Chris en Nueng in Nederland

Chris stuurde de volgende e-mail waarin hij zijn ervaringen deelt met het aanvragen van een Schengenvisum voor zijn Laotiaanse vriendin.

Nueng (Phousone) en ik hebben elkaar 2,5 jaar geleden in Bangkok leren kennen. We kregen een relatie en ik sindsdien vloog ik iedere vakantie die ik had richting Thailand/Laos. Na al deze bezoeken leek het ons leuk als ze mij in Nederland zou bezoeken.

Nueng is Laotiaans vandaar dat we ervoor kozen om onze aanvraag bij de Franse ambassade in Vientiane te doen. Helaas mislukte dit, ondanks dat alle papieren en voorwaarden in orde waren. De Franse ambassade accepteerde vermoedelijk mijn garantstelling met een gelegaliseerde handtekening niet (formulieren van de IND zijn in het Nederlands) en keurde onze aanvraag af. Ze gaven een gebrek aan financiële middelen als reden op, ondanks ik over voldoende inkomen beschik.

De aanvraag in Vientiane adviseer ik alleen aan mensen, waarvan de Laotiaanse in kwestie voldoende geld op haar rekening heeft.

Via Rob V. kwam ik erachter dat er ook een tweede optie voor ons was, dit was bij VFS in Bangkok. Deze aanvraag werd gelukkig wel geaccepteerd. Net als bij de eerste aanvraag zat onder andere: Garantstelling, vestigingsgevaar afzwakken en ook heb ik aangetoond door middel van vele foto’s dat we een echte relatie hebben. Denk aan foto’s van ons samen van de afgelopen twee jaar, bijvoorbeeld vakanties, uitjes en bij verschillende familieleden en vrienden.

Bruikbare tips voor mensen in dezelfde situatie:

 1. Zorg dat de afspraak met VFS direct de dag nadat je vriendin Thailand binnenkomt gepland staat. Haar visum voor Thailand is 30 dagen geldig en het kost tijd voordat je aanvraag verwerkt is. Kortom voorkom overstay in Thailand.
 2. Zorg dat je vriendin met voldoende financiële middelen in Thailand zit. Voor minstens 4 weken.
 3. Ze heeft tijdelijk geen paspoort. Geld overmaken via western Union is niet mogelijk. Ze accepteren alleen Laotiaanse paspoorten, geen ID kaart.

De reis naar Nederland en het passeren van de douane ging zonder problemen. Wel had Nueng een aantal bewijsstukken meegenomen indien er vragen zouden komen.

De 7 weken die Nueng in Nederland is geweest zijn fantastisch verlopen. Veel familie en vrienden en een aantal leuke plekken bezocht, waaronder de Keukenhof, Bollenstreek, Amsterdam en Utrecht.

Ondanks de grote culturele verschillen tussen Laos/Thailand en Nederland vond ze het erg leuk. Met uitzondering van het eten, “Dutch food have little bit taste and all the food is same same J.” Ook vond ze het een beetje koud. De echte test op dat gebied komt aankomende winter, het plan is om haar dan weer 7 weken naar Nederland te laten komen. We hopen dan ook kennis te maken met de Thaise gemeenschap in Nederland.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Een Schengenvisum voor mijn Laotiaanse vriendin”

 1. Daniël M. zegt op

  Prachtig!

  Veel sukses!

 2. Wilbar zegt op

  Chris,
  Leuk dat de aanvraag via VFS/Bangkok soepel is verlopen. En het bewijst ook maar weer eens dat je een visum aanvraag positief kan beïnvloeden door ook ondersteunend “bewijsmateriaal” (foto’s, uitnodigingsbrief, etc) aan te leveren.
  Heeft ze nu een Mutiply Entry voor Schengen?

  Veel succes / plezier komende winter !

