Hoe is het nu in Pattaya?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
3 november 2016

Op deze vraag heb ik de laatste weken sinds het overlijden van de alom gerespecteerde koning Bhumibol antwoord gezocht. Ik draag Thailand een zeer warm hart toe en vind dat een land de kans moet krijgen te rouwen om haar staatshoofd. De vraag voor mij was vooral of deze rouwperiode gevolgen had voor mijn vakantie.

Ik wil hier absoluut niet de indruk wekken dat ik niet geef om wat er gebeurd in Thailand en wat voor impact het overlijden van deze koning hier heeft, maar ik vind dat je als toerist de keuze moet hebben hier bij te zijn of je vakantie elders door te brengen. Zoals eerder gezegd, het is vooral een Thais rouwproces en wellicht voor degenen met Thaise partner(s) of families.

EVA Air

Op 1 november vloog ik met EVA Air vanaf Amsterdam naar Bangkok. Laat ik gelijk maar zeggen dat het wachten op Schiphol echt een ramp is. Wij hadden niet online in gecheckt, iets waar je bij EVA Air voor gestraft wordt, aldus de incheck stewardess. Want ze hebben voor Economy Class inchecken slechts 1 balie. Zoals aangegeven door de stewardess is het beleid van EVA Air klanten zoveel mogelijk te stimuleren online in te checken. Heb je dat dus niet gedaan, dan kun je ruim 2 uur balen op Schiphol in een lange rij. Volgende keer maar online inchecken dus. Ik vloog voorheen overigens altijd met China Airlines, maar zoals eerder aangegeven op dit forum vliegen zij met ingang van volgende maand niet meer rechtstreeks. Op de vlucht overigens niets aan te merken. Prima en zeer nieuw vliegtuig, USB laad aansluiting voor opladen apparatuur (erg handig) en ik zag een EVA Wi-Fi netwerk aan boord, maar was pas aan het einde van de vlucht, en vergeten te vragen of dit eventueel tegen betaling toegankelijk is.

Douane Bangkok

Bij aankomst op Bangkok zo tegen het einde van de middag was het zeer druk bij de douane. VISA On Arrival al in het vliegtuig ingevuld, onvoorstelbaar dat er nog steeds mensen zijn die dat niet doen of vergeten. Mooi om te zien dat ze weggestuurd worden met de kaart en daarna weer achteraan aan mogen sluiten. We liepen maar even door naar de 2e douanehal, want ergens gelezen dat er zo’n 100 meter verder een 2e veel rustigere zou moeten zijn. Zo’n 20 meter na de eerste hal was er een soort priority customs lane, waar mijn oog viel op ‘elderly people 70 years and above’. Laat mijn reispartner voor de heenweg nou dik in de 70 zijn en wij gingen dus met zijn tweeën (ik als begeleider van deze oudere heer) zo de douane door. Dat ging verdomd snel en na even op de koffer gewacht te hebben konden wij verder. Blijft toch altijd spannend als het even duurt met de koffer. Dus voor alle oudere heren en dames onder ons, even doorlopen tot je een smalle doorgang ziet iets van priority lane. Was voor zover ik me kon herinneren ook voor invalide mensen, zwangere vrouwen en nog een hele lijst.

SIM kaart

Op het vliegveld gelijk maar even een SIM kaart gehaald voor mijn oude telefoon. Ik gebruik deze alleen nog in Thailand en dan puur als mobiel Wi-Fi modem. Ik zet de hotspot functie aan (te vinden bij Tethering En Draagbare Hotspot) en ik kan met elk apparaat, ook met de laptop waarmee ik dit bericht nu type, verbinding maken via het 3G netwerk van deze mobiele smartphone. Je hebt gewoon een soort portable router bij je. Voordeel is dat ik mijn eigen telefoon gewoon kan blijven gebruiken, want bellen kan immers ook via WhatsApp. Dus even naar AIS winkel gegaan (zit een beetje aan de rechterkant als je door de poort met ‘nothing to declare’ heenloopt. Je hoeft alleen je telefoon te geven, de medewerker van AIS haalt je oude SIM eruit, vervangt deze voor de nieuwe en regelt verder alles voor je. Wat een service. Telefoon werd opgestart, ze gaf hem terug voor de code… en toen brak het zweet me ineens uit. K*t, ik wist die code niet meer. Het is zo’n patroon en mijzelf kennende ga ik meestal voor een Z of V, maar die deden het allebei niet. Uiteindelijk na een minuut of 2 kreeg ik een ingeving en de telefoon alsnog kunnen activeren. Bood haar nog een fooi aan, maar het bedrijfsbeleid is dat ze dat niet mogen aannemen. Wat een service! Ik adviseer het iedereen, want de 7elevens verkopen (zo las ik hier) geen SIM kaarten meer. Je kunt daarnaast gelijk het thuisfront al informeren. Overigens was 449 Baht kwijt voor een 10 dagen internet en volgens mij nog wat belminuten. Een flink betere deal dan bij Center Parcs, daar betaalde ik afgelopen zomer voor een gaar niet-altijd-werkend KPN Wi-Fi netwerk enkel in het huisje € 30,00 per week. Schandalig, want daar heb je thuis een maand lang snel internet voor. Maar goed, ik heb nu eenmaal internet nodig voor werk, en dus vaak geen keuze.

