Ik ben Jan, een man van 71 uit Nederland die nu in Thailand woont met mijn vrouw Nok. Het is hier zoooooo mooi en leuk, ik geniet er echt van.

In het begin was het een beetje lastig omdat alles anders was. Maar Nok is een goede vrouw en helpt me veel. We hebben al veel dingen gedaan, zoals naar de zee gaan, nieuw eten proeven en nieuwe vrienden maken.

Nok is echt geweldig. Ze laat me zien hoe alles hier werkt en is altijd lief en begripvol. Ik ben echt blij dat ik haar heb gevonden.

Soms is het wel moeilijk omdat ik mijn familie en vrienden in Nederland mis. Maar ik heb hier ook nieuwe vrienden en ik vind het leuk om klusjes te doen.

Het eten hier is echt lekker! Er zijn zoveel verschillende dingen om te proberen en alles smaakt zo goed. Ik hou ervan om nieuwe dingen te proeven.

Thailand is een mooi land. Er is zoveel te zien en te doen hier. Ik ben echt blij dat ik hier ben en dat ik dit allemaal met Nok kan delen.

Als je overweegt om naar Thailand te gaan, dan moet je het doen! Het is echt een fantastische plek.

Het leven hier in Thailand is als een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Ik ben dankbaar voor de ervaringen die ik hier beleef met mijn lieve Nok.

Ingezonden door Jan

43 reacties op “Het leven hier in Thailand is als een warme omhelzing (lezersinzending)”

 1. Jan zegt op

  Beste naamgenoot,

  Wat leuk om te horen dat je het hier super vindt, samen met je Thaise dame.

  Ik zou zeggen, welkom en geniet met volle teugen van je nieuw leven.
  Als je je kunt aanpassen is het hier inderdaad prachtig om te leven!

 2. Geert zegt op

  Toch even opmerken (geen idee waar je woont):
  – slechte luchtkwaliteit waaraan niets wordt gedaan.
  – povere kwaliteit van groenten en fruit: alles zit vol chemische producten, sommige al jaren verboden. Geen controle
  – moeilijk om met Thais (tenziùj uitzonderingen) in een normaal gesprek te komen: de meesten spreken alleen Thai, weten weinig of niets, en zeker niets over het buitenland, en daarbij komt nogal eens (vooral bij nitwits) het feit dat ze alkes beter weten.
  – zeer duur land wanneer het op medische zorgen annkomt, en eerlijk: ik lees over de fantastische kwaliteit vd hospitalen, maar daar heb ik nog weinig van gemerkt
  – vergeet nooit: dit is een dictatuur waar je geduld wordt als je je mond houdt
  Zo fantastisch?

  • Bart2 zegt op

   Beste Geert,

   Mag ik vragen waar jij momenteel leeft? In Thailand of toch niet?

   Als je met dergelijke ingesteldheid door het leven moet vrees ik dat je ook in eigen land niet gelukkig bent. Ik focus me op de positieve dingen in het leven en dat maakt het alvast veel makkelijker.

  • Grumpy zegt op

   Slecht tot zeer slechte luchtkwaliteit komt voor in het noorden des lands. Woon je in of rondom Hua Hin bv is het al veel beter gesteld. Dit bezwaar id dus relatief.
   Een goede kwaliteit van groente en fruit wordt in de grotere supermarkten aangeboden, ook met keurmerk. Kost wel wat meer. Povere kwaliteit is vooral te vinden op kleinere markten waar vooral Thai mensen met een kleine beurs hun etenswaren moeten- ik herhaal: moeten- kopen. Maar dat geldt voor elk land, bv Nederland waar zij met een minimumloon en wat toeslagen aangewezen zijn op mindere kwaliteitswinkels.
   Heb je een goede ziektekostenverzekering bv via de jongens van https://www.aainsure.net/ kom je in de betere zo niet de beste ziekenhuizen te liggen. Tot slot: Thailand is in 2014 tot militaire dictatuur gemaakt met een democratisch sausje zoals deze komende maand mei ook weer over het land wordt uitgegoten. Maar je weet dat als je met al je gezond verstand besluit alhier te gaan wonen de effecten ervan zult moeten accepteren. Overigens: vraag jezelf eens af- hoeveel merk je er als gepensioneerde farang eigenlijk van?

