Ingezonden: Motorbike maffia in Buriram 

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , , ,
24 oktober 2014

Mijn naam is Wim Voorham en ik woon sinds 2007 ca 5 maanden per jaar in Ban Kruat in de provincie Buriram. De laatste jaren word ik op pijnlijke wijze geconfronteerd met het fenomeen ‘motorbike maffia’.

Deze motorbike maffia opereert in tweetallen met als vervoermiddel meestal een motor of 125cc brommer. De arme Thaise bevolking die bij een bank of andere instantie geen geld kan lenen omdat ze geen vaste baan hebben of geen papieren hebben van hun grond die ze als onderpand kunnen gebruiken zijn overgeleverd aan deze maffia. Als je bij hun geld leent moet er vaak nog een familielid garant staan zodat ze hun geld zonodig bij die persoon kunnen innen als de eerste persoon niet terug kan betalen of gevlucht is.

De constructie gaat als volgt in zijn werk; Men leent 10.000 Baht en ontvangt 9.000 Baht omdat er al meteen 1.000 Baht wordt ingehouden, zogenaamd als administratie kosten, men krijgt daarvoor een papiertje waarop de afbetalingen worden genoteerd.

Dan is men verplicht om 24 dagen elke dag 500 Baht terug te betalen zodat men in 24 dagen 12.000 Baht terugbetaald over een lening van 9.000Baht, dat is 1/3 dus ca 33% in 24 dagen dus ca 500% op jaarbasis.

Omdat het minimumloon in Thailand 300 Baht per dag is en het gemiddeld inkomen op het platteland 500 Baht per dag is, is het dus onmogelijk om 500 Baht per dag terug te betalen. Het gevolg is dat veel mensen bij een andere motorbike maffia groep of loan shark een nieuwe lening aangaan om de eerste terug te betalen. En als men teveel leningen heeft lopen vlucht men, meestal naar Bangkok waar ze worden uitgebuit als goedkope arbeidskrachten of in de sexindustrie terecht komen.

De afgelopen jaren heb ik diverse familieleden van mijn vrouw uit de problemen gehaald. De meeste van deze familieleden zijn nu gevlucht naar Bangkok.

Wim Voorham

20 reacties op “Ingezonden: Motorbike maffia in Buriram ”

 1. william zegt op

  Ik neem aan dat je met de zin “word ik op pijnlijke wijze geconfronteerd” je portemonee bedoelt., waar je
  mee komt is niet nieuw in de provincie Buriram, gebeurt overal in Thailand.

 2. erik zegt op

  De vraag is of je dit motorbike maffia moet noemen. Het heeft meer van de ‘loansharks’ die in dit land zo’n dikke handel hebben aan de armoe van anderen. Het komt in mijn dorp ook voor.

  Mensen die geen geld hebben voor eten lenen 2.000 baht en betalen 24 dagen iedere dag 100 baht terug. Dat komt op jaarbasis uit op 300 procent. Het wordt gezien als een vorm van liefdadigheid al stel ik me bij liefdadigheid een lening tegen nul procent voor en een echt arme sloeber geef je gewoon een bak rijst gratis.

  Maar zo zit de wereld in dit land niet in elkaar. Grin and bear it. Het is niet anders en van de plannen van de overheid dit aan te pakken zit ik niets terecht komen want men leeft de minimumloon regels ook niet na. ‘Voor jou 10 anderen’ is het. Tja, dan kweek je diepe armoe en hou je loansharks in stand.

  • NicoB zegt op

   Erik het is nog veel erger. Het werkelijke rentepercentage is ongeveer 2 x hoger dan dat je aangeeft, de schuldenaar betaald nl. in die 24 dagen al dagelijks een gedeelte van z’n schuld af, veel mensen vergeten dat helaas. Leent men 2.000 dan is de schuld gedurende de looptijd dus gemiddeld, ongeveer, 1.000, dan is de rente in jouw voorbeeld dus het dubbele, is ongeveer 600 % op jaarbasis.
   Zo gaat dat ook met het kopen van een auto, de berekening is 8 % van het totale bedrag gedurende de periode van terug betaling. Het feitelijke percentage is dus 2 x hoger, om dezelfde reden, nl. de schuldenaar betaald vanaf dag 1 en dan steeds oplopend, een gedeelte van z’n schuld terug.
   NicoB

 3. Kito zegt op

  Moderator: uw reactie is off-topic.

