Op dit moment wordt er vaker gefraudeerd in Thailand met zowel debet card als creditcards. Afgelopen week was er een geval van fraude bij een benzinestation. Een vrouwelijke klant gaf haar creditcard af voor betaling. Vervolgens kreeg ze deze terug en nog voordat ze het station had verlaten kreeg ze een zee van meldingen van afschrijvingen.

De medewerker had de kaartgegevens opgeschreven, inclusief de 3 cijferige veiligheidscode op de achterkant van de kaart. Hiermee werden er games gekocht op internet. Aangezien de dame meldingen kreeg van afschrijvingen is ze direct terug gegaan naar de betreffende medewerker. Hij gaf de fraude toe. Ze eiste daarop het bedrag aan afschrijvingen terug. Aangezien de medewerker dit niet had en het ook niet betaald mocht worden uit de kas is de politie ingeschakeld. Er is een schikking getroffen en de aanwezige personeelsleden hebben het bedrag gedokt.

De politie heeft bemiddeld omdat de vrouw dreigde het verhaal over de fraude met haar creditcard bij het benzinestation op Facebook te zetten. Uiteindelijk heeft zij dit ook geplaatst met de foto van het benzinestation. De medewerker is op staande voet ontslagen evenals zijn vrouw. Beide waren er werkzaam. De bedragen welke door de medewerkers zijn voorgeschoten zijn via hun salaris ingehouden.

Een vergelijkbare situatie vond dezelfde week plaatst bij een ander benzinestation.

Bij gebruik van een Nederlandse kaart krijg je pas achteraf te zien welke afschrijvingen er zijn gepleegd. Dergelijke fraude wordt vermoedelijk vergoed door de creditcardmaatschappij.

Ook bij het gebruik van de debet card van de Thaise banken komt fraude veelvuldig voor. Bij bijvoorbeeld een betaling bij de BigC geef je jouw kaart af. De betaling geschiedt en je hoeft verder geen pincode in te toetsen. Je zet een krabbel (een x is ook voldoende) je krijgt je card terug en dat is het.

Dus, mocht jij je creditcard verliezen, dan moet je snel je kaart laten blokkeren anders heb je een probleem.

Ingezonden door Johan

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersinzending: Waarschuwing gebruik debet en creditcard in Thailand”

 1. hanshu zegt op

  Is mij ook gebeurt in 2013 echter kwam ik er pas na een paar dagen achter. Allerlei spelletjes aangekocht en dat soort dingen. Totaal voor ca 350.- euro voordat ik hem blokkeerde. Mastercard heeft alles vergoed bij terugkomst in Nederland maar ik zat 2 maanden zonder kaart in Thailand 🙂

 2. Nicky zegt op

  Goed om dit te lezen. Dus nooit je betaalpas of creditcard uit het oog verliezen als je ergens betaald.
  Is wel fijn dat je in Thailand altijd een sms krijgt als je een betaling doet.
  Met je buitenlandse creditcard kan je natuurlijk wel iedere dag ff online je afschrijvingen checken.
  Is niet meer zoals vroeger dat je moest wachten op je maandelijkse afschriften.

  • Jacob zegt op

   Het is nooit te volgen wat er precies met je creditcard gebeurd. Bezinestations zijn daar een prima voorbeeld van, maar ook in de grotere warenhuizen en restaurants lopen ze met je kaart uit je zicht..
   IK denk dat het meer een taak is van de CC maatschappij om de veligheidscode net als de pin te behandelen en niet op de kaart te vermelden

 3. joskeshake zegt op

  Daar betaal ik de 200 baht voor, elke verrichting wordt per sms medegedeeld,is heel practisch.

 4. David H. zegt op

  Daarom dat ik 2 Thaise bankrekeningen heb bij zelfde bank , 1 die ik de moederrekening noem , met hoog berag en waarvan de debetkaart nooit buiten komt , en nummer 2 die gevoed wordt vanuit moederrekening met wat nodig is via PC, en waarvan ik debetkaart op zak heb , en voor grote aankopen deze verhoog met het bedrag wat nodig is, zodoende kan er niet al te veel gefraudeerd worden .
  Dus het zijn geen creditcardsmaar gelimiteerde debetcards mits saldo aanwezig.

  nu vraag ik me wel af of het niet veiliger zou zijn om die cvv code met zwarte inkt te bedekken en gewoon te onthouden , zodoende kan er al minder mee gebeuren .

