Lezersinzending: ING elektronisch bankieren deel 2

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
24 februari 2020

(Dziewul / Shutterstock.com)

Ik heb al eerder wat ingestuurd over elektronisch bankieren bij de ING, dit wordt zeg maar deel-II. Ook deze ervaring wil ik weer graag met u delen. Misschien trek ik het aan of misschien heb ik iedere keer gewoon pech of misschien verzin maar wat!

Wederom voor de 3e keer binnen 1jaar tijd is MijnIng en de App geblokkeerd voor betaalfuncties om over de ING Creditcard helemaal maar te zwijgen die heeft nog nooit goed gewerkt (althans voor online betalingen)

Hoe kwam het deze keer? Aansteker voor het geheel was wederom de ING-creditcard. Ik wilde een geldtransactie uitvoeren naar de USA in dollars via Western Union, toch een zeer vertrouwd en al vele jaren gebruikt bedrijf voor geldtransacties en het was niet in een of andere honkey tonkey currency of naar een of ander honkey tonkey land US-dollars naar de USA!

Zoals gezegd als betaalfunctie de creditcard gekozen alles voorliep redelijk voorspoedig tot vlak voor het einde toen die vervelende MasterCard identiteitscontrolerende windows begonnen te komen. En jawel, helaas uw transactie kan geen doorgang vinden want uw TAN CODES zijn geblokkeerd (TAN= Transactie Nummer).

Tijdens mijn laatste contacten met ING-analisten werd mij keer op keer verteld “Meneer u kunt al uw TAN CODE lijsten weggooien want dat is alleen nog wat papier met inkt erop. Jaja, natuurlijk voor de MijnINg omgeving klopt dat helemaal transacties moeten nu elektronisch goedgekeurd worden middels de ING app, en dat werkt eerlijk gezegd was ik blij dat ik van die TAN-lijsten (op papier) af was, maar er zit een addertje onder het gras ik denk meer een grote adder, maar daar straks meer over. Bij Creditcard gebruik worden er nog wel degelijk TAN-codes gevraagd, alleen worden die nu per SMS verstuurd moet je wel even eerst je telefoonnummer laten registreren, ik dwaal wat af.

Bij de vorige blokkering en weer activering van de MijnIng-omgeving wist de analist te vertellen dat dit registeren van het telefoonnummer tegelijk gedaan werd bij het reactiveren van de betaalfunctie. Ja meneer, gebeurt automatisch nadat u de reactiveringscode heeft ingevoerd, komt er een nieuw window waar u het telefoonnummer moet registeren. Niet dus, na het invoeren van de reactiveringscode kwam er helemaal niets. Ja, volgende en toen was het klaar. Gefeliciteerd met de reactivatie kwam ook nog op het scherm. God zeg, wat was ik blij, niet wetende dat 3 maanden later dit nog steeds niet opgeloste probleem zich weer zou openbaren.

(Sjors Gijsbers / Shutterstock.com)

Terug naar nu. Uiteraard contact gezocht met de ING. Eerst via de Chat, meerdere pogingen gedaan kwam er niet doorheen, dag gewacht. Weer meerdere pogingen, weer geen contact. Bellen dan maar weer het hele verhaal uitgelegd want je krijg iedere keer iemand anders aan de lijn.

Meneer, ik zie hier dat uw telefoonnummer niet geregistreerd is dat zal de oorzaak zijn van alle problemen. Ik sputterde nog wat tegen door aan te dragen dat 1 van haar collega’s mij verzekerd had dat alles nu in orde was 3 maanden terug. Nee meneer, uw nummer staat er echt niet. Dus ik zeg wat nu? Absoluut geen probleem meneer, ik stuur u een activeringsbrief toe en daarmee kunt u het telefoonnummer registreren. Mmm, weet u het heel zeker probeerde ik nog. Ja meneer, geen enkel probleem.

