Lezersvraag: 90 dagen melding?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
22 november 2017

Beste lezers,

Ik heb volgende vraag en kan de oplossing hier niet direct terug vinden: Normaal gezien had ik mijn 90-dagen melding moeten doen op 10 oktober laatstleden. Maar op 12 september heb ik mijn visum laten verlengen dat op 22 september verliep. Ik ga er dus vanuit dat mijn volgende 90-dagen melding ergens in december is, klopt dit?

Nu stel ik vast dat er op het papiertje dat in mijn paspoort geniet is nog altijd de datum 10 oktober staat. Ik ben op 10 oktober niet geweest ! Ben ik nu in de fout? Of is men op Immigration vergeten dit aan te passen?

Bedankt alvast,

Met vriendelijke groeten,

Walter


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Lezersvraag: 90 dagen melding?”

 1. Jacques zegt op

  Ik zou denken dat u dit toch anders dient te interpreteren. Uw visum staat los van uw 90 dagen melding. Uw visum periode heeft u verlengd maar de 90 dagen gaan gewoon door. Ik heb een retirement visa en moet in januari weer verlengen voor een jaar en in december is mijn 90 dgn melding en die blijft staan zoals mijn melding voor komend jaar dus ook weer 90 dgn na de decembermelding plaatsvindt. Dit is bij mij al jaren hetzelfde. Maar ja misschien heb ik het wel verkeerd en is een bezoekje van u aan immigration wel de beste oplossing om zeker te weten en ik zou er niet mee wachten als ik u was.

  • Ger zegt op

   In Korat wordt keurig gemeld dat je binnen 90 dagen na de jaarlijkse verlenging van het verblijf je mag melden. Oude formulier TM47 = 90 dagen melding blijft in het paspoort. De extensie is immers ook een melding dat je op je woonadres verblijft. Alleen de datum kan je zelf aanpassen op het formulierTM47 naar de nieuwe datum gerekend vanaf de dag van de verlenging. Dus inderdaad voor half december de nieuwe 90 dagen melding.

 2. Rens zegt op

  Een visum kan niet verlengd worden, een visum geeft slechts toestemming om naar een land toe te mogen reizen en is na aankomst vervallen. Men krijgt in Thailand na aankomst een permission to stay (toestemming verblijf) voor 90 dagen, waarna deze permission omgezet moet worden in een verlenging van het verblijf (extension of stay). Alleen deze eerste aanvraag voor verlenging wordt gezien als een 90 dagen rapportage, daarna zijn het twee afzonderlijke processen.

  Indien men het koninkrijk niet tussentijds verlaat dan blijven deze processen redelijk synchroon lopen en kan men bij verlengen van het verblijf ook meteen de 90 dagen rapportage doen, maar het zijn en blijven dus wel twee aparte administratieve handelingen en vaak ook andere loketten.

  Er zijn immigratiekantoren die de teller voor 90 dagen rapportages weer op 0 zetten bij het verlengen van het verblijf, men zal dan een nieuw bewijs daarvan in het paspoort moeten krijgen (TM 47 slip). Bij de inzender is dit dus niet het geval zo te lezen en is hij dus nu te laat, en daar staat een boete op van 2000 Baht.

  • yannisio zegt op

   Sorry, maar het is niet juist wat je zegt. Een visum geef je het recht om in een land te blijven voor de periode die is vermeld op de visum. Als je in het buitenland een O-A visum aanvraagt (long stay) dan mag je voor 1 jaar in Thailand blijven plus 1 jaar als je voor de einddatum een visa run doet.

   Als je zonder visa in Thailand komt krijg je bij aankomst voor 1 maand een tourist visa Daarna kun je, mits aan alle voorwaarden voldoet een drie maanden Non Immigrant visa krijgen. Deze visa kan je verlengen met een jaar op basis van retirement mits je aan alle voorwaarden voldoet.

   • Rens zegt op

    Niet correct yanniso. Een toeristen visum (tourist visa) is iets wat je bij een consulaat moet aanvragen en krijg je niet bij binnenkomst in Thailand. Bij binnenkomst in Thailand indien je daar zonder een visum naar toe bent gereisd krijg je een zogeheten Visa Exempt. Dat is dus een vrijstelling van een visum, met een maximale toestemming van 30 dagen als verblijfsduur. Een visum is na aankomst (indien het niet een multiple entry is), vervallen na instempeling door immigratie. Het verblijf wordt door een permission to stay of een extension (verlenging) daarvan geregeld. Er is inderdaad een procedure om binnen Thailand een “overgangsvisum” te krijgen welke na 3 maanden weer wordt omgezet naar een extension of stay.