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik kan u vertellen dat niet enkel in het Noorden de luchtkwaliteit slecht tot zeer slecht is.

    Ook waar je het misschien niet verwacht….

    https://www.iqair.com/thailand/kanchanaburi

   • Andre B zegt op

    @Grumpy
    Wel eerlijk.ik ben uit het noorden vertrokken ivm de smog in Lampang.
    Ben momenteel in Cha am vlakbij de zee en Huahin..
    En wat mij opvalt ” de situatie is niet veel beter dan het noorden..er is hier een berg en…ja gisteren en eergisteren in de avond en nacht ,heel veel vuur ..dus ! Zo smog vrij is het hier dus ook niet .

   • KhunTak zegt op

    Beste Grumpy,
    jammer dat jij zo neerbuigend schrijft over het aanbod van groente en fruit op de markten.
    Er wordt zelfs onbespoten groente en fruit aangeboden en zelfs al gekweekte groente en fruit met behulp van aquaponics.
    Als jij gelooft dat (kwalitatief) goede groente en fruit alleen wordt aangeboden, dan wordt het tijd dat jij wakker wordt. Niets is minder waar.
    En een goede ziektekostenverzekering hangt van de portemonnee en de kwalen af die men al heeft voordat de verzekering is afgesloten.
    Trouwens er zijn voldoende staatsziekenhuizen die die qua specialisme en kwaliteit niet onder doen voor de privé ziekenhuizen.
    Enige verschil zijn de exorbitante prijzen.

  • Jack zegt op

   Er wordt wel iets aan de slechte luchtkwaliteit gedaan. Hier in het verre Noorden merk ik, enigszins tot mijn verbazing, dat de boeren niet de rijsstoppels verbranden. Misschien heb ik geluk en is het maar een momentopname maar er hangt niet zo’n brandlucht als in andere jaren in februari/maart.
   De gifspuit wordt hier helaas flink gehanteerd, daarom verbouwen we zoveel mogelijk in onze eigen moestuin.

  • Anton Fens zegt op

   Beste Geert,
   Ik ben in december ziek geworden. En op advies van de hotel manager en mijn nederlandse vrouw naar een prive kliniek in Patong gegaan. Hier ben ik getest op Covid, infleuenza en bacteriële infectie. En deze laatste was de boosdoener. Had deze wel meegenomen uit Nederland. (was pas een paar dagen in Thailand). Door 2 doctoren onderzocht en de nodige verpleegkundigen. Weggegaan met 3 verschillende soorten medicatie waaronder een Antibioticakuur. En dit alles kosten mij € 124,- wat overigens wel door mijn zorgverzekering werd terug betaalt. Ik vind dit niet duur, en prima behandeld. Als je in Nederland de klink van de deur van het ziekenhuis pakt ben je dit bedrag al kwijt.

  • walterus zegt op

   dag Geert
   ikzelf hep 20 jaar in thailand gewoond, momenteel woon ik terug in belgie, en waar ik woon is de luchtkwaliteit moderate 45 , bangkok 147 maar waar ik woonde aan de zee thailand 24, een gesprek met mijn vrouw waar ik intussen meer dan 20 ben getrouwd is veel beter dan mijn eerste en laatste belgise vrouw ,groenten en fruit moet je daar wassen maar ook hier in belgie , wij hebben een verzekering in thailand kostprijs per jaar 750 euro , in belgie afspraak maken in ziekenhuis … weken wachten ,in thailand dezelfde dag ?Geert ik denk dat jij nergens gelukkig bent ,

  • Erik zegt op

   Geert, ik vind dat je nu doordraaft.

   Ik ben geen persoon die Thailand uitsluitend ophemelt want na 30+ jaar heb ik alle ins en outs gezien en dus ook de negatieve zaken. Thailand is een land zoals alle andere met plussen en minnen en ik neem de vrijheid beide kanten aan te stippen hier. Al zijn er mensen die dat niet op prijs stellen en dat laten ze gelukkig horen!

