Klimaattop in Europa (lezersinzending)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , , ,
16 november 2021

Onze tuin, of liever gezegd het stukje grond achter ons huisje, is vergeven van de viezigheid. Toen we er kwamen wonen was het een dorre boel met veel kale, droge grond, een paar struiken, één boom en wat bananenplanten.

Andries en ik hebben grote zakken vol troep eruit gehaald. Het was alsof het alleen maar gebruikt werd als een soort vuilnisbelt. De variatie was dan ook groot; glas in diverse vormen, heel en in stukken, plastic, steengoed en andere gebruiksvoorwerpen.

Iedere keer dat we een stukje omspitten komt er weer het nodige naar boven. Ook na regen zie je stukken glas glinsteren en plastic zakken aan de oppervlakte komen. En we wonen hier al zo’n twee jaar.

Overal langs de wegen zie je afval liggen, omdat mensen uit het raam gooien wat ze niet meer nodig hebben. Roman doet dat ook; ik trouwens ook steeds vaker. De mentaliteit is jezelf verlossen van wat je niet meer nodig hebt, maar dat niet doen waar andere mensen er last van kunnen hebben. Dus zodra er iemand kan zien dat je iets dumpt, houd je je in. Even verderop is er zeker weer een mogelijkheid.

De onbekende derde is belangrijk, dat het niet goed is voor de natuur of het klimaat dringt niet tot de meeste mensen door. Daarom worden de her en der geplaatste afvaltonnen, meestal blauw, vooral gebruikt om huisafval in te doen, dat iedere dag (meestal ‘s nachts) wordt opgehaald.

In de steden zie je weinig vuil op straat. Logisch, want er zijn veel mensen. Maar in de bosjes is het raak, want daar kan je vrij onopgemerkt je afval kwijt.

Grote bedrijven zijn er wellicht wel mee bezig. Zo wordt er steeds vaker gevraagd of je een plastic tasje wilt. Sommige grote supermarkten geven ze alleen als het niet anders kan of vragen er geld voor (meestal 1 Baht = 2,5 cent).

Luchtvervuiling

Ook daar denken de meeste mensen niet over na. Ja, als er vieze lucht is, draaien mensen hun raampjes dicht. Dat gaat dus over direct last hebben van wat er op dit punt om je heen gebeurt.

Blijkbaar is het leuk, of reuze stoer om met je voertuig een rookspoor achter te laten. Wat oudere dieselauto’s en vele aftandse brommers kunnen er wat van. Broem, broem voor het stoplicht en dan vol gas optrekken. Soms is er dan een zwarte wolk van tientallen meters lang. Dat stinkt zo dat je onmiddellijk maatregelen neemt.

Maar ook mindere macho’s rijden in of op voertuigen die een hoop viezigheid produceren. Wat moet je anders? Een nieuwe of andere tweedehands is onbetaalbaar en je wilt of moet toch ergens heen.

Zo zijn er de kraampjes op wielen. Een gewone brommer met een zijstuk eraan gemaakt, waar van alles wordt verkocht. En als een jongetje zegt ALLES, nou dan bedoelt ie ook echt alles. Allereerst zijn er de rijdende restaurantjes, de ijs en drankverkopers. Maar ook goederen worden met deze wagentjes aan de man/vrouw gebracht. Het meest bijzondere vind ik de matrassenverkopers. Nee, geen gewone, wel die kunnen worden opgevouwen.

Je inkomen hangt ervan af en dus rijd je door tot het echt niet meer anders kan. Overigens is dat ook de oorzaak van in ontbinding geraakte vervoersmiddelen. Brommers zonder licht, als je geluk hebt nemen ze een zaklamp mee. Zelfs auto’s zonder, maar dat is gelukkig een uitzondering.

Watervervuiling

Komt het water rechtstreeks uit de bergen naar beneden gestroomd, dan wordt het weleens gedronken of gebruikt om te wassen. Zodra er een huis langs de stroom staat, kan je dat wel vergeten. Sloten en kanalen in de steden, ruiken steevast vies. Ga maar eens met de boot door Bangkok varen, je schrikt je wild.

Ook aan de kusten vind je veel aangespoelde dingen, naast wat men er achter heeft gelaten. Bij een beetje toeristisch strand wordt een en ander wel opgeruimd. Al is dat tijdens de pandemie minder het geval.

Geluidsoverlast

Het valt op dat mensen veel geluid maken, muziek hard aanzetten of hard praten als ze dat aan de orde vinden. Op onmogelijke tijden geluid produceren hoort er gewoon bij. In een van de vele hotels waar ik gelogeerd heb, werd vroeg in de morgen de omgeving schoongemaakt. Hard pratende werklui (is dat woord ook vrouwelijk?) die hun werk doen. Ik werd er wakker van. Trouwens ook thuis in Krabi, van de vuilnisophaaldienst die ‘s morgens om de hoek de blauwe tonnen komt legen, met alles dat ernaast is gezet (als je geluk hebt) of gesmeten.

