In het begin van dit jaar schreef ik als antwoord op “bankvragen” een paar keer over de cryptomunt Bitcoin. In de crypto valuta wereld is veel gebeurd en alle verwachtingen werden overtroffen. Op het ogenblik dat ik schrijf is de Bitcoin vijf keer zoveel waard geworden sinds januari van dit jaar.

Wat heeft dit met Thailand te maken? Nou, voor mij veel. Ik heb een wallet bij coins.co.th, een van de meest eenvoudige manieren om in Thailand Bitcoin te kopen en te verkopen. Dit platform kun je geheel online bedienen. Ze bieden je de mogelijkheid om online als offline via je eigen bank in Thailand Bitcoin te kopen.

Diegenen die in januari Bitcoin gekocht hadden en niet telkens in paniek raakten wanneer de bitcoin een flink stuk zakte, hebben nu vele Bahtjes kunnen verdienen.
En het einde is nog lang niet in zicht. Over een jaar is op zijn minst een verdubbeling te verwachten, maar als de beweging van de bitcoin zo door gaat, kun je verwachten dat aan het einde van 2018 de Bitcoin zo’n 25000 Euro kan kosten. Met één Bitcoin heb je dan genoeg om je jaarvisum te kunnen krijgen!

Dit is in mijn ogen geen speculatie. Als je het meganisme achter de Bitcoin ziet, de ontwikkelingen op de wereldmarkt volgt, is het alleen maar logisch dat deze zo hoog gaat staan.

Maar ik ben geen expert. Ik volg alleen de ontwikkeling sinds januari van dit jaar en concludeer uit hetgeen ik hoor en luister.

Waarom gebruik ik dan juist hier in Thailand de Bitcoin? Nou, omdat veel dingen die via internet – internationaal – kunt doen, nou eenmaal gemakkelijker met Bitcoin gaan dan met een Thai Baht en ook in vele gevallen met Euro’s.

Nou ga ik het niet hebben wat je hier in Thailand wel en niet mag doen als buitenlander. Ik schrijf een beetje als een reactie op een artikel dat ik in Thaivisa gelezen heb, dat veel uitgebreider de Bitcoin behandelde.

Je mag in Thailand geld op een rekening zetten en rente krijgen. Dus is het sparen van Bitcoin in mijn ogen niet veel anders: je kunt iedere maand, zelfs als je niet veel hebt, voor 1000 tot 2000 Baht Bitcoin kopen. Met de stijging van de Bitcoin, kun je over een jaar een aardig kapitaal opbouwen, zelfs met deze kleine bedragen.

Er zijn ook een aantal andere mogelijkheden om zelfs deze bedragen te verdubbelen: dus niet alleen sparen, maar “werken” met de Bitcoin: handelen, mijnen, investeren. Vooral op YouTube kun je veel video’s zien die je daarmee verder helpen. Er zijn valkuilen en er zijn veel beloftes om binnen een maand rijk te worden. Daarmee moet je oppassen en ikzelf ben ook al een paar keer dit jaar in zo’n bedrog getuimeld. Dat is dan het zogenaamde leergeld. Intussen weet ik goed waar ik op moet letten. Alles heeft zo zijn leerproces…

Zou je nog aarzelen om dit hoogst interessante spel te spelen, het is niet te laat. Zoals bij alles, zet nooit op één paard. Wil je alleen crypto kopen en een jaar of twee bewaren, koop dan ook Ethereum, Dash, Lightcoin en dergelijke. Iedere grote investeerder zal dit beamen en zo is het ook in het klein. Jammer genoeg is het voor velen “te veel werk” om dit te doen. Maar het is in ieder geval aan te bevelen.

Vooral de “jongeren” onder ons zullen over een paar jaar zich afvragen waarom ze nu geaarzeld hadden. Als je dan nog maar een pensioen hebt, waarmee je in Thailand nog maar nauwelijks rond kunt komen.

In mijn gedachten is het net zo zeker dat in Thailand alles duurder gaat worden, onze pensioenen niet alleen niet aangepast, maar integendeel zelfs minder worden en de Euro ook geen 50 Baht meer zal zijn. Net als ik er zeker van ben, dat een deel van mijn inkomen naar mijn Wallet gaat en ik daarmee mijn verlies aan koopkracht goed kan maken.

Ingezonden door Sjaak S.

40 reacties op “Lezersinzending: Met Bitcoins mijn verlies aan koopkracht in Thailand goedmaken”

 1. Khun Peter zegt op

  Het is natuurlijk ook slim van bitcoin bezitters om met dit soort artikelen de bitcoin te promoten. Immers als de vraag toeneemt stijgt ook de waarde = kassa!

  • Leo Th. zegt op

   Mij bekroop hetzelfde gevoel, preken voor eigen parochie. Voor mij geen bitcoins, hoewel Sjaak S toegeeft dit jaar enkele malen met bedrog te maken hebben gehad en dat euforisch afdoet als zijnde leergeld, ziet hij toch de bomen tot in de hemel groeien. Leergeld heb ik in het verleden ook betaald. O.a Legio Lease en Nina Brink met World on Line, je werd bijna voor gek verklaard als je daarin niet investeerde, liggen nog vers in mijn geheugen. Nu zijn bitcoins daarmee niet te vergelijken maar net zo stellig als Sjaak beweert dat bitcoins blijven stijgen durf ik te stellen dat de waarde van bitcoins één keer als een kaarthuis in elkaar zal storten. Dus ik zal geen deelnemer worden aan het door Sjaak zo genoemde ‘hoogst interessante spel’. By the way Khun Peter, nog aan het genieten van je vakantie in Thailand?

