Graag wil ik iets kwijt over het artikel, waarin Louis aangifte wil doen tegen een Noor die in Thailand verblijft met valse pensioengegevens.

Uiteraard is dit illegaal, ik zal iedereen afraden om dit te doen, maar Louis noemt dit crimineel. Dat vind ik een zwaar woord. Laten we het handelen van de Noor proberen te beoordelen aan de hand van deze maatstaf: wie heeft er nadeel van zijn handelen, wat gebeurt er na aangifte?

Thailand Visa vraag Nr 268/22: Vervalste pensioengegevens

 

De Noor wordt land uitgezet (denk ik, misschien zelfs gevangenisstraf), zijn Thaise vrouw verliest de paar 1000 baht die zij van hem krijgt (het is aannemelijk, dat hij haar iets geeft, want hij heeft toch 30.000 baht pensioen). Die paar 1000 baht gaan naar haar ouders en haar (eventuele) eigen kinderen, zo gaat het meestal. Ook verliest zij gratis onderdak bij hem. Dit zijn dus 3-5 Thais die iets verliezen. Wellicht ervaart zij ook nog enig persoonlijk geluk/enige bestaanszekerheid bij hem (we weten dat niet, maar je mag het niet zomaar uitsluiten), ook dat verliest zij. Wellicht heeft hij een testament en krijgt zij nog een klein pensioentje na zijn overlijden. Zal zij waarschijnlijk ook kwijtraken.

De Noor kan van 30.000 baht in Noorwegen amper leven, en zal na uitzetting doodongelukkig wegkwijnen in een armzalig kamertje in zijn land. (Of hij verhuist naar Cambodja of de Filippijnen.) Hij is verslaafd aan alcohol… nou, laat hem, daar haalt hij een deel van zijn geluk vandaan, een deel van zijn dagindeling. Laat hem!

Dus, wie wordt er beter van aangifte doen? Niemand, er zijn alleen maar verliezers, lijkt mij, maar misschien zie ik iets over het hoofd?

We hebben toch niet de plicht (recht?) om elke misstap van iemand zwaar aan te pakken als dit dramatische gevolgen kan hebben voor zijn en andere levens rondom hem? Het is geen kinderverkrachter, internetoplichter, zakkenroller, iemand die op de vlucht is voor justitie in land van oorsprong….

Ingezonden door Steven

24 reacties op “Iemand met vervalste pensioengegevens wel of niet aangeven (lezersinzending)”

 1. Mr. Bojangles zegt op

  Zeer waarschijnlijk heeft die Noor alleen met de cijfers gerommeld vanwege de Thaise eisen. Er wordt niemand door benadeeld. Wij hebben een Nederlands spreekwoord wat zegt: Leven en laten leven.

 2. Adriaan zegt op

  Er is denk ik ook nog een ander punt. Het zou kunnen dat zo’n melding er toe kan leiden dat immigration in het algemeen moeilijker gaat doen over bewijsstukken om inkomen aan te tonen. Vaak is het beter om geen slapende honden wakker te maken.

 3. Ger-Korat zegt op

  Goed zo Steven, zo denk ik er ook over. Komt nog bij dat de klager, alhoewel hij beweert wel wat persoonlijke gegevens te kennen van de Noor, het bij het verkeerde eind kan hebben of maar het halve verhaal te kennen van bijvoorbeeld het vermogen van de Noor. Wie weet heeft meneer een overlijdensrisicoverzekering met als begunstigde de partner of heeft hij een huis of andere gelden, naast zijn inkomen, waar de klager geen weet van heeft. Graag respect voor een ander, niet iedereen heeft het breed met alle bijbehorende problemen of beperkingen.

 4. RichardJ zegt op

  Bedankt voor deze bijdrage Steven.
  Ik kan het alleen maar roerend met je eens zijn: met een aangifte is geen hoger nut gediend.
  Uit coulance moet worden afgezien van een aangifte.

 5. ann zegt op

  Zou er geen aandacht aan besteden,meestal komt zoiets vanzelf een keer aan het licht.
  Idd net als met de persoon die valse verzekeringsclaims uitschreef,deze is tot st. juttemis aan het teugbetalen.
  Eeerlijkheid duurt het langst,in mijn 35jr Thailand heb ik genoeg “slimmeriken” gezien,waarvan een aantal
  ook in Bang Khwang terecht kwamen.
  Be careful.

