Beste lezers,

Een kennis van mij heeft 30 baht kaart en moet nu geopereerd worden voor het lieve sommetje van 120.000 baht. Deze persoon wordt niet geholpen ondanks de 30 baht kaart. Weet iemand duidelijkheid hierover? Waarvoor is die kaart dan eigenlijk?

Is vanmiddag in staatsziekenhuis geweest en zal moeten betalen, terwijl het een levensbedreigend geval betreft. Heeft het geld niet, dus gewoon maar overlijden?

Groet,

Eduard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Wat houdt een 30 baht kaart echt in?”

 1. Erik bkk zegt op

  Thai of farang kennis. Is wel belangrijk want de 30 Baht regeling is voor Thais bedoeld.

 2. thailand John zegt op

  Klopt de 30 bahtverzekering geld emkel en alleen voor thaise mensen.Het is natuurlijk heel vervelend.Maar als buitenlander moet je niet in Thailand verblijven zonder verzekering.En eigelijk weet iedereen dat ook wel.Als het echt levensbedreigend is dan zou hij denk ik volgens de Thaise wet geving geholpen moeten worden.Maar of dit nog steeds van kracht is weet ik niet.Maar het is natuurlijk wel normaal dat een ziekenhuis geld wil zien als er geen verzekering is.Dit zijn een van de risico’s om in Thailand te verblijven zonder verzekerd te zijn.Nogmaals heel vervelend maar het is de harde waarheid.Veel succes en sterkte.

  • erik zegt op

   Thailand John, je gaat te kort door de bocht met jouw opmerking dat je als buitenlander niet in Thailand moet verblijven zonder polis.

   Je weet, of zou het moeten weten, dat op 1-1-2006 veel mensen uit hun particuliere ziektekostenpolis in NL zijn gegooid toen het parlement de zorgverzekeringswet aannam. Ga dan maar een polis zoeken als je ‘oud’ bent en/of een medisch verleden hebt. En ‘terug’ is geen optie als je partner en/of eigen kinderen hebt hier; tenslotte, voor ‘4+8’ heeft niet iedereen woonruimte in NL of EU beschikbaar en/of het budget.

   Misschien biedt de komende, net aangekondigde, ‘toeristenpolis’ wat soelaas want die gaat mensen in de verzekering nemen zonder rekening te houden met bestaande kwalen en hun medische geschiedenis.

   Het is niet zo zwart-wit als je hier schrijft.

   • thailand John zegt op

    Beste Erik, al die mensen die op 1-1-2006 uit hun particuliere ziekenkosten zijn gegooid toen het parlement de zorgverzekeringswet aannam. Zoals je dat weergeef?Konden allemaal overstappen naar de zorgverzekering zolang ze nog in geschreven stonden. Ik was verzekerd bij CZ en heb toendertijd een Buitenland verzekering van hun genomen.En dat was alleen mogelijk als je al client was bij hun.alleen zij die hier al woonden konden dat niet.Maar konden wel hier een ziekenkosten verzekering afsluiten.En Erik velen zaten hier en nog steeds zonder verzekering.?Zo dadelijk niet meer.Als die nieuwe wet hier wordt aangenomen.Dan moet ieder een een geldige ziekenkostenverzekering aan kunnen tonen .Kun je dat dat niet dan krijg je geen verblijf visa meer.En dan????????????.Ik hoop voor jou dat het uitkomt dat die toeristenpolis wat soelaas gaat bieden. Maar ik betwijfel het.Want je moet dan nog steeds de maand premie kunnen bekostigen.

 3. eduard zegt op

  Het is ook een Thai,

  • Bacchus zegt op

   Voor een Thai geldt inderdaad dat je met de 30-baht regeling alleen wordt geholpen in de regio waar je ingeschreven staat (tambian baan/blauwe boekje). En zoals Henry hieronder ook al vermeldt is niet iedere behandeling gratis (lees: kost 30 baht). Een Thai zou hier toch redelijk van op de hoogte moeten zijn?

  • NicoB zegt op

   Bij beste weten, vraag is, is het een accute spoedeisende situatie, dan zou er ingegrepen moeten worden zonder betaling.
   Heeft de patient een levensbedreigende situatie, maar is het niet acuut levensbedreigend, dan moet de patient naar het staatsziekenhuis van de regio waar hij staat ingeschreven en zou aldaar zonder betaling ingegrepen moeten worden.
   Ben verrast dat dit niet tot uiting wordt gebracht door het staatsziekenhuis waar patient “vanmiddag ” was.
   NicoB

  • Ger zegt op

   Ik denk dat de operatie, behandeling niet valt onder de reguliere behandeling binnen de staatsziekenhuis. Misschien wordt er in soortgelijke gevallen niet geopereerd maar kiest men voor een goedkopere behandeling, effectief of niet.
   Vergeet ook niet dat vele Thaise mensen een partikuliere ziektenkostenverzekering afsluiten voor als men verzekerd wil zijn van een betere behandeling dan valt binnen de staatsgezondheidszorg. Waarom denk men dat er zoveel partikuliere ziekenhuizen in Bangkok en andere grote steden zijn, kijk maar eens naar de bezoekers: het gros is Thai uit de midden- en hogere klasse die een betere behandeling verkiezen. Een voorbeeld uit mijn nabije omgeving: moeder van een vriendin (allen Thais) moest een behandeling na een ongeluk zelf betalen. Daarom werd door dochterlief een ziektenkostenverzekering afgesloten om maar niet weer met onverwacht grote kosten te worden geconfronteerd.

