Lezersinzending: Pattaya is een stinkende stad geworden

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
19 juni 2016

Na een tussenpauze van vier jaar weer eens Jomtien en Pattaya bezocht en me rot geschrokken, elke meter die ik langs het strand liep zag en vond ik wel vervuiling. Heel veel plastic piepschuim bakjes, flessen en wat al niet meer troep. Zo erg had ik het nog niet meegemaakt.

En dan de vervuiling van de buitenboordmotoren van die bootjes die de bussen vol Chinezen naar het dek moeten brengen voor het parasailen. Ik heb elke dag welgeteld 20 a 25 bussen vol geteld die bij het Hardrock hotel gedropt worden en de weg moeten oversteken met alle gevolgen van dien. Ik moest vluchten van de stank (benzinedampen) en herrie.

Goed bezig daar in Pattaya, een Europeaan kom je vrijwel niet meer tegen. Is voor mij de laatste keer geweest omdat het een stinkstad is geworden met teveel uitlaatgassen zowel op de weg als op het strand.

Bah!

Ingezonden door Peter


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Lezersinzending: Pattaya is een stinkende stad geworden”

 1. fred zegt op

  Inderdaad ….de stranden zijn echte vuilnisbelten geworden……In Jomtien is het nog erger opdat daar nog veel meer Thais komen ….en die zitten blijkbaar graag op een vuilnisbelt en gooien gewoon alles op het strand. De vuilbakken staan er overvol en het stinkt daar uren in de wind. Onlangs was ik in Bang Saen en dat was nog erger……

  In Afrika vond ik de meeste stranden minder vies

  De grote baan oversteken lukt gewoon niet meer…..een onophoudelijke stroom zware auto’s bussen en motobikes…..rode lichten staan er voor de lol….Thais stoppen niet voor een ”arme” voetganger.

  Het aantal bussen is gewoonweg niet meer te tellen…..soms staan ze kilometers achter elkaar aan te schuiven….de hele nacht laten ze lekker de motor stationair draaien anders krijgt de chauffeur het te warm.

  Ik vraag me ook af wat de ‘gewone’ toerist daar nog heeft te zoeken. Ik vraag me ook af wat die Chinezen daar leuk vinden ? Ik kan me wel voorstellen dat de gemiddelde Chinese toerist daar niet van een zeer hoogstaand niveau is maar eerder de ‘gewone’ chinees die geen centje te veel heeft.

 2. simon borgers zegt op

  Het is zo ik ben daar ook geweest enkele maanden geleden het is pattaya niet meer wat het was en die schreeuwende indiers hoeft voor mij ook niet ga wel ergens anders naar het strand.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Bij het oversteken van Beach Road viel me niets bijzonders op, dezelfde voertuigen als de afgelopen jaren, die mij op geen enkele wijze de stuipen op het lijf wilden jagen en keurig om mij heen laveerden.
  Op het strand ook niets bijzonders. Goed, er wordt geleefd en dan kom je wel eens een bakje of dopje of papiertje tegen. Het strand van Pattaya is nooit een voorbeeld van ultieme properheid geweest en voor een strandvakantie heb ik deze stad nog nooit aan iemand aanbevolen. Maar er is niets nieuws onder de zon.
  Benzinedampen of andere onwelriekende zaken heb ik niet waargenomen. Katalysatoren en roetfilters kennen ze hier natuurlijk ook en de motorbikes zijn allemaal viertaktjes. Er is wat dat betreft de afgelopen 25 jaar – overal ter wereld – een enorme vooruitgang geboekt.
  Al die Chinezen gaan natuurlijk niet de lucht in, die gaan vrijwel allemaal naar Koh Larn, het eilandje 7 kilometer uit de kust, wat hierdoor een enorme economische boom beleeft.
  Het zou voor ons natuurlijk beter zijn als een bezoek aan dit eilandje zou zijn voorbehouden aan Europeanen van hoogstaander niveau dan die armzalige Chinezen, maar zulk een onderscheid maken de Thai gelukkig niet.
  En chauffeurs die massaal overnachten in hun bus met draaiende motor? Vertel me waar, dan ga ik vannacht kijken.
  .
  Foto’s van Pattaya Beach ter hoogte van Soi 13, hedenmiddag.
  .
  https://goo.gl/photos/qFcH5bE3SmZ8mkv38