   Luchtkwaliteit is een punt waar je gedeeltelijk gelijk hebt. Ja het is hier en daar slecht en de overheid roept veel maar doet weinig. Daar valt veel te verbeteren. Kwaliteit van groente en fruit? Maar dat is op andere plaatsen net zo erg. Net gezien hoe de sojasaus die je in NL koopt kankerverwekkend is? Zit in fruit van de grootgrutters geen rommel?

   Met Thaise mensen praten? Leer dan de taal! JIJ bent de persoon die emigreert en ik vind dat JIJ dan ook de taal moet leren. Hum, zeggen we dat niet van immigranten naar NL? Dat hun buitenlandkennis minimaal is kan kloppen als je praat met laag opgeleide mensen; wel, verleg jouw aandacht dan naar andere mensen!

   De medische zorg is afhankelijk van de plaats waar je heen gaat, lees: waar je meer moet betalen. Iedereen die emigreert weet dat de NL zorgpolis stopt aan een grens; dat is een NL wet, niet een Thaise. Heb je bij emigratie al een medische voorgeschiedenis emigreer dan niet maar blijf in NL en ga reizen.

   Dictatuur? Kan geen verrassing zijn als je je inleest over het land waar je heen gaat. Overigens zal jij als witneus daar weinig last van hebben; je moet wel heel gek doen wil je worden opgepakt en het land uitgezet.

   Thailand is nog steeds een geweldig land om te wonen en de eisen ten aanzien van inkomen en banksaldo zijn echt wel te overkomen. Ambtenaren die het niet zo nauw nemen met regeltjes heb je in NL ook (toeslagen, Groningen, de rest weet je ook wel van…) en daar moet je in Thailand gewoon mee leren omgaan. Dan helpt kennis van de taal heel erg mee!

   De teneur van het artikel van Jan is: wat fijn hier te zijn, wat een fijn land en ik heb een fijne partner. Jij geeft aan dat er minpunten zijn en daar heb je gelijk in: die minpunten zijn er maar raken vooral de Thaise mensen die aangeven het met overheidszaken niet eens te zijn. Dat die hun leven riskeren en zonder vorm van proces worden opgepakt is in strijd met mijn gedachten over mensenrechten en daarin sta ik gelukkig niet alleen.

   Het is mijn, en jouw, vrijheid daar binnen de regels van dit blog iets van te zeggen. Anders wordt het een halleluja-blog en verliest het zijn brede informatiefunctie. Dus blijf svp kritisch ook al woon je hier met veel plezier. Discussies en het aanhoren van ‘voor’ en ’tegen’ maken dit blog nu juist zo aantrekkelijk.

  • janbeute zegt op

   En niet tevergeten dat je mag hopen weer levend thuis tekomen na een ritje op de motor of met de auto.

   Jan Beute.

 3. Didier Batsleer zegt op

  Beste Jan
  Ik verhuis eind volgend jaar definitief naar Thailand en kijk er alle dagen naar uit. Zeker met mijn Thaise vrouw beloofd het een super leven te worden maar ik heb nog een lange weg af te leggen voor ik er definitief woon. Maar ik kijk er nu al naar uit omdat ik geniet van de mooie dingen in Thailand.
  Didier

 4. Frank H. zegt op

  En inderdaad (id) aanpassen is heel belangrijk. HG.
  .

 5. KopKèh zegt op

  Hoi Jan,
  het straalt er vanaf; jij nent heel gelukkig daar in dat mooie land.
  Ik ben gewoon een beetje jaloers en hoop je voorbeeld weldra te kunnen volgen.
  T en ik wonen nu nog in Frankrijk en we moeten nog wat zaken regelen voordat T terug gaat naar de Isaan en ik haar vergezel voor mijn laatste verhuizing.
  Ik wens je een fantastische tijd.
  T&Wil

 6. Martin zegt op

  Ben het met je eens, heb in verschillende landen gewerkt en gewoond, maar Thailand staat boven alles. Misschien ook mede door mijn Indo achtergrond..
  Maar ik ga hier pensioneren en in principe niet meer terug….

