Beste lezers,

Een Nederlandse vriend van mij wist te melden dat hij een bericht had gekregen van ABN-AMRO dat Nederlandse banken het vergevorderde plan hebben om alle rekeningen te sluiten van Nederlanders die permanent buiten de EU wonen.

Ik heb navraag gedaan bij mijn ING bank en deze bevestigde vanochtend dat er inderdaad een plan door de regering en banken in de maak is dat alle bankrekeningen van Nederlanders die in Nederland zijn uitgeschreven en buiten de EU vertoeven, waar Thailand ook onder valt, gesloten gaan worden. Men zal hierover over enkele maanden een bericht ontvangen.

Ik vertrek volgende week voorgoed naar Thailand en dacht alles goed in orde te hebben met juist een nieuwe creditccard, Tan-codes, pinpasje van de ING te hebben ontvangen en mijn inkomsten van de AOW en pensioen naar mijn ING bank account laten overmaken. Dit met het plan om maandelijks een huishoudelijk budget over te maken naar een Thaise rekening en met het overige een buffertje opbouwen bij de ING, maar moet mijn plan gaan aanpassen. Dit gaat bij alle Nederlandse banken gebeuren! Berijdt je er maar alvast op voor.

Ingezonden door Rentenier

No votes yet.
Please wait...

54 reacties op “Lezersinzending: Uitgeschreven in Nederland, dan geen NL bankrekening meer”

 1. Ger zegt op

  Een bankrekening is nog steeds een overeenkomst tussen 2 partijen. Eenzijdig opzeggen zonder een goede reden kan de bank niet. En een goede reden kan alleen maar wanprestatie zijn door bijvoorbeeld verkeerd gebruik. Zelfs een wet die het zou moeten regelen kan dit niet veranderen, het is Thailand niet !

  In Nederland geldt nog altijd “recht” dus mocht er prostest komen dan kan de rechter dit besluit van de banken gewoon herroepen als zijnde onbillijk. Soms is het gewoon eenvoudig . Dus wacht maar af en ik weet zeker dat genoemde maatregel niet voor bestaande rekeninghouders zal gelden, hooguit voor nieuwe.

  • Hendrik S. zegt op

   Even als reactie bovenaan op de meeste berichten hieronder. De regel zal nu wel van toepassing kunnen komen voor de banken, daar waar een negatieve rente juist geld voor de bank kost ipv oplevert. Ze hebben dan immers ‘niks’ meer aan spaarcenten.

   Of ze moeten deze negatieve rente kosten bij de rekeninghouders in rekening brengen.

   Echter inderdaad eerst afwachten of het daadwerkelijk gaat worden opgeheven. Er zal dan immers een ruime tijd tussen zitten zodoende u alternatieven kunt gaan vinden en uitzoeken.

   Dus niet nu druk om maken

   Mvg Hendrik S

  • Pim zegt op

   Het is inderdaad niet onwaarschijnlijk dat dit gaat gebeuren want ik was 20 Sept. jl op een bankkantoor van ABN-AMRO en had ook een vraag over de bankrekening in NL aanhouden en uitgeschreven zijnde uit NL en kreeg idd van de manager van de bank te horen dat de banken in NL daar mee bezig zijn.

 2. stevenl zegt op

  Ik denk dat het met dit soort berichtgeving verstandig is om pas te geloven als het uit officiele bron wordt bevestigd.

 3. erik zegt op

  Dat zou betekenen dat iedereen buiten de EU zijn centen uit NL gaat weghalen en plaatsen bijvoorbeeld bij de Belgen of de Duitsers. Die zullen blij de kapitaalstroom in ontvangst nemen en zich een bult lachen over wat ze nu weer hebben bedacht in die polder….. Dit kan alleen in EU-verband zinvol zijn en plak er een verhaal aan over terroristen en zwart geld … nou nou nou, die AOW-ers toch….. Ik denk dat we met een flauwe grap te maken hebben.

  • Daniël M zegt op

   Hier zou ik nog niet zo zeker van zijn: wat in het ene EU-land toegepast wordt, wordt (meestal) (snel) ook door een ander EU-land toegepast. Dus een eventuele geldstroom van Nederland naar België of Duitsland zal eerder van (zeer) korte duur zijn.

   Maar inderdaad, zoals reeds in een eerdere reactie vermeld: wait and see.

