Ik ben trots op mijn nieuwe vijver

Door Sjaak S
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
22 april 2017

Al zeg ik het zelf, ik ben trots op mijn nieuwe vijver. Het grote werk heeft meer dan acht maanden in beslag genomen. Hij bestaat uit zes bakken. Drie die buiten te zien zijn en drie die binnen als mechanisch/biologische filter zullen dienen.

De vijver heeft de vorm van een halve maan. De bovenste punt, in de vorm van een sikkel, is van de grote vijver met een muurtje dat onder water staat, afgescheiden. Daarin komen ook waterplanten en een aan de achterste zijkant is een sikkel van dubbele grootte en diepte, waarin straks, wanneer het water geschikt is, grote waterplanten komen en een aantal vissen die je liever apart houdt.

Dit stuk is weer gescheiden door een muur van de lager gelegen grotere vijver, waarin weliswaar vissen kunnen zwemmen, maar waar verder niks in komt, behalve de gek zelf voor onderhoud en een dichter kijkje (vooral afkoelend) bij de vissen.

Tot nu toe heb ik een stuk of honderd guppy’s, die afstammen van een aantal guppy’s die we gekregen en voor een paar baht gekocht hebben. Verder nog een stuk of tien zebra danio’s en een paar algeneters… alles vissen die in zacht tot hard water goed kunnen leven.

Maar omdat ik veel plaats heb, wil ik grote scholen vissen hebben. Geen grote vissen. Bovendien moeten er waterplanten in die ook veel licht kunnen verdragen en die in hard water kunnen groeien. Ik heb op internet op diverse sites onderzoek gedaan en een database samengesteld.

Grootste vismarkt van Thailand

Echter hier in de omgeving van Pranburi en Hua Hin is niet echt veel te vinden. Ik heb al wat spullen gekocht in de aquariumzaak in Hua Hin (bij het spoor) en las dat er bij de nachtmarkt ook vissen te koop zijn.

In Pranburi is er een zaak, maar die verkoopt vrij weinig spullen die voor mij interessant zijn. Verder is er bij Ratchaburi de grootste vismarkt in Thailand. Deze weet ik echter niet met openbaar vervoer te bereiken. Vorige week checkte ik op YouTube en zag dat bij Chatuchak in Bangkok een afdeling zou zijn waar je van alles kon kopen. En die heb ik gisteren bezocht.

Pratunam Market

We zijn zaterdag naar Bangkok gereden en omdat ik ook in Panthip Plaza wilde zijn en ik daar een schoon, relatief goedkoop hotel in de buurt ken, bleven we daar overnachten.

Mijn vriendin Aom wilde graag naar de Pratunam Market gaan. Daar kon ze voor nog geen 1000 baht leuke kleren kopen. Ook ik zocht en kocht, maatje XXL – dat me nog te eng zat. Het was een Thaise maat XXL, want normaal past maat 36 me wel. Maar goed, mijn zwager zal zich erover verheugen.

We slenterden op ons gemak twee uur lang door die markt. Gelukkig was het niet al te heet en had mijn vriendin succes bij het inkopen. Na het uitchecken van ons hotel namen we de Skytrain naar Chatuchak.

Chatuchak

Weekendmarkt. We zijn hoofdzakelijk langs de vissen gelopen, je wordt er mee doodgeslagen. De ene winkel na de andere. Je krijgt er van alles en nog veel meer. Ik heb vissen gezien, waarvan ik nog nooit gehoord heb. Honderden soorten. Aquaria, planten, hout, achtergronden, filters, pompen, alles mogelijke dat je bij een aquarium kunt gebruiken. Koelelementen  om het water tijdens het hete seizoen af te koelen.

De dieren die daar verkocht worden zijn ongelofelijk. Witte schildpadden! Wormen, insecten, allerlei soorten vogels, slangen, hagedissen, honden, katten, konijnen en alle toebehoren. Kortom, het was me gewoonweg te veel om überhaupt een keuze te maken. Het was interessant, maar we voelden ons verpletterd door de veelvoud.

Geluncht hebben we in het foodcourt van een shoppingmall die daar gelegen is. Ook daar was een grote winkel die alles mogelijke voor aquarium- en terrariumliefhebbers verkocht.

