Cat Box / Shutterstock.com

Als eerste wil ik opmerken dat er net zo goed iets had kunnen staan in de trant van “Thailand en andere Aziatische landen…“ of “Aziatische landen en …“. Maar dit is eenmaal een Thailandblog en de onderstaande voorbeelden zijn vanuit Thailand.

 

Twee recente voorbeelden; ik had deze week via LINE-contact met een voormalige vriendin en zij stuurde mij een groepsfoto. Zij is lerares Engels en voor het sluiten van de school besloten ze kennelijk om toch maar eens nog een groepsfoto te maken. Een 20-tal 15-16 en 17-jarige met mondkapjes op, lekker dicht op elkaar. Want anders kan niet iedereen op de foto natuurlijk. Is dit onschuldig? Hebben deze leerlingen enig idee wat de juiste maatregelen zijn om het virus onder controle te houden? Zijn ze überhaupt onderwezen van wat wel goede maatregelen zijn zoals veel handen wassen en afstand houden?

Ik denk het niet als ik die foto zo bekijk! Ik ken de lerares persoonlijk. Ze is een slimme dame, spreekt veel beter Engels dan de doorsnee lerares Engels in Thailand en is zeer begaan met goed onderwijs voor haar leerlingen. Is buiten school eigenlijk 7 dagen per week bezig met haar leerlingen. O.a. door onbezoldigde privélessen aan huis. Dus verantwoordelijkheid gevoel heeft ze wel!

Een ander voorbeeld. Sinds enkele weken ben ik via een datingsite in contact gekomen met een Thaise dame. We chatten regelmatig via LINE. Ze heeft een universitaire opleiding, heeft een redelijke rang bij de Royal Thai Police en heeft als werklocatie, Suvarnabhumi airport. O.a. stempelt ze dus onze paspoorten af. Dom kan ze dus niet zijn.

We hebben de afgelopen 2 -3 weken over van alles gechat en ook meerdere malen over Corona, de situatie op het vliegveld en mondkapjes en ons beider. Toen ik haar vertelde dat wij hier in Europa (ik ben Nederlander maar woon in Duitsland) geen mondkapjes dragen, op een enkele Aziatische student na, begreep ze dat niet. Een tweetal weken terug, toen een reis en vakantie naar Thailand nog anders lag dan nu, gaf ik te kennen dat ik haar best graag spoedig zou willen bezoeken. Maar dat kon ik wel vergeten als ik niet van plan was om een mondkapje te dragen schreef ze stellig. “No meeting with me when you don’t want to use a mask “. Nu ja dat is het ergste niet op dit moment.

Nu schreef ze vanmorgen, Europese tijd, het volgende; ik ben vandaag – zondag 22 maart – nog naar een bruiloft gegaan van een goede vriendin. Omdat ik uit de media al vernomen had dat er eigenlijk een complete lockdown voor Bangkok ingegaan is vanaf 22 maart maakte ik daar dus voorzichtig wat opmerkingen over. Ik zal uit privacy-overwegingen de gehele conversatie hier maar niet publiceren maar tenenkrommend waren de reacties van haar. Een kleine greep. Het is een goede vriendin van haar, het heeft geld gekost, thuis zitten is boring, de temperatuur werd van iedereen gemeten, we gebruikte mondmaskers en vooral zouden er volgens haar gisteren nog velen mensen naar discotheken gegaan zijn en dat zonder mondmaskers. In mijn vertaling. Zo die waren echt slecht bezig! Wij niet. We hadden geen andere keuze want er waren al een hoop kosten gemaakt door mijn goed vriendin. Maar bovenal we hadden allemaal mondkapjes op ook bij het omhelzen. Dus zo slecht waren we niet bezig.

Om af te sluiten. Ik durf rustig te stellen dat het overgrote deel van de dragers van mondkapjes op “straat “geen idee heeft wat de in en outs zijn van het juiste gebruik van mondmaskers. Voor wie nu gelijk op wil merken dat ik dat misschien ook niet weet. Hier wat er letterlijk op de site van WHO staat:

When to use a mask

 • If you are healthy, you only need to wear a mask if you are taking care of a person with suspected 2019-nCoV infection.
 • Wear a mask if you are coughing or sneezing.
 • Masks are effective only when used in combination with frequent hand-cleaning with alcohol-based hand rub or soap and water.
 • If you wear a mask, then you must know how to use it and dispose of it properly.

