Als tijdelijke maatregel volgt Thailand de internationale trend om besmettingen uit het buitenland zo veel als mogelijk te weren. Je zou bijna hoera roepen voor een regering die, in tegenstelling tot andere landen, krachtdadig en consequent opgetreden heeft in het beschermen van haar bevolking tegen mogelijke besmettingen van het Covid-19 virus.

Het feit dat er zo weinig besmettingen zijn, heeft beslist ook nog andere oorzaken, maar dat zou ons te ver leiden. Dat de regeerders in het beschermen van hun inwoners daarbij ook vaak overreagen, kunnen we zelfs nog met de mantel der liefde bedekken. Dit alles zolang het maar tijdelijk is en duurt tot er een werkzaam vaccin op de markt is. De hoerastemming wordt al wat minder wanneer de pandemie aangegrepen zou worden om ook in de toekomst het land verder te isoleren. Er circuleren in dat verband reeds plannen om de toeristenstromen en het verblijf van vreemdelingen in Thailand in nieuwe en striktere banen te leiden. De natte droom van een elite met weinig kennis van en interesse voor de behoeftes van een belangrijk deel van haar bevolking.

Wanneer miljoenen mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van het toerisme kan je deze tak van de economie niet zomaar op stel en sprong van richting laten veranderen of zelfs simpelweg supprimeren. Dit zou een collectieve verarming veroorzaken en veel sociale onrust teweegbrengen onder de miljoenen werklozen. Wat je echter wel zou mogen verwachten van voorgenoemde elite is enige kennis van economische wetmatigheden. Zeker voor een land dat voor meer dan 20 procent van haar BNP afhankelijk is van het toerisme. De gedachte dat een kleine groep rijke toeristen het verlies aan inkomsten kan compenseren, is eens te meer het bewijs dat enkel de belangen van enkele grote concerns verdedigd worden. Zelfs het stimuleren van het binnenlandse toerisme is maar een druppel op de hete plaat. De vele kleine ondernemers, zelfstandigen en ongeschoolde arbeiders die leven van het massatoerisme vallen uit de boot.

Naast het inperken van het toerisme is het in Thailand nog steeds moeilijk om als buitenlander toegang te krijgen tot de interne markt. Niet alleen de hoge invoerrechten maar tevens de vele restricties die het niet gemakkelijk maken om als buitenlander een zaak op te starten of om te werken, zetten een rem op de buitenlandse investeringen of import van kennis. Het heeft volgens sommigen misschien ook zijn voordelen. Thailand is voor de Thais en wordt niet uitverkocht aan het buitenland. Wat een Thai kan doen of maken, hoef je niet door een buitenlander te laten doen. Er is echter ook een maar. De wereldeconomie is de dag van vandaag zodanig met elkaar verweven dat protectionisme en isolement meer en meer negatieve gevolgen hebben voor de welvaart. En dus zeker ook voor Thailand dat voor zijn welvaart in belangrijke mate afhankelijk geworden is van het buitenland via export en toerisme. Daardoor werd de binnenlandse markt minder interessant gevonden. Hierbij beschouwen we de inkomsten uit het buitenlandse toerisme dus eveneens als export en niet als binnenlandse bestedingen. Er is dus langzaamaan een spanningsveld gegroeid tussen de afhankelijkheid van het geld uit het buitenland en het willen afhouden van de boot van de buitenlandse beïnvloeding op economisch en maatschappelijk vlak.

Voedselpakketten (Amonsak / Shutterstock.com)

Het is Thailand jarenlang voor de wind gegaan. Het toerisme boomde, de economie en de export deden het uitstekend. De Baht was plots de sterkste Aziatische munt tot de Coronacrisis dat spanningsveld open en bloot gelegd heeft. En wat nu? Hopen de machthebbers dat alles binnen aanvaardbare tijden en zonder al te veel sociale onrust weer wordt als vroeger? Of willen ze minder afhankelijk worden van het toerisme en de export? Willen ze het geld van de ‘vuile buitenlanders’ verder links laten liggen? Bij de laatste opties vrees ik dat er zich drastische hervormingen opdringen in Thailand. Het creëren van een grote interne markt vereist immers kapitaalkrachtige consumenten. En niet alleen een paar procent van de bevolking. De welvaart zal bijgevolg moeten herverdeeld worden onder een veel grotere groep inwoners. De lonen en zeker de minimumlonen zullen moeten stijgen, een sociaal vangnet zal moeten gevormd worden om de arbeiders en de ondernemers die afhankelijk waren van het massatoerisme op te vangen. Extra banen in diverse sectoren naast het toerisme zullen tevens moeten gecreëerd worden. Het zij via overheidsinvesteringen of via een rits maatregelen die het ondernemen aantrekkelijk maken. Dit houdt ook in dat buitenlandse investeerders gemakkelijker toegang zouden moeten krijgen op de rigide Thaise markt.