  Als de NL regering nou eens mee zou denken ivm zorgverzekering en uitkerings kortingen dan wordt het een stuk aangenamer voor iedereen….

  • PEER zegt op

   Ja Martin,
   Fijn dat je in Thailand van je pensioen gaat genieten, maar wat kan de Ned regering er aan doen om dat nóg aangenamer voor ons te gaan maken.
   De zorgverzekeringspremies stijgen omdat er zoveel gebruik van gemaakt wordt. Dat geldt ook voor de uitkeringskortingen. De rest van Nederland moet het toch ophoesten.
   Nee hoor, de Nederlandse overheid zal het ons, Thailand-liefhebbers, níét aangenamer maken!!

   • Martin zegt op

    Peer,
    ik ga er vanuit dat je de mogelijkheden wel kent. Zodra je niet meer in NL woont heb je geen recht op de zorgverzekering en die in Thailand zijn erg duur en dat is een vaak gehoorde klacht en soms een reden om terug te gaan/moeten. En dan is men in NL vaak nog duurder uit plus nog de verzekeraar….. Medische behandelingen zijn hier goedkoper zoals iedereen, behalve BV NL, weet…

    Daarnaast ben ik met Thaise getrouwd, die geen recht heeft op AOW. maar wordt gekort als gehuwd met een persoon die een AOW uitkering heeft, als gehuwde of samenwonende dus.
    Ik snap dat men denkt dat er een kans is op ‘van 2 walletjes eten’ als de vrouw een locale uitkering heeft. Een klein onderzoek in Thailand zou ze er al gauw op wijzen dat een uitkering hier, waarvan de meesten niet genieten, bij lange na niet het nivo heeft als in NL

    Dat stoort me een beetje en kan simpel verholpen worden.

  • Grumpy zegt op

   Moderator: off-topic.

 7. Jos K. zegt op

  Wat een leuk bericht.
  Ik ben benieuwd hoe het verder gaat verlopen.
  Schrijf je voor de toekomst nog wat meer belevingen naar ons?

  Groet,
  Jos K.

 8. Ferdinand zegt op

  Ik ben 79 en sedert 1988 gelukkig getrouwd met een toegewijde Thaise vrouw die 18 jaar jonger is dan ik.
  Ik heb voordien gewerkt en gewoond in 6 andere landen en mijn conclusie is dat er in elk land ongeveer 10% goede mensen zijn, 10% deugnieten en 80% opportunisten of meelopers.

 9. GERARD zegt op

  BESTE THAILAND BEKRITISEERDERS

  Voor vele onderons en ook voor mij is Thailand een paradijs . geweldige ziekenhuizen, prachtig weer en lekker kwaliteit eten wat wil je meer En dan de Thaise samenleving die ons gedoogd.
  Uiteraard moet je wel rekening houden met de kosten die hier aan verbonden zijn om een degelijk en aangenaam oude dag te te kunnen lijden
  Een ieder van ons moet zich wel realiseren dat het leven in Thailand niet goedkoop is voor buitenlanders en diegenen die denken het toch te kunnen overleven met een smal pensioentje komen bedrogen uit en uit wanhoop hun redding zoeken in goedkope en minder kwaliteits producten en hebben een goedkope of zelfs geen ziekte verzekering en zo kan men nog verder gaan hun vindingrijkheid kent geen grenzen om Bahtjes te kunnen besparen
  Of hadden zij gedacht dat hier ook sociale instellingen bestaan die hun problemen opvangen zoals ze heel hun leven gewend waren
  Ja ik heb zoals velen hard gewerkt goed gespaard en mij goed georganiseerd in mijn planning om te kunnen en te mogen genieten van mijn oude dag in Thailand
  Je slaaapt in het bedje hoe je het zelf hebt opgemaakt

  • Jan zegt op

   Beste Gerard,

   Veel van die THAILAND BEKRITISEERDERS kennen Thailand van enkele vakanties en hun vaste woonplaats is hun thuisland.

