Lezersinzending: Gaan er doden vallen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
10 september 2021

(Adirach Toumlamoon / Shutterstock.com)

Dit is eigenlijk geen vraag, de vraag is wanneer dit gaat gebeuren. Als je de social media volgt, en met name de laatste week, dan kan het bijna niet anders, gezien het excessief geweld wat de politie gebruikt tegenover de in het algemeen jonge demonstranten.

Zij hebben geen enkel uitzicht op een beter leven en daarom maar uit frustratie, omdat er kennelijk niemand serieus naar ze luistert, de politie uitdaagt door ze te bekogelen met vuurwerk en stenen en wat brandjes stichten op de straat.

Het valt trouwens ook op dat ze geen privé-eigendommen vernielen of winkels gaan plunderen zoals in Europa wel gebeurt tijdens een clash met de politie. Ik wil dit gedrag niet goed praten, maar begrijp ze ergens wel, ook begrijp ik dat je daar als overheid proportioneel tegen kan en mag optreden, de vraag is alleen wat is proportioneel. Naar mijn mening niet het overtollig gebruik van traangas, waterkanonnen en rubberkogels.

Als ik op de beelden zie hoe groot de politiemacht is tegenover het relatief geringe aantal demonstranten dan begrijp ik niet dat er zoveel geweld gebruikt moet worden. Dan heb ik het over het omverrijden van demonstranten die op een scooter rijden, het van dichtbij afvuren van rubberkogels of de agenten die met een politie schild in de hand een snel voorbijrijdende scooter om proberen te gooien, hier kan dus gemakkelijk een dode door vallen.

Ook het schieten met rubberkogels uit een rijdende pick-up truck door de politie is zeer verwerpelijk je kan zomaar totaal onschuldige mensen verwonden of schade aanrichten zoals gebeurde in een flat op de eerste etage waar een raam sneuvelde.

Als de politie iets meer tactiek zou gebruiken kunnen ze met hun enorme aantal agenten de demonstranten gemakkelijk “insluiten” en aanhouden zonder geweld. Temeer daar ik nog geen demonstrant heb gezien die zich bij de gewelddadige aanhoudingen, van nu, geweld tegen de politie heb zien gebruiken.

Daarnaast zijn er heel veel vredelievende demonstranten die graag de discussie aan zouden willen gaan met de regering, afgelopen zaterdag wilden ze een mars houden naar het Lumphini park, maar hun weg geblokkeerd zagen door zeecontainers, prikkeldraad, waterkanonnen en een enorme politiemacht, waarom? Deze demonstranten lieten zich niet provoceren en kozen een ander doel via een andere weg.

Geluk voor de gezagdragers barstte er een tropische bui los en verregende de demonstratie voor een groot deel.

Maar je ziet wel dat het steeds grimmiger wordt en ook dat steeds meer mensen gaan sympathiseren met de betogers, ook al demonstreren ze niet altijd mee, maar dat zal wel te maken hebben met het feit dat er toch wat rijst in de kom moet komen, dus werken, want van deze regering hoef je als eenvoudige burger niks te verwachten.

En dan zie je 7 september weer dat de politie een aantal jongelui arresteert bij Din Daeng die op dat moment niets deden gewoon op hun scooter zaten, weer werd er traangas gebruikt om niks, en hulpverleners konden nauwelijks adequate hulp bieden door de aanwezige politiemacht, toen de gewone bevolking zich massaal tegen de politie begon te keren, werden deze helden kennelijk toch bang en dropen af in hun onherkenbaar gemaakte auto’s.

De beelden hiervan zijn terug te vinden op de facebook pagina van Ratsadon News.

Ik hoop dat onze ambassadeur dit ook leest, en misschien met wat diplomatie een beetje gewicht in de schaal kan leggen, ondanks dat het een binnenlandse aangelegenheid van Thailand is, maar ook Nederland heeft het verdrag voor de rechten van de mens ondertekend.

