Twee jaar geleden heb ik een bestaand huis gekocht in Prachuap Khiri Khan. Direct daarna heb ik zelf met wat hulp van een klusser op het dak zonnepanelen geplaatst. Afgelopen maand viel de elektra rekening ineens tegen. De rekening ging van normaal 200 baht naar ineens 500 baht. Dit inclusief de korting voor laagverbruikers.

Ondanks de zonnepanelen heb ik toch meer elektra gebruikt voor de airco. Het zal je niet ontgaan zijn dat sinds vorige maand Thailand en grote delen van Azië last heeft van een hittegolf. Gezien de komst van El Nino dit jaar en volgend jaar ging ik me beraden op wat de beste investering zou zijn om het huis koel te houden zonder de elektra rekening te laten ontploffen.

Ik heb de volgende afwegingen gemaakt:

1) het dak isoleren met PU schuim

Ik heb een standaard fibercement dak, wat over een oppervlakte van 200 m² overkapt is, waarvan 100 m² bewoond. De rest is er als overkapping om de buitenmuren te beschaduwen. Ik heb de bekende Duitse aannemer Lohr in Pattaya gesproken die met zijn vader al sinds eind jaren 90 actief is. Heb van hem het superpositief verhaal gehoord [gaat levenslang – 80 jaar – mee, 5C-graden temperatuurdaling in huis]. Kosten rond 70.000 baht [600 baht/m²]. De keerzijde heb ik ook gelezen. Je hebt extra ventilatie nodig – dus meer investeringen, PU schuim is brandbaar. Er komen kankerverwekkende stoffen vrij als het schuim bij de aanmaak niet goed gemengd is. Zie o.a. YouTube video van RTL-nieuws. Daklekkages zijn moeilijker te vinden.

2) plafond isoleren met glaswol

Glaswol kun je overal vinden bij HomePro of GlobalHouse. Staycool is een van de bekende merken. Kosten per 2.4 m² is rond 400 baht. Voor 100 m² is dit rond 17.000 baht en met installatie rond 20.000 baht. Genoemde voordelen – een paar graden temperatuurdaling. Nadelen genoemd op o.a. Thaise forums: het isoleert goed, dus koelt het huis ook langzamer af, tenzij je de kamers voorziet van extra ventilatoren. Dus meer investeringen nodig. Er zijn verhalen [weet niet of ze waar zijn] dat door de hitte van de zolder het folie en glaswol na jaren kan ontbinden in kleinere stukken. Zoals je weet is glaswol bij inademen ook niet goed voor de gezondheid.

3) meer zonnepanelen op het dak

Mijn oorspronkelijke investering was 4x 485 Wp zonnepanelen met inverter voor rond 50.000 baht. Om te koelen met airco’s heb ik meer capaciteit nodig heb. Ik heb een Sofar inverter met een capaciteit van 3.3 kW, die maximaal 4.1 kwp aankan. Dus met 8 panelen kom ik uit op 3.8 kwp, net onder de 4.1. Investering [zelf bestellen via Lazada/shopee] komt uit op rond 18.000 baht. Een klusser huren om de 4 extra panelen te monteren en onder de panelen te voorzien van kippengaas tegen duiven kost 3.000 baht. Totaal: 21.000 baht. Nadeel is dat de terugverdientijd meer is dan 7 jaar. Echter, de elektra prijzen gaan stijgen, omdat Thailand een energie-importeur is en op termijn subsidies op elektriciteit niet meer houdbaar is.

Niets doen is voor mij geen optie. Gegeven de genoemde nadelen van 1 en 2, kies ik voor extra zonnepanelen. Zonnepanelen bieden meer elektra voor koele airco comfort. Ik ga de spullen deze maand bestellen en wachten tot de hittegolf voorbij is, voordat ik de arme klusser het hete dak opstuur.