   Men gaat me niet wijsmaken dat diegenen die vast in Thailand wonen er de gewoonte van maken om hier om de haverklap steeds maar al het negatieve van dit prachtig land uit te vergroten. Als het hier toch zo slecht is dan zijn ze steeds vrij om hun valies te pakken en te vertrekken, niemand houdt ze tegen.

   Ik vind het betreurenswaardig dat dit mooie topic (waar Jan ons vertelt super gelukkig te zijn met zijn nieuwe woonplaats) steevast vervuild wordt met negatieve commentaar. De meeste Farangs zijn hier dus wel gelukkig, hebben zijn perfect aangepast en genieten met volle teugen van hun oude dag. Mooi, toch?

   • John Chiang Rai zegt op

    Beste Jan, Natuurlijk kan iemand die het na een bepaalde tijd niet meer bevalt in Thailand zijn valies pakken en terug gaan,omdat volgens jou mening niemand hem terug zal houden.
    Alleen betreffende het door niemand terug worden gehouden, klopt natuurlijk vaak niet.
    Het dilemma waar de vaak oudere farang mee te maken krijgt is, als zijn Thaivrouw niet direct mee kan of wil,dat hij ze moet achterlaten,en het feit dat hij met deze stap ook nog het dak boven zijn hoofd verliest, terwijl hij in Europa vaak alle schepen achter zich verbrand heeft,
    Ik zou ze de kost niet willen geven, die hoewel ze eigenlijk niet gelukkig zijn, de moed niet meer hebben om een dergelijke verandering nog aan te gaan,zodat ze er zich de laatste jaren van hun leven gewoon mee afgevonden heb.
    Ik bedoel dit niet persoonlijk of als negatief commentaar, en hoop van harte dat jij gewoon in de toekomst, gewoon zo gelukkig blijft zo je momentaan bent.

 10. SiamTon zegt op

  Hallo,
  Indien je gepensioneerd bent, wat zal je je dan druk maken over van alles en nog wat. Overal in deze wereld is er wel wat om over te klagen. Dat geldt ook voor Thailand en voor Nederland. Het probleem bij klagers zit veelal in hun eigen hoofd. Dus waar deze lieden ook wonen, klagen zullen toch wel.

  Voor pensionado’s is Thailand een prachtig land. Heerlijk klimaat en elke dag over heerlijk weer. Het eten is heerlijk en de mensen zijn er over het algemeen vriendelijk. Maar je moet natuurlijk wel je gezonde verstand blijven gebruiken. Dat betekent b.v.:
  * Let erop dat je gezond blijft eten, dus koop je voedsel in de betere winkels/markten of verbouw het zelf zo veel mogelijk
  * Indien je met een Thaise wilt samenleven, maak dan van te voren heel duidelijke afspraken i.v.m. o.a. de financiële aspecten van jullie samenzijn

  Voor je eigen gemoedsrust:
  * Accepteer dat het wonen in Thailand geld kost (vriendin, corruptie, discriminatie van farangs, etc.)
  * Bemoei je niet met politiek en/of cultuur en/of de levenshouding van sommige Thai
  * Geniet van een (zorgeloos) leven wat je daar kunt hebben
  * Zorg dat je voldoende geld hebt om dit allemaal te kunnen realiseren, anders moet je thuis blijven in Nederland

  Zelf kom ik al meer dan 30 jaar vrijwel elk jaar voor een paar maanden naar Thailand en heb daar ook recent 9 jaar aaneengesloten gewoond. Maar door omstandigheden (o.a. corona) ben ik in Nederland terecht gekomen. Maar ik ga, zodra dat weer kan i.v.m. mijn gezondheid, weer terug naar Thailand. Voor mij is Thailand een hemel op Aarde.