 5. Leo Th. zegt op

  Uit voorzorg betaal ik bij een benzinestation in Thailand uitsluitend cash, en indien enigszins mogelijk bij voorkeur nog gepast ook. Afrekenen met mijn Kasikorn Debetcard doe ik wel in winkels, waarbij ik de kaart niet uit het oog verlies. Een krabbel, die zelden gecontroleerd wordt, op de betaalslip voldoet dus is het inderdaad van belang de kaart niet kwijt te raken. In hotels wordt er met regelmaat bij het inchecken om een creditcard gevraagd. Het is niet altijd mogelijk om daar de kaart te volgen en in het verleden heb ik eenmaal meegemaakt dat met mijn creditcard een aantal (10 stuks) aankopen bij I-tunes in Zwitserland waren gedaan. Zag het pas op mijn betaaloverzicht toen ik alweer in Nederland was. De bedragen zijn vergoed door de creditcard maatschappij. Bij autohuur heb je zo goed als altijd ook je creditcard nodig, vervelend vind ik dat het soms vrij lang duurt voordat, na het inleveren van de auto, het gereserveerde bedrag geannuleerd wordt.

 6. teun zegt op

  Daarom betaal ik alles (!!) cash.

 7. Willy Bëcu zegt op

  Ik heb sinds januari een nieuwe bankkaart bij Bangkok Bank. Voorheen kon ik altijd zomaar betalen.
  Met als risico dat wanneer ik ze verloor de persoon die ze vond alles kon kopen met mijn kaart tot wanneer er geen geld meer op mijn bankrekening stond. Met de nieuwe kaart moet ik mijn pincode intikken.Geen risico meer dus…

 8. Ingrid zegt op

  Een stukje tape over de CCV code. Moeten ze die er eerst afpulken en dat valt wel op.

  • Jacob zegt op

   Je zou hem ook kunnen verwijderen, in de winkels gebeurt er niets mee
   Ik betaal alles electronisch tenzij ergens waar ik geen kaart kan gebruiken
   in de andere werelden is het ook geen probleem dus…

   Online heb ik een speciale creditcard voor met een laag plafond, ze proberen wel eens namelijk

 9. Nicky zegt op

  Net als David doen wij dit ook op deze manier. Dus een hoofd en neven account.
  Met de creditcard check ik tegenwoordig heel vaak online. zeker als ik een betaling heb gedaan. En dat telt niet alleen voor Thailand. Lang geleden, hebben ze ons voor 8000 euro lichter gemaakt na een online aankoop en was het Mastercard die toen de kaart blokkeerde. Zelf hadden we niets in de gaten. Tot we dus niet meer konden betalen. Na 2 maanden weliswaar alles weer op de rekening, maar toch. Het kan altijd en bij iedereen gebeuren. Alleen Nu met de app kan je ieder moment van de dag checken.

 10. john zegt op

  Creditkaart fraude. Elders zijn enkele fraudevoorkomend adviezen te vinden.
  Eerste is gewoon de kaart niet uit het oog te verliezen. Ten tweede de securitycode af te plakken. Is geen enkele reden waarom deze afleesbaar zou moeten zijn. Is alleen van belang als je zelf electronische betaling dus via computer doet.

 11. arjan zegt op

  Het geldt voor over de hele wereld: verlies nooit je pas uit het oog!
  Sinds die ene keer in Indonesië, waar aan het einde van de maand ruim Fl. 12.000,00 werd afgeschreven terwijl we alweer terug in Nederland waren, houd ik mij altijd aan die simpele regel.
  Mastercard vergoedde de schade gelukkig onmiddellijk.
  Zelfs in de USA loop ik mee met de medewerker naar het betalingsstation.
  Cash gebruik ik zelden…krijg ik ook geen klap op m’n kop! 😉

  • David H. zegt op

   Die klap op je kop kan je ook krijgen om bekomen van je pin code hoor als je “geintresseerden ” tegenkomt

 12. Paul Vercammen zegt op

  Je hoeft ook altijd het bedrag in het oog te houden. Verleden maand was ik bij Europacar in de luchthaven in Bangkok (je zou denken een betrouwbare firma) en moest 3252 bath betalen. Men vraagt je creditkaart en tikt het bedrag in en vragen dan je code. Op dit moment staat het bedrag niet meer op het apparaat doch na het ingeven moet je nog ok drukken en gelukkig wat zag ik toen? 4896bath!!!! En ik dadelijk gevraagd waar dit vandaan kwam en toen zei de juffrouw gewoon ; sorry, my mistake. Je kan natuurlijk altijd een nummer verkeerd typen maar alle 4!!! Dus hou ook altijd het bedrag goed in de gaten en als je het mij vraagt , huur NIET bij Europacar.
  ps dit was wel de eerste keer dat ik zoiets meemaak.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website