Bij mij in de buurt wonen een paar oudere gepensioneerden van diverse nationaliteit die het zichtbaar niet breed hebben, maar niettemin zich kunnen redden. Een aantal van hen heeft geen ziektekostenverzekering, weer anderen kunnen zich geen uitstapjes veroorloven. Zij blijven wat aan huis hangen, met af en toe een ritje op de brommer naar naburige Big C of Tesco.

Nu was mij opgevallen dat de NL’ers onder hen het veelal moeten doen met enkel AOW en Pensioen en wat spaargeld. Overige EU-onderdanen leken over wat meer armslag te beschikken. Derhalve was het voor mij even opvallend wat ik gister in NL-media te lezen kreeg: “Gepensioneerden hoeven de komende 5 tot 10 jaar niet op een verhoging rekenen. Doordat de dekkingsgraden van pensioenfondsen keihard zijn gedaald kunnen er geen extraatjes vanaf. De fondsen staan dik in het rood. Waar een gezond fonds een dekking heeft van minimaal 105 procent zakken de grootste fondsen van Nederland ver weg. Het ABP staat nu op 96 procent, Metaalfonds PMT op 95 procent en PNO Media, PME en Zorg en Welzijn zitten zelfs op slechts 94 procent.” www.rtlz.nl/finance/personal-finance/pensioenen-kunnen-jaren-niet-omhoog

Het artikel vervolgt met de kreet: “Het pensioen verliest aan koopkracht. Indexeren is daarom ver weg, en korten komt steeds dichterbij. Volgens Peter Borgdorff, directeur van Zorg en Welzijn, kunnen de pensioenen zeker 5 jaar niet worden verhoogd, maar kan het ook wel 12 of 15 jaar duren voordat de inflatie weer kan worden goed gemaakt. Gepensioneerden verliezen daarom ook de komende jaren flink aan koopkracht.”

Hetgeen betekent dat: de verhouding tussen de hoogte van de uitkering (die al jaren hetzelfde is en komende jaren nog op eenzelfde hoogte zal blijven) en de duurte van levensonderhoud stevige scheefgroei begint te vertonen. Als de hoogte van de uitkering ook nog eens wordt gekort, betekent dit een fikse teruguitgang van het maandelijks inkomen.

Nu zullen er stellig in TH een groot aantal gelukvogels op rozen leven. Ik las afgelopen week zelfs dat iemand meldde aan 3000 euro per maand nog niet genoeg te hebben. Elke maand moest ie bijpassen van zijn spaarrekening. Maar ik denk dat menigeen het moet doen met AOW en Pensioen. De AOW in het buitenland is al onevenredig fors onderhevig aan kaalslag, door het niet meer kunnen toepassen van toeslagen en heffingskortingen. Als nu ook het Pensioen getroffen gaat worden door kortingen, dan kunnen al die maatregelen een groot aantal gepensioneerden flink in de buidel raken.

Behalve zij die in Thailand kunnen leven als voorheen God in Frankrijk, zijn er ook optimisten die menen dat de kosten van levensonderhoud in Thailand weinig voorstellen. Kennelijk slaan zij hun wekelijkse boodschappen in op plaatselijke markten, en eten zij 3 x daags aan straatstalletjes. En anderen, niet helemaal ontdaan van afgunst, menen dat zolang AOW en Pensioen niet dezelfde hoogten bereiken als het Thai minimum van 9 duizend baht per maand, gepensioneerden in Thailand geen recht van spreken hebben.

Waar ik benieuwd naar ben is òf en in hoeverre al die kortingsmaatregelen de al in Thailand wonende gepensioneerden bezorgd maken over hun nabije dan wel verre toekomst. Kunnen zij nog wel aan de inkomenseisen van Immigration voldoen, hebben zij nog dezelfde beleving van woon- en leefgenot, is er een financieel vangnet bij ernstige of langdurige ziekte, denkt men weleens aan terugkeer, is het nog allemaal te doen? En hoe zit het met hen die plannen hebben om naar Thailand te emigreren?

Op Thailandblog valt meermalen te lezen dat plannen om naar Thailand te emigreren vaak om financiële reden worden uit- of afgesteld. Kortom: komt ons verblijf in Thailand in gevaar?

Ingezonden door Soi


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

39 reacties op “Lezersinzending: Het pensioen verliest aan koopkracht, brengt dit ons verblijf in Thailand in gevaar?”

 1. Dirk zegt op

  Als je in Thailand niet kan rondkomen dan al zeker niet in Nederland vrees ik. Is ook een toepasselijk spreekwoord voor nl. de tering naar de nering zetten.

  • Rene Martin zegt op

   Ben het wel met je eens maar het lijkt me een stuk moeilijker als je op de Sukhumvit (Bangkok) dan in Khon Kaen woont.

