Lezersinzending: ‘Mensen met respect’

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
10 januari 2016

Als ik de blogs zo lees, zit ik in het verkeerde land, of op de verkeerde site. De Hollanders hier blijven de eeuwige zeikerds, terwijl ik nu juist een Thailand tref dat me een ander mens maakt, het mens dat ik ergens al was en niet kon vinden.

Ik heb dus alleen maar goeds te melden over Thailand, ik denk door dat ik die andere toeristen mijdt. Zo ga ik, na een dag acclimatiseren in Bangkok, via een nacht Trat naar Koh Chang. Dan naar het goeie deel, waar overdag weliswaar ook de tattoo-freaks komen op een brommertje, maar later op de dag weer verdwijnen naar hun Lonely-beach-ghetto’s.

Dan is Long Beach nog slechts voor de echte liefhebber, waar je leuke mensen ontmoet die ook alleen maar leuks te melden hebben. Prachtige zonsondergangen waar je dan met nog een paar mensen stil van geniet. Overdag even naar Memorial Beach waar het lekkerder zwemmen is, soms een gekko, aap of boommuis op bezoek. Rond zes uur het magische geluid van de cicade, en zo hou ik het wel een week of twee uit in de hangmat.

Ben nu al 5 weken weg, en wat blij dat ik dan nog even weg kan blijven. Ben nog nergens belazerd of onheus bejegend, dus louter pure thais ontmoet. Mensen met zoveel respect.

Ingezonden door Rob

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersinzending: ‘Mensen met respect’”

 1. Kees zegt op

  Vroeg of laat word je vanzelf weer wakker uit de droom. Geniet er van zo lang het duurt!

  • yon soto zegt op

   hallo rob,ik woon nu 7 jaar hier in pattata.heb 4 jaar in nonthaburi gewoond,kom nu 32 jaar in thailand,rij 5 jaar auto hier,van noord tot zuid en van oost naar wens,pas je aan ,rij voorzichtig,pas je aan de thaise rijstijl aan en alles valt wel mee,heeft respect voor de thai,wees vriendelijk,vraagt iets op een normale manier en de thai heeft respect voor jou,doe niet zoals de meeste farang snauwen en een grote mond
   doe normaal

   yon

 2. Rob de Quilletttes zegt op

  Beste naamgenoot.

  Ook mijn reismaatje en ik hebben mooie ervaringen opgedaan in Thailand. En wellicht doen anderen minder leuke ervaringen op, of ervaren dingen anders vanuit hun perspectief. Maar zoals overal hoort bij licht ook duisternis. En die is er ook in Thailand. Het goede nieuws is: Donkerte doet het licht alleen nog maar meer oplichten….haha .We hebben er wel veel respect en wellevendheid ervaren. En dan die prachtige glimlach….Ontwapenend.
  We kunnen kiezen, in navolging van de Thai, ook aardig te zijn voor eventuele “zeikende” Hollanders.
  Wellicht gaan we dan ook hun aardige zijde ontmoeten. (Overigens hebben wij daar niet zo veel van gemerkt van die “zeikende”Hollanders., of de bijbehorende attitude)
  Onze ervaring is dat Thailand een uitgelezen plek is om verschillen in elkaar te ontdekken en te respecteren. En daar completer van te worden.
  Veel plezier in Thailand Rob. Ik zie het al helemaal voor me die hangmat, die harmonie, die rust die in jezelf kan neerdalen. Heerlijk.

  Groeten Rob de Q, die op het punt staat weer te mogen gaan naar Thailand.

 3. KhunBram zegt op

  Hollanders ZIJN eeuwige zeikerds,
  Geloof me, DAT veranderd nog niet vlot.

  De nieuwe generatie in nederland, bestaande uit meerendeel niet in nederland beborenen, brengt daar gelukkig vast de komende decennia’s verandering in.
  Die hebben niet de, door overgrootte deel politieke bemoeienis ingegeven,en in nl gecreeerde
  zeik- genen.

  Dus er is nog hoop.