   • Sjaak S zegt op

    Ik weet niet waar je deze euforie ziet. Bovendien heb ik bij de Bitcoin geen verliezen gehad. Dat waren andere investeringen. In tegendeel. Daar mag ik hier niet over schrijven.
    Ik zal iedereen die nu naar de bank rent en een lening opneemt om in Bitcoin te steken, super stom noemen.
    Maar iemand die een paar Euro opzij kan zetten, kan er zijn winst mee maken. Ik garandeer je, echt, daar kun je gift op nemen: wanneer je lotto speelt en je daar iedere maand 50 tot 100 Euro weggooit (ik weet niet hoeveel mensen uitgeven, maar naar ik hoor, hier in Thailand behoorlijk wat) en dan misschien een of twee keer in het jaar een paar tientjes winnen, kun je toch veel beter bitcoin daarvoor kopen. Is het geld weg (dat was het bij de Lotto ook) nou dan. Heb je gelijk gehad. Maar wanneer de bitcoin stijgt en dat doet hij met zekerheid meer geld dan jouw lottobriefje brengt, klap je in de handen!

    • nl bang saray zegt op

     Het is niet te ontkennen dat je geen verliezen nog gemaakt hebt, met de andere investeringen wel als ik dat zo lees, mag ik de vrijheid nemen om daar in het kort op ingaan?
     Er wordt hier bedoelt de tijd dat iedere Nederlander van af de camping aan het beleggen was en dachten dat het niet fout kon gaan , of de woekerpolissen die voor gehouden werd dat je slapend een vermogen kan verdienen?
     De insteek van mij is wil je risico nemen oke maar als het fout gaat graag niet klagen en je verlies nemen. Daarbij gezegd hebben als je wilt probeer doe het dan met geld wat je kunt missen want hier zal geen advocaat zijn die als bij de woekerpolis het terug kan halen.

     • Sjaak S zegt op

      Ik ken mensen die in goed vertrouwen geld geïnvesteerd hadden in beleggingen die niet konden mis gaan. Toch ging het mis. De een had “slechts” 500 Euro geïnvesteerd, de ander op aandrang van zijn zoon 10.000 Euro en waarschijnlijk zijn er mensen geweest die veel meer geïnvesteerd hadden.
      Maar wat ging er mis? Ze vertrouwden op één persoon, op één broker of bedrijf en zetten al hun geld op één investering. Het werd de mensen voorgespiegeld dat het alles zo gemakkelijk was. En het ergste: ze gaven meteen op.
      De meeste succesvolle mensen hebben net iets meer gewonnen dan verloren. Maar dan was die winst ook zodanig dat al die verliezen te niet gedaan werden.
      Mijn verliezen waren in zogenaamde HYIP. (High Yield Interest Programs). Daar ben ik gewoonweg te stom voor en blijf daar nu met mijn handen van af.
      Ik wist echter welke risico’s verbonden waren en ik zal de laatste zijn die hierover klaagt. Zoveel had ik ook weer niet verloren. Je zou kunnen zeggen alles bij elkaar minder dan een gemiddelde roker/bierdrinker per jaar uitgeeft aan zijn verslaving.
      Ik heb in de afgelopen vier jaar dat ik in Thailand woon honderden uren ermee doorgebracht, terwijl ik in de tuin aan mijn vijver werkte, gras maaide, toen ik ging fietsen, naar audioboeken geluisterd (doe ik nog) naar motivatie speeches. Verhalen en gesprekken over en van o.a. Dale Carnegie, Napoleon Hill, Anthony Robbins, Brian Tracy, Christopher Locke, Dan Kennedy, Darren Hardy, Dave Ramsey, David Bach, Deepak Chopra, Eric Worre, Jim Rohn en nog vele anderen.
      Wat moet je doen om succes te hebben. Kun je op latere leeftijd nog succes hebben? Er werd verteld over beslissingen die je moet nemen, waarom de meeste mensen nooit succes zullen hebben. Dat je je lot in eigen handen moet nemen enzovoorts.
      Daaruit putte ik inspiratie.
      Over twee weken word ik 60. Ik vind me nog te jong om niets te doen, maar ik had zeker geen zin meer om in een hamsterrad rondjes te draaien om dan op een dag er dood bij neer te vallen.
      Daarom kan ik hier op dit forum over alles en nog wat schrijven en interesseer ik me voor al dit soort dingen. Ik heb veel kunnen leren. En een van de lessen was dat je je ervaring door moet geven.
      Daarom schrijf ik over dit soort ervaringen. Ik zou veel meer kunnen schrijven, maar we zitten allemaal hier met angst in ons achterhoofd: de vijand luistert mee.
      In Nederland is het de belastingdienst en hier is het de overheid… dus houd ik het naar mijn mening vaag.

      In ieder geval zie ik het avontuur “Bitcoin” als één van de meest belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar. Ik mag hier honderd reacties krijgen van de lezers die allemaal de mening zijn dat het flauwe kul is. Mensen die zelf zogenaamde experts zijn, omdat ze anderen niet alleen maar napraten, maar omdat ze weigeren met de tijd mee te gaan. Het oude was goed en zoals het nu is kan niet goed gaan, want wanneer het met “echt geld” zo zou gaan, zou de ballon knappen. Het zijn twee verschillende schoenen. Het is appels met peren vergelijken.
      Een totaal revolutionair systeem dat tegen het oude systeem aanbotst. Het gekke is, dat het nieuwe systeem niet eens hard moet vechten, maar het oude er met gebalde vuisten, zonodig met geweld tegen aan gaat. Waarom? Omdat het niet winnen kan.

