Lezersvraag: Aanrijding en verzekering in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
8 november 2014

Beste lezers,

Op 6 november, op weg naar de Loy Krathong optocht in Si Chumphu, aangereden door een Thai op een motorfiets, die niet uit zijn doppen keek. De man had zelf niets, maar klaagde steen en been dat de koplamp van zijn fiets kapot was.

Het achterlicht van mijn auto en een deel van de carrosserie waren beschadigd. De jongeman had natuurlijk geen geld, en mij werd ook afgeraden om de verzekering aan te spreken, want die keert niet uit omdat ik een (geldig) internationaal rijbewijs heb.

Het gaat niet om de kosten van het achterlicht, want dat is simpel op te hoesten, maar wat als een serieus ongeval zich voordoet? De verzekering komt met een verhaal waar ik geen touw aan vast kon knopen.

Vraag 1: Keert een verzekering niet uit in zo’n geval?

Ik ga proberen een Thais rijbewijs te bemachtigen en ga met een doktersattest “fit for driving” mijn paspoort, mijn Nederlands rijbewijs en mijn geldige internationaal rijbewijs naar de desbetreffende instantie, maar die wijst mijn aanvraag af, omdat ik een document moet overleggen over de eigendom van de woning van mijn vriendin (?).

Vraag 2 : Wat voor document wordt hier bedoeld? Dat zouden we moeten ophalen in Nong Khai, slechts 175 kilometer hier vandaan.

De auto heb ik gekocht, sorry betaald, en staat op naam van mijn vriendin en zo ook de verzekering. Mijn vriendin heeft geen rijbewijs. Gaarne uw antwoord op deze twee vragen.

Alvast bedankt.

GerrieQ8

9 reacties op “Lezersvraag: Aanrijding en verzekering in Thailand”

 1. erik zegt op

  Je moet een bewijs van ‘hier wonen’ hebben.

  Dat kunnen zijn het geel huisboek waar je in staat maar ook het formulier dat je haalt bij de Immigration Police en die geven dat af als de eigenaar van de woning waarin je permanent verblijft een verklaring afgeeft en dat heet formulier TM30.

  Maar ben je toerist dan heb je genoeg aan een geldig rbw en een geldig int rbw. Ik heb op die laatste twee bewijsjes rondgereden een jaar tot de politie mijn retirement verlengingen zag, me geen toerist meer vond en toen ben ik maar snel een Thais rbw gaan halen.

  Als je nu toch die 175 km komt rijden en dan honger hebt, kom je dan aan voor een ‘lunsje’? Ik woon op 3 km afstand van de Imm Police hier. Mijn email is onder meer siameesleesplankje@mail.com Dan geef ik je mijn tel nummer en kunnen we wat afspreken. Je bent welkom.

  • han zegt op

   Je schrijft “als je er permanent verblijft” dat geld dau niet voor een 90 dagen visum?
   Groet

 2. erik zegt op

  GerrieQ8, with all due respect, maar 175 km naar Nongkhai, ik heb eens gekeken op de kaart, zover ligt niets van Nongkhai stad af.

  Ligt het niet in Buengkan provincie ? Ik kan Si Chumphu ook niet vinden op de kaart van hier, wel 2 plaatsen die er sterk op lijken in de naburige provincie. Buengkan heeft toch ook Immigration?

  • Gerrie Q8 zegt op

   Chum Phae in de provincie Khon Kaen. Naar Khon Kaen zelf is 150 kilometer vanaf Chum Phae. Ben nog nooi in Nong Kai geweest, dus ik vertel maar wat ze me vertellen.

  • riekie zegt op

   Klopt bueng kan heeft een eigen emigratie
   ik woon in poncharoen 50 km van buenkan en ga daar naar de emigratie

 3. teun zegt op

  Wat voor rijbewijs je ook hebt, maakt weinig uit. De gemiddelde Thai is niet verzekerd, want hij kan/wil de premie niet betalen. Zorg dus gewoon voor een goede all-risk verzekering op je eigen auto. Dat kost wat meer, maar voorkomt een hoop ellende.