Tevens kom ik in Nederland of Duitsland in de aanwijzingen van de lokale en nationale autoriteiten niets tegen waar gevraagd wordt om mondkapjes te dragen. Dat is toch belangrijkste wat we moeten doen op dit moment. Aanwijzingen van de lokale en Nationale autoriteiten opvolgen.

De WHO schrijft daarover het volgende op hun website;

Stay informed and follow advice given by your healthcare provider

Stay informed on the latest developments about COVID-19. Follow advice given by your healthcare provider, your national and local public health authority or your employer on how to protect yourself and others from COVID-19.

Why? National and local authorities will have the most up to date information on whether COVID-19 is spreading in your area. They are best placed to advise on what people in your area should be doing to protect themselves.

Hoe zien die aanwijzingen er in Thailand uit? Wat is dat toch dat met die mondkapjes? Naast de paar vraagjes die ik hier de wereld in slinger is het natuurlijk ook een zeer kritische vingerwijzing naar al die mensen die menen dat het dragen van mondkapjes de oplossing is ter bestrijding van het Coronavirus.  Of op zijn minst menen dat ze daarmee goed bezig zijn op dit moment.

Geachte lezers hier. Hoe zien jullie dit?

Ingezonden door Sjeng

30 reacties op “Lezersinzending: Thailand en mondkapjes ter bescherming tegen het Coronavirus”

 1. Mark zegt op

  De desinformatie die hier in Thailand verspreid werd, en nog steeds wordt, over het oordeelkundig gebruik van mondmaskers is hallucinant, zelf crimineel.

  De bevoegde vakminister zette hierin de toon.

  Dit resulteert in een accuut gebrek aan mondmaskers voor mensen die het écht nodig hebben, inzonderheid dokters, medisch personeel en mensen die een besmetting opliepen. Ik ga ervan uit dat de meesten handelen uit onwetendheid en indoctrinatie.

  Welk belang hebben zij die welbewust deze desinformatie rond mondmaskers gelanceerd hebben? Kwatongen beweren dat ook dit big business gedreven is. Uiteraard is dat kwaadsprekerij om de zelfverlaarde “goede mensen” te schaden.

  Ondertussen tierten er levendige handeltjes in mondmaskers, ook via internet, uiteraard tegen woekerprijzen. Kassa, kassa het meest aan de top van de pyramide. TiT

  • theoS zegt op

   Paar weken geleden vroeg ik mijn vrouw om wat mondmaskers te kopen. Zij vond nog 1 medicijn shop die er nog 1 had van het merk 3M. Baht 140- was de prijs voor 1 masker. Oplichters zijn het. Voor die prijs laat ik het inlijsten en hang aan de muur.

 2. chris zegt op

  In mijn faculteit hadden we vorige week nog examens. Orders van de president van de univerisiteit: tijdens examens moeten alle studenten en de leraren mondmaskers dragen en tevoren hun handen schoonmaken.
  Als goede en domme kuddedieren doen we dat dus.
  Dat de studenten voordat ze in het exmanlokaal komen (onderweg en in het gebouw) geen masker dragen en na het examen het masker onmiddlllijk afdoen en met zijn tienen bij elkaar staan om het examen te bespreken heeft blijkbaar geen enkele invloed op het mogelijk overdragen van het virus. Aldus de president.
  Wel wordt overigens een foto gemaakt van de makke schapen met een masker op.
  Het is echt om te huilen, dit niveau van leiderschap.

 3. ruud zegt op

  Ik denk dat de hele wereld – of in ieder geval de overheden van de hele wereld – in paniek is.
  Paniek die de overheden willen overdragen op de bevolking.

  Ik zat gisteren nog gezellig met een paar Thai te babbelen.
  Iedereen zonder mondkapje, dicht bij elkaar en gezamelijk eten van schalen met voedsel zonder dat het voedsel op een eigen bord werd geschept.
  Nu was het eten mijn smaak niet, dus ik heb niet meegegeten.
  Los daarvan eet ik persoonlijk liever voedsel waar niet de lepel met het speeksel van een ander in heeft gezeten.