Uiteindelijk kocht ik een paar waterplanten, die ook in hard water kunnen groeien. De volgende generatie vissen zal ik daar toch misschien gaan kopen, zodra het water van de vijver de juiste kH en pH waarde heeft gekregen en de planten fatsoenlijk groeien en het water filteren.

Ik zal de volgende keer een vroege bus naar Bangkok nemen en dan een paar uur op die markt uitzoeken wat ik wil. Dan heb ik geen overnachtingsbagage bij me en kan zo gemakkelijker alles meenemen. Blijkbaar is de (vis)markt ook door de week open. Het zal dan minder druk zijn.

Hier is een YouTube video, nog niet zo lang geleden gemaakt. Die geeft een kleine indruk van de markt.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RdZ_Pu1WP6A[/embedyt]

15 reacties op “Ik ben trots op mijn nieuwe vijver”

 1. Rob zegt op

  Beste Sjaak,
  leuk dat je ons deelgenoot maakte van je gigantische vijver, ik zelf heb hier in Holland ook een vijver in mijn tuin.
  Als ik jou was zou ik me niet zo druk maken over de hardheid van het water en al die andere bijkomende dingen, mijn stelling is probeer zelf uit welke planten het best groeien, dit geldt ook voor de vissen, want vergeet niet de handel wil alleen maar dingen aan je verkopen, maar ook in de natuur komen grote schommelingen voor in het water.
  De toestand van het water heeft met zoveel oorzaken te maken die kun je niet allemaal hand matig veranderen , laat de natuur zijn gang gaan.
  Tenzij je werkelijk kapitalen aan vis en planten gaat uitgeven natuurlijk, maar dan neem je sowieso een risico dat het ook met de juiste PH en KH toch nog een fiasco wordt.

  succes en veel plezier Rob

 2. Mat habets zegt op

  Hallo Sjaak,
  geweldig verhaal zowel jouw vijver als de chatuchak markt in Bangkok.
  Als wij weer in Hua Hin zijn begin december zullen we een afspraak maken en komen je meesterwerk aanschouwen.
  Groetjes,
  Mat en Magda

  • Sjaak S zegt op

   Hey Mat,

   Bedankt voor je commentaar. Natuurlijk kun je ons zeker komen bezoeken! Neem je wel een stukje krümmelevlaai mee! Hahahaha.

 3. bona zegt op

  Een kennis beweerd dat er op de Chatachut markt, naast de genoemde witte schildpadden, tevens blauwe schildpadden zouden te vinden zijn ?
  Op Wikipedia vind ik geen info betreffende blauwe schildpadden en bij afbeeldingen staan er, naast speelgoedafbeeldingen, een drietal afbeeldingen van schildpadden die wel een lichtjes blauwe schijn hebben.
  Is dit een verzinsel ?

 4. Smet Patrick(belgie) zegt op

  Hallo, Ik ben ook van plan om in Petchabun een visvijver met waterval te laten zetten of zelf doen. Waar kan terecht dit dit werk kan uitvoeren en zoniet hoe hebt u de vijver gemaakt.Met dank.Patrick

  • ronnysisaket zegt op

   Opletten met betonnen vijvers die nieuw zijn die moeten eerst uitloogen daar anders al je nieuwe vissen binnen de paar dagen naar de vissenhemel gaan .

   gr
   ronny

  • Sjaak S zegt op

   Hallo Patrick,

   Je zou een bouwondernemer kunnen vragen, wanneer je het niet zelf wilt doen. Ik ben destijds begonnen zoals met alles: een eerste kleine stap. Ik begon gewoonweg te graven en de enige die me beperkte was mijn lieve vrouw, die de vijver niet te groot wilde hebben.
   Ik heb met beton gewerk en met die grote betonnen stenen waarin drie grote gaten zitten. Ik de cement altijd vermengd met een bindmiddel dat de cement waterdicht maakt. Daarna gestucadoord, ook weer met watervaste cement en deze dan overstreken met een middel dat alles kon afdichten (van Crocodile) en toen weer een op water gebaseerde, waterafstotende verflaag.
   De vijver is inmiddels drie jaar oud. Ik had één lekkage, die ik gelukkig gemakkelijk kon repareren..
   Mijn informatie heb ik op YouTube gevonden. Alles over het bouwen van vijvers, aanmaken van cement of beton enzovoorts…
   Natuurlijk is mijn vijver niet perfect en ik heb toch een aantal fouten gemaakt die moeilijk te corrigeren zijn… maar al met al ben ik er trots op… zeker nu na drie jaar!