  • Soi zegt op

   Beste Dirk, altijd maar reageren met: de tering naar de nering zetten, is een dooddoener. Dat weten we onderhand wel, en zo gebeurt het ook. Verder gaat mijn vraagstelling daar ook niet over. Mijn vraagstelling gaat juist over de mogelijke effecten van de steeds minder worden nering. Enig idee?

 2. Rob zegt op

  Ls,

  Je zal zeker een bepaald minimum inkomen moeten hebben om de standaard levens behoeften te kunnen betalen. Het scheelt ook natuurlijk waar je woont. Chiang Rai of Pattaya. Het lijkt mij wel dat je toch wel minimaal 1200 € € per mand zal moeten hebben.
  Gr Rob

 3. Harold zegt op

  Zo lang je kan voldoen aan de inkomenseis voor je retirement visa, dan zullen er “weinig” problemen zijn om het verblijf in Thailand voort te zetten.

  Vaak leven we er “te” goed van en kunnen best “iets” minderen in de dagelijkse benodigheden.

  Het is misschien verstandig voor velen, die een karig pensioen (heb ik ook) naast de aow hebben op een aparte rekening wat te sparen om tenminste de 3 maanden voor de hernieuwde aanvraag een aanvulling te hebben als het inkomen te laag aan het worden is.

  Bij een inkomen van totaal 2000 euro per maand zal bij extreme omstandigheden, korting pensioen, daling euro, een bedrag sparen van 3000 bath per maand en dat een jaar lang, de oplossing zijn.
  Dit hoef je maar een keer te doen en eventueel iets aanvullen als er meer narrigheid aankomt.

 4. Casbe zegt op

  “Pensioen niet dezelfde hoogten bereiken als het Thai minimum van 9 duizend baht per maand, ???Zo juist gelezen. Mijn alleenstaande “schoonmama” krijgt 700 bath in de maand op een rekening gestort of maken ze me wat wijs?

  • janderk zegt op

   Dat van de 700 bath per maand kan ik beamen. Dit is uitkering vanuit de overheid. Het is voor alle oudere thai(ouder dan 65). Betekend wel dat deze mensen gewoon moeten blijven werken of ondersteund moeten worden door hun familieleden. De schrijver had het over de verdienste van een gewoneThai(jonger dan 65) die werkt en dus een minimum loon heeft van 300bath per dag. Op een vrije dag wordt niets verdient dus bij 30 dagen werk is dat 9000bath. Die 300bath per dag is overigens een norm die niet geldt op het platte land.

  • Henk zegt op

   Hallo Casbe
   dat bedrag van THB 700,00 klopt. Dat is het staatspensioen t/m 79 jaar (weet niet wanneer het begint). Vanaf 80 jaar krijgt men THB 800,00 per maand. Men moet wel een aanvraag doen voor die extra THB 100,00. in de officiële woonplaats. Mijn schoonmoeder is 82 jaar, maar heeft het niet aan kunnen vragen, omdat ze te ziek is om naar Zuid-Thailand te reizen en krijgt dus nog steeds THB 700,00 per maand, terwijl mijn schoonpapa wel THB 800,00 krijgt.

   Gr. Henk

 5. Ellis zegt op

  De eerste reactie: de tering naar de nering zetten is een goed gezegde en het zal ook wel moeten en kunnen. Het zal ons zeker ook lukken want terug naar Nederland (we wonen 8 jaar in het noorden van Thailand) Nooit en never.
  Wel bedenk ik dat wij, als nu gepensioneerde behoorlijk wat premie’s betaald hebben tijdens onze loopbaan. Mijn man en ik hebben ieder 42 jaar gewerkt, dus samen 84 jaar.
  Dan word ik toch een beetje misselijk als ik zie en hoor wat er allemaal met ons (wat wij dachten goedbelegde geld) staat te gebeuren. Regering in Nederland, waar zijn jullie mee bezig ??????? Foei !!

  • Harry zegt op

   Uw pensioen wordt betaald uit een prive-spaarpotje resp verzekering, waar u ca 20-25% hebt ingelegd ( ga eens rekenen met uw 2 x 42 jaar ingelegd geld, u zult gaan huilen, vooral als er ook een risicoverzekering aan gekoppeld was bij voortijdig overlijden ! ). De rest moet uit winsten /rendementen op beleggingen moet komen. Die rendementen waren vroeger 10-15%, met een inflatie van 7-10%, en nu 1-2 % met een inflatie van 1-2% ( als al terugbetaald gaat worden en niet de centen in een failliet gegane onderneming – ABN-Fortis bijv., of land – Griekenland- zitten. Er moest immers rendement gehaald worden, dus dan maar hogere risico’s. Hebben we allemaal bij gestaan met slaapkoppen !) .
   De verwachtigswaarde van tig duizenden gulden per maand gaat dus nooit uitkomen, doch dat had iedereen kunnen weten, als ze de voorwaarden door hadden genomen.
   Aan deze rendementen kan geen regering iets doen want staat los van hun bevoegdheden, hooguit zorgen, dat de pensioenpotten niet nu leeggehaald worden ten koste van de nu sparenden. Vandaar dus die zg rekenrente.

