Tijdens onze rondreis een aantal jaren geleden door Maleisië, verbleven we ook 2 dagen in Malakka. Een boeiende stad met veel nog herkenbare Nederlandse, Portugese, Engelse en Chinese invloeden.

Een middag rondrijden met een fietstaxi door de binnenstad, liet ons veel bijzonders zien. Het oude Hollandse Stadhuys en de Hollandse begraafplaats uit de 16e eeuw met prachtige historische grafstenen.

“……MET DES SELVS HUYSVROU MAGDALENA DA COSTA, GESTORVEN DE 26 NOVEMBER ANNO 1678, OUET 44 JAEREN”.

In de oude binnenstad vonden wij ook een Chinese doodskistenmaker, waar ook met behulp van bamboelatjes, op een houtskoolvuurtje pruttelende houtlijm en veel gekleurd papier prachtige bouwwerken werden gemaakt.

Uit een met handen en voeten gevoerd gesprek begrepen we, dat de mannen die daar werkten ook een keer voor een rijke Chinees uit bamboelatjes en papier een Mercedes hadden gemaakt, die als pronkstuk bij de begrafenis was opgesteld.

Een Chinese begrafenis blijft een Chinese begrafenis, in welk land je ook sterft.

Ingezonden door Simon de Goede


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Lezersinzending: Reactie op “Chinese begraafplaatsen in Thailand door Dick Koger””

 1. Taitai zegt op

  En die begraafplaatsen worden jaarlijks bijgehouden. Wat dat betreft is de voorouderverering onverbrekelijk verbonden aan de Chinese cultuur. Vermoedelijk was die verering er al vóór Confucius zijn werken schreef.

  Daarentegen zal het de Chinezen worst zijn wat er met mensen uit andere culturen na hun dood gebeurt. Mijn vader heeft vanaf de 70’er jaren met man en macht geprobeerd te achterhalen waar zijn Schots-Ierse tante is begraven nadat zij in 1953 in Shanghai overleed (mijn oudtante en naamgenoot). Mijn vader moest er toch elk jaar zijn. Zonder succes! Vreemd want deze 50+’er werkte al die tijd voor een grote bank die ook internationaal de nodige vestigingen had (en heeft). Niemand kon of wilde iets vertellen.

 2. Taitai zegt op

  Zag net te laat dat ik het woord ‘com’ in mijn e-mailadres verkeerd getypt heb in mijn bijdrage.

 3. Jan R zegt op

  In Malakka bevindt zich ook Bukit (= heuvel) China waar een bijzonder grote Chinese begraafplaats is.

  https://www.google.nl/search?q=bukit+china+malacca&rlz=1C1AWFC_enNL740NL740&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiltf7phLvWAhUPK1AKHc_rCmwQsAQIRw&biw=1038&bih=996


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website