Beste lezers,

Blijkbaar heeft de Thaise politie (BKK) weer geld nodig. Ik was gisteren aan het wandelen op Sukhumvit Road (in de buurt van Soi 14) en aan het roken (ik weet het, een slechte gewoonte). Gooide de peuk weg en 200 meter verder gestopt door en politieagent.

Of ik effe wou meekomen. Blijkbaar was ik de grootste vervuiler van Bangkok want ik kreeg onmiddellijk een boete van THB 2.000 baht.

En of ik dit even zo kon regelen ZONDER ontvangstbewijs. Natuurlijk na lange discussie MET bewijs moeten betalen. En de Thai, hij gooide zijn vuil rustig verder over de haag. Toeristendiscriminatie? Ja. Was ik fout? Ja. Maar er wordt in Thailand met twee maten en twee gewichten gewogen.

Een verwittigde Farang is een voorzichtige Farang, men zegge het voort…

Marc


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “Lezersinzending: Opgelet, de Thaise politie in Bangkok heeft kennelijk weer geld nodig!”

 1. Patrick zegt op

  Beste. Marc het feit dat je die boete krijgt heeft niets te maken met dat ze geld nodig zouden hebben . De boete voor het roken op plekken waar het niet mag of het weggooien van je peuk is algemeen bekend . Op vele punten duidelijke waarschuwingsbordjes te zien . Die boete heb je echt aan je zelf te wijten door de regels niet te respecteren .

 2. Gerit Tienkamp zegt op

  Oud nieuws
  Gebeurd nog regelmatig tussen soi 1 en Asok.
  Is algemeen bekend dat als je iets op straat gooit (niet alleen een peuk) dat dit 2000 bath kost.
  Ook politie met gewoon een zwart T-shirt houd je hiervoor aan.

 3. Tom zegt op

  Heb ik jaren geleden ook ooit meegemaakt toen ik een peuk op de trap van de Mac Donalds liet liggen.
  Beneden aangekomen werd ik door een agent gewezen op een bord wat daar hing met 2000 Bath fine.

  Ik graaide in mijn zak naar losse baths en kwam niet verder dan 400 vertelde ik hem 🙂
  Na 5 minuten discussie dat ik echt niet meer bij me had en dat ik graag een bewijs van betaling wilde was het zo goed en ik kon verder zonder bewijs van betaling.

  Die 400 Bath verdwenen direct in de zak van de agent.
  Tja hartstikke corrupt, zelfde als met een helm op rijden, als je voor opzit moet je een helm op, zeker als farang. Maar heb je iemand achterop dan mag die vrolijk zonder helm mee ook al scheur je met 60 Km/h over de weg. Regels zijn regels, waarom dat is minder belangrijk.

 4. RonnyLatPhrao zegt op

  Dit is niet nieuw. Op peuken wegwerpen staat al jaren een boete van 2000 Bath. Trouwens niet alleen in Bangkok. Ik heb die boete ooit ook eens gehad net zoals vele anderen.

 5. Kees 2 zegt op

  Als je weet dat je fout bent, waarom gooi je dan je peuk weg?
  Blijkbaar geen fatsoen? Te lui?

  Je houdt geen rekening met het feit dat veel niet-rokers zich rot ergeren aan de peuken op straat en aan rokers die vol minachting voor de niet-rokers de omgeving vervuilen? (Nog afgezien van hun vaak stinkende kleding, goed te ruiken als je met een roker in de lift staat.)

  Je houdt geen rekening met millieu? Peuken die op een strandboulevard of op het strand weggegooid worden, belanden uiteindelijk in de zee en vergiftigen de vissen en daarmee de vis die we op ons bord krijgen. Dat kan de rokers blijkbaar niet schelen.

  In Jomtien zitten de rokers op de boulevard en zijn te lamlendig om hun peuk een tiental meters verderop in een bak te gooien… nee dat eindigt op het voetpad.

  Waar halen rokers het recht vandaan om de omgeving te vervuilen???

