Huisjes kijken van lezers (32)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
4 december 2023

Mijn naam is Willem van der Vloet (67) en woon met gezin zo’n 29 jaar in Chiang Rai in het noorden van Thailand. Met belangstelling heb ik “huisjes zitten kijken”, met een min of meer professionele blik weliswaar.

Ik heb bewondering en waardering voor wat diverse mensen, sommigen leken op het gebied van bouw, hebben weten te realiseren. Vooral omdat het lastig is om in Thailand een ervaren en bouwkundig juist geschoolde bouwploeg te vinden en de materialen vaak “C” kwaliteit zijn of soms echt onbruikbaar. De “goede” jongens trekken meestal naar Bangkok, of andere grote steden, waar wat meer gelet wordt op de, ook in Thailand, bestaande bouwnormen en wettelijke bepalingen en men daar door dan ook een salaris kan verdienen welke beter past bij hun kennis en ervaring.

Toch moet me van het hart dat ik woningen voorbij heb zien komen die weliswaar een dak boven het hoofd bieden, maar waarbij ik me afvraag of men in die woningen wel echt een veilig “thuisgevoel” heeft. Ik bedoel daarmee dat een woning echt een plek moet zijn welke een mens veiligheid biedt en samen met vele andere zaken het leven rust en zekerheid geven en veraangenamen. En verder acht ik het zelf van groot belang dat een woning voor het leven gebouwd dient te worden, liefst wat langer. Tenzij men een woning in Thailand ziet als een verblijf op een Europese camping of volkstuinpaviljoen.

Op zich valt daar ook wel wat voor te zeggen trouwens, maar persoonlijk vind ik duurzaamheid van een woning van groot belang. Ook al is het niet zo nodig voor jezelf, dan misschien toch wel voor de, meestal veel jongere partner, en de erfgenamen, of simpel vanwege het feit dat “onroerend goed” in feite een investering is die men vroeg of laat toch terug wilt zien, om welke reden dan ook. Hoewel ieder echt moet doen wat hij of zij wilt, binnen de geldende regels natuurlijk, ben ik toch van mening dat een solide woning aan enkele basisregels moet voldoen. En dat hoeft echt niet perse gelijk een vermogen te kosten. Vergelijkingen met “zo bouwt men hier nu eenmaal” gaat niet op, want dergelijke woningen zijn slechts een gevolg van de vaak voorkomende armoede bij veel Thaise boeren waarvoor geldt dat men elkaar helpt bij de vaak voorkomende storingen en schades bij dergelijke woningen en is verder ook voor een groot deel zuiver Thais conservatisme. Iedere Tambon is zelfs verplicht om een hoeveelheid bouwmateriaal, waaronder golfplaat, in voorraad te houden om direct eerste hulp te kunnen bieden na een instorting, breuk of andere schade na storm of ongeluk.

Zo merkte ik op dat sommige woningen die ik voorbij zag komen, nauwelijks een fundatie hadden. Dat zorgt niet alleen voor een onstabiele woning waarbij al snel scheuren in muren en vloeren kunnen ontstaan, maar laat ook vocht veel te gemakkelijk optrekken en maakt insect bestrijding (termieten) vrijwel onmogelijk. Dat er vaak met golfplaat een dak wordt gebouwd, zelfs zonder de ruim voorradige isolerende, geluidwerende laag aan de onderzijde van die platen. Ik zag dat het vaak ontbrak aan de minste vorm van windverband en, wat misschien wat meer geldt voor het noorden van Thailand, een bouwaard hebben die nauwelijks bestand is tegen aardbevingen.

Omdat in Thailand de kolommen in een woning dragend zijn, niet de muren, verbaasde ik me over die kolommen die zo vanaf de foto gezien, zonder enige berekening gemaakt te hebben, duidelijk onvoldoende lijken om de minimaal vereiste dakbelasting te dragen. Bovendien zij het kolommen met een beton bewapening van enkele millimeters. Prima voor een erfafscheiding o.i.d. maar niet als draagpunten. Denk hierbij aan zware regen, soms ook hagel, vaak gepaard gaande met zware storm. En de grote krachten die daardoor wisselend op zo’n dakconstructie worden uitgeoefend vormen voor zo’n soort dak echt een uitdaging. Ik zag geen voorzieningen die het enorme vacuüm, welke bij zware storm onder een dak optreedt, snel kunnen egaliseren. Met gevolg dat die platen soms gaan ‘vliegen”.

Muren zijn vaak half-steens en slaan bij zware regen door, wat in de regentijd maanden lang voor een zeer vochtige woning zorgt, waarbij schimmel en rot de woning niet alleen minder fraai maakt, maar ook zeer ongezond leven is. Dit afgezien van de warmte die zoiets, vooral in de namiddag, doorlaat. Opvallend ook was het ontbreken van muskietenschermen voor de ramen. Vaak ook lastig aan te brengen als men de traditionele ruw houten kozijnen en ramen gebruikt.