Dan mag je naar mijn mening toch best wel stelling nemen tegen een regime waar arrestanten verstikt worden met een plastic zak over hun hoofd, andere zomaar verdwijnen een politiecommissaris met buiten proportionele rijkdom, dit lijkt mij genoeg om in elk geval je zorgen te uiten, dit ter bescherming van al de lieve aardige gewone Thaise mensen die nu steeds bozer, radelozer en daardoor waarschijnlijk ook steeds gewelddadiger zullen worden.

Ingezonden door Rob

23 reacties op “Lezersinzending: Gaan er doden vallen in Thailand?”

 1. Bert zegt op

  Ik ben ook geen voorstander van excessief geweld van de politie, maar heb toch het idee dat velen “demonstranten” gewoon uit verveling meedoen. Demonstreren of dingen vernielen is een groot verschil.

  • Erik zegt op

   Ja, Bert, uit verveling meedoen met het risico…

   ..een klap voor je kop..
   ..een rubber kogel..
   ..een gevangenisstraf..
   ..de groep rond Rienthong Nanna neemt foto’s van je en dat kost je later een leuke baan..

   ..ja echt, ook mijn idee? Nee dus. Gelukkig is het van jou maar een idee en niet meer. Misschien tijd dat idee maar van je af te schuiven?

   De nood is hoog en niet alleen financieel. Terecht dat men de straat op komt. Ik deel de mening van Rob dat er straks doden kunnen vallen. Onder de burgers. De uniformen hebben immers de wapens en worden in Thailand zelden bestraft. Voorbeelden te over, helaas.

   • Bert zegt op

    Je hoort mij niet zeggen dat de demonstraties onterecht zijn. Het enige dat ik zeg is dat velen gewoon meedoen uit verveling. Tuurlijk kan en mag er in Th best een en ander verbetert worden, maar laten we niet doen alsof in NL alles zo goed geregeld is. De voedselbanken in NL en de schuldsanering en de psychiaters draaien overuren. Het vangnet is beter dan in TH, maar zou niet nodig moeten zijn.

  • Sterk zegt op

   Het lijkt mij dat de demonstranten toch wel een aantal terechte punten hebben. Denk aan de slechte economische staat, de beroerde aanpak van COVID-19 en vaccinaties, de steun aan de huidige Myanmar regering, de focus op China (ao Chinese vaccins). Het lijkt mij dan ook terecht dat als de huidige regering daar niets mee doet er meer mensen gemotiveerd tegenover gaan staan. Daar heb ik veel respect voor. Want dat doen ze wel met gevaar voor eigen leven.

   • Chris zegt op

    ja, maar ene paar duizend op brmmoers en in auto’s zet gen echte zoden aan de dijk. Daarnaast is het alleen in Bangkok wat onrustig; de rest van het land (anders zo actief) kan het blijkbaar weinig schelen.
    Als laatste: zeer waarschijnlijk heeft Nattawut instructies gekregen om het wat kalmer aan te doen op straat nu het in de PPRP intern rommelt dankzij Promprow (en Prawit in de luwte). Niemand gelooft toch dat hij een demonstratie afblaast omdat er WELLICHT een arrestatiebevel tegen hem is……

    • Tino Kuis zegt op

     Alleen in Bangkok onrustig, Chris? Er waren in het hele land in veel steden bijna dagelijkse demonstraties. Geen grote aantal mensen, maar toch. Het kan ze best veel schelen lees en hoor ik. Maar ja, Bangkok is het centrum van het Thaise universum.

 2. HansNL zegt op

  De arme “demonstranten”, gekleed in helm en lederen kleding, gewapend met wat voorhanden is aan stenen en stokken en slingshots die duidelijk niet komen demonstreren maar om te rellen.
  Opmerkelijk is het aantal rode shirts.
  Dat in ogenschouw nemende zet deze “vredelievende” demonstranten toch wel in een raar licht.
  Maak vooral niet de fout westerse ideeën los te laten op Thailand, waar democratie gans iets anders betekent als het bij ons in Nederland zou moeten betekenen….
  Zou moeten, dus.