  • Leo zegt op

   Goed dat er ook nog positieve berichten zijn en de foto’s van Frans op 19 juni vandaag geven een heel ander beeld als waarmee het onderwerp begon. Ik volg op youtube ook bloggers of vloggers en die de staten en het strand iedere dag filmen maar zo’n bende als op de bovenste foto hier zie ik nergens. Raar hè

   • ruud zegt op

    Ik neem aan dat de fotograaf het er niet zelf neergelegd zal hebben.
    Misschien heeft hij het vuilste plekje uitgezocht, maar dan ligt al dat afval er toch.

    Als ik het strand zo bekijk, is er ook niet veel interesse om er naar toe te gaan.
    Iets dat ik overigens ook niet zou doen, als ik dit zo zie.
    Dan toch liever ergens anders vakantie vieren.

    • Fransamsterdam zegt op

     De foto bij het artikel is – vermoedelijk door de redactie – van het internet geplukt. Deze foto is de afgelopen jaren op diverse social media te pas en te onpas gebruikt bij berichten over vervuiling in Pattaya, Jomtien, Koh Larn etc.

   • fred zegt op

    Ga dan vanavond nog maar eens op het strand in Jomtien lopen. Daar ga ik me echt niet meer neerleggen….Hier en daar waar zetels worden verhuurd valt het nog wat mee maar daarbuiten ? Trouwens wie zou het opruimen die troep ….de overheid doet hier niks .

  • fred zegt op

   Alle dagen kom ik via Thappraya road van Jomtien naar Pattaya gereden…..omzeggens alle dagen zijn er paar bussen of van die opgefokte pick-ups die een zwarte rookwalm uitstoten dat je bijna geen steek meer voor je ziet. De meeste bussen zijn wel 30 jaar oud.Dat zeg ik niet alleen maar iedereen.
   En die bussen staan in rijen langsheen second road in Jomtien ganse nachten te brommen….blijkbaar weet hoort en ziet iedereen dat. Zelfs langs de wegen staan aan de benzinestations de meeste auto’s stationair te draaien…..dat ziet en hoort toch iedereen behalve u.
   U heeft waarschijnlijk ook nog nooit de ratten zien lopen over de dijk in Pattaya ?
   Hier en daar een dopje op het strand ? Ik denk dat sommige mensen dringend aan een bril toe zijn.
   Pattaya is een vuile stad .Gaat U even buiten de stad overal langs de wegen hopen afval plastiek bouwafval dumpafval plastiek en nog meer van dat fraais……….overal troep…..en een heksenketel inzake verkeer.

 4. Rens zegt op

  Hier kunnen we kort over zijn: Thailand is door de bank genomen een smerig land.
  Redenen daarvoor zijn een slechte educatie op dat gebied, geen vergelijk met anderen en dus “gewenning” . Geen goede structuur om vuil te verwerken/af te voeren en dit begint al bij het afwezig zijn van vuilnisbakken, of indien wel aanwezig het vaak niet regelmatig legen daarvan. Wij zien het, maar de Thai ziet het niet of ziet het anders.

  • fred zegt op

   Tuurlijk is het een smerig land. Als je langs de wegen rijdt zie je genoeg…..Trouwens Thais gooien alles op de grond. Komt er nog bij dat er geen afvalbeleid is op menige plaatsen in het binnenland. In de Isaan verbrand iedereen zijn troep dan maar …..plastiek schuimrubber …alles gaat de brandstapel op.