  Op die manier eten, is nog steeds de normale gang van zaken in Thailand en die is blijkbaar niet aangepast.
  Als het virus zo gevaarlijk en besmettelijk was als gesuggereerd, zou er ondertussen een massale sterfte onder de bevolking zijn uitgebroken.

  Ja er gaan mensen dood aan het virus, net als aan vele andere ziektes, maar zo te zien niet bij benadering de aantallen die wereldwijd worden gevreesd.

  • Hans Struijlaart zegt op

   Dit virus is bijzonderlijk besmettelijk. Mogelijk heb je het laatste nieuws niet gelezen. Die massale sterfte is nu al aan de gang in Europa. Elke dag overlijden er een paar duizend in Europa alleen al.Thailand zit nu in de beginfase van Europa, maar zal zeer snel naar een fase gaan zoals we nu in Italië en Spanje meemaken. Dit virus is des te gevaarlijker omdat het 3 dagen buiten het lichaam kan overleven op harde oppervlakken. Dus ook op deurkrukken, bureaus etc. Aantal vastgestelde besmettingen wereldwijd 223000 Vermenigvuldig dat met 3, want er lopen heel veel mensen rond die besmet zijn, maar waarbij het niet is vastgesteld. Aantal doden wereldwijd nu 14.700 en het eind is nog lang niet in zicht. In vergelijking met Sars in 2003 slechts 774 doden. Jij zit nog een beetje in de ontkenningsfase heb ik het idee. Ach. Het valt allemaal wel mee, nee dat valt niet allemaal wel mee. Ga jij maar lekker met de Thai eten op hun manier voor een snellere verspreiding van het virus. Ach het valt allemaal wel mee.

   • ruud zegt op

    De insteek van mijn reactie is niet om te ontkennen dat er een dodelijke ziekte rondwaart, maar ik geef toe, dat ik tot op dit moment nog niets heb gehoord over een Coronadode van de mensen in het dorp, ook niet van familie in Bangkok en in andere grote steden.
    Iets dat ik beslist gehoord zou hebben, want de tom-tom in het dorp werkt uitstekend en verspreidt alle nieuws razendsnel.

    Maar stel, dat bij de laatste flinke griepepidemie alle overheden ter wereld de laatste stand van sterfgevallen aan de griep hadden gepubliceerd net als nu bij het Coronavirus.
    Als de kranten dagelijks grote koppen hadden gehad met de aantallen sterfgevallen – let wel, kranten verdienen eraan de ellende zo nieuwswaardig mogelijk te houden – zou er dan niet heel anders die griepepidemie zijn aangekeken, dan het geval is geweest?
    Ik weet niet, wanneer de laatste grote griepepidemie is geweest, maar ik zou het beslist hebben geweten, als die epidemie net zo zou zijn behandeld, als het Coronavirus.

   • ruud zegt op

    Ik las vandaag in de Volkskrant een artikel, dat wel zo ongeveer mijn standpunt weergeeft.

    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/houd-het-hoofd-koel-en-plaats-ziekte-en-dood-in-perspectief~bd183a83/

 4. Erik zegt op

  Ik ben hier net een kleine week in een afgelegen dorp en zit 14 dagen in zelfquarantaine. Mijn indruk is dat het virus best wel serieus genomen wordt. Men houdt naast het dragen van mondkapjes ook afstand en reinigt regelmatig de handen. Als ik dan hoor wat er nu allemaal nog in Nederland gebeurt is het hier niet veel slechter. Per miljoen inwoners zijn er hier minde besmettingen dan in Nederland doden dus wie zijn wij om te oordelen. Cijfers kloppen misschien niet helemaal maar een factor 36 verschil ten nadele van het ontwikkelde Nederland is wel veel.

