Er is veel in het nieuws de laatste tijd over de abt Dhammachayo en de tempel van Wat Phra Dhammakaya in Pathum Thani, een plaats dichtbij Bangkok. De abt en andere monniken hebben via diverse kanalen geld gekregen van een corrupte en reeds veroordeelde voorzitter van Klongchan Credit Union Cooperative. Deze man was tevens penningmeester van de tempel.

Gezien de grote van de bedragen en omvangrijke geldstromen mag men concluderen dat doelbewust door de abt , monniken en andere betrokkenen van deze tempel frauduleus is gehandeld. Vindt de Thaise justitie blijkbaar ook want de abt is hiervoor gedagvaard voor witwassen van gelden en gestolen eigendommen (grond) toe eigenen.

Deze sekte lapt veel regels van het boeddhisme aan zijn laars/slippers waaronder uitbundige levensstijl, eigendom (grondaktes op naam), vergaren van rijkdom op grote schaal, make-up, eigen interpretaties van het boeddhisme en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar het televisiekanaal, sommige ceremonies lijken wel glittershows, nadruk op uiterlijke presentaties door volgelingen, betalingen voor de betere zitplaatsen, hoe dichter bij de abt hoe meer er betaald mag worden….etc.

Dit waarvan wij vinden en weten dat het niet mag maar wordt toegestaan door de boeddhistische organen in Thailand.

Reeds zo’n 20 jaar geleden werd de abt reeds door hoogste boeddhistische geestelijke in Thailand uit zijn ambt gezet maar dit is door interne tegenstrijd ! in de boeddhistische organisatie in Thailand nooit uitgevoerd.

McMahon in een ingezonden brief in Bangkok Post duidt het volgende geldstromen aan:

 • 754 miljoen baht ging naar vier monniken, waaronder de abt;
 • 350 miljoen baht ging naar de tempel;
 • 2,56 miljard werd via de Ratpracha Credit Union naar de tempel gesluisd in contant geld en land;
 • 50 volgelingen van de tempel zijn geïdentificeerd als kanaal waarlangs 75 miljoen baht aan donaties naar de tempel is gegaan;
 • De voormalige voorzitter van de KCUC, hoofdverdachte en bestraft met 16 jaar gevangenisstraf, heeft een nieuwe credit union gefinancierd, Mongkol Setthi, die 230 miljoen baht heeft geleend aan de tempel.

Blijkbaar vinden veel Thaise volgelingen dit prima want deze affaire speelt al een aantal jaren en nu wordt er daadwerkelijk door justitie actie ondernomen.

Weinig aandacht is er in de media voor de slachtoffers, velen die geld hebben ingebracht in de corporatie. Enig mededogen hiervoor vanuit de kant van de tempel? Nee dus.

Wat de abt doet is de procesgang traineren, vertragen door ziektes op te voeren. Maar je hoeft maar naar zijn preken op zijn eigen televisiekanaal te kijken voor een ander beeld van deze man.

Dit verhaal vermeld ik hier zodat men ziet dat er tegenstellingen in het boeddhisme zijn in Thailand. En dat deze tempel de grootste in Thailand is met de meeste volgelingen. Pracht en praal regeert in deze tempel in Thailand.

Oordeel zelf.

Ingezonden door Ger

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersinzending: Over de corrupte monniken van de Wat Phra Dhammakaya in Pathum Thani”

 1. Harm zegt op

  Laten we duidelijk zijn. Dit is geen vorm van de uitvoering van Boeddhisme, soberheid en respect voor anderen, Nee dit is pure geldklopperij en zelfverheerlijking. De Thaise regering zou hiertegen veel actiever en strenger op moeten treden, want de arme Thai is hier het slachtoffer van, ten gunste van de luxe en weelde van de monniken.

 2. LOUISE zegt op

  Hallo Ger,

  Een ieder mag geloven wat hij wil, maar Buddha is de thai in de ziel gestampt.
  Als je dan leest van al die miljoenen en miljarden, dat gaat echt niet boven mijn pet hoor, want ik denk dat het meer realistischer is om hier een veelvoud van te zien.
  En wat wordt er aan gedaan??
  Niets.
  Die arme boer die zaadjes plant en dat wil laten zegenen door de monniken.
  Al die mannen eten, een mand met weet ik veel wat die dus weer naar de winkel gaat en daar bovenop nog een envelop.
  De boer kan het eigenlijk helemaal niet missen, maar ja…..men moet dit nu eenmaal doen.
  Kijk, als de monniken echt met het geloof bezig zijn, dan wordt er een verschil gemaakt en komen ze bij die boer, zijn zaadjes zegenen en behoeven daar niets voor te hebben.
  Om nog helemaal een idioot vervolg te geven in deze.
  De monniken geven deze boer een envelopje met wat bahtjes als de ceremonie is afgelopen.

  In de vroege ochtend staat de thai aan de weg met voedsel voor de monnik.
  Veel die het niet eens kunnen missen en zelf dus even op een houtje moeten bijten.

  Neen, er moeten vliegtuigen, grond en ga zo maar door aangeschaft worden.
  Het staat nog steeds op mijn netvlies al die tijger puppies die daar liggen.
  Ben heel erg benieuwd hoe dit allemaal afloopt en wat men er van kan lezen in de media.

  Ik ben echt niet roomser dan de paus, maar er zijn dingen die echt bij mij in mijn keel blijven hangen.
  Ga gewoon temple voor temple af en haal de diverse banken leeg van de aldaar wonende monniken en begin met het helpen van de armste mensen in Thailand.
  Men heeft de hele regering daar niet voor nodig, wat financien betreft, alleen een clubje die goed (lees eerlijk) met dat geld om kan gaan.

  We blijven hopen.

