Vandaag zag ik tussen de middag op het weggetje langs het strand in Jomtien een vrachtwagen rijden met daarop een paar kooien met honden en een aantal mannen in een soort van uniform. Zo te zien was het een auto van een overheidsinstantie.

Als ik ‘s morgens ga hardlopen zie ik inderdaad vaak een groepje straathonden rondhangen bij het gebouwtje van de Sea Rescue en het Pattaya Park. Ik heb zelf nooit last gehad van deze honden. Ik denk dat dit groepje vanmorgen de klos was.

De gevangen honden in hun kooien riepen bij mij beelden op van wat ik ooit meemaakte in Cambodja. In de buurt van Pursat, ten zuiden van enorme meer Tonle Sap, ging ik met lokale gezondheidswerkers de dorpen af om voorlichtingsbijeenkomsten te houden op dorpspleinen. Daar hoorde ik plots een hartverscheurend en aanhoudend gehuil dat ik niet meteen kon thuisbrengen.

Tijdens de nazit vertelde de dorpsbewoners mij dat de hondenvanger zijn ronde aan het maken was. De gevangen loslopende honden werden in jute zakken gestopt en op een aanhanger gelegd. Het verhaal was dat deze honden werden verkocht naar Vietnam om ze op te eten. De zwarte honden brachten het meest op daar deze het lekkerst zouden zijn.

Ik vroeg dus vanmorgen aan mijn masseur of hij deze hondenvanger vaker had gezien. Hij vertelde dat straathonden inderdaad van gemeentewegen worden gevangen en gesteriliseerd. Vervolgens zouden de honden in een soort kennels worden verzorgd. Naar zijn zeggen heeft iedere gemeente in Thailand zo’n hondenvanger en een hondenasiel. Dat honden hier ook wel naar het buitenland worden verkocht of misschien ook wel eens worden gegeten ontkende hij.

Wie weet hier meer van?

Ingezonden door Paul


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Lezersinzending: Hondervanger in Pattaya. Wat gebeurd er met gevangen honden?”

 1. karel zegt op

  Vroeger waren er ook hondenvangers, die maakten saté en verkochten dat in Vietnam.

  Ik weet nog wel een paar duizenden honden hier in Bangkok rond te lopen, dus stuur die honden vangers maar naar Bangkok.

  Gr. Karel

  • Marco zegt op

   Hoi Karel,

   Misschien eens een filmpje kijken over hoe de Chinezen en Vietnamese hondenvangers/slachters met deze dieren omgaan.
   Kijken of je er dan nog zo luchtig over denkt.
   Eén ding is zekere dierenmishandeling is hier nog een understatement.

   • Franky R. zegt op

    Praat eens met de ouders van een kind dat door honden is aangevallen. Eens kijken of u dan nog durft te beweren dat hondenvangers geen goed werk verrichten

   • theoS zegt op

    Marco, dus het aangevallen worden door die rotbeesten, als je op straat loopt, is dus normaal volgens jou? Het ergste zijn die mafkezen die ze nog voeren ook. Wat dacht je van rabbies en siphyllus bij deze beesten. Vangen!

 2. fernand zegt op

  Wat juist met de honden gebeurd die gevangen worden op straat weet ik niet.u schrijft dat ze gesteriliseerd worden en dan in kennels vliegen ,en dan????wachten tot een lieve thai er een komt halen??
  neen geloof ik niet veel van een thai gaat een schattige puppie kopen op de markt of in een van die honden shops en als ze te groot worden of te veel problemen dumpen ze het ergens,klaar is kees.

  Nu ik raad je aan bij d e grensovergangen van Thailand naar Cambodia eens te gaan zien dan zie je wel hoeveel trucks vol honden daar passeren.

 3. Tima Capelle-Vesters zegt op

  Mij is door de Thai zelf ooit verteld dat ze worden losgelaten bij tempels, waar de monniken verder voor ze zorgen.
  Maar of dat waar is………., daar heb ik zo mijn eigen gedachte over.

  • ruud zegt op

   De monniken in de tempels laten die beesten regelmatig ophalen, want iedereen dumpt er zijn overtollige dieren.

 4. DavidH. zegt op

  Moderator: Dit achten wij niet geschikt.

  • DavidH. zegt op

   Inderdaad voor ons westerlingen en hondenliefhebbers gruwelijk …., maar de waarheid waar naar gevraagd werd …daaromgaan ze de Thai Cambodia grens over …., en om niet alleen de Vietnamezen aan te wijzen .als honden eters …. de Chinezen lusten ze ook wel hoor …dus veeg half honden etend Azie maar onder de mat samen met de waarheid ….we leven nu toch al in zo een klimaat .