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik zit momenteel onder de Rama VIII brug in Bangkok voor een Loy Krathong ceremonie. Het ligt hier vol met plastiek zakjes, eetbakjes, overal zwarte kauwgomplakken, papier, flesjes, etc…. geen peuk te zien. Nette jongens die rokers. 😉

  • Rudi zegt op

   Ik ben ook roker.
   Ik probeer rekening te houden met de anderen. Binnen in restaurants, bars, thuis, … rook ik niet.
   Ook niet op de toiletten. Niet waar volk verzameld is zoals op markten – ik zoek een rustig plekje of/en ga buiten staan.

   Maar in vele gevallen : waar gooi je de peuk dan?
   In Bangkok (en op veel andere plaatsen) staan er geen opvang bakken of wat dan ook … .

   En om dan onmiddellijk te reageren op deze wijze – “geen fatsoen”, “te lui”, “rokers minachten hun omgeving”, “rokers houden geen rekening met het milieu”, “rokers zijn te lamlendig”, … .

   Dat vind ik wat te fanatiek, en dat is nooit goed.

   • Dirk zegt op

    Je hebt mini asbakken die overal ter wereld te koop zijn en waar je je peuken in kwijt kunt.
    Maar de meeste rokers smijten hun peuk liever op straat. Wie zijn gat dan brand moet maar op de blaren zitten.
    Arrogant gedrag trouwens dat roken. Ongeacht het binnen of buiten is. Andere mensen moeten nooit met je rook woorden geconfronteerd.

  • kjay zegt op

   kees2..milieu? kent de Thai dat? Pleuren alle zooi overal. Ben het met u eens hoor, maar rokers is een speld in een hooiberg. wat dat betreft moeten ze eens hun “buurland” Singapore gaan bekijken….kan je van de grond eten….Wat kauwgumpje uitspugen….

  • wibart zegt op

   Nou nou iets te fanatiek vindt ik. Niet alle rokers gooien hun peuk achteloos op straat. En vieze lucht terwijl je in de lift staat met iemand die gerookt heeft lol. Ik ruik af en toe mensen in de lift waarvan ik zou willen dat ze iets gerookt hadden. De overdreven parfumlucht of aftershave, de zweetlucht van de fanatieke jogger die na zijn rondje rennen weer naar zijn hotelkamer onderweg is. De opboerende eier ontbijtliefhebber om nog maar niet te zwijgen over de poepluier van de baby van het gezinnetje ook op weg naar hun hotelkamer. Ik wil met deze opsomming alleen maar aangeven dat je in een wereld met heel veel verschillende mensen leeft en sommige andere gewoontes dan jou hebben. Dit leidt dan soms tot overlast voor een korte tijd. Daar heb je maar mee te leven anders zou je toch echt een eiland voor je alleen moeten vinden lol. Overigens ben ik het wel met je eens dat genotsmiddelen en met name de restanten daarvan op een juiste (normale) wijze in de daartoe bestemde afvalbakken dienen te worden gedeponeerd. Dat geldt voor lege bierblikjes/flesje (al of niet in recycle bak :)), peuken, plastic flesjes voedselrestanten e.d.. Overigens ben ik wel een voorstander van de vrijheid om in de open lucht ook vrij te kunnen roken en dat heeft weer niets te maken met minachting van niet rokers maar gewoon het toepassen van hetzelfde recht als de anderen niet rokers hebben. In beperkte ruimtes, publieke gebouwen, etcetra rook ik nooit. Maar in de buitenlucht moet dat kunnen.

  • Cees1 zegt op

   O,o wat erg een peuk tussen de bergen afval. Ik zelf rook niet, maar andere mensen wel. En als je nu ook al niet meer op straat mag roken. Tussen al die rokende en stinkende auto’s en motors.En je moet soms wel een half uur zoe,en naar een vuilnisbak. We weten allemaal dat roken niet goed voor je is. Maar dat zijn veel dingen. Zoals je om niets druk te maken. Niet goed voor je hart. En rokers betalen toch een hele hoop belasting. De regering zou niet graag roken verbieden. Want dat scheelt heel veel belasting. En voor je druk maken om niets ontvangen ze geen geld.

