Ingezonden: Ik ben helemaal klaar met Thailand! (deel 2)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
3 maart 2017

Het ingezonden bericht van ons op Thailandblog van gisteren heeft een stortvloed van reacties opgeleverd. Meer dan 90 en misschien dat er nog meerdere volgen.  Als trouwe lezer van Thailandblog was ik verbaasd over hetgeen ons verhaal bij de lezers losmaakte.

Positieve reacties, maar natuurlijk ook de nodige kritische noten. Wij hebben uw inzendingen met plezier gelezen.
Des te meer een reden om nog een deel 2 aan ons verhaal en belevenissen in Thailand toe te voegen. Maar eerst even een bloemlezing uit de vele reacties op (laat ik maar zeggen deel 1).

Een aantal mensen hadden begrip voor onze keuze. Andere mensen herkende niets in ons verhaal en vonden ons toch azijnpissers. Reacties dat we geen ervaren globetrotters zijn. Veel verwijzingen naar berovingen over de hele wereld, dus we zeuren en moeten het maar accepteren.  Iemand gaf de schuld aan het massatoerisme in Thailand.
Meerdere waarin Phuket en Pattaya werden genoemd als hotspot van Thailand en min of meer vonden dat we daar maar moesten weg blijven.  Ook iemand die vond dat als je beroofd wordt dat het ons eigen schuld was, tja tja…..

Dan de reacties op de Cappuccino. Ach, lees zelf maar terug,….. hij was wel lekker hoor! Als laatste veel reacties op de taxi’s hier in Thailand. Ja, we weten het allemaal en vinden het inmiddels gewoon dat ze je proberen op te lichten, een geaccepteerd verschijnsel. Dat gebeurt toch overal, dus niet zeuren René en Claudia!

Deel 1 ben ik begonnen met de vermelding dat ik ons verhaal op eigen inzicht en verantwoording heb geschreven ZONDER de mooie kanten van Thailand te kort te willen doen. Iedereen mag zijn eigen visie hebben en het is leuk om dat met anderen te delen. Ook de man of vrouw die door de roze bril van de daken schreeuwt dat Thailand een paradijs is, gunnen wij zijn mening. Vergelijkingen van Thailand met andere vakantiebestemmingen zijn gauw te maken, in goede of slechte zin, maar elke vergelijking gaat mank. Thailand is Thailand en Nederland is Nederland.

Ja, wij zijn helemaal klaar met Thailand en dat komt echt niet alleen door een scammende taxi chauffeur of een te dure kop koffie. De beroving was misschien wel de welbekende druppel….

Laat ik even terug gaan naar 2003. Mijn eerste kennismaking met Thailand. Vooraf goed ingelezen en op de bonnefooi vertrokken. Geen mobiele telefoon, info uit reisgidsen, een mailtje naar het thuisfront via een internet café. Hotels onderweg zoeken en via reisbureautje op de hoek wat excursies boeken. Met de plattegrond op pad in Bangkok om het station te zoeken voor een treinticket naar Chiangmai. Maar zien waar je terecht komt.

Onderweg wat eten en rondkijken in een geheel andere wereld dan Nederland. Via omwegen met veel uitzoekwerk van Chiangmai naar Koh Samui gereisd en ons vergaapt aan de schoonheid van het land en de vriendelijke bevolking. Nog meegemaakt dat mensen zich kleiner maakten dan ons, waarmee zij respect toonden. Ik werd verlegen van de bescheidenheid van veel Thaise mensen. Tja verkocht en verknocht.

Kleine prijsjes en gastvrijheid ten top. Thailand misschien wel DE ultieme vakantie bestemming. Natuurlijk heeft ook in Thailand de tijd niet stil gestaan en is er net als in de hele wereld veel veranderd. Ik heb net als U alle veranderingen meegemaakt. In mijn leven heb ik veel gereisd en naast Thailand nog vele andere landen bezocht, maar als de winter in Nederland naderde begon het verlangen naar Thailand steeds weer de kop op te steken.
Ja, een echte Thailandganger, waarbij ik altijd veel wil zien van het land. Deze vakantie van Bangkok naar Pattaya voor een paar dagen zon op te doen, daarna gevlogen naar Chiangmai. Met huurauto naar Chiangrai, naar de gouden driehoek afgezakt naar Lampang, via Loei naar Sukkothai, Udon Thani, Khon Kaen, en via Nakhon Ratchasima weer naar Bangkok. Lekker de Isaan verkend.

Vorig jaar de Mae Hong Son loop van 600 kilometer bij Chiangmai gereden. Dus ja De verste plekjes in Thailand zijn ons niet onbekend.

Naast het vele rondreizen lees ik veel op forums en lees dagelijks naast Thailandblog ook de Engelstalige kranten in Thailand. Wat er speelt in Thailand is mij niet onbekend.

Helaas heb ik Thailand ook behoorlijk zien afglijden in gastvriendelijkheid en gedrag richting toerist. Het ministerie van toerisme doet er alles aan om de stroom bezoekers jaar op jaar te laten groeien.  De vriendelijke wai van de Thai is inmiddels verdwenen. In hotels zien ze je als gast niet meer staan. De telefoon is belangrijker dan de gast. No have sir hoor je keer op keer….

In Pattaya in 10 dagen tijd 6 keer door de politie aangehouden, rijbewijs controle en controle op het dragen van een helm. De Thai zonder helm mochten doorrijden, alleen toeristen werden eruit gepikt. Wij hadden alles voor elkaar, helm op, internationaal rijbewijs, dus helaas voor hun geen bekeuring kunnen geven, maar dan krijg je een snauw……go….go…..go… je wordt als een hond behandeld.

Minivans die ze tot op de wielkasten volproppen met toeristen en ze met doodsverachting ergens naar toe brengen. Het dubbele prijssysteem wat overal gehanteerd wordt. Wij zijn rijk dus betalen maar.

Nee ik laat mij niet gauw bedonderen, ik neem uitsluitend taxi’s die de meter aanzetten, ik controleer mijn rekening om niet gespamd te worden. Wij nemen de nodige voorzichtigheid in acht, maar het onbezorgde van Thailand is verdwenen. De natuur blijft prachtig, het weer uiteraard ook.

Iemand die beweerd dat de Thai ook wat mag verdienen, geef ik helemaal gelijk, maar niet door middel van de toerist telkens proberen uit te kleden. De wai is verdwenen en de ogen gaan op steeltjes als ze geld zien of ruiken. De beroving was de wel bekende druppel.

Wij zijn niet roekeloos of onachtzaam en letten dondersgoed op onze spullen. Ja, mijn vriendin had haar handtas mee tijdens het etentjes. Een vrouw zonder handtas, is als uit eten gaan zonder gebit. Een spiegeltje, een kam, lipstick een portemonnee en een dure telefoon een bankpas en rijbewijs. De paspoorten en het overige geld en passen lagen in de hotelkluis. Eigenlijk best normaal, dingen die je in Nederland ook bij je hebt.

Al rijdend op de scooter met de handtas tussen ons in, werden wij ingehaald door een stelletje hufters die in een fractie van een seconde al rijdend de handtas wegritsten. Hengsels afgebroken. Gelukkig niet gevallen of dat mijn vriendin van de scooter werd gesleurd. Handtas zat met hengsels kruislings over haar bovenlichaam, dus het had nog veel erger kunnen aflopen.

Tja, ook dit is Thailand tegenwoordig. Mogen wij dan zeggen, Thailand het is mooi geweest. Wij zijn klaar met Thailand!

Uiteraard wensen wij mensen die er een andere mening over hebben veel vakantieplezier in Thailand
Het land met de onechte glimlach.

Ingezonden door René en Claudia


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

57 reacties op “Ingezonden: Ik ben helemaal klaar met Thailand! (deel 2)”

 1. lexphuket zegt op

  Jullie hebben groot gelijk. Ik kom al 40 jaar in Thailand en woon er, maar vele dingen zijn hard achteruit gegaan.

