Ik heb wel eens een artikeltje hier geplaatst over de acties van PETA jegens het gebruik van apen voor de kokosnootpluk in Thailand.

Recentelijk is onze apenschool bezocht door de makers van het televisieprogramma “Keuringsdienst van Waarde” Het resultaat is donderdag 15-09-2022 uitgezonden. Via terugkijken is het programma terug te zien.

Het resultaat is erg objectief denk ik. Tegenstanders van het gebruik van apen zien deze uitzending als een aanklacht tegen het gebruik van apen. Terwijl de mensen met een wat reëlere kijk op zaken het juist als een uitleg zien waarom het goed is om apen te gebruiken.

Ingezonden door Arjen – www.firstschoolformonkeys.com

20 reacties op “Het gebruik van apen voor de kokosnootpluk in Thailand (lezersinzending)”

 1. yak zegt op

  Iedere vorm van uitbuiting of mishandeling, of het nu dieren of mensen betreft, ben ik tegen, soms is het nodig dat je met de neus op de feiten wordt gedrukt en het programma “Keuringsdienst van waarde” is daar uitermate geschikt voor.
  Zij laten zien hoe je als consument door de fabrikanten in de maling wordt genomen, puur uit winst bejag.
  Nu vind ik winst maken niet een vies onderwerp maar wel hoe weinig wij eigenlijk weten en haast alles voor zoete koek slikken wat ons voor wordt geschoteld door de fabrikanten.
  Zo ook over de apen die kokosnoten plukken, op Bali zag ik ze zonder apen werken, maar wat hier in dit programma goed werd uitgelegd is waarom zij de apen (na een “opleiding”) de hoogste bomen insturen.
  Weer worden wij door fabrikanten een oor aangenaaid met de sticker “monkey labour free” alleen maar om ons dit “goede” artikel te laten kopen, maar een aap is, wat mij betreft, nodig want geen mens kan de kokosnoot plukken op de hoogte die wel voor de aap bereikbaar is.
  Er wordt uitgelegd door de onderwijzer (africhter), dat je geduld en liefde voor de aap moet hebben anders gaat hij/zij de boom niet in.
  Voor mij was het verhelderend en ik heb/had geen probleem met het plukken door apen, in deze Woke tijd is het not done dit te zeggen, maar het zij zo en ik wens iedereen het beste, zowel mens als dier

  • ruud zegt op

   Als u tegen mishandeling en uitbuiting van dieren bent, zult u een vegetarier moeten zijn.

  • Ger-Korat zegt op

   Als ik je verhaal lees blijk je dus een voorstander van het gebruik van apen te zijn voor het oogsten. Kijk je naar de Filipijnen, waar 16x zoveel kokosnoten worden geoogst dan in Thailand, dan blijkt dat prima door mensen te kunnen worden gedaan en daar schermt men zelfs dat er geen 1 aap voor wordt gebruikt. Zie de link
   https://www.philstar.com/business/2020/08/03/2032435/no-monkey-business-coconut-farming

   En wat de kosten betreft: ik las dat er een marge van meer dan 500% zit op de geplukte kokosnoten, de tussenhandel mag daarom wel een paar procenten inleveren zodat ook in Thailand de kokosnoten handmatig kunnen worden geplukt, net zoals in andere landen.

   Unilever is al begonnen met het leveren van bomen in Indonesie welke niet zo hoog groeien, en als je een beetje leest dan blijken er ook elders, India bijvoorbeeld, variantie in de hoogte van de bomen te zijn. Misschien is het beter om in te zetten op lage kokosbomen welke eenvoudiger geplukt kunnen worden. In Nederland zijn ze aardig thuis in deze materie om lage bomen te kweken zodat er gemakkelijker geoogst kan worden.

 2. Ger-Korat zegt op

  Reële kijk ? Kom zeg, een vorm van slavenarbeid vind ik het. Er zijn genoeg artikelen te vinden over de misstanden waaronder de apen lijden. Klim zelf de boom in en vraag dan iets meer geld voor de kokosnoot, we hebben al diverse fair trade produkten en daar mag de hogere prijs voor kokosnootprodukten best bij.
  Google op: kokos apen arbeid

  en je komt artikelen tegen uit de laatste jaren. Gelukkig zijn er meer en meer winkelketens welke de verkoop van kokosprodukten geplukt door apen stopzetten, ik lees over Verenigd Koninkrijk, de VS , AH in Nederland en meer. Tijd om deze misstanden aan te pakken, er is geen enkele noodzaak maar het levert de branche goedkope werkkrachten met alle daarbij behorende ellende voor de dieren. Houd je van je hond, kat of ander huisdier en/of heb je gevoel en ben je meelevend en kun je beredeneren en inleven in anderen dan ben je tegen dit soort kwellingen door op geld beluste mensen.

