Lezersinzending: Euro krijgt klappen in Azië!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
29 juni 2015

Beste lezers,

Ik hoor veel geklaag over de koers, waarde Baht. Maar ik hoor nooit iemand over de Griekse affaire. De euro heeft de eerste flinke tikken te pakken, zo meldt Reuters na opening van de nieuwe handelsweek in Azië en Australië.

In Azië Pacific waar de beurzen inmiddels open zijn de Griekse hectiek van dit weekend, zakte de euro 2% tegenover de Amerikaanse dollar tot zelfs onder de $1,10. Ook ten opzichte van de Japanse yen moest de euro terrein prijsgeven.

Als de reactie op de beurzen in Azië iets een eerste indicatie geven van wat ons vandaag in Europa te wachten staat, dan voorspelt dat weinig goeds.

Bron: Telegraaf

Groet,

Bob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersinzending: Euro krijgt klappen in Azië!”

 1. Michel zegt op

  Ik weet niet waar deze paniek Info vandaan komt, maar van $1.1087 vrijdag naar $1.1062 op dit moment is volgens mij een normale daling voor de maandagochtend. Het trekt op dit moment al weer aan.
  Ook tov de Bath is de daling van € 0,027 nu ook niet iets om van te gaan steigeren.
  Weer paniekgeschreew om niets.
  Het klootjesvolk laten zien hoe slecht een Grexit zou zijn voor de economie.

 2. Barbara zegt op

  Paniek info??? De Griekse banken zijn wel dicht voor minstens een week en als er een Grexit zit aan te komen kan en zal de euro enorme klappen krijgen. Dat is de algemene verwachting en dat lijkt me een logisch gevolg. De Europese beurzen zijn ondertussen tussen de 4 en 14% naar beneden.
  Zeer benieuwd hoe dit gaat aflopen

  • john mak zegt op

   Barbara waar haal je het vandaan dat de beurzen tot 14% zijn gedaald, dit is echt paniek zaaien op niks af, de beurzen verliezen tot 3%

 3. Rob zegt op

  Beste allemaal,

  Dit zijn altijd de eerste ‘schrikreacties,’ Dit effect versterkt zich altijd. Vervolgens stabiliseert alles weer. Je zal nog wel meer fluctuaties te zien krijgen maar over niet al te lange tijd is alles weer gestabiliseerd.

  Je hou natuurlijk wel een euro die minder waard is als enige tijd geleden maar dat heeft een andere oorzaak en die komt van de E.C.B. Rob

 4. Ruud zegt op

  Beste Bob,

  Het onzekere is voor voor de speculanten het moment om gebruik te maken of zelfs te manipuleren van beurzen.
  De economieën van Europa en met name Duitsland, Nederland zijn aan het groeien, hetgeen een stevig fundament legt onder Europa.
  Het is jammer dat de ECB en de EU niet hardere taal hebben gebruikt tegen Griekenland (zoals IMF vertelde). We willen het menselijk oplossen maar spreken tegen een blinde muur.

  Griekenland speelt een spel (toneelstuk) omdat ze de verkiezingen hebben gewonnen met bepaalde beloftes die ze niet waar kunnen maken.
  Nu zoeken ze een manier om dit op een nette manier op te lossen. Een referendum is
  democratie: Laat het volk beslissen in welke boot ze willen stappen.

  Mocht dit ten voordele zijn voor de Euro, zal het kabinet mogelijk aftreden (lees tijd winnen).
  Ik denk dat vele Grieken inmiddels begrijpen dat uit de Euro stappen een regelrechte ramp betekent en indirect ook voor Duitsland (ik geloof 90 miljard), dus ze moeten aan alle eisen gaan voldoen.

  De Euro komt er bovenop, zij het met of zonder Griekenland.
  De grote vraag zal zijn zullen veel niet-Europeanen nog vertrouwen in de Euro hebben, zoals China, USA.
  Een ander groot probleem is de ongelijkheid qua belastingstelsel tussen de Europese landen.
  We zijn nog ver weg van een eenheid, maar Griekenland is maar een rimpel in de wereldeconomie en het geëmmer heeft inmiddels al meer dan 300 miljard gekost (mijn inziens)

  Maar ik verwacht nog 2 stormachtige weken op de beurzen en dan gaat het gewoon de goede kant op mits er geen grote natuurrampen gebeuren.