 5. Jack zegt op

  Ik zat op de second road op een terrasje,ik ben moeten vluchten van de benzine en diesel dampen, ik kom er nooit meer,ook de bevolking is zo agressief geworden,en de buitenlanders (ook Nederlanders) zitten te bedelen en klampen iedereen vast met het zelfde verhaal,ik ben overvallen en ik moet geld hebben voor een ticket,geef me je adres of rekeningnummer ik betaal het dubbel terug.

  • jacqueline zegt op

   Het strand zoals op de eerste foto , heb ik nog nooit gezien , misschien dat er net een festival of zoiets is geweest , want zolang wij in Pattaya en Jomtien komen , was het strand nog niet eerder zo schoon als dit jaar.
   Helemaal schoon ook niet natuurlijk , maar sinds de strandstoelen er op woensdag niet meer staan , schoner dan de jaren ervoor.
   Verder rijden er nog steeds veel songtauws en scooters , maar niet meer dan andere jaren .
   Misschien heeft het met de tijd van het jaar te maken , wij gaan van januari tot april en ook al verandert er ieder jaar weer veel , om 3 maanden te overwinteren is Pattaya nog een fijne en betaalbare bestemming waar we leuke kennissen hebben die er ook elk jaar weer terug keren .
   Jacqueline

 6. Cees zegt op

  Veel stranden zijn aangetast en het varieert van dag tot dag afhankelijk van de wind. De plastic komt uit de zee en wordt regelmatig opgeruimd. Soms is het strand net schoon en komt er een golf die het binnen een uur weer volgooit met voornamelijk plastic afval.Toen ik in Hongkong woonde, was het ook een drama soms. In Bali op vakantie aan de noordkant zag je hele bergen met plastic en ook stront via de rivier op het strand komen. Enkele dagen later weer pristine.

  De stranden in Pattaya zijn erg druk en inderdaad soms vuil, maar soms ook heel mooi, met name in Naklua (mooie zee rotsen) en ook het gerenoveerde en pittoreske Jomtien en Najomtien (mooi voor het zonnebaden). De Pratamnak stranden tussen Jomtien en Bali Hai pier, we komen er vaak, zijn vrijwel altijd schoon, gewoon omdat het vuil geen kans krijgt aan land te gaan door de ligging. Pattaya en omstreken is om allerlei redenen een fijn vakantie oord, ook al vanwege het fantastisch gevarieerde strandleven en de geweldige bars en vele top restaurants. Dat is ook de reden dat het helaas steeds drukker wordt.

  De schrijver vraagt zich af wat de “gewone toerist” daar nog te zoeken heeft en ook wat de Chinezen daar leuk vinden. Van mij mogen er best wat minder komen, maar die “arme Chinezen” bevolken nu eenmaal de dure hotels en dat heeft natuurlijk een reden en die heet alles wat Pattaya te bieden heeft. De Chinees heeft blijkbaar wel veel te besteden, dagtocht Chinezen misschien daargelaten.

 7. Jos zegt op

  Je hebt een punt Peter, maar het probleem is het begin punt word niet aangepakt.Het is niet alleen het strand kijk eens naar de niet bebouwde gronden, storten , allerlei afval en het blijft er liggen! Ja de stank bussen aan de Bali pier ieder dag ,vooral savonds.

 8. louvada zegt op

  Sinds er geen strandaccommodatie meer toegelaten is, en de stranden toch proper gehouden werden door die mensen omdat ze de toeristen willen bedienen en tezelfdertijd hun kost verdienden gaat het inderdaad van kwaad naar erger. De regering neemt constant de verkeerde beslissingen, de stranden zijn inderdaad veel vuiler dan voordien.

 9. Ronald 45/pakkret zegt op

  Die vervuiling is toch al jaren, dat is mijn ervaring, zwemmen kun je er niet meer, als de wind op het strand staat.