  LOUISE
  Laten deze mensen nu eens voor de verandering zich echt eens met de instellingen van het buddhisme bezig houden.

 3. Rens zegt op

  Het is het zoveelste bewijs dat er weer een “geloofssysteem” steeds verder komt af te staan van zoals het bedoeld is/was. Macht en geld krijgen de boventoon evenals de persoonlijke hebberigheid. En dat alles natuurlijk gevuld met beloftes op eeuwige roem, het behalen van persoonlijk geluk en rijkdom en het eeuwige leven of een positieve reïncarnatie…tenminste als je maar betaalt.
  Sprookjes en schijn, kennelijk heeft de mens dat nodig en is heel dom bereidt daarvoor te betalen, om daarna nog eens over te gaan tot het verdedigen van degenen die hij heeft betaald, die hem nooit iets geboden hebben behalve dan de rekening van het “lidmaatschap” en zicht op zijn leiders onmetelijke rijkdommen. Hoe dom kan je zijn.

 4. janbeute zegt op

  Als er een ding is waar ik mij aan erger is het wel de levensstijl van munks .
  Ook hier in Pasang hebben ze een Wat ( tempel ) gerenoveerd , de goud verf was niet aan te slepen , op nog geen twee kilometer verderop , met een andere Wat het zelfde verhaal echter begint een beetje op de efteling te Kaatsheuvel te lijken .
  Ik zie veel Wats met stainless steel verchroomde deuren en hekken .
  En dan heb je nog mijn schoonvader oude man heeft geen cent te makken , en geeft laatst nog even 2000 bath aan de lokale oranje vereniging .
  Het maakt mij zelfs ziedend van woede ,dit heeft niks meer met de leer van Boedha te maken .
  Helaas , maar ik noem het de teloorgang van het Boedisme .
  Mijn ega gaat er op bepaalde dagen nog naar toe , maar mij zie je er allang niet meer .
  Net als vele Thaise jongeren .
  Het gaat alleen maar om geld en status .
  Bij mij in de buurt was laatst een arm vrouwtje overleden , dus een enkele munk .
  Ben je welgesteld en wil je nog meer status vergaren , dan komt de hoogste abt uit je provincie op bezoek , echter wel tegen een ( kleine ) vergoeding .

  Jan Beute .

 5. Slagerij van Kampen zegt op

  Mijn grootste ergernis is de jaarlijkse obligate ceremonie bij schoonvader thuis. Ter ere van onze komst? Goed bedoeld Voor mij hoeft het niet. Een stuk of 7 monniken, het hele huis en erf moet plots schoon. De nacht ervoor wordt er al gekookt, en het ergste is: het grootste deel van de rekening mag ik betalen. En schoonvader goede sier maken met mijn poen in het ranzige gehucht in de Isaan waar hij woont. Status,zoals hier vaker opgemerkt, daar draait alles om. In Nederland geef ik nooit aan de kerk. Zelfs niet aan het leger des heils. Moet ik dan in Thailand wel gaan geven? Gaat er een koe dood of is ander onheil gepasseerd? Weer een dure ceremonie. Die dode koe is al duur genoeg lijkt mij. Dan nog een dure ceremonie erover heen lijkt me volstrekt onlogisch.
  Waarschijnlijk denkt men met zo iets postief karma op te bouwen om zo toekomstig onheil af te weren. Op de zelfde manier als de Christenen bij ons bidden. Minder voor hun zieleheil dan voor een goed gevulde portemonnee en een gezond lijf.
  Het boeddhisme zoals het zich meestal manifesteert in Thailand heeft meer weg van magisch denken dan van een filosofie of levensbeschouwing. Althans, westerlingen zijn geneigd het boeddhisme alszodanig te beschouwen. Ik kom op het platteland in de Isaan bar weinig filosofen tegen.

 6. sofie zegt op

  Een munt bestaat uit twee kanten, in Thailand zitten de regering boven de wet; ze kunnen van wit zwart maken, wie niet in Thailand wonen; kan dat zeker niet inkomen. Kranten en tv’s staan allemaal onder hun macht van de regering. Wat kunnen de gewone mensen doen?!

  http://m.huffpost.com/us/entry/10122666.html

  Lees dit eens of als u de echte waarheid weten; kunt u Wat Phradhammakaya Benelux te Lede kontakteren.

  • Ger zegt op

   Alleen al de grondaktes vertegenwoordigen 20 % van de buit welk de tempel zich heeft toegeeigend

   Om te beweren dat de tempel niets wist , ??? De dader stal uit de corporatie en gaf aan de anderen. Hij was notabene de financiele man van de tempel !!!

   De hoofddader, voorzitter van de leeggehaalde corporatie en tevens penningmeester van de tempel is al veroordeeld. Hij heeft alles toegegeven en uitvoerig toegelicht en medewerking verleend aan justitie.
   Nu komt de andere kant , de mededaders zoals de abt, monniken , tempel en betrokkenen als ontvangers van de gelden van de crimineel aan bod.
   Gerechtigheid.

   Verdiep je eens in de regels , voorschriften , aanwijzijngen van het Boeddhisme. Dan weet je dat elk handelen in deze zaak verkeerd was

   Als je het artikel van Sofie opent zie je de abt : hij lijkt op sterven. Kijk je naar zijn televisiekanaal zie je hem gewoon preken en ziet er goed uit ….Misschien heeft hij een identieke tweelingbroer ?
   Kwestie van juist handelen volgens het Boeddhisme of de mensen voor de gek houden ?

 7. Andre zegt op

  Die oranje supporters zijn gewoon te lui om te werken, helaas geeft mijn vriendin wel eens iets maar zonder medeweten van mij, gewoon 1 corrupte bende.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website