  • Sam zegt op

   Als Kees zich al ergert aan een peuk op de weg,dan zal hij een vreselijk moeilijk leven hebben.Hij moet maar eens een ritje met een busje maken door b.v.Pathumthani.Als je daar de bermen bekijkt ligt het bezaaid met plastic rommel en ander afval.Kees moet niet zo jammeren en naar anderen wijzen.Ik ben overigens een NIET roker.

 6. BramSiam zegt op

  Ja Marc, de politie heeft natuurlijk een risicoafweging gemaakt. Farangs zijn de grootste vervuilers. Thais gooien nooit zomaar iets weg, kijk maar om je heen.

 7. Kees kadee zegt op

  zO lang ik al in thailand kom weet ik dat ze loeren op rokers wat ik Zelf niet erg vind, maar houd als roker er gewoon rekening mee.

 8. carpediem zegt op

  Meer dan 10 jaar geleden werd ik ook aangehouden. Toen ook al 2.000 thb.
  Mijn vriendin gebeld en die weer een bekende hoge politiefunctionaris.
  Kreeg te horen dat deze mensen die een soort politie uniform hebben geen enkele bevoegdheid hebben.
  Dus ben ik gewoon doorgelopen en er gebeurde verder niets.

  Enkele weken geleden hetzelfde. Werd aangehouden, zei tegen de persoon in het Nederlands dat ie niets met me te maken had en ben doorgelopen. Hij liep nog even achter me aan en liet het toen maar zitten.

  Dus als deze geüniformeerde mensen geen politie op de schouder hebben staan kunnen ze je niets maken.

 9. John zegt op

  Ook meegemaakt op het station in Bangkok. Binnen niet roken (logisch), dus naar buiten gegaan. Aan de dienstdoende agent daar gevraagd of ik daar mocht roken, wat hij bevestigend beantwoorde. Peukje op straat gegooid (naar Nederlandse gewoonte) en meteen die agent achter me aan. Moest aan zijn tafeltje komen zitten en legde het feit uit en dat ik ?? (weet niet meer) Baht moest betalen. Na heel veel keren “dit wist ik niet” toch zonder betalen weggekomen. Blijkbaar wilde hij een Bahtje bijverdienen.

  • Rob V. zegt op

   Het lijkt mij ook niet meer dan logisch dat je een peuk of elk ander afval op de daarvoor bestemde plaats weggooit, de afvalbak (niet brandend natuurlijk!). In Nederland gooit een fatsoenlijk mens toch ook geen afval, inclusief peuken, op straat? Dus prima dat men daar in Thailand forse boetes op heeft. Uiteraard moet dat voor iedereen gelden, dan zouden de straten van Bangkok wat meer op Singapore lijken (wat misschien weer iets teveel doorgeslagen is maar liever te schoon dan te vies). Ik ben geen roker mar ik zeul mijn afval trouw mee totdat ik er netjes vanaf kan. Een keer gezondigd in Nederland door een leeg blikje cola dat ik na een 20 minuten nog nergens kwijt kon op de grond te laten vallen, stom toevallig betrapt door een agent, daarna nooit meer de straat vervuilt.

  • Sjaak S zegt op

   Dit heeft niks met Thailand te maken, maar ik moet het kwijt…. toen ik zo’n 25 jaar geleden, na 5 jaar in Duitsland gewoond te hebben, weer terug naar Nederland kwam, merkte ik het verschil: in Duitsland werd mij netjes gevraagd of gerookt mocht worden en je zag nergens peuken liggen. In Nederland? Hele asbakken werden op de parkeerplaats uitgestort. Mensen die op bezoek kwamen en ongevraagd begonnen te roken, aan tafel, waar wij met kinderen zaten te eten. En beledigd waren, wanneer je daar iets van zei.
   Dat is Nederlandse mentaliteit ten top. Een peukje weggooien naar Nederlandse gewoonte? Het is toch wel een van de meest arrogante opmerkingen. We gaan weer eens hier in Thailand doen alsof we thuis zijn. Als een Chinees een boer laat naar Chinese gewoonte, is het een viespeuk, maar een Nederlander moet alles volgens Nederlandse gewoonten mogen doen?
   En dan: of de Thais hier een rotzooi maken, doet er niet toe. JIJ bent gast in dit land. Dus gedraag je ook als GAST. Houd je omgeving netjes, houd je afval binnen en geef een GOED voorbeeld. Die opmerking raakte een gevoelige draad in mij en vind ik ergerlijk.