Beroepsmatig heb ik vele woningen in Thailand gebouwd en ook enkele voor ons eigen gezin. Hoewel we echt wel van wanten weten ging het bij ons toch ook vaak mis. Een eerste 2 verdiepingen woning kwam 90º gedraaid te staan en weg was het fraaie uitzicht vanuit de woonkamer. Ik was tijdens de bouw in Nederland. Niet wijs. Tweede woning schortte het aan de afwerking en uitvoering van pijpwerk en elektra. Op die ene woning maar liefst 3 bouwploegen versleten. Men deed echt wel hun best, maar er was gewoon onvoldoende kennis en ervaring aanwezig. Deze woning is toch nog tegen een zeer goede prijs verkocht.

Pas toen we onze eigen bouwploeg zijn gaan samenstellen en opleiden, deels door vakcursussen in Bangkok voor loodgieter, elektricien en metselaar, ging het beter. Al bleef het noodzakelijk dat ik zelf dagelijks toezicht hield op iedere klus die gedaan werd. Een betonvibrator werd steevast pas ijlings uit de berging gehaald als men mij al van verre op het blauwe motorfietsje aan zag komen. Keer op keer als de betonwagen klaar stond om te gaan storten. Hoe dan ook, naast al de woningen voor de ontwikkeling van ons eigen project “Baan Melanie” in Chiang Rai werd ook onze derde woning gebouwd waar we nu wel helemaal tevreden mee zijn.

De inpandige oppervlakte is: 174 m². Uitpandig overdekt, inclusief parkeerruimte voor 2 auto’s en een buitenkeuken is: 142 m². Dus een totale constructieoppervlakte van 316 m². De woning is onderheid met 22 cm voorgespannen betonpalen. Onder de vloeren is een kruipruimte met een leidingsysteem voor insect preventie. Muren zijn dubbel, met spouw, voor isolatie en voldoende ventilatie, dus droge woning. Windverband dakconstructie met SCG dakpannen. Geschilderd met rot- en schimmelwerende ICI verven.

Het heeft ons 1,8 miljoen Baht gekost waarbij we gewoon goede tegels, sanitair en keuken apparatuur hebben gekocht en laten installeren. Boilers geven heet water aan keuken en de badkamers. Ramen en schuifpuien zijn van geplastificeerd aluminium met voor ieder raam en pui welke geopend kan worden een hor.

De grond hadden we natuurlijk al, maar eigenlijk moet je voor een totaalprijs daar zo’n 1,5 miljoen Baht voor rekenen als je een eerlijk beeld van de totale kosten van deze woning wilt weten. Dat is dan wel inclusief een muur om het perceel en een rolhek en gras in de tuin met wat planten. Zie verder maar de foto’s die een beter beeld geven dan wat ik schreef.

Voor een ieder die werkelijk geïnteresseerd is zijn er meer gegevens op aanvraag beschikbaar en ook help ik graag mensen als men van plan is iets dergelijk voor zichzelf te gaan bouwen.

Vragen het liefst via ons e-mailadres: [email protected]

Ingezonden door Willem


Beste lezer, heb jij ook een huis laten bouwen in Thailand? Stuur een foto met wat informatie en de kosten naar [email protected] en wij plaatsen het. 


46 reacties op “Huisjes kijken van lezers (32)”

 1. Mooi huis en goed doordacht.

  Je zegt: Bovendien zij het kolommen met een beton bewapening van enkele millimeters. Prima voor een erfafscheiding o.i.d. maar niet als draagpunten. Denk hierbij aan zware regen, soms ook hagel, vaak gepaard gaande met zware storm. En de grote krachten die daardoor wisselend op zo’n dakconstructie worden uitgeoefend vormen voor zo’n soort dak echt een uitdaging. Ik zag geen voorzieningen die het enorme vacuüm, welke bij zware storm onder een dak optreedt, snel kunnen egaliseren. Met gevolg dat die platen soms gaan ‘vliegen”.

  Echter in het dorp waar ik regelmatig kom staan tientallen huizen die zo gebouwd zijn en al meerdere zware stormen hebben overleefd. Hoe kan dat dan?

  • Wim van der Vloet zegt op

   Dank voor je reactie Peter,

   Natuurlijk blijven die huizen staan. Als die bij bosjes zouden instorten, dan zag je dergelijke woningen niet. Het gaat er om dat dergelijke woningen vaak niet duurzaam zijn gebouwd en een Thai dat vaak ook niet nodig vindt. Of het financieel gewoon niet lukt om het wat meer degelijk te doen. Er zijn echter veel gevallen waarbij na ettelijke zware stormen de bouwwerken het voor gezien houden. Ook zie je vaak veel scheuren en scheefstand als je wat dichterbij gaat kijken. Maar zoals gezegd helpt een Thaise gemeenschap elkaar en blijft het dus allemaal best bewoonbaar.

   Maar laten we niet die meestal eenvoudig geconstrueerde Thaise stijl woningen vergelijken met de bouwaard die veel Westerlingen wel wensen, maar wegens gebrek aan deskundigheid bij lokale bouwers, vaak familie, of gewoon omdat het juiste materiaal niet in de buurt verkrijgbaar is, niet zodanig wordt gebouwd. Ik heb het in dit geval niet alleen over sterkte, maar ook op het gebied van veiligheid, zoals geldt voor trappen, elektra, gas en water en zoals genoemd schimmel e.d.