  Heerlijk om hier omgeven te zijn met mensen ! in plaats van harnasinhoud.

  Voor diegene die mij nu een zeikerd vind, adviseer ik een keer met bijvoorbeeld China Airlines te vliegen
  Bangkok naar Amsterdam.

  En dan bij de gate te luisteren naar de ‘gesprekken’ van de nl-ers die terugvliegen naar nederland. Vies bruin zijn verbrand en met goud omhangen en van: kijk mij nou….. wat zijn WIJ toch goed.
  Geestelijk straat-arme mensen.

  Gelukkig wordt er door natuurlijk verloop automatisch ‘geruimd’ en neemt daardoor dit fenomeen alleen maar af.
  Overigens met respect voor die nederlanders die zich daar niet aan overgeven.

  Je hebt volkomen gelijk. Het is hier een schitterend land, ja met ook keerzijden.

  Maar hier wordt geleefd ! Met respect voor elkaar en familie.

  KhunBram.

 4. angelique zegt op

  Waarom zou iemand uit *de droom* wakker moeten worden? Nee dit is inderdaad geen paradijs met louter lieve aardige vriendelijke mensen, bestaat zo een land überhaupt wel?? Volgens mij namelijk niet. Maar je kunt er – zoals Rob – nog steeds van genieten. Ik doe dat namelijk ook, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Er zijn inderdaad minder aardige mensen die je kunnen belazeren maar 9 van de 10 keer merk je dat ook zelf toch? ik woon hier nu al zo 10 jaar en ben naar mijn weten nog nooit echt belazerd. Ja je betaald soms meer dan een Thai, maar doen de Nederlanders niet precies hetzelfde in NL vooral de toeristenplaatsen in NL kunnen er ook wat van hoor, neem dat van mij aan 🙂 Ik zeg blijf genieten Rob, hou de realiteit in het oog, weet dat niet iedere Thai altijd even lief en vriendelijk is maar nogmaals… blijf genieten van het vele moois wat dit land ook te bieden heeft

 5. Hans zegt op

  Rob, je ben een man naar mijn hart, inderdaad je kan in Thailand óók alleen onder de Farangs je dagen, avonden én nachten doorkomen. Ik heb mij na een aantal negatieve ervaringen met Hollandse ” zeikerd ” of moet ik mij gematigder uitdrukken, ” zeurkousen ” ook afgewend van dit soort. Nooit is iets goed, altijd praten over de Bath versus de Euro, vaak worden vrouwen afgescheept met de term moneyhunters. Of lui die zich elke dag minimaal twee maal vezatten tot hun lever zo groot is dat hij ontploft. Ik heb het idee dat velen hier zijn vanwege het weer, goed en goed koop eten en natuurlijk de barstreets in Hua Hin, Pataya of dergelijke vermaakcentra. Kom uit je beperkte omgeving, ga erop uit. Op mijn 62e, na de halve wereld al bezocht te hebben belande ik in Thhailand, was op slag verliefd op dat land, bezocht alleen voorzien van rugzak ook Cambodja, Laos en Vietnam. Prachtige natuur, vriendelijke mensen én veel historie te bezoeken. Mijn besluit, en tot heden ten dagen, stond vast, hier in Azië wil ik oud worden. Ben voor Budhha én voor de Thaise wet getrouwd met een Thaise schone, heb inmiddels een prachtige dochter, néé ik heb niets te klagen. Dus een welgemeend advies, kom uit je schuilplaats stop met klagen én ga genieten van de dagen die je nog resten.

 6. harry zegt op

  Met alle respect Rob, uit je schrijven op te maken vermoed ik dat je nog niet vaak in Thailand geweest bent en zeer waarschijnlijk ook de taal niet spreekt .Zou je de taal spreken dan ga je waarschijnlijk heel anders denken .Ik heb zelf in de loop der jaren heeeel veel Thais ontmoet en respecteer maar een handvol.
  Kees zegt het eigenlijk al in een zin, ik kan me daar volledig bij aansluiten.