 6. fred zegt op

  Het is en blijft een kleine sjoemelaar. Maar blijkbaar blijft men er in slagen dat de kleine man de nog kleinere man gaat aanpakken.
  De grote garnalen die miljoenen verduisteren blijven lekker buiten schot.
  Met wat sommige mensen zich toch willen bezighouden. In Thailand bemoei je je best met niks en al zeker niet met andermans zaken. Profileer je nooit en blijf lekker in de schaduw.

 7. Wut zegt op

  En een ander Nederlands gezegde is: Verraders slapen nooit! Het lijkt mij bovendien sterk dat Louis wat die Noor betreft exact weet hoe de zaken er voor staan. En al zou dat wel het geval zijn, wat dan nog en waarom voelt hij zich geroepen om die Noor aan te geven? Niemand wordt daar beter van. Laat het lekker rusten Louis, beter voor je eigen gemoedsrust ook. Als er inderdaad een criminele organisatie betrokken is bij de visumaanvraag, dan zullen ze het niet bepaald waarderen dat jij immigratie daarover zou informeren. Wellicht komen ze dan bij jou verhaal halen. Immigratie is mans genoeg om hun zaken te regelen, hebben ze geen buitenstaanders bij nodig.

 8. Lung addie zegt op

  Ik zou beschaamd zijn een artikel, als welke Louis hier schreef, te schrijven. Waar meent hij zich te moeten mee bemoeien? Dat hij zich met zijn eigen zaken bemoeit. Wie heeft hier voordeel uit? Niemand, maar zoals in dit artikel geschreven, kunnen er wel verschillende nadeel uit ondervinden.
  Moesten wij alle buitenlanders, welke niet legaal voldoen aan de immigratie eisen te eten geven, we zouden ons arm moeten geven: zij die gebruik maken van visumagentschappen, met vaak als reden, dat ze niet voldoen. Zij die, toen ze met een affidavit (een verklaring op eer) werkten, valse verklaring aflegden… het is niet voor niets dat vele ambassades geen affidavit, o.a. de Nederlandse, meer afleveren. Ik ken er pesroonlijk meer dan een en er zijn ook Nederlanders bij.
  Gewoon beschamend noem ik het. Hou je met je eigen zaken bezig, je hebt daar reeds meer dan genoeg aan.

  • Herman zegt op

   Och ja Addie, ik schrik al lang niet meer van dergelijke verhaaltjes. We leven nu eenmaal in een onverdraagzame wereld.

   Er zijn zelfs al officiële websites waar men anderen kan verklikken, triestig als je het mij vraagt. Misschien zou Louis inderdaad beter voor zijn eigen deur vegen i.p.v. commentaar te geven op iemand die hij waarschijnlijk helemaal niet kent.

 9. William zegt op

  Als Louis zo begaand is met deze situatie zou ik eens aanschuiven aan de man zijn tafel, eens het gesprek rustig die kant uit sturen en na het hoe en waarom-vragen.
  De scherpe kantjes kunnen ook op die manier weggewerkt worden.
  Krijg sterk de indruk dat er erg veel hearsay in het verhaal zit.
  Nog beter is natuurlijk bemoei je niet met een andermans zaken op dat niveau.
  Het is ‘kleingeld/bier’

  Het rommelen met je inkomen om een visum te verlengen is niet bepaald een uniek gebeuren.
  De vele vervalste papieren door net zo vele lieden om maar niet te vergeten de ‘behulpzaamheid van bureaus en niet te vergeten de Imm zelf’ kunnen ze jaarlijks vliegtuigen vol mee krijgen met buitenlanders als dat echt tot een uitzetting leid.
  Beter zou zijn die regels eens goed te veranderen, eenieder die zichzelf kan bedruipen is welkom lijk mij.
  De huidige financiële eisen zijn nogal ‘simpel’ van gedachte, maar goed dat is een ander verhaal.

