Na de vernieuwing van de procedure en de verhoging van de kosten bij de Nederlandse ambassade in Bangkok voor de bevestiging van het (Nederlandse) inkomen naar 2000 Baht, besloot ik de bevestiging bij de Duitse ambassade te halen. Dit viel ook samen met de Schengenvisum aanvraag voor mijn vrouw.

Ik boekte een hotelkamer in de buurt van de ambassade. Vanaf Sala Daeng gemakkelijk binnen een kwartiertje te bereiken. De ambassade lag op tien minuten loopafstand van het hotel en we liepen er eerst helemaal aan voorbij, omdat de ingang volgens mijn GPS kaart in een zijstraat lag…dus niet.

Het is wel een verschil. Ligt onze ambassade mooi tussen het groen, de Duitse aan een drukke weg. Binnen moest je je spullen net als op de luchthaven laten scannen, waarna telefoon en tablet in een hokje werden bewaard. Binnen een grote hal. We hadden een afspraak om half negen voor mijn vrouw en ik moest voor de Rente Bescheinigung een nummer trekken.

Ook mijn vrouw kreeg voor haar aanvraag een nummer. Ik moest mee en kon haar assisteren bij het interview – dit in tegenstelling tot de Nederlandse ambassade.

Alle papieren waren in orde, men was tevreden met onze antwoorden en de aanvraag was zo goed als rond. Ik kreeg pas grote ogen toen ik de rekening zag. Te betalen was de lieve som van 0 Baht. Reis je via een ander land dan het eigen, hoeft je familie, echtgenote, niets te betalen!

Toen ik voor mijn inkomensverklaring naar mijn loket ging, was mijn beurt net voorbij. Maar daarbij had ik wel geluk dat er verder niemand meer was en ik kon toch mijn papieren afgeven. Ook hier weer een aangename verassing. In plaats van 1700 Baht, hoefde ik slechts 1484 Baht te betalen. En in totaal hadden we voor dit alles slechts een uur gebruikt.

Het visum krijgen we voor 130 Baht thuisgestuurd.

Al met al ben ik zeer blij deze beslissing genomen te hebben. Natuurlijk heb ik wel het voordeel dat ik een Duits inkomen heb en dat wij via Frankfurt naar Düsseldorf vliegen. Van daar gaan we dan met de trein verder mijn ouders in Nederland bezoeken.

Wij zijn nu weer lekker thuis tussen de ananasvelden, ver weg van Bangkok…dit bevalt toch beter!

Ingezonden door Sjaak S


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersinzending: Voor een visum en inkomensverklaring naar de Duitse ambassade in Bangkok”

 1. Rob V. zegt op

  Beste Sjaak,

  Allereerst fijn dat alles zo soepel verliep, dergelijke praktijkervaringen hebben lezers wat aan. Ik wil wel wat puntjes op de i zetten:

  Een Schengenvisum is gratis en met een minumum aan papieren als een Europeaan samen met een direct visumplichtig familielid (zoals de echtgenoot of echtgenote) reist. Doch alleen als een ander land dan het eigen EU land de hoofdbestemming is. Inreizen via Duitsland is volgens de gemeenschappelijk regelgeving niet voldoende.

  Het minimum aan papieren betekent dat je slechts hoeft aan te tonen dat:
  1. Er een geldige familieband is waarmee jullie onder deze regelgeving (EU directive 2004/38 on freedom of movement) vallen. Bijvoorbeeld een huwelijksakte. De ambassade kan eisen dat deze officieel vertaald is en kan tevens verlangen dat de akte gelegaliseerd is door het Thaise ministerie van buitenlandse zaken. Dit om zeker te zijn dan de aanvrager geen fraudeleuze papieren heeft.
  2. Legitimatie van de EU onderdaan en de Thai zo dat men kan zien dat de papieren onder punt 1 de mensen betreft die de aanvraag doen.
  3. Een indicatie dat men samen zal reizen of dat de Thai zich bij de EU onderdaan zal voegen boor een kort of lang verblijf in Europa (elders dan in het land waar de Europeean zelf onderdaan van is). Een (schriftelijke) verklaring van de EU onderdaan moet volstaan maar menig ambassade is nog blijer met een vliegreservering. Ze mogen eigenlijk geeb vluchtreservering of hotel boeking eisen maar een vluchtreservering heb je in een paar minuten en veelal kosteloos gemaakt en als de ambtenaar daar blij van wordt…