 4. tinus zegt op

  Dit is onderdeel van de thaise samenleving je ziet deze jongens overal en is niet alleen beperkt to buriram, je hebt het hier over een heuze industrie , en je ziet nu ook mannetjes uit india die zich in deze business gaan “vestigen”..
  Waarom lenen die familie leden van je vrouw geld ? ze zijn al arm of leven van een minimum loon. vraag eerst eens bij jezelf af waar dat geld voor gebruikt wordt? De familie zal wel reikhalzend uitkijken wanneer je weer terugkomt om hun “financieel” bij te staan. Wat vind je vrouw hiervan? of is zij degene die jouw vraagt om de familie financieel te helpen ik neem aan van wel, naar ik aanneem zul je wel geen thais spreken.Je zult wel de zoveelste zijn die in dit soort praktijken worden betrokken. Je weet op voorhand al dat wanneer je hier komt je in de buidel moet tasten om de familie bijtestaan. Ga eerst maar eens bij jezelf te rade voordat je de vinger naar deze zgn maffia wijst, Thais leven nu eenmaal op krediet en de een betaalt wat meer rente dan de ander. Ik neem aan dat deze zgn familie leden ondanks hun armoede wel een flesje lao kao of 2 per dag kunnen betalen.Mijn advies …. eens goed met je vrouw gaan praten.

  • Willem zegt op

   Ach ja Tinus, je kunt aan mij hetzelfde vragen/vertellen/veronderstellen. Er za gerustl heel wat geld worden afgetroggeld van de naïeve farang. Maar iedere situatie is anders en het gaat erom of je iemand (een Thaise) vertrouwt. In mijn geval heb ik gezien dat alle transacties dan wel cash gingen, maar ook zelfs via ATM. En geen stromannen die een een tweetje maken met de schuldenaar.

 5. hendrik zegt op

  Een bekend verhaal, sterker nog, overheidspersoneel kunnen bij hun werkgever grotere kapitalen krijgen met als gevolg dat je maandelijks werkt voor noppes. Het gevolg daaruit is dan dat je moet gaan lenen bij dat soort figuren die woekerrentes berekenen. Zover mij bekend uit politiekringen kun je deze personen die geld verstrekken aangeven bij de op dit moment dienstdoende overheid. Dit valt onder corruptie.

 6. teun zegt op

  Het klopt, dat deze praktijken overal voorkomen. Het begint al in de winkels, waar de spullen (o.a. electronica) worden aangeprezen met het maandbedrag in grote cijfers. De koopsom staat er in kleine cijfertjes onder. Als je dan doorrekent, wordt er gemiddeld zo’n 25 – 30 % p/j. berekend. Dat is dan nog “redelijk”.

  Maar de regering verlokt de mensen met allerlei mooie verkiezingsbeloften (nieuwe auto’s zonder BTW, minimum rijstprijzen etc). Op de korte termijn natuurlijk leuke dingen voor de mensen, Maar op lange termijn een ramp. Immers, auto’s worden gefinancierd, gebruiken benzine en er gaat wel eens wat kapot; en de gegarandeerde rijstprijzen kunnen uiteindelijk niet worden betaald. Want wereldmarkt geeft lagere rijstprijzen. Alleen is de boerenbevolking wel begonnen met meer rijst verbouwen en 2e oogsten starten. En aangezien de kosten voor de baten uitgaan……………………

  Dan verzeil je dus vanzelf bij deze nietsontziende loansharks.
  De overheid zou moeten beginnen uit te leggen, dat uitgaven per maand lager moeten zijn dan inkomsten. En dat daar dus geen nieuwe nieuwe auto’s bijhoren.

 7. Willem zegt op

  Herkenbaar verhaal. Mijn Thaise vriendin heeft ook in zo’n vicieuze cirkel gezeten, maar door schaamte durfde ze mij dat niet te vertellen. Daarbij kwam dat ze ook niet financieel op mij wilde steunen. Toen ik voor de 3e keer in 2013 bij haar in BKK was voelde ik dat er iets niet in de haak was en vielen de kwartjes op zijn plek. Omdat ze in 2011 (ik kende haar toen nog niet) een tijd niet kon werken vanwege een zware operatie, kon ze geen geld verdienen met haar kledingshop op Silom Road (geen winkel, maar marktkraam). Ze kreeg wel hulp van haar familie om te eten en de huur van haar kamer te betalen, maar de huurkosten van haar standplaats werd niet opgelost omdat ze niet haar familie verder wilde belasten. Ze leende dus “straatgeld”. Ze moest 20% per week aan rente betalen. Om aan die belachelijke voorwaarde te voldoen verkocht ze wel haar goederen, maar had geen geld om haar voorraad op peil te houden. Dus volgde een andere lening etc. Door de stress durfde ze op sommige “geldophaaldagen” haar kraam niet te openen. Ik heb haar bij mijn 3e bezoek aan haar min of meer gedwongen om te vertellen wat er aan de hand was. Ik zag dat ze aan een kant erg was opgelucht om alles te vertellen, maar dat ze zich ook schaamde. We hebben alles diezelfde dag in kaart gebracht en de volgende dag de onderhandelingen begonnen met de “20% mannen” zoals we ze noemden. Uiteindelijk kreeg ze nog zo’n 30% van het totaal geleende bedrag af. Ook werd de voorraad van haar shop aangevuld en kon ze schulden- en stressvrij weer met veel positieve energie aan de slag. Voor haar een verlossing, maar ook voor mij een zorg minder. Later begreep ik dat veel van haar collega verkopers met hetzelfde probleem zaten. Dit illegale leningsysteem is een kankergezwel van de Thaise maatschappij, maar er wordt helaas te weinig aan gedaan.