De rijke elite en in hun kielzog de machthebbers van vandaag, zullen moeten bereid gevonden worden om het geweer van schouder te veranderen en de maatschappij en de economie drastisch te hervormen. Het is misschien wel hopen op een mirakel. Bij de laatste verkiezingen werd de enige oppositiepartij van tel, met meer dan zes miljoen stemmen en een programma voor hervorming, koudweg buiten de wet gesteld. Het zou me verbazen dat het nu wel mogelijk is. Veeleer zal alles bij het oude blijven. De elite zal nooit zonder dwang overstag gaan. De arbeiders en de boeren zullen wat morren maar in de beste Boeddhistische traditie gelaten hun lot aanvaarden en bidden voor betere tijden. De studenten zullen protesteren maar zullen niet gehoord worden. Daar kunnen nieuwe wetten op de openbare orde of zelfs een verlenging van de noodtoestand soelaas bieden. Hong Kong en China zijn goede buren en nog betere leermeesters op dat vlak.

En ondertussen hebben de machthebbers er alle baat bij dat de angst verder regeert. Niets beter voor de interne rust dan een externe vijand. Hoe lang ze dit nog kunnen blijven volhouden, is moeilijk te voorspellen. De veerkracht van een bevolking in moeilijke tijden kan heel groot zijn. Tot de veer breekt natuurlijk. Of om te eindigen met een positieve noot, tot het virus verdwenen is en we weer, zonder onderscheid, met zijn allen naar Thailand kunnen. Het land dat ooit tijdelijk in isolement ging.

Ingezonden door Peter

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersinzending: Thailand, het land van het eeuwige isolement?”

 1. Geert zegt op

  Ja inderdaad, Thailand staat voor enorme uitdagingen, maar de rest van de wereld uiteraard ook.
  Thailand zal het extra moeilijk hebben door de lange ‘lock down’, de Thai beginnen van zich te laten horen dmv straat protesten de voorbije week in Bangkok en ook in Chiang Mai.
  Het ’emergency decree’ is ondertussen ook weer verlengt tot 31 augustus.
  Daar bovenop komt nog dat Thailand op de lijst komt te staan van CURRENCY MANIPULATOR.

  Bron : https://www.bangkokpost.com/business/1955687/thailand-taiwan-risk-entering-us-watchlist-for-currency-manipulation-ubs

  Gegroet,

 2. Josef zegt op

  Moderator: Niet op de man spelen. Hij gaat om de boodschap niet om de persoon.

 3. Rob V. zegt op

  Ik kan me in veel vinden maar struikelde toch over dit citaat: “De elite zal nooit zonder dwang overstag gaan. De arbeiders en de boeren zullen wat morren maar in de beste Boeddhistische traditie gelaten hun lot aanvaarden en bidden voor betere tijden. ”

  Dat de elite intimidatie en geweld tot de dood aan toe niet schuwen is helaas een triest feit. Dat het plebs hun aanvaard? Nee. Er zijn allerlei voorbeelden van protesten tegen lokale invloedrijke personen, het gezag in Bangkok etc.. Van protesten begin 20ste eeuw, de woelige periode in aanloop naar 1932, de protesten in 1973, 1976, 1992, de Assembly of the Poor in de jaren 90, de diverse malen in deze eeuw. De burgers komen op voor hun leven als mensen van boven hen te ver onderdrukken en uitknijpen. Het is ook geen Boeddhistische waarde om ‘je lot te accepteren en ondergaan’. Dat is iets wat de hoge lui proberen het plebs wijs te maken. In het boeddhisme is het juist de bedoeling jezelf te verbeteren, dan verkrijg je meer karma en dan zul je in een volgend leven herboren worden onder verbeterde omstandigheden.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Rob v