 5. Henk zegt op

  Wij hebben 2 vijvers waarvan 1 van 40×50 meter en ongeveer 6 meter diep ,daarin zwemmen honderden koikarpers van bijna 70 centimeter ,in de tuin hebben we een kleinere vijver van ongeveer 5 meter doorsnee en 80 centimeter diep waarin een paar honderd kleinere koikarpers zwemmen .
  Beide vijvers liggen in de zon en hebben nog nooit geen meter of iets dergelijks gezien voor de Ph etc..
  Denk als je daar aan begint dat je een kapitale vijver krijgt en de toevoegingen volgens de voorschriften nooit genoeg zijn .
  Als de koikarpers bij de planten kunnen dan hoef je ze bijna niet meer te voeren omdat de koikarpers jou kostbare planten als voedsel zien en ze binnen no time kaal hebben . Kunnen ze er niet bij dan heb je inderdaad een perfect filter en heb je waarschijnlijk geen UV lamp of een ander filter meer nodig .
  Overigens ben je onderweg naar de Chatuchak een supergrote vishandel voorbij gereden en wel die in Ratchaburi ..http://www.fishvillagemarket.com/ ……https://www.youtube.com/watch?v=F1R89Cp1I0o.
  Succes en veel plezier met je vijver .

  • Sjaak S zegt op

   Hallo Henk,

   Geweldig! Helaas heb ik niet zoveel plaats voor vijvers van die grootte. Ja, ik heb van de markt in Ratchaburi gehoord en ik heb ook op Youtube video’s gezien. Ik wil daar zeker nog eens naar toe!

 6. ronnysisaket zegt op

  Goede raad zet eerst alle nieuwe vissen in quarantaine voor een week of drie ,ik heb reeds honderden vissen gekocht op deze markt en vroeger miljoenen bij exporteurs uit Thailand en telkens weer zijn er grote aantallen ziek , de reden is het transport dit verzwakt de vissen zodanig dat zich van alle vervelende ziektes manifisteren terwijl ter plaatse niets aan de vissen te zien is .Vooral opletten in de zakken met honderden vissen die langs de straatkant liggen die hebben ze juist gevangen uit de vijvers en hebben reeds urenlang achteraan in de zon in een pickup gelegen en worden dan snel verkocht voor een prikje .
  Mijn ervaring en dat is er een van importeur en exporteur van vissen over heel de wereld dus dat zal wel kunnen tellen zeker.
  je mag me altijd een mail sturen voor info [email protected]
  gr
  ronny

  • Sjaak S zegt op

   Hallo Ronny,
   Bedankt voor je goede raad. Het verhaal hierboven is al drie jaar oud… ik heb verder naar beneden gereageerd… Het gaat goed met de vissen en de vijver!

