Ik denk heel goed nieuws voor de Belgen en misschien kan de Nederlandse overheid samenwerken met de Belgen/Fransen?

De facebook groep: THAILAND Expats Belgium heeft gemeld dat de voorzitter van de Vlaamse Club Pattaya hen dit medegedeeld heeft:

Vanmorgen ontving ik het goede nieuws dat Goedele Liekens contact opgenomen heeft met premier Alexander Decroo. Onze premier heeft aan Sophie Wilmès gevraagd om aan de Fransen te vragen of wij als Belgen kunnen aansluiten bij hun vaccinatieprogramma.
Mijn vriend Emile die alles in gang zette, schreef me gisteren: Ik denk dat het gaat in orde komen. En zoals een goede vriend mij eens zei : ” Als je bij O.L. Heer moet zijn, moet je niet bij zijn apostelen gaan “!

Ingezonden door Berry

Rating: 1.00/5. From 5 votes.
Please wait...

12 reacties op “Lezersinzending: ‘Misschien goed vaccinatie nieuws voor de Belgen’”

 1. T zegt op

  En maar janken om een spuit. Kijk je gaat permanent in een ander land wonen aan de andere kant van de wereld.
  Je kan dan niet zomaar alle zorg verwachten in een wildvreemd land als je ook in je geboorteland kunt krijgen voor zowel Belgen als Hollanders.
  Als je dan echt zo graag die spuit wil ga dan even een half jaar terug naar je geboorteland is misschien sowieso beter voor je gemoedsrust als je zo bang bent in Thailand voor covid.
  En geloven jullie nu werkelijk dat als je die spuit gehad hebt je niks meer kan gebeuren als je (meestal) al god mag weten hoelang met pensioen bent…

  • fred zegt op

   Zwitserland gaat 26 ton medisch materiaal opsturen naar Thailand . Zij hebben ook al besloten om hun landgenoten ter hulp te schieten. Enkel wanneer de ganse wereld bereid is mekaar te helpen komen we hier uit. Afgunst en allerhande beteugeling is nu alleen maar tijdverlies. Het gaat om de gezondheid van ons allemaal. Ieder mens is een schakel in de ketting.
   Waarom in B of NL nog zo veel mensen hun frustratie botvieren op de expats blijft me een raadsel. De expats smeken om te worden gevaccineerd en in Europa smeekt men om je te laten vaccineren….Wel handel dan naar de situatie

   https://www.eda.admin.ch/deza/fr/home/ddc/aktuell/news.html/content/eda/fr/meta/news/2021/7/28/84556

  • Marc zegt op

   Tja , T.

   Men heeft bij ons een gezegde over je uitspraak alhier ” wanneer je niet ver ziet dan je neus lang is ”
   Misschien dat de argumentatie van je landgenoten je beter doet nadenken
   Ik zet ze nog even op een rijtje
   1) Thailand geraakt moeilijk aan vaccins of goede vaccins
   2) We betalen belastingen en RSZ in ons thuisland
   3) We zijn en blijven Belgen /Nederlanders die altijd steun verdienen van het thuisland en zelfs bij wet verplicht is in de ganse wereld .
   4) Als onze thuislanden vaccins opsturen komt dat ook Thailand ten goed , ze moeten dan geen vaccins voor ons gebruiken en kunnen ze voor de eigen bevolking gebruiken
   5) Verschillende westerse landen snapten het en stuurden vaccins waaronder Frankrijk en de VS

   • Berry zegt op

    Marc, ik begrijp je standpunten volledig, maar toch een paar bijkomende vragen.

    Ik spreek enkel over mensen dewelke uitgeschreven zijn in Belgie. Mensen dewelke nog een domicilie in Belgie hebben zijn uitgenodigd voor vaccinatie in hun woonplaats. (Meeste argumenten gaan ook op voor Nederlanders)

    Voor punt 2: Ik dacht begrepen te hebben dat enkel Belgen, met een Belgisch pensioen, belastingen en sociale zekerheid betalen in Belgie. De meeste langverblijvende Belgen dewelke ik ken hebben een eigen zaak in Thailand of werken in Thailand, eventueel digital nomad, en betalen geen enkele belastingen of sociale zekerheid in Belgie, ze betalen belastingen in Thailand. Is mijn begrip hierover correct?

    Voor punt 3: Een groot aantal Belgen dewelke ik ken, zijn genaturaliseerde Thais, waarvan sommigen zelfs nog nooit een voet in Belgie hebben gezet. Naturalisatie bekomen door huwelijk met een Belgische partnre of kind van een Belgische ouder. (Of enkel in Belgie geweest voor een zeer kort verblijf). De meeste hebben nooit een bijdrage geleverd aan de Belgische sociale zekerheid en/of belastingen betaald in Belgie. Vind je dan ook dat deze recht hebben om van de Belgische overheid te eisen dat ze gevaccineerd worden?