 5. Hans zegt op

  Eigenlijk is het een beetje naar de bekende weg wijzen. Over mondkapjes is al veel gezegd. Het werkt niet, omdat ze of vochtdoorlatend zijn of boven- onder- of aan de zijkanten niet of onjuist afsluiten. Verder raakt de binnenkant vol met uitgeademde bacteriën en met de virus als je die in je draagt. Je komt r met je handen aan, enzovoorts. In Thailand weet men niet beter, men is vanwege de luchtverontreiniging toch al gewend zo’n ding te dragen. Maar de Thaise autoriteit zegt dat het dragen helpt tegen verdere verspreiding en besmetting, en het belangrijkste: iedereen doet het! En wie durft in Thailand kritische opmerkingen te maken? Zelfs in Thailand wonende farang schuiven aan, immers uit respect, of omdat ze er te gast zijn, dat zeggen ze maar ik denk gewoon uit angst om de Thaise reactie.
  Laat ik je dit zeggen: een vriendin van mijn vrouw heeft een academische graad. Ze is afgestudeerd econoom met PhD!! Ze doet de boekhouding van een autobandenwisselbedrijfje van haar broer. Vanwege te weinig te wisselen banden doet ze er een koffiehuisje bij. Meestal zit ze er alleen.
  Ik heb haar wel eens gevraagd naar haar motieven. Verbazing harerzijds om zo’n domme vraag mijnerzijds: wie gaat er nou moeilijk doen als het allemaal zo gemakkelijk op je afkomt?

 6. Wayan zegt op

  Sorry maar ik ben het er niet mee eens ,
  “Desinformatie die hier in Thailand verspreid werd, en nog steeds wordt, over het oordeelkundig gebruik Is
  hallucinant, zelf crimineel.”

  Wij zijn niet in Nederland en nog steeds gasten in Thailand,
  Wat is er crimineel aan om een masker te dragen ?
  respect voor anders denkende en meer gevoel zou beter op zijn plaats zijn , er is niets verkeerd aan om een mask te dragen , of het wel of niet werkt is een andere vraag.
  Ik doe gewoon een masker op, trouwens het is ook nog eens goed tegen de lucht kwaliteit die in Thailand op veel plaatsen zeer slecht is.

  Groetjes

  • Rob V. zegt op

   Door een mondmasker te gebruiken terwijl dit volgens experts (WHO e.d.) geen effect heeft en men je verzoekt dit vooral niet te doen omdat zo ziekenhuizen en dergelijke onvoldoende maskers en andere materialen kunnen krijgen. Door het dragen van een maskertje maak je het probleem voor jezelf en anderen niet kleiner, je maakt het mogelijk wel erger voor anderen (lees: personeel in de zorg).

   Ook een ‘gast’ moet zich uit kunnen spreken over misstanden, schadelijk gedrag enzovoort. Als ik ergens ‘ te gast’ ben en ik zie bijvoorbeeld dat de gastheer/vrouw alle kranen in het huis open heeft staan terwijl de buurman verderop onvoldoende water heeft om een brand/brandje te blussen, dan zeg ik daar wat van. Ook als die gastheer/vrouw zegt ‘ ja wat jij zegt is ook maar een mening, waterverspilling?? hou je waffel jij gast’. Sommige bewoners zullen mijn interventie waarderen, sommige niet. Maar ik doe wat ik denk dat nodig is om mijzelf en anderen in de spiegel aan te kunnen kijken. Maar dit is ook maar een persoonlijke mening.

   • RonnyLatYa zegt op

    “Door een mondmasker te gebruiken terwijl dit volgens experts (WHO e.d.) geen effect heeft en men je verzoekt dit vooral niet te doen omdat zo ziekenhuizen en dergelijke onvoldoende maskers en andere materialen kunnen krijgen”.

    Ik begrijp dat het niet dragen door de “gewone ” burger tekorten kan voorkomen in de zorg en tot zover ben ik mee.
    Maar waarom datzelfde masker voor de mensen in de zorg dan wel effectief zou zijn en voor de “gewone” burger niet. Dat begrijp ik niet.

    • John Chiang rai zegt op

     Ronny@ De maskertjes die door het dragen van de vele maskertjes in de ziekenhuizen afgaan, zijn hoofdzakelijk die maskertjes die ingezet worden, als het om een normale medische behandeling gaat.
     Bij de behandeling van besmette Corona Patienten,komen zover ik gelezen en gehoord heb,geheel andere maskers tot inzet.
     Als de normale maskertjes bij een corona besmetting ook preventie konden bieden,dan hadden we eigenlijk de hele discussie hier niet.
     Ik draag die gewone maskertjes hoofdzakelijk om mij er aan te herinneren,dat ik mij niet nodeloos vaak nodeloos door het gezicht strijk,wat door erkende Virologen eveneens strikt afgeraden word.
     .