   Groeten,

   Sjaak

 7. lung addie zegt op

  Ik heb zelf ook een natuurlijke- en een bovengrondse vijver. De natuurlijke vijver, een 1000m² groot met een max diepte van 1.5m, daar is geen enkel omziens naar… de natuur doet zijn werk….
  De bovengrondse is wel niet zo groot als deze uit dit artikel, doch is ook geen “kleintje” te noemen. De bovengrondse vijver bevat 8000l water en is 60cm diep. De bodem bestaat uit zand. Als planten voornamelijk Lotus en Kabomba. Had die eigenlijk meer gebouwd voor de lotusbloemen.
  Bij de opstart werd de vijver gevuld met regenwater, komende van het dak. Regenwater is van nature zacht en licht zuur. Om de nadelige invloed van het cement ( bepleistering ) te elimineren werd mij door mijn Thaise buurman, gepensioneerd professor agricultuur, de raad gegeven een paar weken stukken stam van een bananenplant in het water te leggen, wat ik ook deed.
  Na drie weken, met de zelfgebouwde filters in dienst, werden de lotusplanten, in grote potten met de bijbehorende grijze modder, in de vijver geplaatst.
  Na een maand werden de eerste visjes, ja, Guppys, gekregen van een vriend, in de vijver losgelaten…. geen sterfgevallen… dus dat zat wel goed. Achteraf werden enkele andere soorten, kleine vissen aangekocht en die doen het ook heel goed. Heb regelmatige kweek welke ruim de sterfgevallen ( dat heb je toch wel eens dat er een dood visje is ) overtreffen. Over de kweek van Guppys ga ik het niet hebben want die worden niet voor niets “miljoenenvisjes” genoemd …. dat is bijna wekelijks dat er bijkomen, zal er uiteindelijk ook moeten weggeven.
  Het water wordt niet gecontroleerd op hardheid of wat dan ook. Hij verdampte water word gewoon gecompenseerd met regenwater. Er is een natuurlijk evenwicht, de lotusplanten zijn, na drie jaar nog steeds de originele en de kabomba kwam vanzelf… ( waarschijnlijk met de lotusplanten meegekomen ).
  Het enige wat ik in de hand moet houden zijn de groene draadalgen, doch dit is geen enkel probleem en geeft zelfs een indicatie dat de waterkwaliteit goed is.
  Het zelfgebouwd filter is een tweetrapsfilter waarvan de eerste trap, een groffilter, met kiezel en zand. De tweede trap is zand en grotendeels houtskool. De houtskool zit in zakken welke gebruikt worden om delicaat wasgoed in de machiene te wassen. Het zand zit in nylon dameskousen ( ha ha ha ). De pomp heeft een debiet van 80l/min en aan dagelijks 3 uur filteren heb ik ruim voldoende, het water is zo helder dan je een speld op de bodem kan zien liggen.
  Dagelijks doe ik mijn ochtendlijke observatieronde en verwijder dan manueel de draadalgen indien nodig. Weinig of geen zorgen aan dit alles.

 8. Sjaak S zegt op

  Het verhaal van mijn vijver is al zeker twee jaar oud. Inmiddels heeft mijn vijver al een paar veranderingen ondergaan. Ruw gezien is hij nog steeds dezelfde. Ik heb een groot aantal vissen die al vanaf het begin erin zijn en eigenlijk alleen een natuurlijke sterfte. Een koi werd door een vogel eruit gepikt en mijn vrouw gooide eens een half brood in de vijver, waarvan een vis stierf, die zich daarmee volpropte.

  Algen heb ik in de vijver waar de vissen zwemmen niet of nauwelijks. Ik heb intussen een goede “vijverzuiger” gekocht en daarmee ga ik een of twee keer in de week de rotzooi van de bodem van de vijver zuigen. Het water laat ik gewoon in de tuin lopen. Goed voor de plantjes! Tegen de tijd dat ik klaar ben is de waterspiegel met zo’n tien centimeter gezakt en vers water komt gewoon door de kraan weer binnen. Ik heb een kraan met een waterstop aangesloten, zodat het water altijd op dezelfde hoogte staat.

  Ik controleer het water intussen ook niet meer. Er komt genoeg zuurstof in door watervallen die ik gemaakt heb, het water is gewoon hard, maar zoals boven al aangegeven werd, pas je uiteindelijk je planten aan. Ik kan bijvoorbeeld geen waterlelie laten groeien. Niet omdat het water slecht is, maar omdat de vissen deze opeten (of misschien allebei). Maar ik heb een aantal planten gevonden (o.a. papyrus) die goed groeien.
  Mijn pompen lopen van ’s ochtends 7 uur tot ’s avonds 10 uur. Het kost me wel zo’n 1000 baht per maand, maar ach, het is dan ook prachtig.

  Ik ben nu bezig de rand van de vijver in te kleden met zwerfkeien. Ik had hem al zo’n 10 centimeter verhoogd, maar dat was net niet genoeg. Ook begon toch de verf af te bladeren en besloot ik met watervaste cement deze stenen op de rand te zetten. Hierdoor mag het nu wel eens waaien en regenen zonder dat ik bang moet zijn dat de vissen over de rand meegaan. Dat is me al eens gebeurd!

