Editorial credit: aquatarkus / Shutterstock.com

Als reactie op de ervaringen van Paco Pep, deel ik hier ook mijn ervaring met de Thaise Belastingdienst in Chon Buri. Ik las een artikel over de belastingen van Lammert de Haan op Thailandblog, wat mij aan het denken zette.

Mijn Thaise vrouw en ik wonen sinds 2008 in Thailand, maar ik ontving pas sinds 2018 mijn pensioen uit Nederland. Tot die tijd was ik dus niet belastingplichtig in Thailand (voor zover mijn belastingkennis reikt). Naar aanleiding van het artikel van Lammert nam ik direct contact met hem op, en hij adviseerde mij om snel naar het belastingkantoor te gaan, aangezien ze streng controleerden op “fraudeurs”. We maakten de afspraak dat Lammert de papieren zou invullen en ikzelf naar het belastingkantoor zou gaan om alles af te handelen en te betalen.

Toeval bestaat niet, want mijn vrouw moest toevallig ook naar het belastingkantoor om de jaarlijkse belasting voor de appartementen die op haar naam staan te betalen. Ik was nog nooit binnen geweest omdat ik mijn witte hoofd liever niet liet zien en in de auto bleef wachten.

Bij binnenkomst werd de naam van mijn vrouw op de pc gevonden, waarna vrij snel de vraag kwam of haar man nog steeds op haar kosten leefde. Mijn vrouw antwoordde dat ik sinds enkele jaren pensioen ontving uit Nederland, waarop meteen de vraag kwam waarom ik nog geen belastingaangifte had gedaan. Er werd vriendelijk verzocht om alsnog aangifte te doen, vooral omdat ze streng controleerden op “fraudeurs”. Ik had toevallig de jaaropgave uit Nederland op mijn telefoon staan, dus mijn vrouw ging terug naar binnen en daar werd snel uitgerekend dat ik ongeveer 1700 THB aan belasting zou moeten betalen. Ik hoefde echter niet te betalen omdat er in Nederland al belasting was ingehouden. Mijn vrouw vertelde dat ik een TIN-nummer wilde hebben, waarop werd gezegd dat ik bewijs moest leveren van het bedrag dat ik van Nederland naar Thailand had overgemaakt. Dus ging ik naar de Kasikornbank om de afschriften van 2022 te laten maken.

Bij binnenkomst op het belastingkantoor werd meteen gezegd dat er geen aangifte kon worden gedaan als ik niet mee naar binnen ging, dus ik ging toch maar mee naar binnen. Ik kreeg een markeerstift en een telmachine onder mijn neus geduwd en moest zelf uitrekenen hoeveel geld er naar de Thaise bank was gestuurd. Vervolgens moest ik enkele handtekeningen zetten en vertrok de vriendelijke dame achter de balie met de papieren.

Na ongeveer tien minuten kwam de dame terug en gaf ze de rekening aan mijn vrouw, die deze bij een andere balie moest voldoen. De rekening bedroeg ruim 12.000 THB, maar mijn vrouw zei dat dit onmogelijk was en dat de bewuste dame waarschijnlijk een verkeerde berekening had gemaakt. Mijn vrouw gaf de rekening terug aan de dame, die het glimlachend in ontvangst nam en weer vertrok. Na ongeveer tien minuten kwam de dame terug en overhandigde de rekening opnieuw aan mijn vrouw. Ik vroeg haar hoe hoog het nieuwe bedrag nu was, waarop ze zei dat ik even moest zwijgen. Vervolgens gaf ik haar mijn portemonnee en ging zelf naar de auto. Toen mijn vrouw glimlachend bij de auto kwam, was ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar het eindresultaat. Ze vertelde dat ik over 2022 het absurde bedrag van 363,69 THB moest betalen en volgend jaar weer terug moest komen. Over de voorgaande jaren hoefde ik geen belasting te betalen.

Zo zie je maar weer dat het allemaal anders kan lopen dan verwacht. Ik voel me er echter prettig bij dat ik vooral dankzij mijn Thaise vrouw hier in Thailand niet als fraudeur te boek kom te staan. Natuurlijk heb ik de behulpzame Lammert de Haan vriendelijk bedankt voor zijn aangeboden diensten. Hij wist me zelfs te vertellen dat ik geen 363,69 THB, maar slechts 155,57 THB had hoeven te betalen. Ik heb hem verteld dat ik geen bezwaarschrift wilde indienen en dat ik volgend jaar met alle plezier weer hetzelfde bedrag zal betalen.

