The land of plenty

Door Bram Siam
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
28 maart 2022

Because I come from the land of plenty. Dat is zomaar een regel uit het liedje ‘Down Under’ van de Australische groep Men at Work waar ik vaak aan moet denken als ik in Thailand ben. Het land van overvloed. Terwijl ik het rijke Nederland dan juist ervaar als het land van schaarste.

In Thailand is aan talloze zaken een groot overschot. Alleen al in Bangkok, zo las ik, staan ca. 100.000 appartementen leeg en dat zullen er in Pattaya ook nog wel 20.000 zijn, terwijl in Nederland een schreeuwend woningtekort is.

Overal in Thailand zijn luxe winkelcentra met een groot aanbod aan winkels, waar veel personeel rondloopt. Wat je echter mist zijn klanten. Waar men in Nederland in een rij moet wachten bij de kassa, is in Thailand de klant altijd koning. Hij is direct aan de beurt en wordt met égards behandeld.

Mocht je kiespijn hebben, dan ga je in Thailand naar een tandheelkundige kliniek en meestal zit je dan vijf minuten later in een tandartsstoel, terwijl je in Nederland op een wachtlijst geplaatst wordt, of zelfs wordt geweigerd als je nog geen vaste klant was.

In een café in Nederland staat één barkeeper zich drie slagen in de rondte te werken en op een terras krijg je niemand te pakken die je bestelling wil opnemen. In Thailand tref je in bars en restaurants vrijwel altijd meer personeel dan klanten, waardoor de service doorgaans uitstekend is, hoewel de mobiele telefoon tegenwoordig soms wel veel aandacht opeist van het personeel.

In Nederland moet je zoeken naar een geldautomaat, maar in Thailand…. (NP27 / Shutterstock.com)

In de supermarkt en bij de 7-Eleven, die ook nog eens 7×24 uur open is, worden de boodschappen voor je ingepakt. Op parkeerplaatsen lopen ‘mannetjes’ aanwijzingen te geven en overal is bewaking. Bij de kapper maak je geen afspraak maar ben je onmiddellijk aan de beurt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Sowieso word je overal door mensen geholpen in plaats van door apparaten.

Natuurlijk snap ik ook wel hoe dit allemaal mogelijk is. De arbeidsproductiviteit is in Nederland natuurlijk veel groter dan in Thailand en de lonen liggen ook veel hoger. In Thailand is veel verborgen werkloosheid en er zijn een hoop baantjes die weinig voorstellen en wellicht ook niet veel voldoening geven. Anderzijds hebben die mensen wel een taak om handen en biedt het werk vaak een sociale omgeving. In Nederland werkt een groot deel van de bevolking keihard, hetgeen nogal wat stress oplevert, maar ook zit een flinke categorie alleen maar thuis, voert weinig tot niets uit en leeft van een uitkering. Deze mensen worden, vaak tegen hun zin, buiten de samenleving gesloten, terwijl er nog best wat nuttig werk te bedenken valt dat ze zouden kunnen uitvoeren.

Ik hoor niet bij degenen die zeggen dat in Thailand alles beter is. Alles heeft z’n voors en z’n tegens. Ik trek echter wel de conclusie dat je, wanneer je in Thailand bij de beter gesitueerden hoort en dat hoor je al gauw als Westerling, je profiteert van de overvloed aan service en aandacht die overal wordt geboden, terwijl die in Nederland niet meer te vinden is. Dit geeft een mooi zilveren randje mee aan het leven in ons geliefde Thailand.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.64/5. From 14 votes.
Please wait...

6 reacties op “The land of plenty”

 1. GeertP zegt op

  Het is allemaal heel makkelijk te verklaren,als je een Nederlands modaal inkomen hebt dan is dat vertaald naar Thailand THB 83.000,- netto per maand,het middel inkomen in Thailand is zo’n THB 22.000,- dat is dus 4x modaal,in Nederland heb je met 4x modaal ook een prettig leven,buiten de stookkosten dan.

  • khun moo zegt op

   Wanneer er veel goedkoop personeel beschikbaar is , krijg je dit fenomeen.