   “La verite ca blesse souvant …”

   • theoS zegt op

    DavidH, klopt. Maar Chinezen willen vooral zwarte honden eten. Schijnen iets magisch te hebben. Ik woonde in de jaren ’70 in Bangkok en had een gitzwarte hond. Op zekere ochtend stonden er 3 Thai-Chinese vrouwen bij mij voor de gate, opgewonden en hevig discussierend, likkebaardend naar mijn hond te wijzen. Gelukkig konden zij er niet bij. Woonde in een soi van Ladphrao.

 5. Maud Lebert zegt op

  Dat honden gevangen en naar het buitenland verkocht worden om op te eten, is bekend. En vooral zwarte honden schijnen in Azië heel gewild te zijn.Iedereen kan een ‘uniform’ aantrekken om er een officieel tintje aan te geven. De regering heeft deze handel weliswaar verboden, maar kontroleren kunnen ze het niet. Ik heb nog nooit van ‘kennels’ gehoord,zeker niet in de gemeentes waar ik was, noch deze ‘officiele’ Kennels gezien in Lanna. Maar er zijn in Chiang Mai en omgeving wel tempels, waar honden worden opgevangen en verzorgd. Men vraagt daarvoor ook een vrijiwillige donatie voor het voedsel van deze honden. Deze honden lopen weliswaar los rond,maar gaan niet buiten het gebied van de tempels. Alsof ze weten wat hen dan te wachten staat!

  Dan heb ik ook gezien, dat deze ‘zwervers’, als ze door een tempel zijn opgenomen, zich aan een bepaalde monnik hechten en hem overal volgen. Ze zien er heel verzorgd uit. Dan zijn er tempels, waar zoveel van deze zwervers honden zijn, dat ze roedels vormen, waar bepaalde hierarchien onder de honden heersen. Ik heb echter niet gezien, dat daardoor gevechten zijn ontstaan tussen de roedels. Waarschijnlijk hebben ze gemerkt, dat men in de tempel en omgeving niet mag vechten.Goed voorbeeld voor de mens!
  Of deze honden gesteriliseerd worden, weet ik niet. Het zou met kosten verbonden zijn en wie betaalt dat.
  Maar ik laat me heel graag van het tegendeel overtuigen.

  Geen wonder dat uw masseur beweert dat zoiets niet bestaat. Hij zal wel gek zijn, zijn land van illegale handel te beschuldigen.
  Het zou me wel interesseren of er een dierenbescherming organisatie in Thailand is en waar die zich voor inzet.
  Misschien weten andere lezers Meer?

 6. Meggy F. Müller zegt op

  Ja, dát zal ik ook graag willen weten. Aangezien mijn zoon en ik graag naar Thailand gaan vanwege de vriendelijke houding tegen over deze honden en katten. Wij heb ben al weerzin tegen de omringende landen en mijn geboorteland Indonesië. Dus bij deze, graag verdere informatie, want het verkopen van deze honden aan de buurtlanden is weerzinwekkend. Wij zelf zijn op afstand donaties voor de tempelhonden in Hua Hin. En als wij in Koh Samui belanden doen wij graag een donatie in een postbak van een shelter aldaar.

  • Maud Lebert zegt op

   Beste Meggie
   In Azie heeft men een ander begrip om met dieren om te gaan dan bij de Westerling. En ook hier laat het te wensen over! De katten in Thailand, die ik gezien heb,en dat zijn er heel weinig, zijn heel schichtig, behalve in restaurants, Maar ook daar laten ze zich niet aaien, zoals de katten in Indonesie, en dan zijn ze meestal nog ziek ook. Ik heb zelden zwervende honden in Thailand gezien, behalve dan de ‘zwervers’ in de tempels en die zijn niet aggressief. In Indonesie ben ik het vorig jaar gedurende 6 weken van west naar oost gereisd, ben in de kleinste dorpjes geweest en heb in die tijd totaal 12 honden geteld. Daarvan waren 4 van privé personen en van de politie. Men mag het niet vergelijken met de schurftige honden op Bali. Die zijn schurftig omdat ze de offers eten, die de Baliers op de grond leggen voor de goede geesten en daarin zijn van allerlei kruiden gemengd.Maar katten ziet men in Bali niet, want die worden als heilig beschouwd. Daarentegen ziet men wel heel wat katten op Java, en weliswaar met een knoop in hun staart.
   Over het agemeen zijn dieren in Azie niet gewend om aangeraakt te worden, behalve kleine hondjes die vertroeteld worden. Het is een andere mentaliteit. Daar kan men nog lang over schrijven. Ik hoop dat u met uw zoon toch nog prettige vakantie in Azie kunt doorbrengen. Ook in Indonesie. Het is het waard.

