Tropenkolder

Door Jos Colson
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
3 december 2010

Sexy man

Mijn reeds jaren geleden overleden moeder gebruikte zoals veel oudere mensen spreekwoorden en gezegden die tegenwoordig nog nauwelijks gangbaar zijn. ”Die heeft de tropenkolder in zijn hoofd” was een dergelijk oud gezegde dat onlangs weer eens door mijn gedachten dwarrelde. In het Kramers’ Nederlands woordenboek staat letterlijk: ‘Geestesziekte van blanken in de tropen’.

Heb bij elkaar opgeteld toch heel wat jaren in tropische oorden doorgebracht en denk dat mijn verstand nog redelijk op orde is, noch heb ik bij mijn weten ooit iemand ontmoet die deze ziekte onder de leden had. Moet daarbij ook bekennen dat ik tot nu toe niet het flauwste vermoeden had wat de symptomen van tropenkolder zijn.Toch begint het nu een beetje tot mij door te dringen dat deze ziekte wel degelijk bestaat.

De besmetten

Met verbazing lees ik, helaas ook op Thailandblog, verhalen en reacties van sommige Nederlanders die zich in Thailand hebben gevestigd of met het Thailand virus, dat lichamelijk bezien als ongevaarlijk kan worden beschouwd, besmet zijn. Hersenen laat ik bij dat ‘lichamelijke’ even buiten beschouwing, want die zijn bij sommigen behoorlijk aangetast en tast het geheugen in erge mate aan.

Thailand

‘Land of smile’ waar voor de minder bedeelde overgrote meerderheid overigens niet zoveel valt te ‘smilen’ is voor de buitenlander met zijn of haar goed gevulde portemonnee een waar eldorado waar het mede daardoor goed toeven is. Tenminste zolang de Rode- en Gele Garde hun verstand gebruiken en het militaire – en politieapparaat niet in stelling moet worden gebracht. Democratie is een groot woord dat men kent, maar in de praktijk niet bestaat. De zon schijnt dagelijks weelderig, de bevolking is vriendelijk en het leven voor de buitenlander met een redelijk pensioen, zeer aangenaam. Zelfs degenen die in Nederland qua inkomen tot de minima behoren voelen zich in Thailand heer en meester. Dat de bevolking op het platteland, zowel land- alsmede fabrieksarbeider nauwelijks vier euro per dag verdient, zal hen niet deren. Voor de farang is alles te koop.

Chai Die

Een goed hart, Chai Die in het Thais, is een woord dat menige jonge Thaise dame vaak op haar lippen heeft in gesprekken met mijnheer de farang op leeftijd. En die onnozele hals geloofd dan ook nog dat het jonge ding met haar verleidelijke mooie bruine ogen en slank figuur verliefd op hem is. Leeftijd speelt geen enkele rol. Je hart moet goed zijn en dat is toch koren op de molen van menige man die de jeugd in zijn binnenste weer voelt ontwaken. Dat in de ogen van zijn geliefde het goede hart op zijn rechter bil zit, waar normaliter de bankbiljetten zijn opgeborgen, deert hem niet en gaat aan hem voorbij. De avances van een jonge dame doet zijn mannenhart smelten en de leeftijd met minimaal dertig jaar afnemen. Je moet daarbij wel erg goedgelovig zijn, maar het is wel het begin van tropenkolder.

Vergeetachtig

Menigeen die zich in Thailand heeft gevestigd gaat lijden aan vergeetachtigheid en ziet slechts de voordelen van zijn nieuwe vaderland. Daarbij verliest hij uit het oog dat dankzij de uitstekende Nederlandse sociale voorzieningen en verdiensten, hij zich in het land van zijn dromen, omringd door zijn Thaise verovering en dienstvaardig personeel, als een oliesjeik of maharadja kan gedragen. Dat dit allemaal te danken is aan de Nederlandse verzorgingsstaat, waar overigens ook van alles is op aan te merken, is een gepasseerd station. Laat die idioten in het moederland maar verder tobben, hier is het leven meer dan goed. Hier ben ik de Bram en geniet aanzien.

