Mijn Thaise partner is een paar weken in Nederland en heeft inmiddels haar 5 jarig verblijfsvergunning. Een paar dagen geleden ontvingen wij een brief van de DUO m.b.t. Centrale inburgeringsexamen maken en Participatie verklaring ondertekenen.

Wij doen de studies zelf omdat zij zoveel mogelijk probeert te werken en dus niet flexibel genoeg om naar school te gaan. Ik ben goed in staat om haar te helpen.

Centrale inburgeringsexamen bestaat dus uit lezen, spreken, luisteren en schrijven, alsmede KNM en ONA. Voor KNM heb ik 15 YouTube leervideo voorbeelden gevonden op Lingua Incognita. Als iemand nog meer of beter heeft hou ik mij aanbevolen.

De Participatieverklaring is het grote probleem. Volgens de DUO brief zouden wij een brief van de gemeente moeten krijgen waarin staat wat de bedoeling precies is. Omdat we nog geen brief hebben ontvangen van gemeente Neerijnen heb ik ze gebeld. In Neerijnen zit burgerzaken en men had nog nooit hiervan gehoord. Maar men stuurde mij naar Sociale zaken in Tiel. Daar kreeg ik een mijnheer, daarna een andere mijnheer, daarna een mevrouw, en toen weer een mevrouw. Allemaal heel behulpzaam maar niemand wist iets over Participeren en een brief van de gemeente. Het eindadvies was dat ik de DUO maar moest opbellen. Ja, en daar heb ik maar eerst een nachtje over geslapen.

Van Thailandblog begrijp ik dat er vele honderden Thaise dames in ons kikkerlandje wonen en dus ook een aantal in de buurt van Neerijnen en Tiel. Vandaar mijn noodkreet om hulp en advies van mijn mede-Thailandbloggers.

Alvast hartelijk bedankt,

Hansest


Beste Hansest,

De participatieverklaring bestaat al sinds 2017, en de gemeente is hier voor verantwoordelijk. Het is dus op zijn minst bijzonder dat niemand van iets weet. Wellicht dat een gemeente-ambtenaar met kennis van zaken net niet aanwezig was. Kan me niet voorstellen dat een gemeente al meer dan een jaar loopt te slapen of geen inburgeraars heeft gehad…

Stuur ze anders een mail, dan overdonder je ze minder en kan de gemeente rustig nadenken over welke collega hier mee aan de slag moet. Voeg een scan van jouw DUO/inburgeringsbrief mee of voeg deze link toe: www.inburgeren.nl/participatieverklaring.jsp

“De participatieverklaring is geen examen bij DUO. De gemeente vertelt u wat u moet leren en hoe u dat moet doen. De gemeente stuurt u hierover een brief.”

Persoonlijk bestempel ik het zetten van zo’n krabbel compleet onzinnige symboliek maar het moet wel gebeuren want anders zit je met een boete.

Wat betreft leren voor inburgering op A2 niveau: zelfstudie is een optie maar begeleiding is sterk aan te raden. Mogelijk kan jij je partner begeleiden. Kijk bijvoorbeeld eens in de bibliotheek of er geschikt materiaal voor je partner is. Er zijn diverse methodes dus mogelijkheden genoeg. Of kijk eens bij de gratis en gunstig geprijsde les & studiematerialen van Ad Appel: adappel.nl/lesmateriaal

Verder natuurlijk algemene tips: praat thuis Nederlands, nog beter als er op werk ook Nederlands gesproken wordt of met vriend(in)en onderling. Dagelijks een taalbad, herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Dan pik je van alles uit de taal bewust en onbewust op.

Vroeger was er Lingo, kun je online terug kijken, goed voor de woordenschat. Moedig je partner aan, foutjes en op je bek gaan hoort er bij. Laat haar alledaagse dingen doen zoals afrekenen of iets bestellen. Wellicht is ze wat nerveus in het begin maar als jij op de achtergrond bent om bij te springen doet dat het vertrouwen vast goed.

En mogelijk hebben andere lezers nog tips hieronder.

Succes!

Rob V.