  Of zorg ervoor dat je wordt aangereden door een eigenaar van een schadeherstel-bedrijf. Die reed ook onverzekerd rond, maar was zo sportief om schade gratis (en ook netjes!) te herstellen (overkwam mij 2 maanden geleden) . Maar ja, dat was natuurlijk pure mazzel en voorkwam dat ik mijn “no-claim korting kwijtraakte.

 4. Roel zegt op

  Als de auto op jouw naam staat en je rijd met intn. rijbewijs dan klopt er iets niet, of je moet al kunnen aantonen dat je woonland zeker niet Thailand is, dus geen langdurig verblijf. Kan je dat aantonen en je hebt een 1e of 2e klas verzekering dan keert de verzekering gewoon uit. Bij 3e klas is als onze verplichte WA verzekering, keert alleen tegen partijschade uit.

  Jouw vrouw of vriendin kan gewoon een briefje maken dat jij bij haar in woont, copy van blauwe boekje erbij en daarmee naar immigratie voor residence adres, daarna kan jij intn. rijbewijs aanvragen zoals aangegeven.

  succes

 5. NicoB zegt op

  Gerrie, als je langer in Thailand verblijft dan, 3 ( of 6 maanden dat weet ik niet zeker meer ), ben je verplicht je internationaal rijbewijs te vervangen door een Thais rijbewijs. Dat klopt dus, niet claimen bij je verzekeraar, die zou zich daar op kunnen beroepen en niet uit hoeven betalen.
  Je voldeed ten tijde van het ongeval niet aan de wettelijke eisen in Thailand, overigens in veel landen bestaat die beperking van het internationaal rijbewijs.
  Bij deze geringe schade niet zo’n probleem, maar wellicht wel als je een serieuze schade hebt te claimen. Vraag dat na bij je verzekeraar, na 3 of 6 maanden aaneengesloten verblijf, en ga het Thaise rijbewijs zsm. verkrijgen aan de hand van je internationaal rijbewijs.
  Controleer ook of in de verzekeringspolis op naam van je vriendin staat dat meerdere chauffeurs de auto mogen besturen en niet alleen je vriendin, ook al heeft zij geen rijbewijs, dat kan enige ( 10 % ) premie meer vragen, maar dan mag jij of een ander de auto ook besturen en is de verzekering geldig, anders niet als jij de auto rijdt.
  Dat dokument kan zijn een geel tabien baan of bewijs van residence via immigration.
  Wat dat te maken heeft met de eigendom van de woning van je vriendin? Geen idee, misschien een overbodige check, vraag dat precies na bij het rijbewijsafgifte buro.
  Neem dat tabien baan dan mee en vraag of dat voldoende is. Bij mij had ik op het moment van aanvragen van het Thaise rijbewijs zowel een formulier van immigration als het geel tabien bij me ( Rayong ), alleen het tabien baan was voldoende.
  Sukses.
  NicoB

 6. BA zegt op

  Je moet in zo’n geval gewoon je verzekering bellen en die sturen dan iemand die langs komt om te kijken. Daar ben je voor verzekerd. En dan komt er iemand ter plaatse die beslist wie de schuldige is en wie er uitkeren moet, dan heb je dus ook geen gezeur achteraf.

  Als je all risk hebt is er niks aan de hand, je krijgt dan sowieso een briefje van je verzekeraar en daarmee kan je naar het schadebedrijf welke hun aanwijzen. Vervolgens word het kosteloos gemaakt.

  Dat je overigens een internationaal rijbewijs hebt maakt niks uit. Bij mij werd er niet eens naar gevraagd. Ik heb zelf ook een aanrijding gehad enkele weken geleden en ze namen gewoon genoegen met mijn Nederlandse rijbewijs. (internationaal lag toevallig thuis omdat ik de papieren uit de auto gehaald had ivm overschrijven) Er werd ook helemaal niet naar een verblijfsvergunning gevraagd.

  Verder kan een auto gewoon op jou naam staan ook al heb je geen Thais rijbewijs. Het enige wat je namelijk bij overschrijven overleggen moet is een certificate of residence welke je ook bij de immigration kan halen als je op een toeristenvisa etc verblijft. Zolang je maar een huurcontract overleggen kan of iets waar je adres op staat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website