 4. Jan zegt op

  Kan ik mijn hypotheek in Nederland ook niet betalen !!

 5. HarryN zegt op

  Vreemd verhaal! waarom de rekening sluiten? wat is het doel hiervan? Er zullen nog velen zijn die misschien nog verplichtingen hebben in NL. Wil men AOW ers verplichten hun geld direct over te maken naar waar zij wonen? Dan zou er een wet moeten komen die de pensioenfondsen verplicht dat geld direct over te maken naar het buitenland. Zoals Stevenl zegt laten we maar afwachten tot dat dit uit een officiele bron komt.

 6. cornelis hoek zegt op

  maar hoe kom je dan aan je AOW?
  het is mijn enige bron van inkomen hier
  ik woon 17 jaar in Thailand
  en heb geen adres in nederland
  ben in 20002 officieel uitgeschreven.
  Wow,paniek,hoge bloeddruk dus!

  • RuudRdm zegt op

   Neem een bankrekening in Thailand. De SVB stort vervolgens elke maand jouw AOW op deze Thaise bankrekening. Zeg tegen je pensioenfonds hetzelfde te doen. Overigens is het direct op een Thaise bankrekening storten van jouw AOW resp. pensioen een vereiste van de Belastingdienst, als je vrijstelling zou willen van belstingheffing in Nl.

   • theoS zegt op

    En wat met de maandelijkse incassos? En gespreid betalen van opnames per creditcard? Ik heb een vraag geplaatst bij het Community Forum van ING bank, of dit waar is, en wacht op antwoord hierop. Denemarken verplicht je juist om, als je in het buitenland woont, een Deense bankrekening te hebben waar hun het evt. pensioen op storten. Maar ja, DIN (Dit Is Nederland)

 7. Kees 2 zegt op

  Kan niet waar zijn, dit is een grap!
  – Ik heb nog steeds een kleine hypotheek.
  – Heb maandelijkse inkomsten uit 2 bronnen: huur + royalty’s.

  Dit zou dan allemaal via mijn Thaise rekening moeten? Ha ha, geen bank die het lef heeft een klant met de bijkomende onredelijk hoge kosten op te zadelen: die bank krijgt namelijk razendsnel een rechtszaak aan zijn/haar broek. (Ik zou overigens dan echter een bank in Duitsland nemen… )

  – Ben actieve belegger, mijn bank gaat provisie mislopen.
  – Opgeteld zouden er van 1000-en expats tientallen tot misschien honderden miljoenen van rekeningen gehaald worden.
  Geen bank die zo in zijn eigen vlees gaat snijden

  Een domme grap.

 8. ruud zegt op

  Betekent dat ook geen enkele buitenlander van buiten de EU nog een bankrekening in Nederland kan hebben, als hij daar niet officieel woont?
  Ik vraag me trouwens af wat de bedoeling is van die maatregel.

 9. peter zegt op

  Deze berichten zijn niet nieuw. Het gaat niet om de banken maar om wetgeving waar zij zich aan moeten conformeren. Wetten prevaleren boven privaatrechtelijke overeenkomsten: als daar artikelen in staan die in strijd zijn met de wet is de overeenkomst of het desbetreffende artikel nietig of vernietigbaar. De bank mag in dit voorbeeld de bankrelatie met een niet-ingezetene dan niet in stand laten.Ook nu al is het niet eenvoudig om een zgn non-resident bank account aan te maken in een land waar je niet bij een gemeente bent ingeschreven als inwoner en niet feitelijk verblijft (tenzij je met koop/huurcontract, energie/water rekening op je naam etc kan aantonen dat je er regelmatig verblijft, echter minder dan de bekende 180 dagen regeling). Nederland is daar niet anders in dan veel andere landen. Blijft over een bankrekening in landen die buiten de EU vallen en niet meedoen met de uitwisseling van bancaire en fiscale gegevens of geen bronbelasting heffen (zoals Seychelles en een paar Caraibische staten). Maar misschien kan je met het oprichten van een stichting of trust in NL je belangen daar laten blijven behartigen. Die entiteiten zijn gewoon in NL gevestigd en kunnen dus bankrekeningen openen. Voer voor fiscaal-juristen.

 10. Peter V. zegt op

  En wat gaan ze doen met de rekeningen van buitenlanders die in NL een rekening hebben en ook niet in NL wonen? Ook opheffen?
  Het lijkt me onwaarschijnlijk, al weet je het nooit met ‘onze’ roverheid.