   Dat heet inspelen op bijgeloof.
   Van karma kun je niet eten wel ‘aanzien’ krijgen als je maar geld hebt;)
   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 4. Eric zegt op

  Het is verwonderlijk dat de thais nog niet op straat zijn gekomen zoals 10 j geleden. Velen hun welvaart heeft een serieuse deuk gekregen en velen hebben niet veel meer te verliezen. Door de emergency decree vast te houden worden grootschalige protesten tegen gehouden. Velen denken reeds terug aan de betere tijden onder thaksin. De militairen hebben nu een maatpak aan maar blijven militairen en hebben geen idee hoe de economie te laten draaien. Intussen zitten vele buitenkanders met belangen in Thailand in en binnen Thailand gegijzeld

 5. luc zegt op

  Zelfs als Thailand zijn grenzen opengooit kan je er niet om heen dat mensen niet wensen te reizen in deze coronatijden. Gisteren op Nieuwsuur een reportage gezien over oa Lloret de Mar. Lege stranden met voornamelijk nog mensen die geboekt hadden voor de coronacrisis uitbrak en die niet konden annuleren en dan toch maar vertrokken. Jonge mensen die zeiden dat er geen reet te beleven viel aangezien alle disco’s gesloten waren alsook de meeste café’s en hotels. In Mallorca zijn de meeste zaken ook gesloten waardoor de weinige geopende zaken overrompeld worden … waardoor die op last van de poltie gedwongen gesloten worden. Hoe je het ook draait of keert, in deze tijden heeft toerisme geen kans op overleven. Grenzen sluiten is in die context geen slecht idee.

  • polle zegt op

   Luc,
   Ik ben niet helemaal overtuigd dat de mensen niet willen reizen. Mijn vrouw en ik zijn vorig weekend naar Wenen in Oostenrijk geweest en het vliegtuig was voor 90% vol. Ook in de hotels was er behoorlijk veel volk alsook in de restaurants. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer Thailand zijn grenzen opengooit heel wat belangstelling zal zijn om terug te keren naar het land van glimlach. Ik zelf zit alleszins ongeduldig te wachten op het open van de grenzen om dit prachtige land en zijn mensen terug op te zoeken.

  • Heere Smit zegt op

   Het beeld van Spanje is vertekend. (Lloret de Mar wil ik ook nog niet dood gevonden worden)
   Ik woon vlakbij Altea en Benidorm en in mijn dorp heb je de bekende watervallen. Overal goed bezocht Maar gelukkig niet meer dat massa-toerisme want dat is voorlopig over en uit!
   Maar ook hier strengere maatregelen ,m.n. de verplichte mondkapjes.
   En ik zie nu de opkomst van het rurale toerisme, want het binnenland van Spanje is ongelofelijk mooi en zee gevarieerd..

   Ik was drie maanden in Thailand en net voor de lockdown weer terug en heb veel contacten opgebouwd Maar wat ik toch merk is “berusting”..
   Het woord “berusting” is ook niet het juiste woord.. eerder acceptatie..Neem het leven zoals het is en take the time
   Leven en laten leven…
   Voor veel jonge vrouwen is de toekomst uitzichtloos en zelfdoding is dan helaas een tragische oplossing
   Maar hoe vriendelijk zijn de mensen en wat zijn ze gastvrij!
   Ik wandelde in een kleine plaatst aan de Moon River dagelijks door een straatje met een paar grote huizen maar ook kleine primitieve woningen waar mensen gehurkt op een vuurtje hun eten aan het koken waren.
   Altijd vriendelijk groeten en zelfs bood een man (gehurkt bij zijn vuurtje) mij wat rijst aan.
   Maar ook de veerkracht van de mensen deed me goed. Een vrouw in de noordelijke isaan moest stoppen met verkoop op de markt van haar eten . Maar ze stuurde foto’s van mondkapjes die ze maakte van de oude schoolkleding van haar dochter..
   Ik denk dat de mensen het zo druk hebben met overleven dat ze geen tijd hebben om te protesteren.
   En wat betreft het Boedhisme: Het hoort bij het land de traditie en de cultuur..
   Veel over te zeggen maar het is ander onderwerp.
   Wat mij betreft is een van de meest positieve zaken van Corona dat de mensen zijn gaan nadenken over wat ze nu echt willen.
   Maakt het hun gelukkiger om massaal aan het strand te gaan liggen bakken?
   Ik kwam twee soorte falang tegen
   De eerste groep is dat vat het streotype.. Bierdrinkende (vooral Engelsen) op jacht naar genot en totale gebrek aan interess voor de cultuur.
   Maar de andere groep ; dat waren open en nieuwsgierige mensen .. Met respect voor de tradities en waarden… Ik trof ze in de tempels , of gewoon ergens in de stad . Ik kwam ze tegen op de fiets..Ja ook een Engelsman met bepakking op de fiets door de Isaan.
   Laar deze mensen alsjeblieft komen en gun hen een kijkje in de rijke cultuur
   En tenslotte: De Engelsman , De Nederlander en De Thai..ze bestaan niet …
   Het zijn allemaal individuen die verbonden zijn door gemeenschappelijke waarden ,normen verwachtinge en doeleinden..
   En de Thaise cuntuur is die verbondeheid nog sterk en vitaal
   Kunnen wij wat van leren!