Taxi Bangkok naar PattayaNa het halen van de SIM kaart zijn we naar beneden gegaan naar de taxi standplaats voor meter taxi’s. Nog steeds willen ze de meter niet aanzetten en de prijs was 1800 Baht. Ik kan me herinneren in het verleden rond de 1200 Baht betaald te hebben, maar deze chauffeur was onverbiddelijk. 1800 Baht of eruit. Uiteindelijk accepteerde hij 1500 Baht, maar dan moesten we wel overstappen naar een bevriende taxi met een meer zuinige auto. De nieuwe taxi, overigens een nette SUV, was helemaal geen taxi, maar uiteindelijk toch veilig aangekomen in Pattaya. 100 Baht fooi gegeven en uiteindelijk dus 1600 Baht betaald. Veel te veel, want van Bangkok naar Pattaya wordt je voor onder de 1000 Baht gebracht. Beste oplossing naar mijn mening is die meter prijzen iets opschroeven en iedere taxi verplichten de meter te gebruiken en hier streng op toezien. Het is mij in Bangkok bijvoorbeeld de laatste jaren niet gelukt een meter taxi te vinden die volgens de meter de prijs berekend.

Hoe is het nu in Pattaya?

Uiteindelijk kwamen we rond 5 uur in de middag aan in Pattaya. Eerst mijn vriend afgezet bij zijn hotel aan de Central Road, daarna naar mijn hotel bij 2nd Road. Even in gecheckt, gedoucht, omgekleed en een rondje Pattaya gelopen. Hieronder kort mijn indruk van de situatie

Barretjes in Soi 6 zijn gewoon open, muziek staat uit bij sommige bars, bij anderen staat de muziek zacht. Het zijn geen stampende beats, maar over het algemeen rustigere muziek. Tenten die afgesloten zijn, draaien binnen wel harde muziek, wat duidelijk te horen is als er een deur open gaat. Ik moet eerlijk zeggen dat het me pas opviel toen een deur openging en er harde muziek te horen was. Toen viel het me op dat het bij alle andere tenten een stuk rustiger was. De vrouwen daarentegen droegen naar mijn mening, op wellicht een enkeling na, niet andere kleding dan zij in januari droegen. In ieder geval is het mij niet opgevallen. Soi Buakhow zelfde verhaal, alles is gewoon open, maar met minder harde muziek. Wel viel het mij op dat er bij de Piss Stop gewoon keihard muziek gedraaid werd, in tegenstelling tot de buren. Ook Soi 7 en Soi 8 waren naar mijn mening gewoon normaal, viel mij niets op.

Met betrekking tot kleding zie ik niets bijzonders. Het valt mij zelfs op dat veel Thaise mensen gewone kleding dragen in plaats van het voorgeschreven zwart en wit. Wat vrouwen betreft wordt veel zwart gedragen, maar volgens mij was dat altijd al zo. Toeristen daarentegen lopen gewoon in alle kleuren rond en wat ik begrepen heb van Thaise mensen hier is dat geen probleem. Het is een vorm van respect die zij tonen naar hun koning en het wordt niet verwacht van toeristen die hier op vakantie komen dat zij hun kleding daarop aanpassen. Ik kan me echter wel voorstellen dat wanneer je ceremonies of herdenkingen bijwoont het wel gepast is de juiste kleding te dragen.

Als ik mijn eerste dag zo evalueer dan is er echt geen reden om niet te komen. Alles is hier gewoon zoals het is en dat de muziek zachter staat is prima. Je kunt nu in ieder geval een normaal gesprek voeren in plaats van dat je in iemands oor moet schreeuwen. Het is ook gewoon lekker druk in Pattaya en voor zover ik kan zien is er ook geen groep vakantiegangers (Russen, Chinezen etc.) die domineert. Het is gewoon ontzettend leuk hier.

Ik hoop dat het voor iedereen duidelijk hoe het momenteel is in Pattaya. Walking Street ben overigens nog niet geweest, maar mocht dat echt anders zijn dan normaal dan meld ik mij opnieuw. Nu nog even wennen aan die tijd hier, want het is nu 2:39 uur Thaise tijd en ik ben klaarwakker terwijl ik dit bericht type. Hoop op nog een paar uurtje slapen zo meteen.