  Vr.,gr.,
  SiamTon

 11. GeertP zegt op

  Ook ik ben hier super gelukkig en zou voor geen geld meer terug willen naar Nederland.
  Wat mij opvalt is dat de Thailand bekritiseerders telkens dezelfde argumenten gebruiken, dat mag maar dan moet het wel waar zijn.
  In het geval van de ziektekosten verzekering heb ik al eerder aangegeven dat een goede verzekering niet zo heel veel duurder is dan die in Nederland, natuurlijk zijn er de uitsluitingen, maar ook dan kan je hier prima wonen.
  Als vanaf 01-01-2024 je weer belasting betaald in Nederland dan vind ik het helemaal niet asociaal om bij onverhoopte ernstige ziekte je paspoort te pakken en naar Nederland te verkassen, je ergens inschrijven en een ziektekosten verzekering af te sluiten om je te laten behandelen, ik promoot het niet maar je mag toch wel iets verwachten voor je belastingcenten.
  Dan wil ik nog even iets uitleggen zodat we in het vervolg niet iedere keer als er iemand verteld dat hij hier gelukkig is negatieve reacties plaatsen.
  Er zijn 2 soorten emigranten in Thailand, een groep waartoe ik mijzelf ook reken zijn de mensen die ook zonder Thaise partner hier gelukkig kunnen zijn.
  De andere groep is naar hier verhuisd omdat het verstand ongeveer 1 meter lager zit dan bij de eerste groep.

  • RonnyLatYa zegt op

   Er zijn dus volgens jou maar 2 soorten immigranten in Thailand.

   De gelukkige die niet getrouwd zijn…
   En de andere groep die getrouwd is omdat hun verstand 1 meter lager zit.

   Je vergeet een groep. De idioten die denken dat ze zulke wijsheden moeten verkondigen….
   Weet je tot welke groep ik denk dat je werkelijk behoort?

   • Kris zegt op

    Ja wat wil je. Er was hier zelfs iemand die onlangs kwam klagen dat hij 4 keer per dag MOET sexen van zijn vrouw. Hij smeekte als het echt niet wat minder kon 😉

    Nu, het mooie van dit blog is dat iedereen zijn zegje mag en kan doen. Dit siert de redactie. Zolang het maar leuk en luchtig blijft, het hoeft zelfs niet waar te zijn.

    • RonnyLatYa zegt op

     “Er was hier zelfs iemand die onlangs kwam klagen dat hij 4 keer per dag MOET sexen van zijn vrouw. ”

     Dat hij dan eens kijkt of er niemand beschikbaar is in die eerste gelukkige groep, of zij moeten bedanken hiervoor omdat ze er dan weer ongelukkige van worden natuurlijk 😉

   • GeertP zegt op

    Ik denk Ronny dat je het niet helemaal begrijpt,ik ben al 30 jaar bij mijn vrouw, waarvan 27 jaar getrouwd.
    Wat ik bedoel te zeggen is dat als ik alleen zou komen te staan (wat ik niet hoop) Ik ook hier zou blijven.
    Ik heb echter ook kennissen die hier zijn omdat hun partner hier wil zijn, maar die werkelijk over alles klagen, zonder partner zouden die allang weer terug zijn.

    • RonnyLatYa zegt op

     Dan bleek niet direct uit je eerdere reactie….
     “Er zijn 2 soorten emigranten in Thailand, een groep waartoe ik mijzelf ook reken zijn de mensen die ook zonder Thaise partner hier gelukkig kunnen zijn.”

     Trouwens als mijn hersen dan toch daar zouden hangen, zou ik wel zo eerlijk zijn om net wel alleen te blijven. Hoef ik aan niemand wat te verantwoorden of iemand te kwetsen als de hersen beginnen te werken.
     En zo zit je dan ook weer in de populaire en gelukkige groep 1, maar wel met de hersens een meter lager hangen….

     Maar daar heb ik allemaal geen behoefte aan. Ik heb al wat ik nodig heb thuis…
     En op de dag dat Thailand me tegen steekt verlaat ik het meteen. Ergens tegen mijn zin blijven zal niemand van me kunnen eisen. Wat de gevolgen dan ook mogen zijn.

     • Chris zegt op

      En dan je ook 4 keer per dag sexen, met telkens een andere vrouw (of man).

      • RonnyLatYa zegt op

       Als men die behoefte heeft…
       Ik haal dat cijfer nog enkel door er 4 x per dag over te praten.

