Lezersinzending: Wakker worden…

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags:
17 februari 2019

Ik schrijf graag over herinneringen van lang geleden… o.a. over Varsseveld, maar deze keer ook over Thailand. Mijn eerste bezoek aan Thailand dateert alweer van bijna 20 jaar geleden. De streek waar wij komen is de Isaan..ik noem het de Achterhoek van Thailand.

Het herinnert mij ook aan de tijd dat ik als kleine jongen in ons mooie Achterhoek mocht vertoeven. Het gemoedelijke…ons kent ons.. vertrouwd gevoel. Op dit moment voelt het als lente in Nederland..maar, in Thailand is het winter…gisterenavond was het nog + 33 graden.
Deze morgen was ik voor de zoveelste keer weer eens vroeg wakker…met een lichte verkoudheid zit ik aan tafel te schrijven, met de tuindeuren open kijk ik naar buiten en zie voor in onze tuin een bananenboom in aanwas, en tegenover ons huis bij de buren hangen her en der grote trossen bananen…

Ik hoor de vogels buiten die te keer gaan..een “hels” lawaai..en dat voor een “gewone” huismus…waarbij ik mij afvroeg, zijn deze uit Europa gekomen om ook te overwinteren?
En..piepen en fluiten zij ook anders nu ze in het buitenland zijn? Of, gebruiken dieren geen andere communicatie geluiden zoals wij dat kennen in diverse talen?

Hoe dan ook…om 5.30 uur is er al heel wat bedrijvigheid op straat..de meeste mannen gaan naar hun werk,..de vrouwen blijven thuis, en zorgen dat kinderen naar school gaan met hun bakje kleefrijst en groente,..ook een beetje (rest) eten gaan naar de Monniken die hier dagelijks om dezelfde tijd vroeg in de morgen blootsvoets voorbij komen wandelen om voor hun dagelijkse kostje eten & drinken te zorgen.

Even terugkomen op die huismus…ja dan moet je ook zorgen voor een nestje..als je tenminste voor nakomelingen wilt zorgen…en ja! waar maak je zoiets dan? Als je hier misschien wel “wereldvreemd” bent in Thailand..gewoon, in de stroommast!…door de wirwar aan kabels valt het misschien niet eens op!…wel weer jammer dat dit precies naast de grote toren met een geluidsinstallatie staat..die hier in het dorp dienst doet voor het verkondigen van het laatste nieuws…ik ken het nog wel uit mijn eigen dorp Varsseveld..waar dorpsomroeper Jansen met de fiets door de straten ging voor het laatste nieuws…nieuws, wat eigenlijk van alles kon zijn, van sterfgeval, tot aan de aanbieding van de plaatselijke slager….zo ook hier..!

Maar, hier gebeurd het dan s’morgens vroeg om een uur 5 of 6 uur…mijn eerste herinnering aan dat herrie ding is bijna 20 jaar geleden…ik schrok enorm, wist niet wat ik hoorde..was in 1 klap wakker..en zat rechtop in bed… dacht dat er iemand naast mij stond, en met 150 db in mijn oor aan het schreeuwen was, Pffff daarvan wordt je pas echt wakker, mocht je problemen hebben met wakker worden.
Ik heb zoveel herinneringen…soms denk ik…zal ik daar eens een tijdje over gaan schrijven.
Oja…kinderen gaan naar school..de meesten 3,5 km verderop..of 17 km verderop in de grote stad..ze gaan met de fiets, of met de gele schoolbus voor de allerkleinsten..of met de pick-up met zitplaatsen voor 12 personen..die dan even vol wordt gepropt met 40 personen..en veel gaan met de scooter/bromfiets…eh het zijn allemaal motors met 125-150 cc …met een tempo van 40-120 km razen ze soms met 2, 3 of 4 personen op deze scooters. Allen zonder helm..m.u.v. van de bestuurder..die is verplicht een helm te dragen…binnen eigen gemeente draagt bijna niemand een helm…ga je verder weg dan moet dit wel…..

Eh…het moraal van dit laatste item…geen ouder die er maar aan denkt om hun kroost zelf naar school te brengen. Het zal tegenwoordig wel niet meer veilig zijn in Nederland…maar, ook wij als blagen liepen alleen naar school..als 5 jarige liep je een kleine 2 km naar de kleuterschool.

Ingezonden door Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Lezersinzending: Wakker worden…”

  1. ser kokke zegt op

    Ja, Hans, zo gaat het hier ook en ik denk op zoveel plaatsen meer in Thailand. Verdrietig, maar niet te veranderen. Ik probeer er mee te leven………………en dat lukt wonderwel!

  2. Thailander zegt op

    Leuk verhaal, kom zelf uit Lichtenvoorde.
    Ben nog veel te jong om in Thailand te wonen, maar de 8e trip staat alweer gepland en dit keer naar Changwat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website