Ik zeg, maar dan wordt toch ook mijn betaalfunctie weer geblokkeerd en moet ik weer 2 weken wachten om dat allemaal weer te herstellen. Nee meneer, deze code is alleen om uw telefoonnummer te registreren. Nou ja, jullie zijn de specialisten van dit systeem dus dat zal dan wel. Dan op dat gemaakte opgewekte toontje “kan ik verder nog wat voor u betekenen? Nee, dat was het weer. Na 10 chats en dito telefoontjes had ik mijn buik meer dan vol.

Toch voelde ik mij niet op mijn gemak. Het voelde niet goed aan en ik vertrouwde het niet meer. Maar het was al te laat. Getracht om in te loggen en ALLES WEER GEBLOKKEERD. Ook met de App geen transactie meer mogelijk. Ik barste uit mijn vel van woede. Ik denk mijn bloeddruk hoog, heel hoog.

Hoe was het mogelijk. Zoveel incompetentie had ik nog nooit meegemaakt. Weer gebeld, weer een andere analist en toen heb ik vuurgespuwd. Begrijpelijk toch? Weet niet meer wat ik allemaal gezegd heb, maar het zal vast niet allemaal ABN geweest zijn.

Tsja meneer, de brief is onderweg, ik kan verder niets voor u doen. Nee natuurlijk niet. Weer een paar weken zonder elektronisch bankieren. Meneer, geeft u a.u.b. nogmaals uw telefoonnummer, dan zal de desbetreffende analist u gelijk terugbellen. Ik heb het gegeven maar wist gelijk dat ik niet teruggebeld zou worden. Misschien na zo’n blunder zou ik dat ook niet doen. Ik moest gelijk aan Youp van het Hek denken met dat verhaal over die telefoon van zijn zoon bij T-mobile. Je wordt niet teruggebeld. Stik maar, je bent klant dus waarom zouden we u normale fatsoenlijk service aanbieden. Ja, we beloven het wel aan VOORdat u iets koopt of VOORdat u ergens klant wordt.

Automatisering en fraude bestrijding PRIMA ik ga daar in mee (ik moet wel), maar zorg dan wel dat alles goed werkt! Deze systemen bevatten nog steeds bugs, en kennelijk zoeken ze mij steeds uit om tegen die bugs aan te lopen. Maar dat kan, eigenlijk geen probleem, maar over tijd horen die toch allemaal eruit gehaald te zijn. Zouden ze bij de ING dit niet bijhouden? Een soort van BUGS-database waar aan oplossingen gewerkt wordt. Waar bijvoorbeeld wekelijks over vergaderd wordt door het ICT team. Om uiteindelijk aan de klant een systeem aan te bieden wat bugs vrij is!

Maar het allerergste vond/vind ik de incompetentie van de supportgroep die jouw telefonisch te woord staan. Ze klinken stuk voor stuk alsof het de superspecialisten van de systemen zijn, maar het zijn knoppen drukkers. Leer een aap een kunstje en hij/zij kan het. Alles buiten dat kunstje hebben ze geen flauw benul van. ING zou eens wat meer aan quality control moeten doen, opleiding en training lijkt me een goed idee want de “service” die nu geboden wordt slaat helemaal ergens op en waarom heb ik gereageerd zoals ik nu gereageerd heb? Kijk, een incident dat kan, dat iemand een fout maakt, dat kan. We zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten, maar na 1 jaar, 15 chats, 15 telefoontjes en 3 keer 2 weken zonder elektronisch bankieren in een land 10000 km weg van Nederland is ronduit BELACHELIJK.

Het spijt me, ik heb er geen ander woord voor. En als desbetreffende dame nu de moed had gehad om mij terug te bellen, had ik dit epistel waarschijnlijk niet eens geschreven. Maar nee, lekker incompetent achter de computer blijven zitten. Lekker veilig!

Ingezonden door Wim

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersinzending: ING elektronisch bankieren deel 2”

 1. Cornelis zegt op

  Kan me de boosheid en de frustratie heel goed voorstellen. Zelf maak ik soms ook gebruik van Western Union voor geldtransacties: onlangs nog, met afrekening via mijn ING creditkaart, maar gelukkig zonder geconfronteerd te worden met de barrières die jij telkens tegenkomt. Had ook géén al dan niet per SMS verstuurde TAN-codes nodig.