Afgunst

Nee, afgunst komt in mijn vocabulaire niet voor. Mijn belasting betaal ik op tijd en echt niet van harte. Maar wel besef ik dat we in Nederland in een van de meest sociale landen ter wereld in grote welstand wonen. Dat ik met mijn euro’s in Thailand meer kan dan in ons goede vaderland is duidelijk. Misgun mijn landgenoten in den vreemde helemaal niets, maar blijf wel redelijk en besef dat jullie dankzij je Europese afkomst het met de daar verdiende duiten en sociale voorzieningen het nu zo goed hebben. Laat dat gezeur over je vaderland, waar het heel goed toeven is, dan in de toekomst ook achterwege.

21 reacties op “Tropenkolder”

 1. Bert Gringhuis zegt op

  Wat een totale onzin dit verhaal. Nee, niet uit jaloezie geschreven, he? Lucht het op om met het vriesweer buiten en de verwarming op de hoogste stand zo lekker denigrerend over de Nederlanders in Thailand te schrijven? En omdat wij het hier “zo goed” hebben en “als Bram” leven, mogen we geen kritiek meer hebben op of vragen stellen over een (vermeende) onredelijke behandeling door de Nederlandse overheid? Kom nou!
  Wij lijden aan tropenkolder? Mij best! Wat is het bij jou dan, polderkolder? of had je moeder daar een ander woord voor?

  • carrot zegt op

   Gezien de snelle emotionele reactie raakt Jos blijkbaar een gevoelige snaar ! Wie bepaalt wat onzin is ? Persoonlijk kan ik mij helemaal vinden in het verhaal. Als het openlijk spuien van ongenoegen en geven van kritiek het gevolg is van discussies tijdens de dagelijks borreluurtjes dan kan de diagnose tropenkolder gesteld worden. Kijk om je heen hoe de Thaise bevolking leeft zonder al die sociale voorzieningen uit de Hollandse verzorgingsstaat. Heel veel Thaise gezinnen moeten rondkomen van 100 euri in de maand. Zij kijken vol ontzag naar al die dikbuikige farangs en zijn toch tevreden. Ondergetekende leeft en woont tussen de Thai en wordt ontevreden door al het geklaag van zijn landgenoten.

   • Bert Gringhuis zegt op

    Ik, Carrot, bepaal zelf wat IK onzin vindt en dat verhaal van Jos vind ik onzin en denigrerend voor de Nederlanders hier. Een gevoelige snaar? Nou, persoonlijk raakt het mij niet, hoor!
    Ik ben een pensionado, die 43 jaar lang (soms) hard gewerkt heeft en uiteindelijk met een meer dan redelijk pensioen gekozen heb – ook na trieste familieomstandigheden – voor een tweede leven in Thailand. Ik ben blij, dat ik dat in een – inderdaad – rijk land heb kunnen bewerkstelligen en niet geboren ben ergens op het Thaise platteland.
    Ik ben erg gelukkig – onnozele hals als ik ben – met mijn Thaise vrouw, waar ik al 8 jaar mee samenwoon. Ik zie die armoe hier ook wel en ik doe wat ik kan om tenminste enkelen een wat beter leven te geven.
    Ik kom ook uit een land waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is.Daarom vind ik ook, dat als Nederlanders op dit blog een discussie aangaan over vermeend onrecht dat niet mag worden afgedaan als borrelpraat of tropenkolder.

   • erik zegt op

    ik kan mij wel vinden in dit artikel,zit een boel waarheid in en blijf blij dat ik in NL geboren ben,zou mijn wieg in Thailand gestaan hebben,zag het er allemaal anders uit,dus stop met klagen en geniet ervan zoveel je kan,doe ik ook !

 2. Chang Noi zegt op

  Mooie invalshoek, hoewel ik het er niet helemaal mee eens ben.