 2. anton zegt op

  Maar waarom berg je die handtas dan niet gewoon onder het zadel, zoals de mensen het hier ook doen, niet gezien is niet gestolen. Is toch niet zo moeilijk? In een stad van 10 miljoen inwoners moet je toch wat voorzichtiger zijn dan in je dorpje thuis.
  Maar succes met vinden van een betere plek op de vacantiewereld.

 3. Gerard de Haard zegt op

  Je hebt helemaal gelijk.
  Ik woon nu 12 jaar voor een groot deel van het jaar in Thailand, en inderdaad Thailand is Thailand niet meer.
  Vooral in de gebieden waar veel toeristen komen holt de vriendelijkheid hard achter uit. Ze zijn alleen nog maar op je centen uit.
  Jammer, maar het is natuurlijk niet alleen Thailand wat zo aan het veranderen is. Volgens mij staat de hele op zijn kop.
  .

 4. Angèle Gyselaers zegt op

  Awel René en Claudia,ik begrijp jullie volkomen ! Uit heel goede bron verneem ik dezelfde berichten;zeker ivm met “oplichting”o.a visum en ja,uiteindelijk corruptie !! Gesnauw van hen die een uniformke dragen…en zeker ni laten merken dat je zowat kookt vanbinnen en dan ook …blijven glimlachen !!Toch wel goede vrienden bij de locals dus ook respect!
  Thailand blijft een prachtig land maar ook andere “buurlanden”mogen er zeker zijn.
  Trouwens,heel onze aardbol is zoooo geweldig mooi en dus travellen maar !!!

 5. loe zegt op

  Ik ben het voor 100% met R en C eens. Ik kwam sinds 1984 meerdere keren per jaar in Thailand.
  Fantastisch vakantieland.Aardige mensen, Lekker eten, Mooi weer. Noem maar op.
  Sinds 2005 woon ik permanent op Koh Samui en ben sindsdien niet meer in Nederlands geweest.
  Ik hoor en lees, dat het daar ook erg is veranderd, en niet ten goede.
  Ik vind het fijn wonen hier op Samui en sla me wel door de opgeworpen problemen heen, maar ik zou nooit
  meer naar Thailand op vakantie gaan. Ook niet naar Nederland trouwens 🙂

 6. Franky R. zegt op

  Het verhaal van Rene en Claudia gaat voornamelijk over de veranderde mentaliteit van de Thai.

  En ze hebben het recht om met hun voeten te stemmen. De voeten die naar elders lopen.

  Vergeet niet dat velen op deze blog hun verbazing uitspraken over de acties van het leger betreffende de stranden.

 7. Jos zegt op

  Beste Rene en Claudia,

  Ik herken veel uit jullie verhaal, zelf aan den lijve ondervonden, en ik begrijp jullie reactie volkomen.
  Er is erg veel verandert in Thailand de laatste jaren en jammer genoeg niet in de positieve zin.
  De buitenlanders worden vaak op alle mogelijke manieren opgelicht door zowel de overheid (politie, immigratiediensten etc….) als door de gewone Thai en dit met name in de toeristische steden.
  Steeds hoor je nieuwe verhalen over nieuwe methodes, de Thai zijn erg vindingrijk blijkbaar.
  Ik ga nog steeds een paar keer per jaar naar Thailand omdat ik er een geliefde heb en omdat het op dit ogenblik niet mogelijk is om samen in België te verblijven.
  Iedere keer wanneer ik aankom in Thailand merk ik dat meer op m’n hoede moet zijn, jammer.

  Veel geluk, het ga jullie goed.

  Jos.

 8. daniel lankers zegt op

  ach,er zijn echt noch leuke landen in de wereld om te naar toe te trekken hoor op deze wereld ,indien je Thailand echt zat bent . Gewoon goed opletten is de boodschap , eender waar je bent .

 9. Auwkie zegt op

  Ca. 11 jaar in Thailand gewoond en spreek de taal en weet waar het over het algemeen wat een Thai denkt over de buitenlanders.
  Ik kan me inleven in het verhaal van Rene en Claudia. Ik mooie herinneringen maar alle negatieven hebben.mij doen besluiten om dan maar terug te gaan naar Nederland waar ik niets meer heb en mee heb. Besloten om er zelfs niet meer naar terug te gaan voor vakantie terwijl ik wel sommige mensen, het weer en het overheerlijke eten erg mis. Ik zal, als de mogelijkheid zich voordoet, er wel voor een westers bedrijf willen werken.
  De Thai zijn in het algemeen hebberig waarvoor de regering ook voor verantwoordelijk is. De buitenlanders moeten zelfs vele malen meer betalen bij attracties, de visaregelingen etc. Tevens is de buitenlander zelf ook verantwoordelijk wegens het op ‘dure voet’ leven in de ogen van de Thai. Tipje hier tipje daar en ga zo maar door.

 10. rob joppe zegt op

  Helemaal mee eens , ook wij hebben na 10 jaar Thailand met een gemiddeld verblijf van 4 tot 5 maanden per jaar besloten niet meer terug te gaan.
  Wij hebben in die 10 jaar 60 000 km. afgelegd dus mag ik wel zeggen dat wij een aardige kijk hebben op Thailand.
  Het hondse behandelen van de klant komt ons ook bekend voor, dat ze zichzelf de das om doen ach ,dat zien ze niet , ze houden niet zo van denken.
  20 jaar in Thailand wonen en nog nooit wat meegemaakt ik heb daar wat moeite mee tja als je in de Isaan woont dat zou zonder meer kunnen maar daar moet je wel willen wonen en het is de vraag of dat met meer toeristen ook zo blijft.
  Bij onze aankomst verleden jaar wilde ik na een week alweer terug het begon al met een copy aanvragen van onze rijbewijzen kan niet was het antwoord alles opnieuw aanvragen. Maar wij zitten toch in het systeem ??? kan niet klonk het bars.
  Oke we gaan de scooters terugbrengen kopen een ticket en gaan ergens anders heen , dat vond de scooterverhuurder geen strak plan neem mijn auto maar mee en mijn dochter en ga het nogmaals proberen.
  Binnen een uur geregeld ??????? kosten 600 Bath.
  De banden van de scooters waren enigszins versleten en daar ik wist dat het niet zo goed ging met de verhuurders door het gebrek aan toeristen besloot ik zelf maar om er nieuwe onder te laten zetten.
  Wat kosten 4 nieuwe banden 3000 Bath oke doe maar , tot m’n verbazing kreeg ik een rekening van 4250 Bath ik maakte kenbaar dat het niet klopte maar de inmiddels gearriveerde eigenaar zij dat ik als Falang wel wat meer kon betalen.
  Op mijn vraag leg ze er maar om kreeg ik het antwoord ,doen we niet dan moet je naar de autogarage.
  Dat heb ik de verhuurders laten regelen die tot de ontdekking kwamen er zit een verkeerde bij bij het terugbrengen kreeg ik het geld terug wat de band werkelijk koste 700 Bath.
  Mijn vis maat die ik vertrouwde en een boot liet huren kosten 6000 Bath bij navraag koste die boot 1250 Bath.
  Een goede Thaise vriendin van ons getrouwd met een buitenlander gaat haar boodschappen 15 km verder doen omdat ze op de markt ook voor haar het dubbele prijzen systeem handhaven , heel treurig.
  En zo kan ik nog even doorgaan wij hebben echt die beslissing om niet meer terug te komen lichtzinnig genomen we houden van Thailand.
  Ik kan me echter wel voorstellen dat als je als toerist / longstayer alleen van je hotel naar ,strand restaurant, gaat je dit soort dingen niet tegenkomt maar als je zoals wij je gewone leven lijdt ja dat is toch een heel ander verhaal.
  Ik zal de woorden van Lek niet zomaar vergeten:
  Robert zolang als jullie denken dat we arm en dom zijn gaat het met ons goed.
  Thailand is in 3 jaar enorm verandert wie dat niet ziet , wens ik veel succes de jacht op de Falangs is geopend , en je kan je af vragen als je constant op je hoede moet zijn of het dan nog wel leuk is.