   Uw (staats) AOW is ooit eens door Drees c.s. opgezet en toen werd al uitgegaan van een oplopen van de pensioengerechtigde leeftijd naar gelang het verwachtingspatroon van redzame ouderdom. Echter, geen regering heeft daar ooit aangedurfd iets daaraan te tornen tot recentelijk.
   Voor uw eigen AOW heeft u per definitie geen cent betaald, doch is opgebracht door de werkenden toen. Als dat democratisch verandert naar bijv.: enkel te besteden in NL, zodat de “uitgaven weer ten goede komen aan de NL economie” zit u in TH allen op “zwart zaad”.

   • theoS zegt op

    @Harry, dat van het staatspensioen alleen te besteden in Nederland wordt al jaren toegepast door Denemarken. Buiten de EU wonen ben je het volledige Deens Staatspensioen kwijt waar je, door het betaald hebben van premies, (anders dan in NL) recht op heb. Voor mij was dat ong. Euro 200- na 10 jr premies betaald te hebben daar op de Deense Koopvaardij. Het bedrijfspensioentje krijg ik wel elke maand. Wil ik het Deense Staatspensioen hebben moet ik mij weer vestigen in een EU land, Dus ik maak mij erg zorgen aangaande de AOW vanuit Nederland, kan best wezen dat ze zomaar het exporteren van uitkeringen,naar Deens voorbeeld, naar buiten de EU stopzetten, en wat dan? Terug? Wonen tussen allemaal Syriers? Ik spreek de taal niet van hun.

   • Soi zegt op

    Mijn vraagstelling gaat niet over de effecten van de recent nieuw ingevoerde methodiek van lage rekenrente, maar over wat die methodiek allemaal teweegbrengt. Heeft ook de sector zelf verrast een ook beleidsmakers. http://www.telegraaf.nl/dft/geld/pensioen/24556168/___Koopkracht_ouderen_extra_onder_druk___.html
    Wat de AOW betreft: Drees cs hadden solidariteit als startpunt. Solidariteit hebben huidige gepensioneerden opgebracht toen zij ten tijde dat zij werkzaam waren betaalden voor hen die op dat moment hun oude dag genoten. Mijn AOW is niet “opgebracht door de werkenden toen.” Dit is een volledige foute voorstelling van zaken. Ik was één van die werkenden toen, zoals alle gepensioneerden van nú. Wij hebben de AOW van de mensen toen betaald. Wil je het over solidariteit hebben, doe dan navraag bij ons!

  • frans duurkoop uit ghana zegt op

   Moderator: Graag bij het onderwerp blijven: pensioen.

  • rene23 zegt op

   Moderator: Graag bij het onderwerp blijven: pensioen.

 6. Casbe zegt op

  Pensioen niet dezelfde hoogten bereiken als het Thai minimum van 9 duizend baht per maand.??? Zo juist gelezen. Mijn alleenstaande schoonmama krijgt maar 700 bath op een rekening gestort, kan dat of maken ze me wat wijs?

  • Soi zegt op

   Je haalt een gedeelte van een zin uit de totale context van de vraagstelling en gaat daarmee aan de haal. Ik heb het niet over de TH pensioenen in TH. En nergens zeg ik dat TH pensioenen gekoppeld zijn aan TH minimumlonen. Ik daag je uit een reactie te geven op de context van de gehele vraagstelling.

 7. Jacques zegt op

  Bij langdurig verblijf moet je natuurlijk voldoen aan de visum vereisten en de inkomstengrens is nog steeds 65.000 bath per maand of 800.000 bath pj etc etc.. Met huidige koers dus 1623,- euro (voor onge-trouwden). Het bruto/netto verhaal is mij nooit echt duidelijk geworden, maar er wordt nog steeds uitgegaan bij het immigratiekantoor te Pattaya van het bruto verhaal, dat wordt in mijn geval gehanteerd. Wat je feitelijk te berde kan brengen is het Nederlandse netto bedrag en dat is voor ieder verschillend natuurlijk .
  Voor mij betekent redelijk leven wel het vergelijk met mijn leven in Nederland. Dus een leuke bungalow van zo’n vier a vijf miljoen bath, met internet aansluiting en goede airco’s, een auto en motorbike voor de kortere afstanden, goede verzekeringen en nog een fatsoenlijke boterham en hap warm eten. Af en toe een tripje kunnen maken. Nou dan heb je nogal gauw zo’n 2000 euro netto nodig om rond te komen. Als mensen dit niet kunnen opbrengen kunnen ze beter in Nederland blijven, want dan wordt het hier alleen maar stressen. Enige alternatief is om op het platteland te gaan leven, dan kan je kennelijk met minder volstaan. Ik heb daar geen ervaring mee. Wel zal je nog rekening moeten houden met en terugval aan pensioeninkomsten, want kennelijk staat dit te gebeuren met dit minder, minder, minder kabinet. Dus beter is het om nog een buffer te hebben van zo’n 25 % bovenop de eerder genoemde bedragen, dan ben je denk ik wel toekomst bestendig, alhoewel je nooit zekerheid hebt want de gekken trekken de kaart in Nederland.