  Het gratis, soepel en versneld afgegeven visum wordt besproken in mijn Schengenvisum dossier (menu links) en staat als het goed is ook vermeld op de visum instructie paginas van alle EU/EER lidstaten. Zie ook:
  http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

  Tot slot: er is geen spraken van een echt interview. Bij het inleveren kunnen enkele vragen worden gesteld voor wat extra duiding. Sommige mensen krijgen geen enkele vraag of slechts een enkele. Roept een aanvraag direct al vraagtekens op aan de balie dan kun je wat meer vragen verwachten. Een echt interview kan later plaats vinden micht de behandelend ambtebaar hier noodzaak toe zien.

  • Sjaak S zegt op

   Bedankt voor de aanvulling. We hadden dus ook alle benodigde papieren en kopieën meegenomen. Onze huwelijksakte, vertaald, afgestempeld door onze Nederlandse ambassade en ook gelegaliseerd door het ministerie of foreign affairs. Ook werd er een brief of hotelbevestiging gevraagd voor een overnachting in Duitsland. Had ik ook voor gezorgd. Wat we wel gedaan hebben, maar voor het visum niet noodzakelijk: een reisverzekering voor mijn vrouw.
   Het was inderdaad geen uitgebreid interview, dit zou wel het geval geweest zijn als ik de Duitse nationaliteit had.
   Wij komen via Frankfurt in Düsseldorf aan en vertrekken zo ook weer. Hoofdverblijf heb ik bij mijn dochter in Düsseldorf aangegeven. Tussendoor gaan we wel naar Kerkrade om mijn ouders te bezoeken. Dus alles binnen de legale grenzen…denk ik zo!

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Nog een kleine toevoeging: zorg er voor dat de huwelijksakte in Den Haag is ingeschreven. Tegen de europese regels of niet, sommige ambassades accepteren de vertaalde en gelegaliseerde huwelijksakte niet, Die willen bewijs dat het huwelijk in Nederland is erkend. De Spaanse ambassade is daar een voorbeeld van. Eenmaal in Den Haag ingeschreven is het eenvoudig hiervan een document te krijgen.

   • Rob V. zegt op

    De Spanjaarden zijn hier inderdaad berucht om. Wat zij vragen is in strijd met de regels en voor sommige Europeanen een onmogelijke eis. Bijvoorbeeld de Britten kunnen bijvoorbeeld geen verklaring/erkenning krijgen van de Britse autoriteiten omtrent een in Thailand gesloten huwelijk. Dat zou ook helemaal niet nodig moeten zijn want volgens de regels (EU directive 2004/38) en de duiding die daarin gegeven is volstaat elk rechtsgeldig huwelijk zolang het geen schijnhuwelijk is.

    In de praktijk vragen lidstaten dus meer dan noodzakelijk, dat kan iets simpels als een vluchtreservering of hotelboeking zijn of een reisverzekering maar een enkele lidstaat vraagt dus ook om erkenning van het huwelijk door de lidstaat van de EU onderdaan. Biivoorbeeld door het tonen van inschrijving van het huwelijk in Nederland of een legalisatie van dw Thaise huwelijksakte door de Nederlandse ambassade.

    Meewerken aan dit soort kolder mits het niet in de papieten loopt is vaak het makkelijkst. Maar je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de EU ombudsdienst Solvit (zie de ‘meer hulp nodig?’ knoppen onderaan mijn link in mijn reactie hier boven) en je klacht bekend maken bij EU Home Affairs (Europese ministerie van binnenlandse zaken) via:
    JUST-CITIZENSHIP @ ec.europa.eu

    Wel even de spaties rondom het apenstaartje weghalen.
    Als je via Solvit de klacht doorzet zal Spanje meestal wel toegeven en de eis laten vallen. Ook in Madrid weten ze dat ze eigenlijk fout zitten maar standaard proberen ze toch weg te komen met dit soort dingen.