 11. Ron Dijkstra zegt op

  Beste René en Claudia,
  Begrijp jullie verhaal en ieder zijn mening natuurlijk. Wil er echter aan toevoegen dat de hele wereld sinds 2003 sterk aan het veranderen is, dus niet alleen Thailand. Mijn reden om misschien niet meer terug te gaan is de grote vervuiling waar Thailand mee te maken heeft. Wij komen hier sinds 1999 maar het wordt ieder jaar viezer en smeriger. Wie nu precies vervuilt (Thaien of toeristen) geen idee, weet alleen dat men op zo’n manier in zijn eigen vuil omkomt en een gevaar voor de gezondheid kan gaan opleveren.

 12. Chris van het dorpje zegt op

  Tja , bij mij in het dorpje in de Isaan is er niet veel verandert
  over al de jaren . Ik betaal nooit meer dan de thais ,
  de politie heeft mij nog nooit gecontrolleerd op mijn Honda ,
  wanneer ik hun zie , lach ik en krijg altijd een smile terug .
  Ik ben even voor 4 weken in Hua Hin relaxen .
  Ik zit hier in het centrum in een leuk hotel met swimming pool
  en betaal voor 4 weken 6000 baht .
  Niet echt duur – heb ook hier discount gekregen .
  Een fles Cola kost hier 10 baht in het hotel .
  En ook hier alle mal vriendelijke thais tegen over mij .
  Mischien , omdat ik ook altijd vriendelijk tegen hun ben ?
  Zo heeft iedereen zijn eigen ervaringen in Thailand .
  Die van mij zijn gewon goed .

  • Eric zegt op

   “Misschien, omdat ik ook altijd vriendelijk tegen hun ben ?”

   Nee, laat ik je uit de droom helpen: daar ligt het niet aan.

   Je hebt A) een portie geluk blijkbaar en B) een dorpje in de Isaan is in veel opzichten totaal niet te vergelijken met de plaatsen die de gemiddelde toerist in Thailand bezoekt.

   Jouw ervaringen zijn m.i. niet exemplarisch voor de ervaringen van een gemiddelde toerist. Appels en peren.

  • eddy uit oostende zegt op

   Beste Chris van het dorpje,in april ga ik ook terug naar Hua Hin-kunt U mij het adres of Email van dit hotel geven AUB,zou daar ook graag logeren.
   Bij voorbaat dank.

   • Chris van het dorpje zegt op

    Ligt in Binthabat ( nu avonds ook Walking street )
    en heet Sukwilai .
    Is het grootste hotel in de straat .
    Begint op de hoek , waar ook de 7 / 11 zit .
    Ingang naast de kapper .
    Heeft airco kamers , maar ook de goedkopere
    Fan kamers
    Discount van af een week
    bij 4 weken laatste week gratis .
    Weet niet , hoe dat bij de airco kamers zit
    maar is zo bij de fan kamers

 13. Verschraegen walter zegt op

  Je kan gelijk hebben maar heb ook heel veel gereisd en er waren veel landen waar het veel gevaarlijker is. De taxichaufeurs zijn over heel de wereld bedriegers buiten een uitzondering. Klopt waar veel toerisme is heeft het personeel niet veel goesting om nog veel te lachen. Maar als u 200 euro per maand verdiend met 2 dagen verlof in een maand Dan zou je voor minder slecht gezind worden. Ik woon uit het centrum van pattaya en zie hier alleen blijje en vriendelijke gezichten en heb mij nog geen minuut onveilig gevoeld. In Europa durf ik s avonds niet meer buiten komen. Ik voel mij hier koning.vriendelijke groeten. Walter verschraegen

 14. Guus zegt op

  Goed objectief verhaal, Dank. Ik zou wel graag willen horen of jullie inmiddels een fijner land hebben gevonden om de winter door te komen. Wij hebben namelijk deze ervaringen ook in andere landen gekregen. Wordt het dan maar Nederlandse kou?
  Zijn benieuwd, hoor graag reactie.

 15. ReneH zegt op

  Wss ik het met deel 1 voor 80-90% eens, met deel 2 ben ik het 100% eens. Ik kom sinds 1989 in Thailand, werd verliefd op het land en zag het als een paradijs. Er zijn dingen, zoals de belachelijke dubbele prijzen, die me vanaf het begin geweldig gestoord hebben, maar het land was mooi en het merendeel van de mensen waar ik mee in contact kwam was vriendelijk. In 1994 ben ik getrouwd met de vrouw die ik daar in 1989 al ontmoet heb. Zij kwam niet uit de kringen waarin je bij de eerste ontmoeting al in bed duikt, en ik ook niet. Dat was in het Thailand van toen beslist niet aan de orde en ”not done”. We hebben elkaar ruim de tijd gegeven om na te denken over de cultuurverschillen voordat we de stap van het huwelijk waagden en we zijn nu 22 jaar zeer gelukkig getrouwd in Nederland.
  En ook mijn vrouw heeft nu precies dezelfde aversies gekregen tegen Thailand en de inwoners als ik. We gaan eigenlijk alleen nog voor familiebezoek en geloven het Thailand van de 21ste eeuw verder wel.
  Degenen op dit forum en andere fitums die Thailand nog steeds een paradijs vinden en de grote veranderingen niet willen zien blijven maar gaan. Maar zelfs een Thai (mijn vrouw) is het van harte eens met René en Claudia.

  • filip zegt op

   Hier beetje hetzelfde verhaal, ik trouw binnenkort met mijn Thaise vrouw die ongeveer 10 jaar in België woont, toen we er vorig jaar nog drie weken met vakantie waren en zowel Bangkok, Krabi, Phi Phi, Phuket als Chiang Mai aandeden hebben we heel wat gelijkaardige dingen meegemaakt die me toch wel tegen de borst hebben gestoten, hoewel dus in het gezelschap van een Thaise…
   Na overleg samen (ik wou wel teruggaan voor haar) hebben we besloten dit jaar niet te gaan, ze had er zelf geen zin in en daar zij wel nog de Thaise waarden kent verfoeide ze de vele misbruiken die er zijn jegens toeristen. Gaan we niet meer gaan? Jawel, maar niet meer naar de echt toeristische plaatsjes. En zeker niet elk jaar. We zien wel, zoveel te zien en te bezoeken in de wereld…en zelfs zonder er zolang voor te moeten vliegen.
   Ik heb zeker begrip voor het verhaal van René en Claudia dus.

 16. Gerard zegt op

  Ik vind ‘t toch weer vreemde redenen. Er wordt helemaal geen dubbel prijssysteem gehanteerd in Thailand. Of bedoelt U toegangsprijzen bij nationale parken etc? Dat was er in de tijd die u noemt okk al (2003) dus dat kan ook geen reden zijn.

  Als je denkt dat je alle plekjes gezien hebt omdat je de Mae Hong Song loop hebt gereden en Khon Kaen, Udon & Korat hebt gezien en bovendien dan naar Pattaya gaat voor de zon en ook Chiang Mai, dan moet ik je echt teleurstellen;

  Dat zijn niet de verste plekjes en voor mooie stranden en vriendelijke mensen is Pattaya nou ook niet de perfecte plek!

  Raad je aan om eens een apartementje te huren in wat kleinere provincie stadjes, in het noorden of in de Isaan, of het zuiden wellicht. Blijf 8 weken, Leer een beetje Thais, geniet van het leven, ga eens mee naar ern mais of rijstfarm, Spreek met de oudere van dagen en je zult merken dat dat werelden verschilt met de plekken die U noemt.

  Daar zijn de mensen nog oprecht nieuwgierig, niet uit op uw geld, behulpzaam, gastvrij en ook voor hun is Bangkok of Pattaya een ver gerucht. Politie wuift je vriendelijk door met wen “hello”

  Ieder zijn keus en opinie en jullie hebben helemaal gelijk,ik ben Pattaya, Phuket ook al jaren zat en kom er niet meer ook om die redenen die U irriteren, maar het echte Thailand kennen jullie volgens mij niet en die globetrotters die jullie denken te zijn zet ik toch weer m’n twijfels bij!