  • Khun Peter zegt op

   Volgens mij is dit een actie van de banken en niet van de overheid.

 11. zwier zegt op

  Denk dat de banken er nog eerst over nadenken
  Om al die nederlanders die in het buitenland wonen en rekening hier te weigeren
  Wat gaat hun dat niet aan geld kosten
  Waar ze gouden handdruk mee kunnen betalen

 12. pauwel zegt op

  Ik heb in 2006 al bericht gehad van de banken in Nederland dat nadat ik mijzelf had uitgeschreven, geen Nederlandse bankrekening meer kon hebben, anderen rondom mij kregen hetzelfde te horen. Het is nu ook zo dat je geen vrijstelling van belasting meer krijgt in Nederland wanneer bv je pensioengeld op een Nederlandse bank gestort wordt ipv een bankrekening van het land waar je verblijft.
  Dus niets nieuws onder de zon .

  • Wim zegt op

   Klopt niets van heb in 2013 nog een rekening geopend bij de ING en gewoon mijn Thaise adre opgegeven geen probleem dus.

   • ruud zegt op

    Niet alle banken staan rekeningen toe voor Nederlanders die gaan emigreren.
    Ik moest ook een spaarrekening opzeggen, toen ik Nederland verliet.
    .

 13. Eddy zegt op

  Gewoon op rekening van zoon of dochter laten storten. Verder diverse kluisjes nemen en daar geld in opbergen. Dit is opgezet door de banken. Ze denken zo elke maand veel te vangen door rechtstreeks geld over te maken naar buitenlandse banken.

  • Christina zegt op

   Je kunt ook het geld niet laten storten op rekening zoon dochter of iemand anders diegene gaat dan belasting betalen als het geld boven een bepaald bedrag komt. Niet aan denken als er een beslaglegging is dan heb je niets!

 14. Ellis zegt op

  Eeen coyboy verhaal heb 2 van onze banken gebeld, ER IS NIETS VAN WAAR MENEER DE RENTENIER.
  Thailandblog uitkijken voor dit soort verhalen, het maakt de mensen onterecht zenuwachtig

 15. Jan zegt op

  Ik heb daar ook het e.e.a. over gehoord . Maar alleen dat het ideeen zijn. Nog geen beleid. Wat ik me af vraag … Volgens mij gaat het de banken veel geld kosten. Ik gebruik de rekening in Nederland misschien 2 keer per jaar, maar betaal daar toch een E.45.00 per jaar aan kosten voor.
  Het geld dat ik in Nederland heb staan is voor mijeen buffer voor onverwachte zaken.IK denk dat dat voor meerderen een reden is.
  Verder staat me bij ( maar ik weet niet of dat waar is ) dat de AOW enkel op een Nederlandse bankrekening gestort wordt.

 16. paul vermy zegt op

  tiger zegt

  Ik ben geemigreerd naar Thailand, echter mijn woon/postadres voor de bank is
  in Nederland.

 17. De Inquisiteur zegt op

  Ik geloof hier niets van. Dan gaan Belgische, Duitse en andere buitenlandse banken goed lachen denk ik. Zelf heb ik pas net, vanuit Thailand, een bankrekening geopend in Belgie. Ik ben al bijna twaalf jaar uitgeschreven in Belgie. Wel geregistreerd (ingeschreven) op de ambassade.

 18. Martin zegt op

  Het is in principe al een feit.
  4 jaar geleden een deposito bij Ohra door Ohra opgezegd omdat ik buiten europa woonachtig ben.
  Geinformeerd bij mijn huisbank die mij vertelde dat dat inderdaad zo is maar dat de bank daar vooralsnog geen gehoor aan geeft.

  Het is allemaal politiek.
  Buiten europa kan je dus gewoon de t******** krijgen waarschijnlijk omdat ze geen belasting meer kunnen
  innen over je spaargeld voor zover men die dan heeft of niet.

  Het is wel interessant te weten of of dit een europese regel is ja dan nee.

  • erik zegt op

   Martin, iedereen die in de EU woont heeft het recht in de EU een bankrekening te openen maar geen enkele bank is verplicht je een spaarrekening aan te bieden. Maar het mag wel.