    NB: ben je in Nederland woonachtig dan ben je verplicht je buitenlandse huwelijk bij je gemeente in te schrijven. Daarnaast is het advies (of je in Nederland woont of niet) je huwelijksakte in te schrijven bij Landelijke Taken via de gemeente Den Haag. Deze zetten de akte om naar een Nederlandse akte. Dan kun je makkelijk een Nederlandse akte opvragen.

 2. Gerrit zegt op

  Maar een vraagje;

  Kan je als Nederlands ingezetene en dus met een Nederlands paspoort, dan ook in Duitsland of een ander Europees land, een inkomsten verklaring verkrijgen?

  Ben benieuwd, dat zal betekenen dat er eindelijk de broodnodige concurrentie komt.

  Gerrit

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat gebeurt toch nu ook al met de Oostenrijkse Consul in Pattaya.
   Die maakt ook inkomstenverklaringen op voor andere nationaliteiten.
   Dat mag en wordt ook zo aanvaard door immigratie daar.

   Of dat zo is voor alle ambassades/consulaten en of dit ook in alle immigratiekantoren zo wordt aanvaard is weer iets anders.

   Vraag is dan :
   1. Wil een andere ambassade/consulaat dat opmaken ?
   Persoonlijk vind ik dat dit eigenlijk geen probleem zou mogen zijn en al zeker niet zolang men de nodige bewijsstukken kan voorleggen. Dat moet dan wel in een taal zijn die de betreffende ambassade/consulaat begrijpt, bijvoorbeeld Engels.
   Je zal bij die ambassade/consulaat van je voorkeur eens moeten informeren of men dit wil doen.

   2. Wil je lokaal immigratiekantoor een inkomstenverklaring aanvaarden dat in een andere ambassade/consulaat werd opgemaakt ?
   Persoonlijk vind ik dat ook dit geen probleem zou mogen zijn. Ambassades/consulaten zijn toch officiële instanties.
   Maar die vraag zal je dan bij je lokaal immigratiekantoor moeten stellen.

   • macb3340 zegt op

    Pas op: De Oostenrijkse Consul-Generaal in Pattaya kan dit NIET doen voor de EERSTE aanvraag voor een zgn. Jaarvisum; wel voor vervolgaanvragen. Kosten op dit moment 1480 Baht. Voor de EERSTE aanvraag is een verklaring van de NL ambassade nodig.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Hoe ik over die eerste keer denk heb ik in een vorige reactie al laten weten, en ga het dus niet herhalen. Ondertussen denk ik er nog net zo over als toen .

 3. HarryN zegt op

  Wel Sjaak het lijkt erop dat je wat goedkoper uitwas dan bij de Ned. ambassade maar waar praten we eigenlijk over? Waarschijnlijk een paar euro verschil. Wat heeft het hotel gekost??Hoeveel heeft de reis naar de ambassade gekost? Het visum sturen B.130
  Mijn aanvraag/ verklaring per post heen en terug 2 x B 37 per EMS en € 50 per internet overmaken.

  • Sjaak S zegt op

   In totaal hebben we niet alleen 2300 Baht voor het visum bespaard en 500 BAHT op mijn verklaring. Echter de voornaamste reden was dat ik een Duits inkomen heb, met een loonbrief in het Duits.
   En omdat we via Duitsland inruilen, waren de visum eisen voor mijn vrouw lager. Dat het gratis was, wist ik niet. Maar 2800 Baht is toch maar netjes meegenomen.
   Bovendien, zoals ik schreef, duurde het alles bij elkaar voor ons samen iets over een uur.
   Trouwens, omdat ik het voor de eerste keer bij de Duitse ambassade liet doen, moest ik persoonlijk verschijnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website