  Er zijn leuke alterantieven dat wel; Cambodja of Vietnam!

 17. fred zegt op

  Ik ben het fabeltje beu dat alleen Farangs worden tegengehouden als ze zonder helm rijden en of andere overtredingen begaan. Als inwoner van Pattaya zie ik alle dagen veel Thais die bekeurd worden….en in het poltie bureel veel Thais die hun boete komen betalen.
  Ik ben als ik in orde ben inzake helm en rijbewijs nog nooit beboet geweest. En ja de ene agent is de andere niet….zoals overal zijn er vriendelijke en onvriendelijke bij.

  Mijn Thaise vrouw is in Pattaya al 2 maal beboet geweest…en terecht wegens helm vergeten dragen en of rijbewijs niet bij.

  Trouwens het blijft me een raadsel waarom tot vandaag de dag zo veel mensen blijven toch zonder helmpje rijden…..ik weet ook wel dat het helmpje niks voorstelt maar ik doe het toch maar als een pet op mijn hoofd.

 18. Sok Lek zegt op

  De dingen die u opnoemt waren 10 jaar geleden ook al zo, ik vind thai nog even vriendelijk. Je merkt inderdaad in grote steden en toeristische plekken dat je als toerist anders word behandeld dan op niet toeristische plekken. Ik weet ongeveer hoeveel dingen kosten en word dan niet opgelicht, of soms betaal ik teveel maar gun ik ze ook hun centjes. Een paar woordjes thai helpt al veel. Aantal jaar geleden is mijn hotelkamer leeggeroofd, en een keer is tijdens een busreis mijn tas leegehaald. Maar dat wijt ik niet aan een veranderend thailand, dat was altijd al zo geweest. En gebeurde 20 jaar geleden ook. En nu neem ik alleen hotels met cameratoezicht enz. Misschien maakt u het nu pas mee. Wat ik wel jammer vind is dat pai bijvoorbeeld niet meer het leuke oude kleine dorpje is, maar ja dan ga ik nu wel een “nieuwe” pai zoeken.

 19. Antoine Bauwens zegt op

  Wie herinnerd zich nog de tsunami. Gratis hulp van de farang waar het kon, een dank was voldoende. Na jaren ga je terug sommige mensen herkennen je anderen willen je niet meer kennen. Ga een koffie drinken iemand besteld daar heel vriendelijk zegt ze 70 bath terwijl er op de kaart 60 staat. Dat is je dank. Maar zal mij een worst wezen en hopen dat men geen dergelijke rampen meer heeft. Laatst in de plaats waar ik leef een minibus toeteren maar omdat ik maar 30 of 35 rijd met mijn scooter en hij niet kon voorbij steken ( werken met snelheidsbeperking 30 ) Nadat hij me kon voorbijsteken moest hij dan stoppen aan de lichten. Ging ik heel vriendelijk vragen wat ik fout deed en hij verstond het best goed in het engels. Stapte hij uit en was het direct een vuist in mijn gezicht. Nadat ik afstapte nog wat muay thai trappen. Een geluk dat ik niet terug sloeg want dat zou mij een bom duiten gekost hebben. Ging dan snel naar politie die wat verder controle deed ….. en je raad het al ik wacht nog op hun hulp. Ondanks deze problemen ben ik niet van plan Thailand te verlaten maar stel ik me boven deze problemen en coruptie want dat vind je in elk land. Ik denk eerder dat de mensen je eerst moeten kennen voor ze je aanvaarden. In de buurt waar ik woon iedereen rondom mij vriendelijk. En natuurlijk zijn sommige plaatsen gevaarlijker dan andere.

 20. van aken rené zegt op

  beste René en Claudia
  We gaan reeds 10 jaar naar Thailand.
  Vorig jaar nog van 29 november tot dit jaar 20 januari.
  Kan jullie verhaal volledig onderschrijven.
  Het land van de glimlach is er nog enkel om de toeristen op te lichten te rippen en ze zijn vriendelijk omdat ze denken dat het geld hier (België) aan de bomen groeit.
  Ik denk er dan ook sterk aan niet terug te gaan.
  Zelfs in het resort waar we al 4 jaar gaan trachten ze ons te rippen.
  Het is een triestig land geworden met een hoop zielige mensen.
  Hou eigenlijk wel van dit prachtig land met zijn ongelofelijk mooie natuur en cultuur maar de mensen zijn niet meer te doen spijtig.

 21. Joost Jongen zegt op

  De Isan verkennen door een bezoek aan Udon Thani, Kohn Kaen en Nakhon Ratchashima? dat is het zelfde als Nederland verkennen via Volendam, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, ga een keer echt de Isan in en je komt heel iets anders tegen, daar zijn de mensen nog wel vriendelijk en behulpzaam.

 22. henk zegt op

  Wij waren voor een week van Thailand naar Vietnam gegaan dit is ook een prachtig land.
  Toen ik op de markt 5 onderbroeken kocht die naar mijn mening goedkoop waren, nog een eind verder gelopen zagen we dezelfde onderbroeken liggen ongeveer voor de helft waarop mijn vriend zei ,Jij laat je ook altijd oplichten. Toen we na de middag naar de dierentuin gingen stonden er jongens die flesjes water verkochten voor omgerekend 1 euro, mijn vriend zei wil jij ook een flesje en hij kocht er 2, toen we in de dierentuin waren stond er een automaat met flesjes water voor omgerekend 25 eurocent, en ik zei natuurlijk jij laat je ook steeds oplichten.
  We hebben er verschrikkelijk om moeten lachen samen.
  Als je beroofd word van je tasje is dat verschrikkelijk vervelend, maar het gebeurd ook dat in Nederland mensen uit China beroofd worden van hun tasje moeten die dan ook maar niet meer in Nederland komen ?
  Ik zie het zo: Als je in Thailand in 3 weken voor 25 euro opgelicht word, dan heb je nog een mooie vakantie gehad.

 23. Jan Verduin zegt op

  Het verhaal van René en Claudia onderschrijf ik ook voor de volle 100% en begrijp hun reactie om nooit meer naar Thailand te gaan.
  Inderdaad glijdt het land en haar bevolking razendsnel af en wordt het steeds meer een bananenrepubliek.
  De roze brillenkijkers blijven het maar hardnekkig tegen beter weten in ontkennen, nou de realiteit lees en zie je dagelijks in de media.

  Zelf heb ik al mijn schepen achter mij verbrand door mij uit te laten schrijven uit Nederland en woon nu 6 jaar in Thailand waar ik al decennia lang kwam om vakantie te vieren.

  Verbazen doe ik mij hier nergens meer over en heb het allemaal wel meegemaakt zoals bankpas geskimd, portemonnee gerold, opgelicht en een bijna beroving.
  Ben nu 74 en gehuwd met een Thaise en heb zelfs een zoon van ruim 5 jaar maar als ik het terug kon draaien zou ik ook nooit meer voor Thailand kiezen.

 24. andre zegt op

  ik begrijp het wel , helemaal als je er al jaren veelvuldig komt .
  Dat er iets veranderd is duidelijk . Ik kom ook graag in andere landen , en zie hetzelfde op bijvoorbeeld bali , het krijgt een hoog ‘Spaanse Costa ‘gehalte . zelfde op mooiste eilenaden in Filipijnen .Erg jammer .

  Toerisme is komende jaren nog steeds een constant groeiende industrie ; wereld wijd .
  ALs er voorheen voornamelijk Europeanen en soms wat Amerikanen een vakantie kon veroorloven , komen daar Koreanen , russen , oosteuropeanen bij .. en daar bovenop zie je dat uit landen als China en India wat ongeveer de helft van de werledbevolking ook steeds meer mensen in staat zijn om op reis te gaan .