   Wat belasting innen over spaargeld betreft is jouw opmerking onjuist; in de meeste belastingverdragen is heffing over gewoon spaargeld, zowel over rente als over vermogen, toegewezen aan het nieuwe woonland. Dat is een bewuste keuze van de politiek en geen kwestie van de t*** krijgen.

 19. cor zegt op

  ik ben in 2002 geemigreerd naar thailand
  en mijn woon/postadres is in Thailand

  geen problemen ooit

 20. Erik bkk zegt op

  Ik woon al sinds eind 1987 buiten wat nu de EU is.
  Altijd mijn geldzaken via Nederland geregeld. Lijkt me vreemd als dit zou moeten stoppen.

 21. erik kuijpers zegt op

  Heb bericht van de ING helpdesk na mijn vraag van vandaag:

  “Hallo Erik.
  Daar is hier helemaal niets over bekend!
  Als jij je rekening bij ons hebt zullen wij die niet zonder opdracht daartoe van jou beëindigen.
  Margreet ”

  Hier is sprake van een misverstand, van niet goed verstaan of van een flauwe grapl.

  • NicoB zegt op

   Reactie op diverse bovenstaande reacties.
   Redenen?
   De banken moeten aan de ECB rente betalen voor overschotten die ze hebben, de banken willen van die kosten af.
   De Overheid ziet het aan komen? 100.000 garantie voor elke rekeninghouder indien een bank failliet gaat, het aantal gegadigden/gerechtigden alvast beperken?
   Er gaat te weinig mutatie over de rekening, te weinig aan het verschil tussen de valutadatum van de boeking bij de ontvanger en de valutadatum bij de betaler zit, dat levert de banken te weinig op?
   AOW boekt de SVB voor 0,48 Euro per maand over naar je Thaise bankrekening, Bangkok Bank rekent je dan het minimum aan kosten van 200 THB.
   De wetgever kan zeker eenzijdig wetten maken die deze verandering mogelijk maakt.
   Het hebben van een postadres zal niet voldoende zijn om opzegging te voorkomen.
   Voor vrijstelling van inkomstenbelasting op pensioen is het tegenwoordig een vereiste je pensioen direct naar je Thaise bankrekening te laten boeken, voor de Aow is dit geen vereiste, de Aow is en blijft belast in NL.

   Overigens ik denk dat dit een broodje aap verhaal is, we wachten het maar af, geen enkele reden tot paniek, voor wat?
   NicoB

   • ruud zegt op

    Als geld het probleem zou zijn voor de bank, zou het niet zo moeilijk zijn, geld te gaan rekenen voor emigranten.
    Het zit hem waarschijnlijk meer in de onuitvoerbaarheid van allerlei wettelijke regels en verplichtingen, waarvan er steeds meer schijnen te komen.

 22. Hans Struijlaart zegt op

  Ik heb het idee dat iedereen maar wat roept over dit onderwerp.
  Is er ook iemand die echt verstand van zaken heeft over dit onderwerp. B.v. een bankdirecteur.
  Als het echt waar is dan zou dat betekenen dat de pensioenfondsen en overheid die de AOW betaalt aan Nederlanders het geld rechtstreeks moeten overmaken naar een bv. een Thaise bankrekening. Hier zijn kosten mee gemoeid om maar te zwijgen van de omzetting van euro naar Bath, dat gaat ook geld kosten i.v.m. de wisselkoers. Ik geloof niet dat dat de bedoeling kan zijn. Graag een mening van een expert hierover om deze zaak even duidelijk neer te zetten voor iedereen op Thailandblog. Hans

 23. MARCUS zegt op

  Wel, het is niet slim om gewoon een gewone rekening open t houden in Nederland. Rekeningen sluiten , dan een niet ingezetene rekening openen. Daar heft de regering dan niets mee te maken en ook geven de banken geen uitdraai aan de belastings dienst waar jouw gegevens op staan. Het gaat ze geen fluit aan

 24. Jack zegt op

  Net naar de ING gebeld,het verhaal uitgelegd,maar de filiaalhouder van de ING weet van niks.Hij zij ook al ik weet er niets van,en ik zou er geen reden voor weten dat de ING zowat gaat doen. Dus ik geloof het ook niet.