  • janderk zegt op

   Ik woon inmiddels al wel lang in Thailand. Ik heb dit soort rellen vaker gezien. En natuurlijk vind ik iets van “het politieoptreden”. en van de “relschoppers”
   Maar wij zijn hier te gast in Thailand als (toekomstige) immigrant of toerist.
   Ik heb een Thaise vrouw en een grote Thaise schoonfamilie. Maar ik heb hen moeten beloven om me niet te bemoeien met de Thaise politiek (pro of contra de regering)
   Omdat ik hier nog lang wil leven hou ik me in geschrift ver van commentaar leveren
   Arme “demonstranten” en de “helden van de politie die in onherkenbare auto’s” het hazenpad kiezen bewijst maar weer eens dat zelfs onder de Nederlanders daar verschillend over wordt gedacht.

   Ik zou u raden om op dit openbare blog je niet in de politiek te begeven.
   Het kan tegen u keren. Ik weet vanuit familie ervaring dat de Thaise overheid een lange arm en een lange adem heeft en een ijzersterk geheugen.

   En om de ambassadeur via dit blog op te roepen om er iets van te vinden en daar de Thaise regering over te bevragen is niet geschikt. De ambassadeur wordt aangestuurd vanuit Den Haag. Dus spoor uw volksvertegenwoordigers in Den Haag aan om het buitenlands beleid tav Thailand te beïnvloeden.
   Het is voor hem(de ambassadeur) onmogelijk en u kunt dus in de ambassadeur teleurgesteld zijn dat hij dat niet doet.

   groet
   janderk

   • Rob zegt op

    Beste Janderk,
    Het grote probleem is dat als iedereen zijn mond houd er niks gebeurd, en de elite maar elitairder kan worden c.q. rijker ten koste van de gewone man.
    Als jij daar in mee wil gaan ga je gang, maar ik hou mijn mond niet omwille van mijn familie, maar gelukkig staat mijn vrouw ook achter de standpunten van de demonstranten.
    En het staat mij vrij ook de ambassadeur te vragen actie te nemen, en ik heb ook de politieke partijen ingelicht ent als de politici in Den Haag van 2 kanten benaderd worden komt er misschien meer druk op de ketel.
    Dus U mag u mond houden en voor elk uniform buigen als een knipmes, ik in elk geval niet.

    succes Rob

   • Bangkokfred zegt op

    Ben blij dat mijn Thaise vrouw in Nederland woont en hier niet te gast is maar deel mag uitmaken van de samenleving en gewoon overal haar mening over mag geven.

   • Ger-Korat zegt op

    Er staat: Ik zou u raden om op dit openbare blog je niet in de politiek te begeven. Een paar weken geleden werd de premier in dit land teruggefloten door de rechterlijke macht omdat hij censuur wilde invoeren op vrijheid van meningsuiting, de uitspraak werd ook in het Engels gedaan en dat zal wel zijn omdat er uit de internationale wereld veel kritiek kwam. De kritiek kwam dus ook van buitenlanders en gelukkig bestaat er ook in Thailand rechten op vrijheid van meningsuiting, en daar vallen ook degene onder die afkomstig zijn uit het buitenland en die hier wonen. Als ik media voorbij zien komen zoals de Bangkok Post dan zie ik op elke post wat met de regering te maken heeft een zondvloed van negatieve kritiek van veel mensen, en ik krijg nou niet de indruk dat er iemand met samengeknepen billen van angst zit, integendeel zelfs en dan krijg ik soms medelijden met de premier want vaak staan de beste stuurlui aan wal en het is moelijk in een groot land om iedereen tevreden te stellen. De 1e buitenlander die vanwege kritiek verwijderd wordt zal nog gevonden moeten worden en ik vermoed dat als Thailand niet een wereldwijde storm van kritiek wil krijgen dat ze dat zo maar moeten laten. Angsthazen hebben we genoeg gezien in de geschiedenis en daar tegenover de helden welke de vrijheid in welke vorm dan ook hebben mogelijk gemaakt door hun woorden en door hun daden. En nee als bewoner afkomstig uit het buitenland ben je geen gast maar val je onder de regels, wetten en voorschriften en daar staan ook weer voorrechten tegenover zoals de vrijheid van meningsuiting.

    • Ger-Korat zegt op

     Hierbij nog de link over de censuur in de Bangkok Post:
     https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2161247/civil-court-blocks-pms-gag-on-free-speech

     • Erik zegt op

      Ger, mensen van het kaliber ‘liever blo-jan dan do-jan’ vind je overal en ook onder de buitenlanders in Thailand. Maar die lezen, denk ik, nog niet de Donald Duck om maar alle vormen van kritiek te vermijden.