   Met vriendelijke groet, Willem

 2. Henri zegt op

  Laat ik het eerst eens over het huis hebben, prachtig huis natuurlijk, gebouwd volgens jouw maatstaven.
  Mooie foto;s ook geven een goede indruk van het geheel. Volgens jouw informatie degelijk en met vakmanschap gebouwd. Ieder zijn vak natuurlijk, maar vanuit mijn professie onderwijs en communicatie, had ik mijn commentaar op anderen iets anders op papier gezet… Deze mensen zijn tevreden met hun woning en ook trots, dat zij dat konden realiseren in een vreemd land , met een andere cultuur van realisatie en bouwkundige vaardigheid. Ik heb in deze serie echt hele mooie goed verzorgde woningen gezien. Ook gezien dat de eigenaar/bewoner er veel waarde aan hecht het goed te verzorgen en aan te kleden. Die huizen staan daar nu eenmaal, een discussie over de bouwtechnische kwaliteit, met een licht opgestoken vingertje, wellicht ook goed bedoeld , doet geen recht aan de spontaniteit en openheid van andere inzenders in deze rubriek.
  Tot slot ook voor jou vele jaren woonplezier gewenst in je moooie woning in Chang Rai

  • Wim van der Vloet zegt op

   Dag Henri,

   Inderdaad heb ik tijdens het schrijven vaak over het onderwerp nagedacht wat je noemt.

   Ik wilde met mijn schrijven slechts wat ervaring delen en zeker niet met een vingertje zwaaien. Ik hoopte juist dat het stuk zodanig zou worden gelezen dat het de mensen die geheel bewust, of onbewust, een budgettaire woning hebben, of gewoon niet in staat waren om de juiste mensen en materialen te vinden, zich niet zouden storen aan wat tips voor de mensen die nog moeten gaan bouwen.

   Ook ging het er om dat met de bescheiden info die ik gaf, men kan letten op wat details als men tot de aanschaf van zo’n enorme investering wilt overgaan.

   Met vriendelijke groet, Willem

 3. rivierzicht zegt op

  Duidelijk verhaal, is er geen typfout gemaakt in de kosten opgave € 48.180 voor de bouw en € 40.150,00 voor de grond is wel heel weinig voor deze kwaliteit en uitstraling.
  Als het klopt, dan mijn complimenten, prachtig!
  Jammer geen plattegrondtekening en opgave aantal kamers en oppervlakte van de grond.

  • Wim van der Vloet zegt op

   Dag Rivierzicht,

   De door mij genoemde prijzen zijn juist. Het grondoppervlakte bedraagt 1 Ngan en 84 vierkante Wah (736 M²). De woning heeft naast de ruime living met verlaagde vloer een open keuken aan een corridor die om de gehele living loopt en toegang geeft tot alle andere ruimten. Er zijn 3 slaapkamers, 2 badkamers, 1 studeer- of eetkamer. Een binnen- en buitenkeuken en buiten is een berging.

   Maar ik moet opmerken dat de grondprijzen behoorlijk stijgen, zelfs nu in de Realty slapte. Verder is de locatie van groot belang. Wijzelf wonen 3 km. buiten Chiang Rai. In de stad is grond onbetaalbaar, er net buiten kost iets van 1,5 miljoen Baht per Ngan en 10 kilometer buiten de stad kost de grond nog maar de helft. Verder heb ik de prijs vermeld die ik betaald heb en omdat wij zelf ontwerpen, tekenen en bouwen ligt de prijs een heel stuk lager dan als we het een aannemer zouden hebben laten doen.

   In mijn stukje heb ik geen bouwdetails getoond, maar ik heb geschreven: “Voor een ieder die werkelijk geïnteresseerd is zijn er meer gegevens op aanvraag beschikbaar en ook help ik graag mensen als men van plan is iets dergelijk voor zichzelf te gaan bouwen. Vragen het liefst via ons e-mailadres: [email protected] “.

   Dus als je wat wilt weten of de plattegrond wilt zien, mail me even.

   Hartelijke groeten, Willem

  • rivierzicht zegt op

   Nog een vraag, als een gesloten kruipruimte een risico geeft voor ongedierte, waarom dan wel een spouwmuur zonder insect preventie, dan kun je naar mijn mening beter betonblokkenmet stucwerk toepassen en aan de buitenzijde te isoleren onder stucwerk en aan de binnekant een dampdichte laag aan brengen en aan de buitenzijde damp-open stucwerk met damp-open sauswerk.
   Dan is een enkelemuur voldoende, geen risico van ongedierte in spouw en ook geen vochtdoorslag binnen.