 3. Chris van het dorpje zegt op

  Bij verlenging va je visa krijg je ook altijd een nieuw papiertje
  achter in je paspoort met het datum van de 90 dagen melding
  en dit moet dan 12 december zijn .
  Blijkbaar zijn ze het bij jou vergeten .
  Daarom is het handig , dit altijd ter plekke te checken .
  Je kan gewon het papiertje met 10 oktober eruit halen ,
  op 12 december naar immigration gaan en wanneer ze iets zeggen ,
  zeg je , dat ze keen papiertje binnen gedaan hebben .
  Het is hun fout , maar jij komt wel op tijd je 90 dagen
  melding doen .
  Maar wanneer je bang bent voor problemen ,
  dan ga je doch morgen naar immigration .
  Maar wat zeg je dan , als ze vragen , waarom je
  nu pas komt en niet op 10 oktober ?

 4. Harold zegt op

  Het verlengen van uw visa staat geheel los van de 90 dagen regeling !

  U moet snel uw 90 dagen regeling in orde maken. Hoe langer U wacht hoe hoger de boete.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Neen, op het niet uitvoeren van een 90 dagen melding staat een vast bedrag.
   Het is niet hoe langer je wacht, hoe hoger de boete.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Enkel als er bij een controle wordt vastgesteld dat de 90 dagen niet werd uitgevoerd kan de boete 4000 Baht zijn ipv 2000.

 5. Berthy zegt op

  Ik heb het eens gevraagd in Chiang Mai. Antwoord: Nee, dat is een ander traject. Is wel bizar, maar ja…..

  Berthy

 6. yannisio zegt op

  Helaas Walter, u bent fout. Visum datum en 90 dagen melding hebben niets met elkaar te maken. Zo snel mogelijk naar de Immigratie dus.
  Succes

 7. eugeen zegt op

  Beste,
  90 dagen heeft niets te maken met verlenging van een visa. Als je 90 dagen aan een stuk in Thailand bent moet jij je melden bij de immigratie.

 8. Josse zegt op

  Heb dit jaar mijn retirementvisum laten verlengen op Jomtien (90dagen niet verlopen) en dacht ook dat met het nieuwe visum de 90 dagen opnieuw zouden starten zodat ik geen Melding voor de vorige periode meer moest doen. Neen de ambtenaar heeft mij nog vlug de melding laten doen, was verplicht!

 9. RonnyLatPhrao zegt op

  Een 90 dagen melding moet gemaakt worden bij een ononderbroken verblijf van 90 dagen en ook elke daaropvolgende perioden van 90 dagen ononderbroken verblijf in Thailand.
  Het is dus de periode van ononderbroken verblijf in Thailand dat telt en niet of er een tussentijds dan een verlenging gebeurde.
  Er is echter één uitzondering en dat is bij het verkrijgen van de eerste verlenging.
  In dat geval telt ook de eerste verlenging als 90 dagen melding.
  Zie op deze website
  http://www.bangkok.immigration.go.th/en/base.php?page=90days
  “The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days. ”

  Kan natuurlijk ook zijn dat je immigratiekantoor spontaan een 90 dagen melding meelevert bij elke verlenging. Dat gebeurt soms ook. In dat geval zal je ook een papiertje krijgen met een nieuwe datum van melding.

  Blijkbaar hebt je dat papiertje niet gekregen en staat je melding nog steeds op 10 oktober.
  Je hebt de meldingsdatum dus overschreden.
  Ga gewoon je melding maken en zeg dat je het verkeerd begrepen had
  Het zal enkel bij een boete blijven. Normaal zal dit 2000 Baht zijn of misschien zijn ze wel in een goede bui en laten ze het zo omdat je zelf komen melden hebt…. wie weet 😉

 10. tooske zegt op

  Ik zou inderdaaf gewoon naar de immigratiedienst gaan en Uw probleem voorleggen en toelichten.
  Ik weet uiteraard niet hoe coulant ze bij U zijn, maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als dat hij wordt opgedient.
  Uiteraard horen of lezen wij graag het vervolg.

 11. Hans zegt op

  Ik heb het zelfde mee gemaakt 2 maanden te laat koste me 2000 bath.

 12. Francois Nang Lae zegt op

  Hoe zit het dan met een borderrun? Wij maken die vrijdag om met ons non-immigrant O-A-visum nog een jaar in Thailand te mogen verblijven. Mij lijkt dat je dan formeel het land verlaten hebt en weer binnengekomen bent, en dat er dus op dat mment een nieuwe 90-dagentermijn ingaat. Maar nu ga ik twijfelen of mijn logica wel dezelfde is als de Thaise.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Als je het land verlaat is het geen ononderbroken verblijf meer.
   Bij het verlaten van Thailand vervalt de telling.
   Bij binnenkomst begin je terug op dag 1.
   90 dagen na binnenkomst je melding dan maken of je moest voordien Thailand nogmaals verlaten.