   t die maar komen ..

  • john zegt op

   Disco’s en cafe’s gesloten . Reizen is iets anders dan discos en cafe’s in andere landen bezoeken!
   beetje kort door de bocht.

 6. SALEE zegt op

  Erg goede stuk en heel helder geschreven.

 7. leppak zegt op

  Goed stuk van Peter die benadrukt dat de Thaise beperkende maatregelen voor toerisme ook een ander doel dienen ingegeven door de zittende elite=machthebbers. Helemaal consistent zijn de maatregelen niet waardoor goedkope buitenlandse arbeidskrachten nodig voor projecten in woning- en wegenbouw sluipenderwijs zijn uitgezonderd van de maatregelen. Dit illustreert de dubbele moraal van de zittende macht.
  Lijdzaam toezien van de bevolking geloof ik niet in; de protesten borrelen als een ondergrondse vulkaan, de gaten in de streng geregisseerde media worden steeds groter.
  Thailand staat aan de vooravond van grote veranderingen!

  • edo zegt op

   de geschiedenis heeft geleerd dat na vele werkloosheid , slechtere economie sociale onrust onstaat
   met andere woorden revolutie

 8. theoweert zegt op

  Ik weet het betreft geen Thailand maar er zijn nog veel meer andere landen, die nog steeds op slot zitten. Ook daar is men afhankelijk grotendeels van toerisme, maar ondanks dat nemen ze dit voor lief.

  De regering wordt daar zelf om op handen gedragen en natuurlijk heeft de geïsoleerde ligging grote voordelen om het virus buiten de deur te houden. Ik zit zelf vanaf 26 februari in Nieuw-Zeeland en op 21 maart kon ik niet meer naar huis in Thailand reizen.

  Ik zit met spanning te wachten dat de grenzen weer open gaan, maar momenteel is er vanuit Nieuw-Zeeland ook geen Internationaal vliegverkeer mogelijk. Ook Australië zit nog steeds op slot zoals vele andere landen.

  Toch zit er bij de Thaise bevolking ook de schrik van een besmetting in, anders was men niet massaal weg gebleven uit de winkelcentra en stranden. Nadat er een Egyptische militair was ontdekt met Covid-19.

 9. peter jongmans zegt op

  Mooie analyse! Het interpreteren van de beweegredenen van de Thaise machthebbers is een uitdaging op zich, die vele ambassades en internationale instellingen telkens weer voor vragen stelt. Onder Koning Bhumipol was er nog sprake van enige stabiliteit, maar die factor is weggevallen. Door wie of wat het vacuum zal worden ingevuld is inderdaad de vraag: de financiele elites of de generaals? In beide gevallen zal er niet al te veel aandacht aan de wereld buiten Thailand worden gegeven, en al helemaal niet aan de noden van de bevolking, althans buiten Bangkok. Totdat een bankroet dreigt, de Baht onderuit gaat, het land niets meer kan lenen op de internationale kapitaalmarkten, en dan mogen IMF en World Bank weer langskomen….. De COVID situatie speelt de huidige machthebbers in de kaart, ik verwacht niet dat Thailand komende jaren een aantrekkelijke propositie zal worden voor buitenlandse investeerders, in ieder geval niet die van buiten de ASEAN. Of het nog een prettig land zal blijven om te wonen (als westerling) is ook zeer de vraag: de regels maken het er niet makkelijker op. De omringende landen (met name Maleisie, Vietnam en upcoming Myanmar) hebben hun toeristische produkten inmiddels ook verder ontwikkeld en kunnen de concurrentie met Thailand prima aan. Alles is veranderlijk, zegt de Buddha…..

