Oproep: Meelezer gezocht voor belastingdossier AOW-ers

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersoproep
Tags: ,
10 juni 2014

Met de redactie van Thailandblog.nl heb ik afgesproken dat ik een belastingdossier ga maken. Het wordt het ‘Belastingdossier AOW-ers’ en het zal gaan over mensen met AOW/pensioen/lijfrente afkomstig uit Nederland die naar Thailand geëmigreerd zijn of gaan emigreren.

Wie nog geen AOW heeft maar WAO of prepensioen kan meeliften. Het dossier is niet bedoeld voor mensen die hier tijdelijk wonen en werken.

Er leven misverstanden over de formele bepalingen ten aanzien van de belastingpositie van genoemde groepen. In dit blog zijn een paar dagen geleden visies gegeven die geen steun vinden in verdrag en wetten. Ik wil in dat dossier in een vraag- en antwoordopmaak behandelen:

 • De NL nationale wetgeving na emigratie.
 • Het belastingverdrag (noem ik het maar, de officiële naam is anders) tussen NL en TH.
 • De Thaise nationale wetgeving op heden.
 • Het thans voorliggend wetsvoorstel in Thailand om de wet te wijzigen (maar dit gaat vertraging oplopen door de staatsgreep).
 • Hoe Nederland nu soepeltjes omgaat met een verdragsartikel.
 • Hoe Noorwegen dat laatste al oplost samen met Thailand.
 • De aanvraag voor vrijstelling en, na afwijzing, het bezwaarschrift.
 • De heffing over lijfrente en gouden handdruk.
 • De heffing en vrijstelling over pensioen van bedrijven die werden geprivatiseerd.
 • En wat lezers aanbrengen.

En als ik dan uitputtend heb verteld hoe het formeel zit, zul je zien dat in de vele provincies van dit land belastingambtenaren werken die niets van het belastingverdrag weten. Die, en dat is voorgekomen, farang wegsturen met een gezicht van ‘Wat lastig zeg, een farang die belasting wil betalen’.

Ik zoek een corrector, revisor, om straks de concepten te lezen en dat is bij voorkeur iemand uit de fiscale en/of juridische dienstverlening. De redactie heeft mijn emailadres.

Streefdatum voor plaatsing is 1 oktober a.s.

Erik Kuijpers
Nongkhai


Ingezonden mededeling

Stichting Thailandblog Charity steunt dit jaar een nieuw goed doel. Dat doel wordt door u bloglezer bepaald. U kunt kiezen uit negen goede doelen. In de posting Oproep: Breng je stem uit op het goede doel van 2014 leest u er alles over.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Oproep: Meelezer gezocht voor belastingdossier AOW-ers”

 1. YUUNDAI zegt op

  Hoe kunnen wij als AOW-ers meeliften?

  • Lammert de Haan zegt op

   Hallo Erik.

   Een goed initiatief en hard nodig, gezien de vele misverstanden en tegengestelde meningen ter zake van dit onderwerp zoals kort geleden nog te lezen viel in dit blog. En als ik de onderwerpen zie die je wilt behandelen dat zie ik meteen dat je op de goede weg bent. Achter een aantal onderwerpen schuilen diverse rechterlijke uitspraken.

   Ik ben best bereid om de concepten te lezen. Tot nu toe hou ik me vooral bezig met m’n Filippijnse klanten voor de inkomstenbelasting. Het belastingverdrag Nederland-Thailand bevat echter geen wezenlijke verschillen t.o.v. het belastingverdrag Nederland-Filippijnen.

   Zie voor een verhandeling t.z.v. laatst genoemd verdrag mijn website: http://www.lammertdehaan.heerenveennet.nl.

   Je kunt rechtstreeks contact met me opnemen via: l.haan14@chello.nl of dit laten verlopen via de redactie.

   Met vriendelijke groet,

   Lammert de Haan

 2. G.Rugebregt zegt op

  Houd me via email op de hoogte van alle reacties op dit bericht aub.

