In dit artikel ga het niet hebben over de kwaliteit van het onderwijs, maar over de aantrekkelijke kanten die het beroep van onderwijzer heeft.

Velen kiezen voor een baan bij het onderwijs, niet alleen vanwege het (aanvang) salaris maar voor de emolumenten. Een startende onderwijzer bij het basis onderwijs ontvangt per maand 15.000 baht. Per jaar komt daar per jaar ongeveer 2% verhoging bij. Na voordracht van het schoolhoofd kan een goede onderwijzer promotie maken en komt dan in een hogere loonschaal. Zorg er dus voor goede maatjes met het schoolhoofd te zijn.

De voordeeltjes

De voordelen zijn een premievrije ziektekostenverzekering. Men kan dus zonder te betalen bij een gouvernement hospitaal behandeld worden.

Als onderwijzer kan je een leerproject indienen bij het schoolhoofd, bijvoorbeeld hoe de leerlingen beter onderwezen kunnen worden in de Engelse taal. Ik noem maar een dwarsstraat. Als het schoolhoofd er wat in ziet, legt hij het voor aan het provinciale opperhoofd. Is het ook daar goed bevonden, dan gaat het voorstel naar het departement in Bangkok en komt er tenslotte een goedkeuring. Dat betekent een maandelijkse toeslag op het salaris van 3.500 baht. Wanneer de betreffende onderwijzer een tweede project indient zal de toelage worden verhoogd naar 10000 thbt per maand, levenslang. Geen hond die toeziet of het project ook wordt uitgevoerd. Immers er bestaat geen woord voor toezicht in het Thais. Meer dan 2 projecten per onderwijzer is niet mogelijk, helaas. Het zou om grote aantallen onderwijzers gaan die dit doen om hun slaris op te hogen,  zo heb ik vernomen. Een kennis van mij had door dit systeem bij pensionering een inkomen van rond de 55.000 baht per maand.

Onderwijzers die minder creatief zijn kunnen (tegen betaling uiteraard) een project van een collega overnemen. Zo zijn er grote aantallen identieke projecten ingediend die nooit  uitgevoerd zijn. Studiegenoten van mijn vriendin doen dat ook, maar door meerdere leningen zijn ze in de problemen zijn geraakt.

Maar we zijn er nog niet. Als je in het onderwijs(en niet alleen daar) werkt, kan je bij de banken tegen lagere tarieven lenen en hoef je dus helemaal niet bij een loanshark aan te kloppen. Maar aantrekkelijker nog, is de onderlinge banking formule. Vrijwillig kan je deelnemer worden van een fonds voor onderwijzers. Daarin stort je geld naar je mogelijkheden en krijg je rente uitbetaald (nu ongeveer 5% per jaar). Uit die pot kun je ook tegen aantrekkelijke rente lenen, beter dan bij de bank. Daarvoor onderteken je een contract dat medeondertekend wordt door 3 andere fondsdeelnemers. Die zijn daarmee aansprakelijk als de aanvrager niet aan de verplichting voldoet. In mij kennissenkring kreeg een onderwijzer de mededeling naar rato bij te springen in het debetsaldo van een wanbetaler. Huisverkoop dreigt als er geen oplossing komt. Die fondsen zijn provinciaal georganiseerd.

Deze aantrekkelijke bijkomstigheden leiden er in veel gevallen toe dat onverantwoord grote leningen worden aangegaan, bij banken en fondsen en eventueel bij familie of loan sharks. Immers vaak geldt hoe hoger het inkomen hoe meer behoefte er is aan een grotere auto, mooier huis etc, totdat de polsstok tekort blijkt te zijn.

Mijn kennis van het Thais is ontoereikend om antwoorden op een aantal relevante vragen te krijgen, zoals wie houdt toezicht op het fonds? Wordt het geld goed beheerd en eventueel belegd, hoe en door wie wordt het risico beoordeeld bij nieuwe aanvragers? Enz, enz.

Een meer moreel aspect komt aan de orde wanneer bijvoorbeeld een schoolhoofd wil lenen en aan een paar onderwijzers vraagt om de aanvraag mede te ondertekenen. Ik vroeg mijn kennis waarom zij had ondertekend. Zij voelde zich niet vrij om dit te weigeren gezien de hiërarchische relatie tussen beiden.

Wellicht zijn er meer voordeeltjes verbonden aan het onderwijzerschap, maar die heb ik niet kunnen achterhalen.

Toch aardig om eens een andere kant van het Thaise onderwijssysteem te belichten. Ik begrijp nu ook wat beter waarom het zo traag gaat bij het veranderen van het systeem, teveel haken, ogen en belangen.

Ingezonden door Klaas

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersinzending: Het beroep van onderwijzer in Thailand is zo gek nog niet”

 1. Jowe zegt op

  Interessant.

  Ik heb mij wel vaker afgevraagd hoe vele leraren in een gloednieuwe auto rijden.(nee, geen pickup)
  Meestal is die auto wit van kleur tot in de puntjes gepoetst.