  • khun moo zegt op

   GeertP,

   Wanneer je als nederlandse man boven de 60 bent ,is de kans op een nieuwe relatie ongeveer 0.0
   Velen oudere mannen hebben een pensioen en wat is dan aangenamer dan een nieuwe relatie te starten, en een nieuw leven veelal met een jongere dame.
   (Een nieuwe relatie met een Thaise dame die ouder is dan 60 zie je zelden).
   Je ziet ook weinig nederlandse dames van boven de 60 die naar Thailand gaan voor een nieuwe relatie.

   Vaak een win win relatie , waarbij de oudere farang een goede verzorging heeft en een aantrekkelijke jongere partner.
   De Thaise is financieel uit de problemen en heeft een betere toekomst zowel voor haar kinderen , de moeder en haarzelf waarbij ze de oudere sponser voor lief neemt.
   Het liefst zou ze natuurlijk een jonge knappe rijke man trouwen die buiten haar bereik ligt.

   Het draait dus niet alleen maar om sex, maar speelt wel een rol,
   Liever eentje van 30 in bed dan eentje van 75 lijkt me.

 12. John Chiang Rai zegt op

  Gelukkig dat je besluit om voorgoed in Thailand te gaan wonen zo goed bevalt, en dat je het inmiddels ziet als een warme omhelzing.
  Ook je vrouw Noi,die ongetwijfeld zoals de meeste Thai aan haar vaderland hangt, kon niets beters gebeuren als een farang te vinden die zich hier ook gelukkig gaat voelen.
  Afhankelijk waar je precies in Thailand woont, of er veel Engels gesproken wordt of uitsluitend Thai, ben je bij alleen Thai bij geen voldoende kennis van deze taal, erg op je lieve Noi aangewezen.
  Je geeft een groot deel van je zelfstandigheid op, en bent bij erg veel handelingen op de hulp en de kennis van je vrouw aangewezen.
  Jou oproep aan mensen deze stap ook te nemen, is dus erg afhankelijk waar deze precies gaat wonen, en in hoeverre deze persoon behoefte heeft, aan contacten met ongeveer gelijke interessen.
  Zelfs al spreekt iemand Thai, zie je op het platteland vaak Thai mensen, die compleet andere interessen hebben, zodat je leventje erg klein wordt en hoofdzakelijk op de omgang met je eigen vrouw beperkt word.
  Natuurlijk heeft ieder land, en voorstelling van goed leven zijn voor en tegen, maar bij mij overweegt het vele voor dat ik in Europa dagelijks beleef, nog ver over de voordelen die ik in Thailand ervaren heb.
  Afgezien van het warme klimaat , wat bij vaak extreme hitte op den duur ook niet iedereens favoriet is, vindt ik het mooie Thailand, bij veel dingen een land waar ik op den duur niet wonen wil.
  Velen die hier anders over denken,wat overigens hun goede recht is, zullen deze persoonlijke mening meteen weer afdoen met Thailand bekritiseren, azijnzeiken en verhalen hoe slecht dat het volgens hun in het voormalige thuisland was, en zien ieders andere mening haast als een soort heiligheidschennis op hun geliefde Thailand.
  Het uiterst vreemde bij dit soort discussies vindt ik altijd, dat men nooit geen reacties leest van mensen die deze stap eens genomen hebben, terwijl ze het achteraf toch alles anders gingen zien, en er zelfs spijt van kregen.
  Zouden die er helemaal niet zijn,of hebben diegenen die zeker eens van hun omgeving in Ned/Belgie gehoord hebben gekregen, dat het zeker niet al zo zonnig en positief is, nu plotseling moeite hebben een eensgenomen fout toe te geven?

  • PEER zegt op

   Beste John uit Chiang Rai,
   De vrouw van Jan heet Nok, waar hij nog steeds smoorverliefd op is!
   Lees je laatste regel.