  • edard zegt op

   velen vergeten 8% vakantietoeslag bij te rekenen om het jaar-inkomen passend te maken
   daarom geef ik het jaarinkomen op en terecht

 8. ruud zegt op

  Ik heb Nederland pas definitief verlaten, toen ik een financieel vangnet had opgebouwd.
  Of het genoeg is zal de toekomst uit moeten wijzen.

  Thailand is een ontwikkelingsland en ergens in de toekomst, zullen de prijzen in alle landen op een vergelijbaar niveau komen, omdat bij vrije wereldhandel, producten naar die landen zullen gaan die het meest betalen.
  De ontwikkelingslanden zullen die prijs dus ook moeten betalen voor die producten.
  De prijsstijgingen in Thailand zullen dus (bijna?) ieder jaar hoger zijn dan die in Nederland, waardoor de koopkracht van het Nederlandse pensioen in Thailand steeds lager wordt.
  Met alleen AOW naar Thailand verhuizen, lijkt me dan ook geen goed idee.

 9. eric smulders zegt op

  Ik heb een paar vrienden in Phuket die van hun AOW moeten rondkomen . Hier hebben ze een redelijk comfortabele woning voor Baht 7000 / maand en de zwakke baht heeft hen net nog een voordeeltje gegeven van 10 % . Ze komen er prima van rond , ze leven frugal maar gelukkig . Een kwam net terug uit Nederland en constateerde dat hij nooit in Nederland zo kon leven als hier en was zeer gelukkig hier terug te zijn …….in de toekomst zal het ook altijd gemakkelijker zijn hier te leven dan in Nederland ( oa. geen stook kosten etc. )

  • Jacques zegt op

   Beste Eric,

   Ik vind het knap dat er mensen zijn die van weinig geld kunnen rondkomen. In mijn geval met mijn bungalow is een verblijf aan de dark site van Pattaya, in een moo baan, het leven wel wat duurder.
   Er zijn dan wel geen stookkosten maar mijn elektriciteitsrekening is meestal tussen de 4500 a 5000 bath per maand. Wanneer ik kennissen of familie over krijg dan is het elektriciteitsverbruik wel 2000 bath meer per maand. Water kost zo’n 1200 tot 2000 bath (mijn vriendin houdt van planten en die hebben weer water nodig) en de huur ligt toch wel zo tussen de 17.000 a 20.000 bath per maand voor mijn type bungalow. Overigens geen luxe bungalow met zwembad etc. Ik gebruik alleen in een slaapkamer in de nacht de airco en soms een uurtje overdag als het mij te gortig wordt. Wel worden er veel fans gebruikt overdag en ik heb een grote vijver en 2 aquaria en drie koelkasten dus die verbruiken wel wat.

 10. Michel zegt op

  Zolang men aan de minimale eisen van de Thaise overheid kan voldoen, ofwel AOW + klein pensioen, denk ik dat het in Thailand altijd beter leven blijft dan in Nederland.
  Ik huur een behoorlijk appartement voor nog geen €150,- per maand + €50,- el.+water.
  In NL zou iets vergelijkbaars ruim €600,- + €150,- glw kosten. Ruim €550,- meer dus.
  Eten is in Thailand ongeveer net zo duur als in Nederland, en uitgaan scheelt ook niet heel veel, tenzij je in Nederland aan de whisky gaat, dat is een stuk duurder.
  Ook kleding koop ik in Thailand stukken goedkoper dan in Nederland.
  Velen klagen over de dure ziektekostenverzekering als ze naar het buitenland gaan. Ik ben veel goedkoper uit dan in Nederland.
  In Nederland gaat er zo’n 7% ZVW (was zfw) premie van het bruto loon af en betaal je zo’n €130,- aan premie zelf van je netto loon. Daarbij ook nog het eigen risico, van €375,- meen ik nu al.
  Ik betaal nu nog geen €50,- en kan oplopen tot maximaal €150,- wanneer ik 80 jaar oud zou worden. Volledig zonder eigen risico, en met werelddekking behalve USA. Kwestie van even zoeken op internet, en zeker geen Nederlandse verzekeraar gebruiken.