    Indien je spreekt over gelijkheid voor iedere Belg, of Nederlander, indien Belgie dit doet voor Belgen in Thailand, moeten ze dit ook doen voor Belgen verspreid over de wereld.

    Mensen met een dubbele nationaliteit, neem een Turk, Marokaan, Italiaan, Spanjaard, Congolees, Afgaan, Iranees, zelfs de IS weduwen verspreid in het midden Oosten, verblijvend in Turkije, Marocco, Italie, enz hebben dan het recht op gratis vaccinatie via de ambassades, enkel en alleen omdat ze een Belgisch paspoort hebben?

    Mijn opmerkingen van punt 3 zijn hetzelfde voor punt 4. Dus indien wereldwijd iemand een Belgisch paspoort kan tevoorschijn halen, is in jouw punt, Belgie is wettelijk verplicht, in het huidige verblijf land, deze persoon te vaccineren? Eerlijk gezegd, ik weet niet direct welke wetteksten hiervoor gebruikt kunnen worden. Ik zeg maar iets, kind van een Belgische ouder in Rwanda/Burundi/Congo, leeftijd voldoende voor vaccinatie, wat ergens een Belgisch paspoort kan tonen, kan de Belgische overheid verplichten tot vaccinatie in Rwanda/Burundi/Congo?

 2. Jos zegt op

  Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. En ales het al in orde komt, is het dan enkel voor ‘uitgeschrevenen’ of voor ALLE Belgen?

  • Berry zegt op

   Wat bedoel je met “alle” Belgen?

   Woon je nog in Belgie, met andere woorden, je domicilie is nog in Belgie, is de uitnodiging verzonden naar je adres in Belgie en heb je daar al je vaccinatie gehad. Ik vermoed niet dat je, tijdens een vakantie in Thailand, even mee kan doen met de vaccinatie voorzien voor langverblijvers.

   Woon je niet meer in Belgie, maar ingeschreven op de ambassade, zal je onder de doelgroep vallen.

   Woon je niet meer in Belgie maar niet ingeschreven op de ambassade, indien je de ambassade niet geinformeerd hebt van je verblijf in Thailand, zullen ze je nooit kunnen contacteren. Je kan de ambassade altijd verwittigen van je verblijf, zonder je officieel in te schrijven.

 3. Jacques zegt op

  Ik gaf het al eerder aan en was op de hoogte. Geweldig nieuws als het doorgaat voor de Belgen in Thailand, maar bovenal goed te lezen dat het kennelijk zo ook kan. Zeker de snelle manier waarop het kan plaatsvinden en de geringe kosten moeten het mogelijk maken. Empathie is niet een ieder gegeven. De Nederlandse maatschappij is zeker de laatste decennia individualistischer geworden, maar dat heeft ook egoïsme in de hand gewerkt en een mindere sociale samenhang. Deze houding bemerk ik ook bij de nodige commentaren op dit blog. Ieder voor zich mentaliteit, waarbij de gezonden van lijf en geest, vaak beter af zijn en zeker op financieel gebied. Mijn wens is om wat meer begrip te hebben voor elkaar en wat te doen aan de gunfactor. Dus nu Nederland nog in een sociale behandeling van Nederlanders in het buitenland, want het kan en een goed voorbeeld doet goed volgen mag ik hopen.

 4. fred zegt op

  Het is niet opdat je in een ander land woont dat je geen onderdaan meer bent. U kan zich dan misschien de vraag stellen waarom de expats althans de Belgen nog steeds evenveel bijdragen voor hun ziektebijdragen en belastingen als de mensen die in België verblijven.
  U kan zich dan misschien eens de vraag stellen waarom onze landen met regelmaat ganse vliegtuigen de wereld rondsturen met medische hulp aan boord naar landen waar geen onderdaan is te bespeuren.

  U kan zich misschien eens de vraag stellen waar iemand die geen huisvesting noch woonst meer heeft in zijn geboorteland gaat moeten verblijven alvorens hij aan de bak komt om zijn prikken te krijgen en welke moeite hij gaat moeten doen om retour te geraken bij zijn gezin in Thailand.
  Ik heb het dan nog even niet over het kostenplaatje en als we dan even doorbomen de nutteloze verplaatsing met een vliegtuig.

  En dan maar janken over de impact van vliegen op het klimaat.

  En voor alle duidelijkheid het gaat hier toch over een goede 5000 mensen wat toch al een behoorlijke groep (landgenoten) mensen is
  Niemand van die expats vraagt een geschenkje de meeste willen zelfs zonder problemen betalen voor transport en of andere kosten.
  Ik vraag me af hoe het komt dat een bestuurder van een exclusieve auto met pech in een ver land wel kan rekenen op hulp door middel van het opsturen van de benodigde onderdelen waarom dit dan niet mogelijk zou zijn voor je eigen mensen.

  Ieder vliegtuig beschikt over koelruimtes. Kiezen ze voor het J&J vaccin heeft men aan 5000 prikken genoeg.

  Het is de taak van een overheid om zijn onderdanen te beschermen als die in nood zijn waar die zich ook ter wereld bevinden.

