Beste lezers,

Graag deel ik de volgende informatie met jullie. Op 6 maart vertrok mijn dochter van Eersel naar Schiphol alwaar wij haar wilden gaan uitzwaaien.
Plan was; via Qatar naar Bangkok; na twee weken naar Laos waar ze vrijwilligerswerk ging doen. Op 24 april ticket van Ho Chi Minh naar Hanoi. Bij aankomst in Thailand zou zij een toeristenvisum aanvragen. Op 15 mei ticket Ho Chi Minh naar Denpassar en 13 juni terug naar huis vanaf Jakarta.

Bij het inchecken bij Qatar Airways bleek ineens dat er een tastbaar bewijs (ticket) nodig was om aan te tonen dat zij daadwerkelijk binnen 30 dagen Thailand zou verlaten. Alle andere tickets waren daarvoor geen hard bewijs. Ik heb inmiddels met tal van instanties contact gehad en het blijkt dat de airlines deze regels zelf mogen opstellen. Er is een soort van zoeksysteem op de site van Qatar waar in ieder op 22 maart ergens op een onlogische plek de volgende zin staat: Warning: Visitors who are visa exempt but do not hold return/onward tickets could be refused entry.

Dus terwijl er op de site van het Thais consulaat deze tekst staat:

Vrijstelling van een visum voor Nederlandse paspoorten

 • Als u met een Nederlands paspoort Thailand binnen reist via een Internationale luchthaven en uw verblijf is 30 dagen aaneengesloten of korter (vanaf de dag van binnenkomst tot en met de dag van vertrek), dan hebt u geen visum nodig.
 • Als u met een Nederlands paspoort Thailand over land binnen reist en uw verblijf is 15 dagen aaneengesloten of korter, (vanaf de dag van binnenkomst tot en met de dag van vertrek )dan hebt u geen visum nodig.
 • U hoeft niet aan te tonen door middel van tickets dat u het land verlaat.
 • Deze regels gelden telkens opnieuw als u Thailand binnen reist.
 • U hebt geen retourticket nodig. Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn op het moment dat u Thailand binnen reist.

We hebben het ticket om moeten boeken; een bewijs moeten kopen (busticket Thailand uit), hostel moeten betalen etc etc. Een hoop ellende ook geestelijk want als je grote reis zo begint geeft dat geen fijn gevoel.

Wellicht kunt u iets met deze informatie. Op jullie site en dat van bijna alle andere instanties die hier iets over vermelden staat namelijk iets anders.

Met vriendelijke groeten,

Neeltje


Beste Neeltje,

In het Dossier Thailand op het blog staat nochtans een waarschuwing hierover: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-Dossier-Visum-2016-Definitief-18-februari-2016.pdf o.a. blz 14:

“Vliegtuigmaatschappijen hebben de verantwoordelijkheid, op gevaar van boete, om te controleren of hun reizigers in het bezit zijn van een geldig paspoort en visum om het land binnen te komen. Indien u Thailand wenst binnen te komen op een Visa Exemption, dan kunt u natuurlijk geen visum laten zien. Men kan u dan vragen om te bewijzen dat u Thailand gaat verlaten binnen de 30 dagen. Het eenvoudigste bewijs is natuurlijk uw retourticket, maar u kunt ook met een vliegtuigticket van een andere maatschappij bewijzen dat u binnen de 30 dagen verder vliegt naar een ander land. Indien u Thailand over land gaat verlaten, dan is dit bijna niet te bewijzen. Niet alle vliegtuigmaatschappijen eisen of controleren dit nog. Indien u twijfelt neem dan contact met uw vliegtuigmaatschappij en vraag of u een bewijs moet tonen en welk ze aanvaarden. Vraag dit bij voorkeur via mail zodat u later bij de check-in een bewijs van hun antwoord heeft.”

Zoals u terecht schrijft staat het op de website van het consulaat anders. Ik weet dat en ik heb dat in het verleden op het blog ook al eens aangehaald.