Onze buurman draait de volumeknop open als hij daar zin in heeft. Meestal niet midden in de nacht, gelukkig. Toen Roman hem ooit vroeg om het wat zachter te zetten, omdat hij een massageklant had, werd hij zo boos, dat ze zeker een half jaar niet tegen elkaar gesproken hebben.

Voor COVID-19 hadden we last van een pas geopende bar die tot diep in de nacht muziek draaide. Zeker 100 meter van ons vandaan, zodat ik me afvroeg hoe hun buren ermee omgingen

Thaise mensen raar?

In heel Azië zie je vergelijkbare taferelen en ik vermoed dat dat in vele delen van de wereld niet anders zal zijn. Thais zijn er gewoon niet mee bezig. Al lees ik geen inheemse kranten, ik kan me niet voorstellen dat de aandacht voor de klimaattop in Glasgow ook maar enigszins in de buurt komt van wat je erover in Nederlandse media leest.

Mijn conclusie is dat het milieu iets is voor rijke mensen, rijke landen en rijke werelddelen. Men heeft er hier gewoon het geld niet voor om het tot het bewustzijn te kunnen laten doordringen. Hiermee is het een luxeprobleem. Wij krijgen reclamespotjes te zien om mensen te stimuleren geen plastic rietjes meer te gebruiken. Onze overheid verbiedt het weggeven van plastic tassen bij verkoop.

En hier? Er zijn in dit grote land zelfs geen snelwegen van meer dan een paar kilometer lang. Ga je dan het overheidsgeld besteden aan milieu-issues? Het lijkt mij de komende vijfentwintig jaar onwaarschijnlijk.

Pas als de rijkdom gelijkelijk verdeeld is over de wereldbevolking kan het anders worden, maar daar zitten wij, het rijke deel van de wereld niet op te wachten. Ik zie dat ook de komende 25 jaar niet wezenlijk veranderen.

Ingezonden door Martin van Iersel

20 reacties op “Klimaattop in Europa (lezersinzending)”

 1. Cor zegt op

  Nou, da’s wel door een zeer donkere bril gezien.
  Kwam u de afgelopen jaren eigenlijk nog wel ergens in Thailand?
  Ik zie de laatste jaren bijvoorbeeld steeds meer nieuwe autosnelwegen. Trouwens in veel betere staat dan het gros van de wegen in Nederland en vooral België, waar het geld ontbreekt voor structureel onderhoud.
  Als je de wegeninfrastructuur als maatstaf gebruikt om de rijkdom(?) van een land te bepalen gaat Thailand er alvast niet bekaaid van af komen denk ik.
  Cor

  • Co zegt op

   Totaal niet met jou eens Cor. Nederland behoord tot een van de landen waar het wegennet er gelikt uit ziet en daar kan Thailand nog geen eens aan ruiken zo slecht is het. Ik heb al velen fusee kogels moeten vervangen door al die gaten in de wegen waar ze niets aan doen.

 2. Marcel zegt op

  Ik ben het met Cor eens: de analyse van schrijver is eenzijdig. Maar ieder zijn eigen gelijk. Vroeger hoorde je wel eens het gezegde: Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Martin zegt in zijn stuk dat “Ramon” afval door het raam de auto uit gooit. Martin zelf is er ook mee begonnen, meldt hij zelf. Ik bedoel maar!

 3. Tino Kuis zegt op

  Citaat:

  ‘ Al lees ik geen inheemse kranten, ik kan me niet voorstellen dat de aandacht voor de klimaattop in Glasgow ook maar enigszins in de buurt komt van wat je erover in Nederlandse media leest’.

  Ik lees wel ‘inheemse kranten’. In het meest gelezen Thaise dagblad Thairat staan 107 (!) artikelen over COP 26 Glasgow. De laatste is deze vandaag, met de kop:

  มหันตภัยโลกร้อน เราจะไม่มีโลกที่ 2 wat zich vertaald als

  ‘De wereld gaat met de opwarming een ramp tegemoet. Er is geen tweede wereld’.

  https://www.thairath.co.th/news/local/2242314

  Het spijt me Martin te moeten zeggen dat je in deze en ook in de rest van je inzending blijk geeft van een ongekende onkunde over Thailand.

  • Tino Kuis zegt op

   En het bovengenoemde artikel in Thairath eindigt met de zin:

   ไม่ว่าปัจจุบันหรืออนาคต… “สิ่งแวดล้อม” เป็นปัญหาสำคัญ ต้องแก้เร่งด่วน อย่างจริงจัง.