Ingezonden door Lex

10 reacties op “Hoe is het nu in Pattaya?”

 1. Rob zegt op

  Je kan op de luchthaven ook de bus naar Pataya nemen: op floor 1 bij gate 8 als ik me goed herinner. Kost maar 120 bath en je bent even snel in Pataya.

 2. Jan Lodder zegt op

  Bedankt voor dit bericht.
  Ik vlieg woensdag naar Bangkok en dan arriveer ik donderdag in Pattaya-Naklua.

 3. Jef Van Camp zegt op

  Net terug uit Bangkok. In principe gaat alles er zijn gewone gang, maar een stuk rustiger. Geen schreeuwende reclames op de grote billboards en in de skytrain, maar overal rustige achtergrondmuziek, ook in de grote shoppingmalls.
  Tamelijk tot zeer druk in de omgeving van het Koninklijk Paleis, maar ook hier prima organisatie voor de vele Thais die individueel of in groep hun overleden Koning willen gaan groeten. De Thai Royal Navy die aan de overkant een basis heeft, staat op straat te koken en deelt gratis eten en drinken uit aan iedereen die passeert, zowel aan de Thais als aan de toeristen. Alles in wegwerpbekertjes en -borden, maar toch geen ravage van zwerfvuil, want een hele opkuisploeg staat constant paraat. “Chapeau” voor die organisatie.

 4. ans zegt op

  bedankt voor de tip LEX ik volg.

 5. Hendrik-Jan zegt op

  Net 2 weken Pattaya achter de rug.
  Ik vond het zelf wel prettig dat er veel minder lawaai was.
  En alles ging verder zijn normale gangetje.
  Wel meer zwart op straat en veel mensen met een rouwlintje.
  Uiteraard heb ik daar respect en waardering voor.

  Ik zit nu in Cha Am en daar is ook alles redelijk normaal.

  Hendrik-Jan

  • Lex zegt op

   De zachte muziek is inderdaad echt een voordeel, al moet ik zeggen dat de muziek vanavond bij de wonderful bar gewoon weer keihard stond. De lichten zijn wel uit van o.a. de uithangborden. Is toch wel nadelig voor de sfeer. Zwarte kleding is me niet zo opgevallen, maar inderdaad zag ik wel veel zwarte rouwstrikjes.

 6. Alex zegt op

  Volgens de laatste overheids informatie mag vanaf 14/11 de entertainement industrie weer op “volle toeren” draaien, dus geen gedimd licht meer en zachte muziek, maar alles op volle sterkte! Voor de liefhebbers…

  Nog een tip: op zaterdag 19/11 is er een grootse herdenkingsbijeenkomst gepland op beachroad, vanaf Central tot aan Walkingstreet, van 18.00 tot 20.30 uur. De beachroad is vanaf 16.00 uur afgesloten.
  Hele ceremonie is 2-talig, Thais en Engels.
  Er wordt grote drukte verwacht, en iedereen wordt dringend verzocht om in zwarte kleding te komen.

 7. Neushoorn zegt op

  Aan het Victorymonument vertrekken elk uur meerdere minibusjes naar Pattaya. Prijs vorig jaar: 90 bath.

  • Henk Wag zegt op

   Kennelijk hebt U dit blog niet zo goed gevolgd. Er vertrekken sinds enige tijd van het Victory Monument geen minibusjes meer ! Is in dit blog uitgebreid mededeling van gedaan.

 8. Rietje zegt op

  Ik reserveer altijd 2 dagen voordat ik uit Nederland vertrek een taxi via pattaya4leisure.com en betaal dan voor een rit vanaf de internationale luchthaven naar Pattaya 1200 baht. Op hun website staat een boekingsformulier, je dient dan ook je vluchtnummer op te geven zodat ze kunnen zien hoe laat je landt. Je krijgt netjes een bevestiging van je aanvraag, ze vragen je de gegevens te controleren en dan nog even een bevestiging terug te sturen als de gegevens juist zijn. Op de luchthaven staat tussen uitgang 3 en 4 de chauffeur dan keurig te wachten met een blaadje in zijn hand met jouw naam erop. Via het boekingsformulier regel ik ook meteen de taxi voor de terugreis met ophaaltijd vanaf het hotel. Nooit problemen mee gehad, prima auto en nette chauffeur.

  Lex, bedankt voor je uitleg voor wat betreft de kledingkeuze momenteel.

  Alex, bedankt voor je tip over de herdenkingsbijeenkomst, ik ben dan zelf in Pattaya en zal er zeker naartoe gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website