Een retirement visa met een multiple re-entry stamp

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 december 2018

Beste lezers,

Ik ga binnenkort voor het eerst een retirement visa aanvragen maar wegens omstandigheden verwacht ik wel een paar keer terug te moeten naar Nederland. Nu heb ik gelezen dat ik bij de aanvraag van een retirement visa ook gelijk een multiple re-entry stamp kan bekomen.

  • Ik neem aan dat ik dan iedere keer een nieuwe TM6 Card bij aankomst in Thailand moet invullen want ik neem aan dat de huidige TM6 bij het verlaten van Thailand door de douane wordt ingenomen. Klopt dit?
  • Ik moet binnen 24 uur mezelf weer melden bij de immigration. Klopt dit?
  • Gaat de 90 dagen telling weer starten vanaf de dag dat ik Thailand binnen kom? Klopt dit?

Voor vele hier misschien gesneden koek maar voor een nieuwkomer toch wel spannend of je alles goed doet en later niet in de problemen komt.

Alvast bedankt voor de reactie.

Groet,

Henk


» Laat een reactie achter


18 reacties op “Een retirement visa met een multiple re-entry stamp”

  1. willc zegt op

    Hallo Henk,

    Mijn persoonlijke ervaringen :
    Bovenstaande vragen zijn allemaal ja,vraag jij de retirement visa aan in Thailand?
    Dan heb je een bewijs nodig van de Ned Ambassade wat je inkomen betreft.
    De multiple re-entry stamp kan je meteen aanvragen kosten 3800 Bth .

    Mvgr,

    Will

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • RonnyLatPhrao zegt op

      Als hij voldoende financiële middelen op de bank heeft (minstens 800 000 Baht) is een bewijs van de Nederlandse ambassade helemaal niet nodig.
      Dat is enkel nodig wanneer je de financiële eisen, of een gedeelte ervan, wil bewijzen met een inkomen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  2. RonnyLatPhrao zegt op

    1. Het is geen “Retirement visa”, maar een jaarverlenging van een verblijfsperiode en dit op basis van “Retirement”. De verlenging kost 1900 Baht.
    2. Wanneer je tijdens die jaarverlenging Thailand wil verlaten moet je inderdaad een “Re-entry” aanvragen en dit voor je Thailand verlaat. Doe je dat niet dan vervalt je jaarverlenging bij het verlaten van Thailand.
    Een “Single Re-entry” kost 1000 Baht. Een “Multiple Re-entry” kost 3800 Baht.
    Kan je aanvragen in je immigratiekantoor of op de luchthaven. (bij de paspoortcontrole is een balie speciaal hiervoor) Eenvoudigste is het direct aanvragen na je jaarverlenging. Je bent dan toch in het immigratiekantoor, maar kan ook later. Alleen zorgen dat je die “Re-entry” hebt voor je Thailand verlaat
    3. Het TM6 is een “Arrival/Departure card” dus ja, bij elke binnenkomst opnieuw invullen. Het is trouwens niet de douane die een deel zal inhouden bij aankomst/vertrek, maar immigratie.
    4. Diegene die je onderdak verschaft is verantwoordelijk voor de TM30 en het melden binnen de 24 uur. Ben je zelf eigenaar dan ben je zelf verantwoordelijk. Sommige immigratiekantoren zijn hier strikt in en eisen dat je bij elke terugkomst gemeld wordt, andere zijn tevreden met een eenmalige melding als je steeds op hetzelfde adres terugkeerd. Even lokaal navragen of het dus telkens noodzakelijk is.
    5. De 90 dagen telling stopt bij het verlaten van Thailand en begint opnieuw te tellen vanaf dag 1 bij terug binnenkomst.