  Buiten dat ik altijd wel in thailand blijf kmen ben ik ook wel benieuwd naar leuke alternatieven . ?

 25. jasmijn zegt op

  Ik begrijp het niet,,,, Ben ik dan blind??? Ik woon hier nu 11 jaar vanwaar ruim 10 jaar in Hua Hin en nu in een dorp bij Udon Thani….
  Ik heb zelden de dingen meegemaakt die in deze 2 artikelen zijn beschreven…
  Ik denk dat reacties voorkomen uit een eigen gevoelsleven,,,
  Zo waren er in Amerika 2 gezinnen die onafhankelijk van elkaar verhuisde naar het zelfde stadje…
  Het ene gezin kwam in het stadje aan en op het stadsplein zat een oude man.
  Ze vroegen aan de oude man:”Meneer hoe zijn hier de mensen en zijn ze vriendelijk om mee om te gaan?”
  De oude man zei:”Hoe waren de mensen in uw stad en hoe ging u met hen om?”
  Het gezin antwoordde:”Oh de mensen waren daar geweldig en wij hadden een heel fijne band met ze”, waarop de man antwoorde:”Dan zal u het ook hier naar uw zin krijgen en veel vrienden hebben”…..

  Het andere gezin kwam 2 uur later en zag ook de oude man op het dorpsplein zitten.
  Ze vroegen heel toevallig het zelfde aan hem:”Meneer hoe zijn hier de mensen en zijn ze vriendelijk om mee om te gaan?”
  De oude man zei:”Hoe waren de mensen in uw stad en hoe ging u met hen om?”
  Het gezin antwoordde:”Het waren verschrikkelijke mensen daar in de stad en wij hadden en wilde totaal geen vrienden daar hebben….”
  De oude man zei:”Dan zal u hier ook alleen maar verschrikkelijke mensen vinden en u zult totaal geen vrienden krijgen”….

  Kijk het is dus je persoonlijke instelling ja hoe je zelf bent en hoe je reageert op de situaties….
  De mensen hier die negatief reageren zullen in elk land uiteindelijk negatief reageren…
  Ik ken in mijn kringetje en via faceboek honderden vrienden die het hier heel erg naar hun zin hebben en die hier al vele jaren wonen…

  Dus inderdaad is het goed als je het niet hier naar je zin hebt, gewoon terug gaan naar Nederland of België want het is daar allemaal veel beter…5555 maar ik ben er van overtuigd dat je daar ook niet veel vrienden zult hebben en dat je over veel dingen niet tevreden bent en je vaak ergert….

 26. Taitai zegt op

  Indien ik dit lees krijg ik het gevoel dat u op zoek bent naar een land waarvan ik betwijfel of het nog bestaat. De tijden veranderen nu eenmaal. Ooit waren er bijvoorbeeld reisorganisaties die reizen van een jaar aanboden in opgefleurde legertrucks waarin men overland van Londen, via Midden-Afrika, via het Midden-Oosten, naar Kathmandu reed. Dat is al heel lang onmogelijk.

  Mede omdat u ook uw veiligheid liefhebt en enigszins op de kosten let, zal het niet eenvoudig zijn om een land te vinden dat lijkt op het Thailand dat u ooit leerde kennen. Juist door de globalisatie en het internet zijn inmiddels de inwoners van vooral de veiligere landen redelijk op de hoogte van het welvaartsniveau van het westen. Dat niveau willen ze zelfs nogal eens overschatten.

  Natuurlijk is het jammer dat toeristen niet meer voor weinig geld lang kunnen toeven in een super veilig land waar het eten heerlijk smaakt en iedereen vriendelijk is. Aan de andere kant kunt u moeilijk van de inwoners van Thailand en andere buitenlanden verwachten dat ze niet dezelfde rijkdom willen hebben die u wél heeft.

  Het is geven en nemen. Ik wens u veel succes met uw zoektocht.

 27. Marco zegt op

  Als ik zie hoe de gemiddelde toerist er anno 2017 bijloopt in Thailand begrijp ik best dat de glimlach weg is.
  De straalbezopen toeristen tonen vaak geen enkel respect naar de Thaise bevolking.
  Natuurlijk kunnen er altijd vervelende dingen gebeuren maar ik zeg altijd ” wat u niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet”.
  Dus gewoon respect voor elkaar.
  Misschien is de toerist de laatste 10 jaar wel meer verandert dan Thailand.

 28. Frankc zegt op

  Beste René en Claudia,
  ik heb alle reakties gelezen op deel 1 en 2, het was veel, maar informatief. Veel is al gezegd, ik voel toch de behoefte mijn gedachten ook te formuleren.
  1. Of Thailand veranderd is weet ik niet, ik kom er pas vier jaar en heb er nu vier jaar een vriendin. Zij zegt dat de criminaliteit flink toeneemt….
  2. De beroving lijkt mij traumatisch. Echt heel erg. De handtas tussen jullie in met hengsels over het lichaam… wat mij betreft heb je dan alle voorzorgen genomen. Het had inderdaad nog veel erger kunnen aflopen als de hengsels niet waren gescheurd. Ik vind het genoeg voorzorg, ook op een toeristische plek. Misschien volgende keer betaalkaart thuislaten, maar dat is het enige.
  3. Ik lees in alle reakties dat het gelukkig altijd mooi weer is. Euhhh…. ik ga erheen voor mijn vriendin en haar familie, en ik ben er heel graag, zeker ook de vriendelijkheid. Maar het weer.. zowel mijn vriendin als ik vinden het er veel te heet. Ik ben vier keer in India geweest, ook heet maar heerlijk want droog. Thailand is vochtig…. (eten in India ook veel lekkerder, niet zo vreselijk scherp, maar dit terzijde). In Nederland klagen we over het weer, welnu, de Thai ook hoor: veel te heet..
  4. Ik hoop dat je de taxichauffeur die wel de meter gebruikte een flinke fooi hebt gegeven. Ik heb zo’n vermoeden van niet. Realiseer je dat die mensen hard werken en arm zijn.
  5. Voor de Thai is het leven hard is mijn indruk.
  6. Ik vind het niet erg als ik als toerist meer betaal voor een tempel of zo. Die tempel is van de arme Thai, ik ben de rijke gast.

 29. Willy zegt op

  Ik kan er voor een heel groot deel inkomen in je verhaal!!!!!

 30. Darius zegt op

  Klopt allemaal, helaas.
  Deze trend heeft zich ingezet toen de Russen verschenen zo rond 2010, de Thais gingen zich aanpassen aan het gedrag van de Russen die zich in 7/11 gingen bevoorraden en het dan ongegeneerd gingen opeten binnenin een restaurant.
  De Thai”s verzuurden en leerden ook het blaffen van de Russen.

  Helaas, het was/is een prachtig volkje maar steeds meer krijg je alleen maar een smile wanneer de tip groot genoeg is.

  Helaas ook , kan ik nog steeds niet zonder Thailand

  Groetjes
  Darius

 31. Gerrit bkk zegt op

  Ok tweede ronde dus.
  Ik voel me wat als een halfom in deze twee berichten en wederberichten.
  Ik apprecieer Thailand al erg lang om vooral wat het kan bieden.
  Ik werk in de regio en daarbuiten. Voor mij is het land al lang mijn duty station. Het is om genoeg redenen daarvoor een goede plek als je vergelijkt met andere landen.
  Onder andere omdat ik het begrip ken ” je schijt niet in je eigen nest”.
  Mijn werk is vaak om dingen in andere landen te verbeteren in andere landen. Dus daar maak ik dan ook vijanden.
  Ik wil hier niet in dit land werken en enkel me happy voelen als ik er ben. Zoals ik het leerde apprecieren tijdens mijn bezoeken in de 80’s
  — als ik op SVB airport aankom en ik in thai tegen de public taxi driver mijn condo adres zeg heb ik eigenlijk nooit problemen.
  …zeg ik het adres in engels heb ik zeker 50% meegemaakt dat men me toch probeert te flessen.
  .. Als oudgediende trap ik er niet in. Het was dan een try-out omdat ik weer een beleving had vernomen van een bezoekende kennis.
  … steeds blijkt dat men blijft azen op dit land onbekende bezoeker.