    • Rob V. zegt op

     Naar wat begrijp, maar ik laat me graag corrigeren door een expert, zijn de medische maskertjes nuttig voor de algemene hygiëne (can jezelf naar anderen toe). Voor Covit helpen ze totaal niet. De fijnstof maskers PPN2/PPN3, N95 fijnstof maskers helpen wel een beetje , uiteraard in combi met een vizier die je gezicht afschermt etc. (Ogen enzo afschermen).

     De ziekenhuizen hebben sowieso de maskertjes nodig voor de algemene hygiëne en de fijnstof maskers gun ik hem ook liever daar waar de gewone burger een paar meter afstand kan proberen te houden van anderen. Kortom: alle reden om als je zelf thuis zit niet een masker te dragen.

     • RonnyLatYa zegt op

      @John Chiang Rai en ROb V.

      Dat burgers geen maskers nodig hebben is zo en al zeker niet als je thuis zit….. laat diegene die dat wel graag dragen dan maar die nutteloze maskers dragen. Kan je ook van een koffiefilter maken met twee elastiekjes aan.
      En als hulpmiddel om van je gezicht te blijven kan je ook je vingers eens inwrijven met chilipepers. Je leert dan wel om van je gezicht (maar pas op ook van andere zaken) af te blijven.

      Goed nu meer ernstig.

      Wat de mensen uit de zorg betreft, en dat is niet alleen die in ziekenhuizen werken, is er wat mij betreft geen alternatief.
      Voor mensen uit de zorg moet de eis liggen op Corona beschermend. Of zij nu bewust rechtstreeks te maken krijgt met een Corona-patient of niet. Mensen uit de zorg moeten steeds op hun masker kunnen rekenen. Dat is mijn mening.

      Kan je als land daar niet aan voldoen, dan ben je niet goed voorbereid op zulke zaken.
      Na de Coronacrisis moet er dan misschien eens een nieuwe rangschikking opgemaakt worden. Een die op werkelijke gegevens berust.

      https://www.businessinsider.nl/coronavirus-nederland-symptomen/

      • John Chiang rai zegt op

       Ronny Lat Ya@,Het niet goed voorbereidt zijn,waar jij over schrijft,en ook vele landen in Europa nu hun problemen mee hebben,is hoofdzakelijk de schuld van hun verkeerde economische en globale denkwijze.
       Veel Hospitals,zelfs uit de z.g.n.rijke industrielanden, die vaak door de gezondheids politiek van hun land gedwongen waren lucratief te blijven,hebben zo min mogelijk geld gestoken om op enorme voorraden te kopen.
       Om verdere kosten te sparen,heeft men in Europa haast de gehele Industrie naar landen verlegd zoals o.a China en Indië.
       Veel medicijnen en andere medische benodigdheden,die vroeger nog in Europa produceerd werden,komen nu haast uitsluitend nog uit deze laatstgenoemde z.g.n goedkope productie landen.
       Verder geen probleem,als we nu geen Pandemie zouden hebben,en deze landen zelf ook vermeerd deze producten nodig zouden hebben.
       En dit globale denken,of dit nu economisch gedwongen was of uit pure gier,slaat veel van deze landen nu geweldig om de oren.
       Ik denk dat veel van deze landen na deze pandemie,duidelijk gaan omdenken betreffende deze haasr eenzijdige afhankelijkheid.

       • RonnyLatYa zegt op

        Het zal nadien uitdoven als het geen nieuws meer is zoals altijd. Men zal er blijven over praten en discuteren, maar uiteindelijk zal men opnieuw wel een reden vinden om te besparen… tot weer wat anders opsteekt. Wat dat betreft maak ik mijn geen illusies over de denkwijze van politici

  • theiweert zegt op

   Denk ook de mondmasker dat het niet afdoende is, maar wel zeker beter is dan niets te gebruiken.

   Waarom zou het bij de zorg wel werken ?

   Het hoesten in de arm geeft na mijn mening meer kans op verspreiding dan hoesten in je hand. Echter je zou dan wel steeds je hand direct moeten wassen.