      De schulden van de overheid, overal op de wereld loopt in de triljarden. We leven in slechts één bubbel en dat is die die door de overheid veroorzaakt is. Het is het grootste ponzi systeem aller tijden. We moeten belasting betalen om gaten op te vullen die wij niet veroorzaakt hebben en dat alleen maar uitstel van executie is.

      Een van de antwoorden daarop is de bitcoin. Waarom? Omdat de overheid deze niet kan inflateren. Ze kunnen hem niet afpakken. Mensen kunnen deze kopen en de regering kan het niet afpakken. Daarom worden berichtgevingen in de wereld gezet en mensen zoals JP Morgan gaan verkondigen dat het geld voor kriminelen en moordenaars is en deze zelfde de volgende dag, wanneer mensen angstvallig hun munten verkopen en de prijs keldert voor een dag, goedkoop inkopen.

      Misschien lijkt het wel simpel zoals ik het in mijn artikel schreef en lijkt het dat ik zo maar wat uit mijn duim zuig. Maar ik ben sinds januari bijna iedere dag een aantal uren bezig met dit thema.
      Nog stees ben ik geen expert en heb ik problemen me verbaal uit te drukken. Maar ik weet dat ik aan de juiste kant van de weg sta. Daar staan misschien nog een paar anderen bij en ongeveer 80% van de mensheid aan de andere kant. Wie heeft het meestal mis?

      • nl bang saray zegt op

       Beste sjaak,
       Ik ben blij datje aan de juiste kant van de weg sta.
       Het is mijn inziens altijd aan correcties onderhevig en als tijd verdrijf vind ik dat ook niet verkeert maar het is net als beleggen als het hele hoge en risicoloze producten zijn dan snap ik niet dat de banken er niet vol ingaan( Die hebben toch specialisten in huis) want dan hebben ze de kleine beleggers toch niet nodig of ze moeten nog wat meer producten verkopen.

    • Leo Th. zegt op

     Sjaak, je schrijft dat je dit jaar m.b.t de bitcoins een paar maal in bedrog bent getuimeld. Je betitelt dat als leergeld en dat vind ik eufemistisch uitgedrukt. Door de woordvoorspelling op mijn mobiel kwam er echter ‘euforisch’ te staan. Wat dat betreft heb je een punt. Overigens, uit het artikel als geheel blijkt toch overduidelijk dat jij de toekomst van de bitcoins met veel euforie tegemoet ziet. Op zijn Thais geantwoord: up to you! En daar wil ik aan toevoegen, zoals ik zo vaak lees in bijsluiters van financiële producten, dat resultaten uit het verleden geen garanties vormen voor de toekomst!

    • theoS zegt op

     Bitcoin is een frauduloze munt eenheid. Bestaat niet en is een digitale munt. Wordt gemanupuleerd door 1 of meerdere (in mijn ogen) criminele investeerders. Klapt vandaag of morgen helemaal in elkaar. We zullen zien.

   • eef zegt op

    heeft er al iemand geprobeert de bitcoins te verkopen en daarnaar het geld op zijn bank rekening gekregen ,daar ben ik naar benieuwd of dat ook gaat, ze hebben het alleen over de waarde ,maar ik wil knikkers zien ,niet alleen over bitcoins kopen en waarde op papier,computer, graag hier een antwoord op !!!!!!

    • Sjaak S zegt op

     Beste Eef, ik doe dat niet dagelijks, maar wekelijks. Een maand of twee geleden heb ik de laptop waar ik nu op schrijf gekocht van de winst die ik die maand maakte met alleen de waardestijging van de bitcoin. Ik had gekocht nadat deze flink aan waarde gevallen was en het verschil was groot genoeg om een deze laptop voor 16.000 baht te kopen.
     Mocht je “bewijzen” willen zien van mijn transacties? Ik doe alles via internetbanking met mijn Bangkok Bank. Binnen een uur staat het geld op mijn rekening. Heel simpel.

  • Sjaak S zegt op

   Ik had bij het schrijven nou niet bepaald in mijn achterhoofd de waarde van de bitcoin te verhogen, maar om een stuk drempelvrees weg te halen. Meer niet.
   Maar nu je het zo schrijft…. waarschijnlijk zal dat zo zijn en wie heeft daar baat bij? Iedereen toch? Hoe zat dat toentertijd in Amerika met de goudkoorts? De delvers kregen nauwelijks wat voor hun goud, maar de opkopers daarvan stinkend rijk.

   • ruud zegt op

    De kopers die in de buurt van de hoogste koers hebben gekocht,zullen er geen baat bij hebben.
    Die kunnen alleen maar geld verliezen.
    Op het moment dat bedrijven uit de bitcoin gaan stappen, omdat het uiteindelijk voor een bedrijf geen enkele meerwaarde heeft, behalve dan voor reclame doeleinden, en bovendien extra administratie, dus extra kosten, stort het hele zaakje in elkaar.
    Want wie wil bitcoins hebben, die hij nooit meer uit kan geven?
    Zelfs niet de handelaars die er nu rijk van worden.
    Bedrijven zullen hun belasting uiteindelijk gewoon in Euro’s moeten betalen, niet in bitcoins, of ander monopolygeld.