 2. ruud zegt op

  Die mensen aan de telefoon hebben geen andere antwoorden dan de computer ze geeft.
  Daar zijn ze ook helemaal niet voor opgeleid.

  Het probleem zit in de organisatie van die bedrijven.
  Wat eenmaal in de computer zit komt er nooit meer uit.

  Ik heb ooit een probleem gehad met een nieuwe telefoonaansluiting.
  De monteur had de lijn aangesloten en zijn werk klaar gemeld.
  Alleen de telefoonlijn werkte niet, omdat hij in de plaatselijke centrale was vergeten de lijn aan te sluiten.
  We sturen een storingsmonteur zei de KPN.
  Nee mevrouw, het is geen storing, want het heeft nog nooit gewerkt.
  Er is 5 keer een monteur langs geweest die zei, dat de lijn niet was aangesloten, maar dat hij daar niets aan mocht doen, dat moest een andere afdeling doen.
  En iedere keer zei de vriendelijke dame van de KPN weer dat het een storing was en dat ze een monteur zou sturen.

  Uiteindelijk bleek er heel diep in de organisatie nog een afdeling voor noodgevallen te zijn met grotere bevoegdheden.
  Hij kwam langs testte de lijn, zei ik ga even in de centrale kijken, kwam 10 minuten later terug, testte de aansluiting nog een keer en zei hij doet het hoor!
  Zet u hier even een handtekening.

 3. Frank Rother zegt op

  Laat ik in Afrika nou toch precies hetzelfde hebben ondergaan. Mijn ING Mastercard is dus ook geblokkeerd omdat ik via WorldRemit in Afrika geld wilde overmaken naar een Afrikaanse begunstigde. Maar ik kan nog wel geld pinnen. Het zijn vaak gedrilde mensen die zoveel mogelijk de klanten af moeten houden. Tja wij allen zijn in de greep van de machtige banken.

 4. Joop van den Berg zegt op

  Met de ing app kan je nog geen geld overmaken naar een bank in Thailand. Wel met Mijn ING en dat beviel me prima. Wel even het omslagpunt berekenen bij welk bedrag het voordeliger is.

 5. Ger zegt op

  Hoi Wim,

  Ik snap jefrustratie. En 9 van de 10 klantenservices van bedrijven zijn er alleen voor de hele simpele dingen. Of het nu gaat om de belastingdienst, ziggo, banken, wordt het iets lastiger dan ben je aan de goden overgeleverd. Klantenservice om de klant beter van dienst te zijn. Bullshit natuurlijk. Het is kennelijk de meest goedkope manier om klanten te wordt te staan, kwaliteit is secundair.

  Verder maak ik gebruik van transferwise, voor het overmaken van geld en vanaf volgende week ook voor pintransacties in Indonesie en Thailand.
  Overmaken is veel goedkoper dan een bank en ik denk ook western union. Binnen 1 dag staat het op de tegenrekening. De koers is altijd gunstig.
  Verder heeft transferwise ook een debitcard van mastercard. Die moet je eerst met geld opladen zal ik maar zeggen en vervolgens kan je je euro die op het tegoed op je kaart staan converteren naar allerlei valuta.
  Je kan in de winkel betalen waar mastercard wordt geaccepteerd. Je betaalt voor de conversie ca 0,5% kosten maar de conversie gebeurt wel tegen de middenkoers. Dat is dus veel gunstiger dan een creditcard.
  Verder kan je ook met die kaart pinnen. Je pint dan de thaise baht die je op de kaart aan je tegoed hebt toegevoegd. Kosten betaal je wel aan die olichters van een thaise banken meestal 220 baht ( belachelijk duur) maar de eerste € 300 per maand betaal je geen fee aan yransferwise. Daarboven wel 2%. Maar de conversiekoers blijft super gunstig.

  Dus waarom western union en die nederlandse banken?