 10. Bert zegt op

  Vraag mij altijd af of iemand als Louis zelf nooit een fout maakt of iets doet wat wettelijk niet is toegestaan.
  Vroeger op het werk was een chef één keer zo boos op een collega omdat ie het werkstuk van zijn dochter had uitgeprint op de kleurenprinter van het werk. Hij dreigde zelfs met aangifte bij de politie.
  Hem hem er toen opgewezen dat ie zelf ook wel eens 5 minuten te laat komt of 5 minuten te vroeg naar huis gaat. En hij een grootverbruiker is van pennen (van het werk).

  Hoop dat Louis zelf ook nog een keer reageert wat zijn achterliggende gedachte is.
  En trouwens om die papieren te verkrijgen heeft ie echt geen Noorse criminele organisatie nodig, in TH zijn genoeg visumbureautjes die dat voor je kunnen regelen. Of het verstandig is laat ik in het midden, maar Immigration weet hier ook van en die reageren er ook niet of sporadisch op.

 11. Erik zegt op

  Het verhaal van Louis rammelt aan alle kanten.

  Hij heeft die pensioen gegevens geheid nooit zelf gezien maar gokt dat het te weinig is voor een verlenging. De Noor is alcoholist maar kan dat wel als je maar 30 k baht hebt en een gezin en zwaar zuipt? Alcohol is duur in Thailand. Misschien heeft de man wel een vette spaarpot en/of komt er geld uit Noorwegen. (En dat zeg ik omdat er in de Isaan een Scandinaviër woont, het zwarte schaap van zijn familie, die jaarlijks een dividend uit de familiezaak krijgt.)

  Hij koopt zijn visum via een bemiddelaar en hoe weet Louis dat die crimineel is? Ik denk dat Louis jaloers is; misschien heeft hij wel herrie met hem en wil hem nu een loer draaien.

  Laat gaan, Louis! Het zijn gewoon jouw zaken niet. En, als het toch vals spel is en je de wereld wilt verbeteren, pak dan zwaardere zaken aan. Deze Noor is klein bier!

 12. Rudolf zegt op

  Ben het met alle lezers eens, het idee alleen al om mensen te verraden, bezorgt mij kippenvel.

  Het heeft iets heel geniepigs en kent alleen maar verliezers.

 13. Chris zegt op

  Surf eens op het internet op het onderwerp Visa agencies Thailand.
  En je ziet een scala aan diensten en prijzen in het geval je niet aan de voorwaarden voor een visa voldoet en dus niet zelf naar het kantoor van Immigratie wilt gaan.
  Steven zou het druk hebben om al deze websites te copieren en bij de politie ‘aan te geven’. Maar dan vang je wel veel meer dan 1 Noor.

  • Steven zegt op

   Ho, ho, Chris. Je bedoelt Louis ! Geeft niks, ‘slip of the pen’ (keyboard), zullen we maar zeggen. 😉

 14. willem zegt op

  Als iedereen die sjoemelt met het krijgen van een retirement of andere visum moet worden aangegeven en bestraft dan kunnen velen nog wat verwachten.

  Wat denkt je van al die via een agent zogenaamd 800.000 baht op hun bankrekening hebben staan. Voor een behoorlijk bedrag per jaar wordt dit gefaked
  en is heel de keten er bij betrokken. Alles heeft zijn prijs in Thailand.

  Dan maak ik me persoonlijk niet zo druk om die ene Noor die iets illegaals doet maar er verder niemand mee schaad.

 15. peter zegt op

  Verhaal van Louis nog eens gelezen, maar is, denk ik, niet geheel gebaseerd op feiten.
  “mogelijk criminele Noorse organisatie, die goed laat betalen voor hun diensten.”
  Waar haalt de Noor dan dat geld vandaan? Immers hij heeft klein pensioen en niets op de bankrekening.

  Hij stelt ook een gijzeling van een Thaise vrouw. Heeft ie dat gevraagd? Nee, HIJ stelt het.
  Tja, de Noor is alcoholist en heeft geen goede gezondheid en dan? Persoonlijke afkeer van een persoon, omdat hij de dingen anders doet en is?
  Er zijn wel meer mensen, die iets niet goed doen, maar wraak dan nu, omdat hij in Thailand verblijft anders dan Louis doet?
  Mocht ooit eens een vraag lezen over een buitenlandse vrouw in Thailand, die al 30 jaar in overstay daar leefde. Hoe kon het recht gebreid worden, was de vraag. Ik vond het op zich wel knap van de vrouw.