  Ik zat ooit in een beauty salon alwaar lieftallige slanke jonge dames het gezicht en haren verzorgen van voornaamlijk blanken heren met tropen kolder. Naast mij zat een oudere Engelse man, ik schat hem op eind 60 mischien zelfs begin 70. Zijn 30 jarige Thaise vriendin zat naast hem. We begonnen een gesprek over het leven hier. Hij was niet echt blind, wat hij zei komt ongeveer neer op :

  “Ik ben oud, ik leef niet lang meer, die laaste jaren van mijn leven breng ik graag plezierig door. Beter een zoete leugen onder de zon en met een glimlach, als een koude, harde, lege waarheid in de regen. Ja ik betaal voor alles en dat geeft niet. Ik krijg er een hoop fijne jaren voor terug. We wonen al ruim 5 jaar samen en zij zorgt voor mij als geen verpleegster in een bejaardehuis ooit zal doen”.

  Tropen kolder? Dat zijn de balkon-springers, maar die hadden die tropen kolder al voordat ze hier (of elders) aankwamen.

  • Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een aantal van die balkon springers daarmee geholpen zijn…..

  • Robert zegt op

   De enigen die er helemaal over uit zijn of er nu geduwd of gesprongen wordt is de politie in Pattaya volgens mij. Teveel moorden zou het tourisme wel eens kunnen schaden…

 3. keesP zegt op

  Hier ben ik de Bram en geniet aanzien ?????
  Bram deze uitspraak klopt volgens mij niet, want het enige wat een farang hier nooit zal
  krijgen is aanzien. Hij wordt hier geaccepteerd omdat hij geld heeft en de Thai daar volkomen terecht GEbruik van maken. Maar zodra de klep dichblijft is ook de acceptatie verdwenen. Want de meeste farang hier (red: ik bedoel dus niet iedereen) denken het gemaakt te hebben en denken met big money dat ze hier alles voor het zeggen hebben, maar ik heb ook menig van deze figuren volkomen berooid naar huis zien vertrekken.
  Want het bloed van de man kan maar 1 kant op en in heel veel gevallen gaat het in THailand niet naar boven maar naar beneden. Tropenkolder dus.
  En degene die over NL zitten te zeuren, zeuren ook over Thailand, Vies, vuil, smerige restaurants, eten niet goed, teveel bacterien, de meiden proberen je geld te rollen, rotzooi op straat je wordt overal belazerd, corrupte politie.
  De meeste wonen hier al jaren, zeiken altijd, nog nooit verder gekomen dan Kaw pad (gebakken rijst) maar terug naar NL gaan ze niet.
  Dit zijn de beroepszeikerds en dan heb je nog een categorie die OVERAL over zeuren, die komen meestal maar 1 a 2 keer per jaar naar Thailand (Pattaya) om vooral verkeerde indrukken van Thailand op te doen.
  Maar er zijn ook, gelukkig veel NL-ers die het hier prima naar hun zin hebben en gelukkig zijn en nooit zeuren over alles en nog wat.
  Dus eigenlijk ben ik het volkomen eens met je reactie.
  Hou de volgende reacties maar bij kun je ongeveer de categorie bepalen tot welke groep ze behoren. En vooral van degene die op deze reactie reageren.

 4. hierbkk zegt op

  geen onzin-maar ook totaal geen stukje over wat tropenkolder (wat natuurlijk wel degelijk bestond en nog bestat) inhoudt.
  Zoals in de NL traditie wel te verwachte sloeg het vooral op ”ons Indie”. Of er ook een Vlaamse variant voor ”onze Congo” was weet ik niet.
  Na een maandenlange zeereis kwam je met nog typische NL kledij in een land waar die kleren totaal niet verstandig zijn-maar als bezettende macht moet je decorum ophouden. ER was amper elektra, dus geen AC-mits heel rijk kon je boys huren die waaiers woven. ER was geen herkenbaar eten-rijst was nog zeer ongebruikelijk in NL in die jaren. Er waren 100en slopende ziektes waarvoor nog geen goede medicatie bestond. En opeens waren er -ja, ook daar- allerlei charmante lachende bruine dames die wel wat zagen in hun ideaal van schoonheid-een blanke huid. dan huur je een kokkie-of 2 en nog wat boys of sissies. en dan wordt het leven al weer aangenamer.
  Dan meldt de maatschapij dat je terug moet naar de kou-en dan verzin je wat om dat te weerhouden.
  De Onzinroepers hierboven moesten eens beginnen met hun eigen kennis wat uit te breiden voordat ze weer wat in de rondte roepen