 8. Nico zegt op

  Beste Wim,

  Zoals William en Erik al zeggen, het komt overal in Thailand voor, zelfs bij mij in de wijk Lak Si (Bangkok)
  notabene de wijk met het gouvernement’s complex.

  Maar, nu de junta de leiding heeft zijn ze wat voorzichtiger geworden en als je namen en adressen heb, kan je misstanden melden bij: ncpo.2014@gmail.com.

  Hier wordt serieus naar klachten gekeken en bij meerdere meldingen zelfs een commissie er op afgestuurd en die is niet mis, want ze laden direct (dure) auto’s op een trailer, nog voordat ze iets hebben onderzocht.

  Waar die (dure) auto’s naar toegaan??????

  groetjes Nico

  • l.lagemaat zegt op

   De dure auto’s gaan in het depot en afgelopen jaren werden er 563 auto’s gejat,sorry ,geleend uit het depot.
   groet,
   Lodewijk

 9. colin de Jong zegt op

  Dit zijn nog aardige loansharks vergeleken bij Pattaya waar mensen zwaar worden mishandeld en soms vermoord om een voorbeeld te stellen. Nooit lenen is het enige motief om uit de handen van dat tuig te blijven. Geef ze geen kans en leen bij je familie of beste vriend zonder rente.

 10. JanBeute zegt op

  Ook daar waar ik woon zie ik de boys op hun meestal Honda 250 CBR dagelijks voor bij rijden .
  Dagelijks bezoeken ze de klanten aan huis .
  Of indien de buurt of de familie dit niet mag weten .
  Staan ze ergens langs de weg te wachten op een telefoontje , tot dat de klant zelf langs komt .
  Een maal in het jaar , hebben ze een vergadering met een van de bigg bosses .
  Staan ze bij ons in het stadje in een smalle zijstraat het hele team .
  Waarschijnlijk financieel overleg aan het einde van het jaar , wie nog teveel achterloop met zijn betalingen heeft zeker een groot probleem .
  Een farang bij mij in de buurt , helaas gebeurde dit alles buiten zijn weten om , wiens vrouw graag gokt met kaarten en ook wel een stevige borrel lust .
  Kreeg voor twee jaar geleden enkele leden van deze motorboys op bezoek .
  Er werdt met de dood gedreigt , zijn dochtertje luisterde het gesprek achter het huis mee .
  En ging naar haar farang vader .
  Ja zeker de schulden werden afgelost , maar ik denk dat de sfeer daarna in de huishouding niet meer als voorheen was .
  Het zijn geen motorbendes , zoals hierboven aan de kop van deze inzending .
  Maar loan sharks die als vervoermiddel een motor gebruiken .
  Maar als ik de lieden soms in de ogen kijk bij het passeren , heb ik liever geen ruzie met ze .
  Moet wel zeggen ze dragen wel een helm op hun bikes .
  Motor bendes , vooral jongere Thais komen ook wer terug .
  Probleem wordt ook weer groter .
  Was vandaag nog in het nieuws op de TV .
  In Thai noemen ze het motor cycle Sing .
  Was ook een van de redenen deze week in Lamphun om na klein inhaal incident , hun de overwinning te gunnen .
  Ik herken ze .
  De nieuwe regering van de Generaal , zou hier ook maatregelen tegen treffen .
  Is echter ook een lachertje , misschien waren ze eerst een beetje bang ze kwamen namelijk op Honda Wave en Honda dream brommers voor een paar weken .
  Net zoals met de tuktuk drivers in Phuket , het is nu weer business as usual .

  Jan Beute

  • dontejo zegt op

   Hoi Janbeute, Misverstand , misverstand. Die jongens op die Honda 250 (altijd met z’n 2en) werken niet voor de maffia maar voor reguliere finance bureaus. Die helmen dragen ze, omdat ze de hele dag onderweg zijn, voor eigen veiligheid en uiteraard om geen bekeuring te krijgen.
   Wees geinformeerd in plaats van een veronderstelling te uiten.
   Groet, Dontejo

 11. piet zegt op

  Erg herkenbaar allemaal. maar zie de slachtoffers vaak met een wel erg duur mobiletje?
  Er word op alles lening gesloten en het aanbetalings bedrag komt vaak van jaja loansharks.