Ingezonden door Eddy

20 reacties op “Beste investering om mijn huis in deze hittegolf en met de komst van El Nino koel te houden (lezersinzending)”

 1. Sjaak S zegt op

  Heb je al eens aan windturbines gedacht? Wij wachten nu nóg een maand, omdat we dan eindelijk aan het normale stroomnet worden aangesloten. Onze rekening van deze maand was ongeveer 120% gestegen.
  Ik wil eigenlijk nog zonder een duur batterijen paket uitkomen.
  Omdat we bijna de hele dag wind hebben, ben ik nu alles aan het uitpluizen. Windturbines wekken ook s nachts stroom op.
  Een combinatie lijkt me goed te zijn.

  • Eddy zegt op

   Ik volg de ontwikkelingen wel, maar nog niet de behoefte gehad om dit verder te onderzoeken, omdat het economisch heel onrendabel is:

   1) op de momenten dat je de airco nodig hebt, waait de wind niet. Bijv. op warme klamme nachten zoals deze week. Of als overdag de hete zon schijnt en de temperatuur boven 35C tikt.

   2) huidige generatie windmolens hebben bewegende onderdelen, dus levensduur is flink beperkter dan zonnepanelen.

   3) ik woon een paar kilometer van de kust. Echter Prachuap Khiri Khan heeft de helft minder windkracht potentie dan bijv. NL https://globalwindatlas.info/en/area/Thailand/Prachuap%20Khiri%20Khan.

 2. Leo van Alphen zegt op

  Een windturbine klinkt mooi, maar alle rapporten die ik gelezen heb geven aan dat de opbrengst relatief erg laag is en de terugverdientijd erg lang.Zerr waarschijnlijk ben je beter uit met accus als je overcapaciteit hebt van je zonnepanelen

 3. William-Korat zegt op

  Isolatie van plafond is sowieso aan te raden.
  Boven je plafond loopt de temperatuur op tot extremen hoogte.
  Met een gipsplaatje als afscheiding en zonder isolatie gaat je airco driedubbele diensten draaien.
  Heb zelf de rollen glaswol ingepakt in aluminiumfolie [onbrandbaar] geplaatst jaren terug zodat airco koeling blijft waar het gevraagd is in de ruimte waar dat ding hangt.
  Je beglazing is uiteraard ook het bekijken waard.

  • Eddy zegt op

   Ik wil jouw ervaring horen van de klacht dat met plafondisolatie de kamer langzamer afkoelt in de avond en dat je dus actieve ventilatie moet hebben of de airco langer aanzetten voor je gaat slapen.

   • William-Korat zegt op

    Beste Eddy, ik ben geen airco of koeling specialist maar het lijk mij duidelijk dat als je een ruimte wil koelen en koel wil houden met zo weinig mogelijk energie verbruik dat isolatie zo dicht mogelijk bij de ruimte die je daarvoor wil gebruiken te isoleren.
    De koele lucht die je dan produceert, blijft dan in je ruimte en straalt afhankelijk van de isolatie beperkt af op muren, plafond en glas.
    Ik heb zelf Mitsubishi inverters airco hangen en die zet ik dus niet een ‘uurtje’ aan die staan gewoon tijdens dat verblijf in slaapkamer of tv-kamer altijd aan, zoals het hoort mensen die dat voor een uurtje doen liggen na twee A drie uur daarna in hun eigen zweet.
    Zo’n ding vol laten blazen af en toe een ‘uurtje’ kost meer energie.
    Zo’n inverter airco is laag in energie verbruik en heeft diverse instellingen en geeft niet meer af als dat nodig is.

    • Eddy zegt op

     Heb je een idee hoeveel elektra in thai baht per maand het aanbrengen van plafondisolatie in jouw situatie heeft gescheeld?

     • William-Korat zegt op

      Nee, dat is onmogelijk om dat te meten in Elektra. [voor mij]
      Ik heb het op alle kamers, dubbel bij slaap en tv-kamer, dus haaks op elkaar twee lagen of half overlappend zo je wil, om kieren te vermijden.

      De isolatie waarde staat op de verpakking en is er in diverse kwaliteiten.
      Het scheelt aardig wat zonder mechanische hulp kan mij herinneren dat het huis een graad of vijf koeler was overdag met dat spul op het plafond in het HELE huis.
      Uitrollen en zo min mogelijk aan snijden of knippen heel officieel moet je het met aluminiumtape aan elkaar plakken, niet gedaan bij mij gips plafond kan je nu eenmaal niet op lopen.
      En zoals gezegd het is warm daar ook met een ventilator op je lijf.
      Had het uit besteed maar dacht dat jouw calculatie wel aardig in de beurt zat.
      Lag er in vier uurtjes tijd op met drie man een opgooien en twee man boven.