  Kortom: Het leven in Thailand is behoorlijk goedkoper dan in Nederland, waardoor je ook met een klein pensioen hier beter af bent dan in Nederland. Verwacht echter niet dat je dagelijks in de gogo bar door kunt brengen. Dat gaat in NL ook niet met een klein pensioen.

  • Rene Martin zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

  • rori zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.

 11. printen zegt op

  Eerst even een misverstand rechtzetten. De werkgever betaalde 66.6% van de pensioenpremie en de werknemer 33.3% van de pensioenpremie.

  Het geld van alle pensioenfondsen worden goed belegd, laat daar geen misverstand over bestaan. In de besturen van pensioenfondsen zitten afgevaardigde van werknemers- en werkgeversorganisaties met een onafhankelijke voorzitter.

  Wat nu aan de hand is en dat is sinds 2008, is dat het rendement van de beleggingen niet groot is. Je kan dat merken, omdat het geld lenen van banken bij de Nederlandse Bank BV, bijna 0% bedraagt.

  Ook is er een nadeel dat de rekenmethode voor de dekkingsgraad anders is geworden. Dit had veel weerstand bij de pensioenfondsen. Want men begon net via de oude rekenmethode weer een beetje “vlees aan de botten” te krijgen.

  Eergisteren las ik in het AD dat slechts 30% van de ouderen weten hoe hun pensioen in elkaar zit. Dat verbaasde men niets, want toen ik in de Ondernemingsraad, belast met pensioenen en AOW zat, verbaasde mij dat veel werknemers geen enkele notie hadden hoe hun pensioen was opgebouwd. Men kreeg wel elk jaar een overzicht, maar dat was goed om de haard mee aan te steken. Het vragen om een jaarverslag van het pensioenfonds deed bijna niemand.

  Dus wordt er door schrijvers in forums, blogs e.d. maar wat geschreven, zonder dat ze op de hoogte is van de werking van pensioenfondsen en de verplichtingen van pensioenfondsen. Want daar draait het om. De verplichtingen van pensioenfondsen aan hun leden. De rekenmethoden is uit de tijd. Die moet op de schop.

  Totdat het rendement van de beleggingen omhoog gaan, zal er weinig ruimte zijn voor verhogingen. Omdat er veel belegd wordt in “veilige” beleggingsfondsen, waaronder Staatsobligaties, geven die fondsen maar weinig rendement. Pensioenfondsen mogen niet veel in wat “avontuurlijke” fondsen beleggen, want dat staat op gespannen voet met de verplichtingen die men heeft naar de leden toe.

  Dus deze situatie zal nog wel enkele jaren duren. Wie schuld draagt hieraan, zijn in principe de banken die in 2008 onverantwoorde risico’s namen. En wij, pensioenhouders en pensioenfondsen zitten nu met de gebakken peren.

 12. TH.NL zegt op

  Dat pensioenfondsen diep in het “rood” staan komt hoofdzakelijk door de steeds veranderende eisen en rekenmethodes van deze regering. Met name hierdoor komen fondsen zogenaamd in het rood te staan ondanks dat het totale vermogen nog blijft groeien. Vandaag of morgen zal de regering wel weer een greep in de kassen willen doen. Ze hebben dat onlangs al indirect gedaan bij het ABP.
  Terugkeren naar Nederland lijkt misschien een optie voor hen die in Thailand wonen maar zal ze dan nog meer in de moeilijkheden brengen volgens mij.
  Een huis huren hier is minimaal 500 Euro per maand. Elektrisch en gas zo rond de 150 en tel daar maar eens bij het water, de gemeentelijke belastingen etc en je zit al zo op 1000 Euro alleen voor het wonen. Dan komt de verzekeringen, de ziektekostenpremies, de eigen bijdrage etc etc ook nog eens om de hoek kijken. Vervolgens moet er nog gegeten worden. Ook in Nederland verblijvende gepensioneerden krijgen het steeds moeilijker. De stelling dat dit allemaal een verblijf in Thailand in gevaar brengt kan ik niet onderstrepen. Het brengt alle Nederlandse gepensioneerden waar dan ook ter wereld – rijke mensen daargelaten – in gevaar.

  • Rene Martin zegt op

   We hebben 1 van de beste wetten voor pensioenfondsen en die zijn omdat ze op de toekomst zijn voorbereid renderen ze o.a. op dit moment helaas minder. Ik maak me daar geen zorgen over. Wel over de AOW want de mensen die nu 75+ zijn hebben minder betaald dan de generatie die over +/- 10 jaar de premie moet gaan ophoesten en of ze dat nog kunnen opbrengen dat vraag ik me af. Het blijft in een bol kijken wat we precies in de toekomst zullen ontvangen en ik denk neem nu vast je maatregelen maar vergeet niet in het heden te LEVEN…..