  Groet

  Ger

  • Fred Janssen zegt op

   Hallo Ger,
   Een zeer positief verhaal mbt, Transferwise kan ik JAMMER GENOEG NIET ONDERSCHRIJVEN.
   Het is zeer wel mogelijk dat het deels te wijten is aan het feit dat ik mezelf beschouw als een digibeet.
   Op 18 september 2019 maakte ik 2500 Euro over naar mijn bank in Thailand nadat ik 1 keer eerder een bedrag van 1000 Euro met goed gevolg overmaakte.
   Tot op heden is het mij niet gelukt om dit op mijn Thaise rekening te krijgen. Beslist onkunde mijnerzijds en
   kontakt met de helpdesk bood ook nog geen oplossing.

 6. Dr Kim zegt op

  Helaas Wim, je hebt het begrepen. Achter de telefoon zit iemand die kan doen wat de computer opdraagt.
  Het is dus in feite een computer die anwoordt

 7. Danny zegt op

  Western union via de bank. Das vreemd. Dat doe ik nooit. Beter is dat direct via Western Union te doen. Gaat meestal uitstekend. Daar ga je ook aan de slag met een creditcard, kan ook problemen geven zelfs als de gegevens bekend zijn, mede daarom raadt ik aan om naar een fysiek kantoor te gaan. Is in 10 min gepiept.

  Maar los van welk onderwerp, ING is een bank waar service ver te zoeken is, dat is ook mijn ervaring. Op alle gebieden een waardeloze bank, maar ja waar dan heen. Banken zijn er niet voor de klanten, dat is verplichte bijzaak

 8. Fokke zegt op

  U geeft het probleem met ING heel juist weer, ik wil echt geen afbreuk doen aan al die goed willende maar vaak zeer ongeintreseerde medewerkers van de ING op de ING site.Maar vaak realiseren zij zich niet de ernst van het probleem voor de client. Soms is het onbegrijpelijk en zeer frusstrerend hoe ze met hun klanten omgaan en wat voor onverstelbare adviezen ze geven. Je voeld je gewoon machteloos en aan de goden overgeleverd. Maar helaas het zij zo en het ergste je heb geen keuze. Onbegrijpelijk wat voor wanorde de ING heeft gecreeerd met het wijzigen van hun betalings systeem. Ik heb bijvoorbeeld al maanden geleden gemeld dat hun scanner niet is aangekomen? Oo meneer geen probleem we sturen een nieuwe, maar die is ook ergens in de pijplijn verdwenen. Meneer U wordt terug gebeld, vergeet het maar. Oh meneer uw telefoonnummer staat niet geregistreerd. Mevrouw mijn telefoonnummer staat al vele jaren geregistreerd bij de ING. Daar wordt niet naar geluisterd, want zij weten het beter. En het allerergste je kunt nergens terecht bij hun voor een echt goed werkend advies of een nummer waar ze je echt kunnen begrijpen of helpen. Jammer voor deze bank, maar meschien intreseerd ze dat ook niet eens. Ik vind het heel spijtig en maakt me woeden en machteloos. Zelfs de overheid die de bank op de been hielp laat het steen koud. Jaja Zo gaat dat in het huidige tijdperk. je zal maar de persoon zijn met de problemen. Heel triest.Waar is die goede oude ING gebleven.?

 9. Castor zegt op

  Doe al jaren zaken met de ING inclusief hun creditcard en ik herken uw verhaal en ervaring totaal niet, integendeel. Ik heb alleen maar goeie ervaringen. Wellicht doet uzelf iets verkeerd. Ook de telefonische contacten met ING verlopen altijd heel voortvarend en men is altijd heel hulpvaardig

 10. Smeets dirk zegt op

  Voor de goede orde even.Voor u mastercard moet u niet bij u ing bank zijn.Hiervoor moet ge bij athos zijn.U bank heeft daar totaal niets mee te maken.Wat internetbankieren met de app vzn ing betreft,heb daar nog nooit problemen mee gehad.En doe mijn betalingen al 15 j online vanuit Thailand.