 5. Ivo zegt op

  ik zou me nog niet druk maken, begin dit jaar voorspelden de analisten een waardevermindering van de euro tov de dollar van een 20-30% voor september. En zover zijn we nog niet. Ik had voor Cambodja al dollars gewisseld (baht door grote verschil met Nederland niet interessant), maar was nog niet echt nodig geweest

 6. tonny zegt op

  Bron, natuurlijk de telegraaf.altijd erger maken als het is.

  • Jack G. zegt op

   De koers van het aandeel Telegraaf zal denk ik flink gaan zakken kan ik ook gaan roepen. Bloedbad voor de koers van de Telegraaf. Na het wegsturen van de hoofdredacteur zal dit wel eens de nekslag voor de Telegraaf kunnen zijn. De berichtgeving is mij ietwat te bloederig. Het lijkt wel of ze geilen op crisis maken. Maar het is niet mijn krant qua stijl. Maar vele Nederlanders vinden het een topkrant. Ik dacht van het weekend wel eventjes van die 5 miljard belastingverlaging voor de BV Nederland zal straks wel eens weinig meer over kunnen zijn. Er is ook positief nieuws. De rente die de BV NL moet betalen voor haar staatsleningen is weer een stuk lager geworden. Een lagere Euro is ook goed voor de export. De afgelopen tijd hebben veel bedrijven overgewerkt om de exportvraag naar niet Eurolanden aan te kunnen.

 7. Fransamsterdam zegt op

  In het weekend kreeg ik bij TT exchange in Pattaya 37.55 Baht voor een euro en nu, maandag 16.00 lokale tijd 37.23. Ongeveer 0.8% eraf. Niet echt wereldschokkend.
  En mijn vermoeden is dat Europa uiteindelijk toch wel – onder ‘zeer strikte voorwaarden’ (ahum) – met geld over de brug zal komen. In de huidige (geo)politieke situatie vindt vrind Barack het ongewenst dat Griekenland een speelbal van de golven zal worden. Het wachten is op een telefoontje van hem en dan gaat Europa door de knieën.

 8. teun zegt op

  Net even gekeken, maar koers Euro/TBH was 0,2 % gedaald. Dat is dus iets anders dan 2 %! Het Griekenland drama (of klucht?) zal wel wat rimpelingen geven, maar omdat het ca 1,3 % uitmaakt van EU-economie, moet dit ook niet worden overdreven.

  Ik voorspel, dat referendum een “ja” zal opleveren m.b.t. door Troika opgelegde maatregelen en dat er dan vervolgens nieuwe verkiezingen komen in Griekenland. Tsipras zal dan worden afgestraft en de nieuwe regering zal de maatregelen van Troika gewoon uitvoeren.

  En als Tsipras na een ja op het referendum de maatregelen toch zelf gaat uitvoeren dan heeft hij iedereen gedurende 5-6 maanden onnodig “beziggehouden” en wordt daarmee een weinig serieuze onderhandelaar voor de toekomst.

 9. Realist zegt op

  Dat de euro wat onderdruk zou komen te staan als de Grieken het niet eens kunnen worden met de voorwaarden die de Europese leiders op tafel hebben gelegd was te verwachten.
  Ook de Baht heeft hier wat van mee gekregen,maar dat valt erg mee tot nu toe.
  Ik verwacht dat dit anders zal zijn aan het einde van dit jaar.
  Ik verwacht dat de euro en dollar na de rente verhogingen in de US pair zullen staan,dat gaat inhouden dat we dan ongeveer 34 Baht voor een euro zullen krijgen,we zullen zien.
  Ja en dan Griekenland.
  Tsipras vond de opgelegde voorwaarden moeilijk te slikken en wou de deal voorleggen aan de Grieken zelf via een referendum.
  Dik tegen de zin van de Europese leiders die fijntjes meegaven dat het steunprogramma dinsdag zou aflopen waardoor Griekenland op dat moment officieel in default zou zijn.
  Kwestie van de druk wat op te voeren.
  Op het eerste zicht denk je dan dat dit het einde is voor Griekenland.
  Maar in Europa zijn de zaken zelden die ze lijken.
  Dit is allemaal blufpoker op het allerhoogste niveau en ik zou er echt niet van opkijken als er alsnog een wit konijn uit de hoed kan komen.
  Een eerste optie is bijvoorbeeld dat Europa de schulden van het IMF overneemt en de voorwaarden wat afzwakt.
  De tweede optie is dat op de één of andere manier Syriza aan de kant wordt geschoven en de oppositie weer in beeld komt. Daar zouden dan wel eerst verkiezingen voor nodig zijn.
  En een laatste optie is dat de Griekse bevolking gewoon “ja” stemt in het referendum.
  Zo’n “ja”-stem lijkt me helemaal niet ondenkbaar aangezien de bevolking deze week een voorproefje krijgt van wat een Grexit op korte termijn zou betekenen.
  Een negatieve stem zou het resterende spaargeld in rook doen opgaan en de banken dwingen tot een faillissement.
  Het kan dus nog alle kanten op met de Griekse soap.
  Realist