11 reacties op “Brief van de DUO over Centrale inburgeringsexamen en Participatie verklaring”

 1. weyde zegt op

  Voor de participatieverklaring moet u bij vluchtenlingenwerk Nederland zijn. Mijn vrouw is 4 jan.2019 een jaar in Nederland mij was te horen gekregen dat de participatieverkl. via de gemeente Hilversum loopt maar daar weten ze van niets en hadden mij verteld dat ik rustig moet wachten op bericht. Nou bericht kreeg ik, een drieigbrief van DUO dat als ik niet voor 25 Januari 2019 de participatieverklaring had onderteken dat ze dan de lening voor de inburgeringscursus intrekken en me een boete van 360,- euro gaan geven. Bent toen gaan bellen er kwam er achter dat het door vluchtelingenwer Nederlan word geregel het bestaat uit een curus van een dag koste 150,- en als er niet voldoende mensen voor aangemeld worden gaat het niet door. dus eendconclussie voor mij is dat het een raare rommelige bedoeling is en dat ik me ook hiervoor niet verandwoordelijk voel.

  vr gr. Edgar v.d.Weijde Hilversum

 2. janbeute zegt op

  Als ik dit zo eens weer mag lezen, krijg ik plotseling weer een barstende koppijn.
  Ben blij dat ik met mijn Thaise ega hier in Thailand woon.
  De enigste DUO die ik ken is de DUO zit achter op de motorbike.

  Jan Beute .

 3. paul zegt op

  vorige maand de participatieverklaring bij de gemeente Valkenswaard geregeld.
  Omdat er niet voldoende aanmeldingen waren kregen wij een afspraak bij een gemeente ambtenaar.
  Die heeft in 1,5 uur tijd van alles over de Nederlandse gewoontes en plichten verteld ondersteund door wat fotokaarten en vragen/antwoorden lijstjes.
  Daarna was het klaar en kon zij haar handtekening zetten.
  Kosten €.150,00
  Op zich heel simpel en snel geregeld.
  2 weken later kregen wij van DUO een brief met de melding dat de participatieverklaring om was bevonden.
  vr. gr. Paul

 4. Frits Koster zegt op

  begrijp niet helemaal wat het probleem is. De participatieverklaring kan op rijksoverheid.nl worden gedownload. Verklaring ondertekenen en opsturen naar DUO? Dit is de link:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2016/08/23/participatieverklaring-2016

  • Hansest zegt op

   Beste Frits,
   Ik heb de participatieverklaring inderdaad gedownload. Die kan ze ondertekenen. Ik kan haar zelf wel vertellen wat dat in Nederland allemaal betekend. Maar aan wie moet ik die 150,= betalen. En hoe kom ik geloofwaardig over bij de DUO, als een “ambtenaar” niet in beeld is geweest.
   Hansest

  • weyde zegt op

   moet er dan geen 150, euro betaald worden

 5. Ed zegt op

  Sommige gemeenten rekenen géén kosten voor de participatie verklaring, standaard tarief is 150 euro. En de regels voor ONA zijn sinds kort ook gewijzigd.

 6. peter zegt op

  Beste Rob,

  bij de gemeentes werken vele die niet veel weten of misschien niet weten willen. Elke keer als je terugkomt om hetzelfde is hun baantje veilig.
  Ikzelf ben 5 keer terug gemoeten enkel om een postadres te krijgen, nooit van gehoord bestaat niet kan niet.
  Bij de vijfde keer zei iemand o briefadres ja dat formulier ligt hier.

  Ja oke ik had allebeide moeten vragen de eerste keer, maar meedenken mag ook toch??

 7. Pieter zegt op

  Gemeente Maastricht zelfde verhaal.
  Ze zal een “verhaaltje” over Nederland gaan “aanhoren” in 2019.
  Hoeft ook niet, je kan beter wat gaan wandelen langs de maas.
  Het belangrijkste is dat de gemeente daar €150 voor gaat vangen.
  Het enige wat ze moet doen is een krabbel zetten in het vakje.
  Je vraagt je toch af welke onnozelaar dit verzint.
  Ze moet er toch vele uren voor werken aangezien het loon in de horeca onder de €10 ligt bruto..
  En door deze “onzin” kan ze 1 dag niet werken.
  Weet ze gelijk hoe achterlijk dit land is.
  Ligt niet aan de gemeente! Maar aan “landelijke” politiek die aan “window-dressing” doen, en dat over de rug & portemonnee van de nieuwkomer.

 8. TAALvoorhetLEVEN zegt op

  Meld u aan bij de vrijwilligersorganisatie in uw woonplaats of de bibliotheek.
  U kunt een gekwalificeerde begeleider (maatje)= 1 op 1 , bij u thuis ontvangen.
  En het kost u niks!

  TAAL voor het LEVEN.

 9. Ad Appel zegt op

  Ga naar de gemeente.
  Zeg dat je de verklaring wilt/moet tekenen.
  Het is een a4tje.
  Tekenen is verplicht.
  Het kost 150 euro.
  Verlaat het gemeentekantoor niet zonder een schriftelijke verklaring, bijvoorbeeld als men daar zegt er niets van te weten.
  Meedoen aan een cursus is nooit verplicht, tenzij je een uitkering hebt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website