   • Frans Nico zegt op

    Beste Sjaak, als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het ook niet waar. De bitcoin is niet anders dan een piramidespel. Alleen de eerste die erin gestapt zijn hebben hun winst gepakt. De laatste zullen verdrinken in tranen. Wat je doet is speculeren op de hebzucht van anderen, net als jouw voorgangers hebben gespeculeerd op jouw hebzucht en heeft, net als opties op aandelen of grondstoffen, niets met beleggen te maken.

    De waarde van elk goed, fysiek of virtueel, is net wat de gek ervoor wil geven. Dat geldt voor elke “investering”. Zelfs de goudprijs kan instorten en daarvoor hoef je niet een ruimtereis van 130 miljoen lichtjaren te ondernemen. Het gaat om vertrouwen en als het vertrouwen verdwijnt, verdwijnt daarmee ook jouw “investering”.

    • Sjaak S zegt op

     Frans, je haalt piramidespel met ponzi door elkaar. Er zijn heel veel “eersten” die zich nu aan de haren trekken, omdat ze destijds voor een paar cent een bitcoin konden kopen en deze toch uiteindelijk voor een paar dollar verkochten, omdat ze zich niet konden voorstellen hoe veel de bitcoin in waarde zou stijgen.
     Ergens is het jammer dat zoveel mensen alleen maar speculeren en er verder niks mee doen. Maar als je weet wat je doet, maakt het niet zoveel uit of de bitcoin stijgt of daalt. Voor diegenen die niets verder doen dan hun bitcoin op een wallet zetten kan dat een voordeel leveren in de vorm van waardestijging, maar mocht de bitcoin in waarde zakken, dan heb je uiteraard verlies.
     Maar je kunt veel meer dan dat. Ik ga geen namen noemen, maar ik ken één heel goed bedrijf, waarmee je (ja de pessimisten en de traditionele beleggers zullen nu weer heel hard “bedrog” roepen) de waarde van je bitcoin in één jaar tijd met 400% kunt verhogen. Zonder dat de actuele waarde van de bitcoin zou verhogen. Laat de bitcoin volgend jaar weer op 5000 Euro komen. Hopenlijk was hij tussendoor eens op 4000 gezakt en weer eens op 5500 gestegen, maar uiteindelijk terug op 5000 gependelt (is maar een voorbeeld hoor). Dan nog kun je een flinke cent verdienen. Dit bedrijf handelt juist tussen de platformen waar bitcoin gehandeld wordt en omdat ieder platform weer andere prijzen heeft, kun je ongeacht daling of stijging van de bitcoin daarmee geld verdienen. Arbitrage heet dat en is in de forex wereld ook een normale bezigheid. De verschillen in de crypto wereld zijn echter veel groter en dus ook de verdiensten. Daardoor is het juist van voordeel dat de waarde op en neer gaat. Hoe groter de verschillen hoe meer verdiend wordt.
     Een andere manier om te verdienen is door te mijnen. Daarmee kun je per maand ongeveer een winst tussen de 5 en 10% behalen. Natuurlijk is dat ook onderhevig aan de daling en stijging van de waarde van de munt. Ik ken drie goede bedrijven die een algorithme gebruiken, waarbij telkens die cryptovaluta gemijnd wordt, die op dat ogenblik de meeste profijt brengt. Tot nu toe is het nog steeds de bitcoin. Je kunt bij sommige bedrijven beginnen met het kopen van hashpower vanaf 5 Dollar en daarna is “the sky the limit” . Je kunt ook compounden – herinvesteren en daarmee je winst vergroten.
     Door de stijging van de bitcoinwaarde wordt natuurlijk ook het bedrag dat je mijnt hoger. Niet het aantal bitcoin, maar de dollarwaarde. Hoe dan ook, het is iets voor langere termijn. Je kunt echter ook iedere dag je laten uitbetalen en dan het geld naar je rekening sturen. Alles is mogelijk.
     Mocht je bang zijn dat je investering verdwijnt, dan zet je die Bitcoin meteen om in fiat geld. Of zoals ik het doe: de helft zet ik om en de andere helft laat ik rusten… dan is er hoe dan ook een winst.

 2. Rob E zegt op

  Geweldig zo’n selfmade expert/analist met voorspellingen die tot in de hemel leiden.

  Mijn voorspelling. Het zal gauw afgelopen/verboden zijn al deze ongereguleerde valuta want de regeringen hebben er geen grip op.

  Btw in china is de bitcoin al verboden.

  • Ger zegt op

   Ja maar China is de rest van dewereld niet, en de Chineesen mogen wel naar buitenlandse sites voor de handel. En daarnaast is de virtuele wereld niet van iemand dus kun je deze ook niet beperken. Vrijheid is nog steeds gewaarborgd in de meeste landen.
   Het is wel zo dat hoe meer je het promoot hoe meer vraag. Lijkt dus op de Tupperware parties en Ponzischemes en bijvoorbeeld Amway in Thailand. Hoe meer je mensen kunt overhalen hoe meer je verdient en hoe hoger in de rangorde = comnissies. Dus deze bitcoin handel is vergelijkbaar want praat de koers maar omhoog. Uiteindelijk is het nergens op gefundeerd dus gewoon windhandel. Iedereen kan zoiets beginnen en dat zie je ook in de toename van het aantal cryptocurrencies.