 7. John Chiang rai zegt op

  Natuurlijk als vakantieganger die zich niet verder verdiepen moet in het werkelijke Thailand,kun je alleen maar genieten. Bovendien de Thais die je tegenkomt voor je dagelijkse beslommeringen,zoals het o.a bestellen van een Shinga biertje,een Cola of een hapje eten,zullen om hun eigen inkomsten niet in gevaar te brengen,uiterst vriendelijk zijn. Meestal in een Engels wat in de oren van de vakantieganger een extra vriendelijke draai krijgt,omdat de meesten het met de gramatik niet zo nauw nemen,en vaak voorzien van de beroemde Thaise ,,Paak waan” (zoete mond) zodat je hartje ook nog gestreeld wordt. Wat ze in hun eigen taal spreken,blijft voor de meeste vakantiegangers verborgen,zodat je bij de schaarse woordjes Engels die ze spreken,of kwijt willen,je een eigen fantasie beeld kunt maken, van wat helaas niet altijd het echte Thailand is. Thailand is inderdaad een erg mooi land,maar die mensen die jij ,,de Hollandse eeuwige zeikerds” noemt in jou bovenstaand artikel,zijn vaak mensen die hier wonen,een betere kijk hebben op de werkelijke samenleving,en zich niet laten lijden van een vakantie euphorie,die helaas in jou artikel een erg eenzijdig beeld geeft. Je zit zeker niet in het verkeerde land,of op de verkeerde site,je zou alleen bij al het genieten ook objectiever kunnen kijken,en niet die personen die dit voor jou reeds gedaan hebben met ,, Eeuwige zeikerd” bestempelen. Prettige vakantie!!!!

 8. Peter zegt op

  Is niet leuk Hollanders uitmaken voor eeuwige zeikerds.

  Als er geen verdriet bestaat kan er geen blijdschap bestaan. Als er geen armoe bestaat kan er geen rijkdom bestaan.

  Kortom in Thailand heb je goede zaken en slechte zaken. Zelfs heel en heel goede. Maar ook heel en heel slechte zaken. Noem er maar eentje ga eens in het gevang kijken, over menselijkheid gesproken.

  Het leven wat een Thai elkaar aandoet is een heel hard leven voor de Thai.

  Het ingezonden stuk van Bob zegt een hele boel maar niet over Thailand. Alsjeblieft heb beetje respect voor je medemens.

 9. Jeroen zegt op

  Dankjewel Rob voor deze positieve berichten!

 10. fernand zegt op

  Roze bril eens afzetten dan ga je er wel opletten waar je belzerd word ,maar dit is Thailand ,dus met de smile,dan heb je het niet zo vlug door.

  Al moet ik toe geven dat voor sommigen het altijd en overal negatief is,Thailand is hoe dan ook aangenamer in vele opzichten in vergelijking met ons kikkerland,anders kwamen er toch niet zoveel westerlingen en kwamen ze ook niet terug.

 11. Pat zegt op

  DE NAGEL OP DE KOP, BESTE ROB.

  Ik heb het hier al vaak aangehaald (impliciet, om niet teveel op de vingers getikt te worden door de moderator dat er hier zoveel onterecht verzuurde reacties gegeven worden!!

  Als je het soms ongenuanceerd samenvat dan komt het er op neer dat Thailand een land met enorm veel valkuilen is en dat de Thaise bevolking langs geen kanten te vertrouwen is.

  Achter hun eeuwige glimlach schuilt valsheid wordt hier vaak beweerd, die enkel tot doel heeft om ons het geld uit de zakken te halen.

  Enfin, ik ga de ganse opsomming niet maken, we lezen het hier al genoeg.

  Mij valt daarbij op dat het ENKEL de mensen zijn die permanent wonen in Thailand (althans een deel), want van de toeristen en de expats hoor je alleen maar tevredenheid over het land en zijn bevolking.

  Veel permanent verblijvende Hollanders en Belgen zeuren hier over zowat alles, het is gewoonweg niet meer geloofwaardig.

