Beste vrienden van Thailandblog,

De meesten Belgen onder ons als gedomicilieerd in België (omwille van de ziekteverzekering) maar verblijvend in Thailand, kregen bericht van de Belgische ambassade dat het niet langer mogelijk is een nieuw paspoort te krijgen in de ambassade wanneer de vervaldag nadert. Voor het “retirement visum” moet je paspoort bijna anderhalf jaar geldig zijn.

Dat wil zeggen dat je nu speciaal een dure vliegtuigreis moet maken naar je gemeente in België, met bijkomende verblijfskosten, alleen maar om een nieuw paspoort te halen. Zoiets is toch echt pesterij.

Ik protesteer met klem tegen deze discriminatie. Ik diende een klacht in bij de Belgische Ambassade met verzoek deze door te sturen naar buitenlandse Zaken.
Deze maatregel is werkelijk onaanvaardbaar en ik roep Belgen op eveneens te protesteren bij de Ambassade.

Groet,

Marc

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Oproep: Protesteer tegen de nieuwe paspoortregels van de Belgische ambassade in Thailand”

 1. henry zegt op

  Dit is gewoon een achterpoort van misbruik die gesloten word. Als meer dan 6 maanden per jaar in hef buitenland verblijft, kan U geen aanspraak meer maken op de belgische ziekteverzekering of andere sociale uitkeringen, zoals invaliditeitsuitkeringen. De mensen die permanent in het buitenlande verblijven, en toch een fictieve dommicilie behouden in belgie, plegen sociale fraude. Dus die moeten hier niet komen jammeren over discriminatie. Zij moeten gewoon de wet volgen zoals de meesten onder ons, en zich laten uitschrijven in belgie en inschrijven op de ambassade en ze krijgen wel een nieuw paspoort.

  Het is trouwens zo dat u zich als pensionado laat uitschrijven in belgie u wereldwijd blijft genieten van tussenkomsten voor dringende geneeskundige zorgen, behalve in het land waar u bent ingeschreven.
  Dus de mensen die protesteren, willen sociale vergoedingen blijven ontvangen waar ze geen recht meer op hebben, zoals brugpensioenen, ziekteuitkeringen of werkloosheidsvergoedingen, of hun medische kosten in Thailand laten terugbetalen.
  Deze mensen zijn fraudeurs, en verdienen geen sympathie of medeleven.

  • Daniel zegt op

   Fraudeurs ??? Ook de staat zijn dieven.. Wij betalen nog steeds belastingen aan de staat. Zelfs nog voor de ziekteverzekering. Er word ook nog afgehouden voor mijn begrafeninis.
   Heeft de staat mij ooit gezegd dat ik na mijn pensioen geen geld zou rtekken voor de jaren teveel gewerkt???
   De oplossing is blijf 5 maand in Thailand en ga dan een korte tijd naar Belgie. Retour ticket. En doe wat je nodig acht. Voor ziekenfonds geld echter enkel. Verblijf van 3 maand als vacantie.
   Als je je laat uitschrijven hoef je ook geen gemeentebelasting te betalen.
   Velen in het buitenland zullen Je zeker wel heel sympathiek vinden. Wel bedankt voor de informatie.

 2. henry zegt op

  Wou nog even opmerken dat voor een extensie op basis van retirement uw paspoort helemaal geen 18 maanden moet geldig zijn, zelfs geen 6 of 3 maanden.

 3. Mitch zegt op

  Moderator: niet chatten svp.

 4. Aad zegt op

  Daar kan Henry wel eens gelijk in hebben maar dan komt hier het verhaal van een nederlander, die geen trekker is van een sociale kas.

  Wij zijn op bezoek in Frankrijk en moesten ook een nieuw paspoort hebben vanwege de visa eis die al is genoemd.

  Wij dachten dus: we gaan naar het nederlandse consulaat in Marseille zoals we dat al eerder hadden gedaan. Nee dus want de Minister in NL had deze funktie uit het pakket van de consulaten (wereldwijd!) gehaald. We zijn dus verplicht om voor 2 vingerafdrukken naar Parijs te reizen!

  Op mijn vraag of ze svp de bestaande vingeragdrukken wilden gebruiken die al ergens in een database zouden zitten kreeg ik het antwoord dat zo’n database niet bestaat. Omdat we de politici niet meer geloven ging ik eens snuffelen in het Internet en toen vond ik uit dat er wel degelijk zo’n database bestaat. En weet u waar de vingerafdrukken van alle nederanders zich bevinden? In een databse bij het FRANSE leger!! Die link heb ik dus maar gestuurd naar de ambtenaar met wie we correspondeerden en die wist dat ook niet.
  Ondertussen kreeg ik het antwoord “dat die vingerafdrukken voor nieuwe paspoorte niet meer mogen worden gebruikt”! Vingerafdrukken zijn uniek want anders hoef je ze niet op te slaan nietwaar? We voelden ons behoorlijk in de boot genomen.