      In dit land is gewone kritiek toegestaan. Dat merkte ook, slechts een paar maanden terug, die Amerikaanse leraar die lid werd van een kritisch schrijvend gezelschap in de Isaan. Meneers visum werd niet verlengd maar voordat de internationale pers daar lucht van kreeg werd ineens het visum wel weer verlengd. Tja, was een administratieve vergissing. Of even een hint? Nou, meneer zit er nog steeds.

      Janderk heeft zijn schoonfamilie moeten beloven zich niet te bemoeien met de binnenlandse politiek. Bemoeien is je ergens in mengen, ergens aan meedoen. Nou, dat doen wij hier toch nimmer?

      Maar een mening hebben, ja, die vind je hier volop. Geen mening mogen hebben betekent dat ik me hersendood zou laten maken. Nou, dat knikkerde ik die schoonfamilie toch mooi buiten! En haar erbij.

  • Rob zegt op

   Beste Hans,
   Ik zeg toch ook niet dat dat geen rel jongeren zijn, maar nogmaals als je geen uitzicht hebt op een beter leven en dan nu met Covid begrijp ik het ergens wel, ik praat het niet goed.
   Maar moet de politie daar zoveel geweld tegen gebruiken, nou volgens mij niet.
   En de vredelievende demonstranten heb ik nog geen vlieg kwaad zien doen, maar waarom mogen die niet naar het park marcheren.
   Lees mijn bijdrage nog maar eens goed.
   En vandaag zag ik wel 30 demonstranten met yellow shirts die keurig begeleid werden door de politie, elke kruising konden ze probleemloos oversteken, heb geen riot politie, waterkanon container of prikkeldraad gezien die hen de weg versperde, toch wel raar vind je ook niet?

   groet Rob

 3. Rob V. zegt op

  Inderdaad beste naamgenoot, de politie treed behoorlijk op, volgens eigen zeggen volgens de internationale standaarden.. Wat uiteraard door menigeen betwijfeld wordt. Rubberkogels moet je niet van zeer dichtbij of op het bovenlijf schieten, traangas inzet dient men zeer terughoudend in te zijn enzovoort. Anders vallen er onnodig gewonden of erger…

  De ro.. gele loper gaat dan weer uit voor de paar betogingen van de pro machtshebbers en status quo steunders. Meten met twee maten is Thailand ook niet vreemd. Waar dat uit komt slaat men de burger om de oren met regeltjes of bijzondere interpretaties van de regeltjes, en waar het niet uit komt verdwijnen ze onder het tapijt en kijkt men weg of geeft er een andere creatieve draai aan.

  Thailand en democratie of mensenrechten is dan ook geen gelukkige combinatie. Daar is op dit blog al veel over geschreven. In 2018 schreef ik hier eens een stukje (Thailand Ontwricht: de dood van de Thaise-stijl democratie), waar ik op het eind dit schreef:
  “Het echte obstakel voor democratie in Thailand is niet de Thaise cultuur maar de elite en haar belangen. Een elite die maar wat graag ideeën van buiten importeerde zolang het hen maar ten goede kwam. Het afwijzen van democratie heeft dan ook niks te maken met het beschermen van de Thaise democratie. Het steunen van een “Thaise- stijl democratie” betekent simpelweg het beamen dat de zware jongens bepalen wat er in in overeenstemming is met traditie en wat niet. ”

  Dat men in het Oosten of Azië anders tegen democratie aan kijkt gaat er bij mij dan ook niet in. Dat zie ik als een blijk van minachting naar de burgers. Democratie is een mondiaal iets, de exacte invulling er van verschilt natuurlijk van plek tot plek maar elk mens kan prima met de rest van de groep samenkomen, overleggen en stemmen over de te varen koers. Moet men de burger die kans wel willen geven, tegenwerking van elite die geen macht, invloed, rijkdom enzo willen verliezen is ook een logisch gevolg, maar uiteindelijk zal het volk beslissen. Of die nu continent X of Y zijn.