   Vertaald:

   ‘Het milieu is zowel nu als in de toekomst een ernstig propleem waar we dringend en snel aan een oplossing moeten werken’.

  • Thaio zegt op

   Helaas Tino, als bewoner van dit land durf ik te stellen dat 90 % (en wellicht meer) van de TOTALE Thaise bevolking de berichten van die inheemse kranten niet bereikt, het interesseert eenvoudweg niemand. Gemakszucht overheerst en het is hier toch echt MAI PEN RAI en dat zal nog lang zo blijven.

   • Tino Kuis zegt op

    Ja, dat klopt, Thaio. MAI PEN RAI is onder de buitenlanders in Thailand een wijdverbreid gegeven. Onder de Thais wat minder.

    Wat MAI PEN RAI echt betekent vind je hier uitgelegd:

    https://www.thailandblog.nl/taal/mai-pen-rai-betekent/

    Het heeft weinig met gemakzucht te maken. Het is een troostwoordje.

    • Tino Kuis zegt op

     Als een kind na een val een pijnlijke bult op zijn hoofd heeft zegt de moeder:’mai pen rai, loek’ waarmee ze bedoelt ‘het is niet zo erg, het gaat wel over, huil niet’.

     Als een serveerster je glas bier per ongeluk omstoot dan zeg je met een glimlacht tegen haar: ‘mai pen rai’ wat niet betekent dat ze je glas bier altijd mag omstoten.

     Als opa door luchtverontreiniging met een longaandoening in een ziekenhuis wordt opgenomen zegt niemand ‘mai pen rai’.

  • Eric Donkaew zegt op

   Maar dan moeten die kranten wel gelezen worden natuurlijk. Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit een Thai een krant zien lezen, ik kan me er ook geen voorstelling van maken hoe dat er uitziet.

   Ik ben het met de strekking van het artikel wel eens. Ik woon in Thailand en de mensen zijn hier totaal niet bezig met milieu en klimaat. Ik heb zelfs het idee dat dat in de rest van de opkomende wereldlanden net zo is. Het is jammer, maar het is niet anders.

   • Tino Kuis zegt op

    Goed heren Thaio en Eric,

    Hier een artikel in de Bangkok Post in 2019

    https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1754589/young-climate-strikers-drop-dead-at-environment-ministry

    De kop: ‘Young climate strikers ‘drop dead’ at environment ministry’

    Ik heb ook nog nooit een farang een krant zien lezen in Thailand. De oplage van kranten in Thailand is ongeveer 3 miljoen. In Nederland was dat in 2000 ook 3 miljoen, dat is nu gehalveerd. Mijn drie goed opgeleide kinderen in Nederland zijn niet geabonneerd op een krant. Uit cijfers blijkt dat zeker 50% van de Thais regelmatig een krant leest, hoewel steeds meer op het internet. Kranten liggen bovendien op heel veel openbare plaatsen in Thailand: scholen, tempels, bibliotheken en winkels.

 4. Tino Kuis zegt op

  Citaat:
  ‘Mijn conclusie is dat het milieu iets is voor rijke mensen, rijke landen en rijke werelddelen’.

  In Thailand zijn heel veel organisaties bezig met milieuproblemen. Het zijn juist de armere mensen die zich voor milieuproblemen inzetten want die hebben daar het meeste last van. De rijkeren, en die regeren nu eenmaal Thailand, hebben minder last van milieuproblemen. Dat is het probleem. Laat de armere groepen Thailand regeren en het probleem lost zich op.

  • Eric Donkaew zegt op

   Mijn ervaring is dat armere mensen maar met één ding bezig zijn en dat is, zeker in deze Covid-periode, overleven. Zeker ook in het relatief arme Isan waar mijn schoonfamilie woont en waar ik wel eens langs ga. Niemand is er bezig met milieu en klimaat.
   Maar kennelijk heb jij andere ervaringen.

   • Tino Kuis zegt op

    Eric, ik heb 18 jaar in het noorden gewoond en reisde veel. Mensen mopperden over de luchtverontreiniging, overstromingen of juist droogte, uitputting van de grond, lagere visvangst in de rivieren. Maar je moet vaak wel zelf het gesprek daarover aangaan. De Thais denken dat het de farangs niks kan schelen.

  • Tino Kuis zegt op

   In de afgelopen 20 jaar zijn er wel 10 milieuactivisten in Thailand vermoord. Deze bv:

   In one such case, a Buddhist monk, Phra Supoj Suwajano, was stabbed to death on June 17, 2005, in connection with his work to protect forests in northern Chiang Mai province from illegal land grabbing

   https://www.hrw.org/news/2011/07/30/thailand-investigate-murder-environmentalist

   Dat de Thais dus onverschillig zijn waar het milieuproblemen betreft is niet waar.