  Bovendien hebben sommigen van hen een soort van betweterigheid ten opzichte van diegene die er niet wonen : “wij dromen”, “we willen de realiteit niet zien”, “we kennen het land en zijn de mensen niet”, enz… Zij weten het allemaal want ze wonen er, de tijdelijke bezoekers zijn naïef.

  Het stoort me al lang niet meer, maar omdat u er met permissie van de moderatie over mag beginnen, wil ik u toch even tegemoetkomen.

  Het zijn mensen die denk ik vooral met zichzelf in de knoop liggen op relationeel of persoonlijk vlak, en die dat vermengen met het land en zijn bevolking.

  Natuurlijk zijn er (zeer) scherpe kantjes aan het land en de mensen, dat is overal zo, maar Thailand blijft vergeleken met bijna alle andere landen ter wereld, een hemel op aarde!!

  Men ziet echter wat men wilt zien!

  • Jacques zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

 12. Simon zegt op

  De opmerking, “Terwijl ik nu juist een Thailand tref dat me een ander mens maakt, het mens dat ik ergens al was en niet kon vinden”, heeft mij geraakt en ik voel het zelfde tot op mijn botten.

  Sinds 2000, kom ik elk jaar, 2 à 3 maal in Thailand. Maar ik heb nooit goed onder woorden kunnen brengen, wat ik er eigenlijk zoek. Wel was het me reeds opgevallen dat ik veel meer van mijzelf kon genieten dan, zoals ik het in Nederland ervaar.

  Net als Rob, mijd ook ik, zoveel mogelijk de reguliere toeristen en de z.g.n. Wikipedia groepering, onder de expats.

  Ook kan ik stellen dat ik, dat gevoel overal in Thailand heb ervaren. Ondanks mijn, voor de Thai, afwijkend gedrag en opvattingen. Ik ben tenslotte geen Thai en zal dat nooit worden.

  In de ogen van de Thai, zal ik echter geen gezichtsverlies lijden, omdat ik in mijn contacten met de locals, nooit zal verhullen, dat ik uit Nederland kom en dat ik een totaal andere achtergrond heb, die zij niet altijd begrijpen maar toch respecteren.
  Misschien overbodig te melden dat, dat altijd wederzijds is.

  Ik geniet van hen en zij genieten van mij. Misschien is dat het geheim van de smid.
  Sabai, sabai en sanook zijn onontbeerlijke ingrediënten.

 13. Casbe zegt op

  Beste Rob.Je zeikt zelf van onwetendheid. Wat geeft jou het recht om je landgenoten die een klankbord voor hun problemen zoeken zo te bezeiken.
  ,,na een dag acclimatiseren in Bangkok, via een nacht Trat naar Koh Chang,, Een puur toeristeneiland met Thai en bedrijven die hun kost verdienen aan jou batjes , je brengt je tijd door in leegheid op strandjes waar stinkende riolen op uit komen, geef je ogen maar eens goed de kost. Dit is een eilandje en jij zit er op.
  Een jonge backpacker veronderstel ik. Kom eens van dat eiland af en ga naar een van de vele andere stranden er zijn duizenden kilometers waar je pure Thai kunt ontmoeten en dan komen je batjes ook terecht bij pure Thai.
  Thailand inderdaad net iets anders voor iedereen.

 14. janbeute zegt op

  Permanent wonen of een paar weekjes op vakantie in Thailand .
  Geloof me , dan merk je het verschil en weet je waar je over praat .
  Zeker niet alles is negatief hier in Thailand anders was ik hier al lang weggeweest . Maar enkelen die hier komen , denken en leven dat ze terecht zijn gekomen in een soort van droomwereld .
  Maar helaas dat is Thailand niet , de realiteit kan zeer hard zijn .
  En dan wordt jou verhaal op eens heel anders Rob .
  Lees de vele bijna dagelijkse reacties zowel in positieve als negatieve zin , die met hunner ervaring en veelal door schade en schande geleerde bloggers worden geuit .