Ik kom al sinds 1990 in Thailand en woon er sinds 2008. Ik voel me er nog steeds gelukkig tussen de Thaise mensen in het “Land van de Glimlach”.

Ingezonden door Henk (spelling- en grammaticacontrole uitgevoerd door ChatGPT)

8 reacties op “Mijn ervaring met de Thaise Belastingdienst in Chon Buri (lezersinzending)”

 1. Ruud zegt op

  Kon je het ook in 12 termijnen betalen ? …..

 2. Timon zegt op

  In Chonburi ben ik 4 keer weg gestuurd om een tin nummer aan te vragen.Ik ben er maar mee gestopt.

  • ruud zegt op

   Je moet ook wel erg veel geld binnenbrengen voor het voorrecht om belasting te mogen betalen in Thailand.
   Wat dat betreft is de keus van Thailand om Nederland de belasting maar te laten innen niet zo’n slechte.
   Een hoop werk, maar geen inkomsten van de belastingheffing bij de meeste klanten.

   Dit jaar bijna 400.000 Baht belaste inkomsten, maar 0 Baht belasting.
   Vorig jaar lag het bedrag boven de 400.000 Baht, maar ook niets mogen betalen.

   Jammer genoeg heb ik de berekeningen er niet bij gekregen, want het bedrag zou dit jaar zou niet lager moeten zijn dan dat van vorig jaar, tenzij er dingen in de belastingheffing zijn veranderd, maar met 0 Baht belasting, ga ik daar niet moeilijk over doen.

   • pjotter zegt op

    Nou ja, ‘veel’ ? Kort door de bocht, als je niet getrouwd bent en boven de 65 jaar oud bent, betaal je pas boven de 500,000฿ (als vuistregel) inkomen per jaar belasting. Dus niets tot 500k฿. Daarna 5% over 150k฿ meer en daarna 10% over de volgende 200k฿ meer etc. Het is allemaal niet zo moeilijk hoor. Die 500k฿ is, afhankelijk van de koers, ongeveer 40,000฿ per maand ! Om een jaarverlenging te krijgen als alleenstaande, heb je al 65,000฿ per maand nodig !

    • ruud zegt op

     Als je in Nederland belastingplichtig zou zijn, zou je al een een “flink” bedrag belasting moeten betalen. (flink tussen ” “) en de inkomens in Thailand liggen lager dan in Nederland.
     In verhouding heb je dus erg veel vrijstelling.

     Daar vergeleek ik het eigenlijk mee.
     Maar goed, dat is binnenkort verleden tijd.

 3. bob zegt op

  In Jomtien had ik dezelfde ervaring als Timon. Uitsluitend pensioen uit Nederland, o.a. AOW die al belast werd in NL. gaf geen aanleiding om, mede in verband met hoge vrijstelling en aftrekposten, aangiften te doen dus ook geen TIN nummer. En volgend jaar in Nederland bronheffing dan blijft er weinig over voor Thailand. Maar ja over al mijn uitgaven betaal ik 7% btw (VAT) dus voel me niet geheel schuldig dat ik niets bijdraag aan de Thaise maatschappij.

  • Johnny BG zegt op

   Dat schuldig voelen hoeft ook niet want het AOW geld wordt uitgegeven in TH. U tevreden en de Thai meer dan want best grappig om te zien hoe perceptie werkt.
   Een ondernemer moet een klant zoeken maar de winkel TH krijgt maandelijks geld binnen alleen om het feit dat het uit een ander land wordt overgemaakt omdat iemand aan levensbehoeften moet voldoen. Daarnaast staat er ook minimaal 400k of 800k baht op de bank tegen amper wat rente. Hoe meer buitenlanders in TH des te geliefder de baht en dus een sterkere waarde in het buitenland voor een baht met als resultaat een slechte eurokoers. Die 7% is de extra bonus want op de markt betaal je geen btw.

  • pjotter zegt op

   Nou ja, BTW zoals ook accijns (belasting op drank, tabak etc.) is iets heel anders dan inkomstenbelasting. Datzelfde verschil heb je ook in Nederland ! TIN nummer kreeg ik in Korat pas nadat ik ook daadwerkelijk had betaald. Had ik ook nodig om het RO22 document te krijgen voor vrijstelling belasting Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website