  Ook buitenstaanders mogen van mij hun zegje doen. Vanaf de zijlijn kan iemand toch ook dingen zien en inbrengen? Dat geef soms een frisse blik. Dus laat die buitenlanders in Thailand, Nederland enzo vooral hun zegje doen. Hoe meer stemmen hoe beter. Dat is een teken dat je elkaar voor vol aan ziet en respecteert. En bevalt je niet wat je hoort dan geef je een tegenargument of desnoods sla je de opmerkingen in de wind.

  De opmerking van een enkele ambassadeur zal weinig verschil maken, maar als een boel vertegenwoordigers dat doen (ambassadeurs, andere diplomaten, internationale organisaties), dan kan men zich weleens achter de oren krabben. Was het niet wegens humanitaire principes, dan wel wegens financiële gevolgen als een land zijn/haar reputatie ten grabbel gooit.

 4. Rob zegt op

  Beste Janderk,
  Het grote probleem is dat als iedereen zijn mond houd er niks gebeurd, en de elite maar elitairder kan worden c.q. rijker ten koste van de gewone man.
  Als jij daar in mee wil gaan ga je gang, maar ik hou mijn mond niet omwille van mijn familie, maar gelukkig staat mijn vrouw ook achter de standpunten van de demonstranten.
  En het staat mij vrij ook de ambassadeur te vragen actie te nemen, en ik heb ook de politieke partijen ingelicht ent als de politici in Den Haag van 2 kanten benaderd worden komt er misschien meer druk op de ketel.
  Dus U mag u mond houden en voor elk uniform buigen als een knipmes, ik in elk geval niet.

  succes Rob

  • Janderk zegt op

   Beste Rob, en anderen.
   Natuurlijk vind ik er wat van. Ik post dat niet op een openbaar blog.
   Maar zoals ik al zei in mijn commentaar
   De arm is lang, heeft een lange adem en vergeet niets.

   En dat wat op het eerste gezicht winst is zal later blijken een vergissing is (let op de Taliban), We kunnen moord en brand schreeuwen. De hele wereld kan zijn invloed aanwenden en zeggen dat er eindelijk echte democratie ontstaan is in Thailand. Maar het volk (de Thai) zal altijd op de manier reageren die er al eeuwen inzit. en dan blijkt op termijn dat er niets is veranderd. Wie er dan met de gebakken peren zit zijn niet wij. Het is de Thai, jouw familie en de nazaten die hier moeten blijven leven. Wij kunnen eventueel terug met je lief en kinderen naar Nederland, maar de andere familie moet hier zich zien te redden.
   Wij moeten na de les in Afghanistan weten wat onze plaats is en niet de betweter die het wel eventjes zal vertellen.

   Ik leer van het verleden en kijk verder dan mijn leven lang is.
   De Thai zal zijn eigen regeringsvorm kiezen en niet een door ons buitenlanders goed bedoelde soort democratie.
   Niet dat ik niet in de democratie van Nederland geloof. Ik acht die hoog. Maar zie wat die democratie voor de mensen in Nederland heeft gebracht (ik noem bv de woningnood, toeslagaffaire, regeltje voor dit en regeltje voor dat, etc etc).
   Toen ik hier bijna 16 jaar geleden aankwam met mijn Thaise vrouw heb ik een huis gebouwd, zonder veel “regeltjes” en zonder vergunning. En daar heb ik geleerd dat er dus ook een keerzijde is in de democratie van Nederland.
   En ja er is corruptie, maar waar is die niet. De Nederlandse ministers die ontslagnemen nadat ze alles over de in en outs weten over hun vakgebied, om vervolgens in dienst te treden als lobbyist op dat vakgebied. En zo kunnen we allemaal wel dingen noemen die in onze Nederlandse democratie niet goed zijn geregeld of die er verkeerd gaan.

   Ga niet als de alles wetende Calvinist in Thailand (of andere landen in wereld) vertellen hoe zij moeten gaan leven.