 5. Franco zegt op

  Eerste stuk van Bert Gringhuis,; “Polderkolder” mooier kan hij het niet benoemen, schitterend woord!

 6. guyido zegt op

  tropenkolder komt uit het oost indiese.
  ervenis van de corrupte VOC.
  honderden jaren uitbuiting en slavernij
  de tropenkolder was georganiseerd in nederland. macht ,geld ,winst, olie ,specerijen
  herinner dat ons fijne vaderland meer dan 150.000 indonesiers heeft gedood in de zg politioninele akties.na wo 2 …daarvoor is het niet in te schatten….
  zelf gerard reve werd gearresteerd en tot 7 jaar cel in holland veroordeeld ivm het helpen van een javaanse prins, die gedwongen wer zelfdoding te plegen.
  dat was tropen kolder .herinner mulatuli
  beschamend vaderland.
  thailand is een trots land , en heeft nooit een westerse mogendheid tot machthebber gehad.
  weest blij dat wij hier geen rot naam hebben !
  wij als farang zouden ons dus vrij moeten voelen als de thai.
  dat is wel anders als je in de diepere indonesiese emoties doordringt….
  ik weet zeer wel de reaktie van een indonesier, die aan mijn ex vroeg ; waar komt uw man vandaan ?nederland zij ze ..antwoord oh dan bent u getrouwd met een duivel.
  2008 van de christelijke jaartelling
  wees toch blij dat je hier makkelijk kunt wonen.
  versier eens een visum voor nederland/schengen voor een thai, een nachtmerrie

  salut

  • ThailandGanger zegt op

   tropenkolder
   ` tro – pen – kol – der , geestesstoornis die volgens een vroegere opvatting bij Europeanen na langdurig eenzaam verblijf in de tropen zou kunnen optreden ‘

   De titel heeft eigenlijk niks met de tekst te maken waarover dit verhaal gaat.

  • Dirk de Noorman zegt op

   Ja hoor, weer die hele reeks van halve waarheden, en vooroordelen over ons VOC verleden. Zelfs het onzin verhaal dat Gerard Reve verzon, gaat er in als zoete koek.
   Het hele mailtje ademt typisch een zienswijze die door de voormalige communisten werd gepropageerd.

   Beste Guyido lees eens wat moderne historische werken voordat je weer met het afgedraaide verhaaltje komt.

   Voor de relaties van Indiese vrouwen en Nederlandse mannen (militairen) lees eens De Njai van Reggie Baay (Atheneum Polak en van Gennep 2008).

   In het Indonesie van na de onafhankelijkheid is Nederland inderdaad voor duivel uitgemaakt vooral om een gezamenlijke vijand te hebben en daardoor andere problemen te verdoezelen. (Overigens absoluut niet te vergelijken met de historie van de Congo.)

   Toen ik een tijdje les gaf in Bandoeng beweerden de studenten dat alle infrastructuur en produktie middelen van na de onafhankelijkheid waren!

   Tropenkolder overigens, had een component in heimwee, cultuurschok en klimaatmoeilijkheden. “Mataglap”, een vorm van tijdelijke gekte/woede bij inlanders in Indonesie, doet me overigens denken aan plotselinge woede die de Thai soms overvalt bij te lang “binnenvetten”.

   Thailand is inderdaad nooit gekoloniseerd geweest maar dat komt meer door hun ligging tussen de koloniale wereldmachten Frankrijk en Engeland en door hun opportunisme, dan door hun “trotse onafhankelijkheid”.

   Veel genoegen onder de Thaise zon.