 25. rentenier zegt op

  Ik was me ervan bewust dat het wat opwinding zou veroorzaken maar wou geen hart infarcten veroorzaken. Ik heb het ABN Amro bericht wat mijn vriend had ontvangen, naar de Thailandblog redactie
  gecopieerd. Ik was ook even verbouwereerd en beloofde mijn vriend om het verder uit te zoeken. Je kunt in mijn bericht lezen dat het nog niet officieel is en daarom zullen de informanten van de bank iets hebben verteld wat ze misschien nog niet eens mochten vertellen. Ik kreeg de bevestiging telefonisch toen ik 020-2288888 belde. Ik had de vraag ook via Facebook aan de ING gesteld en die reactie was: ‘wat fijn voor u dat u in Thailand gaat wonen. Het is geen enkel punt om een bankrekening bij de ING te hebben waarop ik AOW en Pensioen betaal, die rekening blijft gewoon bestaan’. Ik moest er wel voor zorgen dat de bank een postadres van me had zodat ze b.v. nieuwe TAN-codes kunnen toesturen.Na vandaag denk ik dat het allemaal met een sisser zal aflopen. Ik voel mij in elk geval een stuk geruster.

 26. Daniël Drenth zegt op

  Ik denk dat er wel een kern van waarheid in het verhaal zit maar dat dit niet zomaar uitgevoerd gaat worden. Het zal ook niet bij de banken wegkomen maar eerder van de overheid/EU.

  Vroeger kon je voor je bedrijf zo een rekening openen in een ander land. Tegenwoordig is dit niet mogelijk meer, een bedrijf uit het buitenland inschrijven bij de kvk en hier komt nogal wat bij kijken, en daarna moet je bij de bank nog een hindernis baan doorlopen. Uiteindelijke doel ze willen witwassen en terrorisme voorkomen.

  Dat dit bij de banken zeker geen beleid gaat worden weet ik heel zeker. Gezien ik zowel privé als zakelijk bij de ING als Rabobank bankier en daarnaast ook nog een hypotheek heb lopen.

  Stel ik woon in Nederland maar ben wel uitgeschreven omdat je niet meer aan de 180 dagen regeling voldoet doordat je in het buitenland werkt. Dan zou je geen NL rekening meer kunnen hebben? Ik geloof er niks van.

  Dat ze het willen geloof ik direct maar dan gaat het om overheid en eu. De banken hebben hier geen belang bij.

 27. theoS zegt op

  Dit is helemaal niet nieuw. Dit bestaat al lang. Toen ik mij bij de SVB , jaren geleden, in Rotterdam melde dat ik naar Thailand vertrok werdt mij medegedeeld dat ik mijn bankrekening ook moest sluiten want anders was ik niet daadwerkelijk uit Nederland vertrokken. Ik heb dit niet gedaan en mijn AOW wordt gewoon op mijn ING bank rekening gestort. Gaat dit werkelijk gebeuren laat ik mij inschrijven op een postadres in Nederland.

 28. Lung addie zegt op

  Beste Rentenier,
  Voor zo een soort berichten wereldkundig te maken zou het beter zijn EERST de gegrondheid ervan te checken en NIET ACHTERAF. Je kan moeilijk van de redactie verwachten dat zij dit in Uw plaats gaan doen. Zij publiceren een bericht in de veronderstelling dat inzender ten minste weet waarover hij schrijft.
  In de eerste plaats kan een bank niet zomaar een rekening sluiten zonder toestemming van de rekeninghouder. Het zijn dus klinkklare nonsens. Ook ware het beter de “officiele bron”, met eventuele wettteksten te vermelden van zo een soort berichten. Hiermee bedoel ik niet niet de naam van het caffee of de lengte van de toog en het aantal pinten dat informant reeds gedronken had. Dit soort berichten zaait enkel onrust en steunen op NIETS of zijn afkomstig van mensen die met moeite een tekst kunnen lezen. Net zoals de berichten welke hier onlangs op het blog circuleerden waarin zelfs gesteld werd dat je geen Non IMM O Visum meer kon krijgen. Was ook klinkklare onzin.

 29. Dirk van Haaren zegt op

  Deze regelgeving zou getoetst kunnen worden bij de AFM en mocht deze handelswijze toch doorgang vinden kan er beroep worden aangetekend bij het KIFID.