 4. Conimex zegt op

  Van 200 bht per maand naar 500 bht per maand, dan zou ik niets doen, maar wanneer je per dag bedoelt, dan zou je kunnen overwegen om het dak te bewerken met pu foam en glaswol op het plafond en onder het dak een afzuig te plaatsen, zodat je de warme lucht die daar blijft zitten afvoert, dit kost je dan waarschijnlijk 100.000 bht, maar dat is eenmalig, zonnepanelen en inverter moeten ooit vervangen worden.

  • Eddy zegt op

   De zonnepanelen gaan 25 jaar mee of niet langer. Inverter 10 jaar [Sofar heeft geen ventilator]. Dan heb ik mijn investering er al uit.

   De niet-economische bezwaren van PU schuim spuiten zijn te groot voor mij.
   Rendement PU schuim is moeilijker vooraf uit te rekenen. Weinig feitenmateriaal voorhanden, behalve wat de leverancier zegt.

   Ik heb gekeken naar andere alternatieven zoals voorgefabriceerde PU schuim platen of PU schuim daken, doch de informatie over deze producten online zijn niet direct voorhanden, dus lastiger/duurder lijkt mij.

   Hetzelfde geldt voor glaswol op het plafond, Echter deze investering kun je per kamer doen [rond 4.000 baht] dus risico behapbaarder.

 5. Conimex zegt op

  Je stelt dat pu foam brandbaar is, volgens mij is het brandvertragend.

  • Eddy zegt op

   Hier de brandbaarheid getest van verschillend isolatiemateriaal w.o. PU schuim en glaswol

   https://youtu.be/CdItsso3ur0

  • Mario zegt op

   De PU heeft verschillende soorten de gewone PU is gewoon een brandbommen.
   In Nederland had ik mijn schuindak geïsoleerd met PU isolatie.
   Het platte dak sluit aan op het pannendak en het platte dak waren ze aan droog stoken met branders.
   Het hele dak stond in 2 minuten totaal in brand.
   Vanwege de gassen die er van komen is het levens gevaarlijk.
   Dus kijk welke PU je neemt.
   Glaswol en steenwol zijn een stuk veiliger.

 6. Ben Geurts zegt op

  Ik heb een huis in pattaya met een stroomrekening van 2700 bht per maand.
  Ik ben van plan 10 panelen op het dak te plaatsen 450wp met microomvormers.
  Dus 10 panelen en 10 micros.
  In pattaya nagevraagd maar men wil alleen maar werken met centaal omvormers en niet met micros.
  Prijs 5kw ca 160000 bht kant en klaar aangelegd.
  Wat ik wil 4.5 kw met micros wel zelf doen ca. 125000 bht.
  Nadeel centraal omvormers als 1 paneel slecht werkt of uitvalt werkt het geheel niet meer tenzij je ook optimisers monteert
  Levensduur omvormer ca 10 jaar.
  Hoogspanning op het dak ca 450 volt.
  Micros wat duurder in aanschaf.
  Geen hoogspanning maar 50 volt op het dak wel een 230 volt wisselstroom .
  Maar dit is te voorkomen door een andere wijze van aanleg
  Levensduur micro ca 20 jaar.
  Als een paneel of micro uitvalt geen gevolgen voor de rest.
  Als je het heel mooi maakt kan je opbrengst ook nog regelen.
  Bij 10 panelen per 10% wat bij een centraal omvormer niet mogelijk isten zij je meer stringen hebt.
  In thailand meestal omvormers met 1 string.
  Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.
  Ben Geurts

  • Eddy zegt op

   Hoi Ben,

   Heb je je afgevraagd wat de levensduur van de micro wordt, bij Thaise temperaturen onder de zonnepanelen op het dak van soms boven 60C? Haalt ie ook het genoemde rendement bij die temperaturen?