  • nl-th zegt op

   Inderdaad is er niets crimineel aan het dragen van een masker, tegen woordig werkt het op de lachspieren als je ziet hoe er mee om wordt gegaan.
   Zag vandaag in pattaya twee heren staan met de mondkapje onder de kin bij het weggaan de ene op het voetpad de ander overstekend dat moment niet druk, wat verbaasd me met het uit elkaar gaan het mondkapje voor de mond. Nu begin ik te denken dat voor de lucht kwaliteit is. alleen welke stoffen tegenhoud weet ik niet.
   Blij dat ik het begin te snappen wil ik zeggen blijf gezond en ga verder.

   Groetjes van iemand die nog steeds van alles bij leerd.

 7. Harry Romijn zegt op

  Natuurlijk werken geen van die mondkapjes 100% tegen virussen. Daarom woerden ze ook bij iedere operatie gebruikt. Maar.. stel, dat die – onoordeelkundig opgezette en inefficiënte mondkapjes..,. 25% van de huidige besmettingsgevallen weg zou vangen.. dan had men nu, na de voetbalwedstrijd 18 feb Bergamo-Valencia, WEL voldoende IC-bedden en hoefden niet mensen op de grond in de gang een beterschap te avonturen.
  Is een particuliere investering in mondkapjes echt zo zinloos, of.. enkel een verhaal om de naïviteit van onze overheid en andere aankopers te verdoezelen ?

  In Europa hebben we decennia lang onze productie naar de goedkoopste landen gebracht, dus.. China, Vietnam, Thailand ( vandaar in Thailand genoeg) . Geen mondkapje in Europa te vinden en als.. uitkijken, dat bij een tussenlanding een andere EU staat de lading niet inpikt, zie https://www.independent.co.uk/news/world/europe/coronavirus-face-masks-china-italy-czech-republic-latest-a9416711.html en Poland denies seizing 23,000 face masks destined for Italy
  https://notesfrompoland.com/2020/03/22/italian-authorities-protest-as-poland-blocks-export-of-23000-face-masks/
  Idem met keton alcohol, zo keihard nodig voor die desinfectiegels, die al dik een maand in Europa uitverkocht zijn. En dat met TIG bedrijven, die het hier maken kunnen, doch… één vitale grondstof ontbreekt. Idem paracetamol en nog heel veel andere medicijnen.

  • Cornelis zegt op

   Wat betreft alcohol voor handgel is er verheugend nieuws:
   https://www.iex.nl/Nieuws/ANP-200320-367/Shell-stelt-grondstof-voor-handgels-kosteloos-beschikbaar.aspx?page=Last

 8. Wayan zegt op

  Nog een opmerking
  Gisteren sprak ik nederlanders die ondanks alles en waarschuwingen , naar Koh Chang vertrokken , vanuit Khonkaen, hoe haal je het in je hoofd , lak aan alles
  op mijn vraag , wat als je wordt aangehouden? Antwoord, voor 500 baht mogen we vast doorrijden grrr
  Trouwens hier zijn nog voldoende maskers te koop voor 45 baht

 9. BramSiam zegt op

  Het dragen van een mondkapje, voor je mond of losjes onder je kin, dat maakt niet uit, moet je vergelijken met een amulet, of een kruisje aan een kettinkje. Het geeft het gevoel dat je beschermd bent. Al zit het in je handtas, het hellt toch. De gezondheidsminister die ons Westerlingen verketterde, droeg wel een mondkapje. Weliswaar losjes bungelen onder zijn kin, maar hij droeg het wel.
  De mondkapjes in Azië zijn als het toiletpapier van de hamsterende Westerlingen. Een zinloze, emotionele reactie op een angsaanjagende ontwikkeling. Zo reageren massa’s nu eenmaal. Volg het voorbeeld van rolmodellen.

