Leven in Thailand: Rijbewijs verlengen

Door Klaas Klunder
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
23 juni 2022

Mijn Thaise rijbewijs moet verlengd. Ik zag al op websites dat de overheid tegenwoordig strengere maatstaven hanteert bij verlengen en voor nieuwe aanvragen, dus met bibberende knieën met Nui op naar het regionale kantoor van het ministerie voor verkeer in Ubon.

Uitgelegd waar we voor kwamen en een dame verwees mij naar een jonge man die voor mij een app op mijn telefoon zou zetten, zodat ik thuis de theorie kon oefenen en ook testvragen online kon beantwoorden. De test inclusief vragen zou 1 uur duren. Bij voldoende goede antwoorden zou ik 2 dagen later mijn verlenging kunnen ophalen. Helaas lukte dat installeren niet omdat mijn telefoon de engelse taal gebruikt en de boy kon daar niet mee overweg.
Geen nood, de boy zou de app op de telefoon van Nui zetten met engelse ondertiteling.

Vrolijk naar huis. Thuis de app opgestart, maar jammer, de Engelse ondertiteling was amper zichtbaar, soms ook moeilijk te begrijpen en ook weer snel verdwenen. Ook liep de ondertiteling soms niet synchroon met het beeld. Tot overmaat van ramp stopte de app na 16 minuten. Opnieuw opgestart maar hetzelfde gebeurde na 16 minuten. Opnieuw inloggen op de app lukte daarna niet meer. Goede raad was duur, ik zat me al te knijpen bij het vooruitzicht zonder rijbewijs hier door het leven te moeten.

Dus maar weer naar het regionale kantoor. Een andere vriendelijke mevrouw getroffen, alles uitgelegd. Zij vertelde dat bijna alle buitenlanders deze problemen hebben. Bovendien vermeldde zij dat ik die app helemaal niet hoefde te gebruiken bij verlengingen. Het volstond dat ik de reactie test deed en de rood/geel/groen test en de gebruikelijke kopietjes van paspoort, geel boekje en de doktersverklaring overhandigde. Ook zou ik 1 uur een video moeten bekijken waar allerlei verschrikkelijke ongelukken werden getoond en tig keer herhaald. Niet moeilijk dus en eigelijk alles precies zoals 5 jaar geleden.

Wel zag deze oplettende mevrouw dat ik een stok gebruik bij het lopen en ze keek wat zuinig. Maar dat werd opgelost als ik een praktijk test deed op het oefenterrein. Buiten moest ik een rondje rijden en tussen pionnen voorwaarts en terugrijden. Geslaagd! Tara! Papiertje binnen 1 dag!

Zo zie je maar weer, altijd verassingen in Thailand.

13 reacties op “Leven in Thailand: Rijbewijs verlengen”

 1. khun moo zegt op

  Allereerst proficiat met het succesvol verlengen van het rijbewijs.

  Goed dat de eisen verhoogd zijn.

  Mijn vrouw heeft met haar 79 jaar een rijbewijs van onbeperkte duur.
  Geen examen, geen test niets van dat alles.
  De procedure is inmiddels aangepast..

  Ik vraag me wel eens af of sommige in Thailand zo wie zo een rijbewijs hebben of rijlessen gehad hebben.
  Het feit dat Thailand het tweede land ter wereld is met de hoogste aantal verkeers ongelukken geeft me te denken.

 2. Jos zegt op

  Heb een half jaar geleden mijn rijbewijzen verlengd in Udon Thani. Moest iets van totaal 760 baht betalen voor auto en motorrijbewijs. ( heb nog nooit op een motor gereden) Daarna een reactie en verkeerslicht test.
  Vervogens kon ik mijn rijbewijzen ophalen. Dus ook geen film gezien. Kan weer 5 jaar vooruit.

 3. luc smet zegt op

  beste
  als je naar de website gaat op je computer, kan je de les volgen het duurt iets meer of een uur en het zijn drie vragen die je moet beantwoorden
  En daarna je examen afdrukken.

  DLT e-Learning

  is de website is in het engels
  groetjes luc

 4. johnkohchang zegt op

  heb vorig jaar in Pattaya/chonburi rijbewijzen, auto en motor verlengd. Kleuren herkennen en rectietest en een video die een uur duurt bekijken. Geen rijtest hoeven doen. Dat dien je wel te doen als je rijbewijs enkele jaren verlopen is.