   • Marcel De Kind zegt op

    Bitcoin is niet verboden in China maar wel de handel in ICO’s . Chinese bedrijven kunnen voortaan geen virtuele munten meer uitgeven om vers kapitaal op te halen. Zo’n ‘initial coin offerings’, die floreerden met de bitcoin en aanverwanten, zijn verboden en “moeten onmiddellijk stoppen”, zei de Chinese centrale bank maandag.

  • Sjaak S zegt op

   In China is ook YouTube en Facebook verboden. En de Playstation plus zachte kaas. Zijn die daardoor nu van de aarde weggevaagd?
   In Japan kun je al in 260.000 winkels met Bitcoin betalen (zie https://news.bitcoin.com/bitcoin-accepted-260000-stores-summer/ ), zelfs vliegtickets kun je ermee betalen. In Zwitserland kun je bij de post Bitcoin kopen en wat denk je van dit artikel? http://beurs.com/2017/07/12/zwitserse-bank-krijgt-goedkeuring-om-belegging-bitcoins-aan-bieden.

   I rest my case!

   • Frans Nico zegt op

    Ja ja Sjaak, een leuk artikel op beurs.com. Echter, er staat niets over aanbieden van bitcoin maar over het beheren daarvan. Het enige wat de Zwitserse bank kennelijk doet is het administreren van door de klant aangekochte bitcoin. Niet de bank maar de klant draagt de risico’s.

    De auteur schrijft weliswaar dat In Zwitserland Falcon Private Bank toestemming kreeg om bitcoin aan te bieden als belegging aan haar klanten, doch verderop staat heel duidelijk, ik citeer: “In januari begon de bank na te denken over het beheren van bitcoinbeleggingen. Op 23 juni diende de bank haar aanvraag in en gisteren werd die goedgekeurd! In minder dan een maand, wie had dat gedacht?!” En nog iets verder staat: “Falcon Private Bank heeft bijvoorbeeld 13 miljard euro onder beheer.” Het gaat dus steeds over het beheer!!! Niet over het aanbieden van bitcoin.

    De bank biedt dus geen bitcoin aan maar het beheer daarvan. De bank loopt daarmee geen enkel risico en daar gaat het de toezichthouder om. Bovendien werkt de bank ‘private bank’ enkel met klanten die minstens 2 miljoen Zwitserse Frank kunnen beleggen. Dat is 1,8 miljoen euro! Die hebben geen bescherming nodig van de toezichthouder. Als je dan ook nog leest dat de schrijver van het artikel Niklas Nikolajsen, CEO van bitcoinmakelaar ‘Bitcoin Suisse’ is. dan gaan mijn wenkbrauwen toch wel fronsen. Dan blijkt het artikel niet anders te zijn dan een wervingsflyer voor “investeerders” (lees: miljonairs die niet goed weten wat ze met hun geld moeten doen). Maar misschien waan jij je wel onder die “investeerders”.

    • Sjaak S zegt op

     Bedankt voor je verdere uitleg! En nee… ik waan me niet onder die “investeerders”… wish it was true… daar ben ik te arm voor! 🙂

 3. Rob E zegt op

  Nog een leuk artikel over de bitcoin crackdown

  https://www.forbes.com/sites/sarahsu/2017/10/19/will-china-host-the-worlds-biggest-state-backed-digital-currency/#5c8dbecf1231

 4. Joseph Jongen zegt op

  Ach, had ik 40 jaar geleden maar iedere gulden in grond en huizen gestoken. En waarom heb ik mijn aandelen ASLM en ook Heineken en DSM veel te vroeg van de hand gedaan. Ja succes heeft vele vaders over de zeperds wordt zelden of nooit gesproken. Bitcoin: ik zou de winst maar snel pakken voordat het fiasco een feit is.

 5. Mark zegt op

  De Bitcoin is een blockchain. Niet meer, niet minder.
  Wat bepaald de intrinsieke waarde van een blockchain?
  Wat is de intrinsieke waarde van de blockchain Bitcoin?
  Wat is de marktwaarde op dit ogenblik?
  Is er een verschil tussen beide?
  Wat kan het verschil verklaren, in plus en in min? Of: Waarom zijn ze gelijk?
  Met antwoorden op deze vragen kan je het risicoprofiel in beeld brengen … en vervolgens afwegen of dit voor voor jou acceptabel is.

  • Frans Nico zegt op

   ntrinsieke waarde is de waarde die consumenten toekennen aan een product of dienst. Hierbij is het niet de vraag welke prijs zij moeten betalen, maar welke waarde het product aan hen levert.

   De intrinsieke waarde is nauw verwant aan het begrip prijsbeleving.

   In de bedrijfseconomie:
   De boekhoudkundige definitie van intrinsieke waarde is de actuele waarde van alle bezittingen van de onderneming, verminderd met de schulden die er zijn. Oftewel het eigen vermogen. In tegenstelling tot bij de boekwaarde wordt er niet simpelweg gekeken naar de waarde op de balans, maar naar de werkelijke waarde van bezittingen op dat moment.

   Intrinsieke waarde van geld:
   Bij contant geld valt onderscheid te maken tussen de intrinsieke waarde en de nomimale waarde van een munt of bankbiljet. Eeuwenlang was er een directe relatie tussen de waarde van een munt als betaalmiddel en de waarde van het materiaal waarvan deze was gemaakt. Tegenwoordig zijn materialen als goud, zilver en brons al lang vervangen door goedkopere metalen en worden hoge bedragen gedrukt op een velletje papier.