   • Wim van der Vloet zegt op

    Dag Rivierzicht,

    Als een woning onder alle vloeren een pijpleiding op alle funderingsbalken heeft, met om de meter een sproei-nozzle en men minimaal jaarlijks (aangeraden wordt 2 x per jaar) men insecticiden onder een woning spuit, dan heeft men tot een meter buiten deze woning geen last van termieten, mieren en ander kruipend ongedierte. Dus die komen dan ook niet in de spouwmuren en/of erger nog, niet in de elektriciteitspijpen. Een dampdichte laag aan een binnenmuur aanbrengen is niet wijs, de muur moet juist kunnen “ademen” om een droog huis te houden. De buitenkant moet wel door goed mortelwerk, met vaak een siliconen of latex toevoeging en een goede verflaag geheel dampdicht zijn. Isoleren is een geheel ander verhaal, waar veel nadelen aanzitten. Ikzelf kies meestal voor erg goede ventilatie en onder de dakpannen een reflectiefolie, met ook in het dak, zowel onder als boven veel ventilatie openingen. Al het vliegende en kruipende ongedierte wordt uit alle ruimtes gehouden door speciale horren voor ventilatieroosters en achter andere openingen.

    Hartelijke groeten, Wim

    • Ger-Korat zegt op

     Preventief spuiten onder het huis is overbodig als je geen last hebt en daarnaast geef je zelf al aan dat al de insekten etc. het leven laten. Dit komt omdat er een sterk vergif wordt gebruikt. Vaak volstaat om rond het huis te spuiten, daar komt nog bij dat het middel onder het huis vrij duur is, 5000 baht hoorde ik naar weet niet of dat echt gerekend wordt maar dan is het middel duurder dan de kwaal. Zelf heb een vergelijkbaar huis en leidingen onder het huis maar nog nooit van het systeem gebruik hoeven te maken. Lijkt me ook niet gezond om boven dit langwerkend vergif te gaan slapen of leven.

     • herman zegt op

      Wij hebben dus ook een ringleiding onder het huis voorzien voor behandeling tegen termieten en ander ongedierte , kostprijs 100bht de vierkante meter hebben dus 15.000 bht betaald wel met 2 gratis behandelingen inbegrepen.Volgende behandelingen kosten tussen de 2 a 3000bht. U praat over langwerkend vergif , ik weet niet hoe dit door de fundatie , chape en bbetegeling moet doordringen in mijn huis.En indien het echt langwerkend zou zijn zou een regelmatige behandeling niet nodig zijn.Ik heb lang in Chiang mai een appartement gehuurd daar was er maandelijks een behandeling tegen ongedierte in de tuin en openbare gedeeltes je werd de dag voordien verwittigd om ramen gesloten te houden die dag. Je kan alles in vraag stellen maar Thailand is quasi Malaria vrij onderandere door deze maatregelen.

 4. Henk zegt op

  Inderdaad het huis ziet er piekfijn en perfect uit maar zoals Henri hierboven al omschrijft is dat ook het enigste huis in Thailand wat bewoond word door een buitenlander wat aan alle maatstaven voldoet .Overigens vind ik het knap dat jij al aan de foto kan zien wat er allemaal voor bouwmaterialen gebruikt zijn
  In 2008 hebben wij gebouwd in Thailand en alles naar volle tevredenheid gemaakt mede doordat ikzelf nogal wat kennis van bouwen heb en en zelf dagelijks bij ben geweest ,Ook ons huis heeft betonijzer in plaats van paperclipijzer in de beton verwerkt .Ook ons huis heeft een kruipruimte die is voorzien van een leidingsysteem om te kunnen spuiten tegen insecten Ons huis heeft ook hoge kwaliteit verf .Ook ons huis heeft al behoorlijk wat stormen meegemaakt en het dak met de betonnen Cpac dakpannen ligt er nog muurvast op Nogmaals :: Je hebt er samen met je partner een prachtig huis neer gezet maar tegelijkertijd veeg je alle andere huizen van de tafel omdat je denkt dat dat iedereen maar heenknoeit met goedkope rommel en te dun ijzer en te slechte verf etc.etc, Jammer dat je zo over alle aannemers in Thailand denkt .En ook sorry dat ik zo over jou schrijf maar dat komt hoofdzakelijk wel door jou ingezonden stuk .

 5. Mark zegt op

  En toch zijn de bemerkingen over systematische ernstige technische gebreken helemaal terecht.
  Een laagje stukwerk erover en niemand ziet het. Iedereen blij. Sabaai sabaai. Sanouk sanouk. Mai pen rai.

  Tot de zakkingen komen, de barsten, de klemmende deuren en ramen, het betonrot, …
  Dat wens je toch niemand toe. Elk advies om zoiets te vermijden is hier op zijn plaats. De waarschuwing is een eersge informatieve stap.

  Het geklooi met slecht ijzervlechtwerk, slecht ontlucht beton, te nat beton, te snel drogend beton, deels ondervuld vloertegelwerk, fout afwaterend vloertegelwerk, ontbrekende waterkeringen in muren,slecht gekoppelde afvoerleidingen, slecht verlijmde waterleidingen, … ik zie het keer op keer terug.

  Kwaliteits vakwerk is meer uitzondering dan regel. The devil is in the detail

 6. Stefaan zegt op

  Prachtige realisatie Johan ! Proficiat en geniet ervan.

  Je hebt duidelijk een kwaliteitswoning naar Belgisch/Nederlandse normen gebouwd. Je hebt de kennis, je hebt materiaalkennis en je weet resultaten te bereiken. Je had alleen de moeite om correcte en gemotiveerde bouwvakkers te vinden.