   Zelfs de Thai laat het werk in de horeca veelal over aan Cambodjanen en Birmezen

   ik kan me ook niet voortstellen dat het personeel van 7 / 11 het prettig vindt met de werktjden van 7 dagen per week en dat in 3 ploegen dienst.
   Mijn klein dochter heeft er gewerkt, maar je werkt toch liever op het land bij 30 graden.

   Inderdaad prettig voor de toerist, maar sommige minder bedeelde van de bevolking zullen het anders zien.

   En wat de tandarts betreft, komt de toerist niet zo vlug bij de tandarts waar de armere of gemiddelde thai komt.
   Ook in nederland zijn er prive klinieken met geweldigde service en geen wachttijden.

 2. John Chiang Rai zegt op

  In Thailand heeft het condo /woning overschot voor het grootste gedeelte te maken met een verkeerde planning en de vaak utopische verwachting snel geld te verdienen.
  Buitenlanders waar het werkloon beduidend hoger ligt,waren voor Thai begrippen, jarenlang geneigt haast utopische prijzen te betalen.
  Het snel aan de beurt zijn bij een tandarts of prive hospital heeft veel te maken met het feit,dat ook daar de buitenlandse patiënt gezien wordt als een lucratieve geldbron.
  In veel westerse landen zouden alle supermarkten en andere service verlenende bedrijven,zover dat überhaupt wettelijk mogelijk is,ook 24 uur p/d geopend zijn als de werknemer niet meer dan 4 a 500 Baht verdienen zou.
  Dat deze mensen ondanks hun magere beloning, in vergelijk tot veel westerse landen, ook nog bereidt zijn een snelle en extra service te verlenen,heeft veel te maken met het feit dat men misschien hoopt op een kleine fooi of een beter betalende positie in dat bedrijf.
  In landen waar werkelijk plenty is,en iedereen in vergelijk eigenlijk van de wieg tot het graf verzekerd is,is deze extra motivatie hier en daar misschien een beetje afhanden gekomen.
  Ik zou zo nog even kunnen doorgaan,maar toch vaststellen,dat ik blij ben dat ik zelf mijn kinderen in een z.g.n.plenty land geboren zijn,waar ze niet slaafs voor een paar Cent/Baht voor alles paraat hoeven te staan.

 3. fred zegt op

  Is niet verwonderlijk. In België en in vele Europese landen loont het niet zelden meer om niet uit werken te gaan dan om wel uit werken te gaan.
  Sommige mensen leven niet zelden hun ganse leven lang van een uitkering. Waarom aan een kassa van AH gaan zitten voor 1500 euro per maand terwijl je 1300 krijgt om thuis te zitten met een hoop sociale voordelen erbovenop.

 4. Osen1977 zegt op

  Ik weet dat de lonen erg laag zijn en vandaar de hoeveelheid van de werknemers in winkels/bars/restaurants, maar het blijft mij toch verbazen. Ik zou zelf als baas toch zoiets hebben van oke het kan ook met iets minder personeel en heb vaak ook het idee dat men te lang doorgaat met ondernemen terwijl het maken van winst onmogelijk lijkt als je het zo van buitenaf bekijkt.

  In Nederland is het weer de verkeerde kant opgeslagen. Werknemers worden steeds meer uitgeknepen en het niet werken lijkt steeds meer beloond te worden met vele extra’s zoals diverse toeslagen waar je recht op hebt. Als ik mag kiezen zou ik toch meer voor een Thai systeem kiezen waarbij ook de niet werkenden meer gestimuleerd worden om deel te nemen aan de maatschappij. Nu is dit gewoon veel te vrijblijvend.

 5. Rebel4Ever zegt op

  In het ‘Westen’ wensen concurrenten elkaar veel personeel en houden zelf de kosten juist zo laag mogelijk (efficiëntie).
  In Thailand geeft het hebben veel (vaak onnodig) personeel juist meer aanzien. Je bent dan iemand; een grote baas. En dat is belangrijker dan efficiëntie….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website