  Ook de filter heb ik uitgebreid. Ik had eerst drie bakken, maar maakte nog een vierde erbij, waarvan de bodem ongeveer op dezelfde hoogte ligt als die van de vijver. Dit om te voorkomen dat de pomp droog zou komen te staan.
  Mijn oorspronkelijke uv lamp ging al na een paar maanden stuk en ik heb deze nooit vervangen. Het water van de vijver is door mijn filtersysteem en de planten schoon en helder.

  De bedoeling van de vijver was om deze ook als zwemvijver te gebruiken. Mijn ervaring is nu dat het weliswaar heerlijk is om in de vijver af te koelen, maar zwemmen kun je niet om drie redenen: de vijver is met zijn acht meter te klein, de rand net iets te laag (ik verplaats veel water met mijn armen) en vooral de vissen… De beestjes zijn zo aan mij gewend, dat ze mij als een voedselbron zien… ze zwemmen te dicht bij me en hoewel ze snel zijn, heb ik al een paar keer per ongeluk tegen een vis geschopt…
  Ik moet ze altijd voeren, voordat ik in het water ga dobberen. Dan heb ik zo’n tien minuten het water voor mij zonder dat ze aan mij beginnen hahaha….

  Dus nu ben ik begonnen met een klein zwembad achter het huis… maar dat is een ander verhaal. Ik ga dat ook helemaal zelf doen en ben nu al een maand lang iedere dag aan het graven… om daarna even in de vijver te gaan afkoelen!

  • lung addie zegt op

   Beste Sjaak,
   lijkt daar allemaal goed te gaan met de vijver… ja, hoe groter hoe gemakkelijker natuurlijk.
   Wat betreft de pompen: 1000THB/m, ok het is niet het einde van de wereld en je krijgt er wat moois voor terug. Doch heb je er al eens aan gedacht om die pompen te voeden met zonne-energie? Hier bij mij was het oorspronkelijke opzet ook de pomp met zonne-energie te voeden. In mijn geval was het echter niet rendabel, doch aan 1000THB/m zou het wel rendabel kunnen zijn en het is trouwens een mooi technisch project.
   Zoals in mijn reactie te lezen: ik moet amper 3u/d filteren. dat wist ik in den beginne natuurlijk niet… was afwachten en kijken wat werkelijk nodig was. In het regenseizoen moet ik echter nog minder filteren, zelfs verschillende dagen niet daar ik op dat moment water uit de vijver, bodemwater, afvoer en bijvul met het gevallen hemelwater.
   Mijn pomp is 350W/h … heb dus amper een verbruik van goed 1 kW/d … laat zeggen aan 6THB/kWh is dat gemiddeld een 200 tot max 300THB/m en daar kan ik met zonnepanelen niet aan uit.
   Doch voor een meerverbruik van 1000THB/m loont het wel de rekening eens te maken. Aangezien je een 15h/d energie verbruikt en hierdoor een meerkost van 1000THB/m hebt betekent dit dat je pompen van laag vermogen zijn: 1000/30= ongeveer 35THB/d … 35/15(h) = ongeveer kleine 300W/h..
   Dus je hebt geen grote installatie van zonnepanelen nodig … ik schat 4m² zonnepanelen, een omvormer, twee tractie batterijen en een convertor 12/220V . Indien je een beetje rondzoekt kan je dit zeker voor ongeveer 30.000THB rondkrijgen… Ik beschouwde als een “project” doch het was, zoals ik schreef, in mijn geval niet rendabel en kon dus beter deze 30.000THB voor een ander project gebruiken.

   • Sjaak S zegt op

    Super, bedankt voor je uitleg. Ik zal zeker eens naar zonnepanelen kijken. In feite had ik al een tijd geleden een pompje via Lazada gekocht met een zonnepaneel. Ik was erg teleurgesteld in de grootte van het pompje. Het stelde nagenoeg niets voor. Ik kreeg wel twee pompjes voor de prijs van een.
    Dat kwam goed van pas, omdat ik een tijd geleden per ongeluk de kabel van het ene pompje doorsneed. Nu kon ik het vervangen!

    Voor 30.000 Baht is het de moeite waard… dan zou ik na drie jaar het geld eruit gehaald hebben.

    Ik heb je bijdrage nu op mijn pc bewaard…

    Groeten,

    Sjaak


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website