   Met centrale omvormers kun je bekende merken vinden met goede prijs/prestatie zoals Sofar.
   Welk merk heb je op het oog? Want een Enphase is hier niet te betalen.

  • René Terlouw zegt op

   Hoi Ben,

   Als je een “chang” het laat doen, kijk dan wel goed naar de elektrische veiligheid en aarding van het gehele systeem. er wordt hier, maar zeker in Thailand het allemaal niet zo nauw genomen. Een prijs van 160000 THB is een koopje voor een installatie van 5 Kw. hier ben je op het ogenblik voor een dergelijk systeem 9000 euro kwijt. let wel op dat het rendement van de panelen beduidend lager ligt dan hier in europe, doordat de temperatuur in Thailand veel hoger is. De rendements cijvers die men aangeeft op de labels, zijn bij 20C, iedere 5c hoger is een verlies in rendement van 10%. Als je nog een traditionele draaischijf meter hebt, gaat de meter gewoon terug draaien overdag, als het donker is draait het weer nomaal.

 7. KhunTak zegt op

  Beste Sjaak S.
  kun je wat meer info delen over windturbines?
  o.a. welke en waar eventueel meer info te verkrijgen en of te bestellen.
  Zelf heb ik bij Alibaba gekeken.
  Lastig om de juiste, horizontaal of verticaal, aan te schaffen.
  Ik hoor/ lees ook veel afwisselend positieve en negatieve verhalen over zonnepanelen en het terugverdienmodel.
  Een poosje geleden was er iemand op YT die een downgrid batterij had.
  Zodra er geen stroom was schakelde de batterij zichzelf automatisch aan en uit.
  Hij twijfelde nog om eventueel 2 zonnepanelen aan te schaffen om de batterij weer op te kunnen laden of een kleine agregaat daarvoor te gebruiken.

 8. Chris zegt op

  Net als iedereen heb ik ook een verhaal over de hitte. Mij gaat het vooral om comfort. Ik heb een 10 kw zonnepanelen met dito batterij voor opslag. Laten we zeggen dat ik tot op zekere hoogte tevreden ben. Nog een paar aanpassingen. Wat ik ga doen om het comfort te verhogen is de stralingswarmte op het dak ,( wit en 5 cm polyurethaan ) wegnemen door een tweede dak boven het bestaande dak aan te brengen met voldoende ventilatie zodat de warmte onder het dak waarschijnlijk met meer dan tien graden wordt gereduceerd. Enfin..ieder doet het op een manier waar hij de hoogste verwachtingen van heeft

 9. Sjaak S zegt op

  Khun Tak, ik ben zelf nog aan het uitpluizen waar je op moet letten. Ik weet nu al dat al de Watt-gegevens die bij windturbines aangegeven worden nooit gehaald worden. Er bestaan twee types: de horizontale en de verticale windturbines…. daar zijn nogal wat verschillen…
  Ik denk dat je bij een windturbine toch altijd een batterij nodig hebt… hoe je het ook keert of wendt, bij zonne-energie alsook windenergie heb je die nodig, mocht je onafhankelijk willen zijn van het stroomnet.
  Wanneer ik een windturbine aanschaf, zal ik een bericht over mijn ervaringen ermee op Thailandblog aanbieden….

 10. Harry Romijn zegt op

  Het is al weer wat jaartjes geleden doch…
  Boven op het platte dak van een shophouse in Pattaya geextrudeerd polyethyleen platen ( ca 3 cm dik) aangebracht. Spul is te vergelijken met heel veel plastic ballonnetjes aan elkaar. Is waterONdoorlatend en vlamdovend gemaakt, en.. zou na wat jaren – door het UV-licht aangetast worden. Nah in Indonesië een hotel gezien, waar het – voor airco buizen – al dik 10 jaar buiten in de zon lag.
  Op die platen was een wat dikkere bubbel-aluminium laag aangebracht, die we wit-mat wil hebben bespoten, zodat de reflectie minder werd. ( Je zult maar wat woedende piloten langs krijgen…)
  Gevolg: bovenste etage werd ca 10 graden “koeler”.
  Thermaflex – Nong Prue had dat spul toen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website