  • GJKlaus zegt op

   Niet alleen de rekenmethodes zijn veranderd, zeg verzwaard, maar ook de dekking van 130% dat in de nabije toekomst, voorstel van de minister/staatssecretaris, altijd aanwezig moet zijn en niet aangetast kan en mag worden. Dit zal dus eigenlijk dood geld zijn en dat is precies wat men wil. De volgende stap is, we de overheid moeten wat met dat dode geld doen en dat zou bijv. kunnen door van alle pensioenfondsen die 130% in een apart fonds douwen en waar de vorige EU president van Rompuy droomde dat die dan door de EU wordt “benut” als bijv. garantiefonds voor de “leuke dingen” die de EU commissie voor ogen heeft. Neem van mij maar aan dat elke garantiefonds door en voor de EU opgericht weggegooid geld is,
   geld dat we nooit meer zullen terug zien. Waar de EU goed in is is het vullen van bodemloze putten.
   Het vervelende van de hele gefaseerde plundering van de pensioenfondsen is nu al begonnen en onze overheid doet er vrolijk aan mee. Ik ga uit van 50% minder pensioen in de nabije toekomst en dan kan ik toch beter in Thailand blijven dan terug te gaan naar Nederland.

 13. Fransamsterdam zegt op

  Er zullen ongetwijfeld gepensioneerden in Thailand zijn die zich, vermoedelijk terecht, zorgen maken over de toekomstige ontwikkeling van hun financiële situatie.
  Maar die zijn er in Nederland ook, en waarschijnlijk nog meer onder degenen die nu nog werken.

  You never know tomorrow, laat staan volgend jaar, en je uitsluitend zorgen maken is volkomen zinloos.
  Je kunt wel een experiment doen.
  Laten we eens aannemen dat de koopkracht de komende 12 jaar telkens met 2% afneemt ten opzichte van het huidige niveau.
  Het is een aanname, maar je moet wat. Die twaalf jaar kun je in één jaar simuleren door in januari voor elke 100 Baht die je uitgeeft, er vervolgens ook nog 2 in een spaarpotje te stoppen. In februari worden dat er 4 per 100 enzovoort, dus in december moet je als je 100 Baht uitgeeft er ook nog eens 24 in je potje stoppen. We zitten dan virtueel in 2028.
  Het is wat gedoe natuurlijk, maar het geeft je wel enig inzicht of je zorgen terecht zijn, en bovendien houd je er een leuk spaarpotje aan over, en kun je er achter komen waar je op zou kunnen besparen.
  Ben je ook nog bang dat de Euro onderuit zal gaan dan moet je wellicht 3 of 4% per maand rekenen.
  Happy New Year alvast!

 14. rori zegt op

  het is helemaal afhankelijk van waar je woont en hoe je uitgavenpatroon is.
  Ik ken iemand (duitser) welke al 10 jaar In Thailand woont en met 550 Euro uitkomt.

  Als ik in de provincie zit kan ik uit met een 1000 Euro per maand (vrouw) en ik.
  Als wij naar ons appartement in Srigun (Don Muang) gaan zijn we zo maar 1500 kwijt.

  Moet daarbij zeggen dat het huis in de provincie en het appartement in Srigun eigendom zijn.

  Dus reken een huurwaarde van zeg eens 300 tot 500 Euro extra.

  Een kennis van mijn in Nederland (alleenstaand) heeft een 980 Euro per maand in de bijstand. Huurt een flat voor 650 (inclusief stoken) een 80 euro per maand voor gas en elektra en een 120 voor de ziektekosten. Houd een 160 euro per maand over om van te eten drinken en kleden.
  Vergeet in nog telefoon, internet en kabel.

 15. marcel zegt op

  Mijn vrouw en ik gaan over 3 jaar naar thailand en blijven daar dan tot het eind moet hier in nederland meer dan 700 euries aan huur betalen over 3 jaar zal dat rond de 800 zijn.Die kosten hebben we dus niet meer we hebben een huisje in khon kaen daar moeten de mensen rond komen van 6 tot 7000 bht rond komen das dus nog minder als ik voor huur hier betaal dus zal het wel lukken tochhh? We zullen niet elke dag op het strand kunnen liggen in phuket maar wel op andere plekken waar het een heel stuk goedkoper is en die zijn er voldoende. Het enigste dure is eigenlijk de verzekering maar daar komen we ook wel overheen dus we gaan lekker die kant op en zien wel waar het schip strand.
  groetjes van een aanstaand pesionado in thaland