  Ik hou onder andere erg van dat het principe van het taxi systeem prima en keurig is de ritprijs en vooral hoe de chauffeurs je behandelen. Gebruik het erg vaak.

  Ja zoals er gereageert wordt: relatief is het zelfs met het bedrog nog goedkoop van A naar B te komen in vergelijk met Nederland en zo.
  Maar dat kan in mijn ogen geen reden zijn het sjoemelen en ronduit besodemieteren van de onbekende Thailand bezoekers goed te praten.

  Het is niks nieuws wat taxis betreft in de lukratieve rand marges. Het is voor de locals erg etg beter geworden sinds de invoering van metered taxi in de 90’s

  Ik haat het nog steeds als ik in NL die dure taxis moet nemen.
  Ik schaam me diep door de praktijken die (als recentelijk in het hoofdnieuws gebracht) dat ik uit een land kom wasr men (vooral aziatische bezoekers) voor een taxi vanaf schiphol voor 300 euro worden besodemietert.
  Ik durf in dit land nu helemaal niet meer over rip-off van taxi vsn de airport te klagen.
  Ik schaam me voor wat op met teristen op schiphol gebeurt . En wat schijnbaar nog steeeeeds niet opgelost kan worden.
  Ik schaam me.

 32. Dennis zegt op

  Ga in een toeristen-hotspot op vakantie en je wordt getild; in Nederland, in Thailand, in Las Vegas, overal. Dat is geen prettig gevoel als je beseft dat “de toerist” het salaris van de oplichter betaald, zorgt voor brood op de plank bij de toeristensector. Het is hebzucht en de wetenschap (of althans de overtuiging) dat er voor jou tig anderen zijn. A sucker is born every minute.

  Ik zie hier de Isaan voorbij komen; ja, hier is het nog enigszins gemoedelijk. Agenten zijn niet direct uit op het naaien van Farangs. Dubbele prijzen bestaan, maar je lacht (ze uit) en gaat het elders proberen. Politie hier altijd correct, maar natuurlijk bewust dat ze “agent” zijn en dus aanzien hebben.

  In Bangkok geen problemen met politie, wel met taxichauffeurs, touts, tuktuk-drivers. De laatste 2 groepen mijd ik als de pest, omdat het anders bonje zou worden. Taxichauffeurs die zonder meter willen rijden wuif ik weg; de klant betaalt en bepaalt en in Bangkok gaat dat wel op.

  Ik kan me echter de woede, frustratie, irritatie goed voorstellen en ook dat je overweegt te vertrekken. De Thais denken dat zij het middelpunt van het heelal zijn. Wij denken dat de aarde om de zon draait. Dat zijn twee totaal verschillende zienswijzen en dat botst soms.

 33. printen zegt op

  Ik ga ook op termiin terug naar Nederland. Midden volgend jaar. Ik kan het verhaal van de schrijvers wel enen beetje begrijpen. Thailand veranderd en niet ten goede.

  De voornaamsteeden waarom ik Thailand, na 12 jaar wonen, ga verlaten is dat er voor mij (72 jaar) geen goede en betaalbare zorgverzekering hier is. Maar er komt wel wat ergenissen ook bij. Met name van de overheid hier. Ik ben gepensioneerd, heeft dus een “retired” visum. En elk jaar veranderd er weer wat wat de verlenging ervan betreft. De afgelopen twee jaar moest ik wel een visumbureau in de hand nemen, want op normale wijze was het vrijwel onmogelijk om die verlenging te krijgen. En dat kost me dan een behoorlijk bedrag om die verlenging te krijgen.

  Je werd op Immigration als een hond behandeld. terwijl dat een paar jaar geleden heel anders was. Men was vriendelijk behulpzaam en de papierwinkel was te overzien. Ik ga over twee weken naar Namibia op vakantie. Mijn oudere zus woont daar.

  Ik wilde een internationale rijbewijs halen op mijn Thais rijbewijs. Dat duurde een week, ik moest weer dat visumbureau inschakelen en dat internationale rijbewijs koste mij ruim 2000 baht. Een week wachten op dat papiertje, veel formulieren moeten invullen, talloze malen mijn handtekening, paraaf zetten mocht niet, op de talloze kopieen zetten, kortom een brok ellende. En dat om een internationale rijbewijs, die je in Nederland binnen 10 minuten bij de ANWB kan krijgen.

  “Grin and bear it” werd er altijd tegen mij gezegd. Maar dat “grin and bear it” ben ik zat. Ik vertrek. Met een zwaar gemoed, want ik vind Thailand als land perfect om te wonen. Maar dat plezier is er af. Jammer, want ik wilde hier graag tot het einde van mij leven wonen.

 34. ruud zegt op

  Beste Rene en Claudia, er is op de politie veel aan te merken, maar denken jullie niet, dat alles waar de politie en Thailand op bijvoorbeeld Thaivisa voor uitgemaakt worden, niet doorsijpelt bij oom agent en de immigratie?
  Denken jullie, dat er nog enige goodwill over blijft, bij de Thaise overheid en de ambtenaren?
  Er zitten zwarte schapen onder, maar aangezien iedereen over een kam wordt geschoren, zijn er na verloop van tijd, alleen nog maar zwarte schapen.

 35. Eric zegt op

  Rene en Claudia: je hebben gewoon een goed punt.

  Dat schreef ik gisteren al in 2 posts en dat ben ik -ook na het doorlezen van de vele posts die gisteren en vandaag al zijn geplaatst- blijven vinden.

  Ieder “argument” on jullie standpunten neer te halen hebben jullie (makkelijk) kunnen weerleggen. En veel lezers, waaronder ikzelf, lukte dit ook met gemak.

  De mening die jullie geven is gebaseerd op *feiten* en niet op “onzinargumenten”. Jullie uiteindelijke conclusie is logisch en begrijpelijk.

 36. Leo Th. zegt op

  Beste Claudia en René, vanzelfsprekend gaat een ieder naar een vakantiebestemming waar hij/zij zich senang voelt. De reden(en) dat jullie je niet meer happy voelen in Thailand gaan in feite anderen niet aan. Wat voor de één de doorslag geeft om wel of niet ergens heen te gaan kan voor de ander totaal niet van belang zijn. Jullie hebben zich o.a. geërgerd aan een dure cappuccino en taxi-scam maar, zoals jij zelf schrijft, was de beroving de laatste duw voor jullie beslissing om Thailand voortaan links te laten liggen. Reacties dat berovingen overal ter wereld plaats kunnen vinden doen er dan ook niet toe, jullie geluksgevoel bij Thailand als vakantiebestemming is ruw verstoord. Dat de vriendelijkheid en gastvrijheid zienderogen is afgenomen, met name in plaatsen in Thailand die door veel toeristen worden bezocht, verwondert mij niet. Jaren geleden al sprak ik mijn ergernis uit over het toenemende onbeschofte gedrag van een steeds grotere groep toeristen, zoals laveloze westerse en onbehouwen Russische vakantiegangers. Nu de toeristenstroom naar Thailand alsmaar groeit en het gedrag van veel van die toeristen steeds minder respect toont voor de Thaise bevolking, is een boomerang effect dan ook niet vreemd. Helaas kan ik niet anders concluderen maar geldt dat niet evenzeer voor o.a. Nederland en België, waar de maatschappij ook telkens lijkt te verharden? Ik hoop dat jullie van een volgende vakantie, waar dan ook, veel kunnen genieten. Dat de beroving er bij jullie flink heeft ingehakt kan ik mij goed voorstellen, gelukkig is de schade beperkt gebleven en zijn jullie er zonder lichamelijk letsel vanaf gekomen.