   • guyido zegt op

    ik reageer op thailandganger …juist ik ervaar dat ook , elkaar afsnoeven met hot items.
    waardeloos.
    ik zou ook best een thailandblog willen lezen met veeeeeel minder bargirls en isaan ladys
    het lijkt een beetje een oude mannen en ja wat dan nog blog te worden.
    ik zie het nog een tijdje aan , en als de bkk bargirl en isaan lady nonstop geprolongeerd wordt dan heb ik mijn langste tijd gehad met dit blog
    helaas
    en over reve dit is een juridies feit, geen nonsons .
    de gevangenis straf is omgezet tot enige maanden na de souvereiniteis overdracht.
    nederland, nederland als je begrijpt wat ik bedoel.verder geen woord meer van mijn zijde. thailandblog een jaar geleden was een positief ondezoekend blog , nu is het scoren enop de man spelen .
    spoedig hou ik het voor gezien.

    • Dirk de Noorman zegt op

     Beste Guyido, weet waar je het over hebt!

     Biografie deel 1 en 2 Gerard Reve door Nop Maas – uitgever Van Oorschot.

     (of kijk even op google.)

 7. ThailandGanger zegt op

  Ligt het nu aan mij, maar ik constateer steeds meer intolerantie jegens elkaar hier op het blog. Ik krijg er een steeds grotere weerstand tegen om hier nog te reageren en.of te lezen als het deze kant op gaat. Is het zo moeilijk om gewoon netjes op mekaar te reageren?

  Aan Bert:
  als iemand hier een stuk schrijft wie ben jij om dit verhaal als “totale onzin” te betitelen? Zeg gewoon dat je het er niet mee eens bent en waarom en laat de schrijver met zijn visie in zijn waarde. In plaats van dat er gewaardeerd wordt dat mensen zich inspannen om een stuk te schrijven en hier een stuk te plaatsen werk je met dergelijke opmerkingen dat alleen maar tegen. Alsof jij het prettig vindt als men op dergelijke wijze op jou stukken reageert. Kom gewoon met argumenten ontkracht daarmee zijn verhaal. Jij zit in Thailand, dus je weet hoe het daar werkelijk is.

  • Ik ben het met je eens Thailandganger. Velen hebben, meestal door emotie, moeite om de boodschap te scheiden van de boodschapper. En dat is jammer. Emotie staat een normale discussie in de weg. Persoonlijke aanvallen op schrijvers ook. Iedereen heeft recht om zijn mening te geven. Ook al ben je het er niet mee eens.

   De schrijver van het stuk, Jos, spreekt niemand persoonlijk aan. Het is meer van wie de schoen past die trekt hem aan.
   Kennelijk knelt die schoen en doet dat wat zeer…..

 8. Bert Gringhuis zegt op

  OK, Jos en anderen, ik neem het woord “onzin” terug, mijn excuses, zo erg was het nu ook weer niet bedoeld.
  Ik ben het gewoon met de strekking van het verhaal niet eens, ik heb dat in een latere reactie ook duidelijk gemaakt. Dat is alles!!

 9. Dutch zegt op

  Dus ik zou met 43 dienstjaren en extra (zonder belasting aftrek!) betaalde pensioen premies alleen in Nederland mogen “genieten” van de opbrengst?
  Kom nou.

  • ThailandGanger zegt op

   Tuurlijk niet, Je moet genieten waar jij dat wilt en waar jij dat het prettigste vindt. Toch?

  • Daar gaat het artikel niet over. Het artikel gaat over het feit dat sommige Nederlanders in Thailand wonen er een handje van hebben om vooral maar richting Nederland te trappen.

   Het feit dat iemand van zijn uitkering, pensioen, spaargeld of wat dan ook een Thailand kan wonen is prachtig. Dat toont aan hoe goed wij het (hier) hebben.

   Dat je hard gewerkt hebt en je zelf mag weten waar jij je geld opmaakt staat niet ter discussie (dat zou nogal vreemd zijn).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website