  • Arnold zegt op

   Alle kokosnoten bedrijven gebruiken apen, rond de 20% wordt door de apen geplukt vooral uit hoge bomen die een gevaar voor de mens opleveren.

   Er zijn vast bedrijven die de apen goed behandelen, maar er zullen ook wel erbij zijn die ze slecht behandelen, tja ik ben er niet tegen mits ze goed behandelt worden.

   Edwin Wiek was ook nog aan het woord over de apen, maar die krijgt alleen de valse en slecht behandelde gevallen te zien.

   Ik ga ook nooit naar dieren shows, dat is alleen maar voor de toerist.

   Leven en laten leven, is een Thaise traditie, niet mee bemoeien.

   • Klaas zegt op

    “Leven en laten leven, is een Thaise traditie, niet mee bemoeien.”

    Dus kop in het zand en blind zijn voor iedere soort van onrecht, zolang je er zelf niet door wordt geraakt natuurlijk.

   • Ger-Korat zegt op

    Waar komt het sprookje vandaan dat alle kokosnootbedrijven apen gebruiken ? Volkomen onjuist.

  • fred zegt op

   Miljoenen dieren hebben een miserabel leven. Ze worden vetgemest op een vierkante meter en kunnen zich nauwelijks draaien of keren. Stel je een leven voor in een hok van 2 m². Varkens zijn nochtans zeer intelligente dieren. Ook kippen konijnen en vele andere diersoorten worden op ellendige manieren gekweekt.
   Maar daar steken we onze kop voor in het zand …..veel mensen zijn dan ook gewoon alleen bezig met hun hondje of katje…..andere dieren willen ze niks van weten.
   En spreek ze niet van wat minder vlees te eten want hypocriet als ze zijn worden ze daar kwaad om. Hun stuk vlees is heilig.
   Selectieve verontwaardiging alom.

 3. John Chiang Rai zegt op

  Natuurlijk is iedere dwang of het nu om een mens gaat,of een dier niet goed te praten.
  Alleen zijn deze (do good)mensen vaak alleen zo kritisch als het om dieren gaat.
  Dieren die volgens hun,niet zelf beslissen kunnen over hun lot,terwijl deze zelfde mensen zich veel minder druk maken over hun eigen soortgenoten,die ook geen verdere keuze hebben.
  Soortgenoten die in veel landen vaak door armoede, en slecht of ontbrekend betaalbaar onderwijs, gedwongen werken moeten ,voor hongerlonen onder meest barre omstandigheden.
  Vaak kopen diegenen,die alles zielig vinden zolang het om een dier gaat,in Europa mode of levensmiddelen, die z.g.n. onder humane omstandigheden vervaardigd of geoogst worden,terwijl de werkelijkheid een duidelijk andere is.
  Velen proberen vooral als het om hun eigen huisdier gaat,om het beest te vermenselijken en vergeten hierbij graag,dat het gewoon een dier is,en het veel mensen op deze wereld duidelijk slechter gaat.
  Voor ieder kunstje krijgt het hondje een lekkertje,en als die erg braaf is mag hij s’avonds ook nog in het zelfde bed slapen.
  Nou heerlijk voor mij was dit laatste,als er niet dringend verbetering kwam, een goede reden om de scheidingspapieren in te vullen.
  Om het kort te houden,veel mensen geven een dier haast een menselijk bestaan,terwijl vele mensen op deze wereld haast onder beestachtige omstandigheden leven moeten.

  • Johnny BG zegt op

   @John Chiang Rai,
   Wat is er mis aan dat sommige mensen meer geven om dieren dan aan soortgenoten. Die fijne soortgenoten zijn een bron van ellende voor zichzelf en anderen. Zoiets maak je in de dierenwereld niet mee.
   Mijn hond eet het menu van mijn schoonouders uit Isaan en geeft meer levensvreugde dan die zeikerds die weer lopen te bedelen om geld als het de 28e van de maand is.
   Nog even en je mag geen SUV meer kopen, een hond hebben of een kind naar een dure school sturen omdat er soortgenoten in een moeilijke positie zitten. Het was de doctrine die vele 70+ van nu in NL hebben moeten ondergaan om vooral sober te leven maar gelukkig is er meer tussen hemel en aarde en is het duidelijk geworden dat met je handjes wat doen meer oplevert dan klagen.