 3. Miek37 zegt op

  Ik kan je helaas niet van dienst zijn maar wil bij voorbaat al wel melden dat ik er nu al blij mee ben dat je het gaat doen, (wij vertrekken over 5 jaar voorgoed naa Thailand) ik denk dat er een grote behoefte is aan een compleet dossier met deze informatie.

 4. bob zegt op

  Hi,

  Ik woon Jomtien en wil wel helpen corrigeren en mijn eigen ervaring m.b.t. fiscale afhandeling na emigratie.

  geef maar een reactie via reacties om mijn adres te verkrijgen.

  Bob

 5. Haki zegt op

  Ik vind dit een geweldig initiatief. Ik had ca. 2 weken terug al vraag gesteld over de aow in Thailand, maar toen bleek mij al dat er diverse meningen en adviezen waren. Toen ik daarna hier, via SVB Breda naar SVB Roermond (waar kennelijk de Thaise dossiers behandeld worden) werd doorverwezen, kreeg ik ook daar geen uitsluitsel op mijn vraag over “aow-uitkering in Thailand”.
  Je zult dus weinig aan me hebben wat betreft “aow-kennis”, maar ik zal met zeer veel belangstelling je verrichtingen in deze, volgen; evenals vele anderen, zo weet ik zeker.
  Succes!

 6. NicoB zegt op

  Een geweldig initiatief, velen zullen u dankbaar zijn, er is grote behoefte aan blijkt regelmatig uit reakties.

 7. Erik zegt op

  Dank allen.

  Ik ga aan de slag en het is veel werk maar dat doe ik graag.

  Lammert zal ik benaderen via zijn website, Bob kan mijn email krijgen via de redactie van dit blog.Ik zal de redactie vragen mijn email aan Bob door te geven. Lukt dat niet, Bob, mijn tweede email is siameesleesplankje at mail punt com en dan bericht ik je via mijn hoofd-email.

 8. MACB zegt op

  Mij lijkt de naam van het belastingdossier verkeerd gekozen, want mensen met alleen AOW hebben met een simpele regelgeving te maken vwb belasting en worden op het verkeerde been gezet. Voorts wijs ik erop dat de voorbeeld hoofdstukken uitsluitend diegenen betreft die in Nederland zijn uitgeschreven.

  Waarom het beestje niet bij de naam noemen: ‘Dossier Belastingverdrag Nederland-Thailand’?

 9. frans zegt op

  Ik zelf heb in sept 2013 aow aangevraagd bij de SVB en mijn woonadres in Thailand opgegeven. SVB staat in kontakt met de belasting dienst in NL(Roermond) en die zijn bekend ermee of je officieel geëmigreerd bent . Dat moet dus absoluut daar bekend en geaccepteerd zijn. Zij staan ook in kontakt met je pensioenfondsen in NL waar je een pensioen uitkering van krijgt. Na ca. 2 maanden krijg je bericht hoe je AOW berekend zal gaan worden wat de inhoudingen zijn en wat er uitbetaald zal gaan worden. Hetzelfde verhaal geldt voor de pensioenfondsen. Zij bedienen meer en meer gepensioneerden in het buitenland en zijn precies op de hoogte wat erin gehouden dient te worden. Het wordt een stuk ingewikkelder als je nog andere uitkeringen krijgt maar voor een NL pensioen en AOW ligt het allemaal vast. AOW en NL pensioen wordt momenteel in Nederland belast, dat kan best in de toekomst veranderen, maar hoe dat er uit zal gaat zien is nu moeilijk gissen..

 10. Erik zegt op

  MACB, er staat niet …

  “…mensen met alleen AOW …” Kijk svp eens in de tweede volzin van de aankondiging.

  Er staat “AOW-ers” en dat is de groep die AOW heeft en er naast, of niet, pensioen of lijfrente..Ik neem wel mee de groep WAO-ers en de mensen met prepensioen die hier op rust gaan. Die zijn te vergelijken met mensen als ik: AOW en pensioen.