  Wil

 3. Jan zegt op

  Mijn ervaringen met de Franse Ambassade zijn trouwens oper best!. Maar wij zijn dan ook getrouwd en wonen in Laos. Onze ervaring is wel dat je je papieren op orde moet hebben. Maar ook dat wordt voor ons steeds eenvoudiger.
  Als de Franse Ambassade het visum wil afwijzen dan nemen ze voor zover bekend contact op met de Nederlandse ambassade

 4. karel zegt op

  Tja, echt Frans,

  Fransen zijn er voor de fransen en vele weten niet eens dat de rest van de Wereld Engels spreekt.
  Verder wel zielig voor haar in de winter te laten komen.
  Ze hebben werkelijk geen enig idee hoe koud dat is.

  • thailandganger zegt op

   Een Laos vriendje kwam hier via een Frans schengen visum en is blij om uit de hitte te zijn. Hier was het in februari ook 20 graden.

 5. André zegt op

  Er is ook een Laotiaanse gemeenschap hier hoor.
  Franse doet aleen paar jaar moeilijk over een Schengenvisum tbv een bezoek aan Nederland. Was vroeger geen probleem hoewel ik altijd wel een engelstalige inkomensverklaring meezond. Gaat ze naar de tempel?

 6. wibart zegt op

  Ga ook vooral even naar de thaise toko’s om haar de ingredieneten te laten kopen die ze nodig heeft om lekker te koken met meer smaak. Vooral de vissaus is iets wat wij niet zo gauw toepassen en met zijn karakteristieke smaak veel gemist wordt door Thai en aanverwanten als ze hier eten. Plezier en geluk toegewenst.

  • wibart zegt op

   ingrediënten moet het zijn natuurlijk lol

 7. Wessel zegt op

  Voor Lao is een bezoekje aan NL leuk, maar er wonen is niet wat. Kom maar deze kant op zou ik zeggen. Laos is een bizonder land, en het is er goed toeven. Ik mag het zeggen na 26 jaar hier. Ik en mijn partner zijn voor de Lao wet getrouwd, en reizen naar NL, visum aanvraag etc. ging en gaat allemaal heel makkelijk. De ambassade gaf haar (m’n vrouw) zelfs (zonder dat aangevraagd te hebben) een 5 jaar multi entry visa. Natuurlijk wel elke keer voor maar 90 dagen daar, en je mag daarna na 90 dagen pas weer terug komen. Allemaal prima als je alleen maar naar NL gaat voor familie bezoek / vakantie.

  Succes!

 8. Chris zegt op

  Bedankt voor de leuke reacties en alle bruikbare tips. Ze heeft helaas geen multiple entre, maar aankomende zomer vragen we gewoon weer een nieuw visum aan. Dan bereiden we het weer goed voor en hopen we dat het weer goed gaat.
  Nu vind ik het nog iets te vroeg om te vestigen in Azië, maar wie weet hoe de toekomst eruit ziet.

 9. André zegt op

  Heb ooit gelezen dat er ongeveer 200 Laotianen in Nederland zijn. In ieder geval zijn er een paar groepjes.
  In een Toko staan meer thaise producten dan je in een Laotiaanse keuken zal vinden, Ook zijn er minimaal 4 (Thai) Boeddhistische kloosters waar altijd Thaise vrouwen aanweziig zijn. En vaak willen ze ook sneeuw zien.

  • Chris zegt op

   200 is meer dan ik had gedacht. Leuk! Trouwens goed advies om eens een tempel te bezoeken. Dat gaan we de volgende keer zeker doen.

 10. Mike zegt op

  Bekend verhaal, het zelfde meegemaakt met de Franse Ambassade.
  Ook toen (2 jaar geleden) de stap van het bezwaar genomen.
  Netjes alles in het Engels ingediend, afgewezen omdat het niet in het Frans was.
  4 weken later zelf naar Bangkok gevlogen en daar met mijn vriendin alles op de Nederlandse Ambassade in orde gemaakt in 3 werkdagen (zelfde papieren en alleen nog de kopie van de garantstelling)

  @Jan:
  Als de Franse Ambassade het visum wil afwijzen dan nemen ze voor zover bekend contact op met de Nederlandse ambassade
  Gezien bovenstaand verhaal twijfel ik daar aan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website