 10. Jan Ponsteen zegt op

  Ik vind dit een juiste omschrijving van wat er gaande is in Thailand en heb er weinig aan toe te voegen, we wachten af waar het heen zal gaan ,maar het is waar ,vroeg of laat barst de kruik, ik denk laat maar het gaat gebeuren. Ik woon en de Thaise mensen zijn aan het morren rond om mij heen.

 11. Johnny BG zegt op

  Mooi en uitgebreid opiniestuk waar je het wel of niet mee eens kan zijn of iets ertussen natuurlijk.

  Betreffende Bangkok zal ik niet de enige zijn die hoopt dat de studenten de opbouw na de stillegging niet gaan saboteren. Zelf nog nooit iets in de samenleving betekent dus een mooi moment om je op de kaart te zetten. Je bent jong en je wilt wat, maar is er door hen ooit over nagedacht dat er duizende bedrijven zijn geweest die alles op alles hebben gezet om hun personeel aan boord te houden en waarbij werknemers ook vanwege de uitzonderlijke situatie ook sommige rechten zelf hebben afgestaan met de gedachte dat ze sterker uit deze strijd komen?
  Wapens maken het verschil en zelfs als die in Thailand worden gebruikt dan volgt er een standje vanuit het buitenland en na een jaar of wat wordt de vrede weer gesloten.
  Thailand is net als een systeembank die geopolitiek niet mag omvallen en dat weet men maar al te goed.
  Kiezen ze alleen voor China wat vanwege de etnische afkomst niet eens raar is dan worden veel Westerse landen toch wel zenuwachtig en ook dat is een spelletje wat gespeeld moet worden. Arrogantie wordt niet altijd afgestraft dankzij de politiek.
  Los van dit alles is er met alle genoemde restricties een gewoon leven voor mensen die zich niet aan de politieke soap arena storen.
  De soep (het nieuws) is niet altijd zo heet als deze opgediend wordt.

 12. leo bossink zegt op

  Ik vind het heel verstandig dat Thailand zijn grenzen voorlopig gesloten houdt voor massa-toerisme.
  We zien in de wereld wat er gebeurd als je het vrije verkeer weer volledig toelaat.
  Natuurlijk spelen er altijd bij de Thaise regering andere zaken mee, zoals bij iedere regering.
  En natuurlijk beschermen de militairen hun eigen positie en die van de grootgeld verdieners en de royalisten.

  Maar ik denk ook dat zelfs deze door militairen gerunde regering ook liever ziet dat alle Thai weer aan het werk kunnen. Dat Thailand economisch gezien weer gezonder wordt. Maar zij kiezen er terecht voor het land niet bloot te stellen aan een alles vernietigende covid19.

  • Mike zegt op

   “een alles vernietigende covid19.”

   Iets te veel media tot u genomen misschien ? Zijn er tientallen miljoenen doden te betreuren of is het aantal doden wereldwijd ongeveer evenveel als een stevige griep golf, o ja dat laatste.

   Covid is geen grapje, maar ook zeker geen ramp, tis gewoon een virus zoals we er al zoveel hebben gehad. Waar de wereldwijde hysterie vandaan komt en ook die van jou zoals blijkt, is mij een raadsel.

   In thailand vallen DAGELIJKS net zoveel doden in het verkeer als alle slachtoffers van het virus(je) bij elkaar. Wake up

   • Stan zegt op

    “O ja dat laatste”? Er vallen 650.000 griepdoden per jaar, zonder lockdowns. Nu zijn er al 600.000 coronadoden in 7 maanden, met lockdowns.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website