   Ons betalingssysteem is vooral gebaseerd op vertrouwen en onderliggende garanties. De intrinsieke waarde van geld (hoeveel het kost om geld te produceren) ligt aanzienlijk lager dan de waarde die geld vertegenwoordigd.

   Bron: Marketing Termen.nl

   De bitcoin heeft in mijn ogen geen enkele intrinsieke waarde. 0,00 Euro. Het heeft slechts een belevingswaarde.

 6. ruud zegt op

  Een bitcoin is en blijft een fantasiemunt gedekt door niets dan de waan van de dag.
  Het is niet meer, dan monopolygeld.

  Geld zoals ik zelf in papieren vorm in omloop zou kunnen brengen, als iemand het van me aan zou willen nemen.
  Papieren geld, waarvan ik niet verplicht ben er ooit weer iets voor terug te geven in de vorm van goederen of andere valuta.
  Met geld van de overheid kan ik in ieder geval mijn belasting nog betalen.

  • Sjaak S zegt op

   Ons papieren geld daalt alleen maar in waarde. Deze week hoorde ik nog dat een Amerikaanse dollar sinds 1982 ongeveer 98 cent aan waarde heeft verloren!

   Het papieren geld is niet meer dan een stuk papier met een belofte. Er staat ook geen fysieke waarde achter. Centraalbanken en regeringen kunnen naar behoefte papiergeld laten printen en de waarde gaat daardoor steeds verder achteruit.

   Ik ben geen expert, zoals boven ergens geschreven werd. Maar ik lees wel zoveel mogelijk over dit interessante fenomeen. Een jaar geleden wist ik niets en nu weet ik een klein beetje. Waarschijnlijk heb ik het totaal mis en is iedere zwartdenker hier slimmer dan ik en zal ik straks alles verliezen. Het ponzi systeem zal dan in elkaar zakken en iedere pessimist heeft weer eens gelijk.

   Maar ik ben geen zwartdenker. Ik ben een optimist. Nee, zelfs dat niet. Ik zie mezelf als een realist.
   Dat was ik toen ik de eerste pc kocht, waarbij ieder me voor gek verklaarde. Men verklaarde mij voor gek toen ik internet aanvroeg en men verklaarde mij voor gek toen ik muziek op een mp3 speler luisterde.

   Ruud, alles heeft een begin en dat bergt ook risico. Ik zou niet al mijn geld op cryptovaluta zetten. Maar de Bitcoin en andere valuta is meer dan gedekt door de waan van de dag. Het is zoals met alles een waarde die bepaald wordt door vraag en aanbod.

   In ieder geval staat het toch ieder vrij te doen wat hij wil met zijn geld.
   De bitcoin bestaat sinds 2009 en tot nu toe hebben de echte experts, zoals Andreas Antonopoulos een hele realistische blik op de bitcoin: https://www.youtube.com/watch?v=fHZzkT1ci1U&t=4s

   • ruud zegt op

    Misschien ziet u het verkeerd, met het glas dat half vol is en het glas dat half leeg is.
    Bekijk het eens zo, dat niet de dollar gezakt is, maar dat de andere valuta gestegen zijn.
    Dan ziet de wereld er opeens heel anders uit.

    Ik zet trouwens helemaal geen geld in op de cryptovaluta.
    Ik hou niet van gokken.
    En meer dan gokken is het niet.

    Behalve dan voor degene die de munt bedacht heeft.
    Die heeft zijn cryptomunt ingeruild voor een grote hoeveelheid door overheden in omloop gebracht geld en lacht de hele wereld uit.

  • Marcel De Kind zegt op

   Wel had ge 4 jaar geleden voor 100 $ één bitcoin gekocht had ge nu 600000 dollar papieren briefjes in je hand kunnen hebben . Alhoewel dat dit geld op uw bankrekening zou staan en ge ziet geen briefjes …. wat is dat briefje nog waard denkt ge ? Als ge de wereld schulden bij mekaar telt is geld geen frank meer waard.

 7. Roel zegt op

  Sjaak S,

  Weet jij dat er in Bangkok een fabriek heeft gestaan waar Bitcoins werden gemaakt, zelfs door Nederlanders werd gerund en volgens mij een japanner achter de financiering daarvan zat. De code van de bitcoin wordt gemaakt door computers, zodra er een vrije QR code is gevonden met nummer heb je een bitcoin te pakken.
  Dat zoeken op de pc gaat 24 uur per dag door. Er is wel een maximaal gelimiteerd aantal aan de bitcoin gesteld, dus wordt het zoeken naar vrije QR codes steeds moeilijker. Ongeveer 3 jaar geleden was de bitcoin ongeveer 200 euro waard en toen zelf te duur om te maken vanwege hoge electriciteits kosten.
  De fabriek in Thailand is ook ongeveer 3 jaar geleden afgebrand en niet meer herbouwd. Ik ken persoonlijk de Nederlanders die de fabriek hebben gerund en ook veel uitleg gehad, ken ook het program waarmee ze worden gemaakt.
  Weet zelfs dat er ongeveer 5 machines zijn in Pattaya om de bitcoin te maken, of ze nog werken durf ik momenteel niet te zeggen en ook niet of het gelimiteerde aantal al is bereikt. De machines staan ongeveer hemelsbreed 1 km van mijn huis vandaan. Zal nog eens kijken of ze werken.