 7. Robert48 zegt op

  Nou zit ik al wat jaren in de isaan maar de laatste jaren komen de honden vangers of liever ophalers niet meer want het is verboden want je kunt zo maar een hond meegeven dan kreeg je een rieten mandje nu waren ze de laatste tijd van plastiek.
  Als zo,n pickup met een honden vanger een dorp in kwam werd er door de honden gewaarschuwd een geblaf dat ging van hond tot hond.
  Heb al gezien dat ze een hond meegaven die achter de kippen aan ging nou dat kunnen ze niet hebben als die een kip dood beet werd de kip en de hond opgegeten.En zag een paar deuren verder een grote hond lag aan een ketting maar had toch een kind gebeten die werd meteen opgeladen terwijl ze de hond al 11 jaar had.Die honden gingen naar sakon nakon slachthuizen of verder getransporteerd naar Vietnam maar dat is nu afgelopen.(gelukkig).

 8. Gerritvanleur zegt op

  Hoi meggy .zou je zo vriendelijk willen zijn om wat geld te storten voor de honden inde buurt van baan samo phrong in hua hin ,want ik hoop elke dag dat er een vrachtwagen uit Vietnam langs kom om deze agressieve honden op halen en ik mijn kinderen zonder angst dat ze opnieuw gebeten worden door deze straathonden voor mijn deur kan laten spelen .Maarja ik woon hier en kom niet twee weken per jaar een keer langs ,of ik weet er wel een paar honderd die je mee mag nemen naar Nederland .bij voorbaat mijn dank Gerrit

  • Nico zegt op

   Maggy,

   Ik woon in Bangkok en kan je met gemak wel enkele duizenden honden aanwijzen die je HEEL graag naar Nederland mee mag nemen.

   Kom ze maar halen.

   Groetjes Nico

 9. RonnyLatPhrao zegt op

  Tja, Ik begrijp eigenlijk ook niet waarom vele een probleem maken over het eten van hond of kat.
  Dat hoeft daarom zelfs geen “arme mensen” voedsel te zijn.
  Over koe, paard, varken, konijn, kip, kangoeroe, struisvogel, etc heeft men dan weer geen probleem….
  Muskusrat, alhoewel eerder muis dan rat, vind ik trouwens ook heel lekker. Maar het idee schrikt vele ook af. Misschien dat ze het daarom ook als “waterkonijn” op het menu zetten

  Wat niet wil zeggen dat ik het eens ben hoe die dieren getransporteerd worden, maar dat geldt eveneens voor koe, paard, varken, etc…

 10. Meggy F. Müller zegt op

  Meneer van Geer, helaas ik moet tot mijn 67e werken hier in Nederland en dat wil ik verkorten tot mijn 65e. Ik moet dus voor de 2 jaren er na sparen. Van op vakantie naar Thailand is het voorlopig een droom of ik moet een rijke man in mijn leven toelaten. En zelfs hier heb ik al 3 mishandelde honden uit Bulgarije/Roemenië en een asiel kat uit mijn stad, in huis. Dus na mijn werk is er genoeg te doen. En wat geld overdragen betreft, ja, ik geef ook aan stichtigen en dat van mijn minimum salaris dat ik ontvang. Gelukkig omdat ik al over de 60 ben, hoef ik maar 3 dagen te werken. De vorige jaren had ik vanaf mijn 17e 5 dagen gewerkt en toen had ik behalve een man, kind ook huisdieren in huis gehad. Vandaar mijn dierenliefde en als iemand dát niet begrijpt, dan mankeer er wat aan zijn gemoeds gestelheid. Waar geen liefde voor dieren is, is er óók geen liefde voor de mens (echte liefde, bedoel ik dan).

 11. PEER zegt op

  moderator: Geen off-topic discussie opstarten svp.

 12. Robert48 zegt op

  http://www.allesoverdierenmishandeling.simpsite.nl/slachthuizen

  Ja verder weet ik niet waar ze heen gaan maar in ieder geval worden ze niet meer opgehaald hier in de isaan.
  Wel worden honden ingeent door dierenartsen in opleiding van de universiteit Khon Kaen en versamelpunt is dan de Tempel in het dorp voor de bewoners en hond Gratis.
  Wat ik wel wist dat ze gruwelijk uit de pickups worden getrokken aan een lus want niemand gaat naar binnen en wordt uit een luik in het dak de honden eruit getrokken veel van worden dan meteen een nekslag geven. Sorry hoe gruwelijk het ook is maar het is de waarheid heb zelf altijd een hond hier nu een thai hond voorheen een rottweiler.En in holland altijd een hond gehad het is je beste maatje.
  Maar krijg ik bezoek hier zeg ik altijd neem een stok mee en als ze op je afkomen even dreigen en ze zijn weg.

