Ik wil jullie mijn ervaringen delen met deze (martel)gang van zaken. Allereerst mijn complimenten voor het Thailandblog. Ik lees het nu al ruim een jaar en leer iedere dag van jullie verhalen, vragen en reportage.

Ik ben voor de 3e keer in 14 maanden in Thailand. 2x voor maximaal 30 dagen, nu voor 5 maanden (overwinteren voor de eerste keer sinds ik gepensioneerd ben). Alleen is het TM30 formulier mij gisteren pas onder ogen gekomen, daardoor wist ik niks van de verplichting dat degene die mij onderdak bied, dit bij de immigratie moest melden. Zodoende ben ik blijkbaar in overtreding sinds ik in Bangkok aankwam. Via internet heb ik het TM30 formulier gedownload en samen met mijn vriendin ingevuld, gescand en naar de immigratie gemaild. Binnen 1 uur had ik hun antwoord dat mijn vriendin alles via deze website moest melden: extranet.immigration.go.th/fn24online/

Zo gezegd, zo gedaan, tot ik aan dit stukje kwam, met geen mogelijkheid kon ik het onderste vak (Registratie Agency) ingevuld krijgen. Het systeem klikte alleen maar door naar de beginwebsite en dat was het. Doordat dit ene vakje leeg bleef, kon er niks verzonden worden.

Op de website van de immigratie hebben we een profiel aangemaakt zodat we daar kunnen inloggen, maar dat hielp ons niet verder. We kwamen op dezelfde website uit met hetzelfde probleem. Mijn vriendin heeft toen de immigratie gebeld, en de oplossing was om alles dan te kopiëren en via de post te verzenden.

Ik vermoed dat er wel lezers zijn die het wel gelukt is om het via deze manier te regelen, als ik zie hoeveel bezoekers er op die website zijn geweest. Misschien heeft iemand een tip voor de volgende keer. Want binnenkort moet ik in Myawaddy een borderrun doen, en dan blijkt dat er een nieuwe melding moet komen omdat ik een nieuwe T6 kaart (nummer) heb.

Nu is het voor mij afwachten of hier een boete op volgt, want ik ben hier al een poosje ongemeld.

Ik las vandaag dat ik niet de enige ben die zich niet meld, dat moet iedereen uiteraard zelf weten. Maar nu ik het weet dat dit verplicht is, wil ik mij graag aan de regels houden, want zo ingewikkeld is het nu ook niet.

Ik zit in de provincie Kaemphang Phet.

Ingezonden door Ferdinand

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersinzending: TM30 formulier invullen en een poging om dit via de website aan te leveren”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Normaal is on-line voor de TM30 melding enkel beschikbaar voor hotels, guesthouse, verhuurders, etc. Verblijft u bij privepersonen zoals echtgenoot, vriend(in), schoonouders, etc dan hebben die normaal geen toegang tot on-line registratie.
  Ofwel dus per post indien je immigratiekantoor dat aanvaardt, ofwel moeten jullie er zelf langsgaan.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Lees ook mijn reacties op deze posting. Zie link. Was van eergisteren.
   Kan je alle info en adressen op terugvinden betreffende de TM30 melding in Bangkok per post
   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/een-retirement-visa-met-een-multiple-re-entry-stamp/

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik heb er een reactie uitgehaald.
   U haalt er nu maar uit wat voor u van belang is.

   RonnyLatPhrao zegt op17 december 2018 om 09:00
   In Bangkok kan je zowel de 90 dagen adres melding als de aankomst adres TM30 melding per post uitvoeren. Voor zover ik weet kan het niet per e-mail.

   Indien je in de verhuur zit kan het wel on-line. Moet je voor registreren.
   https://www.immigration.go.th/content/service

   Ik doe het zelf met de post in Bangkok dus ik kan bevestigen dat het werkt. Goed zelfs.

   1. Voor aankomst adresmelding (TM30)
   – Een ingevuld en ondertekend TM30 formulier (dat zijn 2 formulieren)
   – Een aan uzelf geadresseerde en gefrankeerde omslag
   – Aangetekend versturen

   Voor de TM30 melding kan je volgend adres gebruiken.
   (Dat is het adres dat ik van Bangkok immigratie zelf heb bekomen, maar je kan het ook naar de dienst van de 90 dagen meldingen sturen (zie adres verder))
   งานแจ้งที่พักอาศัยบุคคลต่างด้าว
   กองกำกับการ 2 กองบังคับการตรวจคนเข้าเมือง 1 สำนักงานตรวจคนเข้าเมือง
   เลขที่ 120 หมู่ 3 ถนนแจ้งวัฒนะ ซอย 7 แขวงทุ่งสองห้อง เขตหลักสี่ กรุงเทพมหานคร 10210

   2. 90 dagen adres melding (TM47)
   – TM47 ingevuld en ondertekend
   – Copie paspoort met persoongegevens
   – Copie huidige visa
   – Copie laatste entry stempel
   – Copie laatste extension
   – Copie TM6 kaart
   – Copie van vorige 90 dagen melding
   – Gefrankeerde retouromslag
   – Aangetekend 15 dagen op voorhand versturen (zeer belangrijk)

   Meer info en adres voor 90 dagen melding
   https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

   Je kan ook on-line proberen natuurlijk om je 90 dagen melding uit te voeren.
   https://extranet.immigration.go.th/fn90online/online/tm47/TM47Action.do

   TM30 formulier
   https://www.immigration.go.th/download/ Nr 28

   TM47 formulier
   https://www.immigration.go.th/download/ Nr 29

   Na een weekje krijg je dan het strookje van de TM47 of TM30 terug in je bus.
   Heeft ook wel eens langer geduurd dus niet te snel ongerust worden.