  Er zijn al honderden andere afgeleide crypto virtuele munten gemaakt, afgeleid van de bitcoin, ook daar kan je in handelen met een fractie van de waarde. Er is daarvoor een online handels platvorm.

  Bitcoin kan een goede investering zijn, maar vergeet niet dat je al gauw aangemerkt wordt als zwart spaarder, crimineel, want daar wordt de bitcoin veel voor gebruikt. Dus krijg je teveel bitcoins kan je een onderzoek verwachten.

  Daarnaast is Bitcoin al in sommige landen verboden, als dit doorzet dan is de waarde van de bitcoin een fractie van wat het nu is. Natuurlijk gaan er ook andere verhalen in het rond op internet dat grote banken de bitcoin volgen, maar vergeet niet banken zijn handelaren die geld moeten verdienen en zie vanuit het verleden hoeveel banken er afgestraft zijn door ondoorzichtige constructies van witwassen.
  Vergeet ook niet dat IS zo zijn financiering krijgt, via de bitcoin. Alleen al daarvoor houd ik mij verre van de bitcoin.

  Dus een bitcoin is heel speculatief en net wat je zelf ook schrijft niet te snel zenuwachtig worden, maar dat geld voor alle beleggingen. Ik doe er dus niet aan mee om de redenen die ik net heb genoemd, maar een ieder is natuurlijk vrij en verantwoordelijk voor zich zelf.

  Groet en succes.
  Roelof

  • Sjaak S zegt op

   Ik geloof je op je woord. Dat kon tot drie jaar geleden nog heel goed. Toen was het nog heel gemakkelijk Bitcoin te mijnen en het was niet duur. Nu kost het mijnen van één bitcoin ongeveer duizend dollar. Dit zal nóg duurder worden. Dit is óók een van de redenen waarom de Bitcoin steeds meer waard wordt.

   We kunnen niet in de toekomst kijken en ik weet niet hoe gek de overheid gaat doen. Ik denk echter dat het verbieden een grote fout zal zijn. Ik denk eerder dat het accepteren en implementeren van een nieuwe denkwijze veel beter is.

   Ik heb naast mijn bitcoin natuurlijk ook nog normaal geld nodig en zoals ik boven schreef, zal ik niet alles op de bitcoin en zijn verwanten willen zetten. Maar dat doe je met geen enkel product. Ik had vroeger ook nooit mijn schamele inkomen op één bank gezet. Ik had, toen ik werkte zeker vier verschillende rekeningen bij verschillende banken. Iedere bank had zijn voor en nadelen. Voor mij is het een natuurlijke gang van zaken dat ik dit nu ook doe. Ik maak nu ook nog steeds gebruik van drie banken en diverse Wallets, zodat alles netjes verdeeld is. Het werkt zo het beste voor mij. Bitcoin is gewoon nu een deel van mijn financiële huishouding en het werkt prima.

  • Marcel De Kind zegt op

   Mijn beste vriend die machines waar gij over spreekt zijn gewone PC’s met verschillende grafische kaarten dit wil zeggen dat gij en ik gewoon bitcoins kunt minen. Nu iets moeilijker dan jaren geleden. Dus geen fabriek nodig. En het belangrijkste is de technologie “blockchain ” dat de komende jaren veel gaat veranderen in alles wat we doen . Maar als ik U was zou ik toch enige honderden euro’s investeren…

 8. Harrybr zegt op

  Lees het verhaal van de tulpenmanie in de Republiek eens door. Verander het woord “tulp” door bitcoin, en pas het jaartal aan naar nu, en u heeft het antwoord.

 9. Ruud 2.0 zegt op

  Het is voor mij ongelofelijk dat er mensen een waarde van 5.000 euro voor digitale bits en het blockchain systeem willen betalen. Een digitale virtuele “munt” heeft de gelijke waarde als een baar goud van 140 gram.
  Bitcoin dat het unieke pre-paid digitale betaalsysteem zou worden is doorgeslagen in een speculatie object waarbij hebzucht de boventoon voert. Veel bitcoin beleggers zijn onbekend met het monetaire stelsel.
  Ook worden velen enthousiast en gek gemaakt door de andere bitcoin beleggers met de winsten dat ze op papier zouden hebben en van bitcoinbezitters die verhalen vertellen die nergens op slaan of zelfs fake-nieuws.

  Aan de schrijver dezes zou ik willen zeggen: realiseer je winst voor de komende hard fork de 25ste oktober a.s., want als je begrijpt wat er staat te gebeuren weet waarom het woensdag “gehaktdag” is.
  In kort een bitcoin bezitter krijgt gratis een nieuwe bitcoin onder de nieuwe voorwaarden. Dit is mijn inziens de reden van de belachelijke stijging van bitcoin de laatste maand.
  Maar begrijp dat ik verwacht dat de dure bitcoin vanaf dat moment alleen verkopers kent en nauwelijks kopers omdat de meesten gaan wisselen om een leverage te creeren.
  Wat weet je trouwens van de mensen die NU achter bitcoin zitten en heb je gezien dat de laatste weken de omzet dagelijks meer dan 2 miljard euro is. Wie zijn die verkopers denk je?
  Wie hebben in deze ongecontroleerde digitale markt voorkennis?

  Maar als jij met die vele andere speculanten denken dat iets dat uit een techniekje bestaat naar 10.000 euro stijgt moet je blijven zitten.
  Het is al jaren zo dat de laatste kopers het gelag betalen.
  Veel wijsheid wens ik je toe.