 10. Cor van Kampen zegt op

  In de loop van de dag heeft de Euro zich weer redelijk hersteld. Koers Kasikorn bank bijna 37.
  Het zou toch ook zo kunnen zijn dat als een rotte appel uit de boom geplukt word de rest van de van
  de appels beter gaan groeien.

  Cor van Kampen.

 11. Soi zegt op

  Zoals verwacht voor vandaag openden de markten lager, en trokken zij daarna weer bij. http://www.nu.nl/algemeen/4077678/aex-opent-4-procent-lager-escalatie-griekse-crisis.html

  Het gaat allemaal meevallen. De euro zal wat klappen oplopen, maar noch de EC te Brussel noch de ECB te Frankfurt laten de boel escaleren. Komende zondag 5 juli as is er een referendum in Griekenland. Het volk mag zich uitspreken, nu de extreem-linkse regering van Alexis Tsipras de verantwoordelijkheid van het mislukken van de onderhandelingen lafhartig neerlegt bij de gewone man en vrouw in de straat, die klap op klap te verwerken kregen. Daarbij het volk nog snel even intimideren met een negatief stemadvies.

  Als de Grieken JA zeggen tegen Europa en de Euro, en dat zullen ze, komen er verkiezingen, daarna een EWuropa-gezinde regering en vervolgens hervormingen conform de wil van het IMF. Zeggen de Grieken NEEN, dan mogen zij zich aansluiten bij het rijtje Balkan-staten, een Oost-Europees land worden, met invloed en steun van Rusland. Let op: dat gaat niet gebeuren.

  Gaat de hele tragedie Europa en de Euro pijn doen? Speldeprikken worden het. Misschien dat er her en der enigzins hard geknepen wordt, maar blauwe plekken? Neen, gaat ook niet geburen. Mario Draghi, grote baas van de ECB, meldde op 21 juli 2012 al ‘alles wat nodig is’ te doen om de Euro te redden. Hij bedoelde daarmee dat de ECB zonder limiet staatsleningen kan opkopen van eurolanden die op de financiële markten worden aangevallen. En geloofd maar dat dit gaat gebheuren als het nodig blijkt, alhoewel menig econoom weet dat alleen al het uitspreken van een maatreghel als deze de rust op de financiele maarkten meestal al terug brengt. Lees: https://en.wikipedia.org/wiki/Outright_Monetary_Transactions

  Met wat voor comboyverhalen over de Euro men ook komt: die blijft gewoon overeind.

  The Nation meldde vandaag al dat de Euro gewoon stand houdt, nota bene: de Baht is aan het terugvallen: http://www.nationmultimedia.com/business/Confidence-in-euro-maintained-despite-chaos-30263344.html

  Alzo: laten we het niet gekkker maken dan het is. De heren in Brussel laten toch alles bij hoe het was, heffen daarna een groot glas, en doen vervolgens een plas! En zo is het!

  • janbeute zegt op

   Moet nog zien of je verhaal deze kant op zal gaan .
   Jammer genoeg ben ik niet tijdig meer in de mighthy US Dollar gaan doen .
   Euro ik ben er niet zo zeker van , en ook niet van die hele EU .
   Vele culturen en mentaliteiten in een munt verzameld .
   De Duitse en Noord europesche cultuur en arbeids moraal zijn niet het zelfde als in het Zuiden en het Oosten van Europa .
   Landen als Spanje , Italie en Griekenland zelfs zou je kunnen vergelijken met Thailand en Indonesie .
   Wie nu leeft wie dan zorgt .

   Jan Beute .