   • FrancoisNangLae zegt op

    Dank je. Dat wou ik graag even bevestigd hebben door de expert 🙂

   • RonnyLatPhrao zegt op

    “If a foreigner leaves the country and re-enters, the day count starts at 1 in every case.”

    https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

 13. Aad zegt op

  De 90 dagen zijn eigenlijk 89 rekendagen p. Er is een raamtijd waarbinnen de melding moet/kan worden v
  gedaan van 15 dagen voor tot 7 dagen na de officiele datum.
  Geen paniek dus!
  Sterkte.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Zelfs met die ruime meldingsperiode rekening houdende is hij te laat, want zijn referentiedatum voor de 90 dagen was 10 oktober.
   Je hoeft trouwens niet te rekenen … het staat op je papiertje.
   De wetgeving schrijft voor dat je die melding moet maken bij een verblijf van meer dan 90 dagen ononderbroken verblijf, waarbij de 90ste dag als referentiedatum wordt gebruikt.

   “Notification of staying in the Kingdom over 90 days”
   “The notification must be made within 15 days before or after 7 days the period of 90 days expires.”
   https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

   Tip
   Het is juist met rekendagen te werken dat er fouten gemaakt worden.
   Reken gewoon met effectieve dagen dat je aanwezig bent en dat is inclusief je eerste dag, en je zal nooit fout zijn.

   Maar inderdaad, paniek hoeft niet.

 14. Ma zegt op

  Ik heb die fout ook eens gemaakt, ik dacht dus ook dat met een nieuw visum, de 90 dagen ook weer ingingen.
  We werden gematst en moesten 2000 bath pp betalen.

 15. Bucky57 zegt op

  Zelfde probleem gehad. Had mijn verlenging gekregen en dacht dat mijn 90 dagen melding gelijkgetrokken werd. Dus niet, was volgens de immigratie 10 dagen te laat met mijn 90 dagen melding. Dus boete en vermelding in mijn paspoort dat ik te laat was met de 90 dagen melding. Dus dit zijn 2 afzonderlijke meldingen. Zou maar snel je 90 dagen melding doen daar het met de dag duurder wordt.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het wordt niet met de dag duurder.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Enkel als er bij een controle wordt vastgesteld dat de 90 dagen niet werd uitgevoerd kan de boete 4000 Baht zijn ipv 2000.

 16. Alex zegt op

  Ik heb hetzelfde meegemaakt, ook bij het maken van een nieuw jaarvisum en ervan uitgegaan, dat dan ook de nieuwe 90 dagen ingaan. En dat is dus niet zo!
  Beide dingen staan volledig los van alkaar!
  Ik ben naar de immigration in Pattaya gegaan, heb het uitgelgd, kreeg een waarschuwing maar geen boete, en keurig een nieuw 90 dagen briefje in mijn paspoort.
  Dus goed onthouden: visa en 90 dagen melding hebben niets met elkaar te maken!

 17. Jan Verduin zegt op

  Inderdaad staat de 90 dagen melding volkomen los van het jaarvisum verlengen, tenzij je met een Re-Entry het land verlaat en weer binnenkomt, maar ook dan dien je je binnen 24 uur te melden bij de immigration en gaat de teller voor de 90 dagen weer op 0.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Een 90 melding staat ook los van een re-entry. Met een re-entry behoud je enkel bij terug binnenkomst je eerder bekomen verblijfsperiode, maar heeft geen enkel invloed op de 90 dagen melding.
   Bij terug binnenkomst begint altijd opnieuw met de telling vanaf dag 1.

 18. RonnyLatPhrao zegt op

  Wat algemene info betreffende “Notification of staying in the Kingdom over 90 days”

  – The notification must be made within 15 days before or after 7 days the period of 90 days expires.

  – The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days.

  – The notification of staying in the Kingdom over 90 days is in no way equivalent to a visa extension.

  – If a foreigner staying in the kingdom over 90 days without notifying the Immigration Bureau or notifying the Immigration Bureau later than the set period, a fine of 2,000.- Baht will be collected.

  – If a foreigner who did not make the notification of staying over 90 days is arrested, he will be fined 4,000.- Baht.

  https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

  – If a foreigner leaves the country and re-enters, the day count starts at 1 in every case.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website