  Noot: ik ben niet tegen cryptocurrency maar bitcoin wordt volgens mij de grootste scam in historie (al staat Madoff met 65 miljard wel erg hoog) en gaat er veel leergeld worden betaald

 10. Ton zegt op

  het is verleidelijk, maar:
  – ook bitcoin laat pieken en dalen zien
  – niet gokken met je pensioengeld, tenzij je er teveel van hebt
  – bankmedewerker zei mij een keer: wat snel omhoog kan, kan nog sneller dalen
  – iedereen wil op een rijdende rein springen, maar bij onraad wil iedereen er tegelijkertijd uit

 11. Paul zegt op

  Het valt me op dat de meeste reakties komen van mensen die niet weten wat cryptocurrency is. Ook hebben ze in de verte iets gehootd over blockchain. Als je de honderd miljard gepasseerd bent,ben je een belangrijke speler. Als JP Morgan in BC gaat handelen onder het mom dat hun klanten dat willen
  en als de in de media zeer invloedrijke personen tekeer gaan tegen de cryptocurrency maar zelf driftig cryptocurrency inslaan. Zou je dan niet denken dat ook deze kopstukken doorhebben dat cryptocurrency en blockchain de toekomst zijn. Verdiep je eerst in de materie voor je ongefundderde kritiek er op loslaat.

  • Ruud 2.0 zegt op

   Beste Paul,
   Ik begrijp je verontwaardiging, maar als banken in bitcoins of ethereum zouden beleggen staan we aan de vooravond van een bankencrisis gelijk 2008. Ik hoop dat je nog kunt herinneren de mandjes met inferieure hypotheken die banken onderling verkochte en de tekorten bij hedgefunds. Onder deze cryptocurrency zit niet 1 gram goud of andere waarden.
   Het is een speculatief object geworden, waarbij een blockchain geen garantie biedt van een volledige meltdown bij een sell-off, hetgeen ik de komende week verwacht dat het zou kunnen geschieden.

   Banken willen wel de blockchain techniek overnemen, want het blijkt goed en snel te werken in het betaling verkeer.
   Een tweede niet onbelangrijk feit is dat men bij veel cryptocurrency niet eens weet wie er achter zit banken, criminelen, maffia of een “betrouwbare” onderneming.
   Dat de waarde van bitcoin bijna 100 miljard vertegenwoordigt komt omdat met name jongeren geloven dat cryptocurrency een belangrijke plaats gaat innemen en speculatie. De koersstijging van bitcoin momenteel komt voort dat ze bij de hard fork de 25ste gratis een bitcointje krijgen
   Velen hebben nog geen idee wat er daarna zal gebeuren. Ik verwacht een verkoopgolf zonder kopers.
   De koers van bitcoin komt vervolgens in een normaal vaarwater met veel verliezers, maar de tijdtijd zalzal het ons leren.

   • Mr Bojangles zegt op

    Mag ik er even op wijzen dat ook onder de Dollar niet 1 gram goud zit!

    • Ruud 2.0 zegt op

     Een reactie om uw kennis bij te spijkeren en andere lezers door uw opmerking niet op het verkeerde spoor te brengen.
     In 1970 onder bewindschap van de toenmalige president Richard Nixon heeft de USA de 100% dekking van de waarde van de uitstaande bankbiljetten los gelaten.
     Om snel dit te onderzoeken google u op: fort knox
     De Nederlandse Bank heeft de laatste jaren ook zijn voorraadvoorraad goudstaven afgebouwd.
     Wellicht geeft deze informatie u meer kennis van het monetaire stelse en dede laatste ontwikkelingen.

     Een Gouden bitcoin gaat het niet worden, maar een cryptocurrency met een partiele gouddekking heeft de toekomst.

  • Sjaak S zegt op

   Paul, je slaat de spijker op de kop!

 12. Thomas zegt op

  Met alle respect hoop ik dat Sjaak zijn centen niet zal verliezen, maar dit lijkt bijzonder veel op de Internet-bubble van het jaar 2000. Mensen die nooit enige interesse hadden getoond in investeren begonnen opeens te verkondigen dat er aandelen moesten worden aangeschaft. Deze beleggers hadden eigenlijk geen weet van de materie. Kuddegedrag met ernstige gevolgen. Het resultaat is alom bekend.

  Bitcoin en andere cryptomunten worden gezien als onderdeel van een alternatief betalingssysteem. Een tegenhanger van het zogenaamde corrupte systeem van de grote (nationale) banken. Het probleem is echter dat er veel misbruik wordt gemaakt van cryptomunten juist omdat er totaal geen controlemechanismen zijn. China heeft de handel aan banden gelegd en Rusland is er op dit moment ook mee bezig. Aanleiding voor Rusland is het grote aantal witwas praktijken met behulp van cryptomunten. Geroemde internationale beleggers noemen het een bubble en uit onderzoek in Nederland is gebleken dat vooral jonge, laag opgeleide beleggers met weinig marktkennis investeren in cryptomunten.

  Er bestaat een kans dat Bitcoin nog driemaal over de kop gaat, maar de lange termijn vooruitzichten zien er niet goed uit. Speculeer niet met geld dat je nodig hebt en het feit dat een aandeel omhoog gaat staat niet garant aan succes. Als ik iets niet snap (computers die getallen staan te blazen in een hangar klinkt bijna letterlijk als gebakken lucht) dan investeer ik er niet in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website