   Succes.

  • Ferdinand zegt op

   Dank je Ronny voor het duidelijke antwoord.

   Het grappig is dat je aangeeft dat online registratie alleen voor hotels is en niet voor particulieren.
   Toen we ermee bezig waren, hebben het iemand van het immigratiekantoor gebeld en via LINE liet ze ons de schermafbeeldingen van de website zien, die we moesten volgen. Blijkbaar had die persoon zelf niet door dat het voor particulieren niet werkte.

   We hebben het netjes op de post gedaan, dus wachten we op de retour.

   groeten
   Ferdinand

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Heb ongeveer hetzelfde meegemaakt in het verleden.
    Ik deed de TM30 melding al enkele jaren per post en dat ging steeds goed.
    (Zelfs voor men er aandacht ging aan schenken deed ik deze melding al en ik had het ook al opgenomen in het eerste visumdossier, maar niemand schonk daar toen aandacht aan)

    Een drietal jaar terug kreeg ik pas na een maand mijn omslag teruggezonden. Vrij laat want normaal na een dikke week. Ik dacht eerst al dat hij verloren was gegaan met de post.
    De formulieren die ik had opgestuurd kreeg ik teruggestuurd en nog wat extra formulieren van immigratie met de uitleg dat we dit on-line moesten doen.
    Alle instructies van die formulieren dus gevolgd. Na enkele uren kregen we een mail terug dat we ons niet konden registreren omdat we geen inkomsten uit de verhuur haalden.
    In die mail stond dat we het, als particulier, zelf moesten komen aangeven bij immigratie, of opsturen naar het adres dat ik je gegeven heb. Dit gedaan samen met de mail die ik ontvangen had.
    Na een week kreeg ik het ingevulde strookje terug zonder uitleg. Net zoals voordien.

    Nu heb ik wel vernomen (niet officieel) dat men aan een programma aan het werken is dat adresmeldingen door particulieren mogelijk maakt.
    Wanneer ? Geen idee maar lijkt me een goede oplossing voor iedereen.

 2. Taaruud zegt op

  Voor Udon Thani kun je je melden bij de 90-dagen balie. Je geeft je paspoort af en de medewerker maakt alles in orde. Ik neem voor de zekerheid alle papieren mee, maar ze hebben niets nodig. Het bewijs wordt in je paspoort geniet en binnen 5 minuten sta je weer buiten. Online melden is mij de laatste 3 jaar niet meer gelukt. De service van de medewerker is echt super vriendelijk.

 3. jw zegt op

  U kunt het eens proberen om in te vullen met een andere browser.
  Probeer chrome, explorer of firefox.

 4. Jasper zegt op

  Beste Ferdinand,
  je vermeldt niet op wat voor visum je in Thailand bent. 5 maanden aaneengesloten kan alleen als je een non immigrant 0 hebt op basis van huwelijk of pensionering – in welk geval je je na 3 maanden bij immigratie moet melden met bewijs van inkomen en/of huwelijk etc. Men kan dan naar het TM 30 formulier kijken en je in het ergste geval een boete geven van 1600 baht.
  Anderzijds kun je ook een non immigrant O multiple visum hebben, waarvoor je dan elke 3 maanden even een visarun moet doen om weer 3 maanden te krijgen, zolang als het visum geldig is. In dat geval is de melding bij immigratie niet zo belangrijk: je hoeft er immers niet naar toe, en op het vliegveld wordt hier niet naar gekeken.

  • Ferdinand zegt op

   Beste Jasper,

   Blijkbaar heb ik voldoende info verstrekt om jou juist te laten constateren welk visum ik heb.
   Ik heb Non Immigrant O multiple entree, en ik moet om de 90 dagen een borderrun maken in Myawaddy omdat dit voor mij de dichtstbijzijnde grensovergang is.

   Ik heb de aanvraag van mijn visum in Den Haag gedaan, en op het formulier Tourist Visum multiple entree aangekruist. Ik ben met pensioen sinds 2017, en had ook mijn bewijs van inkomen van het pensioenfonds meegestuurd. Ik had verwacht dan 2x om de 60 dagen een borderrun te moeten doen om de 5 maanden vol te maken. Maar doordat ze mij Non Immigrant O multiple entree gaven, is dat nu een jaar geldig en hoef ik maar 1x de grens over en weer terug.