 11. edvato zegt op

  Exact hetzelfde probleem meegemaakt, te weten dat mijn telefoonnummer uit “Mijn ING” is verdwenen.

  Helpdeskmedewerker kwam er niet uit toen ik aangaf dat ik niet meer in kon loggen. Volgens hem was de enige oplossing dat ik naar Nederland toe moest komen. Toen ik aangaf dat het van incompetentie van de ING getuigde dat ik naar Nederland toe moest komen omdat zij het probleem niet konden oplossen, kreeg ik het advies om contact op te nemen met de alarmlijn. Hiertoe kreeg ik een telefoonnummer van de helpdeskmedewerker. Het nummer gedraaid en kreeg ik een andere afdeling die mij doorverbond met de alarmlijn. Alarmlijn zei dat ik niet naar Nederland hoefde te komen. Een activeringscode zou mij worden toegestuurd omdat de medewerker van de Alarmlijn er achter kwam dat mijn telefoonnummer niet meer in
  “mijn ING” voorkwam. Na drie weken ontving ik de code. Telefoonnummer kon toen eindelijk worden ingevoerd. Yippie dacht ik, kan eindelijk weer overmakingen doen. Nee hoor, nu deed de app op mijn telefoon het niet. Weer gechat met de ING, na drie uur (!!!!) kregen we de app weer aan de praat. Enfin wij zijn nu een maand verder, en nu doet de app van mijn partner het niet. Wij zijn bezig om ons op te peppen om te chatten met de ING en de helpdeskmedewerker aan het verstand te brengen, dat wij met de juiste smartphone bellen, dat wij geen hybride computer hebben, dat wij al sinds de aankondiging van de afschaffing van de Tancodes met de mobiele app werken en het tot nu toe altijd heeft gedaan, dat het gaat om het inbrengen van een telefoonnummer in “Mijn ING”, dat wij niet naar Nederland toe komen e.d. Denk dat ik maar een paar bloeddrukverlagers ga innemen voordat ik ga chatten met de ING. HELP!!!!!!

  • endorfun zegt op

   Lijkt me beter, om een betere bank te nemen.

   • edvato zegt op

    welke bank accepteert nog een expat wonende in Thailand?

 12. Hugo zegt op

  Ja Wim, je bent in ieder geval niet de enige. Ik hoor er in ieder geval ook bij.
  Een hoop ge-etter met die apps. Slechte voorlichting, slechte gebruiksaanwijzing en je mag al blij zijn dat ze je helpen als je in het buitenland woont, want normaal gesproken moet je nu bij problemen ‘even langs kantoor komen’.
  Ik had ook nog een probleem met een nieuwe telefoon. De oude was er niet meer en die had ik dan weer nodig gehad om de qr code over te nemen. En inderdaad, ze wisten niet welk een telefoonnummer dat ik had. Jaren klant. Wat een puinhoop.
  Gelukkig (nog) geen probleem met de credit card.
  Groet.

 13. Guus zegt op

  Ja, de ING is onbetrouwbaar als je geld wil pinnen. Ook als je in Nederland de pas op wereld hebt ingesteld, lukt het me meestal niet om bv 10000 baht op te nemen. De rabopas geeft geen probleem. Klacht indienen helpt . Er wordt gevraagd om de pas naar Nederland te sturen dan gaan ze daar kijken wat te doen.HaHa. Enkele jaren geleden hetzelfde probleem.

  • Smeets dirk zegt op

   Dan vraag ik mij toch af of ing andere normen heeft in Nederland dan in Belgie.Ik haal hier in Thailand elke keer 25000 bath af zonder probleem.

   • Smeets dirk zegt op

    Oeps beetje te snel gepost moet 20000 bath zijn natuurlijk.

 14. Erwin Fleur zegt op

  Beste Wim,

  Naar mijn mening kunt u geen geld direct overmaken van u credit card.
  Als u geld wil overmaken zal u de credit card service van de ING moeten bellen
  en vragen of zij geld van u credit cart kunnen overmaken naar u betaal rekening.