   • John Chiang Rai zegt op

    Beste PEER, Sorry goed opgepast,het moet natuurlijk Nok zijn, maar doet verder natuurlijk geen afbreuk aan datgene wat mijn mening was betreffende voorgoed wonen in Thailand.
    Ik denk ook dat Jan mij met deze verwisseling van naam,best verontschuldigen wil, en dat hij met zijn Nok in Thailand,precies zo smoorverliefd en gelukkig zal blijven.555

  • Chris zegt op

   Als je de goede dingen van Nederland vergelijkt met de slechte dingen in Thailand, ga je vandaag nog terug aar het vaderland.
   Als je de slechte dingen in Nederland vergelijkt met de goede dingen in Thailand, blijf je voor altijd hier.

   Goed en slecht natuurlijk zoals JIJ er ZELF tegenaan kijkt.

 13. khun moo zegt op

  Jan,

  ik ben een vaste bekritiseerder en kom al 42 jaar in Thailand en ben ook 38 jaar getrouwd met mijn Thais isaanse vrouw.
  Spreek redelijk Thaise en Isaans.
  Heb er ook als consultant gewerkt.
  Door het hebben van een zeer uigebreide kennissen kring in de afgelopen jaren , maken we wel eens het een en ander mee, zowel positief als negatief.
  Financieel zou ik er best riant kunnen wonen, aangezien we net een nieuw huis gebouwd hebben , en een goed pensioen genieten.
  Elk land heeft echter voordelen en nadelen en op beide mag best gewezen worden, zodat mensen niet voor onverwachte verrassing komen te staan die een flinke impact op het leven hebben.

  Het onthouden van de nadelen lijkt me ook dat men geen belang stelt in het welzijn van de persoon die vertrekt.

  Natuurlijk wens ik iedereen het beste en ik denk, na je pensioen je in Thailand vestigen, geen slecht idee is, mits men de voor en nadelen vooraf weet.( zo ver mogelijk natuurlijk).
  Dat geldt voor alle landen en ook voor Thailand.

 14. fred zegt op

  Mijn vrouw en ik verdelen onze tijd tussen Thailand en Belgie. Overwinteren in Thailand en overzomeren in B.

  Toch valt me op hoeveel keren meer ik Thailand al na een paar weken B begin te missen dan ik B mis na vele maanden Thailand.

  Mijn goede raad aan expats is om af en toe eens even terug naar Belgie te gaan vertoeven om zo te blijven beseffen hoe leuk en aangenaam het leven in TH wel is.

  Voor een wedstrijd Thailand tegen Belgie lijkt 5-1 mij een eerlijke uitslag.

  • Roger_BKK zegt op

   Fred,

   Als ik eens heel eerlijk mag antwoorden waarom ik absoluut Thailand verkies boven België? Wel de voornaamste reden is dat ik me hier veel meer kan permitteren dan in mijn thuisland.

   Ik heb een goed pensioen, heb hier een bescheiden woning gebouwd en kan relatief ‘rijkelijk’ leven. Dit alles zou in België onmogelijk zijn. Alles is daar stukken duurder, die nieuwe woning alleen al zou voor mij een onmogelijke zaak zijn.

   Ik heb ook het geluk dat ik al vele jaren gelukkig gehuwd ben met mijn Thaise echtgenote. Ik heb mijn verhuis absoluut nog niet beklaagd.

   Af en toe een paar maandjes naar België is geen haalbare kaart meer. Ik zou trouwens niet weten waar ik zou moeten verblijven. Ik heb me hier perfect aangepast en wil hier gerust mijn oude dag slijten. Is het hier perfect? Nee hoor, maar dat is het nergens.

   • fred zegt op

    Mocht ik me hetzelfde willen veroorloven in het Zuiden van Frankrijk dan hetgeen ik me veroorloof in Thailand dan kwam ik op zijn minst 4 x duurder uit. En dan vergeet ik nog even het weer in Zuid Frankrijk waar het tijdens de winter ook nog eens heel guur kan zijn en het saaiheid troef is.

 15. willem (BE) zegt op

  Thailand pro’s en contra’s zoals overal. Maar misschien wel de belangrijkste leefregel in Thailand is horen, zien en zwijgen … en vooral uit het vaarwater van de locals blijven (maar is dat eigenlijk ook niet overal ter wereld zo?)!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website