 37. Joan ramakers zegt op

  Is het nu de bedoeling dat deze blog ziczelf opheft of wat? Net als elk ander land heeft Thailand zijn goede en slechte kanten. De mooiste videos zijn gefilmd zonder de vuiligheid in beeld te brengen en de negatieve meningen zijn van die aard dat je je in de hel waant.
  probeer es normaal te doen. Dan valt het hier best mee. Lukt dat niet, ga dan naar een andere bestemming. Stop vooral met te denken dat ze op om het even welke plaats ter wereld staan te wachten tot jij je ‘de koning te rijk voelt’.
  Die tijd is overal voorbij.

 38. KriskrasThai zegt op

  Dat de (vriendelijke) wai verdwenen is ??? Daar heb ik niets van gemerkt tijdens mijn vorige bezoeken van de laatste 12 maanden. Gemiddeld krijg ik krijg wel 20 wai-groeten per dag en kom voornamelijk in toeristische plaatsen als Pattaya en Bangkok. Ik kan wel niet vergelijken met 10-15 jaar geleden.

  Bedoel je misschien dat ze niet meer oprecht is?

 39. Slagerij van Kampen zegt op

  Land of the smiles of land of the scams? Een wandelende ATM machine, ach wel een cliché natuurlijk, maar des te meer waar. Dat zijn we. Trouw je met een dame uit de Isaan dan denkt schoonfamilie dat ze op rozen zitten. Natuurlijk heeft mijn vrouw gelijk als ze zegt dat de farangs daar zelf schuld aan hebben door die grote huizen te bouwen. Bouw je niet, dan vraagt men in het altijd naar rook stinkende Isaanse gehucht: waarom bouwt hij geen huis? Zoek een ander. Ga je met je Thaise familie voor een boot tochtje? Duik weg in de auto totdat de prijs is onderhandeld. Scheelt soms de helft. Ziet men een farang…….. ATM machine. Ook de politie is natuurlijk dol op ons farangs. Zit er een Thai bij ons in de auto dan mag hij gelijk zijn plasje laten controleren. Is het bingo, speed, dan mag de farang even 10.000 baht ophoesten, dan vergeten ze het wel even. Volgende politiepost? Geen probleem meneer. We seinen wel even door dat u al heeft betaald. (Dit jaar meegemaakt)

 40. Wim Penning zegt op

  Ik hoorde van Trees dat jullie het waren, ik vermoede het al. Ik hoop dat er verder geen narigheid meer is.
  ik kan je niet anders bereiken sterkte Pim Koh Samui tot 3-3-17 als je iets nodig hebt laat het me weten?

 41. chris zegt op

  Ach. Ik ben oud genoeg en toerisme-onderzoeker genoeg om te weten Nederlandse ondernemers (zeker aan de kust en op de Waddeneilanden; van frietkraam tot strandtenthouder) in de echte gloriedagen van het toerisme (1960-1980) ook meer geld vroegen aan de Duitse toeristen dan aan de Nederlandse toeristen. Hebzucht is van alle landen en van alle tijden.

 42. tonymarony zegt op

  Heerlijk om te lezen dat er ook nog mensen zijn die anders denken dan de gemiddelde farang die met zijn liefje hier getrouwd is en voor ( zijn ) kindertjes de school mag betalen en de rest maar dat laten we maar in het midden , ik woon hier 12 jaar en voel me prettig op mijn eigen manier woon niet in een toeristen stad maar wel dicht bij hua hin en ik moet zeggen dat ik het verschil wel bemerk als ik af en toe even wat ga eten daar de prijzen liggen dan ook veel hoger dus blijf ik maar bij mijn eigen restaurantjes in pranburi maar een mens wil eens wat anders toch er is zeker een hele boel veranderd ook hier in dit dorp en het verhaal over die arme thai dan komt er toch wel een glimlachje op mijn gezicht want in de 6 jaar dat ik nu hier woon wangpong en 6 jaar in hua hin is er heeeel veeel verandert in thailand maar zoals ik al zei heb ik geen interesse wat een ander doet maar een M Benz met 9999 kenteken kost wel een beetje hoor en dat is niet de enige hier, en ja als je een beetje aan het reizen gaat over de wereld kom je overal wel eens nare dingen tegen maar als je op schiphol aankomt en je moet van daar naar amsterdam en 130 euro moet betalen wordt je ook niet vrolijk van en dan wil ik ook nog wel even kwijt over corruptie als de farang als hij moet stoppen al 200 baht in zijn hand heeft voor de agent ja wat wil je dan ,wel eens aangehouden in spanje vroeger ook even 500 pesetas dokken en waarom heb ik nooit iets onder de tafel moeten schuiven bij immigratie omdat mijn papieren in orde waren en waarom zijn de prijzen in de ziekenhuizen zo omhoog gegaan ja natuurlijk als je zegt tegen de dokter bij ons kost een ambulance 750 euro en hier 750 bath en mijn verzekering betaald alles ja wat denk je dan wat er gebeurd juist KASSA maar ik vind wel dat Rene en Claudia gelijk hebben jullie zijn nog jong en er zijn nog heel veel mooie landen op de wereld .

  Het ga jullie goed Florida is ook erg mooi.

 43. Marijke zegt op

  Ik kan we wel verplaatsen in het standpunt om niet meer terug tegaan naar thailand na deze ervaringen.Laats wilde wij onderweg een flesje water kopen de vrouw zij dat het 10 bath was.Haar man kwam er aan en zei nee het is 20 bath.Dan kan je denken wat is 20 bath nou maar het gaat om de manier waarop.Ook werden wij op de nightbazaar in Changma agressief door een man aangesproken die ons iets aan wilde smeren.Wij zijden vriendelijk dat we geen interesse hadden en werd hij nog kwader.Volgens een thaise dame zijn we in hun ogen inderddaad rijk.Maar zij had enkele jaren in londen gewoond en weet dat wij wel meer verdienen maar ook het leven in europa veel duurder is.Wij komen ook al vele jaren in thailand en hebben verder geen nare ervaringen gehad maar dat het achteruit gaat is zeker zo.En inferddaad ook al de troep die overal neer gegooid word is onvoorstelbaar.Soms zie je ratten lopen zo groot als een eekhoorn.Wij gaan ook echt voor het weer als het bij ons winter is.We hebben ook best leuke vrienden gemaakt en wij blijven het tot nu toe fijn vinden naar thailand te gaan.