 16. Gerardus Hartman zegt op

  De mensen op de foto zitten er iedere dag waar Pattaya Klang overgaat in Pattaya Beach Road. Eten in foodcentra als Big C(Carrefour) voor 50THB 2x per dag, kopen hun drankje bij 7/11, hebben soms een meisje voor 200THB en slapen voor 150THB per dag. Hebben ze invulling voor langdurig verblijf, zal het deze mensen best lukken voor 10.000THB per maand zonder ziektekostendekking te verblijven met een Nederlands pensioen van 700E = 28.000THB per maand. Met aankoop slippers 50THB, korte broek van 129THB en T-shirt 80THB hebben ze maandelijks nieuwe kleren. Deze mensen leven wat anders dan de gemiddelde Nederlander die naar Thailand emigreert die comfort zoekt en duurder uit is. Legio Thai gezinnen waar de man niet meer verdient dan 6 tot 7.000 THB en daarvan ook nog zijn kinderen naar school stuurt.

 17. Harry zegt op

  MIJN grote vraag is niet, of ik in TH van mijn NL AOW en zelf opgebouwde pensioen en vermogen kan leven, doch.. of dit toereikend is als ik ECHTE medische zorgen ga krijgen.
  Hoe betaal ik een permanente oude-dag verzorging als ik ECHT hulpbehoevend ben, want in NL ga je dan op kosten van de AWBZ het verzorgingstehuis is.
  Bovendien is dat na… 15-25 jaar leven van pensioen en interen op vermogen.
  Ik zie in al de bovenstaande vergelijkingen mensen, die in het toeristische Phuket of Pattaya willen wonen, of ergens er tussen in. En als bezuiniging upcountry gaan leven.

  Voor mij staan een paar dingen haast vast:
  1) AOW zal democratisch versoberd worden, als was het maar door de te verwachten betere gezondheid en dus geachte zelfredzaamheid naast een stijging van de gemiddeld bereikte ouderdom.
  2) de privé opgebouwde pensioenen zullen nooit meer de rendementen uit het verleden halen. Nu al brengen staatsleningen – waar de pensioenfondsen veel in beleggen gezien de zekerheid- nauwelijks iets op. Dit gaat niet verbeteren, want de overheden vallen haast om van de hoogte, dus zullen alles doen om de rente laag te houden. Daarnaast worden nu al rente-verdragen gesloten over 10 jaar, dus 2025-2035 voor 2,02% rente.
  3) Ik zal langer blijven leven, met meer zorgvraag, die door de voortschrijdende techniek meer zal kunnen doch wel tegen een hogere prijs
  4) In nu nog goedkope landen als o.a. TH zal het kostenniveau meer richting “het Westen” gaan, dus zal je meer aan financiële middelen nodig hebben.

  • Soi zegt op

   In TH dien je net zoals in NL een fatsoenlijk ziektekostenverzekering te hebben. Het is van de zotte na te gaan denken of Aow en Pensioen: “toereikend is als ik ECHTE medische zorgen ga krijgen.”
   Dat is in NL ook niet, vandaar dat een ziektekostenverzekering (zkv) in NL verplicht is gesteld. Dat deze verplichting in TH niet bestaat is geen argument om in TH geen zkv te nemen. Jouw gedachtengang waarmee je jouw reactie start snijdt geen hout. Ga tijdens je voorbereidingen naar: http://www.verzekereninthailand.nl/

 18. sjef zegt op

  Pensioen en onze verwachtingen gaat dat samen?
  Het verschil schijn voor een groot aantal best hoog te zijn?
  Blijft altijd apart tot we meer geld nodig schijnen te hebben in het buitenland, dan in Nederland.
  Even natte vinger werk voor een nabije toekomst wat mij betreft.
  Ik zat zo eens te rekenen als ik b.v. graag in Chiang Mai centrum zou wonen.
  2 slaapkamers in Condo zo een 340 € per maand all in.Voor als iemand een bakkie komt doen haha 1 kamer extra. (ook hier kan het waarschijnlijk goedkoper, maar ik ben een leek)
  OOM verzekering 600 euro per jaar de luxe(erg goedkoop zal dus wel iets vergeten zijn?)
  Dan 300 € sparen per maand want je wilt weleens terug naar huis.
  Voor mij het belangrijkste “Dak boven mijn hoofd en ziektekosten”
  Met een pensioen van 2000/2100 netto per maand!!
  Nog zo een 1300 a 1400 om te verteren. Toch heb ik dan het gevoel weinig te hebben!
  Want tijdens vakantie ben ik n 5000 kwijt voor 3 weken.
  In Nederland heb ik minder te verteren per maand een 700 netto (wel alles betaald)
  Gaat dat goed? Prima ik kan in redelijke maten doen wat ik wil.
  Waar ligt dit verschil van denken dan in?
  Volgens mij vergeet ik tot ik hier gesetteld ben en b.v. in Thailand niet.
  Zou ik daar wonen en de taal machtig zijn, sociaal leven op gebouwd dan moet ik dus ruim van mijn pensioen kunnen leven.(zoals het nu staat haha over 7 jaar??)
  Waar ik mee wil aangeven “Men op allerlei manieren ergens goed kan leven, mits men tevreden is en reëel blijft.
  Vakantie en ergens wonen is appels met peren vergelijken.
  Thailand versus Nederland het is hier duurder, waarom dan daar meer geld nodig?
  Wat ik begreep van andere lezers is tot ze het uiteindelijk daar in Thailand goed naar hun zin hebben.
  Mooi te lezen en stimuleert mij er ook t.z.t. te gaan wonen indien mogelijk.
  Verder voedt ik nu mijn kinderen al Thias op haha kuhn Pa helpen als ie in Thailand woont .
  Laatste is iets wat mij het meeste bezig houdt “Hoe gaan jullie ermee om tot familie/vrienden maar vooral kinderen zover weg wonen”Een van de kinderen woont in Zweden en toch Ïk zou een bakkie kunnen doen”maar Thailand net iets te ver