   • John Chiang Rai zegt op

    Beste Johnny BG, Er is niets mis mee om een dier te hebben,en deze ook lief te hebben,zolang men niet vergeet dat het gewoon een dier is en niets meer.
    Als je in de westerse wereld kijkt,weten velen van gekheid niet meer wat ze nog allemaal voor hun hondje en poesje kunnen doen.
    Als het kerstmis,st. Nocolaas,of de verjaardag van het beestje is,zie je hoewel het dier helemaal niet begrijpt wat hem/haar overkomt,dat ze hem overladen met de soms gekste cadeautjes.
    Sommige hondjes zie je in de stad lopen met een jasje of een strikje in de haren,omdat het heertje of vrouwtje dit zelf zo leuk vindt,en zich van onwetenheid helemaal niet meer afvraagt of het dier dit zelf ook allemaal leuk vind.
    In de westerse wereld en inmiddels ook in veel landen in Azië,is deze onzin die geen dier van zichzelf wil, inmiddels een milliarden business,terwijl nog steeds op deze wereld mensen sterven van de honger.
    Ik heb van mijn Thaifamilie erg veel vreugde,en zal ze ze daarom ook zeker zoals jij zegt geen zeikers noemen,omdat ik ze van begin aan geleert heb waar de grenzen zijn.
    Mij vragen ze nooit om geld,en zal dit ook hooguit geven wanneer ik zelf denk dat het nodig is,en ze met hun eigen vlijt niet meer bereiken kunnen.
    Mijn hondje heeft iedere dag zijn eten,en een normaal dierlijk leven,en zorg er zeker voor dat de mensen in mijn onmiddelbare omgeving dit tenminste ook hebben.

 4. Paul zegt op

  Niemand hoeft zich zorgen te maken om het welzijn van die apen.
  Ze worden landurig getraind, vaak langer dan 6 maanden.
  Dus erg grote investering!
  20% door de aap, rest met lange Bamboo stok.
  Wat is daar verkeerd aan?

  Ik zou liever één van deze apen zijn, dan een koe op stal.
  En zo kunnen we legio voorbeelden noemen.
  Paarden, honden etc, die ons dagelijks helpen, nadat ze een opleiding hebben gehad.

  Vind het ver over DONE, gehele ophef om niets
  Liever een aap in de boom dan een wilde wolf in je achtertuin
  Isn’t it ????

 5. Chris zegt op

  Ik hoor niemand over de historische context van het gebruik van apen.
  Voor de mechanisatie en de ontwikkelingen in de landbouw werden veel dieren ingezt om werk te verrichten dat de mens ten dienste was: paarden, buffalo’s en olifanten als trekkracht; ganzen als bewakers.
  De oom van mijn vader had een hondenkar. Deze Duitse herder werkte 6 dagen per week als trekkkracht van de kar waarmee die oom de groente- en aardappelschillen van huishoudens in ene p[aar dorpen verzamelde. (voor recycling bij de boeren).
  De vooruitgang in de Thaise landbouw (laagstambomen) en wellicht andere mechanische middelen (niet gevaarlijk voor de mens en betaalbaar) zal bepalen hoe lang het duurt voordat de apen-methode als ouderwets en onpraktisch wordt gezien en dus verdwijnt; niet onze visie op dierenwelzijn. Dat blijkt uit de nog steeds aanwezige bio-industrie en het fokken van andere dieren, niet voor menselijke consumptie.

 6. Erik zegt op

  PETA, de dierenbeschermersclub, heeft lang geleden geprobeerd de fois gras industrie in Frankrijk om zeep te helpen. Nu is het ook niet prettig hoe die ganzen worden behandeld. Dat is ze niet gelukt; de industrie was te machtig. Circussen exploiteren nog steeds dieren en onze vetmeststallen zijn ook niet diervriendelijk; maar ja, onze goedkope kiloknaller, nietwaar? Daar doet PETA niets aan.