 10. Sir Charles zegt op

  Als fervent anti-roker heb ik er volstrekt geen moeite mee, die boete van 2000 baht is nog veel te laag!

  Pure gemakzucht, zo moeilijk is het toch niet om dat chemisch afval te deponeren in de daarvoor bestemde vergaarbak en mocht die niet aanwezig zijn dan is het alsnog onfatsoenlijk.

  Hoe krom kan het zijn, je zegt zelf dat roken slecht is, stop er dan ook gewoon mee, zo moeilijk is dat toch niet. 🙁

 11. Skittles zegt op

  nou schiet iedereen hier wel direct op het roken en weten dat je fout was… Geef ik ze gelijk in… Maar daar ging deze post dus helemaal niet over.

  Het gaat dus over het innen van boetes (al dan niet terecht) zonder het verstrekken van een betaalbewijs dat je die boete voldaan hebt.
  En dat is fraude, oplichting, corruptie, afpersing…
  M.a.w. Een misdrijf gepleegd door in dit geval een vertegenwoordiger van de regering.
  En dat is dus wel degelijk kwalijk.

  Ook al is het ijdele hoop ik hoopte toch dat de militaire regering dit de nek wist om te draaien.

 12. Pat zegt op

  Los van de eventuele discriminatie waarvan u de Thaise politie, al of niet terecht, verdenkt, vind ik deze boete 100% terecht.

  Sigarettenpeuken horen niet thuis op de grond, niet in huis toch en dus ook niet op straat.

  Mensen zien het openbaar domein soms als een grote stortplaats, ik zou daar als overheid nog veel strenger mee omgaan.

  Ten eerste is het gewoon vuil, ten tweede moet er altijd iemand anders jouw boel opkuisen, en ten derde getuigt het van weinig stijl.

  • rob zegt op

   Anderen die de boel op moeten ruimen….Schept wel werkgelegenheid voor mensen. Elk nadeel heeft zijn voordeel. En beter een paar peukjes op straat dan een berg plastic zakjes.

 13. Roy zegt op

  De boetes zijn duidelijk aangegeven en terecht. Zelf ben ik een roker maar een boete zal dat niet
  opleveren. Koop gewoon een pocket asbak en gooi daar je peuk in probleem opgelost.
  Een pocket asbak koop je in de betere tabakszaken in Nederland en Belgié.
  Zelf gebruik ik een mooie verzilverde. Misschien een mooi eindejaarscadeau voor de rokers.

 14. Rick zegt op

  als eerst is het u eigen schuld.. en als het niet u eerste keer is in Thai land.. dan weet u ook wel hoe het systeem werkt.. waar ik niet tegen kan is dat ene woordje in u verhaal. Toerisme-discriminatie.. dat is het gewoon niet.. Dit is Thailand hier moeten wij ons aan de regels houden en de normen en waarden. en veral respecteren van de wet. ja wij moeten wel eens meer betalen dan de Thai.. en of krijgen een boete wat je soms zelfs door goed onderhandelen. Denk er aan je bent in Thailand.. hun land.. hun leven hun wetten en eisen. Wij kunnen dat (gelukkig) niet veranderen. dus toerisme discriminatie nee..

 15. Freddy zegt op

  Maak het jezelf gemakkelijk koop een klein opvouwbaar asbakje om in je zak te steken en geen problemen meer, vind je overal in de bazaars.

 16. Hans van Mourik. zegt op

  Is juist!
  Hier bij ons in Khon Kaen zit de politie in
  een aangepast politie hokje het verkeer
  in de gaten te houden, en zo nu en dan
  onder het genot van een peuk!
  Alhoewel er op het politie hokje een stikker
  is geplakf in het thais…verboden te roken,
  en doe je het toch…dan betaal je een boete
  aan oom-agent van Bht 2000.=
  De thaise bevolking hier in Khon Kaen
  hebben inmiddels de politie hier de naam
  gegeven…Mafia Khon Kaen.
  Trouwens de meeste bekeuringen worden
  hier veelal in de ochtend uren gegeven.,
  zo pal tegen lunchtijd aan:

 17. bal bal zegt op

  Waarom maakt men zo druk over de mensen die een peuk weggooien weet je wat er dagelijks door de eigen bevolking op straat word gegooid maak je daar druk om dan over de Farangs die een peuk op straat gooit.