 12. ruud zegt op

  Misschien gaat de Euro wel gewoon stijgen als Griekenland uit de Euro stapt en zijn schuld in Euro’s 1 op 1 omzet in Neo-Drachmes, die gelijk in waarde kelderen.
  Dan moeten de Europese landen immers hun verlies nemen, waardoor de staatsschuld oploopt.
  Dan moeten zij waarschijnlijk ook een hogere rente gaan vergoeden op hun leningen.
  Dat zou dan gunstig voor de koers van de Euro kunnen zijn.

 13. janbeute zegt op

  Ik was vandaag bij de Krungsri ( BAY ) bank .
  Ook hier was de euro gedaald onder de 37 .
  Vorige week koers tegen de 38 plus .
  Las vandaag in het financieele nieuws dat de US Dollar weer verder stijgt tegen over de Bath .
  Ik ben daarom ook bang dat die hele Griekse tragedie , want dat is het zeker .
  Ons de mensen die in Thailand wonen , ook weer een heleboel geld gaat kosten daar de Euro weer rake klappen krijgt .
  Het wordt deze week weer een spannende week voor de hier vast of langdurig verblijvende Thailand gangers .
  Maar van mijn standpunt uit gezien , kan het hele Griekenlandland van mij gestolen worden .
  DER UIT .
  Maar volgende week zien we wel hoe het afloopt en wie er dan gelijk krijgt , dus tot volgende week .

  Jan Beute .

 14. Christina zegt op

  Hallo Jan, en Lezers, zojuist in het nieuws om 19.00 pm 29 juni de Grieken gaan niet betalen. Proberen of ik morgen naar de bank kan. Ik wil lenen maar peins er niet over om terug te betalen. Nu daar kom je niet mee weg het heeft elke Nederlander al 1000 euro gekost. Nu moet het maar over zijn en geen hulp verlenen.

  • teun zegt op

   Christina,
   Je doet net of het nieuws is. heb je de afgelopen maanden niet opgelet? Het doel van de hele discussie in Brussel was nou net om de Grieken weer extra te lenen om de terugbetaling van dinsdag as. mogelijk te maken. Nu de Grieken die nieuwe lening niet hebben gekregen kunnen ze de terugbetaling van de al lopende lening niet voldoen.

   Het is dus een kwestie van niet KUNNEN! Dat was dus allang duidelijk. Toch?

 15. Michel zegt op

  Zoals ik al verwachtte, de euro is gewoon weer opgekrabbeld, en zelfs hoger gesloten dan vrijdag. Zie http://www.superrichthai.com, waar je nu 37.35 per € krijgt. Was 37,30 vrijdagavond.

  De ecb wil ons laten denken dat we niet zonder Griekenland verder kunnen. We kunnen zelfs héel goed zonder de ecb en/of EU.

 16. eddy uit Oostende zegt op

  hoe meer de euro daalt,hoe beter voor de export van Europa.Dit is een economische realiteit waar rekening moet mee gehouden worden.Export is de zuurstof van onze economie en daar wqrden we allemaal beter van.

 17. Daniel zegt op

  In het totale financiele systeem is de afwaardering van de Griekse schulden allang gemaakt. Niemand gelooft dat dit geld nog terugkomt. In de basis zijn alle EU landen even schuldig aan deze problemen alleen de zwakste(n) moeten het ontgelden. Ik zie de euro als een voetbal wedstrijd waarbij we geen regels afspreken, tijdens de wedstrijd zegt partij A wij hebben gewonnen, partij B de wedstrijd is nog niet eens afgelopen. De euro is zit ook in elkaar zonder regels, tot aan de crisis dan, nu is er meer houvast.

  Toch is de euro maar minimaal gezakt de afgelopen 24 uur, dit heeft ook zeer te maken met de aanpassing van de Chinese rente waardoor de baht weer minder waard is geworden. Hierdoor is de Baht-Euro koers bijna niet veranderd, daarintegen in de USD-EUR koers wel veranderd.

  Het enige wat nu belangrijk is herstel (rust en geen onzekerheden) in het systeem, daarna zal alles zich verder herstellen. In veel EU landen gaat het al de goede kant op.

 18. Mr Bojangles zegt op

  De enige reden waarom Griekenland niet uit de EU mag, is dat de heren Europese politici dan gezichtsverlies lijden. En dat mag natuurlijk niet. Voor de economie van de rest van Europa zal het verdraaid weinig uit gaan maken. O ja, dat mag natuurlijk ook niet duidelijk worden… Iets van 1e schaap en dam en zo.