  Jouw suggestie “…Dossier Belastingverdrag Nederland-Thailand’…” gaat ook over mensen die hier tijdelijk wonen en werken en die wil ik niet meenemen om de simpele reden…

  – dat uitgezonden mensen via hun bedrijf/overheid vaak fiscale hulp kunnen krijgen voor NL en voor TH
  – dat ik geen kennis heb van progressievoorbehoud in Thailand (en dat ook nergens kan vinden)

  en dus wil ik mensen met inkomen uit tegenwoordige arbeid verdiend in Thailand niet meenemen.

  Het gaat mij puur om gepensioneerden en hun belastingpositie in NL en TH.

 11. Toon zegt op

  Hallo Erik,

  Ik hoop, dat het een totaalplaatje wordt van pensioen, verkregen uit:
  – AOW (m.i. belast in NL)
  – bedrijfspensioen (m.i. niet belast in NL, bruto=netto)
  – lijfrenten/leefrenten uit koopsompolis en/of gouden handdruk (m.i. kentering gaande; heffing in NL).

  Zelf ben ik geen ambtenaar. Ik heb de klok horen luiden: heb weleens het idee, dat er voor ambtenaren en ABP iets andere regels gelden m.b.t. inhoudingen over pensioen. In dat geval hoop ik, dat de uitgangspunten van het project duidelijk worden vermeld en een eventueel benodigd onderscheid duidelijk wordt aangegeven.

  Vaak is een document een momentopname. Hopelijk wordt het document de basis voor een levend document, zodat latere wetswijzigingen en voortschrijdend inzicht kunnen worden verwerkt en als update(s) aan de lezers kunnen worden meegedeeld.
  Graag ook aan het eind een bronvermelding: lijst met namen van organisaties en eventuele opname van website-namen, waar personen desgewenst meer informatie kunnen inwinnen.

  Het valt m.i. buiten het raam-werk van het project, maar het zou mooi zijn als aan het eind van het “uitputtende” document een korte (1 A4) algemene samenvatting kan worden gegeven, dat snel inzicht geeft in voor- en nadelen, financiële (pensioen)consequenties tussen wel of niet emigreren (uitgeschreven uit NL).
  Daar zou dan mogelijk ook heel kort, in de vorm van een check list, andere criteria worden vermeld, die belangrijk zijn bij de keuze tussen wel/niet emigreren, zoals verschillen tussen NL-TH m.b.t. heffing over spaargelden (sommige mensen leven nog niet van pensioen/uitkering maar van spaargeld), van NL basisziektekostenverzekering naar expatverzekering, enz.
  Op die manier wordt een nog meer afgewogen besluit inzake wel/niet emigreren mogelijk.
  Maar ik heb er meer dan alle begrip voor, als dat niet wordt meegenomen. De huidige klus lijkt mij al omvattend genoeg. Veel succes daarbij.

  Ik zie met veel belangstelling uit naar het dossier.

 12. BertH zegt op

  Wat een geweldig plan. Ik had de vraag gesteld over belasting heffen over mijn pensioen en kreeg inderdaad hele goed bedoelde adviezen. Maar ze spraken elkaar ook tegen zodat ik er niet echt wijzer van geworden ben. Ondanks dat wil ik iedereen wel bedanken dat ze mee willen denken, Het ontbreekt op het blog zeker niet aan enthousiasme onder de lezers

 13. Gerard zegt op

  Goed initiatief, doe er graag aan mee met mijn ervaringen. Ik wacht nu al 8 maanden op de Nederlandse belastingdienst op mijn verhuisbericht.

 14. Davis zegt op

  Lovenswaardig initiatief! Als Belg niet op me van toepassing, ben daarenboven ook nog ruimschoots van pensioen verwijderd. Soit.

  Alvast een pluim voor de initiatiefnemer. Als je naar ‘dossiers’ surft op dit blog, kom je telkens degelijke besproken en becommentarieerde artikels tegen. Daar zijn mensen die net dat ene willen weten, heel wat mee geholpen!

  Verder zijn over dit onderwerp al zo vele malen lezersvragen gesteld, en de reacties daarop uit al dan niet persoonlijke ervaring, zijn soms een wirwar van tegenspraak en betweterschap. Mooi dat dit nu ten gronde wordt uitgepluisd zodat er degelijke info volgt.

  Dank daarvoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website