    Al deze info staat nochtans ook in het visumdossier….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +15 (obv 15 stemmen)
    • tom bang zegt op

      Hallo Ronny, naar aanleiding van punt 4 ,
      Sommige immigratiekantoren zijn hier strikt in en eisen dat je bij elke terugkomst gemeld wordt, andere zijn tevreden met een eenmalige melding als je steeds op hetzelfde adres terugkeerd. Even lokaal navragen of het dus telkens noodzakelijk is.
      Ik woon bij mijn vrouw en zus en schoonmoeder in en het huis is op naam van haar zus, nu weet ik dat ze nog nooit melding hebben gedaan van het feit dat ik hier ben dus ik vraag me af of ik nu slapende mensen moet gaan wakker maken?
      Ik heb overigens sinds kort voor de eerste keer een visum op basis van getrouwd zijn in Bangkok aangevraagd en gekregen en daar moesten dus wel foto`s overlegd worden maar over een TM 30 heeft niemand gesproken, kan me ook haast niet voorstellen dat dit gecontroleerd word omdat er dagelijks waarschijnlijk duizenden mensen Thailand binnenreizen voor vakantie en als ik de papieren op immigratie zie dank ik dat ze wel iets anders aan hun hoofd hebben.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
      • RonnyLatPhrao zegt op

        Tom,

        Ik schrijf alleen zoals het voorzien is in de immigratiewet en wat er zou moeten gebeuren.
        Of iemand dat nu doet of niet moet ieder voor zichzelf maar beslissen.

        Zoals ik al zei is het ene immigratiekantoor daar strikter in dan het andere. Ik doe het via de post in Bangkok, maar enkel als ik terugkeer van België. Na een week krijg ik het strookje terug in de bus.

        Natuurlijk komen ze niet iedereen controleren. Is praktisch ook niet haalbaar.
        Maar als je de volgende keer bij immigratie komt, voor bijvoorbeeld een verlenging, kan het zijn dat ze een bewijs vragen of die melding wel gebeurd is. Indien niet kan het zijn dat er een boete volgt Ze hoeven daarvoor niet zelf iedereen te komen controleren.
        Kan ook zijn dat voor hun uw 90 dagen melding volstaat. Dat is allemaal wat afhankelijk van de lokale immigratieregeltjes. In Bangkok werd mijn TM30 nog nooit gevraagd bij een verlenging. In een ander immigratiekantoor kan dat wel gevraagd worden.

        Trouwens, die duizenden mensen die Thailand binnenkomen hoeven zichzelf niet te melden.
        Die worden on-line door de hotels, etc… gemeld. Komt geen papierwerk aan te pas.
        De meeste reizigers weten zelfs niet dat ze gemeld worden of zijn.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
        • tom bang zegt op

          Hallo Ronny ,
          Ik moet me in januari melden voor de 90 dagen en zal er dan toch maar even naar vragen en zoals je al schrijft meteen naar een adres vragen en of de melding dan per post of e`mail kan.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
          • RonnyLatPhrao zegt op

            In Bangkok kan je zowel de 90 dagen adres melding als de aankomst adres TM30 melding per post uitvoeren. Voor zover ik weet kan het niet per e-mail.

            Indien je in de verhuur zit kan het wel on-line. Moet je voor registreren.
            https://www.immigration.go.th/content/service

            Ik doe het zelf met de post in Bangkok dus ik kan bevestigen dat het werkt. Goed zelfs.

            1. Voor aankomst adresmelding (TM30)
            – Een ingevuld en ondertekend TM30 formulier (dat zijn 2 formulieren)
            – Een aan uzelf geadresseerde en gefrankeerde omslag
            – Aangetekend versturen

            Voor de TM30 melding kan je volgend adres gebruiken.
            (Dat is het adres dat ik van Bangkok immigratie zelf heb bekomen, maar je kan het ook naar de dienst van de 90 dagen meldingen sturen (zie adres verder))
            งานแจ้งที่พักอาศัยบุคคลต่างด้าว
            กองกำกับการ 2 กองบังคับการตรวจคนเข้าเมือง 1 สำนักงานตรวจคนเข้าเมือง
            เลขที่ 120 หมู่ 3 ถนนแจ้งวัฒนะ ซอย 7 แขวงทุ่งสองห้อง เขตหลักสี่ กรุงเทพมหานคร 10210