  Je woning lijkt inderdaad qua kwaliteit de voorgaande 19 te overstijgen. Je hebt helemaal gelijk, zo overmatig zelfs dat het wat tegen de borst stoot.

  Je hebt een Mercedes E-klasse gebouwd. De voorgaande 19 hebben van een kleine Fiat 500 tot een Opel Insignia gebouwd. Dit is geen verwijt dat je duur en kwaliteitsvol hebt gebouwd ! De 19 vorige kozen al dan niet bewust voor goedkoper en beschikten over minder bouwinzichten.

  Je zou eigenlijk de werfleider moeten worden van alle Nederlanders en Belgen die in Thailand willen gaan bouwen 🙂
  Nee, ik heb geen bouwplannen.
  Dank voor je “inzending”.

  • Nest zegt op

   Stefaan , Kijk eens naar huis 17..Ik denk niet dat een Fiat 500 is ….En “beschiktten over minder bouwinzichten”… Bedankt.. Ik heb wel meer dan 40 jaar ondervinding in het bouwen van grote villas..

 7. janbeute zegt op

  Beste Willem we hebben ons in een lang verleden eens een paar keer ontmoet .
  Door bezoek aan Gert en Deng .
  Ik heb je verhaal hier boven gelezen .
  Maar waar ik mij niet in kan vinden is dat de goede jongens naar Bangkok vertrekken .
  Wij kennen goede jongens leiding gevende die uit Bangkok vertrokken zijn , daar die het pruts werk daar niet meer aan konden zien .
  Bouw projecten die niet worden uitgevoert volgens het bestek en tekening en bouwvoorschriften .
  Corruptie tijdens de bouw .
  Een jonge opzichter wiens ouders in ons dorp wonen die bouwkunde op Uni gestudeerd had is hierdoor zelf een andere vakrichting in gegaan .
  Zij tegen zijn moeder ben bang dat ik iemand vermoord .
  Mijn ega haar neef een goede vakman , was ook eens voorman van een bouwteam in Bangkok geweest en hier door zelf aan de drank geraakt
  Geloof je nou echt zelf , dat al die twee kamer condos die 8 miljoen en meer kosten in Bangkok en andere wel bekende steden hier in Thailand , en gebouwd zijn door onderbetaalde Birmezen staan als een huis in de branding .
  Het vliegveld Suvarnabhumi is een heel mooi voorbeeld .
  Wie bouwt een vliegveld in een moeras en dan ook nog met veel glas in een van de heetste steden in de wereld .
  Het resultaat was er dan ook naar , en alweer zijn er problemen met de landingsbanen .
  En overall waar je hier komt zie ik genoeg pruts werk om mij heen , overheids gebouwen , ziekenhuizen en winkel centra en fancy shopping malls .
  In al die Jaren dat ik hier woon hebben mijn ega en ik al diverse prutsers de deur gewezen .
  Een ploeg heeft zelfs maar twee dagen kunnen werken aan ons schuur project .
  Ik vroeg in de morgen op de brommer naar de ATM om hun voor 08.00 uit te betalen voor twee dagen prutsen .
  Ik kwam op de terug weg de eersten al tegen op weg naar huis mijn ega had met het geld dat wij in huis hadden al gespendeerd om een paar uit te betalen .
  Nieuw team gezocht alle muren van die grijze cement blokken gesloopt en weer opnieuw begonnen .
  Ik heb veel geleerd hier , maar met vallen en opstaan kom je uiteindelijk tot een mooi resultaat .
  Bij ons huis heb ik de hoofd aannemer na 3 maanden de laan uit gestuurd , kon wel goed poppetjes tekenen maar van begeleiding en praktijk had hij geen kaas geeten .
  Wij waren dagelijks aanwezig om de boel aan te sturen en te begeleiden en zelf mee te werken .
  Het team dat de muren van de Sereneblocken metselde hebben mijn ega en ik geleerd hoe ze het doen moesten .
  Voordeel is dat je ook weer controle krijgt over de cash flow , ik wil graag weten waar mijn ooit eens met hard werken en zuurverdient geld naar toe gaat .
  Voor mij een hoofd aannemer in Thailand nooit meer .

  Jan Beute .

 8. janbeute zegt op

  Ik heb overigens nog een vraag .
  Dat huis met interieur zonder meubels op de fotoos die we hier zien , is dat je nieuwe woning waar je zelf woont of in gaat wonen .
  Of is dat een inmiddels gereed en te koop staand huis in een van jouw projecten op baan Melanie in Changrai.

  Jan Beute .

  • Wim van der Vloet zegt op

   Dag Jan,

   Inderdaad wordt er veel prutswerk geleverd. Maar het is moeilijk om daar over te schrijven, want het is op zich een heel goede prestatie dat velen toch nog met beperkte middelen die lokaal voor handen waren, of te maken heeft met budgettaire ruimte, iets neer hebben kunnen zetten.

   Jouw woning zou ook velen kunnen aanspreken, stuur daar ook eens wat gegevens en foto’s van op. Het helpt anderen die hier nog bezig zijn om zich te oriënteren en nog willen gaan bouwen.