  Jan Beute .

 15. Rick zegt op

  Geloof me ik heb zeer veel mooie dingen gezien en mee gemaakt in Thailand, maar ben te realistisch om mijn ogen te sluiten voor de minder mooie dingen in Thailand. Zouden de eeuwige azijnzeikers hier ook melding van mogen maken om andere voor eventuele narigheden te behoeden?

  • Pat zegt op

   De eeuwige azijnzeikers mogen dat zeer zeker, alleen hoeft dat niet in bijna elke post ter sprake gebracht te worden.

   Bovendien is het niet prettig om regelmatig als naief en wereldvreemd te worden aanzien als je niet diezelfde verzuringsgraad hebt.

   Ik ben er ondertussen ook al achter gekomen dat wonen in Thailand niet hetzelfde is dan er eens met vakantie gaan, maar er is ook nog een belangrijke tussencategorie (zoals ik bijvoorbeeld) : de mensen die al heel lang en erg vaak naar Thailand gaan en die niet die negatieve ‘minder mooie dingen’ zien en ervaren!

   Mag dat?

   Ben er zeker van dat vele permanent in Thailand wonende Hollanders en Vlamingen, niet zo vaak ook andere landen bezochten.
   Wel, ik heb dat wel gedaan en ik kan u zeggen, en iedereen die (heel) veel reist zal dit beamen : Thailand is niet de hemel op aarde, want die bestaat niet, maar vergeleken met zowat alle andere landen ter wereld is Thailand wel die hemel op aarde.

   Het is goed dat de ‘zogezegd’ kritische Westerse Thailand-bewoner naieve toeristen en gelegenheidsbezoekers wil wakker schudden en hun roze bril wil afnemen, of nog nobeler ze wil waarschuwen, maar iemand die veel reist weet heus wel dat je als toerist al eens belazerd wordt of iets ernstig meemaakt.

   De realiteit is echter, en dat is een beetje de kritiek hier, dat de problemen en minpunten in Thailand, vergeleken met andere delen van de wereld, enorm meevallen.

   Ik blijf erbij dat het gaat om een persoonlijke verzuring…

   • Casbe zegt op

    Beste Pat, uitgaande van jouw twee reacties hier gaat je heel gemakkelijk veralgemenen en een hoop mensen een persoonlijke verzuring toeschrijven, ik denk dat iedere verzuring persoonlijk is, maar de oorzaken verschillend of soms toch gemeenschappelijk. Leest jij en schrijf jij ook op blogs van de vele andere landen die jij bezoek of alleen dit blog? Ik ben ook verzuurd maar dan door Belgische toestanden, die breng je natuurlijk mee.
    Ik meen dat jij SLECHTS als toerist een oordeel kan vellen over een situatie als toerist in een en je beter niet schrijft over scherpe kantjes en verzuring van expats en andere farangs. Ik heb maar 23 landen bezocht ik weet niet of mij dat recht van spreken geeft, gezien jou enorme ervaring. Ik heb ongeveer 1 jaar met een touringfiets, 9000 km en met een Yamaha scooter 4000 km van plaats naar plaats in Thailand rond gereisd en woon nu bijna 1 jaar in Thailand…Ik durf gerust te stellen dat er een wezenlijk verschil is tussen hier wonen en de toerist uithangen.

 16. Eric Fontein zegt op

  Bij mij het zelfde:
  Ben op een enkele na nog nooit door Thai besodemieterd.
  Slechts een maal, door de dochter van de vrouw die mij in Thailand heeft geïntroduceerd. Die hadden hun mond vol van pas op, de Thai: ze zullen je belazeren…
  Ja dat was de dochter van de dame zelf zelf.
  De andere Thai die ik ken en waar ik heel dik mee bevriend ben, die zijn respectvol tot op het bot. Kunnen wij nog wat van leren.
  Behalve die ene persoon blijft Thailand voor mij een (letterlijk) warme deken en ik voel mij er meer thuis dan in Nederland.
  Met pensioen ga ik er wonen bij me schat en ga mee voor de oudere familie zorgen.