  Positief is inderdaad dat de moterbikeboy’s helmen dragen niet voor veiligheid,meer om niet herkend te worden; bijbaantje kettingroof 🙁
  Wel leuk dat de Thai zo met elkaar omgaat vredelievend volkje jaja maar niet heus

 12. Wim voorham zegt op

  Bedankt voor de vele reacties, ik zal ze voortaan ook ‘Loansharks’ noemen want dat zijn ze inderdaad en evenals haaien kunnen ze dodelijk zijn en moeten ze bestreden worden. Ik zal ook zeker een brief naar de ncpo sturen. Het oplossen van dit probleem met alle achterliggende maatschappelijke problemen is niet zo eenvoudig. Echter niets doen vind ik ook geen optie. Er zal op school en op tv voorlichting gegeven moeten worden om te proberen in de toekomst meer bewustwording in het omgaan met geld te leren. De meeste Thaise mensen kunnen nauwelijks rekenen en van budgetteren hebben ze sowieso niet gehoord.

  • Kito zegt op

   Beste Wim
   Veel haaien (de meeste soorten) vallen geen mensen aan. In principe zal geen enkele haai een mens doden (hij kan er wel één per ongeluk bijten) omdat wij niet in zijn voedselcyclus thuishoren.
   Maar haaien horen (anders dan mensen) zeker wél thuis in hun natuurlijke habitat en het is dan ook compleet onverantwoord en vooral onrechtvaardig om te stellen dat “zij bestreden moeten worden”!
   Wellicht betreft het een ongelukkige en ongepaste vergelijking en bedoelde je het niet echt zo, maar ik vond een protestreactie hier toch wel op zijn plaats.
   Voor het overige ben ik het wel volmondig eens met je stelling en nacommentaar en ik vind het fideel van je dat je dit ernstige maatschappelijke probleem aan de kaak stelt!
   Kito

 13. marcus zegt op

  Dus het volgende haal ik uit de reacties

  1. Geen geld uitlenen aan familie van de aanhang ook al jammeren en slijmen ze nog zo hard.
  2. Aanhang onder strikte controle houden, gokken, tamboenen, drinken, en geen ATM kaart geven
  3. Uit de buurt blijven van semi criminele motor gangs

 14. Jimmy zegt op

  Beste,
  Ik woon sinds 14 jaar s’winters gedurende enkele maanden op Koh Chang (Trat) en heb daar sinds 4 jr een vaste vriendin die daar achterblijft als ik naar NL verblijf.Zij werkt in de tussentijd in restaurant.Heb haar nooit kunnen betrappen op gokken,ya-ba,drank ,roken e.d.Kreeg maand geleden een huilende Nit (naam veranderd)aan de telefoon die beweerde met de dood bedrijgd te zijn.Na een tweede telefoontje hetzelfde verhaal met als toevoeging dat ze de lotterie verloren had en 100.000 (nung moen) =€ 2500 terug moest betalen aan een zekere Mr Boy waarvan ik daarna meerdere sms kreeg dat er wat ergs met Nit zou gebeuren als ze niet snel zou betalen.Zelf heb ik er op geantwoord dat ik dat eventueel in de verre toekomst zou kunnen maar nu absoluut niet.Kreeg ook nog telefoon van een goed Engels sprekende vrouw die mij hetzelfde meedeelde.Ik heb Nit geadviseerd om ofrewel naar haar ouders terug te gaan danwel naar de politie.Dit kan ikzelf eventueel vanaf Ned, voor haar regelen.Wat is volgens jullie een oplossing? Alvast bedankt voor u reactie.
  Groetjes
  Jimmy

 15. hendrik zegt op

  Beste jimmy,

  Het lijkt mij vanzelfsprekend of ze nu wel of niet een bedrag schuldig is dat de eerste gang bij een bedreiging de politie is. Verder geef je zelf al aan dat ze zo snel als mogelijk naar haar ouders moet gaan. Dus je aangemelde oplossing is zeker verantwoord. Zodoende krijg jij ook de tijd dit eens even op je gemak te controleren. Natuurlijk kan er ook een spelletje gaande zijn, gezien jezelf met sms jes wordt lastig gevalen en ver weg woont en ze er misschien van uitgaat dat je wel snel even 2500 eurootjes overmaakt.
  Zeker niet doen. Laat ze maar naar de politie gaan . En ik heb dit geschreven daar mijn thaise vrouw zelf bij de politie werkt in Ubon rstchantani. Veel succes hiermee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website