   De woning die omschreven is in mijn stuk is helemaal ingericht en er waren dan ook foto’s van alle kamers volledig gemeubileerd, maar ik heb zo’n 60 foto’s opgestuurd, waar de redactie, logischerwijs een selectie van heeft gemaakt.

   We hebben zelf twee woningen. Ik heb er voor gekozen om wat gegevens, prijzen en details te geven van een meest gangbare woning met 3 slaapkamers en 2 badkamers met een binnen- en een buitenkeuken en ruim terras.

   Ik zal later nog een inzending doen waarbij we wat over onze andere woning vertellen en foto’s laten zien. Die andere woning heeft o.a. een zwembad, sala en wat bijgebouwen.

   Met vriendelijke groet, Willem

 9. Luc Houben zegt op

  Iedereen bouwt gelijk hij wil en niemand moet goede raad in dank aannemen.

  https://www.hln.be/nieuws/buitenland/vader-matteo-simoni-bouwde-enige-huis-dat-overeind-bleef-in-rampgebied-lombok~a9b7e77c/

 10. Gilbert zegt op

  Ik kan heel moeilijk geloven dat dit mooie huis maar 1.8 miljoen baht gost heeft 😉

  • Wim van der Vloet zegt op

   Dag Gilbert,

   Jammer dat je het moeilijk vind om te geloven wat ik heb geschreven. Maar je houdt er misschien geen rekening mee dat ik zelf deze woning heb ontworpen, getekend en gebouwd. Dus geen aannemer nodig heb gehad. Zoiets scheelt een slok op een borrel. Overigens heb ik een BOQ van deze woning. Dus als je werkelijk in de details geïnteresseerd bent en de prijzen van alle gebruikte materialen en subcontractor wilt weten, dan zou ik je via een e-mail adres deze besteklijst kunnen opsturen. Mijn emailadres is: [email protected]

   Hartelijke groeten, Wim

 11. piet zegt op

  Zonder meer een prachtig huis , heel degelijk gebouwd , zoals u omschrijft
  en waar jullie nog vele jaren met plezier kunnen wonen .
  Al is het wonen met plezier ook mogelijk in een plaggenhut.

  Wel ook goed bedacht is een mooie binnen keuken en een buiten keuken.
  Het leven in Thailand ,is toch meer buiten dan binnen ,
  het buiten zitten ziet op de foto niet echt uitnodigen uit

  Maar ,kan door de jaren best veranderd zijn,
  binnen ziet elk geval prachtig afgewerkt uit
  Veel woon plezier

 12. Erwin Fleur zegt op

  Beste Willem,

  Ik vind het een prachtig huis, mooi afgewerkt.
  Ik kijk even naar het opervlak als alles gemeubileerd is, wordt het gouw krapjes.

  Wat betreft de betonnen palen zijn er natuurlijk verschillende soorten kwaliteit.
  Ons dak is gemaakt van een staalen frame en heeft een overspannig van 150
  vierkante meter plus uitbouw van keuken, douce en toilet wat 200 vierkante meter
  maakt.
  Dit is zonder paalen in het midden om de construktie te ondersteunen.
  Ik heb dit met vrij dunne paalen van hooge kwaliteit gewapend beton gedaan zo
  dat het gewicht naar de zijkant afvloeit.

  Het is niet het pracht en praal maar gebruik maken van wat Thailand te bieden heeft.
  Ik zelf heb bij alle huisen op dit blog en ook in mijn omgeving nog niet zo’n groote
  overspanning gezien.

  Binnen kort zal ik ons huis en bouw met onderbouwd verhaal opsturen.
  Ben nu ook aan het bouwen maar dan een surprise.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 13. Erwin Fleur zegt op

  Beste Willem,
  P.S. 3,3 mil. Bath lijkt mij meer in de buurt komen.
  Groet, Erwin

 14. dre zegt op

  Beste Stefaan,
  Het spijt me, U hebt één huis mooi gezien en volgens U hebben de overige 19 voor goedkoper materiaal en met minder bouwinzicht hun “stulpje” gerealiseerd. Hier sla je de bal helemaal mis joch.
  Bedankt om de mensen die de moed en uitdaging aangenomen hebben om ” hun knus nestje ” , in samenspraak met vrouw of vriendin te realiseren, met één pennetrek in de grond te boren.
  Toen mijn Thai’s vrouwtje me vroeg hoé ons huisje eruit moest zien, heb ik haar daar de volledige vrijheid in gelaten en heeft ze met vakkennis heel ” de opera” gedirigeerd als een volleerd dirigent, rekening houdend met de uitstraling naar de buitenwereld toe. Ben heel trots op ” mijn dirigent”
  Ons huisje is zoals we het graag hebben en zéker niet te vergelijken met een fiatje 500
  Mag ik U er trouwens op wijzen dat ook een Mercedes E-klasse een regelmatig onderhoud nodig heeft, of je staat er snel mee in de garage.( nadenkertje !)
  Bij deze, even goede reactie-vrienden.