  Nee, arme Thaise boertjes de rijst uit de mond stoten, dat is een stuk gemakkelijker. Dus: die aapjes moeten los! En wat doet zo’n aapje als je hem loslaat? Juist, die klimt in een boom…..

  Het is voor de bühne! En voor de subsidiecenten!

 7. peter zegt op

  Zo’n aap is een investering, dus goed behandelen is een must. Zo ja, zie ik totaal geen bezwaar.
  Zoals gesteld honden worden overal voor gebruikt en dan is het goed? Hebben zij een inspraak?
  Tot het opsporen van lijken, geld, drugs en kanker, er is dan geen overtreding?
  Ossen, paarden worden ook nog steeds gebruikt, zoals wij dat vroeger ook deden.
  Meer en meer staan koeien op stal omdat het efficiënt is ivm melk productie, iemand problemen?
  Of wat te denken over de kippen dan.
  Nee, ik zie geen bezwaar in gebruik apen voor arbeid.
  Corona leerde dat er teveel “wilde” apen zijn in Thailand en dat komt door de toerist, die er voor zorgt dat de grote groepen kunnen gedijen.

 8. Rob V. zegt op

  Dit fenomeen zal op termijn wel uitsterven wanneer het niet langer het meest praktisch (goedkoopst) is. Inderdaad door naar bijvoorbeeld te zorgen dat de bomen minder hoog groeien, of technische ontwikkelingen. Soms is dier gewoon ergens veel beter in dan mens of machine, inzet van dieren moet dan kunnen MITS die dieren een goed, waardig leven hebben.

  Er zullen vast mensen zijn hun dienst aapjes slecht behandelen, die zou ik zeker aanpakken. Maar iedereen met een aapje? Als je zo begaan bent dan moet je alles met dieren mijden en als veganist door het leven. Dat biefstukje op je bord, dje leren jas of schoen einde verhaal. Zelf denk ik dat een tandje minder al een goede stap is: iets minder vlees, einde aan megastallen (kip, of varken in zo’n stal heeft een veek slechter lever dan een willekeurig klapperboom aapje denk ik zo). Maar zelfs dan.. wat doe je zolang een dier ergens beter in is? Ratten en honden die drugs, ziektes of mijn opsporen bijvoorbeeld.

  Dus ja, zet in op verbetering van de wereld voor mens, dier en natuur maar hou het realistisch en zonder hypocriet te wezen en heel hard schoppen tegen mogelijk leed hier terwijl ginder op grotere schaal veel grotere misstanden plaatsvinden. En als we een andere weg in slaan waar mogelijk, dan natuurlijk niet alleen met goed fatsoen voor het dier maar ook voor de mens (arbeider, sociaal-economische aspecten).

 9. Nicky zegt op

  Dan mag een buffel niet meer ingezet worden om land om te ploegen, dan mogen paarden geen kar meer voortrekken, dan mogen honden geen sleeen meer trekken, enz.

 10. ruud zegt op

  Vreemd eigenlijk, ik heb nog nooit iemand gehoord over de buffels die het land moeten ploegen – voor zover dit tegenwoordig nog gebeurt.
  Of de paarden die koetsjes moeten trekken in Europa, of hun benen breken bij het maken van cowboyfilms in Amerika – en afgemaakt worden.

  Ik ga ervan uit, dat die apen net zo goed, of slecht, worden behandeld als die buffels.
  Maar die beesten vertegenwoordigen een waarde, dus mensen zullen zuinig op ze zijn.

 11. Marc zegt op

  Waarom staan dieren boven de mensen
  Wij moeten ook tot ons 67ste werken maar daar wordt niets over gezegd en ja sommige moeten ook zware arbeid verrichten

  • Johnny BG zegt op

   Waarom staan mensen boven dieren?
   Als alle bijen uitgestorven zijn dan is dat niet al te best voor zoogdier mens. Dieren zijn niet minder dan mensen maar een zekerheid dat de mens kan overleven als dieren er ook zijn.
   En dat gepraat over tot 67 jaar werken heb je te danken aan het kiesgedrag. De wil van het volk en als er ballen zijn weet men dit te verkorten. Helaas wordt dan weer vaak het probleem niet bij zichzelf gezocht en dat zou je wel mogen verwachten als je zo oud bent geworden. Vele dieren leven korter en zijn uiteindelijk minder desctructief bezig dan de mens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website