelijk ben je niet voor de Nederlandse wet getrouwd, dat scheelt weer extra regelwerk. Het blijft een gedoe waar je doorheen moet, maar voor jezelf opkomen is een geboorterecht en maak daar gebruik van en laat je niet in de luren leggen.

 2. BA zegt op

  Eerste stap is aantonen dat ze daadwerkelijk vermogen heeft. Staat het op de bank dan is het makkelijk. Maar veel geld welke er in het barcircuit om gaat is zwart. Het hoeft maar op een andere rekening te staan van iemand anders en op papier heeft ze vervolgens geen vermogen.

  Persoonlijk zou ik eerst bij een goede advocaat beginnen.

  Maar ik zou ook zeggen maak het jezelf niet al te moeilijk, gooi het desnoods op een deal. Jij de inboedel waar je woont en zij houd haar vermogen, of iets in die geest. Dit soort rechtszaken daar gaat een hoop tijd en moeite in zitten.

 3. Jos zegt op

  Beste Victor,

  Als ik het goed begrijp , wil jij voordeel eruit halen , van wat jouw Thaise partner heeft verdient??
  Door dat zij alles gekocht heeft van haar salaris , heb jij daar door ook veel voordeel gehad , anders had jij dat allemaal moeten kopen.
  En jij hebt daar door veel geld kunnen sparen of andere leuke dingen van kunnen doen!!
  Ik ken ook een paar landgenoten die in het huis van hun Thaise partner wonen om zo de huur kosten te sparen.
  Deze landgenoten zijn de Kinijauws van Thailand , en dan schaaaam ik mij altijd diep dat deze ook uit Nederland komen.
  Dus als jij ook voordeel wil halen uit je huwelijk met een Thaise dame , dan hoop ik dat deze Thaise dame de beste advocaat heeft van Thailand en dan beslag laat leggen op de helft van je AOW en Pensioen.
  Diep triest dat er zulke Nederlanders of Belgen hier rond lopen !!

  Mvg,

  Jos .

  • eddy zegt op

   Ik zie dat je het verhaal niet goed hebt gelezen, bovendien schijn je geen ervaring te hebben met een .scheiding. In dit geval heeft DE VROUW meer materiële wensen, dan de man kan verstrekken.
   Hebzucht noemen ze dat. De man kan het niet ambiëren zijn vrouw te delen voor geld, vandaar de scheiding.
   “Zijn vrouw” wil nu dus moeilijk gaan doen bij de scheiding, vanwege haar aandrang naar meer aardse zaken. Ik denk niet Victor mee profiteert van haar inkomsten. Zij is duidelijk egocentrisch ingesteld, heeft in voorlopende jaren geprofiteerd van Victor, maar wil nu meer en meer.
   Je kan de vrouw uit de bar halen , maar niet de bar uit de vrouw.
   Mocht zij zoveel verdienen, dan zit ze in een heel aparte club en is zij veel te jong voor Victor, dat is zijn fout. Het lijkt leuk zo’n jonge slettebak, maar het keert zich tegen je.
   Of je negeert alles dan en leef je eigen leven of je scheidt.
   Trouwens kwam ik een ervaring tegen van een middelbare man met een Thaise verpleegster van 42, die nog geen jaar getrouwd geweest is met hem en vervolgens de volgende man (een 60er) aan de haak sloeg. Zij was al 3 keer getrouwd geweest dus, sinsod !! Tja vrouwen, probeer maar eens de juiste te vinden.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   En waarom zou ik niet in het huis van mijn vrouw mogen wonen ? Is samenwonen dan niet iets dat je verondersteld wordt te doen als je gehuwd bent.
   Wat moeten ik dan doen ?
   Haar huis laten leeg staan en daarnaast wat huren om te bewijzen dat ik geen gierigaard ben ?
   Mijn vrouw mag dan toch bij mij wonen hoop ik … of wordt zij dan plotseling de gierigaard

  • Reint zegt op

   Jos,
   Diep triest dat je vooroordelen hebt, ik heb met m’n vrouw eerst een half jaar bij mijn schoonmoeder in gewoont ( ruimte genoeg) alvorens wij een eigen huis vonden. Eenmaal verhuisd was de soi waar veel familie leden wonen verbaasd dat wij het ouderlijk huis verlieten, want wie zou er nu in de toekomst voor moeder zorgen? Je kunt en oordeel hebben maar die van jouw mag misschien gedeeltelijk waar zijn maar dat geldt niet voor iedereen. Schaam je.
   Reint

 4. eduard zegt op

  De ervaringen die ik om me heen zie, zijn niet rooskleurig. Is er onroerend goed in het spel. Staat het op beider namen? Als dit niet zo is , neem je eigen spullen na de scheiding mee en laat haar maar achter, want als je moeilijk gaat doen, kan de tegenpartij wel eens heel moeilijk gaan doen. Tenslotte heeft zij een groot vermogen bij elkaar gespaard met haar lichaam te verkopen, ik zou er geen piek van willen meenemen.