 30. rentenier zegt op

  De informatie over opheffen van rekeningen die van de ABN Amro af kwam was heel overtuigend en ook nog steeds niet gecounterd. Omdat ik niet begreep dat de ING mij niets had gezegd omdat ik nog onlangs met ze in gesprek was over mijn voorgenomen emigratie en gedegen voorbereiding waarna ze de pasjes vernieuwden en me een Creditcard gaven, ging ik verder en werd mij telefonisch van het ING hoofdkantoor bevestigd dat over de opheffing van rekeningen inderdaad een plan in een vergevorderd stadium verkeerd. Via Facebook kreeg ik een ander bericht van de ING nadat er iemand waarschijnlijk beter z’n huiswerk had gedaant. Wie moet ik dan geloven? Het bericht is door mij niet de Wereld in geholpen tijdens het nuttigen van de nodige ‘pintjes’, ik ben al 30 jaar ‘geheel onthouder’. Het gaat er om wie je tegenwoordig nog moet geloven of niet. Misschien gaat het hier om een ongeoorloofd ‘lek’ zoals die zelfs op regeringsniveau voor komen? Wat is een ‘officiele bron’? Als ik de bank over een heel serieus gerucht benader, dan vraag ik niet om mij ‘klink klare onzin’ te vertellen. Waarom ‘wet teksten’ vermelden als ik vermeld dat het om ‘toekomst plannen’ gaat, iets wat ‘in de maak’ is?

  • Fransamsterdam zegt op

   Kan de redactie het bericht wat aan de vriend is gestuurd niet (geanonimiseerd) hier plaatsen?
   De reactie die u via Facebook heeft gekregen is er vermoedelijk eentje uit het standaard-bestand, en uitsluitend gebaseerd op ‘huidige gevallen’ die nu het land verlaten.
   Ik neem aan dat u uit goede gewoonte ook wel de naam van de persoon van het hoofdkantoor hebt genoteerd, zodat u deze ook een bevestiging per email kunt vragen?
   Banken en verzekeringsmaatschappijen…. Ik kijk nergens meer vreemd van op.

   • rentenier zegt op

    Geachte heer ……………..,

    Het gewijzigde landenbeleid gaat inhouden dat de dienstverlening aan klanten die in bepaalde landen buiten Europa wonen zal stoppen. Dit proces is gaande, u zult daar te zijner tijd nog over worden geïnformeerd.

    Met vriendelijke groet,
    ABN AMRO Bank N.V.

    De bank heeft besloten om haar dienstverlening voor klanten die permanent woonachtig zijn in bepaalde landen buiten Europa te beëindigen, en Thailand valt daar ook onder.
    U zult over een aantal maanden hiervan schriftelijk van op de hoogte worden gesteld.
    Het komt erop neer dat u uw rekeningen bij ons zult moeten sluiten ( tenzij u kunt aantonen dat u een Expat bent en binnen een bepaalde tijd zult verhuizen )

    Geen goed nieuws derhalve, maar het moet toch gebracht worden.

    Wanneer dit proces gestart wordt is op dit moment nog niet bekend.

    Met vriendelijke groet,
    ABN AMRO Bank N.V.

    • Erik bkk zegt op

     Ik ben daar al enkele jaren terug mee geconfronteerd bij ABNAMRO en moest toen stoppen met beleggen omdat ik in Thailand woonachtig ben. Mijn betaalrekeningen kon ik nog wel behouden maar mogelijk komt daar nu ook een einde aan. ING verklaarde niet hetzelfde te gaan doen.

    • ruud zegt op

     Ik weet niet zeker of ik de tekst van het tweede stuk begrijp.

     Voor zover ik het begrijp, staat er dat als je constant in het buitenland verblijft, maar niet officieel bent geemigreerd, (dus waarschijnlijk als je niet bent uitgeschreven uit Nederland) je je bankrekening zult moeten sluiten, tenzij je binnenkort officieel gaat verhuizen.

     Dit laatste stuk zou je echter ook kunnen lezen als verhuizen naar Nederland.

    • Rens zegt op

     Heel goed van rentenier om dit te plaatsen, daarnaast heeft rentenier ook aangegeven de ING gebeld te hebben die met een zelfde verhaal kwamen !!
     Dat het later door een Facebook medewerker werd ontkent verbaasd mij niets want 3/4 van service medewerkers weet vaak dit soort zaken niet. Voor mij is het gezegde ” Waar rook is, is vuur, van toepassing. Zij die vinden dat rentenier lichtzinnig te werk is gegaan moeten nog maar eens gaan nadenken. Dank je wel rentenier voor het plaatsen van je bericht wat ik persoonlijk zie als iets wat gezien er nu al over gezegd en bekend is, best wel eens bewaarheid zou kunnen worden.