   • Hugo Cosyns zegt op

    Men is door deze moorden wel bang om er te proberen iets aan te doen.

 5. goort zegt op

  Ik denk dat je mileu met klimaat verward.
  Eens, men zou in Thailand beter kunnen zorgen voor het mileu. Maar erken, dat waar mensen nog steeds druk doende zijn met elke dag weer hun hoofd boven water te houden, dit niet hun topprioriteis is.

  Er is geen klimaatprobleem. het klimaat warmt op, koelt af, maar de idiote gedachte dat de mens daar vreselijk veel aan kon doen is lachwekkend.
  Dit wordt het best geillustreerd door de 400 privejets, waarmee de deelnemers van COP26 naar Glasgow werden vervoerd, de limousines op benzine/diesel waamee ze vervoerd moesten worden van hun 5* hotels naar de conferentielocaties, en het feit dat dieselaggregaten de elektriciteit moesten opwekken voor deze lieden.

  Deze klimaathypocrisie is niks meer of minder dan dat de elite de bevolking nog verder probeert te verarmen. Ik hoop dat Thailand daar niet al te veel aan mee doet, dat verdienen de Thai niet.

 6. Jos M zegt op

  Wij wonen ook in de isaan sinds bijna 2 jaar.
  Hebben met de verhuiscontainer 2 kliko’s uit NL meegenomen die daar niet meer gebruikt werden omdat er geen chip inzat.
  Woon hier samen met vrouw en schoonmoeder.
  Met enige moeite schoonmoeder kunnen overhalen om geen plastic meer in de tuin te verbranden maar het in de kliko te dumpen die elke maandagochtend heel vroeg geleegd wordt.
  Plastic verbranden kan je (mareng) opleveren daar was ze gevoelig voor…

 7. Martin zegt op

  Beste reageerders,
  Fijn dat mijn stukje zoveel reacties oproept! Stof voor discussie.
  Blijkbaar maakt het veel uit waar je je bevindt in de Thaise samenleving.
  Ik woon zo’n zeven jaar in Krabi, leef met en onder de Thaise bevolking en heb nagenoeg geen westerse vrienden. Het is maar dat je het weet.

 8. janbeute zegt op

  Troep vind je overal in alle landen van de wereld dus ook in Nederland en Thailand.
  Maar zoals ik het ervaar in mijn direkte omgeving valt het nog wel mee.
  De vuilnis zakken worden Maandagmorgens altijd netjes opgehaalt.
  Voor de jaarlijks keuring van je oude bike en auto wordt er een roetmeting gedaan.
  Oh ja er rijdt zo hier en daar nog wel eens een oude tweetakt brommert of truck uit het jaar 0 rond, maar ik zie ze maar zelden.
  Ik zie hier al meerdere voertuigen rijden als hybrid, en er zijn ook steeds meer hybrid merken en modellen verkrijgbaar.
  De wegen zijn bij lange niet zo als in Holland, maar met uitzondering van sommige plekken goed te berijden.
  Ja de jeugd wil nog wel eens hier na schooltijd al rijdende op de brommer een lege zak met snacks weggooien, maar ik krijg toch de indruk dat dit ook steeds minder wordt.
  Hoe anders vergaat het vaak in de lage landen wat ik zoal zie in het nieuws als er weer eens een groep jongeren in een park samen komt, overal troep en lege bierblikjes.
  Het grootste probleem dat in Thailand heerst en vooral in het noorden is de almaar jaarlijkse luchtvervuilings problematiek die ontstaat door het branden van de velden zowel in Birma als in Thailand.
  Maar voor de rest heb ik niet de indruk dat het hier in Thailand een grotere troep is dan in menig ander westers land.
  Ik recycle zelf en breng als mijn opslag vol is het spul naar een recycle shop bij mij in de buurt.
  Daar komen enkele mensen die van recycelen een gedeelte van hun levensbehoefte financieeren, oud plastic en metalen papier en wat zo al niet meer aan afgedankte spullen, halen ze op bij de lokale inwoners aan huis.

  Jan Beute.

 9. TheoB zegt op

  Milieu en klimaat zijn twee verschillende dingen, maar hebben wel invloed op elkaar.
  Thai lezen geen kranten maar volgen wel het nieuws op hun smartphone.
  In de bermen van Thailand ligt aanzienlijk meer (zwerf)afval dan in Nederland.
  Ik heb de indruk dat de goegemeente van Thailand zich niet bewust is van de rampspoed die ze zichzelf aandoet en op hen afkomt. En van de relatief kleine groep mensen die daarvan wel bewust is, is maar een klein deel bereid om in actie te komen.
  Vergelijkbaar met de huidige politieke ontwikkelingen in Thailand. Zelfs qua slachtoffers.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website