 5. Eddy zegt op

  Heb vorige week mijn 2 rijbewijzen laten verlengen in Udon Thani maar dit ging niet zonder problemen. Probleem 1, heb onlangs mijn paspoort laten verlengen in Khon Kean, op mijn oude rijbewijzen stond dus nog mijn oude paspoort nummer kon dus niet verlengen! gelukkig had ik het oude paspoort nog mee dus het oude + het nieuwe paspoort overhandigt. Probleem 2, mijn geel boek ook mee, maar dat werd ook niet zomaar geaccepteerd! ik moest voor een bewijs terug naar de Amphoe in mijn woonplaats, is 60 km heen en terug dat ik ook daadwerkelijk daar woonde! dat was voor mij compleet nieuw, dus snel heen en weer, na terugkomst doktersverklaring overhandigt snel een remtest stoplichttest en foto maken had ik toch nog net op tijd mijn 2 nieuwe rijbewijzen op zak.

  • Lung addie zegt op

   Beste Eddy,
   dat bewijs van woonst is er altijd geweest. En dat geel boekje wordt idd niet aanvaard, het moet een recent officieel bewijs van woonst zijn, daar, indien je eventueel verhuisd bent en het niet aangegeven hebt je een foute verklaring aflevert.

   • RonnyLatYa zegt op

    In Kanchanaburi volstaat de gele tabien baan, net zoals de blauwe voor de Thai volstaat.
    Als Thai ergens anders wonen dan wat op die blauwe staat zouden die ook adresfraude plegen. Wat trouwens in vele gevallen zo is.

 6. Rebel4Ever zegt op

  Behalve in Bangkok mag/kan je het Thaise rijbewijs overal in Thailand bij zo’n Land Department kantoor laten verlengen. Die tip kreeg ik vorig jaar en dat kan ik tijd en gemak schelen. Bovendien bleek dat de moeilijkheidsgraad daar veel eenvoudiger was dan in de hoofdstad. Kleurenkennis en de reactie remtest; dat was het. Klaar in 5 minuten zonder uren wachttijd. Daarna natuurlijk wel die nutteloze instructie- doden film. Nutteloos voor buitenlanders omdat het niet ondertiteld wordt.

  Nog een tip. Laat je rijbewijs verlengen op een dag na je verjaardag. Dan krijg je een jaar extra. In mijn geval verlengd maart 2021 tot en met maart….2027. Een paar dagen voor mijn verjaardag was het 2026 geweest. Het computersysteem telt 5 jaar bij je leeftijd op i.p.v. rekenen vanaf de datum.

  De anecdote:
  Tijdens mijn ‘examen’ kwam er na mij een oude Oostenrijker. Kleur test ok, maar de reactie-remtest met de pedalen lukte niet. Hij bleef gewoon stil zitten en verzette geen been. Ik heb hem nog proberen te helpen door het in Duits uit te leggen, maar geen reactie; stijf als een standbeeld. Hij werd apart gezet.
  Tijdens de nutteloze film keek ik verveeld om me heen en wie zie ik…de Oostenrijker. En hij kreeg zijn rijbewijs. Toch even vragen…hoe, hoezo? Het was voor een motorbike en die heeft geen voetrem, maar mijn handen zijn in orde.. Maar niet gevraagd of zijn reactie in het verkeer ook ‘in Ordnung’ zou zijn…

  • Mark zegt op

   Correctie: Land Transport Department. Spreekt in het het Thais uit als “Khon Song”.
   Land Department (Khon Tie Din) is voor vastgoed transacties.

 7. Bas zegt op

  Hoi Klaas,
  Is dit recent veranderd? Heb zelf in april mijn rijbewijs gehaald en hoefde alleen de ogen- en remtest te doen, ook in Ubon.
  Gr. Bas

  • Cornelis zegt op

   Nòg beter in Chiang Rai, waar ik bij verlenging alleen de ogentest moest doen…….

  • klaas zegt op

   @ Bas,
   blijkbaar niet veranderd, maar het gedoe werd veroorzaakt door enkele ondeskundige medewerkers die verwarring zaaiden.

 8. Lessram zegt op

  “Zo zie je maar weer, altijd verassingen in Thailand.”
  Met gemiddeld zo’n 1400 sterfgevallen per dag…. zullen er inderdaad altijd “verassingen” zijn. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website