 18. eddy zegt op

  Ik vind het heel erg hoe anti rokers hier te keer gaan , juist of die personen nog nooit iets op de grond hebben gegooid , papiertje ,kaugom of iets dergelijks . En daarbij komt nog als de Thaise mensen dat peukje op de grond zouden gooien gebeurd er niets , dit is hier alleen maar zakken vullen en niets anders

 19. Soi zegt op

  Waarom zo’n heisa om een peuk die wordt weggegooid? En niet om àlle huishoudelijke en industriële afval dat links en rechts in bermen, straatgoten en – hoeken te vinden is? Doorheen heel Thailand? Tot achter de voordeuren en in huiskamers aan toe? Wie kent bv niet het beeld van de Thai die al rijdend in auto of op brommer zijn rotzooi verpakt in plastic zak op het asfalt uiteen laat klappen?
  Doe zoals bv in Seoul of Tokyo, wens ik die Thai dan vaak toe, (plus een aantal zaken meer). Daar geldt het adagium: “Take Your Garbage Home” en zowaar in die steden gedraagt men zich ernaar. In straten, markten en parken: overal kun je zien dat overgebleven rommel in meegenomen plastic zak wordt gestouwd en in een vuilnisbak gedeponeerd, welke bakken ruim voorhanden zijn. Heb jij ooit in BKK of elders in TH dergelijke bakken in het straatbeeld gezien? In Hongkong, ander voorbeeld, staan vuilnisbakken op zeer regelmatige afstand, de bovenkant voorzien van asbak. Mensen staan gezellig in groepjes te keuvelen en kunnen na het roken de sigaret doven en tegelijkertijd weggooien.
  Niets van al dat gedoe met het inhalig achterna jagen en loeren op fout gedrag. Iedereen weet onderhand wel dat het daar toch niet om gaat! Een leuke bijverdienste oftewel bijvangst, dat is het. Wil je als overheid/stadsbestuur gewenst gedrag, dan zul je de voorwaarden daartoe moeten scheppen. In TH heeft een gezegde als “Opgeruimd staat netjes” een geheel andere betekenis.

 20. PaulG zegt op

  Vraag is of het echte politie was. Het is mij ook een keer overkomen. Moest ook meekomen naar een plaats verderop waar de heren zaten achter een in elkaar geflanst bureau (met parasol) op de stoep zaten. Kreeg een stencil in de handen gedrukt met een hoop tekst en de boodschap of ik maar even Bht 10.000 wilde betalen voor hetzelfde vergrijp. Nogal wat verbale stampei gemaakt met als resultaat dat er een 0 van de prijs werd afgehaald.
  Vroeg me echter in gemoede af of de heren echt politie waren, dan wel een paar verkleede con-artists die na een beetje verzet inbonden.
  Heb er wel van geleerd, dus inderdaad…roken in de buurt van een asbak dan wel niet roken.

 21. Rick zegt op

  Hmm dat is idd. vreemd voor Thailand in Singapore wist ik dat dit je veel geld kost maar in Bangkok schijnbaar een nieuwe truc van de maffia sorry politie bedoel ik.