            2. 90 dagen adres melding (TM47)
            – TM47 ingevuld en ondertekend
            – Copie paspoort met persoongegevens
            – Copie huidige visa
            – Copie laatste entry stempel
            – Copie laatste extension
            – Copie TM6 kaart
            – Copie van vorige 90 dagen melding
            – Gefrankeerde retouromslag
            – Aangetekend 15 dagen op voorhand versturen (zeer belangrijk)

            Meer info en adres voor 90 dagen melding
            https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

            Je kan ook on-line proberen natuurlijk om je 90 dagen melding uit te voeren.
            https://extranet.immigration.go.th/fn90online/online/tm47/TM47Action.do

            TM30 formulier
            https://www.immigration.go.th/download/ Nr 28

            TM47 formulier
            https://www.immigration.go.th/download/ Nr 29

            Na een weekje krijg je dan het strookje van de TM47 of TM30 terug in je bus.
            Heeft ook wel eens langer geduurd dus niet te snel ongerust worden.

            Succes.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Waardering: +1 (obv 1 stem)
            • chris zegt op

              Je kunt het ook iemand anders laten doen. Ik huur altijd een bevriende brommertaxichauffeur en die is altijd heel blij met mijn opdracht. Mijn Franse collega op het werk huurt haar nu ook in. Iedereen blij.

              VA:F [1.9.22_1171]
              Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
              • RonnyLatPhrao zegt op

                Kan allemaal. Niks mis mee.

                Of een brommertaxi het wil doen hangt er ook van af wat hij/zij er aan kan verdienen.
                Ze zitten echt niet allemaal op zulk een rit te wachten.
                Tenslotte kan het een lange rit zijn en ter plaatse kan er ook een lange wachtrij zijn.

                Procedure and notification
                The foreigner makes the notification in person, or
                The foreigner authorises another person to make the notification, or
                The foreigner makes the notification by registered mail.
                The notification must be made within 15 days before or after 7 days the period of 90 days expires.
                The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days.

                https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

                VA:F [1.9.22_1171]
                Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
            • paul zegt op

              dank-je-wel Ronny. Dit is de informatie die ik aan het zoeken was!

              VA:F [1.9.22_1171]
              Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • John Chiang rai zegt op

        Beste Tom bang, Wat Ronny Lat Phrao beschrijft onder punt 4 valt gewoon onder de normale wetgeving, die eigenlijk iedere Immigration zou moeten handhaven.
        Dat sommige immigratons betreffende deze meldeplicht hun eigen soepje koken is zeker waar, maar eigenlijk absurd te noemen.
        Alleen mocht jij in jou geval, na al die jaren dat je niet gemeld was,toch controle krijgen, omdat plotseling een ambtenaar begint te doen,waar hij o.a.voor aangesteld is,is niet de betreffende Immigration schuldig,maar alleen de zus van jou vrouw die het huis op haar naam heeft staan.
        Deze straffen kunnen zeker als men lang niet gemeld was zo hoog worden,dat de zus het financieel niet meer berappen kan,zodat ze uiteindelijk toch bij jou komt.
        De vele duizenden mensen die jaarlijks Thailand voor een vakantie bezoeken,worden meestal door de hotel/of pension eigenaar etc. automatisch aangemeld,en of dit wel of niet gecontroleerd wordt,heeft niets te maken met de melde plicht van jou vrouw haar zus.
        Niet melden,of dit nu gebeurd uit verzuim,onwetenheid,of bewust verzwijgen omdat men mensen niet wakker maken wil,blijft bij een controle die plotseling komen kan,precies zo strafbaar.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • john zegt op

      ronny, denk dat je je vergist. En visum op basis van retirement haal je bij de thaise ambassade in den haag. Is NIET” een jaarverlenging op basis van retirement” maar een echt visum. Heb ik al aantal keren gedaan.
      Je kunt dan tegelijk kiezen”eenmalig “of “multi entry” . Het jaar daarna kun je IN Thailand een verlenging aanvragen en dat is hetgeen je beschrijft. Dat is niet een visum maar een jaarverlenging van je verblijfsperiode.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • RonnyLatPhrao zegt op

        Ja, een visum op basis van “Retirement” haal je bij een ambassade. Hoeft niet Den Haag trouwens. Kan ook in bijvoorbeeld “Vientiane”, maar als niet inwoner zal dat dan eerder beperkt zijn tot de “Single entry” versie.