 5. eddy zegt op

  Wat betreft goederen en vermogen zou je dit 50/50 moeten verdelen, als je niet onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd.
  Dit geldt natuurlijk ook over het opgebouwde vermogen van je vrouw !!, je bent immers nog steeds getrouwd. Echter bestaat er geen alimentatieplicht, geloof ik, in Thailand.
  Ik durf niet te zeggen of je pensioen, als vermogen wordt bezien door de Thaise wet. Daar zal je toch voor naar een scheidingsadvocaat moeten, bovendien stel je opbouw vermogen tijdens huwelijk, dan zou dit er buiten vallen.
  Afhankelijk van je omgang situatie met je vrouw, zou je het onderling kunnen regelen en kunnen vast stellen in een zoals dat hier heet scheidingsconvenant. Daar hebben jullie de verdeling zelf geregeld en alles vast gelegd en getekend voor akkoord. Waarna dan via advocaat alles wordt afgehandeld.
  Aldus wanneer de aardse goederen zijn verdeeld, is het voorbij.
  Een advocaat is benodigd, meestal geldt voor een scheiding dat het oorlog is.

 6. Tino Kuis zegt op

  Je kunt op twee manieren scheiden in Thailand 1 als het met elkaar eens bent over de voorwaarden van de scheiding via een heel eenvoudige procedure op de amphoe (het gemeentehuis) 2 als je het niet met elkaar eens bent voor de familie rechtbank, ook wel saan dek (kinderrechtbank) genoemd.
  Ik ben viereneenhalf jaar geleden gescheiden onder 1 en kreeg een derde van het kapitaal uit de huwelijksgoederen, een derde ging naar haar en eenderde (land) werd bijgeschreven op naam van onze zoon. Ik kreeg het voogdijschap over onze zoon.
  Nummer 2 is duur. Reken op advocatenkosten van 20-40.000 baht en een lange procedure. Voor deze vorm van scheiding moet je redenen aanvoeren als overspel, verlating van meer dan (ik dacht) twee jaar, mishandeling etc dat weet de advocaat. De rechter beslist over de verdeling van de huwelijksgoederen.
  Ik zou gaan voor 1 en haar daartoe proberen over te overhalen met de dreiging van 2 (zij gaat er dan financieel ook op achteruit) zelfs al krijg je niet de helft van de huwelijksgoederen.

 7. dontejo zegt op

  Hoi Victor, ik raad je een goede advocaat aan . Neem er een die Engels spreekt en zeker op jou hand is en niet een dubbelrol speelt.
  Als je in Thailand voor de wet trouwt , is dat ook in Nederland rechtsgeldig. Feitelijk moet je dat doorgeven aan de burgerlijke stand in Nederland.

 8. NicoB zegt op

  Ik onderschrijf wat Jos zegt, met enige nuance.
  U bent gehuwd volgens de Thaise wet, uiteraard geldt dan die wet bij echtscheiding.
  Eerste vraag is, was er vermogen voor het huwelijk en is dat ook vastgelegd. Dan komt deel van het huidige vermogen toe aan de oorspronkelijke eigenaar, anders is het terzake daarvan 50/50.
  Het is toch niet zo moeilijk verder, maak een opsomming van het vermogen per heden cq. datum echtscheiding.
  Wellicht dat u enig recht kunt doen gelden op het geldelijk vermogen van uw echtgenote, indien u alles aan het huishouden betaalde van uw Aow en pensioen, waardoor uw echtgenote aan geldelijk vermogens aanwas kon doen.
  Zoals u de vraag stelt, lijkt u te willen profiteren van de echtscheiding en dat ruikt niet goed; uw echtgenoet doet nog niet moeilijk, u verwacht dat, dan kunt u uw vraag ook stellen als er sprake is van moeilijk doen. Als het uw opzet is te willen profiteren van de echtscheiding, dan kunt u nog wat verwachten, afgezien van de daaraan verbonden kosten en langdurige onzekerheden lijkt me dat ernstig af te raden.
  Het enige argument dat u hebt om wellicht iets van de geldmiddelen van uw echtgenote ten tijde van deling van de boedel te kunnen claimen heb ik hiervoor al genoemd; u betaalde alles voor het huishouden en uw echtgenote spaarde aldus alles uit haar werkzamheden.
  Ik hoop dat u begrijpt dat de perceptie van dat feit, haar arbeid, voor uw echtgenote heel anders zal zal zijn dan die van u.
  Sterkte, maar vooral wijsheid wens ik u toe.
  NicoB

  • Soi zegt op

   Het Thaise familierecht geeft aan dat alle persoonlijke geldelijke vermogens en andersoortig eigendom in bezit bij de individuele huwelijkspartner vòòr de huwelijksdatum, bij een echtscheiding buiten de boedelverdeling vallen.