 22. Michel zegt op

  Ook een vriendelijk lachende agent die mij stond op te wachten voor een terras van een groot hotel in Bangkok. Had hem al wel zien staan toen ik zat te lunchen maar wist niet dat hij er voor mij stond. Meneer durfde ook klaarblijkelijk niet het terras op te stappen om mij op mijn overtreding aan te spreken. Anyway met een volle maag verliet ik het terras en werd door hem aangesproken op het feit dat ik afval op straat gedumpt zou hebben. Naar beneden kijkend zag ik een propje papier liggen waarvan ik mij niet bewust was dat op straat gegooid zou hebben. Ik ben gebukt, heb het opgeraapt, vriendelijk sorry gezegd en terug het terras weer op alwaar ik het propje op mijn nog niet afgeruimde tafel heb gelegd. Ben toen nog maar even gaan zitten en heb nog een koffie besteld. De agent bleef echter geduldig op mij wachten. Zo nu en dan keek ik zijn richting op en lachte hij vriendelijk. Het was een volhouder en dat moest natuurlijk beloond woden. Ik ben voor ik het terras verliet snel nog even naar het toilet gegaan. Heb daar al mijn Bath uit mijn portemonnee gehaald en er slechts 20 bath in laten zitten. Vervolgens heb ik mijn koffie betaald en al het wisselgeld als fooi gegeven. Op straat aangekomen vroeg hij mij mee te lopen naar zo’n mobiele politiepost en toonde mij een groot bord met daarop de prijzen van de boetes. 2000 bath voor het vervuilen van de openbare weg. Ik heb hem toen mijn portemonnee laten zien met 20 bath en gezegd dat ik graag bereid zou zijn de boete met creditcard op het politiebureau te voldoen. Jullie raden het al. Hij had liever die 20 bath die lachend in zijn zak verdween. Ik heb hevig met hem meegelachen alleen kon hij niet weten dat hij lachte om die 20 bath maar ik om die natte rug die hij had gekregen door meer dan een uur in de volle zon bij dat propje papier te blijven staan. Heerlijk maar schoften zijn het zeker!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Michel,
   Leuk om ook eens je punt te maken denk ik dan, maar je verhaaltje is uit de lucht.
   Geen enkele agent gaat iemand beboeten voor een “groot” hotel, laat staan dat hij u daar zou staan opwachten.
   Trouwens het terras van een “groot” hotel zal wel zorgen dat er geen papiertje op straat komt, laat staan dat ze hun terras aan de straatkant leggen.
   Probeer een ander verhaaltje, of neem een kleiner hotel.

   Ik wil er trouwens ook de aandacht op vestigen dat elke overtreding die niet betaald kan worden door de overtreder, door de politieverantwoordelijke van dat moment mag omgezet worden tot een in hechtenis nemen. De compensatie is dan dat 1 dag gevangenis gelijk staan met 500 Bath van de boete m.a.w. 2000 Baht is 4 dagen zitten.
   4 dagen lijkt niks, maar ik ben er zeker van Michel dat je harder gaat zweten dan die politieman.
   Hij zal zeker ook niet nalaten om dagelijks met u te komen mee lachen.
   Misschien dat toch ook eens in het achterhoofd houden.

 23. sjefk zegt op

  haha iedere boete is altijd verkeerd als je de klos bent.
  Ik raap regelmatig een leeg pakje sigaretten, of blikje op en gooi het in een prullenbak.Mijn bijdrage aan het milieu!Begrijp ook nog steeds niet waarom op straat als nota bene een afvalbak voor hun neus staat.

  Boetes zijn er volgens mij overal in de wereld “Ook bij ons” http://nos.nl/artikel/2029225-420-euro-boete-voor-afval-op-straat-gooien.html. Kijk eens voor de gein wat bij ons strafbaar is waar niemand bij stilstaat, maar wel mogelijk is.Prijzen liggen ook stuk hoger.

  Ja soms erg overdreven, had liever tot ze me dan een 30 minuten vuil laten opruimen haha
  Echter wederom wijkt Thailand niet van Nederland af.

  Marc neem nou eens een plastic zak en ruim wat vuil van de straat af daar in Thailand goed voorbeeld doet volgen.haha
  grsj

 24. B. Cortie zegt op

  Marc je weet dat een peuk / afval weggooien beboet kan worden en je vervolgens verschuilen achter de gewoonten van de Thai is niet juist! Zelf zal ik het in Nederland ook nooit doen en ik denk dat we daarin een voorbeeld voor de Thaise bevolking moeten zijn.
  Nooit gehoord: ” Goed voorbeeld doet goed volgen “? Gewoon kwestie van opvoeding


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website