 10. John Chiang rai zegt op

  Ik draag een maskertje van papier,zo dit de meeste Thai ook doen, niet om het feit omdat ik denk dat ze helpen tegen de mogelijke viren,maar om mij zelf er aan te herinneren,mij niet voortdurend in het gezicht,mond of neusbereik te vatten.
  Ik behoor tot diegenen,die mij net zoals de meeste op deze wereld,zonder het herinnerings effect van dit maskertje, minstens 2 a 300 maal p/d in het gezicht vatten.
  Bovendien als zelf erkende virologen waarschuwen dat men regelmatig de handen grondig wassen moet,en zich vooral ook niet met deze handen voortdurend in het gezicht vatten moet,kan de voorkoming hiervan zelfs als het een onnuttig maskertje is,voor mij en vele anderen niet zo verkeerd zijn.
  Al het soziale gezever van z.g.n pseudo virologen,dat dan de medische wereld deze maskertjes afgaan,wordt dubbel en dwars goedgemaakt,als ik mij op deze manier niet in het gezicht vat,waarmee ik mij mogelijk zelf, en later anderen ook nog besmetten kan.
  Iedere medische behandelingsplaats,die men op die manier voorkomen kan,spaart ook maskertjes.zelfs als ik deze nog regelmatig wisselen zou.

 11. Wayan zegt op

  Hier een advies van een engels talige krant De Thaiger

  De Thaiger beveelt aan om in Thailand een gezichtsmasker te dragen als een openbare verzekering voor Thais en als erkenning voor hun voorkeur om op dit moment een gezichtsmasker te dragen, al dan niet van medische waarde.

  • chris zegt op

   Onzinnig advies.
   Graag dan ook advies om voortaan altijd tea money te betalen omdat alle Thais dat doen en de politie ook wat moet bijverdienen.

 12. Adriaan zegt op

  Temperatuur en luchtvochtigheid schijnen veel invloed te hebben op de verspreiding van de virus. Het is omgeven door een laagje, (lipids las ik. ik ben geen arts) dat afhankelijk van bovengenoemd sneller of langzamer verloren gaat, waardoor de virus vernietigd wordt, eer besmetting kan ontstaan. De lage aantallen besmettingen in Thailand (als die cijfers kloppen?) zijn misschien het gevolg van de temperatuur. Grote problemen (Noord Italie, Wuhan, etc.) zijn vooral in koelere streken te zien. Ik denk dat afstand houden en handen wassen met zeep als men thuiskomt en regelmatig de veiligste weg is. Ook ik maak mij zorgen om al die mensen in Nederland en Thailand die juist op het gebied van afstand houden, niet begrijpen hoe gevaarlijk ze bezig zijn.

 13. Steven zegt op

  Vandaag kwam ik langs Immigration Jomtien: zeker 60 mensen op elkaar gepakt onder een tent, wachtend om hun temperatuur te laten meten voordat ze naar binnen mochten. Wachttijd schatte ik zo’n 2-3 uren.
  1,5 meter afstand houden? Het was 15 cm… Wel mondkapjes op (de meerderheid).
  Een bizar dwaze actie van Immigration… ter bescherming van het personeel. Tja, en ondertussen gedurende die gehele dag een paar 100 mensen blootstellen aan gevaar op besmetting door ze dicht op elkaar te laten staan.

  • nl-th zegt op

   Steven klopt helemaal met wat je zegt ik heb er ook even gestaan , daar mijn vrouw en ik geen tijd wilde besteden daar zijn we na korte tijd weggegaan. heb mijn re-entrie op het vliegveld gedaan.Daar had ik bij de pascontrole de opmerking dat ik een re-entrie moest halen, daar ikde papieren reeds in de hand had om te doen hem vriendelijk toelachend gezegt dat ik er aan gedacht had en bedankt voor zijn attensie.

 14. Adriaan zegt op

  Het ergste is dat bij de Thai de illusie is gewekt dat ze met zo’n schaamlapje voor de mond geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. Ik ben geen viroloog, maar in aanmerking nemende hoe snel hoe veel mensen besmet zijn geraakt, is het nog maar de vraag of het virus zich alleen door hoest en niesdruppeltjes verspreidt. Het zou ook best via de adem door de lucht kunnen besmetten. En volgens de deskundigen houden de alledaagse mondkapjes het virus dan niet tegen. Maar het virus schijnt in de lucht niet erg stabiel te zijn, waardoor de concentratie afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid in de lucht snel afneemt. En dan is afstand houden de enige remedie. De mondkapjes zouden oppervlaktebesmetting van hoest en niesdruppeltjes kunnen tegengaan, als men de handen direct wast na een mondkapje na éénmalig gebruik te hebben vernietigd. Maar dat gebeurt niet. De kapjes met de handen aanraken en dan met de handen deurkrukken en trapleuningen besmetten, helpt niets tegen verspreiding.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website