Regelmatig lees ik de antwoorden op de vraagstelling of er nadelen zijn en/of belasting moet betaald worden (in België/Nederland) op het bezitten van onroerend goed in Thailand.

Wat ik wel als een nadeel beschouw is het volgende (in België). Indien men als Belg gehuwd is met iemand uit Thailand en uzelf of die Thaise partner heeft een huis (of bouwgrond) in Thailand dan is het goed om het volgende te weten: als men dan bijvoorbeeld in België een “eerste” huis wil kopen (en uzelf of Thaise partner heeft dus een al huis in Thailand) dan kan men geen aanspraak meer maken op de goedkopere registratiekost van 3% maar valt men onder de regeling van 12%.

Dus indien men een huis wil kopen van bijvoorbeeld 400.000 Euro dan betaal je wel 9% (36.000 Euro) meer registratiekosten omdat er een eigendom is in het buitenland. Dan kan men zich natuurlijk de vraag stellen of de Belgische instanties op de hoogte zijn van die eigendom in Thailand (hangt af van wat de bilaterale afspraken zijn tussen beide landen en hoe zeer dit wordt opgevolgd).

Naar mijn bescheiden mening is er weinig weet indien men zelf in België nooit aangifte heeft gedaan via de persoonsbelasting van deze eigendom (wat in principe ook verplicht is). Maar bij het ondertekenen van de uiteindelijke verkoopakte zal de notaris deze vraag ook schriftelijk stellen en als deze dan zijn werk goed wil doen zal deze misschien wel weet krijgen van deze buitenlandse eigendom …

Dit wou ik toch effe meegeven als weetje!

Ingezonden door Willem (BE)

1 reactie op “Geen aanspraak meer maken op de goedkopere registratiekost van 3% huis in Belgie (lezersinzending)”

 1. Lung addie zegt op

  Beste Willem,
  in feite is dit niets echt nieuws, maar zijn de tarieven wel aangepast.
  Volgens de Belgische fiscale wetgeving is het ALTIJD zo geweest dat, wanneer het een TWEEDE woonst betrof, je een ander registratietarief betaalde. In de wetgeving is niet expliciet aangegeven of dit een tweede woning in Belgie of in het buitenland betrof, laat staan in welk land. Het slaat dus op ALLE tweede woningen, waar dit ook weze.
  Vroeger was het tarief, op een tweede woning, 10% en is nu, sedert 2022, opgetrokken naar 12%.
  Het verschil is dus nu 2% tegenover vroeger.
  Daartegenover staat dat het tarief op een EERSTE woning gedaald is van 6 naar 3%. Deze regeling werd getroffen ter aanmoediging van de aankoop van een eerste woning.
  Zoals bij vele zaken wordt daar nu strenger op gecontroleerd vanwege het feit dat er nogal wat mensen in Belgie, zowel van Belgische als van buitenlandse origine, een sociale woning verkregen en een eigen woonst in het buitenland hadden.
  Uw opmerking en waarschuwing is wel terecht maar ik ben van mening dat er heel weinig Belgen, vast wonende en EIGEN bezit hebbende in Thailand, en dan ook nog achteraf een woning aankopen in Belgie, hiermee te maken hebben. Maar ja, het kan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website