 9. Joost Jongen zegt op

  Wanneer er geen onroerend goed is gekocht en je krijgt de kans, gauw je boeltje pakken, scheiden en weg wezen, dan ben je het beste af en dan zijn er heel veel gescheiden farang jaloers op je, want een scheiding in Thailand kost voor de meeste farang een klein vermogen.
  Als je gaat procederen verlies je toch, zij is Thaise met geld en een gewillig lichaam en jij bent farang zonder geld, zij neemt een dure advocaat en jij moet het stellen met een modale advocaat en als het dan voor haar echt niet makkelijk kan koopt ze gewoon jouw advocaat om.

  Een bekend Thais spreekwoord is: Alles wat van jou is is ook van mij, maar alles wat van mij is is niet van jou.

 10. Soi zegt op

  Ik zou mijn zegeningen tellen, mijn biezen pakken, en de kuierlatten nemen. Er valt niets te winnen. Er is sprake van inboedel ten tijde van het huwelijk aangeschaft: dat is kennelijk al gelijkelijk verdeeld. Er is geen gezamenlijk vermogen ten tijde van het huwelijk opgebouwd, bv spaargeld, beleggingen, onroerend goed. Dan valt ook niets te bespreken. Ga naar het gemeentehuis en schrijf het einde van het huwelijk in.

  Echter is door mevrouw omdat zij na 6 jaar huwelijk weer is gaan werken wèl vermogen gespaard. Victor meldt niet hoe land mevrouw al weer aan de slag is, waardoor geen inschatting te maken is van hoe groot zijn claim zou kunnen zijn op de spaargelden. Aldus is niet te zeggen of zijn claim nut kan gaan hebben. Maar goed, hij stelt er vragen over, en neem ik gemakshalve aan dat zijn claim de moeite waard is.

  In principe heeft hij gelijk. Mevrouw heeft gespaard tijdens het huwelijk, en dus heeft Victor recht op de helft. Omdat mevrouw niet meewerkt moet hij naar de Rechtbank. Hij kan betogen dat hij in de eerste 6 jaar van het huwelijk mevrouw naar eer en geweten heeft onderhouden van zijn Aow en pensioen. Nu zij een aantal tijd zelf verdiend, mag hij verwachten dat zijn claim gegrond is.

  De gang naar de Rechtbank wordt voorbereid door een advocaat. Die kost wat. Ook van de Rechtbank komt een rekening. Victor kan zelf berekenen of de helft van de totale proceskosten minder zijn dan de hoogte van zijn claim. De andere helft moet mevrouw betalen.

 11. lung addie zegt op

  In de eerste plaats een pluim voor de redactie van Thailandblog om ook zo eens een verhaal te publiceren. Dit geeft de lezer tenminste een inzicht hoe sommige mensen tegen het leven met een Thaise aankijken. Sommige reacties gaan zuiver om het juridisch aspect, andere gaan over het menselijk aspect.
  Victor geeft duidelijk aan dat hij onvermogend is en niet in staat was aan de verwachtingen van zijn vrouw te voldoen. Ondanks een 6 jarig huwelijk waarin hij zijn vrouw, zo goed en kwaad als het kon “onderhouden” heeft zal hij daar wel iets voor in de plaats gekregen hebben. Al ware het maar dat ze voor hem kookte, het huis schoon hield, de was deed, zijn bed deelde…. of wat dan ook. Indien dit niet het geval was dan zou hij dat wel wat eerder mogen ingezien hebben dat hij de verkeerde keuze vrouw genomen had en kan hij daar moeilijk een ander verantwoordelijk voor stellen.

  Nu zijn vrouw, door eigen “werk” een vermogen opgebouwd heeft kijkt hij daar wel gretig naar uit en wil zijn deel van de koek. Wat dit “vermogen” betreft is wel een heel relatief gegeven en daar kan men allerlei vragen bij stellen. Het vermogen werd dus opgebouwd door werken in de bar, laat ons een kat een kat noemen en het prostitutie noemen. Prostistutie op zichzelf is in vele landen niet strafbaar, zolang het onder bepaalde omstandigheden gebeurd. Er als derde, en dat is Victor, ondanks hij in Thailand gehuwd is, voordeel uithalen is wel strafbaar want dan wordt betreffende bestempeld als “pooier’.

  Ik zou Victor een goede raad geven: neem je persoonlijke bezittingen en vertrek met stille trom zonder veel poespas te willen maken. Je bent hier in Thailand en je zal er als Farang enkel verlies uithalen met eventueel zware gevolgen . Je “vermogende” vrouw zal wel beter op de hoogte zijn dan jij bent en haar zelf opgebouwd “vermogen” met hand en tand verdedigen.

  Wat hier gaande is kan men niet als enkel als Thais beschouwen, dat gebeurt zowat overal.

 12. piet zegt op

  Simpel zat als jullie het eens zijn gewoon naar gewoon naar ampoe en gaan scheiden
  Je vermeld niet wat zij wil , niks? dan hup en gaan ,makkelijk zat.
  Wil ze moeilijk doen? gewoonweg niet scheiden en ga verhuizen

  Succes !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website