 10. h van hoorn zegt op

  Dan heb je nog niet langs het strand in het water gelopen.Of enkele meters het water in.Menig mens heeft zich tot bloedens toe gestoten en gelopen op de verschrikkelijke troep van oa glas en stenen die oer scherp zijn

 11. Peter zegt op

  Helemaal mee eens maar wat we op het strand als vuilnis vinden wordt niet allemaal gedropt door de strandbezoeker. Het meeste vuil komt vanuit zee op de stranden terecht. De schepen zijn veelal de vuilnisbakken. Talloze vuilniszakken worden er geloosd, soms complete containers, voor schepen is de zee dé vuilnisbelt. Als de wind naar land waait wordt dit vuilnis op de stranden geloosd.
  En ja, de chinezen dat is een verhaal apart. Heb je in een visrestaurant de pech om in de buurt van een chinees gezelschap te vertoeven dan is het zaak om een paraplu te regelen. Daarmee heb je kans dat de visresten niet op je bord terecht komen. Hebben we het nog eens niet over het uitgebreid boeren en gorgelende geluiden. Helaas het is hun mentaliteit.

  • TheoB zegt op

   Ik denk dat het meeste vuil van land komt, niet van schepen.
   Iedereen (niet alleen Thai) flikkert z’n (plastic) afval achter zich neer. Kijk maar eens goed in het groen langs de weg. Ook menig erf op het platteland is bezaaid met plastic.
   Vóór het plastic-tijdperk was het afval geen probleem, want allemaal afbreekbaar. De gewoonte om het achteloos weg te gooien is echter gebleven. Het lijkt wel alsof ze denken dat het kunstmest is.
   Een groot deel van dat afval wordt meegevoerd door regenwater en komt in de rivieren terecht.
   Er zijn in de oceanen 5 plekken waar het plastic zich concentreert en rondcirkelt. Plastic soep wachtend om opgenomen te worden in de voedselketen.
   Mijn schatting is dat het binnen 15 jaar aantoonbaar aanwezig is in de mens.

  • theoS zegt op

   Dat schepen hun vuil in de zee dumpen was vroeger zo maar nu niet meer. De scheepvaart wordt via satellieten in de gaten gehouden en dumpt een schip vuil in zee dan is het de klos. Schepen hebben nu ruimtes waar het vuil in gezet wordt en bij binnenkomst in een haven word dit aan de wal, in vuilnis containers gelost. Neemt niet weg dat er genoeg vuil in zee drijft wat in voorgaande jaren in zee geloosd werd. Ik ben ook zo’n zondaar van deze generatie.

 12. Patrick zegt op

  Ik heb er 1 keer gezwommen en bij het spelen met een vriend wat water binnen gekregen. 2 Dagen later moest ik een dokter gaan bezoeken in het hospital en werd er vriendelijk maar met uitdruk op gewezen dat farangs geen afweer hebben tegen alles wat er daar in het water zit. Antibiotica kuur moeten doen. Ik heb mijn les wel geleerd.

 13. fred zegt op

  In Jomtien hebben ze de dijk heraangelegd. Er werden ook met beton afgemaakte kuilen gemaakt om bomen in te planten.

  De bomen zijn er blijkbaar nooit gekomen en de putten liggen nu gewoon boordevol afval….en iedere 15 meter is er wel zo’n kuil.

 14. Hendrik S. zegt op

  Pattaya, voor het strand, ben er nooit heengegaan.
  Doe dan maar Jomtien.
  Net wat rustiger, uit de drukte.

  Het water is niet altijd even schoon maar de eigenaar van het stukje strand loopt regelmatig heen en weer om de troep weg te halen dat is aangespoeld.

  Laatste paar keren meegemaakt dat er aardig wat dode vis(jes) lagen te drijven/aangespoeld. Dan ga ik ook niet even lekker zwemmen….

  Mvg, Hendrik S.