  gr sjef

  • Rene Martin zegt op

   Als je in Nederland van je pensioen wilt genieten is het makkelijker voor je kinderen om op bezoek te komen maar als je in Thailand woont en ze naar je toekomen dan heb je intensiever contact met je kinderen. Zeker wanneer je zorgt dat er genoeg ruimte is om te logeren. Mijn ervaring is dat ik liever mijn kinderen 1x per jaar zie en ze enkele weken bij me zijn dan bijvoorbeeld ze 1 x per week even langskomen. Aangezien je minder geld denk,t per maand, denkt te besteden dan kan je ze ook nog wat van Thailand laten zien.

 19. ruud zegt op

  Het probleem met de pensioenfondsen zit hem in de geldbuffer in de fondsen.
  Er is zat geld in de fondsen voor alle verzekerden.
  Wat er mis gaat, is dat dat geld in de pensioenfondsen nooit wordt uitgekeerd.
  Het geld in die fondsen is in feite naar Rato eigendom, van uitsluitend de verzekerden bij dat fonds en dat geld zouden ze samen helemaal op mogen maken.
  Dan kunnen ze allemaal als God in Thailand leven.
  De overheid en de pensioenfondsen staan echter niet toe, dat het geld wordt opgemaakt, maar noemen het reserve voor de volgende lichting gepensioneerden.
  En dat geld zal iedere weer voor de volgende lichting gepensioneerden gereserveerd blijven.
  Dat hele bedrag dat is opgebouwd met premie en rendement, wordt dus nooit meer teruggegeven aan de gepensioneerden.

  Het zelfde verhaal trouwens met de zorgverzekering.
  De premie betalers hebben miljarden aan premie betaald en aan de verzekeraars cadeau gedaan voor de buffers van de verzekeraars.
  En terugkrijgen doen ze het nooit meer.

 20. piet zegt op

  Pensioen, we rekenen allemaal voor ons zelf wat kost , om een redelijk vervolg te geven aan een veelal werkzaam leven. maar je kan rekenen wat je wilt
  de wetten veranderen per jaar , kijk maar naar ziektekosten buiten Europa uit het basis pakket.
  Mijn berekening was drie maanden Thailand en drie maanden Nederland enz.
  De doorlopende reisverzekering zal behoorlijk omhoog gaan.
  Berekening maken wat een extra ziektekosten verzekering in Thailand kost is misschien een optie.
  Dat de pensioenen de komende jaren niet mee gaan met de prijs stijgingen staat wel vast
  Dat er gekort gaan worden op de hoogte van de uitkering is wel zeker.
  Kan ik net als een Thai leven in de Isaan zeker niet .
  Wat ik wel kan doen is de gewoonte van de Thai overnemen , en mijn kinderen in Nederland mij laten steunen.
  Als drie maanden in Nederland verblijf bij mijn kinderen gaan wonen
  Mijn eigen huis verhuren ,
  in Thailand heb ik een relatie met iemand die al een redelijk huis heeft , buiten de aanschaf van een goed bed en airco vielen die kosten gelukkig mee.
  Oke nog even verder rekenen voorlopig nog maar morgen naar het werk gaan.
  Twee maanden werken en een maand naar Thailand zo het jaar door
  ook een optie .

 21. Jan zegt op

  Door de ECB, (Draghi) wordt de rente laag gehouden zodat de zuidelijke Europese landen hun producten beter kunnen afzetten. ECB is mede schuldig aan het huidige ( lage) rente niveau waardoor de pensioen fondsen …………


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website