   De Thaise bevolking heeft een eeuwenlange ervaring (let op de jaartelling) en wij komen maar net kijken, en zeker de mensen die (mogelijk maar pas van Thailand weten) hier op dit blog weten hoe de Thai het leven moet veranderen. Zij lijken de missionarissen van vroeger wel die “de beschaving” gingen brengen in Afrika.
   Ik was hier al in 1970 op bezoek. Ik genoot toen al van de schoonheid van het land en de bevolking.
   In al die tijd is dat niet veranderd. en ja ook toen was deze “Thaise democratie” de hunne. Laat dat zo.

   Maar ik wil jullie niet de mond snoeren, dus praat vrijuit.
   Ik denk niet dat het zoden aan de dijk zet.

   Janderk

 5. janbeute zegt op

  Er werdt eergisteren bekent gemaakt door de Thaise overheid dat buitenlanders die zich gaan bemoeien met deze aangelegenheid,dit consequeties zal hebben met hun verblijfs status in Thailand.

  Jan Beute..

 6. Johnny BG zegt op

  Beste Rob V,
  Is het niet eens tijd dat je het kolonialisme los laat en gewoon de bewoners van een land respect toont? De bewoners zijn geen sukkels maar zullen het zelf moeten uitzoeken. Ik blijf het raar vinden dat iemand in NL loopt te stoken in een land waar jezelf niet woont. Is Afganistan een goed voorbeeld?

  • Ger-Korat zegt op

   Ik herinner mij Zuid Afrika en Nelson Mandela, ik herinner mij Nederland in de jaren 40 en de hulp vanuit het buitenland, ik herinner mij Japan welke werd tegengehouden door verschillende landen, ik herinner mij Myanmar welke dankzij de bemoeienis vanuit het buitenland zich wat inhoudt, ik herinner mij Tibet welke door grote buur China werd overlopen en waar nu Tibetanen een minderheid in eigen land zijn, ik herinner mij Indonesie welk dankzij de steun van de VS hun vrijheid kreeg en Nederland als kolonisator moest vertrekken…zo kan ik nog even doorgaan. Lekker stoken in een ander land, nou ben blij met wat hulp uit het buitenland anders spraken we nu Duits of Russisch.

  • Rob V. zegt op

   Beste Johnny, ik zie niet in hoe steun vanuit buiten of binnenland voor demonstraties en dergelijke bewegingen die strijden voor democratie, mensenrechten enzovoort imperialistisch zou zijn. Laten we op deze aarde vooral samenwerken en ideeën en dergelijke uitwisselen. De andere kant op kijken in plaats van de hand te reiken aan anderen is niet iets waar ik mij senang bij voel. Ik mag hopen dat Thai net zo goed hun mond op doen als ze over de grens, inclusief waar ik woon, mistanden zien. Dat doen ze gelukkig ook: denk bijvoorbeeld aan de “milk tea alliance” in ZO Azië. De demonstranten uit diverse landen hebben zo al veel van elkaar geleerd.

  • TheoB zegt op

   Nu vlieg je uit de bocht, Johnny BG.
   Jij vergelijkt een militaire invasie met het uiten van (opbouwende) kritiek. Ik, en ik denk allen hier op dit forum, heb niet de intentie mijn visie/wil op te leggen aan Thailand/de Thai.

 7. peter zegt op

  Reeds een artikel gelezen, dat een Thaise vrouw is overleden ten gevolge van de rubberen kogel.

  Elk verdrag omtrent mensen rechten is een lachertje, net zoals democratie.
  Het is jammer dat zovele Thai (2019) juist niet op een oppositie stemde vanuit een empathisch gedrag en toch weer koos voor de military.
  Bovendien zorgde de gevestigde orde, dat de oppositie keihard onderuit ging en er dus geen oppositie meer is. Dat gene wat was opgebouwd, is weer op 0. Alle leden in de oppositie partij FF, mogen nooit meer een regeringsbaan uit voeren.
  Dan blijft alleen demonstreren over en dat kan flink uit lopen. Daar de gevestigde orde wil blijven zitten en stuurt dus politie, leger om alles de kop in te drukken.
  Een beproefde methode welke werkt, leert geschiedenis en de huidige tijd. Je zal als demonstrant moeten groeien en vol houden, anders gaat het niet en kan het zelfs je leven kosten.
  .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website