 15. peter zegt op

  Er is totaal geen organisatie vanuit de gemeente. Het vuil blijft vaak liggen en de wegen en stoepen worden
  nooit gerepareerd of schoon gemaakt.
  In Jomtien leek het er even op dat de promenade beter zou worden. Inmiddels is men met de werkzaamheden gestopt omdat het budget bereikt is. Hoeveel geld is er in verschillende zakken verdwenen?
  Vooral onderhoud is een groot probleem.
  En niemand die zich iets van regels aantrekt. Sommige zaken hebben hun pick ups dwars over de stoep geparkeerd om in en uit te laden. Dit duurt uren en de voetgangers moeten met gevaar voor hun leven over de weg erom heen zien te komen.
  Er is nauwelijks controle, behalve of de bromfietsers wel een helm dragen. (Makkelijk geld innen.)

 16. Ingrid zegt op

  in Thailand heerst een andere mentaliteit betreffende zwerfafval dan bij ons met als gevolg dat je op de meest prachtige plekjes ook nog eens afval vindt. Persoonlijk vind ik het jammer dat het besef om zuinig met de natuur om te gaan er (nog) niet is.

  En Pattaya (en ook bv. Bangkok) zijn grote steden met enorm veel verkeer waardoor je inderdaad een enorme uitstoot van uitlaatgassen hebt. Wil je soms de Thai verbieden om te rijden of om de Chinezen maar niet toe te laten omdat wij het vies vinden?

  Je bent te gast in Thailand en je zult moeten wennen aan de (soms slechte) gewoontes van het land. Je kunt alleen maar hopen dat ook in Azië ooit het besef komt dat het ook anders kan. En indien de mentaliteit je stoort kun je misschien beter een huisje in Drente gaan huren waar alles naar Nederlandse waarden en normen is.

  • Flosje zegt op

   Mijn thaise vrouw heeft 10 jaar in holland gewoond en gewerkt.
   Ik ben een hollander , en woon met haar in thailand.
   Zij ergert zich enorm aan de vervuiling , en water verpesting ( verkeerd beheer van oppervlakte water ).

   Thailand is heel erg veranderd, ten nadele .
   En in drente hebben we al in een huisje gewoond , 2 weken in een dorpje bij de hunnebedden.

   Ik hoop dan maar op de jeugd die tv ķijkt. Er zijn naast de soaps ook educatieve programmas. Vooral op zondag morgen.
   Zal wel generaties duren.

   Er zijn nu vuilnisbakken , maar de afhandeling staat nog in de kinder schoenen.

   Effe een stook maken is nu vaak de norm in de Isaan waar we nu wonen.

   Take time for the change !

 17. Kees 2 zegt op

  Door regen weggespoeld strand wordt niet opgevuld.
  Rommel in het water
  Zie video: https://www.youtube.com/watch?v=MmwIIOQJtyM

 18. jacques zegt op

  Zoals hierboven al door velen is gemeld zal het voor een ieder duidelijk zijn dat er erg veel (zwerf)afval ligt op zeer veel plekken in Pattaya en omstreken. Het nare is dat als je dit gewaar bent het niet zomaar uit je hoofd gaat sterker nog je blijft je er aan ergeren en ziet het overal terug. Het underacten is niet aan mij besteed en als ik zie dat iemand het weer nodig vindt om troep op de openbare weg te droppen, hebben ze aan mij een verkeerde. Opvoeding is een weg van de lange adem maar niets zeggen en doen en wegkijken en nog erger het goedpraten, daar heb ik totaal geen begrip voor. Ik zie het bij kinderen om mij heen. Continue moet je ze corrigeren en soms heeft het effect en houd ik me vast aan dit soort van succesjes. Veel zaken zijn onlosmakelijk verbonden en oplossingen zijn dus niet los aan te dragen. Er is een scala aan acties nodig om het milieu beter en schoner te krijgen. De gemiddelde Thai doet maar wat, omdat het kan en er geen consequenties aan verbonden zijn.
  Ook is het zo dat dit onderwerp niet alleen in Thailand een probleem is. Over de hele wereld zijn zwijnenbelten te vinden. Jaren geleden de Spaanse stranden die compleet vervuild werden door lozingen in zee, die vervolgens weer aanspoelden. Enfin kan zo nog wel even doorgaan. Dit zal mijn laatste jaren hier nog wel uitdienen ben ik bang. De ergernis blijft maar weegt toch nog niet op tegen de voordelen die ik heb hier in Thailand. Ik blijf dus nog wel even.