 19. Rudi zegt op

  Het zijn altijd “de Grieken”.
  Niemand schijnt te beseffen dat het geld dat ze ontvangen om hun economie terug op gang te brengen eigenlijk terug vloeit naar de (noord-) Europese banken.
  90% ervan ! Slechts 10% komt ten goede aan “de Grieken” … .

  “de Grieken” moeten wel kapitaal + rente terugbetalen aan 100%.
  Men zou best eens wat kritischer mogen zijn op de banken – ook Nederlandse en Belgische.
  Destijds veel te makkelijk geld uitlenen, er viel veel te verdienen aan die noodleningen.
  Vervolgens beseffen de banken dat ze te veel risico genomen hebben en dwingen nu de gewone mens in Griekenland om voor hun fout op te laten draaien. Want wie zijn er zwaar vertegenwoordigd in het IMF, de Centrale Europese Bank, … ?
  Juist, diezelfde banken.

  Wat niet wegneemt dat de politiek in Griekenland deftig geknoeid heeft gedurende jaren, maar waarom moet ‘Jan-met-de-pet’ daar nu weer voor opdraaien?

 20. theoS zegt op

  Vanmorgen om 5 uur was de koers Euro/Baht 37.73- Is al ong. de hele week deze koers, op of down.

 21. Soi zegt op

  Waar Griekenland mee kampt wegens wanbeleid van voorgaande regeringen is een berg aan schulden aan buitenlanden. Nadat zelfverrijking door politici van vrienden niet meer lukte (2010: naar aanleiding van de mondiale bankencrisis gestart in 2008 bleken de met opzet aan de EC doorgegeven begrotingscijfers te zijn opgeleukt) werden Griekse begrotingsmodellen, betalings- en uitkeringssystemen en structuren herschikt, op een hoop gegooid en gebundeld. De Grieken werd de kans geboden met nieuwe leningen hun schulden af te betalen. Let wel: heel deze afbetalingsregeling is al vanaf 2010 gaande. Vanaf 2010 blijkt ook dat de gewone Griekse bevolking er enorm onder lijdt, maar ook: dat de Griekse middenklasse inmiddels meer dan 30 milliard Euro (30 met 9 nullen) uit de ATM’s onder hun matras hebben liggen. Om het over de Griekse hoge(re) klasse en hun connecties in Rusland en Turkije maar niet te hebben.

  Nieuwsuur, gisteravond, berichtte dat de EU 255 milliard euro aan GR verstrekte, waarvan NL voor 19 mll deel heeft. Daarvan retour: 17 mll, nog uitstaand: 2 mll euro.
  ECB leende 150 mll, waarvan het NL deel 7,5 mll euro
  De NL particuliere sector kwam over de brug met 17,5 mll, terug 15,5, tegoed 2 mll.

  Dit soort afbetalingen zijn ook met andere EU landen getroffen.

  De effecten op de NL economie zijn matig. Zo blijkt de export met GR door NL slechts 460 miljoen euro, dus minder dan een half milliars.

  De ECB heeft in 2012 al aangekondigd maatregelen te treffen als landen dreigen in de moeilijkheden te komen door een Grexit, zie mijn eerdere reactie.

  Waar de EC/EU beducht voor is dat GR slaagt in economische opbouw na een Grexit. Stel dat in 2020 GR met de drachme een bloeiende economie weet op te zetten, onafhankelijk van EU met een eigen koers, dan kan dit een precedentwerking voor bv andere Zuid-Europese landen. Portugal bv, maar ook Ierland hebben afgelopen jaren flink aan de duimschroeven gelegen, dus als een andere opzet mogeliojk is, waarom niet? Ook Italië, Spanje, zelfs Frankrijk zijn potentiële werkgebieden van het IMF. Deze landen zien nu welke werkwijze het IMF hanteert. Maar ook hoe hardvochtig Noord-Europese landen kunnen zijn, en hoe weinig inschikkelijk bv NL. Het raakt de pensioenen van de gewone Griekse man en vrouw, zoals de euro ook die van de TH pensionado’s raakt.

  Overigens: afgelopen vrijdag stond de euro bij BKB op 37,22, gister op 36,72, en nu op 37,26.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website