   Op 7 nov ben ik in Bangkok gearriveerd en daar op het T6 formulier het adres ingevuld van mijn vriendin.
   De melding naar de immigratie door mijn vriendin is in principe nu te laat verzonden, want wij hadden in eertse instantie geen idee dat dit ook moest. We dachten dat de invulling op T6 voldoende was.

   groeten
   Ferdinand

 5. bob zegt op

  Allereerst antwoord op Ronny’s advies. De website voor registratie is uitsluitend in Thai. Hier kom je dus niet veel mee. Dan al die download adviezen: download ze en sla ze op om later te printen. Voor de tm30 heb ik hem met mijn gegevens ingevuld en gescand hoe je dat niet steeds opnieuw te doen (je eigen gegevens als verhuurder).
  Vervolgens mijn laatste ervaringen in Jomtien Soi 5:
  NIEUW: ook bewijs van bezit woning aanleveren (opdat men ook werkelijk kan controleren)
  Het wordt nu een heel pakket aan kopieën: kopie harde pagina paspoort, kopie visum bij verblijf langer dan 30 dagen), kopie stempel plaats van aankomst, kopie departure kaart.
  Om de ellenlange wachttijd, oplopend tot 3 uren in de brandende zon, te vermijden kan men tegen betaling voorrang kopen. per persoon 100 baht. Dat kan nogal oplopen. Natuurlijk kun je maar 1 persoon opgeven (of helemaal niet) maar als je verblijf wordt gecontroleerd en er zijn meer personen aanwezig dan weet de immigratie dienst u wel te plukken.
  Ik heb een aantal condo’s in de verhuur met maandelijks wisselende datums van aankomst. Dat betekend dus uren in rij of betalen…..
  Overigens ook nieuw is dat de immigratie dienst de formulieren ook controleert op het adres dat op de arrival staat opgeschreven. Verwittig uw huurder dus met het juiste adres van verblijf.
  En dan nog dit: De immigratie dienst geeft de gegevens door aan de Thaise belastingdienst!!!!!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   “De website is in Thai.” Zoiets kan je natuurlijk tegenkomen in Thailand, maar er zijn voldoende mensen in Thailand die het Thai kunnen lezen, schrijven en spreken om je hier verder te helpen.
   Maak anders eens een afspraak met de dienst adresmeldingen bij immigratie en vraag bijstand om je te registreren. Enkel voor het registreren moet je dan maar hulp inschakelen.
   Eens geregistreerd hoef je alleen maar in te loggen en gegevens in te vullen. Dat moet toch nog wel lukken denk ik.
   Op termijn is het een oplossing om zelf Thais te leren natuurlijk.

   “al die download adviezen”…. Het is voor sommige de eerste keer dat ze zelf met een TM30 (of andere formulieren) te maken hebben en ze moeten toch ergens beginnen. Wat is er nu mis om iemand een link te geven waar ze die formulieren kunnen downloaden ?

   Je huurder kan toch ook eerst ergens anders verblijven (bijvoorbeeld enkele dagen in Bangkok blijven). Indien dat zo is, dan zal hij bij aankomst eerst dat adres in Bangkok moeten opgeven en niet het adres van jouw condo waar hij later verblijft.
   Het adres op de TM6 is maar waar je het eerst zal verblijven. Op het moment dat de reiziger daar aankomt zal hij daar dan eerst gemeld worden. Komt hij pas nadien naar jouw condoadres zal dat adres dus niet overeenkomen met wat op de TM6 staat.

   Lijkt me normaal dat diensten aan elkaar worden gelinkt en de belastingdienst dus inzicht krijgt in de verhuur. Het is een inkomen in Thailand en waarom zou dat niet mogen belast worden ?

   • Ferdinand zegt op

    Ik werk met Google Chrome en Google Translate. Ik kreeg de vraag om de website te vertalen. Daardoor staat er bijna alles in het Nederlands.
    Alleen de vakjes die je invult en voorgeprogrammeerd zijn, blijven in het Thai.. maar daar weet mijn vriendin wel raad mee.

    Ik ben nogal digitaal georiënteerd, dus hoop ik altijd zoveel mogelijk met de computer te doen.
    Het zou een zegen zijn als deze meldingsplicht ook voor particulieren via de website zou werken.

    Thais leren zal er wel van komen, want dat vind ik een must om hier goed te communiceren.
    Maar ik leer voorlopig de woorden fonetisch uit mijn hoofd.. de thaise symbolen zijn nu nog een raadsel.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Leer vooral eerst het Thaise schrift. Heel belangrijk om uiteindelijk het Thais onder de knie te krijgen.

     Fonetisch is een goed begin, maar dan ga je enkel verder op de uitspraak van “iemand” en kom je uiteindelijk in een “karaoke” methode terecht en wordt je uitspraak afhankelijk van de persoon waar je het van gehoord hebt.
     Eens je het schrift kent en woorden kan lezen zal veel duidelijk worden.

     Ik kan je zeker ook het boek van Ronald Schütte aanbevelen. In het Nederlands en goed uitgelegd.

     Er zijn wel meerdere artikelen over zijn boek hier op het blog. Hier is er alvast één van… maar je moet zelf ook maar eens verder zoeken
     https://www.thailandblog.nl/taal/ambassadeur-zet-ronald-op-verkeerde-been/

     Succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website