  Vriendelijke groeten,
  Dre en Ketaphat

 15. dre zegt op

  Ach effe vergeten melden, ons huisje staat op ” huisje kijken (3)

 16. brabantman zegt op

  Groot huis en ik neem aan zo te lezen, degelijk gebouwd.
  Maar toch wel enige opmerkingen. Een eenvoudige keuken waar een Nederlandse vrouw niet van wakker zou liggen, beetje uitvoering 20 jaar geleden. Badkamer, ook bespaard op het douche gedeelte. Het lijkt mij namelijk niet erg handig met een douche boven het bad. Altijd in en uit klimmen, gaat toch wel moeilijker met de jaren. Waarom niet een aparte moderne douche cabine. Ruimte genoeg in het huis lijkt mij.
  Ik schrijf dit niet om jaloers kritiek uit te oefenen. Allesbehalve dat. Denk alleen dat bij nieuwbouw u juist aan zulke gedeeltes van het huis aandacht moet besteden. Het geeft uw huis juist cachet en meerwaarde.

 17. albert zegt op

  Mooi en herkenbaar verhaal .
  Huis ziet er goed uit en nu zijn we aan het bouwen en wat een ellende en gedoe ,bijna niets kan goed gaan.
  Continue opletten, onkunde ,slordig etc.
  Heb 4 huizen gebouwd in Nederland ,maar zo nog niet meegemaakt.
  Helaas ben ik in Nederland en mijn partner houdt toezicht ,maar desalniettemin.
  En degene die we hebben gehad en nu er nog zijn ,afspraken nakomen is lastig.
  Maar goed dit is de mentaliteit en niet te veranderen.

 18. Johan (BE) zegt op

  Hallo Willem,
  Mooi huis heb je. Goed om te zien dat het mogelijk is een duurzaam huis te bouwen in Thailand. Hopelijk gaan mijn vrouw en ik binnen enkele jaren een duurzaam huis bouwen in Thailand. Ik heb alvast je email-adres genoteerd en ik hoop t.z.t een beroep op je te kunnen doen.

 19. Rudolf P zegt op

  Een hoop schrijfsels heen en weer.
  Omdat ik van plan ben in 2022 in Thailand neer te strijken, neem ik alle info in mij op, vooral over bouwkundige perikelen.
  Ben van plan grond te kopen en dan te bouwen. Heb me altijd verbaasd over het gebruik van niet-voorgetorst betonijzer als ik dat zag.
  Ik zou graag een paar vragen stellen over mijn ideëen en zal het gegeven Email adres daarvoor gebruiken.

 20. Ton Egbers zegt op

  Ik ontwerp en doe het aannemerswerk ook zelf. En gebruik een goed computercompramma als hulp erbij.

  En net zoals ieder die deze rubriek leuk vindt, die weet dat het op Funda altijd zonnig is in NL/BE, vraag ik me dit af: Zijn de meeste, of zelfs alle hier “door de redactie” geselecteerde plaatjes echte foto’s, of uit jouw ontwerpprogramma?

  Mag, want ziet er goed uit, maar m.i. ook super digitaal steriel. Dus zou graag ook iets “levendigs” willen zien zoals alle voorgaande post in deze serie, of een kanttekening erbij.

 21. Geertg zegt op

  Een prachtig huis zonder meer. Maar ik neem toch de vrijheid om wat kritische kanttekeningen te maken.
  Er wordt weer vanuit gegaan dat men inThailand niet kan bouwen. Zij kunnen dit wel terdege. Met minimale kosten, ze hebben geen groot inkomen, zien zij kans voor hun familie of gezin een onderkomen te bouwen dat de meeste stormen kan doorstaan. Onze dochterb bouwde een leuk huisje, waar ik zelfs comfortabel kan leven, voor circa 5000 thb m2. Ook stellen zij totaal andere eisen aan een woning dan wij verwende farang.

  Je huis is een aantal jaren geleden gebouwd zo te zien. In 2008 kreeg je voor n Euro bijna 17 thb meer dan nu. Dat scheelt voor diegene die nu bouwplannen hebben ongeveer 30%.

  Dan wat opmerkingen over het huis. Ondanks je ervaring in de villa bouw valt het me op dat, zoals al eerder is aangehaald, er een minimalistische badkamer inzit. En een Thaise keuken.

  Ik wens je heel veel leef plezier in jullie paleisje.

 22. Teun zegt op

  Mooi huis, de foto’s heb ik wel eens meer ergens op internet gezien van dit huis.
  Een mooi huis om te zien met degelijke materialen in de afwerking.
  De keuken zonder terug springende plint lijkt mij niet zo fijn staan als je daar veel aan moet werken, vooral als je lang bent wordt het staan dan erg vermoeiend.

  Met verbazing kijk ook ik naar de uitvoering en kwaliteit van de bouw in Thailand, familie van ons heeft een resort en bij de bouw van bungalows zijn heel wat aannemers en personeel weggestuurd. Ook de kwaliteit en details bij het zwembad waren na een jaar goed zichtbaar en moesten er ook al weer renovaties plaats vinden, maar natuurlijk heeft alles ook een prijs. Zonder goede bouwbegeleiding neem je veel risico’s als je het zonder bouwkundige kennis alleen in eigen hand gaat uitvoeren.
  Maar er staan ook houten en stenen huizen die al honderden jaren oud zijn, dus niet alles is slecht.
  Helaas ontbreekt het in de bouw in Thailand veel aan technische vakmensen, maar dat is nu in Nederland niet anders.