 31. Erik bkk zegt op

  Ik mocht toen wel mijn betaalrekeningen en ook mijn spaarrekening behouden. Ik mocht dus alleen niet meer beleggen omdat ik in Thailand woonde.

 32. Fransamsterdam zegt op

  Voor zover ik tot nu toe heb kunnen nagaan (ik houd een slag om de arm) mogen leveranciers van produkten en of diensten (dus ook banken) klanten uit de EU niet verschillend behandelen, i.c. niet op grond van het enkele feit dat ze niet in Nederland woonachtig zijn, een rekening weigeren.
  A contrario redenerend kan je dan afleiden dat ze klanten van buiten de EU wel anders mogen behandelen, dus naar believen ook een rekening kunnen weigeren.
  Een wijziging van de wet of ‘officiële bekendmakingen’ zijn dan ook mijns inziens niet nodig om de plannen van de Abn-armo door te voeren.
  Een melding van de wijziging van hun algemene voorwaarden volstaat.
  Aanvankelijk was ik ook wat sceptisch ten aanzien van het verhaal van rentenier, maar allengs lijkt duidelijk te worden dat we hier beslist van een primeur mogen spreken en dat AbnArmo in staat lijkt om eenzijdig de contracten te wijzigen op een manier die de werkelijkheid en ons voorstellingsvermogen tarten.

  • rentenier zegt op

   Informerend bij mijn eigen bank de ING via 2 verschillende bronnen heb ik 2 verschillende antwoorden gehad. Die via Facebook maar van het hoofdkantoor is geruststellend voor ieder die er een Betaal rekening heeft en officieel in Thailand woonachtig is.
   Telefonisch via hun algemene informatie nummer 020-22 888 88 werd het genoemde bericht van de ABN Amro bevestigd. Vreemd maar waar. Ik zal mijn oude Bangkok Bank rekening van Hua-Hin toch moeten overhevelen naar Udon Thani waar ik me bij terug keer ga vestigen. Verder heb ik besloten om af te wachten. Volgens mij is het genoemde plan onuitvoerbaar maar kunnen ze hun service wel beperken voor Nederlanders die buiten de EU wonen en in dit geval, Thailand.

 33. Fransamsterdam zegt op

  N.B. Vaak mogen lopende contracten bij een wijziging van de algemene voorwaarden (boetevrij) worden beëindigd, maar daar schiet u in dit geval dus niks mee op. En voor langlopende hypotheken met een hoge rente zal wel een uitzondering worden gemaakt…

 34. NicoB zegt op

  Heb de ING aangeschreven en de hamvraag gesteld, klopt dit verhaal?
  Anderen zouden dit ook bij hun bank kunnen doen.
  Meestal antwoord ING binnen een paar dagen, zodra binnen laat ik van me horen.
  Indien reacties dan al zijn afgesloten zal ik een ingezonden bericht sturen naar Thailandblog.

  NicoB

 35. erik kuijpers zegt op

  Is ABN/Amro niet de bank die destijds met mijn belastingcenten…..? Toch?

  Ik kan me niet voorstellen dat dit een eenzijdige actie wordt van EEN bank in NL. Ze gaan kapitalen moeten ophoesten om die kortlopende schulden (dat zijn rekening-courant schulden aan particulieren) af te lossen en zover ik weet zitten banken niet ruim bij kas. Een bank die op korte termijn al zijn kortlopende, direct opvraagbare schulden moet aflossen valt om.

  Ik denk dat ze gaan schrikken van de gevolgen en hun onzalig voornemen gaan vervangen door wat men elders al doet: laten betalen voor het gemak van een betaalrekening.

 36. ruud zegt op

  De belangrijkste vraag is, is of de bank vervolgens ook met een oplossing moet komen, bijvoorbeeld een andere bank, die wel een rekening voor iemand in Thailand wil aanhouden.
  Mijn geld naar Thailand overboeken lijkt me niet zo’n geweldig idee, hoewel de Thaise Baht misschien een veiligere valuta is dan de Euro.
  Bovendien zou ik dan aan de Thaise belastingdienst uit moeten gaan leggen, dat al dat geld dat binnenkomt geen inkomen is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website