Dat u dit dient te bewijzen is al jaren zo, maar niet alle maatschappijen passen dit nog toe. Ik krijg er regelmatig een vraag over, en ik geef daarom steeds de raad om bij twijfel contact met de maatschappij op te nemen. Liefst per mail, want dan hebt u een bewijs van hun antwoord. Spijtig dat uw dochter, door deze informatie op de website van het consulaat, in de problemen is gekomen. Het consulaat is echter de enige die dit kan aanpassen op hun website. Misschien kan u uw mail ook naar hen sturen.

Bedankt in ieder geval voor deze informatie. Het is een bewijs dat sommige maatschappijen dit in ieder geval nog steeds toepassen. Sommige willen wel eens het tegendeel beweren met alle gevolgen van dien.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersinzending: Problemen met Qatar Airlines ivm visum”

 1. Nynke zegt op

  ik vloog 6 feb. ook met Qatar naar Bangkok en moest inderdaad aantonen dat ik binnen 30 dagen het land weer verliet want mijn terugreis stond voor 5 weken later gepland. Ik had hier al gelezen dat Qatar daar streng in is, dus had mijn ticket naar HCMC ook uitgeprint. Dit was voldoende.
  Je had terplekke ook op schiphol even online goedkoop een ticket vanaf Bangkok kunnen boeken naar Vietnam of Maleisie of wat dan ook, kost je vaak niet meer dan 30/40 euro en had je het ticket niet om hoeven boeken.

 2. POSJE zegt op

  Beste lezers,

  Ook wij hadden dit probleem begin januari 2016. Gelukkig waren wij ruimschoots op tijd op de luchthaven en hebben samen met behulpzame deskmedewerksters van Qatar via Easybook een treinticket voor 20 euro voor 2 personen van Hatyai naar Kuala Lumpur geboekt en hiermede voldeden we aan de eisen van Qatar Airways. Het treinticket hebben we uiteraard nooit gebruikt, ook heeft niemand ergens onderweg naar gevraagd. Boek zoiets vooraf en je hebt geen problemen volgens ons en het is een goedkope oplossing als je zonder visum aan de balie komt.

  Met vriendelijke groet,
  Riet

 3. Peter zegt op

  Ik verblijf vaak ook langer dan 30 dagen in thailand en dan beslis ik vaak ter plaatse maar of ik het land uitga of een verlenging aanvraag ! Om mij in te dekken boek ik steeds een hotelletje van 12 euro voor 2 dagen in laos…als men mij ( zoals in december) vraagt waar ik heen ga zeg ik dan thailand en laos en toon het papier met de boeking van laos. Ik zeg dat ik daar met de bus heen ga en dit volstaat steeds ! Bij aankomst in thailand annuleer ik het hotel en beslis dan dus wat ik ga doen ….

  • Peter zegt op

   …dit was wel bij emirates ipv qatar….

 4. aad zegt op

  Tja, met Qatar hebben wij het afgelopen jaar al enige problemen gehad. Zo begrepen ze in Parijs niet wat een O-A visum was en dat leverde dan weer onnodige discussies op!

  Qatar was een hele goeie Mij en we hebben er nogal wat mee gevlogen maar onze waardering is behoorlijk geslonken (tagging van de bagage, slecht eten, 2 uur te laat vertrekken uit BKK).

 5. Johan zegt op

  De allereerste keer dat ik een enkele reis kocht bij air Berlin werd ik hier ook mee geconfronteerd.
  Ik was toen naïef en werd geacht een retour te kopen.
  Dit dus gedaan.
  Nadien een aantal keren een doorreis ticket gekocht op de een na laatste dag van de 30 dagen naar Cambodja bij Airasia.
  De laatste keren dit niet meer gedaan en nooit is er na gevraagd of ik een visum had.
  Het leek op koppel verkoop van airberlin.
  Immers je kunt op doorreis zijn en nog niet weten wanneer je terug gaat.
  Bij de immigratie is er nog nooit in Bangkok gevraagd of ik een retour ticket naar Nederland had.

  • Jack G. zegt op

   De laatste 1,5 jaar tijd is mij 2 keer gevraagd om het retourticket te tonen bij de stempelaars. Ze werkte wel alle 2 onder supervisie van een streng toekijkende chef. Dus ze kunnen er wel degelijk om vragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website