 17. Jacques zegt op

  Beste Rob,

  Met alle respect maar ik denk dat er voor u nog wel wat te leren valt.
  Thailand is, net zoals zoveel ander landen, een land met twee gezichten. Er zijn prachtige plaatsen maar ook zeer smerige plaatsen.
  Goed en kwaad vind je overal maar deze site is mede ontwikkeld om ervaringen te delen en niet iedereen heeft een roze bril op. De realiteit bij langdurig verblijf in Thailand is anders dan dat je hier op vakantie bent en ik kan dit vergelijk inmiddels wel maken. Zaken doen met de Thai (een verbouwing bijvoorbeeld) levert bijna altijd gedoe op en alles is altijd duurder dan gepland of het wordt goedkoper afgeleverd.
  Kijk een naar het Thaise nieuws op tv waar de dagelijkse agressie ten toon wordt gespreid.
  Mijn vrouw, zelf Thaise, is mij constant aan het waarschuwen voor de gevaren die hier dagelijks te vinden zijn. Ga niet de strijd aan in het verkeer want je leven is weinig waard en zeer vergankelijk. Ook in het uitgaansleven loeren de gevaren. Zolang je geld hebt heb je vrienden en er zijn er genoeg die hier erg eenzaam verblijven bij gebrek aan geld en een heel ander boek zullen schrijven over Thailand.

  Zo kan ik nog wel even doorgaan maar doe je zelf een lol en wees realistisch en aanschouw het leven zonder een gekleurde bril. Dat doet de situatie hier meer recht aan.

 18. Hans Pronk zegt op

  Beste Rob, bedankt voor je verhaal. Maar dat Hollanders eeuwige zeikerds zijn valt gelukkig wel mee. Hier in Ubon kun je de farangs daar niet van beschuldigen, althans de farangs die ik ken. Maar ik ken er niet zo veel want in een straal van 6 km woont maar 1 farang. Ik woon danook op het platteland en doe dat al 4 jaar terwijl mijn eerste bezoek aan Thailand alweer uit 1976 dateert. Mijn ervaringen met de mensen in mijn omgeving zijn nog steeds buitengewoon positief en daar kan ik genoeg voorbeelden van geven. Op mijn geld zijn ze beslist niet uit en alhoewel ik zeker niet met geld rondstrooi kopen ze soms iets voor mij waarvan ze weten dat ik het lekker vind, brengen ze eten en drank mee als ze bij ons komen eten en krijg ik ook het nodige van wildvreemden aangeboden als ik bijvoorbeeld op de tribune zit voor een lokale voetbalwedstrijd. Kortom, de zaken die hier op deze blog vaak beschreven worden komen mij volstrekt absurd voor. Aan de andere kant kan ik mij voorstellen dat dat ook in Thailand speelt, maar normaal gesproken gelukkig niet bij de gewone Thai.

 19. Ger zegt op

  beste Rob,
  in aanvulling op het advies van Casbe wat betreft je ogen goed de kost te geven: het eiland Koh Chang ligt dicht bij Cambodja. Verbleef er een aantal maanden 2 jaar geleden en constateerde dat er veel mensen uit Cambodja werken. het hotel waar ik verbleef, 4-sterren, had naar ik vernam slechts 2 Thaise mensen in dienst: de manager en een ontbijtmedewerker. Daarnaast zijn vele niet-Thaise mensen werkzaam in de winkels, restaurants. etc. Kortom als toerist heeft u waarschijnlijk weinig contact gehad met de Thaise mensen, maar ja dat kon u niet weten want, zoals de meeste toeristen aldaar, verstaat u de taal die gesproken wordt niet. Daarnaast is me opgevallen dat de beheersing van de Engelse taal van de mensen uit Cambodja welke werkzaam zijn op het eiland aanzienlijk beter is dan van de Thaise mensen aldaar, dus lijkt me dat u weinig gesproken contact heeft gehad met de Thaise bevolking op Koh Chang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website