  In de meeste gevallen gaat men helpen met wapens troepen en of specifiek materiaal. Nu zou het gaan om wat spuitjes.

  En waar je ook woont ter wereld je bent en blijft ten allen tijde op de eerste plaats een Belg of Nederlander. Dat je geen Thai bent en wel een NL of B wordt je wel iedere dag duidelijk gemaakt.

  Maar blijkbaar vind men het tegenwoordig meer normaal dat prikken worden weggegooid of uitgedeeld aan illegalen dan aan landgenoten die besloten om op hun oude dag te gaan genieten van hun pensioen in een ander land.

  Ik wil er ook nog graag op wijzen dat iedere expat die nadien ongevaccineerd terugkomt naar zijn geboorteland ook drager kan zijn van een nieuwe variant en aan de basis kan liggen van weer nieuwe ellende. Iedereen is een schakel in de ketting en alle mensen die je kan helpen en of beschermen is een investering ook diegenen die momenteel niet in hun geboorteland verblijven.

 5. ton zegt op

  Ik vind het een normale zaak dat een overheid wanneer iemand zijn pensioen, (waarvoor hij notabene belasting aftrek heeft genoten tijdens het opbouwen ervan), gaat genieten in een ander land dan Nederland, zich verder distancieert van de ziektekosten verzekering en van directe verstrekking van medische hulp. Indien gepensioneerden zich binnen de EU vestigen is er wel een ziektekosten verzekering geregeld op basis van wederkerigheid op internationaal nivo. Buiten de EU bestaan dit soort regelingen niet. Iedereen die emigreert weet dat tevoren (of zou het kunnen weten) en het is gewoon een onderdeel van het gebeuren.
  Het is altijd afwegen in dit geval een goedkoper land, een beter klimaat, een gunstigere belastingdruk, en daar staat dan aan de andere kant van de balans tegenover zelf je ziektekosten regelen, een dure reis als je eens je familie wil bezoeken, in een land wonen waar je er niet echt helemaal bijhoort, moeilijk pindakaas en hagelslag kunt vinden (als dat al belangrijk is voor je) en waar wijn belachelijk veel duurder is dan in Nederland waar het toch ook geimporteerd moet worden.
  Het schijnt de mens eigen te zijn om altijd van twee walletjes te willen eten. Maar kom op…wordt volwassen…het was je eigen keus.

  • Jos zegt op

   Mag ik er u dan aan herinneren dat de meeste, ik spreek voor de belgen, die hier in Thailand wonen, nog steeds evenveel belastingen, sociale lasten en ‘ziekenkas’ betalen als diegene die in België wonen…..

   • Berry zegt op

    Ik dacht dat enkel de Belgen met een Belgisch pensioen nog automatisch bijdragen aan de sociale zekerheid.

    Ben je een echte expat, werkend voor een bedrijf maar in Thailand, of zelfstandig werkende in Thailand, betalen de Belgen enkel belastingen in Thailand en dragen ze niet bij aan de Belgische sociale zekerheid.

    Of ze moeten nog een vorm van inkomen hebben in Belgie.

    Ik ken Belgen met een eigen zaak in Thailand, uitgeschreven/ingeschreven, dewelke nul belastingen betalen in Belgie. Ze vallen volledig onder het Thaise belastings systeem en dragen daardoor 0 af aan de Belgische sociale zekerheid.

    Of genationaliseerde Belgen, dewelke nooit hebben bijgedragen aan de Belgische sociale zekerheid.

  • Jacques zegt op

   Beste Ton u kunt wel schrijven dat men alle regeltjes moet kennen en weten en daar maar vrede mee moet hebben, omdat men langer dan 8 maanden Nederland gaat verlaten, maar dat is te kort door de bocht. De regeltjes zullen bij velen wel bekend zijn, maar ze weerhouden niet om in de zon of schaduw onder de palmbomen te gaan zitten. De absurde regels die men in Nederland hanteert dienen aangepast te worden zodat er een keuze blijft die natuurlijk geld kost, maar waar velen dan wel gebruik van zullen maken. Ik, als oud ambtenaar, betaal iedere maand 400 euro van mijn pensioen en wat krijg ik daar voor terug. Ik mag het dubbele betalen voor een Nederlandse paspoort in Thailand om maar eens wat te noemen. Ik kan een waslijst maken met verschillen die nergens op slaan en bedacht zijn door mensen waar ik wel raad mee zou weten. Landgenoten die het leven zuur maken van andere landgenoten en daar prak op gaan, dat is wat ik waarneem. Onwil om zaken anders in te vullen. Telkens maar weer schermen achter regeltjes die nergens op slaan. Ik wil graag gebruik maken van alle oude regelingen zoal ziektekostenverzekering, aftrekbare hypothecaire kosten en daarvoor betalen, maar die optie wordt mij niet gegeven. Een ik ben al een tijdje volwassen, wat ik niet van een ieder kan zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website