 13. NicoB zegt op

  Ken familieleden die hun overbodig geworden hond dumpten bij een tempel of bij een lokale markt.
  Heb op het platteland wel gezien dat honden, liefst jonge, werden geruild voor een plastic wasteiltje ter waarde van een paar bath.
  Op mijn vraag waar die honden heen gaan werd geantwoord dat ze naar China gaan als proefdieren voor cosmetica, medicijnen, etc., de oudere honden om gegeten te worden.
  NicoB

 14. Frank zegt op

  Ben als de dood voor de straat honden in Pattaya. Loop er gerust een straat voor om!
  Ik vind het niet erg dat ze weggehaald worden. Een hond heeft een baasje nodig.
  Hoop alleen wel dat er op een diervriendelijke manier met ze om wordt gegaan. Ze hoeven niet te lijden.
  Ben benieuwd of ik er iets van merk in January als ik weer terug ben.

  • willy zegt op

   De meeste zitten vol met schurft,teken,vlooien en zijn gevaarlijk voor hondsdolheid.Ik moet regelmatig de benen nemen of ik wordt gebeten.Waar ik woon is ‘s avonds wandelen niet mogelijk zonder iets dat ons beschermd.’S nacht worden wij wakker gemaakt door 2 verschillende roedels die het voor ons huis komen uitvechten.Wie ze hebben wil mag ze komen halen

 15. NicoB zegt op

  Beste Frank, heb een sterke duimdikke bamboo stok bij je met een lengte van 1 meter, mocht een hond zich aggressief gedragen, tik dan met de stok op de grond, tegen een vuilnisbak, een lantaarnpaal of plantenbak, etc. en laat de hond met je stem weten die ie op moet zouten, dan druipt ie meestal af, zo niet, maak dan ook een beweging naar de grond alsof je een steen opraapt om die naar de hond te gooien, dan druip ie meestal ook af.
  Toon geen angst, sterkte er mee.
  NicoB

 16. ruud zegt op

  Waar de honden ook heen gaan, het mag duidelijk zijn, dat (straat)honden er sneller bijkomen, dan overlijden.
  Ik denk dus dat je kunt concluderen, dat het overlijden op de een of andere manier wel geholpen wordt.
  Ik zie de Thaise overheid er niet voor aan, dat ze een voortdurend groeiende groep honden willen onderhouden.
  Op de een of andere wijze zal het teveel aan honden worden gedood.
  En mogelijk worden ze voer voor de roofdieren in de dierentuin, of het krokodillenpark.
  En mogelijk ook, is dat stokje sate van dat kraampje langs de weg, dat zo lekker smaakt, achteraf toch geen rundvlees.

 17. Rene zegt op

  Deze honden gaan de grens over en worden verkocht. Vietnam is de grootste afnemer en dan ja u raad het al.

 18. jan van marle zegt op

  wat gebeurt er met de honden?het is een probleem dat de thaise overheid heeft laten gebeuren!het is een schande dat het zover heeft kunnen komen!

 19. Max zegt op

  Wat is er verkeerd om de wilde honden te vangen en dan op een fatsoenlijke manier te slachten.
  Wat er dan met een kadaver gebeurd is in mijn ogen ondergeschikt.
  Koe, varken, paard, konijn, kangoeroe, Vis, consumeren en waarom dan geen hond ?
  Al die honden castreren en dan opvangen, hahahahaha, DAT geloofd toch geen HOND.

  • ruud zegt op

   Als dat vangen en slachten op een nette manier gebeurt is daar niets meer mis mee, dan het slachten van andere dieren.

   Ik eet zelf geen vlees meer, zozeer, omdat ik bezwaar heb tegen het doden van dieren.
   Daar ben ik niet direct een voorstander van, maar zo is de wereld nu eenmaal en dat kan ik niet veranderen.
   Ook in de natuur doodt en eet alles elkaar.

   Ik ben gestopt gestopt met vlees eten, door de wijze waarop er met de dieren om wordt gegaan, tijdens hun leven en bij het afscheid daarvan.
   Als een dier zijn leven moet geven, om mijn maag te vullen, vind ik toch wel, dat dat dier tijdens zijn leven en sterven fatsoenlijk behandeld moet worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website