 4. Piet zegt op

  Er was toch sprake van een 72 uurs regeling dat ieder ziekenhuis verplicht was om urgente patiënten op te nemen en te behandelen en de vraag om centjes kwam toch daarna ?? Of heb ik de klok horen luiden maar weet ik niet waar de klepel hangt ?

 5. jasper van Der Burgh zegt op

  Kan zijn (er even van uitgaand dat het een Thai betreft) dat dit staatsziekenhuis niet in zijn geboorteprovincie is? Ziekenhuishulp geldt alleen als je in de des betreffende gemeente staat ingeschreven – wij moesten 40 km verderop in een streekziekenhuis na een motorongeval ook cash betalen, ondanks dat mijn vrouw en kind de kaart hebben.

  • Han zegt op

   Dat is inmiddels veranderd, met de 30 baht kaart kunnen thai in heel thailand terecht.
   Verder zijn alle ziekenhuizen, staats en prive, verplicht om acute levensbedreigende situaties te behandelen, wel of geen verzekering

 6. Bacchus zegt op

  Een jaar of 3 a 4 geleden konden buitenlanders zich aanmelden voor de 30-baht regeling, zeg maar het Thaise ziekenfonds. Men betaalde toen, als ik het goed zeg rond de 2 a 3.000 baht per jaar premie voor deze verzekering. Dit heeft echter maar 1 jaar of een deel van een jaar geduurd. Ik weet dat sommigen een deel van de betaalde premie terug hebben gekregen. Momenteel kunnen buitenlanders dus geen gebruik meer maken van de 30-baht regeling, al denken sommigen nog steeds van wel!

  Ik weet niet hoe Thaise ziekenhuizen handelen in geval van levensbedreigende situaties. Ik kan mij zo voorstellen dat indien men zich heeft gemeld in een staatsziekenhuis met een 30-baht kaart de rode lampen en alarmbellen zijn aan- respectievelijk afgegaan, daar men dan waarschijnlijk concludeert dat de patiënt onverzekerd is. Dat men dan een soort van garantie eist is op zich niet zo gek. In dit geval is het wellicht handig, als het echt levensbedreigend is, om een ander staatsziekenhuis te bezoeken en niets te zeggen over de 30-baht regeling.

  Mocht dat niet lukken zit er naar mijn mening weinig anders op dan huiswaarts te keren naar het moederland, hoewel ook dit niet makkelijk zal zijn.

  Succes en sterkte!

 7. henry zegt op

  Ook voor de Thai wil ds 30 Baht niet zeggen dai alles gratis is. Bepaalde medicijnen zijn niet gratis, ook voor bepaalde heelkundige ingrepen moet geheel of gedeelrtelijk betaalr worde,.

  De verplichte gratis opname bij levensbrdrijgende situaties, geld alleen bij ONMIDELIJK doodsgevaar. Dus bijvoorbeeld niet voor iemand die bijvoorbeeld overbruggingem nodig heeft. Wel als hij met een hartaanval word binnengebracht,

 8. Cha-am zegt op

  Natuurlijk kunnen de staats ziekenhuizen niet rondkomen van Baht 30.- per jaar

  Deze 30 Baht kaart is ooit opgezet als een politieke zet, maar als je als Thai bij een staats ziekenhuis binnen komt met een situatie die nogal duur is, dan krijg je al snel te horen dat zij dit niet aankunnen, maar een privé ziekenhuis verderop kan dit zeker wel !!

 9. Ton zegt op

  Ieder ziekenhuis moet iedereen 3 dagen behandelen bij levensbedreigende situaties.
  Thai kunnen naar een 30 Baht ziekenhuis (government hospital) in de stad waar ze zijn ingeschreven; kunnen zo nodig ook doorverwezen worden naar een ander hospitaal in hun district.
  Buitenlanders kunnen ook in government hospitals worden geholpen, meestal tegen lage tarieven.
  Meerdere artsen werken zowel in government hospitals als in privé-ziekenhuizen.
  De privé-ziekenhuizen willen nog weleens ,met een vork hun rekeningen schrijven (zoals het Bankok Pattaya hospital).
  De government hospitals doen veel voor weinig geld, maar één keer houdt het op; dan zal de patiënt moeten bijbetalen of thuis uitzieken (of sterven).
  Zorg voor een goede ziektekostenverzekering/reisverzekering. Indien in NL verzekerd, neem dan ook een aanvullende ziektekostenverzekering, zodat ook eventuele behandelkosten boven het Nederlandse prijspeil worden vergoed, anders wordt het zelf bijbetalen; en dat kan in privé-ziekenhuizen aanzienlijk zijn..

 10. fred zegt op

  De meeste (arme ) Thais die ik ken en kanker kregen zijn gewoon thuis gestorven……of eerder gecrepeerd……Geen kankerbehandeling….zelfs geen morfine spuiten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website