  Deze week een verhaal van een Thaise vader, die zijn zoon dood moest schieten. Zoonlief zat aan yabba en wilde weer geld. Viel zijn vader aan met mes. Tja,, droef.
  Louis, leven en laten leven, de Thaise vrouw en familie kunnen, ik lees niets over geweld, het handelen, dus laat het.

 16. Bernhard zegt op

  Ik ben het met alle commentaren eens. Ik schaam mij dood dit van een Nederlander te lezen. Als ik de macht had is er maar één oplossing: deporteer deze klager naar zijn land van herkomst.

 17. Frits Neijgh van Lier zegt op

  Met verbijstering heb ik de vraag over die aangifte gelezen. Het enige positieve eraan vind ik dat de klager voor zijn opvatting uitkomt; waarvoor mijn dank – want nu kunnen we er over praten. In de omgeving waar ik ben opgevoed kreeg je een pak slaag als je klikte. Ik zou het samen willen vatten met de woorden “Ga je schamen”. Het roept bij mij associaties op met de mentaliteit in de oorlogsjaren, die overigens weer actueel wordt door de vele anonieme ‘kliklijnen’ die in het leven zijn geroepen zijn in Nederland. Want met het stimuleren van ‘klikken’ kan de staat een volk met weinig moeite onderworpen houden. (Zie het fascisme en het stalinistische communisme.) In dat verband raad ik de klager aan om ‘Leven en Lot’ van Vasili Grossman te lezen, waarin dit onderwerp centraal staat.

 18. T zegt op

  Inderdaad het is erg kinderachtig om hier melding van te maken oftewel te verraden.
  Het is geen grote crimineel ofzo en er wonen in Thailand tal van echte criminelen, pedo’s noem maar op als je die aangeeft om de wereld een stukje beter te maken kan ik nog wat begrip voor opbrengen.
  Maar dit is kinderachtig en eigenlijk zielig meeste mensen die dit soort zaken doen hebben meestal zelf geen leven laat staan dat ze gelukkig zijn, en je weet wat ze in Thailand zeggen over karma trouwens he.

 19. Johan 2 zegt op

  Wees geen verrader, please. Niet alleen worden we daar allemaal slechte slapers van, maar u zult ook nog met Karma te maken krijgen.

 20. Antoine zegt op

  In duitsland hebben ze een spreekwoord: Der größte Schuft im ganzen Land, ist immer noch der Denunziant. Ik zou geen aangifte doen, daarbij denkend aan de drie aapjes(met de hand voor de ogen, met de hand voor de mond, met de handen op de oren)

 21. Bart zegt op

  Ik denk dat onze Louis eens flink in zijn vuistje lacht na het lezen van al de boze reacties hier. Ik geloof geen barst van dit verhaal. De inhoud rammelt inderdaad van alle kanten.

  Denk je nu echt dat Louis (wie dat ook mag zijn) het risico zal lopen om een hoop bagger op zijn hoofd te krijgen door zogezegd ‘een Noor’ aan te klagen voor fraude? Ik denk het niet. Het internet staat vol van leugens en verzonnen verhaaltjes. Mijn persoonlijke mening is dan ook dat dit alles geen steek houdt.

 22. Steven zegt op

  Misschien ook nog wel aardig om het eens op de volgende manier te beschouwen.

  Regels en wetten worden meestal gemaakt tbv bescherming/ten gunste van elk persoon in een land.

  Maar er zijn regels die voor rijke mensen gunstiger uitpakken dan voor arme mensen.
  Of: regels waar rijke mensen gemakkelijk aan kunnen voldoen, arme mensen niet.

  Iemand met eigen huis dat hij/zij 30-40 jaar geleden gekocht heeft, kan dat verkopen en kan daarmee (er is vrijwel zeker forse overwaarde) bij permanent wonen in Thailand gemakkelijk voldoen aan 800.000 baht op de bank. Zelfs al heeft hij maar een pensioentje van 20.000 baht.
  Die 800.000 heeft die Noor blijkbaar niet. Dus kronkelt hij om een regel heen, die opgesteld is door de rijken (de rijke Thaise overheid).

  Dan zijn er, naast regels waar rijke mensen gemakkelijk aan kunnen voldoen, ook wel eens voorwaarden die rijken kunnen aanpassen, dankzij steun van rijke medestanders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website