 23. Pieter, zegt op

  .
  In grote lijnen heb je gelijk Willem van der Vloet’ Je ziet veel huizen met scheuren en gebreken, en dit komt doordat de projectontwikkelaars zich geen tijd gunnen dat de opgehoogde aarde is ingeklonken’ of goedkope snelle manieren bedenken om snel geld te verdienen! (Revolutiebouw) Zodat de betreffende eigenaars van deze woningen achterblijven met blijvende problemen en een financiële kater! Maar het kan ook anders’… onze bevriende aannemer, heeft bij Bouw en Woningtoezicht in Udon Thani (gemeentehuis)(Ampur’) een gesprek gehad om mijn Mega Japans Hollywood huis te bouwen (huisjeskijken nummer 2 in deze prachtige serie) De bestaande bouwplannen zijn aangepast door Bouw en Woningtoezicht, met hun stempel’ van goedkeuring En hebben vele nieuwe blauwdrukken gemaakt van het Mega pand’ Zodat alles professioneel en vakkundig is gebeurd om deze grote klus te klaren! Met steekproeven, bij het maken van dit project met materiaalkennis en ruggenspraak aannemer’ Zodat een nieuwe eigenaar altijd garantie en zekerheid heeft een goed vakkundig/kwaliteit huis aan te schaffen! Mijn Tip’ is dan ook bespreek dit met je aannemer, om goede blauwdrukken te hebben gecontroleerd door Bouw en Woningtoezicht in je stad of gemeente! Dit kan heel veel ergernis besparen’

  Pieter,

  • Pierre zegt op

   Hello Pieter. Ik ben in Udon en zal weldra een goede aanemer van doen hebben. Kan je me zijn contact geven? Dank. Pierre.

   • Arnold zegt op

    Beste Pierre,

    Heb jij inmiddels al iets gehoord over een goede aannemer/bouwer?
    Ik ga dit jaar beginnen met de bouw van een huis in de buurt van Udonthani.
    Voor fundering en dak hebben we al een vakman, maar voor de muren (gasbeton), elektra en water nog geen vakmensen!

    Ben benieuwd naar jou ervaring,

    Mvg Arnold

    • Pieter, zegt op

     Arnold

     Kun je me mailen E mail – [email protected] MVG Pieter

   • Pieter, zegt op

    Hallo Pierre
    Kun je mij mailen’ [email protected]

   • Pieter, zegt op

    Pierre

    Kun je mij mailen E mail [email protected]

    Groet Pieter

 24. Freek zegt op

  Prachtig huis, waar de degelijkheid op de foto’s al vanaf straalt! Ik lees de inzending helemaal niet met een opgestoken vinger naar andere huizenbouwers. Het is allemaal keurig verwoord en ik lees het meer als welgemeend advies en eventuele waarschuwing aan toekomstige bouwers.

 25. Sonny zegt op

  Prachtig huis en mocht ik ooit het plan uitvoeren om mijn oude dag in Thailand te slijten, dan is dit toch wel iets wat mij toelacht al zou een zwembadje in de tuin misschien geen overbodige luxe zijn, als we toch bezig zijn

 26. Arnie zegt op

  Beste Willem,
  Mijn complimenten voor deze prachtige woning, ziet er erg goed uit.
  Ik vroeg mij af of je spouwmuur van binnen is geïsoleerd zoals in Nederland en wat het voordeel is van een kruipruimte in Thailand?
  Vriendelijke groet,
  Arnie

 27. frank h vlasman zegt op

  geweldig. OOK mijn smaak, clean en niet te veel “”poespas””.

 28. Frans zegt op

  Een heel stijvol huis! Met name het algehele ontwerp, de buitenkleuren (steekt ook mooi af tegen de donkere kozijnen), de erg mooie platte stenen van de losse pilaren, de kleur en grootte van de tegels in de badkamer. Ik heb een vraag en een opmerking, de vraag is waarom zitten er geen regengoten aan het dak, lijkt me niet fijn tijdens (zware) regenbuien. De opmerking is dat ik zelf niet snel voor een verlaagd zitgedeelte zou kiezen, vind dit niet zo mooi en het lijkt me ook niet praktisch, maar dit is erg persoonlijk natuurlijk.

 29. Guy zegt op

  Willem, Prachtig huis. Gefeliciteerd. Daar is duidelijk over nagedacht. Ben het volledig eens met je visie op de “Thaise” manier van bouwen. Maar durf dit haast niet te vermelden op dit blog ……..daar er dikwijls emotioneel en niet rationeel gereageerd wordt door de lezers.
  Dikke proficiat

 30. Nest zegt op

  Wat mij opvalt is dat de meeste huizen in een stenen woestijn staan,nauwelijks bomen.,bomen geven koelte.
  Ook alle opritten vol beton.Waarom geen gravel,zoals ik altijd doe,beter voor de waterafvoer

 31. Jan zegt op

  Hallo Willem,

  Je email: [email protected] doet het helaas niet.

  Heb je een ander contact informatie?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website