 19. Nicole zegt op

  Wij zijn een aantal jaren voor het eerst in Pattay geweest. (Zakelijk)
  Na er enkele keren op 2 jaar tijd te zijn geweest, hebben we gezworen er nooit meer te komen.
  Noch zakelijk, noch toeristisch , heeft deze badplaats iets te bieden.
  Vuil, smerig, druk, onvriendelijk hotelpersoneel, etc.

 20. pw zegt op

  Wat vreemd dat Pattaya een tikje vies is.
  De Thai zijn zulke keu-ri-ge mensen die hun land proper houden!

  Dit filmpje schoot ik persoonlijk tijdens een stop tijdens een trip door centraal Thailand in het Nam Nao National Park, 80 km ten oosten van Pitsanulok.

  https://youtu.be/EzU-ocebmR8

 21. fred zegt op

  Zulke filmpjes tonen de realiteit. Ik reis heel veel rond en alhoewel het in de meeste parken beter is gesteld is het helemaal niet uitzonderlijk in zo’n nationaal park op een vuilnisbelt te stoten. Onlangs op strand van sam Roi Yot nog geweest en het viel mee maar toch ook hier en daar wat rommel.
  Ik kan er niet omheen en stel spijtig vast dat Thais heel weinig respect hebben voor de natuur. Als je dat vergelijkt met natuurparken en stranden in het westen wordt je toch wat triest.

  Laos en Cambodia zijn nog stukken erger.

 22. Fred R. zegt op

  Ben op dit moment met mijn vrouwtje in Spanje. Voor haar de eerste uitstap van Thailand naar een ander land.
  Ik hoor alleen maar Oooo, Ahhhh, wat mooi hier en ik moet haar gelijk geven, het is hier erg schoon in Spanje.
  Over twee weekjes weer terug naar het Thaise maar ben bang dat dat ( de dingen waar nu over geschreven wordt ) een teleurstelling wordt.
  De Thai heeft geen idee waarom hij het afval NIET op straat moet gooien.

  Afijn, een lange weg te gaan, een heeeelee lange weg te gaan.

  • fred zegt op

   Mijn Thaise vriendin vindt het eveneens vies en zal nooit een papiertje op straat gooien. Dus deze mensen bestaan. We is het zo dat in de Isaan eigenlijk geen enkel afvalbeleid wordt gevoerd en de meeste mensen hun rommel dan maar noodzakelijkerwijze in de fik steken.
   Mijn vriendin probeert zoveel mogelijk te selecteren en dan zijn er drommels die éénmaal in de zoveel tijd langskomen om plastiek glas en andere dingen te recupereren.

 23. Ruud zegt op

  Ik was in mei op Koh Chang en daar waren de stranden ook zo vervuild. Triest werd ik er van en kwam tot de volgende conclusie dat we misschien niet met ons eigen referentiekader naar dergelijke misstanden (en vele andere) in Thailand moeten kijken. We hebben er immers toch geen invloed op en zullen dit moeten accepteren of andere keuzes maken. Mijn Thaise kennissen ruimen ook regelmatig het strand in Pattaya en Jomtien op maar dat is natuurlijk geen oplossing voor het probleem. Er zal een andere mindset van de Thai moeten komen maar dat zal waarschijnlijk vanzelf nooit gebeuren. De overheid zou hier een taak in kunnen hebben d.m.v. voorlichting of boetes maar ik vrees van hen pas actie als vele toeristen weg blijven.

  De constatering van te veel bussen is juist en ik schat dat het er bij elkaar meer dan 1000 zijn. Maar ook die zullen samen met het toerisme uit andere delen van Azië weer een keer verdwijnen net als de stormvloed Russische toeristen van een paar jaren geleden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website