  Zie deze link:

  http://www.privacybarometer.nl/maatregel/19/Vingerafdrukken_in_paspoort_en_(centrale)_database

  We zijn dus naar Parijs moeten gaan om daar onze paspoort aanvraag in te dienen. Dat grapje heeft ons 600 euro hekost. We hebben ook nog een reeknsometje gemaakt. Er wonnen ca 50.00 nederlanders in Frankrijk. Die wonen meestal richting zuiden en ndat levert het volgende op. Die 50.000 nederlanders reizen per stuk dus 50.000 x 1000 km = 50 miljoen km voor de aanvraag van een paspoort!! In de wereld wonen ca 1 miljoen nederlanders biten Nederland die wel minstens 500 km van de naaste amabassade woenen. Dat betekent dus 50 miljard km!
  Aan kosten voor de burger: 50.000 x 500 euro = 25 miljoen euro en wereldwijd 500 miljoen euro!

  De paspoorten worden welsiwaar op een ambassade aangevraagd maar gaan ALLEMAAL via Nederland naar Berlijn om daar te worden getekend EN ALLEMAAL WEER TERUG.

  Ik zou zeggen: Dat trekt op niks!

  U heeft dus als Belgen nog geluk dat uw ambassade in BKK de passpoorten wél kan uitgeven, mits u aan normale eisn voldoet.

 5. marc965 zegt op

  Fraudeurs noemt men dat !! alsof pensionado’s er hun heel werkend leven niet voor afgedragen hebben ?
  dan mag men er ook kunnen van genieten als het moest nodig zijn. je blijft altijd een belg op jou paspoort waar ook ter wereld.(maar blijkbaar zonder hulp) in jou land van herkomst.
  het is pure discriminatie tegenover landgenoten in het buitenland.
  anderzijds kan het dus wel voor vreemdelingen van buiten de e.u , dus naar een verdragsland. waar jaarlijks een massa aan € naar verdwijnt en niet alleen i.v.m ziekte uitkeringen.
  ik weet wat en waar de echte ‘Fraudeurs’ zitten en dat zijn niet de paar duizend landgenoten die in hun droomland verblijven na een massa aan belasting afgedragen leven, waar men och arme dan nog moet voor boete bij wijze van spreken als men op pensioen gaat en nog een paar jaar wil genieten van het leven .
  gaat het daar dan op aankomen?
  en het is al menigmaal bewezen dat men in het maken van pest regels ook hier hoge toppen scheert.
  dat is mijn persoonlijke (nuchtere kijk) op het systeem.
  Mvg. prettig leven nog.

 6. han zegt op

  je wilt typisch van twee walletjes eten,
  jammer
  je bent gedomicilieerd,,,,je hebt je domus, in België , je woont daar officieel , natuurlijk moet je dan ook daar je officiële documenten halen en regelen.
  Als je je paspoort in Thailand wilt halen zul je je aldaar moeten domiciliëren als je dat om financiële reden niet wil moet je accepteren dat je je paspoort in België moet regelen.
  Ik ben Nederlander gedomicilieerd in België en ik kan je wel wat van de pesterijen vooral van ambtenaren t.o.v. Nederlanders vertellen.
  weest een man en accepteer de gevolgen van je daden domiciliëren betekend er wonen frauderen is wat je doet
  groeten han

 7. roy.w zegt op

  Henry,u noemt mensen die gebruik maken van de bestaande regels fradeurs ?
  Dat men achterpoortjes wil sluiten begrijp ook.Na 42 jaar arbeid mag ik op brugpensioen,
  dan ben ik 60.En dan zou ik volgens de regels nog 5 of 7jaar naargelang hun hoed staat in belgie
  moeten zitten wachten tot ik naar Thailand mag verhuizen.Want ik zou nog ter beschikking moeten zijn
  van de arbeidsmarkt ?
  Wat betreft het sluiten van de poortjes in de ziekteverzekering te willen sluiten.Er is een half jaar een nieuwe wet die Marrokanen en Turken het recht geeft op ziekteverzekering in hun thuisland ?
  En dit krijgen ze zelf als ze hun hele leven van uitkeringen hebben genoten.Iedereen gelijk voor de wet
  ik denk het niet Turkije ligt volgens mijn atlas nog altijd in Azie en Marroko in Africa. Als ik naar Azie verhuis dan mag ik wel opdraaien voor mijn ziekteverzekering na 42 jaar gulle sponsor
  te zijn geweest voor de Belgische staat.Ik vind dit discriminatie van alle Belgen in het buitenland .
  No hard feelings,Roy

 8. Eddy zegt op

  Fraudeurs ? Die mensen hebben heel hun leven afgedragen voor pensioen, ziekteverzekering enz. Waar ook dat die op pensioen leven hebben die mensen daar zeker en zonder uitzondering recht op. Als ik g
  je goed begrijp is dan een geimmigreede Belg die amper heeft gewerkt, met zijn gezin van de OCW permanent leefloon ontvangt, rechtsbijstand, kindergeld en pensioen krijgt vind je dan wel rechtvaardig omdat die in Belgie op de kosten van de belastingbetaler leven !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website