        Maar dat is dan geen “Retirement visa”. Op zich bestaat een “Retirement visa” niet.
        Het is ofwel een Non-immigrant “O” visa (Single of Multiple entry), maar dat is op zich geen “Retiremen,t visa” gezien je dat visum om wel meerdere redenen kan bekomen. Daarom de “O” van “Others”.
        Ofwel is het een Non-immigrant “O-A” (Multiple entry) visum, wat ook geen “Retirement” visum is maar een “Long Stay” visum. De “A” komt hier van “Approved” wat wil zeggen dat het dus een “Approved O visa” is waardoor je een verblijfsperiode van een jaar ipv een 90 dagen bekomt.

        Hier bedoelt hij met “Retirement visa” wel degelijk een jaarverlenging, anders zou de vraag over “Re-entry” niet correct zijn. “Re-entries” kan je alleen in in Thailand bekomen bij immigratie en dient om bij het verlaten van Thailand je verblijfsperiode niet te verliezen.

        Een visa zelf heeft NOOIT “Re-entries”, enkel “entries” (Single of Multiple).

        Ik weet wel best wat over visums en verlengingen en waar ze te bekomen zijn hoor.
        En ik heb ook al de genoemde in de loop van 25 jaar al gehad.

        Kort. Volgens de informatie die hij geeft is hij reeds in het bezit van een Non-immigrant visum en is hij binnenkort van plan een jaarverlenging van zijn verblijfsperiode te vragen.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  3. Henk zegt op

    Dank je wel voor de uitleg, zijn van alle 2 zeer duidelijk

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  4. timker zegt op

    Ik ben in april 2015 met percies zo’n visum naar Thailand geemigreerd. Ik hoefde niet meer naar het buitenland (ook niet NL) en moest om de 90 dagen een borderrun doen. Mijn eerste visum kon ik toen in Amsterdam regelen op basis van mijn maand salaris van mijn werkgever (waar mijn vrijwillig ontslag al was aangevraagd). Mijn eerste jaarverlening (december 2015) heb in op basis van een in huwelijk met een Thaise in Thailand. Toen had in ruim 400.000 THB op een Thaise bank staan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  5. Laksi zegt op

    Tja,

    Even een aanvulling op Ronny,

    Punt 4, dat klopt ook inderdaad, MAAR, (hier in Chaing Mai) als de eigenaar het niet doet, moet de huurder het melden (volgens de immigratie) en krijg je 1600 bhat aan je broek. This is Thailand.
    MAAR je hoeft je alleen (binnen 24 uur) te melden als je naar het buitenland bent geweest.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • RonnyLatPhrao zegt op

      Daarom dat ik schrijf dat je dat best lokaal maar eens navraagt wat de geldende lokale regeltjes zijn.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
      • Lung addie zegt op

        Het is voor immigratie heel eenvoudig te controleren. Iemand met een jaarverlenging moet om de 90dagen zich melden. (TM47) Op dit document moet het nummer van de arrival/departure kaart ingevuld worden. Indien je het land verlaten hebt en opnieuw binnen kwam heb je een ander nummer en zien ze onmiddellijk in de computer dat eigenlijk een nieuw TM30 formulier moest ingediend worden, ook al verblijf je opnieuw op hetzelfde adres. Dat is de regelgeving wat niet overal toegepast wordt en, zoals Ronny schrijft: hij geeft enkel advies over hoe het volgens de wetgeving zou moeten en ieder doet er zijn zin maar mee, tot het eens fout loopt.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website