 44. Dre zegt op

  Beste René en Claudia,
  Met aandacht jullie verhaal gelezen. Een verhaal dewelke jullie tot het besluit heeft doen komen Thailand de rug toe te keren. Het is jullie keuze en die dient gerespecteerd en aanvaard te worden. PUNT
  Doch zou ik graag willen toelichten dat Thailand ,volgens mijn bescheiden kennis, 3 grote instromen van personen kent. Kunnen er meer zijn, maar laten we het even op deze 3 instromen houden.
  1) toeristen die, al dan niet jaarlijks, op verlof voor enkele weken vertoeven in de gekende steden.
  2 personen die langere tijd, bedoel, enkele maanden komen overwinteren en of personen die om reden van buitenlandse firma’s …………………… alhier verblijven.
  3) personen die gehuwd zijn met een Thai’se en alhier een gezin hebben weten op te bouwen.
  De mensen bedoeld in doelgroep 1) zijn degenen die op verlof komen, maar dan liefst in een omgeving waar veel buitenlanders hotel’s , restaurantjes en vermaak heerst, lees toeristen, en zich laven aan de verschillende activiteiten en bezienswaardigheden. Dit in een beperkte tijdspanne.
  Wat natuurlijk tot het gevolg heeft dat de aandacht én de kennis van de leefwijze van een Thai, hun, maar na jaren begint te doordringen. Met alle gekende gevolgen vandien.
  Personen in doelgroep 2) zijn degenen die hier reeds afwisselend wonen, al dan niet met een Thai’se vriendin. Als overwintering en / of als werknemer van buitenlandse firma’s alhier vertoeven. Waarbij natuurlijk niet uit het oog mag verloren worden dat deze mensen infeite ” verplicht ” zijn te vertoeven in grote steden, of dermate gebieden, daar hun firma er een zetel heeft.
  komen we nu even op doelgroep 3)
  Buitenlanders gehuwd met een Thai’se , met of zonder kinderen, een gezinnetje opbouwend in een gebied dat minder afhankelijk is van het toerisme. En waar het dagelijkse leven zich binnen de Thai’se gemeenschap zich afspeelt, met zijn mooie momenten en zijn mindere momenten. Waar het ECHTE Thailand is.
  Dààr, waar de politie je nog vriendelijk ,met een seintje verwijzend naar het hoofd, je attend maakt of je vergeten bent je helm te dragen terwijl je genietend door een gewone winkelstraat , in het dorp,
  rijd met je motobike en je met rode wangen gewoon verder mag rijden.
  Dààr, waar je Thai’se familie je dagelijks komt bezoeken als je eventjes in een hospitaal dient opgenomen te worden, samen met andere dorpsgenoten.
  Dààr, waar je aanzien wordt als één van hen.
  Dààr ,waar bij verlies van brieventas met geld en paspoort en belangrijke documenten zoals reispas ed, je deze na enkele dagen terug aan huis wordt bezorgd zonder dat er iets uit de brieventas verdwenen was.
  Op één klein detail na; identiteitskaart was in een ander vakje gestoken en zat niet op voorziene plaats van voorheen.
  Zo kan ik nog méér ” DAAR ” vernoemen, doch laat ik het hier maar bij houden want anders wordt het schrijven véél te lang.
  Als ik dan hier, in Belgie, mensen hoor vertellen dat ze naar Thailand geweest zijn en met hun verhalen de luisteraars hun mond zie openvallen daar ze van de ene verbazing in de andere duiken dan zeg ik gewoon ; ik ben getrouwd met een thaise.
  Dàt ene moment van absolute stilte spreekt boekdelen. Waarbij menigmaal de verteller zijn pochen verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  Er is een groot verschil tussen ” Thailand bezoeken” of ” in Thailand ( leven) “.
  Ik weet ondertussen degelijk het verschil, doch sta me toe me te onthouden van verdere analyse en dialoog omtrent mijn stelling. Waarbij dank bij voorbaat.

  get. Dre

 45. Ivonne A. zegt op

  Beste René en Claudia,

  Ik begrijp hoe jullie je voelen. Mijn man gaat al 30 jaar naar Thailand. De laatste jaren gaan we samen. Maar afgelopen november toen we zelfs voor het eerst met onze dochter van 1 jaar zijn geweest voelde en proefde het zo anders. Het is zo anders. Nou ja laten we zeggen nu laten ze echt zien en merken hoe ze over ons denken. Er is geen respect meer voor hun eigen volk en ouderen laat staan voor ons als blanke. Zo jammer want wij hielden echt van Thailand. Van bepaalde dingen nog steeds, maar de bijsmaak overheerst hier ook even. Maar ook wij weten niet of we terug gaan. Maar wat dan?

 46. Yvonne zegt op

  Je beschrijft het goed.Hetzelfde hebben wij met Bali.Daar ben ik klaar mee.Zelfde perikelen. Wij gaan nu wel naar Thailand. Is voor ons 10 jaar geleden. Ben ook echt blij met jou verhaal.Dus tnx en ik ga erg goed opletten en alles in een kluis.Voor mijn eigen gemak en omdat ik deze maal geen zin had om alleszelfuit te zoeken hebben we gewoon een groepsreis geboekt. Waarin bijna alles geregeld is…

 47. Rene zegt op

  Ik ben vorig jaar in Myanmar geweest en daar is men toch meer gebrand om geld te verdienen aan toeristen. In sommige tempels kon je gewoon niet rustig lopen, omdat we werden lastig gevallen door verkopers in de tempel. Op verschillende plaatsen. Ook zogenaamde gidsen vielen je constant lastig, ook in tempels achtervolgd. Eén verkoopster presteerde het om wel 100 keer dezelfde vraag te stellen en, ondanks een stellige nee als antwoord.

  In Thailand heb ik dit nog nooit meegemaakt en voelt alles toch veel gemoedelijker aan. Ook binnen de tempel nog nooit lastig gevallen door verkopers.
  Geld verdienen probeert men overal ter wereld. (bijvoorbeeld tulpenbollen in Amsterdam, of taxi’s)
  Toeristenplaatsen staan vaak garant voor hoge prijzen voor lagere service.
  Ee cappuchino in Phuket bijvoorbeeld. Een teras vlakbij zee. De bediende wist niet hoe het apparaat werkte en de collega’s verrekte om het uit te leggen. Gevolg: de slechtse cappuccino die ik ooit heb gedronken voor 120 Baht. En ook nog lelijk kijken omdat we geen fooi gaven. Nu wist ik weer waarom ik normaal A-locaties in toeristenplaatsen vermijd.

  Geef mij maar de gemoedelijke familierestaurantjes. Betaalbaar, lekker en vriendelijk. Je moet natuurlijk wel van pikant houden, haha. Ik kom graag buiten de gebaande paden in Thailand en dan altijd supervriendelijk behandeld.
  Politieposten buitenaf, altijd direct mogen doorrijden. Men is verlegen tegenover de collega’s om Engels te spreken.

 48. Hannes zegt op

  Wij hebben dit ook ondervonden na ons eerste bezoek aan Thailand. Het land van de glimlach is eerder het land van de FAKE glimlach.
  Wil je echt oprecht vriendelijke mensen die geen geld van jou verwachten en die niet fake glimlachen, ga dan naar de Filipijnen. Dat land heeft meer dan recht op de titel van het land van de glimlach! Plus de natuur is er nog veel ongerepter en mooier. Het eten wel een pak minder… 🙂

 49. De Ridder Piet zegt op

  Voor zeventig plussers is Thailand niet de place to be, ik heb hier al problemen genoeg gezien voor deze mensen … Als je vijftig plus bent en je past je aan aan het harde thaise leven is het hier voor 90% een paradijs. Mijn ervaring gedurende zeven jaar Thailand

 50. Bert zegt op

  Helemaal waar. Thailand is Thailand niet meer. Vroeger zei men wel eens Frankrijk is mooi maar er moesten geen Fransen wonen. Nu is het zo Thailand is mooi maar er moesten geen Tai’en wonen. Vergelijk over de hele wereld is het het zelfde is een dood doener. De farangs hier in Thailand hebben oogkleppen op en willen het niet zien. Ach ja liefde maakt blind.

 51. niek jansen zegt op

  Opmerkelijk dat er geen enkele reactie geplaatst wordt over het politieke klimaat in Thailand, dat ook zijn invloed heeft op de sfeer in het land, ook voor buitenlanders. Maar dat zal wel te maken hebben met zelfcensuur, die je wel moet toepassen om niet in de gevangenis terecht te komen.
  Al menige journalist heeft in allerijl zijn biezen gepakt, omdat hij dreigt vervolgd te worden vanwege smaad, dat in Thailand strafbaar is en waarmee dus ook de corruptie kan toegedekt worden.

  En idd, je wordt door sommige ambtenaren als een hond behandeld bij de immigratiedienst, zowel in Chiangmai als Bangkok. Volgende week moet ik weer op ‘examen’, lijkt het wel, voor mijn 90 dagen en mijn ‘re-entry permit’, met frisse tegenzin en altijd wat nerveus ook.

  In mijn ervaring zijn landen als India en de Filippijnen minstens zo erg als Thailand waar het gaat over bedrog, diefstal en oplichting.

 52. Theo zegt op

  Gewoon lekker ergens anders proberen en daarna misschien op hangende pootjes terugkomen. Ik kom veel langer in Thailand. Is natuurlijk veranderd maar zo erg als hier beschreven. Onzin. Nogmaals probeer eens iets anders en wie weet. Vaarwel of misschien toch wel niet.

 53. Moderator zegt op

  Bedankt voor jullie reacties, wij sluiten deze discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website