  Zullen ze ook een gloednieuw huis wonen? Tot in de puntjes gepoetst?

  M.vr.gr.

 2. ruud zegt op

  Een leerproject indienen….
  Zou ik een leerproject Engels voor mogen stellen, waarbij de leerlingen aan het begin van het onderwijs een basiswoordenschat Engelse woorden moeten leren.
  Zeg zo’n 1000 tot 2000 regelmatig gebruikte woorden.
  Dit samen met de tafels van 10, die ook geen enkel leerling in het dorp kent, als ze hun diploma van de middelbare school op zak hebben.

  Het heeft namelijk geen enkele zin, om te proberen leerlingen Engelse grammatica en Engelse zinnen bij te brengen, als ze de woorden in de voorbeeldzin niet kennen en ze geen idee hebben wat er staat.

 3. fred zegt op

  Zoals ik al altijd wist. Dat fabeltje dat alle Thai het moeten rooien met een inkomen van 10.000 Baht per maand krijgt hier weer een ferme deuk. Wie in Thailand een salaris heet van rond de 40.000 Baht of 70 of 80.000 per gezin leeft daarmee stukken beter dan in Europa . Het verbaasd me niks als ik zie wat heel veel Thai zich kunnen veroorloven. In Bangkok zitten de MK restaurants zelfs tijdens weekdagen vol met jongeren. Er rijden in Thailand meer auto’s rond per persoon dan in Denemarken.

  • Laksi zegt op

   Ja Fred,

   Dat is dan die midden klasse en die is volgens mij toch behoorlijk groot.
   Een onderwijzer kan tot 50.000 verdienen, maar een vriendin verdiende als vertegenwoordiger ook ruim 24.000 Bhat per maand en mijn schoonzus bij de Makro (geen kassawerk) heeft 21.000 Bhat.

   Vele, zeg maar heel veel, hebben een eigen huis met een hypotheek van 30 jaar, betalen weinig tot geen belasting, geen “gas” zoals in Nederland en zeker geen “heffingen” zoals in Nederland. Dus is het besteedbare inkomen in Thailand vele malen hoger als in Nederland. Kijk eens bij iedere willekeurige Central Plazza, ook in de provincie, vaak 2 verdiepingen met restaurant’s, buiten wachten alstublieft, tot er een tafeltje beschikbaar is. Het grote besteedbare inkomen is mogelijk door; geen sociale uitkeringen en een minimaal pensioen en zeker geen afdracht aan andere landen, zoals in Nederland aan de EU. De Thai is toch niet gek.

   • ruud zegt op

    Dat geen sociale uitkeringen en minimaal pensioen, is het probleem van de mensen, die u NIET in Central Plaza ziet.
    Als u alleen in Central Plaza kijkt, wonen er in Thailand inderdaad alleen maar rijke mensen.

 4. teun zegt op

  Zo komt er van goed onderwijs weinig terecht. Leraren, die er alleen zitten om hun zakken maximaal te vullen en geen controle hoeven te vrezen. Zeker niet zolang ze zorgen voor een goede band (lees: springen als hij/zij zegt “spring”) met het hoofd van de school.

 5. rentenier zegt op

  Heel goed dat je dit aankaart. Pas nog vertelde m[‘n vriendin die 30 jaar op ‘n bank heeft gewerkt, dat Thaise onderwijzers er nu voor vechten dat hun schulden worden kwijtgescholden omdat ze vinden dat ze die onmogelijk kunnen aflossen. Ik heb 6 maanden ten noorden van Chiangrai op het erf van de plaatselijke vervangende hoofd van de basis school gewoond. Die had een Thee plantage die nu 30 miljoen waard is. Ze heeft een vriendinnen groep vanaf eigen studie tijd die z.g.n. voor elkaar garant staan bij de bank en ieder 3 miljoen hebben geleend waarvan auto’s huizen, verhuurbare kamers en andere zaken worden aangeschaft en gebouwd. Ik heb me altijd afgevraagd waarom de onderwijzers (mannelijke en vrouwelijke) zich zo comfortabel voelde en door iedereen zo gerespecteerd omdat ze een mooi huis hadden, mooie auto, eigen kinderen naar duur onderwijs… ik dacht aan de voorbeeld functie die ze in ‘n sociale omgeving hebben, misschien dat ze van goed kom af zijn? maar al surfend op dating sites kwam ik alleen maar rijke tegen die alles hadden en niet naar een farang op zoek om z’n geld. Maar wat later bleek dat totaal anders omdat bleek dat ze diep in de schulden zaten waardoor ze niet vervroegd met pensioen konden. Na tientallen jaren in veel Thaise districten te hebben gewoond, is mijn respect voor bijna iedereen die een overheidsfunctie heeft dus uniform dragend, gedaald tot NUL. Er komt nog bij dat iedereen die de gelegenheid heeft om een machtspositie uit te buiten, corrupt is of mee deelt in het systeem.

 6. TheoB zegt op

  Dank je wel Klaas.
  Dit soort informatie helpt mij om de Thaise maatschappij beter te begrijpen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website