  De credit card is niet van ING zelf, en staat los van u rekeningen.
  De credit card werkt dus niet met TAN codes(froude uitgesloten).

  In u vertrouwde omgeving van de ING kunt u u mobiel aankoppellen met nummer
  en activeren.

  Als u hier echt niet uit komt zou u de trip naar Nederland moeten maken om het
  bij de ing zelf op te lossen ‘mijn dochter had hier ook problemen mee en wilde de makkelijke
  weg door het te’ laten doen’.

  Een maal gedaan en het werkt bijna foutloos(99%).

  Wij zijn al klant bij ING voor meer dan 30 jaar en nooit problemen gehad, met uitzondering van
  het aanpassen van “mijn omgeving” wat even wennen was.

  Soms zijn veranderingen niet voor menig mens welkom maar de tijd staat niet stil.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 15. Gerard zegt op

  Bij ING is er sprake van 2 telefoonnrs:
  1. voor gewoon contact door ING naar u toe, zeg maar voor reclame doeleinden
  2. een telefoonnr tbv de ING Bankapp. Dit telefoonnr kan je alleen aan de balie bij een nederlands ING bankfiliaal laten invoeren / aanpassen

  Deze twee telefoonnrs staan los van elkaar.
  Zie hier de verwarring.

  • theoS zegt op

   @Gerard, is niet waar. Vanmorgen nog mijn tel.nr veranderd in de app naar een andere telefoon zonder Internet. Kreeg gelijk een bevestiging op deze telefoon.

 16. v veen zegt op

  lijk dat ik die brief heb geschreven,als ik van thailand terug kom is iedere keer mijn rekening geblokkeerd,zonder in thailand gebruik van mijn rekening,ik heb zoveel gebeld naar de ing dat ik er een vliegreis van kan betalen

 17. Eddy zegt op

  Hallo Wim.

  Heel heel vervelende ervaring voor je met ING. Bedankt voor het delen.

  Elke bank met haar IT systemen heeft bepaalde eigenaardigheden die vervelend kunnen uitpakken voor de klant.

  Vooral de laatste tijd zijn ING en ABN Amro op de vingers getikt vanwege witwaspraktijken, en daarom hebben deze banken automatische systemen in werking gesteld die kunnen leiden dat je rekening geblokkeerd wordt.

  Ik had ook een soortgelijke ervaring toen ik de eerste paar weken mijn verse ABN Amro rekening vanuit Thailand gebruikte, zonder achter te komen waarom precies ze het geblokkeerd hebben. Gelukkig kon support mij telefonisch helpen, en na uitleg over mijn situatie hebben ze de blokkering binnen een uur opgeheven.

  Lering die ik hieruit trek: zorg dat je je niet afhankelijk maakt van 1 bank. Misschien ben ik paranoide daarin.
  Kies een bank die zoveel mogelijk transacties ondersteunt via de telefoon app, en zo weinig mogelijk pinpas en digipas/reader vraagt.

  Op die manier is mijn bankomgeving in de loop van de tijd alsvolgt opgebouwd:

  1- betaalrekeningen: in NL: ABN Amro en KNAB basis (gratis), via de apps ken je tussen bedragen 2500-5000 zonder digipas/reader overmaken. Aangezien ik de pinpas in Thailand niet gebruik, kan je bij wijze van spreken de rekeningen gewoon online vanuit Thailand aanvragen en met hulp van iemand in NL die pinpas en digipas in handen heeft de apps activeren en zo online overboekingen via de app doen zonder pinpas.

  In Thailand gebruik ik Kasikorn Bank en de K+ app. Overmakingen naar Kasikorn doe ik via de Transferwise app, betalen via Ideal vanuit ABN of KNAB.

  2- credit card: ik gebruik de gratis debitcard van Transferwise en die van N26. Deze kun je ook online aanvragen, alleen de passen worden wel gestuurd naar je NL adres, en alleen voor betalingen aan de kassa heb je de pas nodig. Voor online betalingen heb je de pas niet nodig. Voor aankopen aan de kassa in Thailand gebruik ik N26


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website